Dodaj do ulubionych

Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze św...

• Gość: rozwielitek Re: Jak się nie ma do czego przyczepić to się czep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 11:13
      to się przyczepią do jaguara...gazeta robi żenująca żenująca. a może by tak
      napisała wyborcza jakimi autami jeżdżą cżłonkowie zarządu wyborczej, pan
      Michnik, inni? :)

osobiście uważam, że cała ta "afera" to osobiste odegranie się Michnika za
      wypowiedzi antysemickie Jankowskiego. zaspokajanie własnej żądzy zemsty. a
      metoda prosto wzięta ze średniowiecznych procesów czarownic: ile to
      nielubianych bo za bogatych lub zbyt urodziwych sąsiadek spłonęło za paktowanie
      z diabłem...wystarczyło rzucić oskarżenie i już było po człowieku. a gawiedz
      miała radochę. pod tym względem też się nic nie zmieniło. ludzie są prymitywni
      i bezrefleksyjni. bezmyślna masa.
      • Gość: rozwielitek ? Re: Jak się nie ma do czego przyczepić to się cze IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 11:25
        dziecinko o jakiej refleksyjnosci ty mowisz ?
        Niby Michnik jest zazdrosny o urode sasiadki tj jankowskiego ?
        Nie przeszkadza ci ze rozdawal po kilka tysiecy nieletnim i to wg jego
        tzn jankowskiego slow .
        Ludzie prymitywni ? Bezmyslna masa ? Ja mysle ze jest inaczej .
        Wlasnie ludzie zaczynaja sie rozgladac i myslec .
        Bezmyslna masa to jestes sam serdenko .
        Znasz bajake o trzech malpach ?
        Jedna miala nie slyszec , druga nie widziec a trzecia nie mowic .
        GW nie jest jedyna ktora donosila o ekscesach jankowskiego .
        Zupelnie nie rozumiem dlaczego jankowski mialby byc wyjety spod spolecznej
        kontroli .I akurat o nim mialaby gazeta nie donosic .
        • Gość: rozwielitek Re: Jak się nie ma do czego przyczepić to się cze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 11:33
          o jakich ekscesach?

jeżdzie samochodem, czy hojenj ręce dla ludzi? :))

chyba cię już pogięło.
        • Gość: trójnitrotoluen Re: Jak się nie ma do czego przyczepić to się cze IP: 80.55.199.* 30.08.04, 11:45
          rozumu także masz tyle co rozwielitek. Niby dlaczego ks. Jankowski miałby być
          poddany społecznej kontroli i co to niby jest społeczna kontrola? Grupa
          robotniczo-chłopska. Ty ciemna maso. To właśnie proboszcz w każdej parafii jest
          cenzorem i przewodnikiem stada, czyli parafian. To on kieruje życiem tego
          zbioru bo gdyby nie przewodnik to wielu z nich z palcem do nosa by nie trafiło.
          Komuna razem z gudłajami tak Ci mózg wyjałowiła, że uwierzyłeś w demokrację, że
          to niby stado będzie kierować pasterzem bo jest ich więcej. Kompletne bezmóżdże
          • Gość: trolpotrojny Re: Jak się nie ma do czego przyczepić to się cze IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 11:58
            Jak smiesz mnie wyzywac .
            I gadac o braku rozumu ?
            Spoleczna kontrola to instytucja nie pozwalajaca na rozwoj patologii.
            Kazde zdrowe spoleczenstwo tak funkcjonuje - jest tolerancyjne
            ale jesli maja miejce sytuacje takie jak w Austrii , USA ,nie pozostaje obojetne
            na obscenizm , pedofilie , funkcjonariuszy kosciola .
            Nazywasz mnie ciemna masa ?
            Nieszczesciem tego spoleczenstwa jest ze banda pasozytow ma pretensje do
            kierowania
            tym spoleczenstwem . Zdrowsze spoleczenstwa radza sobie bez takich
            przywodcow duchowych jakich ma do zaoferownia tzw kosciol katolicki.
            Ja znam te nauki kosciola i argmenty takie jak:
            komuna mozg wyjalowila
            kompletne bezmozdze np.
            Koscol w Polsce jest zabobonna instytycja uwlaczajaca zdrowemu rozsadkowi.
            A ty jego wulgarnym , zaborczym i brutalnym reprezentantem.
            • Gość: TNT Re: Jak się nie ma do czego przyczepić to się cze IP: 80.55.199.* 30.08.04, 12:10
              może zbyt radykalnie Cię oceniłem, być może jesteś jeszcze do uratowania, może
              jesteś młody albo zupełne dziecko, ("Gdy byłem dzieckiem-myślałem jak
              dziecko"). Nie ma czegoś takiego jak społeczeństwa dojrzałe albo nie dojrzałe.
              Są tylko społeczeństwa słabiej i silniej trzymane za mordę. Różnica polega
              jeszcze na tym czy społeczeństwa są trzymane za mordę przez ludzi wartościowych
              czy też miernoty. W naszym kraju akurat przy władzy jest zgraja brudnych
              czerwonych i pejsatych świń.
              • Gość: jazz Re: Jak się nie ma do czego przyczepić to się cze IP: 212.160.172.* 30.08.04, 12:27
                Wiesz, co jest śmieszne, tzw. "prawdziwi polacy", katolicy z ramienia Radia eM,
                strasznie delikatnie mówiąc nie lubią Żydów. Lubują się ponadto w cytowaniu
                Pisma Świętego. Gdyby czytali je dokłądnie, czytali ze zrozumieniem, czytali
                wogóle a nie ślepo powtarzali odkryli by coś. Otóż Bog niegdy nie odwołął
                błogosłąwiństwa dla Narodu Wybranego. On był wybrany, jest i będzie. Co do
                pogan, którzy się nawrócili Biblia używa innego sformułowania. Są oni
                wszczepieni w krzew oliwny. Wszczepieni w naród żydowski. Mało tego Bóg
                wyraźnie mówi,że naprawde kiepsko będą mieli ci, którzy Żydó będą prześladować.
                Polecam Tobie, jak i innym zwolennikom antysemityzmu poczytać Biblie, zwłąszcza
                List do Rzymian. Nie będę się rozwodził już nad faktem, że Jezus był Żydem i
                prawdopodobnie jet Twoim Bogiem, że raz w roku siadasz wieczorem i świętujesz
                narodziny Żyda, a innym razem jego Zmartwychwstanie.
              • Gość: chris Re: Jak się nie ma do czego przyczepić to się cze IP: *.if.uj.edu.pl 30.08.04, 12:34
                Rzadko spotyka sie rownie klasyczna wypowiedz faszysty. Drogi TNT, jesli chcesz
                dac sie trzymac za morde, to twoja sprawa i przyjemnosc. Ja zyje w kraju
                demokratycznym, w ktorym zle rzadzacych nie wybiera sie drugi raz. Jesli jestes
                chorym antysemita i widzisz wszdzie pejsatych, idz sie leczyc, a nie zawracaj
                glowy innym.
              • Gość: do tnt Re: Jak się nie ma do czego przyczepić to się cze IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 12:35
                Ja do uratowania ?
                Niby jak ? Kto mialby mnie ratowac ? Przed czym , przed kim ?
                Ja jestem kobieta i dzieki bogu "dzieckiem"
                Mam na mysli pozytywny wymiar bycia dzieckiem tzn ciaglego rozgladania sie
                i zadawania pytan .
                Jest cos takiego jak dojrzale spoleczenstwo . To takie ktore rozumie
                czym jest tolerancja , dopuszczajace najrozniejsze formy istnienia .
                Spoleczenstwo ktore wie dlaczego i po co warto i trzeba przestrzegac
                racjonalnych norm .
                Jesli chcesz to koniecznie nazwac trzymaniem za mordy przez ludzi wartosciowych
                to trudno . To trzymanie za mordy nie podoba mi sie . To raczej mozolna
                praca nad spoleczenstwem i ze spoleczenstwem .
                Co do pejsatych swin ? Nie wiem o czym mowisz .
                Ja widze skorumpowanych , bezmyslnych , awanturnikow do ktorych zaliczam
                jankowskiego , rydzyka ale nie tylko .
                Kombinatorow i to w kazdej partii i instytucji - niezaleznie od koloru.
            • Gość: aaaaa Re: do trolpotrójny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 15:44
              mnie tez jeży ten gościu ale odpuszczam sobie bo to ścierwo żeby nie powiedziec
              inaczej co najwyzej moze isc do klechy ogonem na msze dzwonic nie marnuj pradu
              na niego , olej go
              pozdro:-)
          • Gość: andrzej Re: Jak się nie ma do czego przyczepić to się cze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.04, 13:51
            i słusznie.
            A gdzie mamy szukać wzorców do naśladowania ? Jak będę wybierał furkę, to już
            wiem jaką. Z jaguarem trzeba się wstrzymać, bo jest dopiero testowany.
            Kłamliwe są pogłoski, że to z datków biednych rencistów.Kto jak kto, ale prałat
            wie jak zarabiać kasę, nie musi jej żebrać u dewotek. Aże dziw, skąd taki łeb
            do interesów.
          • Gość: aaaaa Re: Jak się nie ma do czego przyczepić to się cze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 15:41
            a czy przewodnik stada ma tez prawo do pierwszej nocy w swoim stdku , kto ci
            takich bredni na opowiadał , chcesz to leż za klechami , gdzie chcesz lae nie
            narzucaj tego innym , bo dla mnie jesteś zwykłym alfonsem kleru! buźka ALF
      • Gość: kajtuś Re: Jak się nie ma do czego przyczepić to się cze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 15:34
        tak Być może tylko ze bardzo skromnemu człowiekowi jakim powinien byc ksiądz
        nie wypada po prostu wozic dupy jaguarem kiedy jego owieczki popierdalaja
        tramwajami i autobusami , to po prostu nie wypada !!!!!! nie kumasz tego
        człowieku , jezeli nie to trudno jestes głupi i takim umrzesz no ale moze do
        nieba pójdziesz bo jak sądze według Ciebie odpust sobie mozna kupić zwłaszcza u
        prałata J. A tak swoja drogą szkoda mi Cie. serdeczne chrześcijańskie
        całuski w sam koral twych strasznie bredzących usteczek :-)
      • Gość: wojtek Re: Jak się nie ma do czego przyczepić to się cze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 15:36
        a widzisz tego żem nie doczytał ale to porównanie ks.J do czarownicy jest jak
        najbardziej trafne . słuchaj , do której Ty bramki kopiesz bo nie kumam juz
        zdekalruj sie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: STYKS Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: *.nfz / 82.160.7.* 30.08.04, 11:46
      A może wszyscy katolicy w Polsce zasłużyli na księży pedofili zakłamanych
      pełnych pychy i ziejących nienawiścią do wszystkiego co żyje
      • Gość: Haron Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 11:52
        a to już Jankowski jest pedofilem? :)

pamiętaj STYKS, że pomówienie to przestępstwo za które można trafić do paki.
      • makabi Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze 30.08.04, 12:34
        a ty po co sobie takim problemem główę zaprżatasz? Przeciez jako katolik nie-
        praktyj=kujący i może niewierząćy nie powinno cię to obchodzić?
    • Gość: titt Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: *.botany.gu.se 30.08.04, 11:49
      Skoro samochod nalezy do tej pani to moze by go sprzedala?
      G.
    • makabi Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze 30.08.04, 12:26
      Spektakl w wykonaniu zarżądcy parafii Św. Brygidy jest coiraz bardziej żenujący
      jak żenująća jest osoba Henryka Jankowskiego.

Abp Gocłowski na pewno zna się lepiej na prawie kanonicznym niż ja i z
      pewnośćią lepiej niż prałat. Ale nie trzeba być ekspertem w tej dziedzicnie by
      zauważyć, że aroganckie stwierdzenie pana Henryka Jankowskiego, proboszcza,
      że "arcybiskup musi mieć powód... a on pracuje normalnie..." jest nie tylko
      bezczelne i głupie ale i jest manifestacją pychy i arogancji.

Otóż Panie Henryku Jankowski, kapłąnie diecezji gdańskiej. kiedy x-lat temu
      biskup namaszczał ci ręće udzielająć sakreamentu kapłąństwa ślubowałęś
      posłuszeństwo swojemu ordynariuszowi i jego następcom. Zapomniałęś o tym czy
      jest ci to niewygodne? Po drugie, twój biskup ordynariusz nie musi mieć powodu
      by cię zdjąć ze stanowiska. Wystarczy, że będzie miał taką ochotę. A twoim,
      Pani Jankowski obowiązkiem jest posłuszeństwo wobec przełożonego.

Po trzecie, jak jajku wydaje się, że jest lepsze od kury tylko dlatego, że
      wylęło się na dywanie włądzy a nie w żlobie betlejemskiej stajenki to takie są
      skutki. Ciesz się prałącie, że twój biskup nie chce w stowsunku do ciebie
      wykorzystać tych przepisó prawa kanonicznego któe może.

Publiczne wyrażanie nieposłuszeństwa i proowadzenie sprzeczne z duchem Jezusa
      Chrystusa - Kapłana to powó do odunięcia od obowiązków duszpastrskich. A za
      zgorszenie wiernych mozęsz prałącie zostać suspendowany.

Ale przecież ty masz to w nosie bo belka zmedali zasłoniła ci oczy i uszy.
    • Gość: morrda Re: "Nie ustąpię ze św. Brygidy!"-co za perwersja! IP: *.idg.com.pl / *.idg.com.pl 30.08.04, 12:27
      i to xiunc mówi :)
      • Gość: aaaaaaaaaaaaaaaaaa Re: "Nie ustąpię ze św. Brygidy!"-co za perwersja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 16:03
        jaki z niego ksiądz? , ksiadz to powołanie i charakter ( ja takich znam )a on
        to zwykłe scierwo i śmieć ,nie ustapi tez mi coś ,to jak kosciól oprzytomnieje
        sam go wyjeb..........ze swoich "szeregów" nie ustąpi , to niech siedzi nie
        duzo mu juz zostało .........
    • Gość: gogel Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: 213.216.82.* 30.08.04, 12:41
      szczerze mowiac to malo mnie interesuje co tam sobie ksieza w nocy
      wyprawiaja.... mam juz ich dosc, a naprawde mnie wk.......a tepsa.... od
      wrzesnia limicik na neo, 5 gb.... i po co mi taki net?? w tym piknym kraju nic
      nie moze byc normalne....
    • Gość: jazz Re: Rzekoma? czy moze prawdziwa orgia w GW ??? IP: 212.160.172.* 30.08.04, 12:48
      No tak, nic dodać nic ująć. Zamiast mózgu dwie kombinacje klawiszy Ctrl+C i
      Ctrl+V. I tak od rana do wieczora.
    • Gość: Bursztyn Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie usta˛pie˛ ze IP: *.sympatico.ca 30.08.04, 12:51
      "- Pokazali w telewizji, ze mam nowy samochod, a to wierutne klamstwo. Ja nie kupilem
      zadnego samochodu, po prostu dobrzy ludzie uzyczyli mi go, zebym mogl sie przemieszczac -
      powiedzial pralat."

Czy Pralat nie powinno byc z duzej litery?

• Gość: jazz Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie usta˛pie˛ z IP: 212.160.172.* 30.08.04, 13:10
        A czy ksiądz piszesz z dużej litery?
        • Gość: Bursztyn Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie usta˛pie˛ z IP: *.sympatico.ca 30.08.04, 13:16
          Ja zawsze, ale jakos nie rozumiem o co tutaj chodzi. Przeciez gosciu nie bedzie jezdzil
          tramwajem jak Goclowski, no nie?
          • Gość: jazz Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie usta˛pie˛ z IP: 212.160.172.* 30.08.04, 13:49
            Dobrze, ale są granice, których trzeba się trzymać, a ksiądz Jankowski nie ma
            umiaru. Jeżeli chce nowy samochód to niech powie po homilii: "Moi dorodzy
            dzisiejsza ofiara jest na nowy samochód dla mnie" - wstedy będzie w porządku. A
            to co robi teraz to zwykła kradzież.
          • Gość: KATO Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie usta˛pie˛ z IP: 212.160.172.* 30.08.04, 15:39
            A niby czemu nie??? Korona by mu ze łba zleciała?
    • Gość: zzz Cieszy mnie fiasko nagonki medialnej na IP: *.magma / *.magma-net.pl 30.08.04, 14:00
      ks. Jankowskiego, spowodowanej przez pismaków z niemieckiej i amerykańskie
      prasy wydawanej u nas po polsku. Nagonka ta nie ma dostatecznych (rzeczywistych
      a nie poszlakowych czy wydumanych) podstaw i jest przejawem arogancji pismaków,
      którzy ubzdurali sobie pogląd, że są czwartą władzą i mogą mieszać nawet w
      polskim Kościele. Ale martwi mnie to, że w wyniku fiaska tej nagonki pozycja
      Jankowskiego uległa wzmocnieniu i teraz bedzie on w św. Brygidzie dożywotnio,
      znacznie staranniej maskując swoje trywialne i niecne działania.
      • Gość: jazz Re: Cieszy mnie fiasko nagonki medialnej na IP: 212.160.172.* 30.08.04, 14:11
        Pozycja Jankowskiego nie uległą wzmocnieniu. Myślę, że zostanie usunięty.
        Wydaje mi się, i mam nadzieje, że się nie myle, że powoli polski Kośćiół
        zacznie się oczyszczać. To co robi arcybiskup jest już jakimś krokiem. Sam fakt
        publicznego powiedzenia, że coś jest ne tak i trzeba coś z tym zrobić to w
        wypadku Kościoła duża sprawa. Jankowski nie utrzyma się. W innym wypadku to
        Gocławski by stracił.
      • Gość: Kubus Tylko kretyn nie wierzy w wine Jankowskiego IP: *.telia.com 30.08.04, 14:31
        Ze zdumieniem obserwuje, ze sa jeszcze ludzie niechcacy przyjac do wiadomosci,
        ze Jankowski jest pedofilem. Ci nieszczesni katolicy maja calkowicie wyparany
        mozg i nie potrafia juz samodzielnie myslec. Pozwalaja sie manipulowac
        obludnikom w rodzaju Jankowskiego i spolki zachowujac sie na mszy swietej, jak
        byli delegaci na partyjny zjazd, ktorym spuchly rece od klaskania swoim
        przywodcom.
        • Gość: ja 15 kubus przygotowałeś się już do poprawki z religii? IP: *.klon.com.pl / *.crowley.pl 30.08.04, 14:49
          qrna biegiem bo nie zdasz....
    • Gość: kris [...] IP: *.chello.pl 30.08.04, 14:27
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: KATO Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: 212.160.172.* 30.08.04, 15:33
        Stuknij się! On do potrzebujących...
    • Gość: marianna.. Re: Sprawa Michnika - cd. Nie ustąpię ze ... IP: *.z064220066.okc-ok.dsl.cnc.net 30.08.04, 14:39
      Ciekawy bedzie ich pojedynek. Kto wygra ? Nadprezydent, przeprowadzil kondukt
      przez Krakow. Pierwszy z poetow, ktory poparl PKWN lezy juz na Skalce. Kiedy w
      tamtym czasie skazywano przywodcow AK na smierc , to zasluzeni poeci
      spacerowali sobie po wolnym swiecie, jako reprezentanci rzadu ktory scigal AK.
      Ale kto zrozumie tych nowych przebierancow ?
      • Gość: do Marianny Re: Sprawa Michnika - cd. Nie ustąpię ze ... IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 15:02
        No i zobacz jak to zycie sie plecie marianno- Milosz mlody czlowiek idealista
        jak wielu mlodych ludzi wierzyl w propagande komunistyczna .
        Szybko sie obudzil , mial odwage sie w jego
        "umysle zniewolonym " sie z systemem rozprawic .
        No i Jankowski - chcielismy wierzyc w ideal i co zostalo z legendy
        jankowskiego ? On mial inna droge . Byl od razu ciagle naszym zdaniem
        po wlasciwej stronioe barykady . I co pozostalo z legendy
        o jankowskim ? Nic , sporo niesmaku .
    • Gość: Gość Kler obudź się !!! IP: *.bester.com.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 30.08.04, 14:45
      Kiedy w końcu zauważycie że przez takich ludzi jak Jankowski i Rydzyk ludzie
      odwracają się od kościoła??
      Nie od wiary ale od tej instytucji.
      Pobudka! Zróbcie wokół siebie porządek.
      Pozdrawiam
      Roman
      • Gość: wojtek Re: Kler obudź się !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 15:57
        dla mnie to jest oczywiste ze kler musi miec duzo na sumieniu skoro milczy w
        takich sprawach pomyśl gdybys był dyrektorem firmy i jakieś scierwo zaczęło by
        kraść wywalibys na zbity pysk śmiecia no chyba że sam kradłbys jak opetany to
        wtedy siedział byś cicho albo sie usmiechał głupio jak to robi cały kler teraz
        wniosek..... bez komentarza
    • Gość: ewa Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 14:51
      nie ustąpi bo gdzie pójdzie?kto da mu pieniądze?omamił gdańszczan i cieszy się.
    • Gość: KATo Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: 212.160.172.* 30.08.04, 15:24
      TO że nie ustapi to zadna rewelacja. Widział ktoś kiedyś kogoś kto sam ustepuje
      z takiej posadki? A przy okazji taki człowiek? Rozpasany, pyszny, butny. No i
      jeszcze ta otoczka zaślepionych fanatyków. Hitleryzm, stalinizm, jankowizm...
    • Gość: Janek Złości mnie Ciężka Głupota i Brak Realizmu IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 15:59
      W kraju ludzie żyją w niepewności czy dadzą radę sklecić koniec z końcem, w
      niepewności czy będa mieli pracę, w rozterce czy będą mieli gdzie mieszkać,
      martwią się czy ich dzieci bedą miały prace, czy będą mogły założyć własne
      rodziny itd. Młodzież nie widzi przed sobą perspektyw w kraju, nie istnieją
      żadne masowe organizacje pozakościelne gdzie młodzi ludzi mogliby wspólnie
      działać i nawzajem sie poznawać. Kościół daje młodzieży możliwość wspólnego i
      bezpiecznego i taniego spędzenia wakacji. Kościół daje społeczeństwu poczucie
      bezpieczeństwa, harmonii, stabilizacji i odnowy sił moralnych i duchowych.
      Kościół tradycyjnie przez wieki służył społeczeństwu i społeczeństwa o tym wie.
      Ksieża zawsze służyli czynem, rada i dobrym słowem i wspierali społeczeństwo w
      najtrudniejszych czasach, również w obecnej chwili. A paru OSZOŁOMÓW myśli, że
      jak napisze kilkanaście artykułów szkalujących ksieży to to cokolwiek zmieni. A
      w zamian społeczeństwu nic nie oferują, żadnej nadziei na polepszenie losu
      bezrobotnych, bezdomnych czy zwiększenie zarobków nędznych zarobków, zadnych
      realnych i optymistycznych perspektyw. I paru OSZOŁOMÓW myśli... Ludzie widzą
      jak wali się gospodarka, jak likwiduje się ich zakldy pracy jak wyrzuca się ich
      na bruk. Jak mało mają czasu na wychowanie i opiekę dla swoich dzieci, jak
      coraz trudniej im wykształcić dzieci i młodzież. I paru OSZOŁOMÓW myśli...

JAK KSIĘŻA PRACUJĄ W CZASIE WAKACJI NA RZECZ SPOŁECZEŃSTWA POLSKIEGO ?

Kościół doznaje corocznie wielkiego urodzaju i przeżywa pełnię swego życia.
      Setki pielgrzymek i setki tysiecy pielgrzymów w czasie wakacji. Kilkanaście
      pielgrzymek do Częstochowy, kilka do Wilna do Kalwarii Zebrzydowskiej, do
      sanktuariów we Włoszech, Francji, Hiszpanii itd. Tysiące wycieczek rowerowych
      dla różnych grup wiekowych organizowanych przez duszpasterstwa dla dzieci, dla
      młodzieży, dla studentów, dla pracujacych. Tysiace spływów kajakowych po
      jeziorach i rzekach. Tysiące obozów wędrownych po wszystkich pasmach gór w
      Polsce. Tysiące obozów oazowych młodzieżowych, małżeńskich, itd. Dziesiątki
      obozów adaptacyjnych dla przyszłych studentów. Tysiace obozów sportowych
      siatkarskich, koszykarskich, tenisowych dla parafialnych organizacji
      sportowych. Księża w Polsce w czasie wakacji bardzo cieżko pracują, organizują
      wypoczynku dla setek tysiecy ludzi w różnym wieku w Polsce, odprawiają msze,
      zapewniają opiekę i bezpieczeństwo uczestnikom przez nich organizowanego
      wypoczynku. Wykorzystują do tego bazę Kościoła nie tylko w Polsce, ale w całej
      Europie. Tysiące klasztorów, kosciołów, plebanii i salek katechetycznych i
      przykoscielnych otwiera drzwi dla milionów gości i to w najpiekniejszych
      rejonach nad morzem, w górach, nad jeziorami. we wsiach i miasteczkach. Dla
      wczsowiczów w renomowanych miejscowosciach organizują w tygodniu koncerty. I
      paru OSZOŁOMÓW myśli...
      • Gość: fajnie Re: Złości mnie Ciężka Głupota i Brak Realizmu IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 16:10
        ze tak kosciol zagospodarowal wszystkich i wszedzie .
        Wg ciebie . Ja tam nie widze takiej masowej aktywnosci .
        Gdyby bylo jak piszesz to zycie spoleczne musiloby inaczej wygladac .
        Dobrze zauwazyles ze ludzie nie wiedza jak sklecic koniec z koncem,
        zyja w niepewnosci czy beda mieli prace , czy beda mieli gdzie mieszkac ....
        i dlatego kosciol buduje bazyliki i sanktuaria zeby wierni mogli
        pomodlic sie o...budownie mieszkan i prace .
        No mozna sie modlic ale to malo , zalosnie malo . Z niczego nie ma nic .
        Poza modlami i ofiarami potrzeba jest wiedza i to niekoniecznie ta ktora
        oferuje sie na lekcjach religii .A jakby bylo z klasyczna etyka np ?
        Nauka myslenia - filozofia np ?
        • Gość: Janek Idź do najbliższej parafii i przeczytaj ogłoszenia IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 16:14
          • Gość: Janek o organizownym przez parafię wakacyjnym wypoczynku IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 16:16
            • Gość: Janek Każde duszpasterstwo akademickie ma stronę intern IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 19:01
              etową. Poczytaj - do wyboru do koloru. Jedni organizują rejs na tratwach po
              Biebrzy, inni obóz kajakowy po Supraśli i pobliskich rzeczkach, a jeszcze inni
              obóz rowerowy od Mediolanu do Madrytu.
        • Gość: Janek Sanktuaria i bazyliki budowane są za wdowi grosz IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 16:18
          • Gość: Janek Spotkałem na dworcu kobietą z obcietą nogą IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 16:51
            Wulgarnie przeklinała świat, swój los, tych co ją zawieźli do szpitala i
            lekarzy co jej nogę obcieli powyżej uda. Starałem się ją pocieszyć dobrym
            słowem. Powiedziałem wreszcie, że jest sprawiedliwość na świecie bo i tak
            wszyscy umrzemy i biedni i bogaci i szczęśliwi i nieszcześliwi - bardzo mi za
            nie dziekowała. Poradziłem jej aby w chwilach rozpaczy przypomniała sobie o
            swoich rodzicach. Niestety ich nie pamięta, bo wychowała się w domu dziecka.
            Jest wielu takich ludzi w Polsce. Dla niektórych z nich ofiara na rzecz
            Sanktuarium jest jedynym sensem ich nedznej i samotnej egzystencji.
            • Gość: janku ile Re: Spotkałem na dworcu kobietą z obcietą nogą IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 17:05
              w twojej wypowiedzi jest pogardy i zawlaszczenia .
              Jesli ma byc tak ze zdzieranie ofir z nedzarzy ma byc jedynym celem ich nedznej
              egzystencji - to jest straszne - co ma do zaproponowania kosciol .
              A jakby bylo z proteza ? Ktora kosciol by ufundowal zeby ta egzystencja nie
              byla podla ? jest wielu takich ludzi w Polsce ktorych samotnosc
              kosciol wykorzystuje , pardon nadaje sens zyciu brrrrrr
              Sprawiedliwoscia nazywasz koniec egzystencji ?
              No super to nic nie trzeba robic tylko odczekac az wszyscy zgnijemy - rowno

sprawiedliwie .
        • Gość: jurek Re: Złości mnie Ciężka Głupota i Brak Realizmu IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 16:19
          To juz kiedys przerabialismy, za kumuny,no niestety duzo jest mlodych i nie moga
          tego pamietac.Kiedy w sklepach byly tylko ocet i sol , to Kosciol i ksiezya
          rozprowadzali pomoc zachodnia dla Polakow , bo tylko do nich mialo sie zaufanie.
          No a teraz co, Kosciol ma budowac mieszkania , miejsca pracy , pytam sie wiec p,
          po co mamy w Polsce rzad i Sejm ? Czy tylko po to zeby robili coraz to nowe afery?
          Zeby rozkradali to co jeszcze mozna? TLudzie kochani obudzcie sie wreszcie i
          zrobcie masz na Warszawe, moze znowu przezyjemy cud nad wisla i uwolnimy Polske
          od przefarbowanych bolszewikow.
          • Gość: Kubus Rozdawac pomoc za cudze pieniadze to kazdy potrafi IP: *.telia.com 30.08.04, 16:26
            A przy tym najwiecej pomocy trafilo do do swoich, a nie do prawdziwie ubogich i
            potrzebujacych. Tyle bylo warte to zaufanie.
          • Gość: o tak jurku Re: Złości mnie Ciężka Głupota i Brak Realizmu IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 16:29
            juz przerabialismy . Mielismy takich co nam mowili dokladnie co dla nas
            najlepsze tzw partyjnych . Zamienilismy sobie na nastepnych
            co maja jedynie prawidlowa ideologie - kosciol .
            Zamienil stryjek siekierke na kijek . Komune zamieniamy na panstwo wyznaniowe .
            Dziwisz sie ze kosciol ma budowac mieszkania, miejsca pracy ?
            Przeciez buduje hotele ktore przynosza kosciolowi zysk , przeciez buduja
            bazyliki i sanktuaria a ludzie nie maja gdzie mieszkac .
            Jak myslisz za czyje pieniadze ? Obudz sie wreszcie jurku ?
            Budowanie swiatyn w sytuacji gdy wiekszosc Polakow zyje w nedzy
            jest tym samym co wozenie sie jaguarem przez jankowskiego - skandalem .
            Ja nie spie juz od dawna .
            • Gość: jurek Re: Złości mnie Ciężka Głupota i Brak Realizmu IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 16:38
              Biskup menager kolonskiej diecezji, odprawia o 7 msze sw. potem wsiada w
              samochod oczywiscie nie malucha i zarzadza kolonskim imperium (najbogatsza
              diecezja swiata, dziesiec lat temu "przerob" roczny 4,5 mld DM). Sa w tym rozne
              przedsiebiorstw, szpikale szkoly przedszkola zlobki i td.Co na to by powiedzieli
              Polacy wiadomo.
              Ale mamy za to szpitale w ktorych dostaje sie meniu do wyboru,nie to co w
              Polsce, no ale Kosciol na to na Zachodzie pracowal pokoleniami i nie mial
              komunistow ktorzy to wszystko zniszczyli.Przeciez juz kiedys pozabierano
              Kosciolowi i co z tego zostalo, zwykla ruina.
              • Gość: No to jurku Re: Złości mnie Ciężka Głupota i Brak Realizmu IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 16:46
                jeszcze dodaj jakby zareagowalo niemieckie spoleczestwo gdyby
                zdarzylo sie to co sie zdarzylo w gdansku .
                Tzn jesli pralat by wbrew woli matki "przygarnial" jej syna na noc
                dawal pienidze za ktore chlopak by cpal i pil alkohol .
                O reszcie nawet nie wspominam . Wyobrazasz sobie ze grzmialby ze to spisek
                zydokomuny ?
                Bylby "zdjety " do wyjasnienia sprawy . Juz by takiemu prasa i opinia publiczna
                tak podskakiwac jak jankowskiemu nie dalaby .
                Dodac musisz tez ze finanse kosciola w BRD sa przejrzyste.
                Ta istytucja placi podatki .A w Polsce nie tylko kosciol ponosil
                straty . Cale spoleczenstwo ponioslo straty - ktorych nikt nie stara
                sie nazwac okreslic nic nie wspominajac o zadoscuczynieniu .
                • Gość: jurek Re: Złości mnie Ciężka Głupota i Brak Realizmu IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 17:12
                  Na Zachodzie obowiazuje prawo rzymskie, wine trzeba udowodnic,W Polsce nie warto
                  nawet sie zastanawiac. Iluz to ludzi z polskiego swiecznika musialo by odejsc w
                  kraine niebytu gdyby tylko tyle praworzadnosci bylo co na Zachodzie.
                  No coz w Polsce kroluje brak honoru i godnosci osobistej. Jak dotychczas to nic
                  nie udowodniono, pytam sie ciebie ma ojciec Rydzyk tego maybacha czy nie, a tez
                  o tym niedawno pisano, bil Tyminski zone czy nie bil ,ytan jest jeszcze wiecej
                  ale to i tak niczego nie zmieni, Polska pozostanie taka jaka jest.
                  • Gość: ProstujKrętactwaGW KRÓTKIE NOGI KŁAMSTWA Gazety Wyborczej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 18:48
                    Zmyślone pomówienia Gazety Wyborczej nie przemogły. Diabeł ubrany w szaty
                    Gazety Wyborczej zabrał ogon pod siebie i dał za wygraną.
                    Ale nie michnikowcy na Forum GW - plują dalej, jakby nic innego nie umieli robić.
                    Prymitywów skupia GW, to nawet dobrze.
                    • Gość: prostuj ? Re: KRÓTKIE NOGI KŁAMSTWA Gazety Wyborczej ! IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 18:58
                      Piszesz ze prymitywow skupia GW .
                      Nie wiem czy zauwazyles ze wlasnie tez do prymitywow nalezysz - zabierasz glos.
                      Na lamach prymitywow .
                      Wiesz jestes ksiadzem to powinienes zauwazyc ze zwracajac sie do osob swieckich
                      narazasz sie na smiesznosc mowiac O "diablach ubranych w szaty gazety
                      wyborczej" Mnie zawsze bawila koscielna retoryka i gadanie o diablach .
                      Rogatych jesli juz to macie w swoich szeregach . A tak to wogole to opowiedz
                      nam jeszcze cos o tych diablach . Fajnie sobie to kosciol wykoncypowal .
                      Tylko mnie sie wzielo i wyroslo z tych banialukow .Ci ktorzy w to uwierzyli
                      albo wierza to czesto klientela klinik psychiatrycznych .
                      • Gość: zib Re: KRÓTKIE NOGI KŁAMSTWA Gazety Wyborczej ! IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.04, 19:06
                        Zapewne "wyrośniesz" i z banialuków obecnych i jak pokazuja przykłady ponownie
                        kiedyś w nie "wrośniesz, ciesz sie jednk dzisiaj , jestes taki madry i
                        postępowy,ach,ach.
                        • Gość: Zieb Re: KRÓTKIE NOGI KŁAMSTWA Gazety Wyborczej ! IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 19:18

ja okreslilabym - nazwala inaczej .
                          Ja sie martwie o moj kraj i o ludzi ,tych ktorzy mnie irytuja takze,
                          mowia tym samym jezykiem .Nawet jesli czesto nie warto
                          sobie zawrac glowy bo sa wulgarni obrazliwi , czasmi szkoda czasu i energii-
                          mysle .
                          Jesli masz mi tylko do zarzucenia "madrosc i postep " to troche
                          malo zeby rozmawiac .
                          • Gość: zib Re: KRÓTKIE NOGI KŁAMSTWA Gazety Wyborczej ! IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.04, 19:53
                            Absolutnie nie mam Wam nic do zarzucenia,jesteście tacy mądrzy i nowocześni,i
                            tylu Was jest,bałbym sie stawiać jakiekolwiek zarzuty,zreszta nigdy nie
                            wiedziałbym z którym z Was rozmawiam.
      • Gość: i jeszcze cos Re: Złości mnie Ciężka Głupota i Brak Realizmu IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 16:21
        janku . Piszesz ze ksieza pracuja na rzecz polskiego spoleczenstwa ?
        Dobrze ze podkreslasz ze polskiego co dobrze oddaje stosunek
        tej instytucji do polskiego spoleczenstwa .
        Podkreslasz dystans ktory maja przedstawiciele Watykanu do spoleczenstwa
        polskiego .
        No dobrze piszesz ze tak pracuja ? jakos kiepskie rezultaty tej roboty .
        Jesli wziac pod uwage koszty utrzymywania tej instytucji i tak pomyslec
        ile instytutow naukowych , sierocincow , samotnie wychowujacych
        dzieci , inwalidow -za te pieniadze mozna byloby utrzymac- zrobic duzo wiecej
        podnoszac jakosc zycia spoleczenstwa . A tak to na kolana , na tania wycieczke
        pasterze zupelnie sporo kosztuja to spoleczenstwo .
        A rezultaty ? A rozejrzec sie trzeba, juz zbieramy rezultaty
        dorasta mlodziez ktora znowu rozwojem psychospolecznym odbiega i to
        w negatywnym sensie od rowiesnikow z tzw europy i to nie tylko zach
        ale Czech np.
        • Gość: Janek Re: Złości mnie Ciężka Głupota i Brak Realizmu IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 16:33
          "Młodzież z ulicy" w wypoczynku organizowanym przez Kościół prawie nie
          uczestniczy.
          • Gość: katol Re: Złości mnie Ciężka Głupota i Brak Realizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 17:10
            A co Kosciol robi aby uczestniczyla? Czym do siebie zacheca? Moze skandalami i
            rozpanoszonym bogactwem w stylu Jankowskiego, Rydzyka czy pomnikow ludzkiej
            pychy (Lichen i ta warszawska swiatynia)? Kosciol nie ma nic do zaoferowania
            mlodym ludziom.
            • Gość: Janek Złości mnie Ciężka Głupota i Brak Realizmu IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 18:26
              A co oferuje Kosciół młodzieży w czasie roku szkolnego.

-Młodzież spotyka się na przed mszą, na mszy i po mszy św. Młodzież spotyka się
              na wspólnej nauce śpiewu i gry na instrumentach muzycznych. Dla wielu z nich
              jedyną szansą rozwijania i prezentowania swoich uzdolnień muzycznych jest
              niedzielny śpiew lub koncert podczas mszy św. Młodzież wspólnie organizuje
              przedstawienia teatralne, jasełka i koncerty.
              -Młodzież pod opiekąa księży wyjeżdża wspólnie w czasie roku szkolnego na
              liczne wycieczki w góry, często na narty. Goszczona jest w tamtejszych
              parafiach, poznaje folklor i tradycje góralskie.
              -Młodzież studencka i ksieża opiekuje się dziećmi z domów dziecka, zabiera
              dzieci na niedzielne podmiejskie wycieczki rowerowe, organizuje dodatkowe
              lekcje i korepetycje.
              -Młodzież i księża opiekują się ludźmi starymi i samotnymi, rozmawiają z nimi,
              czytają im książki, przynoszą zakupy.
              -Młodzież polska uczestniczy w licznych koscielnych organizacjach
              miedzynarodowych zajmujących się różnorodną pomocą dla potrzebujacych,
              głodujacych ( Sudan, Indie itd ), chorych w wielu krajach na wszystkich
              kontynentach. Organizuje zbiórki rzeczy o które proszą polscy misjonarze.
              -Młodzież w salach przykościelnych wspólnie organizuje agapy, wieczory
              literackie i muzyczne, czesto przy zapalonym kominku, zawsze zakończone mszą
              św. Organizuje andrzejki, barburki, śledziki, uroczyste bale sylwestrowe,
              dostojne bale noworoczne, bale karnawałowe przetkane uroczystą mszą pasterską o
              północy.
              -Księża organizują parafialne kluby sportowe głównie siatkarskie, koszykarskie,
              żeglarskie i tenisowe. Odbywają się treningi w wynajmowanych salach w
              niektórych miastach zorganizowane są rozgrywki ligowe klubów parafialnych w
              wybranej dyscyplinie. W salkach katechetycznych odbywają się kursy na stopień
              żeglarza lub sternika. Potem w czasie wakacji dzieci i młodzież tych klubów
              wyjeżdża na parafalne obozy sportowe, kajakarskie, rowerowe, krajowe i
              zagraniczne. Organizowane są rejsy żeglarskie i obozy kajakowe z udziałem
              księdza zapewniającego codzienną mszę św.
              -Młodzież spotyka się i uczestniczy w organizowanych przez ksieży spotkaniach
              filozoficznych, spotkaniach biblijnych, spotkaniach na temat miłości i
              wychowania w rodzinie.
              -Młodzież uczestniczy w kursach dla zakochanych lub w razie potrzeby
              przedmałżeńskich.

A co oferuje Kosciół młodzieży w czasie wakacji to już wcześniej dokładniej
              pisałem.
              • Gość: Janku Re: Złości mnie Ciężka Głupota i Brak Realizmu IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 18:49
                Jednym slowem kosciol w pelni przejal role pzpr , komitetow zms-ow itp.
                Oni tez tak . Jesli muzyka , obozy itp to tylko zorganizowane
                przez komitety i organizacje partyjne . Zgodnie z mysla wychowawcza
                sekretarzy i innych kretynow- zeby czasem obywatelowi co innego do glowy nie
                przyszlo.
                Wtedy partia - komitety sekretarze czuwali nad poprawnoscia pogladow dzisiaj to
                samo tylko w innym kolorze . Inaczej wczoraj komuchy dzisiaj kosciol .
                To dopiero zafundowalismy sobie demokracje .
                Tak miedzy czerwonym i czarnym - jedni i drudzy sa siebie warci .

• Gość: Janek A kto inny chce się trudzić dla młodzieży- NIKT IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 18:56
                  • Gość: Janek "Świecki" wakacyjny wypoczynek dla młodzieży na IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 19:22
                    • Gość: Janek wieksza skalę nie istnieje. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 19:45
                      Jak chodziłem do szkoły średniej we Wrocławiu, która miała własne kajaki w
                      hangarze przy szkole. Szkoła przewoziła kajaki na Mazury i organizowała co roku
                      dla każdej klasy spływ kajakowy.

Dzisiaj dla młodzieży tej szkoły zorganizowano tylko jeden obóz wedrowny.
                      Prowadzący obóz nauczyciel dawał codziennie każdemu uczniowi 10 zł w łapę (z
                      pieniedzy które uczen wczesniej wpłacił ) i uczeń mógł sobie iść do takiej
                      knajpy jakiej chciał i na taki obiad jaki chciał. Prowadzacy obóz jeździł od
                      schroniska do schroniska zawsze autobusem lub koleją. Uczniowie mogli się
                      przemieszczać dowolnie : tak jak prowadzacy obóz, lub na nogach po górach, lub
                      stopem.

Jak byłem studentem to jeździłem na obozy organizowane przez AWF na
                      Uniwersytecie :
                      szkoleniowe żeglarskie,
                      wędrowne żeglarskie na Mazurach,
                      wedrowne wioślarskie na Mazurach,
                      konne w Książu,
                      wędrowne w Tatrach Słowackich,
                      wędrowne w górych Ryły i Pirynu.
                      szkoleniowe narciarskie.

W obecne wakacje Uniwersytet zorganizował tylko jeden obóz żeglarski i to stały
                      (tylko jeden termin) dla wszystkich studentów Uniwersytetu.

• Gość: KATO Re: Złości mnie Ciężka Głupota i Brak Realizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 21:49
        Człowieku. A kto ma pretensje o to co dobre do Kościoła??? Jankowski to nie
        cały Kaściół. Przeciwnie - to kościelna zakała przez pryzmat której ostatnio
        patrzy się na cały Kościół. Naturalnie nie jest dobre to że przy okazji
        nagłośniena brudów Jankowskiego obrywa się całemu Kościołowi. Tego człowieka
        już dawno powinno się wysłać do jakiejś parafii na głuchej prowincji. Dzisiaj
        nie było by sprawy. Ale powtarzam. Jankowski to nie cały Kościół!
    • Gość: b PRECZ Z LEWACTWEM!!!!!!!!!!!!! IP: *.crowley.pl 30.08.04, 18:13
    • Gość: Bankowy Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 18:38
      Przecież wiadomo,że dobrowolnie nie ustąpi.Wykonuje"tytaniczną" pracę,żyje w
      ubustwie i od tego nie pozwoli się odepchnąć.
    • Gość: aseret Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: *.retsat1.com.pl 30.08.04, 18:49
      Czy proboszczowie innych parafii w Polsce mogą powiedziec "ja nie ustąpię"
    • Gość: BeJ NIECH MNIE KTOŚ WYTŁUMACZY - JAK TO JEST ? IP: *.chello.pl 30.08.04, 19:08
      Czy kościół Św. Brygidy w Gdańsku i jego ambona TO JEST PRYWATNA SALA WIECOWA I
      MÓWNICA prałata Jankowskiego. Do tej pory myślałem, że kościół i ambona są
      miejscami gdzie GŁOSI SIĘ SŁOWO BOŻE A NIE ZAŁATWIA SIĘ SWOJE SPRAWY. Prałat
      widocznie zajmując się INNYMI SPRAWAMI - zapomniał jaka powinna być jego rola w
      kościele.
      • Gość: ProstujKrętaczaŻyd Re: NIECH MNIE KTOŚ WYTŁUMACZY - Żyd z .chello.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 22:09
        Drogi Żydzie z .chello.pl; Jeśli ks.Jankowskiego akceptują i bronią parafianie,
        to co ty masz do gadania?
        Czy ja chodzę do twojej synagogi i nalatuję na twojego Rabina?
        Do głowy by mi to nie przyszło, a tobie przychodzi. Trzeba mieć żydowską głowę,
        żeby tak pokrętnie myśleć i działać.
        • Gość: No i kto Re: NIECH MNIE KTOŚ WYTŁUMACZY - Żyd z .chello.pl IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 22:25
          tu jest kim ?
          Zydami Jankowski i Rydzyk to nie sa . To konfidenci wrogich Polsce kregow.
          Jak ruszysz glowa to sie moze zastanowisz komu sluzy dzilalnosc
          rydzykow i jankowskich.
          Polsce nie sluza napewno . Jak myslisz komu zalezy zeby myslano
          ze najwieksze obozy zaglady mialy miejsce na terenie Polski bo tylko polski
          antysemityzm a raczej Polacy ziejacy nienawiscia do Zydow na to pozwolili.
          Mogly miec miejsce tylko w Polsce bo taki "goracy " jest polski
          antysemityzm .Nigdzie indziej niemcy by sie takich obozow nie
          osmielili zakladac .

• Gość: A od kiedy Re: NIECH MNIE KTOŚ WYTŁUMACZY - Żyd z .chello.pl IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 22:31
          to koscielne instytucje sie przejmowaly zdaniem parafian ?
          Ja nie chodze do synagogi tylko do kosciola .
          Nie mam swojego rabina w zwiazku z tym .
          Dla niektorych pokretne myslenie dla innych myslenie jako takie .
    • Gość: jan Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.08.04, 19:36
      Skąd tyle hałasu o jakiegoś klechę? Przecież widać, że Jankowski to chytry
      oszust podający się za księdza.
    • Gość: Andrzej Jaguar IP: 199.60.107.* 30.08.04, 20:55
      Ludzie opamietajcie sie. Ile chcecie Jaguarow abym wam sprowadzil za grosze?
      Tego zlomu jest pelno na calym swiecie. Podniecanie sie tym ze ktos jezdzi
      starym Jaguarem to szczyt glupoty. Ciekaw jestem kto na tych dziurawych drogach
      w Polsce potrzebuje przyspieszenie 5.5 sek/100? Palma bije mlodym pismakom
      ze pisza o tym jakim pojazdem ktos jezdzi. Cale szczescie ze teraz wiecej
      Polakow jezdzi na zachod. Moze wreszcie humanisci spod piora tez zakasaja rekawy i
      przywioza sobie zlomowe Jaguary i naciesza sie tym do syta. Jak myslicie glomby
      dlaczego kobieta z Bydgoszczy pozbyla sie tego zlomu? Odpowiem wam skoro nie
      wiecie: ten zlom chleje benzyne bez opamietania. Wystarczy, czy chcecie wiecej?
      • Gość: Nie Re: Jaguar IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 21:21
        chodzi o jaguara a o "caloksztalt "
        Glownie chodzi o postawe jankowskiego , jego stosunek- reprezentanta kosciola
        do swiatyni , wiernych , ministrantow , pieniedzy i proporcji
        albo inaczej nozyc jesli chodzi o jakosc zycia wiernych i pasterza-y.
        Takze dysonansu miedzy tym co glosi kosciol a tym co czynia i jak zyja kosciola
        reprezentanci.
        • Gość: PopieramKsJankowsk Re: Jaguar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 21:44
          Tak jest. Tu nie chodzi o jaguara. Tu chodzi o to, aby zaatakować ks.Jankowskiego.
          Pomówić, zniesławić, opluć za wszelką cenę.
          I co ? Jaki efekt? Nikt na to nie chce się nabrać, wyjąwszy sforę Michnika
          wytresowaną do nagonki.
          • Gość: Tak jest Re: Jaguar IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 21:53
            chodzi o to zeby tacy ludzie jak jankowski ktory nam Polakom
            doprawia mordy antysemitow na dodatek wtedy gdzy zydow jest
            moze kilka tysiecy kompromituje Polske i Polakow.
            Kompromituje kosciol katolicki , wiernych , wierzacych .
            na jankowskiego nie trzeba pluc - wystarczy popatrzec i posluchac co
            mowi i robi -l.Do czego uzywa swiatyni i plebanii.
            Moze opinia publiczna nie powinna sie o tym dowiedziec ?
            Wtedy byloby cacy ?
    • Gość: FraterVVI jaki jest, taki jest ale SWOJ IP: *.dip.t-dialin.net 30.08.04, 21:18
      trzymaj sie pralacie Jankowski, obca agentura dziala przeciwko Polakom!!!!
      Polskie media to obcy, interesom polskim, przeciwnik!!!!!!
      • Gość: jankowski jest tak Re: jaki jest, taki jest ale SWOJ IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 21:29
        swoj jak rydzyk - swoj jest .
        Jankowski wysluguje sie pewnym niemieckim kregom ktorym zalezy na tym
        zeby Polacy uchodzili za zacietrzewionych antysemitow.
        Wystapienia Jankowskiego przyczynija sie do tego ze swiat sklonny jest uwierzyc
        ze mordowanie Zydow to byla Polakow robota . Nie dziwota - jesli Polacy
        tak ziac nienawiscia mieliby do Zydow. Rydzyk tez nie wyjasnil co robil w BRD
        i w jaki sposob, od kogo udalo mu uzyskac sie pieniadze .
        Typ propagandy ktory uprawia jest bardzo zblizony do propagandy
        nazistowskiej .
        Jesli to jest ta Polskosc w ktora chca wierzyc Polacy to....
        • Gość: ProstujKrętaczaŻyd Re: jaki jest, taki jest ale SWOJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 21:53
          Aleś ty głupi, Żydzie z .arcor-ip.net ;
          Przeczytaj swoje ogłoszenie jeszcze raz, głupota którą napisałeś poraża.
          • Gość: Jaki Zydzie ? Re: jaki jest, taki jest ale SWOJ IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 22:01
            Kretaczu ?
            To Niemcy buduja pomnik w centrum Berlina dla Zydowskich ofiar nazizmu
            a "Polacy" Jankowski i Rydzyk miotaja na lewo i prawo nienawiscia do Zydow.
            Moglby ktos pomyslec ze w Polsce to conajmniej 20% Zydow jest .
            Tymczasem Polakom jest trudno zrozumiec ze przyczyna wielu niepowodzen
            Polakow nie sa jacys Zydzi ale wlasna glupota .
            • Gość: ProstujKrętaczaŻyd Re: jaki jest, taki jest ale SWOJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 22:17
              Ty się nie pytaj jaki Żyd, ty się zapytaj samego siebie skąd ta głupota ci się
              bierze. Ty się zastanów, zanim coś napiszesz.
            • Gość: zib Re: jaki jest, taki jest ale SWOJ IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.04, 22:36
              Skoro ci wspaniali niemcy budują Żydom pomniki,to moze ci wspaniali Żydzi sie
              zrewanżuja i postawią u siebie pomnik Hitlerowi- to a propos głupoty,która jest
              pochodną utraty pamięci.Bądzcie pewni,niemcy wam o sobie przypomną.
              • Gość: Jakim wam? Re: jaki jest, taki jest ale SWOJ IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 22:45
                Jestes idiota . Ja mowie o tym co sama widze i slysze.W swoim imeniu.
                Zydzi nie postawia pomnika hitlerowi . Ale pewnego dnia doskonale
                udokumentowany "polski antysemityzm " bedzie klopotem dla Polakow- dla nas.
                Zrob z tym co chcesz . Mozesz miotac Zydami , synogogami i czym tam jeszcze.
                Obudzimy sie jak zawsze z reka w nocniku nie rozumiejac co wlasciwie sie stalo .
                • Gość: zib Re: jaki jest, taki jest ale SWOJ IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.04, 22:58
                  Może i idiota,lecz przynajmniej bez rozdwojenia(roztrojenia(rozczworzenia(...
                  (...)))jazni. Jestes też pewnie dokumentatorem"polskiego antysemityzmu".Czyżby
                  oprócz innych objawów przelatywali obok Ciebie jacyś żydzi,jesli tak to nie ja
                  nimi miotałem, może miotały nimi wyrzuty sumienia za śmierć Chrystusa.
                  • Gość: stanowczo Re: jaki jest, taki jest ale SWOJ IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 23:04
                    jestes idiota zieb .
                    Szkoda slow . Ty naprawde niczego nie rozumiesz.
                    • Gość: zib Re: jaki jest, taki jest ale SWOJ IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.04, 23:12
                      Czy nie widzisz że Twój poziom intelektualny mi imponuje,że Twoja kultura
                      osobista jest dla mnie niedościgłym wzorem.O poziomie Twojej wiedzy boję sie
                      nawet myśleć,taki musi byc niebotyczny.To ogromny zaszczyt dla mnie że ktoś
                      TAKI zwrócił uwage na moje malutkie posty.
                      • Gość: Wiesz co Re: jaki jest, taki jest ale SWOJ IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 23:23
                        Zieb daje sobie na spokoj .
                        Rob co chcesz mysl co chcesz .
                        Szukaj Zydow wielb rydzykow i jankowskich .
                        I patroni twoji z toba .
                        • Gość: zib Re: jaki jest, taki jest ale SWOJ IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.04, 23:30
                          Nie wielbie nikogo poza,ani iczego poza ogromem Twego intelektu,a wielebni
                          pajace jankowski i rydzyk mi wiszą.
      • Gość: Kirus Re: jaki jest, taki jest ale SWOJ IP: *.dip.t-dialin.net 30.08.04, 22:22
        GW jak taka bojowa i sprawiedliwa, to niech sie wezmie za Kolczyka, ale tu
        dupcia blada i koniec swietego oburzenia pana M.
    • Gość: Marky WIEC JEZDZENIE UZYWANYM AUTEM TO PRZESTEPSTWO? :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 30.08.04, 22:19
      Jesli jezdzenie uzywanym autem to wg Biazety Gazorczej przestepstwo, to chyba
      powinni jej aktywisci tropic i starac sie podkablowac i wtracic do turmy
      wiekszosc polskich kierowcow?

A moze w ogole jezdzenie autem to wg w/w pisma przestepstwo?

Jesli tak, to czy nie powinien ukazac sie w nim ogromny czerwony naglowek:

"PODKABLUJ SIE SAM, NACZELNY"

?...

;)
      • Gość: Marky Re: WIEC JEZDZENIE UZYWANYM AUTEM TO PRZESTEPSTWO IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 22:33
        Ja juz wiem ze z tym funkcjonalnym analfabetyzmem to nie przesada .
        O jakie uzywane auto ? Obudziles sie wlasnie po kilkutygodniowym snie ?
    • Gość: kobra Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 30.08.04, 22:46
      Uciąć jaja i po temacie!Jęzor też!Założyć rękawice bokserskie i nic nie
      zrobi.Nic mu nie zrobicie.Ma za dużo kasy.Widać to po lęku ABEBE.Żeby im Święty
      Michał małym oczy po wypychał.
      • Gość: Copper Gwiazda Dawida = SFASTYCE Hitlera = Sierpa i Młot IP: *.twmi.rr.com 30.08.04, 23:53
        Stalina.
        Tak powiedział to PUBLICZNIE kś. Jankowskiego w czasie mszy 11 czerwca 1995
        roku w Gdańsku, gdy na tej mszy też był wtedy obecny ówczesny prezydent RP,
        Wałesa. Oto jak okrótnie żydzi w USA się wzbóżyli po tym EPIZODZIE w jednym z
        najważniejszych tygodników żydowskich w USA "

"S.F. meeting with Walesa frustrates Jewish leaders"
        Friday June 30, 1995

www.jewishsf.com/content/2-0-/module/displaystory/story_id/21039/edition_id/21/format/html/displaystory.html

Żydowskie brukowe gazety w Polsce, też napadły na Jankowskiego i Wałesę oraz
        zarządały PRZEPROSIN:

members.core.com/~mikerose/priest.htm

Po tym incydencie sfora zydowska w Polsce ZARZADAŁA aby Wałęsa potepił
        Jankowskiego, ale Wałesa nic nie mówił.

Wałesa NIE potepił kś. Jankowskiego i DOKŁADNIE od tego momentu żydzi w Polsce
        i na całym świecie zaczeli TOTALNIE SZYDZIĆ z Lecha Wałesy i pisać pod jego
        adresem różne EPITETY i oczywiście Michnik OBRAZIŁ się na Wałese i ZACZOŁ
        popierać wybór KOMUNISTY Kwaśniewskiego na urząd prezydenta RP.

Gazety żydowskie w USA też wpisały Wałęse na DYZURNĄ LISTĘ ANTY-semitów, ale
        Prezes Kongresu Poloni Amerykanskiej E.Moskal stanoł w OBRONIE Wałesy i wtedy
        też wpisano E.Moskala na tą samą "dyżurną listę" i od tego czasu ZACZEŁO się
        też ŻYDOWSKIE POLOWANIE na E.Moskala.

Od tego czasu oczywiscie żydzi ZACZELI OKRUTNE POLOWANIE na kś.Jankowskiego.

kś. Jankowski DOSKONALE WIDZIAŁ jak Wałese OBSKOCZYLI, a nastepnie OSACZYLI ci
        tzw. "desydenci demokratyczni" czyli obywatele polski, ale niestety ŻYDOWSKIEGO
        POCHODZENIA - synowie i córeczki żydo-komunstów okresu stalinowskiego, których
        Chruszczow nakazał Gomułce wyrzucic w 1967 roku z PZPR za to że OTWARCIE
        popierali "wojnę czerwcową Izraele w 1967 roku", a Izrael był wtedy
        sojusznikiem "imperializmu amerykanskiego" z którym konkurował Kreml o wpływy
        na Bliskim Wschodzie tam gdzie tyle ropy naftowej.

Wywalenie żydo-komunistów z PZPR-u nastapiło w 1968 roki i od tego czasu cała
        granda „komandosów” tzn. SYNUSIÓW "puławian" („puławianie” - to była frakcja
        obywateli polskich, ale żydowskiej narodowości w komunistycznym PZPR-e
        mieszkała w przeważajacej części na ul. Puławskiej w Warszawie i dlatego
        nazywano ich "póławianie" ) typu Michnik, Geremek, Mazowiecki ...itp.
        finasowani przez żydów amerykanskich, przygotowywali się LATAMI i wyczekiwali
        na KOLEJNĄ OKAZJĘ przejecia WŁADZY np. bunt sfrustrowanych polskich
        robotników przeciw kremlowskiemu reżimowi PRL-u, oraz WYKOŻYSTANIA
        odpowieniego momentu i zająć DOGODNE pozycje polityczne do kolejnego PRZEJĘCIA
        władzy w Polsce.

Tak WYCZEKIWALI "komandosi" do 1980 roku, a nastepnie OBSKOCZYLI DOOKOŁA
        Wałesę, WYPYCHAJAC z za pleców Wałesy doraców o orentacji patriotyczno
        narodowej np. Jurczyka i innych bo nie mieli poparcia mediów zachodnich , bo te
        media są w rekach żydowskich co popierały "SWICH" tzn. polskich żydów.

W 1989 roku ci "desydenci demokratyczni" obywatele polski, ale żydowskiego
        pochodzenia praktycznie za plecami Wałesy ZDOBYLI WŁADZE i jest tak do dzisiaj.

kś. Jankowski był URZYWANY przz tych "desydentów demokratycznych" i jest BARDZO
        DOKŁADNIE ZOORIENTOWANY co sie działo za plecami Wałesy, oraz kto WYROLOWAŁ
        Wałesę oraz "doradców" z orientacją narodowo-patriotyczną, oraz kto
        przetransferował ZŁODZEJI z PRL-u do tej "nowej" władzy w III RP.

Autorytet kś. Jankowskego misi być teraz osłabiony i wyrzucony POD BYLE
        POZOREM bo się NARAZIŁ żydom.
        Każdy kto coś wytknie żydom, a już wcześniej miał wypracowany autorytet, ale
        coś PISNOŁ na rozwydżonych zydów jest PERNAMENTNIE niszczony.

Porównanie slogan kś. Jankowskiego z połowy lat 1990-tych, że "gwiazda dawida
        = hitlerowskiemu hakenkrojcowi" PODŁAPAŁY media na całym świecie, które są
        wrogie w stosunku do okupacji ziem Palestynskich przez Izrael i to JEST
        NAJWIĘKSZE "PRZESTĘPSTWO" kś. Jankowskiego wobec ZOORGANIZOWANEGO żydostwa na
        świecie co jego TERAZ ZWALCZA.

Żydzi amerykanscy uważają się za WLASCICIELI CAŁEGO ŚWIATA i oczywiscie
        WLASCICIELI Ameryki i dlatego tez probowali ZABLOKOWAC wposzczenie Proboszcza
        parafi sw. Brygidy z Gdanska na teren Ameryki, zaproszonego przez Polonie
        Amerykanska i ENTUZJASTYCZNIE witanego na uroczystosci rocznicy uchwalenia
        Kontytucji 3 Maja obchodzonej 2000 roku przez najwieksza 1.2 milonowa Polonie
        na świecie w Chicago.

www.ex-usa.com/index.php3?k=archiwum2000_11

NIESTETY kś. Jankowski miał 100% RACJĘ porównujac „gwaiazdę dawida” bo
        CAŁY ŚWIAT WIE jak żydzi MORDUJĄ i ZNĘCAJĄ się nad BEZBRONNYMI
        CYWILAMI w Palestynie i CAŁA opinia światowa w ONZ-cie wydała REZOLUCJĘ 7
        wrzesnia 2001, POPARTĄ przez 153 kraje że żydzi i benkart Izrael to
        NAJWIEKSI RASISIŚCI na świecie i ZNOWÓŻ tam porównano „gwiazdę dawida” z
        NAZISTOWSKĄ SFASTYKĄ:

“Rasizm żydowski zdemaskowany”

www.starwon.com.au/~korey/Kaluski/Durban.htm

Za tą rezolucję ZAŚLEPIONY rząd USA, który jest ZDOMINOWANY przez żydów
        amerykańskich ODWRÓCIŁ się od ONZ-u i wiedzie do KONFRONTACJI
        światowej.

Aby ODWRÓCIĆ UWAGĘ CAŁEJ OPINI ŚWIATOWEJ od NAPĘTNOWANIA
        ZBRODNICZEGO Izraela, żydowskie służby zoorganizowały hucupę 11 wrzesnia 2001
        roku w Nowym Jorku.

Putin się zdenerwował PRZEGONIŁ rosyjskich żydów z Kremla i powiedzaił
        Bushowi że tutaj ON ma też coś do powiedzenia oraz OTWARCIE powiedział
        Bushowi, aby się ODWALIŁ od Iranu i Korei.

Potem Putin zawołach 3 listopada 2003 roku bandyte Sharona do Moskwy przed
        swoje oblicze i NAKAZAŁ sie Sharonowi też uspokoić i pogroził wrzodowi DUPY
        świat Izraelowi.

Putin DAŁ po 50 rakiet "Sunburn" P270 Moskit" Iranowi, Syri i Libanowi dla
        OBRONY SWICH TERYTORÓW przed BANDYTYZMEM żydowskim.

Rakiety rosyjskie "Sunburn" P270 Moskit" dane Iranowi, Syri i Libanowi, których
        zasieg jest 350 kilometrów, lecą 20 metrow nad ziemia z predkościa 4M lub
        wiekszą i NIE SĄ DO STRĄCENIA przez RZDEN system i technologię, oraz
        moga przenosić taktyczne bomby nuklearne.

Te rakiety ważą od 2500-4500 kg w zależności od zamontowanej głowicy z
        ładunkiem i jest ich celność +/_ 15 metrów, i mogą być przemieszczane na
        wózkach ciągnacych przez wielbłady lub zwykłe osły.

Tych 150 rakiet Iranu, Syri i Libanu może BEZ PROBLEMU ZMAZAĆ Izrael z
        MAPY ŚWIATA!!

RUWNOWAGA MUSI BYĆ, ale tego NIE kapuje Michnik & Ltd - no to
        zobaczymy czym się to dla Ltd skończy.

Jeszcze trochę, jeszcze trochę !
        • Gość: oj Copper Re: Gwiazda Dawida = SFASTYCE Hitlera = Sierpa i IP: *.arcor-ip.net 31.08.04, 00:07
          Walesa za to opowiedzial na lamach Spiegla ze kosciol to dla niego kosciol jest
          Powiedzial smiesznie ze jankowski jest jego przyjacielem i ...
          podkreslil przyjacielem ...nie przyjacioka.
    • Gość: jerzy Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: 81.15.189.* 30.08.04, 23:09
      Oświadczam, że wszyscy którzy patrzą na ręce ks prałata, czym jeździ i co
      dotyka to są lewacy, albo jeszcze gorzej masoni-komuniści. Wszyscy którym nie
      podobają zarobki i wydatki ks Jankowskiego to Żydzi. Dlatego prawdziwi Polacy -
      katolicy powinni podwoić swoje datki, aby nasz ukochany kapłan mogł wydawać
      obiady i wreszcie kupić nowy samochód.
      • Gość: satanshow Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.04, 00:40
        BRONIĆ GEJA PRAŁATA MOŻE TYLKO SZMATA!!!!to tak dla wszystkich oszołomów z
        ryjowego radia i akcji alkoholickiej...
        • Gość: oj ty Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: *.arcor-ip.net 31.08.04, 00:49
          sathanshow
          Gdyby jankowski byl gejem to bym powiedziala sobie czort z nim .
          To jego seksualne preferencje - wprawdzie nie bylony zgodne to z naukami
          kosciola - tak samo jak korzystanie przez ksiezy z uslug prostytutek
          czy prowadzenie podwojnego zycia tzn posiadanie kochanek -
          nie obchodziloby mnie to poprostu . To nie jest przez prawo scigane.
          Rzecz w tym ze to nie gej a prawdopodobnie pedofil .
          A to cos innego- jesli zabiera sie gnusny starzec za "uszczesliwianie"
          dzieci lub nastolatkow. Homoseksualizm nie jest wykroczeniem ani choroba .
          Z pedofilia jest inaczej .To choroba.
          • Gość: satanshow Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.04, 00:54
            racja...ale homoseksualizm i tak kłóci się z doktryną kościoła
            katolickiego...ja do homo nic nie mam po prostu mnie to nie dotyczy...a ile ten
            zwyrodnialec wyrządził krzywdy dzieciom...każdy wie ale nikt go nie ruszy bo
            jak mówią "nie ma bata na prałata"...smutne to i TYLE....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka