Gość: rozwielitek Re: Jak się nie ma do czego przyczepić to się czep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 11:13 to się przyczepią do jaguara...gazeta robi żenująca żenująca. a może by tak napisała wyborcza jakimi autami jeżdżą cżłonkowie zarządu wyborczej, pan Michnik, inni? :) osobiście uważam, że cała ta "afera" to osobiste odegranie się Michnika za wypowiedzi antysemickie Jankowskiego. zaspokajanie własnej żądzy zemsty. a metoda prosto wzięta ze średniowiecznych procesów czarownic: ile to nielubianych bo za bogatych lub zbyt urodziwych sąsiadek spłonęło za paktowanie z diabłem...wystarczyło rzucić oskarżenie i już było po człowieku. a gawiedz miała radochę. pod tym względem też się nic nie zmieniło. ludzie są prymitywni i bezrefleksyjni. bezmyślna masa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozwielitek ? Re: Jak się nie ma do czego przyczepić to się cze IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 11:25 dziecinko o jakiej refleksyjnosci ty mowisz ? Niby Michnik jest zazdrosny o urode sasiadki tj jankowskiego ? Nie przeszkadza ci ze rozdawal po kilka tysiecy nieletnim i to wg jego tzn jankowskiego slow . Ludzie prymitywni ? Bezmyslna masa ? Ja mysle ze jest inaczej . Wlasnie ludzie zaczynaja sie rozgladac i myslec . Bezmyslna masa to jestes sam serdenko . Znasz bajake o trzech malpach ? Jedna miala nie slyszec , druga nie widziec a trzecia nie mowic . GW nie jest jedyna ktora donosila o ekscesach jankowskiego . Zupelnie nie rozumiem dlaczego jankowski mialby byc wyjety spod spolecznej kontroli .I akurat o nim mialaby gazeta nie donosic . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozwielitek Re: Jak się nie ma do czego przyczepić to się cze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 11:33 o jakich ekscesach? jeżdzie samochodem, czy hojenj ręce dla ludzi? :)) chyba cię już pogięło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trójnitrotoluen Re: Jak się nie ma do czego przyczepić to się cze IP: 80.55.199.* 30.08.04, 11:45 rozumu także masz tyle co rozwielitek. Niby dlaczego ks. Jankowski miałby być poddany społecznej kontroli i co to niby jest społeczna kontrola? Grupa robotniczo-chłopska. Ty ciemna maso. To właśnie proboszcz w każdej parafii jest cenzorem i przewodnikiem stada, czyli parafian. To on kieruje życiem tego zbioru bo gdyby nie przewodnik to wielu z nich z palcem do nosa by nie trafiło. Komuna razem z gudłajami tak Ci mózg wyjałowiła, że uwierzyłeś w demokrację, że to niby stado będzie kierować pasterzem bo jest ich więcej. Kompletne bezmóżdże Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trolpotrojny Re: Jak się nie ma do czego przyczepić to się cze IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 11:58 Jak smiesz mnie wyzywac . I gadac o braku rozumu ? Spoleczna kontrola to instytucja nie pozwalajaca na rozwoj patologii. Kazde zdrowe spoleczenstwo tak funkcjonuje - jest tolerancyjne ale jesli maja miejce sytuacje takie jak w Austrii , USA ,nie pozostaje obojetne na obscenizm , pedofilie , funkcjonariuszy kosciola . Nazywasz mnie ciemna masa ? Nieszczesciem tego spoleczenstwa jest ze banda pasozytow ma pretensje do kierowania tym spoleczenstwem . Zdrowsze spoleczenstwa radza sobie bez takich przywodcow duchowych jakich ma do zaoferownia tzw kosciol katolicki. Ja znam te nauki kosciola i argmenty takie jak: komuna mozg wyjalowila kompletne bezmozdze np. Koscol w Polsce jest zabobonna instytycja uwlaczajaca zdrowemu rozsadkowi. A ty jego wulgarnym , zaborczym i brutalnym reprezentantem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TNT Re: Jak się nie ma do czego przyczepić to się cze IP: 80.55.199.* 30.08.04, 12:10 może zbyt radykalnie Cię oceniłem, być może jesteś jeszcze do uratowania, może jesteś młody albo zupełne dziecko, ("Gdy byłem dzieckiem-myślałem jak dziecko"). Nie ma czegoś takiego jak społeczeństwa dojrzałe albo nie dojrzałe. Są tylko społeczeństwa słabiej i silniej trzymane za mordę. Różnica polega jeszcze na tym czy społeczeństwa są trzymane za mordę przez ludzi wartościowych czy też miernoty. W naszym kraju akurat przy władzy jest zgraja brudnych czerwonych i pejsatych świń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazz Re: Jak się nie ma do czego przyczepić to się cze IP: 212.160.172.* 30.08.04, 12:27 Wiesz, co jest śmieszne, tzw. "prawdziwi polacy", katolicy z ramienia Radia eM, strasznie delikatnie mówiąc nie lubią Żydów. Lubują się ponadto w cytowaniu Pisma Świętego. Gdyby czytali je dokłądnie, czytali ze zrozumieniem, czytali wogóle a nie ślepo powtarzali odkryli by coś. Otóż Bog niegdy nie odwołął błogosłąwiństwa dla Narodu Wybranego. On był wybrany, jest i będzie. Co do pogan, którzy się nawrócili Biblia używa innego sformułowania. Są oni wszczepieni w krzew oliwny. Wszczepieni w naród żydowski. Mało tego Bóg wyraźnie mówi,że naprawde kiepsko będą mieli ci, którzy Żydó będą prześladować. Polecam Tobie, jak i innym zwolennikom antysemityzmu poczytać Biblie, zwłąszcza List do Rzymian. Nie będę się rozwodził już nad faktem, że Jezus był Żydem i prawdopodobnie jet Twoim Bogiem, że raz w roku siadasz wieczorem i świętujesz narodziny Żyda, a innym razem jego Zmartwychwstanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Re: Jak się nie ma do czego przyczepić to się cze IP: *.if.uj.edu.pl 30.08.04, 12:34 Rzadko spotyka sie rownie klasyczna wypowiedz faszysty. Drogi TNT, jesli chcesz dac sie trzymac za morde, to twoja sprawa i przyjemnosc. Ja zyje w kraju demokratycznym, w ktorym zle rzadzacych nie wybiera sie drugi raz. Jesli jestes chorym antysemita i widzisz wszdzie pejsatych, idz sie leczyc, a nie zawracaj glowy innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do tnt Re: Jak się nie ma do czego przyczepić to się cze IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 12:35 Ja do uratowania ? Niby jak ? Kto mialby mnie ratowac ? Przed czym , przed kim ? Ja jestem kobieta i dzieki bogu "dzieckiem" Mam na mysli pozytywny wymiar bycia dzieckiem tzn ciaglego rozgladania sie i zadawania pytan . Jest cos takiego jak dojrzale spoleczenstwo . To takie ktore rozumie czym jest tolerancja , dopuszczajace najrozniejsze formy istnienia . Spoleczenstwo ktore wie dlaczego i po co warto i trzeba przestrzegac racjonalnych norm . Jesli chcesz to koniecznie nazwac trzymaniem za mordy przez ludzi wartosciowych to trudno . To trzymanie za mordy nie podoba mi sie . To raczej mozolna praca nad spoleczenstwem i ze spoleczenstwem . Co do pejsatych swin ? Nie wiem o czym mowisz . Ja widze skorumpowanych , bezmyslnych , awanturnikow do ktorych zaliczam jankowskiego , rydzyka ale nie tylko . Kombinatorow i to w kazdej partii i instytucji - niezaleznie od koloru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa Re: do trolpotrójny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 15:44 mnie tez jeży ten gościu ale odpuszczam sobie bo to ścierwo żeby nie powiedziec inaczej co najwyzej moze isc do klechy ogonem na msze dzwonic nie marnuj pradu na niego , olej go pozdro:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Jak się nie ma do czego przyczepić to się cze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.04, 13:51 i słusznie. A gdzie mamy szukać wzorców do naśladowania ? Jak będę wybierał furkę, to już wiem jaką. Z jaguarem trzeba się wstrzymać, bo jest dopiero testowany. Kłamliwe są pogłoski, że to z datków biednych rencistów.Kto jak kto, ale prałat wie jak zarabiać kasę, nie musi jej żebrać u dewotek. Aże dziw, skąd taki łeb do interesów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa Re: Jak się nie ma do czego przyczepić to się cze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 15:41 a czy przewodnik stada ma tez prawo do pierwszej nocy w swoim stdku , kto ci takich bredni na opowiadał , chcesz to leż za klechami , gdzie chcesz lae nie narzucaj tego innym , bo dla mnie jesteś zwykłym alfonsem kleru! buźka ALF Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajtuś Re: Jak się nie ma do czego przyczepić to się cze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 15:34 tak Być może tylko ze bardzo skromnemu człowiekowi jakim powinien byc ksiądz nie wypada po prostu wozic dupy jaguarem kiedy jego owieczki popierdalaja tramwajami i autobusami , to po prostu nie wypada !!!!!! nie kumasz tego człowieku , jezeli nie to trudno jestes głupi i takim umrzesz no ale moze do nieba pójdziesz bo jak sądze według Ciebie odpust sobie mozna kupić zwłaszcza u prałata J. A tak swoja drogą szkoda mi Cie. serdeczne chrześcijańskie całuski w sam koral twych strasznie bredzących usteczek :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Jak się nie ma do czego przyczepić to się cze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 15:36 a widzisz tego żem nie doczytał ale to porównanie ks.J do czarownicy jest jak najbardziej trafne . słuchaj , do której Ty bramki kopiesz bo nie kumam juz zdekalruj sie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STYKS Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: *.nfz / 82.160.7.* 30.08.04, 11:46 A może wszyscy katolicy w Polsce zasłużyli na księży pedofili zakłamanych pełnych pychy i ziejących nienawiścią do wszystkiego co żyje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Haron Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 11:52 a to już Jankowski jest pedofilem? :) pamiętaj STYKS, że pomówienie to przestępstwo za które można trafić do paki. Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze 30.08.04, 12:34 a ty po co sobie takim problemem główę zaprżatasz? Przeciez jako katolik nie- praktyj=kujący i może niewierząćy nie powinno cię to obchodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titt Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: *.botany.gu.se 30.08.04, 11:49 Skoro samochod nalezy do tej pani to moze by go sprzedala? G. Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze 30.08.04, 12:26 Spektakl w wykonaniu zarżądcy parafii Św. Brygidy jest coiraz bardziej żenujący jak żenująća jest osoba Henryka Jankowskiego. Abp Gocłowski na pewno zna się lepiej na prawie kanonicznym niż ja i z pewnośćią lepiej niż prałat. Ale nie trzeba być ekspertem w tej dziedzicnie by zauważyć, że aroganckie stwierdzenie pana Henryka Jankowskiego, proboszcza, że "arcybiskup musi mieć powód... a on pracuje normalnie..." jest nie tylko bezczelne i głupie ale i jest manifestacją pychy i arogancji. Otóż Panie Henryku Jankowski, kapłąnie diecezji gdańskiej. kiedy x-lat temu biskup namaszczał ci ręće udzielająć sakreamentu kapłąństwa ślubowałęś posłuszeństwo swojemu ordynariuszowi i jego następcom. Zapomniałęś o tym czy jest ci to niewygodne? Po drugie, twój biskup ordynariusz nie musi mieć powodu by cię zdjąć ze stanowiska. Wystarczy, że będzie miał taką ochotę. A twoim, Pani Jankowski obowiązkiem jest posłuszeństwo wobec przełożonego. Po trzecie, jak jajku wydaje się, że jest lepsze od kury tylko dlatego, że wylęło się na dywanie włądzy a nie w żlobie betlejemskiej stajenki to takie są skutki. Ciesz się prałącie, że twój biskup nie chce w stowsunku do ciebie wykorzystać tych przepisó prawa kanonicznego któe może. Publiczne wyrażanie nieposłuszeństwa i proowadzenie sprzeczne z duchem Jezusa Chrystusa - Kapłana to powó do odunięcia od obowiązków duszpastrskich. A za zgorszenie wiernych mozęsz prałącie zostać suspendowany. Ale przecież ty masz to w nosie bo belka zmedali zasłoniła ci oczy i uszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morrda Re: "Nie ustąpię ze św. Brygidy!"-co za perwersja! IP: *.idg.com.pl / *.idg.com.pl 30.08.04, 12:27 i to xiunc mówi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaaaaaaaaaaaaa Re: "Nie ustąpię ze św. Brygidy!"-co za perwersja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 16:03 jaki z niego ksiądz? , ksiadz to powołanie i charakter ( ja takich znam )a on to zwykłe scierwo i śmieć ,nie ustapi tez mi coś ,to jak kosciól oprzytomnieje sam go wyjeb..........ze swoich "szeregów" nie ustąpi , to niech siedzi nie duzo mu juz zostało ......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogel Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: 213.216.82.* 30.08.04, 12:41 szczerze mowiac to malo mnie interesuje co tam sobie ksieza w nocy wyprawiaja.... mam juz ich dosc, a naprawde mnie wk.......a tepsa.... od wrzesnia limicik na neo, 5 gb.... i po co mi taki net?? w tym piknym kraju nic nie moze byc normalne.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazz Re: Rzekoma? czy moze prawdziwa orgia w GW ??? IP: 212.160.172.* 30.08.04, 12:48 No tak, nic dodać nic ująć. Zamiast mózgu dwie kombinacje klawiszy Ctrl+C i Ctrl+V. I tak od rana do wieczora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bursztyn Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie usta˛pie˛ ze IP: *.sympatico.ca 30.08.04, 12:51 "- Pokazali w telewizji, ze mam nowy samochod, a to wierutne klamstwo. Ja nie kupilem zadnego samochodu, po prostu dobrzy ludzie uzyczyli mi go, zebym mogl sie przemieszczac - powiedzial pralat." Czy Pralat nie powinno byc z duzej litery? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazz Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie usta˛pie˛ z IP: 212.160.172.* 30.08.04, 13:10 A czy ksiądz piszesz z dużej litery? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bursztyn Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie usta˛pie˛ z IP: *.sympatico.ca 30.08.04, 13:16 Ja zawsze, ale jakos nie rozumiem o co tutaj chodzi. Przeciez gosciu nie bedzie jezdzil tramwajem jak Goclowski, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazz Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie usta˛pie˛ z IP: 212.160.172.* 30.08.04, 13:49 Dobrze, ale są granice, których trzeba się trzymać, a ksiądz Jankowski nie ma umiaru. Jeżeli chce nowy samochód to niech powie po homilii: "Moi dorodzy dzisiejsza ofiara jest na nowy samochód dla mnie" - wstedy będzie w porządku. A to co robi teraz to zwykła kradzież. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KATO Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie usta˛pie˛ z IP: 212.160.172.* 30.08.04, 15:39 A niby czemu nie??? Korona by mu ze łba zleciała? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Cieszy mnie fiasko nagonki medialnej na IP: *.magma / *.magma-net.pl 30.08.04, 14:00 ks. Jankowskiego, spowodowanej przez pismaków z niemieckiej i amerykańskie prasy wydawanej u nas po polsku. Nagonka ta nie ma dostatecznych (rzeczywistych a nie poszlakowych czy wydumanych) podstaw i jest przejawem arogancji pismaków, którzy ubzdurali sobie pogląd, że są czwartą władzą i mogą mieszać nawet w polskim Kościele. Ale martwi mnie to, że w wyniku fiaska tej nagonki pozycja Jankowskiego uległa wzmocnieniu i teraz bedzie on w św. Brygidzie dożywotnio, znacznie staranniej maskując swoje trywialne i niecne działania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazz Re: Cieszy mnie fiasko nagonki medialnej na IP: 212.160.172.* 30.08.04, 14:11 Pozycja Jankowskiego nie uległą wzmocnieniu. Myślę, że zostanie usunięty. Wydaje mi się, i mam nadzieje, że się nie myle, że powoli polski Kośćiół zacznie się oczyszczać. To co robi arcybiskup jest już jakimś krokiem. Sam fakt publicznego powiedzenia, że coś jest ne tak i trzeba coś z tym zrobić to w wypadku Kościoła duża sprawa. Jankowski nie utrzyma się. W innym wypadku to Gocławski by stracił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubus Tylko kretyn nie wierzy w wine Jankowskiego IP: *.telia.com 30.08.04, 14:31 Ze zdumieniem obserwuje, ze sa jeszcze ludzie niechcacy przyjac do wiadomosci, ze Jankowski jest pedofilem. Ci nieszczesni katolicy maja calkowicie wyparany mozg i nie potrafia juz samodzielnie myslec. Pozwalaja sie manipulowac obludnikom w rodzaju Jankowskiego i spolki zachowujac sie na mszy swietej, jak byli delegaci na partyjny zjazd, ktorym spuchly rece od klaskania swoim przywodcom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja 15 kubus przygotowałeś się już do poprawki z religii? IP: *.klon.com.pl / *.crowley.pl 30.08.04, 14:49 qrna biegiem bo nie zdasz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris [...] IP: *.chello.pl 30.08.04, 14:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KATO Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: 212.160.172.* 30.08.04, 15:33 Stuknij się! On do potrzebujących... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marianna.. Re: Sprawa Michnika - cd. Nie ustąpię ze ... IP: *.z064220066.okc-ok.dsl.cnc.net 30.08.04, 14:39 Ciekawy bedzie ich pojedynek. Kto wygra ? Nadprezydent, przeprowadzil kondukt przez Krakow. Pierwszy z poetow, ktory poparl PKWN lezy juz na Skalce. Kiedy w tamtym czasie skazywano przywodcow AK na smierc , to zasluzeni poeci spacerowali sobie po wolnym swiecie, jako reprezentanci rzadu ktory scigal AK. Ale kto zrozumie tych nowych przebierancow ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Marianny Re: Sprawa Michnika - cd. Nie ustąpię ze ... IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 15:02 No i zobacz jak to zycie sie plecie marianno- Milosz mlody czlowiek idealista jak wielu mlodych ludzi wierzyl w propagande komunistyczna . Szybko sie obudzil , mial odwage sie w jego "umysle zniewolonym " sie z systemem rozprawic . No i Jankowski - chcielismy wierzyc w ideal i co zostalo z legendy jankowskiego ? On mial inna droge . Byl od razu ciagle naszym zdaniem po wlasciwej stronioe barykady . I co pozostalo z legendy o jankowskim ? Nic , sporo niesmaku . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Kler obudź się !!! IP: *.bester.com.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 30.08.04, 14:45 Kiedy w końcu zauważycie że przez takich ludzi jak Jankowski i Rydzyk ludzie odwracają się od kościoła?? Nie od wiary ale od tej instytucji. Pobudka! Zróbcie wokół siebie porządek. Pozdrawiam Roman Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Kler obudź się !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 15:57 dla mnie to jest oczywiste ze kler musi miec duzo na sumieniu skoro milczy w takich sprawach pomyśl gdybys był dyrektorem firmy i jakieś scierwo zaczęło by kraść wywalibys na zbity pysk śmiecia no chyba że sam kradłbys jak opetany to wtedy siedział byś cicho albo sie usmiechał głupio jak to robi cały kler teraz wniosek..... bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 14:51 nie ustąpi bo gdzie pójdzie?kto da mu pieniądze?omamił gdańszczan i cieszy się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KATo Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: 212.160.172.* 30.08.04, 15:24 TO że nie ustapi to zadna rewelacja. Widział ktoś kiedyś kogoś kto sam ustepuje z takiej posadki? A przy okazji taki człowiek? Rozpasany, pyszny, butny. No i jeszcze ta otoczka zaślepionych fanatyków. Hitleryzm, stalinizm, jankowizm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Złości mnie Ciężka Głupota i Brak Realizmu IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 15:59 W kraju ludzie żyją w niepewności czy dadzą radę sklecić koniec z końcem, w niepewności czy będa mieli pracę, w rozterce czy będą mieli gdzie mieszkać, martwią się czy ich dzieci bedą miały prace, czy będą mogły założyć własne rodziny itd. Młodzież nie widzi przed sobą perspektyw w kraju, nie istnieją żadne masowe organizacje pozakościelne gdzie młodzi ludzi mogliby wspólnie działać i nawzajem sie poznawać. Kościół daje młodzieży możliwość wspólnego i bezpiecznego i taniego spędzenia wakacji. Kościół daje społeczeństwu poczucie bezpieczeństwa, harmonii, stabilizacji i odnowy sił moralnych i duchowych. Kościół tradycyjnie przez wieki służył społeczeństwu i społeczeństwa o tym wie. Ksieża zawsze służyli czynem, rada i dobrym słowem i wspierali społeczeństwo w najtrudniejszych czasach, również w obecnej chwili. A paru OSZOŁOMÓW myśli, że jak napisze kilkanaście artykułów szkalujących ksieży to to cokolwiek zmieni. A w zamian społeczeństwu nic nie oferują, żadnej nadziei na polepszenie losu bezrobotnych, bezdomnych czy zwiększenie zarobków nędznych zarobków, zadnych realnych i optymistycznych perspektyw. I paru OSZOŁOMÓW myśli... Ludzie widzą jak wali się gospodarka, jak likwiduje się ich zakldy pracy jak wyrzuca się ich na bruk. Jak mało mają czasu na wychowanie i opiekę dla swoich dzieci, jak coraz trudniej im wykształcić dzieci i młodzież. I paru OSZOŁOMÓW myśli... JAK KSIĘŻA PRACUJĄ W CZASIE WAKACJI NA RZECZ SPOŁECZEŃSTWA POLSKIEGO ? Kościół doznaje corocznie wielkiego urodzaju i przeżywa pełnię swego życia. Setki pielgrzymek i setki tysiecy pielgrzymów w czasie wakacji. Kilkanaście pielgrzymek do Częstochowy, kilka do Wilna do Kalwarii Zebrzydowskiej, do sanktuariów we Włoszech, Francji, Hiszpanii itd. Tysiące wycieczek rowerowych dla różnych grup wiekowych organizowanych przez duszpasterstwa dla dzieci, dla młodzieży, dla studentów, dla pracujacych. Tysiace spływów kajakowych po jeziorach i rzekach. Tysiące obozów wędrownych po wszystkich pasmach gór w Polsce. Tysiące obozów oazowych młodzieżowych, małżeńskich, itd. Dziesiątki obozów adaptacyjnych dla przyszłych studentów. Tysiace obozów sportowych siatkarskich, koszykarskich, tenisowych dla parafialnych organizacji sportowych. Księża w Polsce w czasie wakacji bardzo cieżko pracują, organizują wypoczynku dla setek tysiecy ludzi w różnym wieku w Polsce, odprawiają msze, zapewniają opiekę i bezpieczeństwo uczestnikom przez nich organizowanego wypoczynku. Wykorzystują do tego bazę Kościoła nie tylko w Polsce, ale w całej Europie. Tysiące klasztorów, kosciołów, plebanii i salek katechetycznych i przykoscielnych otwiera drzwi dla milionów gości i to w najpiekniejszych rejonach nad morzem, w górach, nad jeziorami. we wsiach i miasteczkach. Dla wczsowiczów w renomowanych miejscowosciach organizują w tygodniu koncerty. I paru OSZOŁOMÓW myśli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajnie Re: Złości mnie Ciężka Głupota i Brak Realizmu IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 16:10 ze tak kosciol zagospodarowal wszystkich i wszedzie . Wg ciebie . Ja tam nie widze takiej masowej aktywnosci . Gdyby bylo jak piszesz to zycie spoleczne musiloby inaczej wygladac . Dobrze zauwazyles ze ludzie nie wiedza jak sklecic koniec z koncem, zyja w niepewnosci czy beda mieli prace , czy beda mieli gdzie mieszkac .... i dlatego kosciol buduje bazyliki i sanktuaria zeby wierni mogli pomodlic sie o...budownie mieszkan i prace . No mozna sie modlic ale to malo , zalosnie malo . Z niczego nie ma nic . Poza modlami i ofiarami potrzeba jest wiedza i to niekoniecznie ta ktora oferuje sie na lekcjach religii .A jakby bylo z klasyczna etyka np ? Nauka myslenia - filozofia np ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Idź do najbliższej parafii i przeczytaj ogłoszenia IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 16:14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek o organizownym przez parafię wakacyjnym wypoczynku IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 16:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Każde duszpasterstwo akademickie ma stronę intern IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 19:01 etową. Poczytaj - do wyboru do koloru. Jedni organizują rejs na tratwach po Biebrzy, inni obóz kajakowy po Supraśli i pobliskich rzeczkach, a jeszcze inni obóz rowerowy od Mediolanu do Madrytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Sanktuaria i bazyliki budowane są za wdowi grosz IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 16:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Spotkałem na dworcu kobietą z obcietą nogą IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 16:51 Wulgarnie przeklinała świat, swój los, tych co ją zawieźli do szpitala i lekarzy co jej nogę obcieli powyżej uda. Starałem się ją pocieszyć dobrym słowem. Powiedziałem wreszcie, że jest sprawiedliwość na świecie bo i tak wszyscy umrzemy i biedni i bogaci i szczęśliwi i nieszcześliwi - bardzo mi za nie dziekowała. Poradziłem jej aby w chwilach rozpaczy przypomniała sobie o swoich rodzicach. Niestety ich nie pamięta, bo wychowała się w domu dziecka. Jest wielu takich ludzi w Polsce. Dla niektórych z nich ofiara na rzecz Sanktuarium jest jedynym sensem ich nedznej i samotnej egzystencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janku ile Re: Spotkałem na dworcu kobietą z obcietą nogą IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 17:05 w twojej wypowiedzi jest pogardy i zawlaszczenia . Jesli ma byc tak ze zdzieranie ofir z nedzarzy ma byc jedynym celem ich nedznej egzystencji - to jest straszne - co ma do zaproponowania kosciol . A jakby bylo z proteza ? Ktora kosciol by ufundowal zeby ta egzystencja nie byla podla ? jest wielu takich ludzi w Polsce ktorych samotnosc kosciol wykorzystuje , pardon nadaje sens zyciu brrrrrr Sprawiedliwoscia nazywasz koniec egzystencji ? No super to nic nie trzeba robic tylko odczekac az wszyscy zgnijemy - rowno sprawiedliwie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Złości mnie Ciężka Głupota i Brak Realizmu IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 16:19 To juz kiedys przerabialismy, za kumuny,no niestety duzo jest mlodych i nie moga tego pamietac.Kiedy w sklepach byly tylko ocet i sol , to Kosciol i ksiezya rozprowadzali pomoc zachodnia dla Polakow , bo tylko do nich mialo sie zaufanie. No a teraz co, Kosciol ma budowac mieszkania , miejsca pracy , pytam sie wiec p, po co mamy w Polsce rzad i Sejm ? Czy tylko po to zeby robili coraz to nowe afery? Zeby rozkradali to co jeszcze mozna? TLudzie kochani obudzcie sie wreszcie i zrobcie masz na Warszawe, moze znowu przezyjemy cud nad wisla i uwolnimy Polske od przefarbowanych bolszewikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubus Rozdawac pomoc za cudze pieniadze to kazdy potrafi IP: *.telia.com 30.08.04, 16:26 A przy tym najwiecej pomocy trafilo do do swoich, a nie do prawdziwie ubogich i potrzebujacych. Tyle bylo warte to zaufanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o tak jurku Re: Złości mnie Ciężka Głupota i Brak Realizmu IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 16:29 juz przerabialismy . Mielismy takich co nam mowili dokladnie co dla nas najlepsze tzw partyjnych . Zamienilismy sobie na nastepnych co maja jedynie prawidlowa ideologie - kosciol . Zamienil stryjek siekierke na kijek . Komune zamieniamy na panstwo wyznaniowe . Dziwisz sie ze kosciol ma budowac mieszkania, miejsca pracy ? Przeciez buduje hotele ktore przynosza kosciolowi zysk , przeciez buduja bazyliki i sanktuaria a ludzie nie maja gdzie mieszkac . Jak myslisz za czyje pieniadze ? Obudz sie wreszcie jurku ? Budowanie swiatyn w sytuacji gdy wiekszosc Polakow zyje w nedzy jest tym samym co wozenie sie jaguarem przez jankowskiego - skandalem . Ja nie spie juz od dawna . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Złości mnie Ciężka Głupota i Brak Realizmu IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 16:38 Biskup menager kolonskiej diecezji, odprawia o 7 msze sw. potem wsiada w samochod oczywiscie nie malucha i zarzadza kolonskim imperium (najbogatsza diecezja swiata, dziesiec lat temu "przerob" roczny 4,5 mld DM). Sa w tym rozne przedsiebiorstw, szpikale szkoly przedszkola zlobki i td.Co na to by powiedzieli Polacy wiadomo. Ale mamy za to szpitale w ktorych dostaje sie meniu do wyboru,nie to co w Polsce, no ale Kosciol na to na Zachodzie pracowal pokoleniami i nie mial komunistow ktorzy to wszystko zniszczyli.Przeciez juz kiedys pozabierano Kosciolowi i co z tego zostalo, zwykla ruina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No to jurku Re: Złości mnie Ciężka Głupota i Brak Realizmu IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 16:46 jeszcze dodaj jakby zareagowalo niemieckie spoleczestwo gdyby zdarzylo sie to co sie zdarzylo w gdansku . Tzn jesli pralat by wbrew woli matki "przygarnial" jej syna na noc dawal pienidze za ktore chlopak by cpal i pil alkohol . O reszcie nawet nie wspominam . Wyobrazasz sobie ze grzmialby ze to spisek zydokomuny ? Bylby "zdjety " do wyjasnienia sprawy . Juz by takiemu prasa i opinia publiczna tak podskakiwac jak jankowskiemu nie dalaby . Dodac musisz tez ze finanse kosciola w BRD sa przejrzyste. Ta istytucja placi podatki .A w Polsce nie tylko kosciol ponosil straty . Cale spoleczenstwo ponioslo straty - ktorych nikt nie stara sie nazwac okreslic nic nie wspominajac o zadoscuczynieniu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Złości mnie Ciężka Głupota i Brak Realizmu IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 17:12 Na Zachodzie obowiazuje prawo rzymskie, wine trzeba udowodnic,W Polsce nie warto nawet sie zastanawiac. Iluz to ludzi z polskiego swiecznika musialo by odejsc w kraine niebytu gdyby tylko tyle praworzadnosci bylo co na Zachodzie. No coz w Polsce kroluje brak honoru i godnosci osobistej. Jak dotychczas to nic nie udowodniono, pytam sie ciebie ma ojciec Rydzyk tego maybacha czy nie, a tez o tym niedawno pisano, bil Tyminski zone czy nie bil ,ytan jest jeszcze wiecej ale to i tak niczego nie zmieni, Polska pozostanie taka jaka jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ProstujKrętactwaGW KRÓTKIE NOGI KŁAMSTWA Gazety Wyborczej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 18:48 Zmyślone pomówienia Gazety Wyborczej nie przemogły. Diabeł ubrany w szaty Gazety Wyborczej zabrał ogon pod siebie i dał za wygraną. Ale nie michnikowcy na Forum GW - plują dalej, jakby nic innego nie umieli robić. Prymitywów skupia GW, to nawet dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostuj ? Re: KRÓTKIE NOGI KŁAMSTWA Gazety Wyborczej ! IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 18:58 Piszesz ze prymitywow skupia GW . Nie wiem czy zauwazyles ze wlasnie tez do prymitywow nalezysz - zabierasz glos. Na lamach prymitywow . Wiesz jestes ksiadzem to powinienes zauwazyc ze zwracajac sie do osob swieckich narazasz sie na smiesznosc mowiac O "diablach ubranych w szaty gazety wyborczej" Mnie zawsze bawila koscielna retoryka i gadanie o diablach . Rogatych jesli juz to macie w swoich szeregach . A tak to wogole to opowiedz nam jeszcze cos o tych diablach . Fajnie sobie to kosciol wykoncypowal . Tylko mnie sie wzielo i wyroslo z tych banialukow .Ci ktorzy w to uwierzyli albo wierza to czesto klientela klinik psychiatrycznych . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zib Re: KRÓTKIE NOGI KŁAMSTWA Gazety Wyborczej ! IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.04, 19:06 Zapewne "wyrośniesz" i z banialuków obecnych i jak pokazuja przykłady ponownie kiedyś w nie "wrośniesz, ciesz sie jednk dzisiaj , jestes taki madry i postępowy,ach,ach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zieb Re: KRÓTKIE NOGI KŁAMSTWA Gazety Wyborczej ! IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 19:18 ja okreslilabym - nazwala inaczej . Ja sie martwie o moj kraj i o ludzi ,tych ktorzy mnie irytuja takze, mowia tym samym jezykiem .Nawet jesli czesto nie warto sobie zawrac glowy bo sa wulgarni obrazliwi , czasmi szkoda czasu i energii- mysle . Jesli masz mi tylko do zarzucenia "madrosc i postep " to troche malo zeby rozmawiac . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zib Re: KRÓTKIE NOGI KŁAMSTWA Gazety Wyborczej ! IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.04, 19:53 Absolutnie nie mam Wam nic do zarzucenia,jesteście tacy mądrzy i nowocześni,i tylu Was jest,bałbym sie stawiać jakiekolwiek zarzuty,zreszta nigdy nie wiedziałbym z którym z Was rozmawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i jeszcze cos Re: Złości mnie Ciężka Głupota i Brak Realizmu IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 16:21 janku . Piszesz ze ksieza pracuja na rzecz polskiego spoleczenstwa ? Dobrze ze podkreslasz ze polskiego co dobrze oddaje stosunek tej instytucji do polskiego spoleczenstwa . Podkreslasz dystans ktory maja przedstawiciele Watykanu do spoleczenstwa polskiego . No dobrze piszesz ze tak pracuja ? jakos kiepskie rezultaty tej roboty . Jesli wziac pod uwage koszty utrzymywania tej instytucji i tak pomyslec ile instytutow naukowych , sierocincow , samotnie wychowujacych dzieci , inwalidow -za te pieniadze mozna byloby utrzymac- zrobic duzo wiecej podnoszac jakosc zycia spoleczenstwa . A tak to na kolana , na tania wycieczke pasterze zupelnie sporo kosztuja to spoleczenstwo . A rezultaty ? A rozejrzec sie trzeba, juz zbieramy rezultaty dorasta mlodziez ktora znowu rozwojem psychospolecznym odbiega i to w negatywnym sensie od rowiesnikow z tzw europy i to nie tylko zach ale Czech np. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Złości mnie Ciężka Głupota i Brak Realizmu IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 16:33 "Młodzież z ulicy" w wypoczynku organizowanym przez Kościół prawie nie uczestniczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katol Re: Złości mnie Ciężka Głupota i Brak Realizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 17:10 A co Kosciol robi aby uczestniczyla? Czym do siebie zacheca? Moze skandalami i rozpanoszonym bogactwem w stylu Jankowskiego, Rydzyka czy pomnikow ludzkiej pychy (Lichen i ta warszawska swiatynia)? Kosciol nie ma nic do zaoferowania mlodym ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Złości mnie Ciężka Głupota i Brak Realizmu IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 18:26 A co oferuje Kosciół młodzieży w czasie roku szkolnego. -Młodzież spotyka się na przed mszą, na mszy i po mszy św. Młodzież spotyka się na wspólnej nauce śpiewu i gry na instrumentach muzycznych. Dla wielu z nich jedyną szansą rozwijania i prezentowania swoich uzdolnień muzycznych jest niedzielny śpiew lub koncert podczas mszy św. Młodzież wspólnie organizuje przedstawienia teatralne, jasełka i koncerty. -Młodzież pod opiekąa księży wyjeżdża wspólnie w czasie roku szkolnego na liczne wycieczki w góry, często na narty. Goszczona jest w tamtejszych parafiach, poznaje folklor i tradycje góralskie. -Młodzież studencka i ksieża opiekuje się dziećmi z domów dziecka, zabiera dzieci na niedzielne podmiejskie wycieczki rowerowe, organizuje dodatkowe lekcje i korepetycje. -Młodzież i księża opiekują się ludźmi starymi i samotnymi, rozmawiają z nimi, czytają im książki, przynoszą zakupy. -Młodzież polska uczestniczy w licznych koscielnych organizacjach miedzynarodowych zajmujących się różnorodną pomocą dla potrzebujacych, głodujacych ( Sudan, Indie itd ), chorych w wielu krajach na wszystkich kontynentach. Organizuje zbiórki rzeczy o które proszą polscy misjonarze. -Młodzież w salach przykościelnych wspólnie organizuje agapy, wieczory literackie i muzyczne, czesto przy zapalonym kominku, zawsze zakończone mszą św. Organizuje andrzejki, barburki, śledziki, uroczyste bale sylwestrowe, dostojne bale noworoczne, bale karnawałowe przetkane uroczystą mszą pasterską o północy. -Księża organizują parafialne kluby sportowe głównie siatkarskie, koszykarskie, żeglarskie i tenisowe. Odbywają się treningi w wynajmowanych salach w niektórych miastach zorganizowane są rozgrywki ligowe klubów parafialnych w wybranej dyscyplinie. W salkach katechetycznych odbywają się kursy na stopień żeglarza lub sternika. Potem w czasie wakacji dzieci i młodzież tych klubów wyjeżdża na parafalne obozy sportowe, kajakarskie, rowerowe, krajowe i zagraniczne. Organizowane są rejsy żeglarskie i obozy kajakowe z udziałem księdza zapewniającego codzienną mszę św. -Młodzież spotyka się i uczestniczy w organizowanych przez ksieży spotkaniach filozoficznych, spotkaniach biblijnych, spotkaniach na temat miłości i wychowania w rodzinie. -Młodzież uczestniczy w kursach dla zakochanych lub w razie potrzeby przedmałżeńskich. A co oferuje Kosciół młodzieży w czasie wakacji to już wcześniej dokładniej pisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janku Re: Złości mnie Ciężka Głupota i Brak Realizmu IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 18:49 Jednym slowem kosciol w pelni przejal role pzpr , komitetow zms-ow itp. Oni tez tak . Jesli muzyka , obozy itp to tylko zorganizowane przez komitety i organizacje partyjne . Zgodnie z mysla wychowawcza sekretarzy i innych kretynow- zeby czasem obywatelowi co innego do glowy nie przyszlo. Wtedy partia - komitety sekretarze czuwali nad poprawnoscia pogladow dzisiaj to samo tylko w innym kolorze . Inaczej wczoraj komuchy dzisiaj kosciol . To dopiero zafundowalismy sobie demokracje . Tak miedzy czerwonym i czarnym - jedni i drudzy sa siebie warci . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek A kto inny chce się trudzić dla młodzieży- NIKT IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 18:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek "Świecki" wakacyjny wypoczynek dla młodzieży na IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 19:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek wieksza skalę nie istnieje. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 19:45 Jak chodziłem do szkoły średniej we Wrocławiu, która miała własne kajaki w hangarze przy szkole. Szkoła przewoziła kajaki na Mazury i organizowała co roku dla każdej klasy spływ kajakowy. Dzisiaj dla młodzieży tej szkoły zorganizowano tylko jeden obóz wedrowny. Prowadzący obóz nauczyciel dawał codziennie każdemu uczniowi 10 zł w łapę (z pieniedzy które uczen wczesniej wpłacił ) i uczeń mógł sobie iść do takiej knajpy jakiej chciał i na taki obiad jaki chciał. Prowadzacy obóz jeździł od schroniska do schroniska zawsze autobusem lub koleją. Uczniowie mogli się przemieszczać dowolnie : tak jak prowadzacy obóz, lub na nogach po górach, lub stopem. Jak byłem studentem to jeździłem na obozy organizowane przez AWF na Uniwersytecie : szkoleniowe żeglarskie, wędrowne żeglarskie na Mazurach, wedrowne wioślarskie na Mazurach, konne w Książu, wędrowne w Tatrach Słowackich, wędrowne w górych Ryły i Pirynu. szkoleniowe narciarskie. W obecne wakacje Uniwersytet zorganizował tylko jeden obóz żeglarski i to stały (tylko jeden termin) dla wszystkich studentów Uniwersytetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KATO Re: Złości mnie Ciężka Głupota i Brak Realizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 21:49 Człowieku. A kto ma pretensje o to co dobre do Kościoła??? Jankowski to nie cały Kaściół. Przeciwnie - to kościelna zakała przez pryzmat której ostatnio patrzy się na cały Kościół. Naturalnie nie jest dobre to że przy okazji nagłośniena brudów Jankowskiego obrywa się całemu Kościołowi. Tego człowieka już dawno powinno się wysłać do jakiejś parafii na głuchej prowincji. Dzisiaj nie było by sprawy. Ale powtarzam. Jankowski to nie cały Kościół! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bankowy Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 18:38 Przecież wiadomo,że dobrowolnie nie ustąpi.Wykonuje"tytaniczną" pracę,żyje w ubustwie i od tego nie pozwoli się odepchnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aseret Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: *.retsat1.com.pl 30.08.04, 18:49 Czy proboszczowie innych parafii w Polsce mogą powiedziec "ja nie ustąpię" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeJ NIECH MNIE KTOŚ WYTŁUMACZY - JAK TO JEST ? IP: *.chello.pl 30.08.04, 19:08 Czy kościół Św. Brygidy w Gdańsku i jego ambona TO JEST PRYWATNA SALA WIECOWA I MÓWNICA prałata Jankowskiego. Do tej pory myślałem, że kościół i ambona są miejscami gdzie GŁOSI SIĘ SŁOWO BOŻE A NIE ZAŁATWIA SIĘ SWOJE SPRAWY. Prałat widocznie zajmując się INNYMI SPRAWAMI - zapomniał jaka powinna być jego rola w kościele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ProstujKrętaczaŻyd Re: NIECH MNIE KTOŚ WYTŁUMACZY - Żyd z .chello.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 22:09 Drogi Żydzie z .chello.pl; Jeśli ks.Jankowskiego akceptują i bronią parafianie, to co ty masz do gadania? Czy ja chodzę do twojej synagogi i nalatuję na twojego Rabina? Do głowy by mi to nie przyszło, a tobie przychodzi. Trzeba mieć żydowską głowę, żeby tak pokrętnie myśleć i działać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No i kto Re: NIECH MNIE KTOŚ WYTŁUMACZY - Żyd z .chello.pl IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 22:25 tu jest kim ? Zydami Jankowski i Rydzyk to nie sa . To konfidenci wrogich Polsce kregow. Jak ruszysz glowa to sie moze zastanowisz komu sluzy dzilalnosc rydzykow i jankowskich. Polsce nie sluza napewno . Jak myslisz komu zalezy zeby myslano ze najwieksze obozy zaglady mialy miejsce na terenie Polski bo tylko polski antysemityzm a raczej Polacy ziejacy nienawiscia do Zydow na to pozwolili. Mogly miec miejsce tylko w Polsce bo taki "goracy " jest polski antysemityzm .Nigdzie indziej niemcy by sie takich obozow nie osmielili zakladac . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A od kiedy Re: NIECH MNIE KTOŚ WYTŁUMACZY - Żyd z .chello.pl IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 22:31 to koscielne instytucje sie przejmowaly zdaniem parafian ? Ja nie chodze do synagogi tylko do kosciola . Nie mam swojego rabina w zwiazku z tym . Dla niektorych pokretne myslenie dla innych myslenie jako takie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.08.04, 19:36 Skąd tyle hałasu o jakiegoś klechę? Przecież widać, że Jankowski to chytry oszust podający się za księdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Jaguar IP: 199.60.107.* 30.08.04, 20:55 Ludzie opamietajcie sie. Ile chcecie Jaguarow abym wam sprowadzil za grosze? Tego zlomu jest pelno na calym swiecie. Podniecanie sie tym ze ktos jezdzi starym Jaguarem to szczyt glupoty. Ciekaw jestem kto na tych dziurawych drogach w Polsce potrzebuje przyspieszenie 5.5 sek/100? Palma bije mlodym pismakom ze pisza o tym jakim pojazdem ktos jezdzi. Cale szczescie ze teraz wiecej Polakow jezdzi na zachod. Moze wreszcie humanisci spod piora tez zakasaja rekawy i przywioza sobie zlomowe Jaguary i naciesza sie tym do syta. Jak myslicie glomby dlaczego kobieta z Bydgoszczy pozbyla sie tego zlomu? Odpowiem wam skoro nie wiecie: ten zlom chleje benzyne bez opamietania. Wystarczy, czy chcecie wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie Re: Jaguar IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 21:21 chodzi o jaguara a o "caloksztalt " Glownie chodzi o postawe jankowskiego , jego stosunek- reprezentanta kosciola do swiatyni , wiernych , ministrantow , pieniedzy i proporcji albo inaczej nozyc jesli chodzi o jakosc zycia wiernych i pasterza-y. Takze dysonansu miedzy tym co glosi kosciol a tym co czynia i jak zyja kosciola reprezentanci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PopieramKsJankowsk Re: Jaguar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 21:44 Tak jest. Tu nie chodzi o jaguara. Tu chodzi o to, aby zaatakować ks.Jankowskiego. Pomówić, zniesławić, opluć za wszelką cenę. I co ? Jaki efekt? Nikt na to nie chce się nabrać, wyjąwszy sforę Michnika wytresowaną do nagonki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tak jest Re: Jaguar IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 21:53 chodzi o to zeby tacy ludzie jak jankowski ktory nam Polakom doprawia mordy antysemitow na dodatek wtedy gdzy zydow jest moze kilka tysiecy kompromituje Polske i Polakow. Kompromituje kosciol katolicki , wiernych , wierzacych . na jankowskiego nie trzeba pluc - wystarczy popatrzec i posluchac co mowi i robi -l.Do czego uzywa swiatyni i plebanii. Moze opinia publiczna nie powinna sie o tym dowiedziec ? Wtedy byloby cacy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FraterVVI jaki jest, taki jest ale SWOJ IP: *.dip.t-dialin.net 30.08.04, 21:18 trzymaj sie pralacie Jankowski, obca agentura dziala przeciwko Polakom!!!! Polskie media to obcy, interesom polskim, przeciwnik!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jankowski jest tak Re: jaki jest, taki jest ale SWOJ IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 21:29 swoj jak rydzyk - swoj jest . Jankowski wysluguje sie pewnym niemieckim kregom ktorym zalezy na tym zeby Polacy uchodzili za zacietrzewionych antysemitow. Wystapienia Jankowskiego przyczynija sie do tego ze swiat sklonny jest uwierzyc ze mordowanie Zydow to byla Polakow robota . Nie dziwota - jesli Polacy tak ziac nienawiscia mieliby do Zydow. Rydzyk tez nie wyjasnil co robil w BRD i w jaki sposob, od kogo udalo mu uzyskac sie pieniadze . Typ propagandy ktory uprawia jest bardzo zblizony do propagandy nazistowskiej . Jesli to jest ta Polskosc w ktora chca wierzyc Polacy to.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ProstujKrętaczaŻyd Re: jaki jest, taki jest ale SWOJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 21:53 Aleś ty głupi, Żydzie z .arcor-ip.net ; Przeczytaj swoje ogłoszenie jeszcze raz, głupota którą napisałeś poraża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaki Zydzie ? Re: jaki jest, taki jest ale SWOJ IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 22:01 Kretaczu ? To Niemcy buduja pomnik w centrum Berlina dla Zydowskich ofiar nazizmu a "Polacy" Jankowski i Rydzyk miotaja na lewo i prawo nienawiscia do Zydow. Moglby ktos pomyslec ze w Polsce to conajmniej 20% Zydow jest . Tymczasem Polakom jest trudno zrozumiec ze przyczyna wielu niepowodzen Polakow nie sa jacys Zydzi ale wlasna glupota . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ProstujKrętaczaŻyd Re: jaki jest, taki jest ale SWOJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 22:17 Ty się nie pytaj jaki Żyd, ty się zapytaj samego siebie skąd ta głupota ci się bierze. Ty się zastanów, zanim coś napiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zib Re: jaki jest, taki jest ale SWOJ IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.04, 22:36 Skoro ci wspaniali niemcy budują Żydom pomniki,to moze ci wspaniali Żydzi sie zrewanżuja i postawią u siebie pomnik Hitlerowi- to a propos głupoty,która jest pochodną utraty pamięci.Bądzcie pewni,niemcy wam o sobie przypomną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakim wam? Re: jaki jest, taki jest ale SWOJ IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 22:45 Jestes idiota . Ja mowie o tym co sama widze i slysze.W swoim imeniu. Zydzi nie postawia pomnika hitlerowi . Ale pewnego dnia doskonale udokumentowany "polski antysemityzm " bedzie klopotem dla Polakow- dla nas. Zrob z tym co chcesz . Mozesz miotac Zydami , synogogami i czym tam jeszcze. Obudzimy sie jak zawsze z reka w nocniku nie rozumiejac co wlasciwie sie stalo . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zib Re: jaki jest, taki jest ale SWOJ IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.04, 22:58 Może i idiota,lecz przynajmniej bez rozdwojenia(roztrojenia(rozczworzenia(... (...)))jazni. Jestes też pewnie dokumentatorem"polskiego antysemityzmu".Czyżby oprócz innych objawów przelatywali obok Ciebie jacyś żydzi,jesli tak to nie ja nimi miotałem, może miotały nimi wyrzuty sumienia za śmierć Chrystusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stanowczo Re: jaki jest, taki jest ale SWOJ IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 23:04 jestes idiota zieb . Szkoda slow . Ty naprawde niczego nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zib Re: jaki jest, taki jest ale SWOJ IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.04, 23:12 Czy nie widzisz że Twój poziom intelektualny mi imponuje,że Twoja kultura osobista jest dla mnie niedościgłym wzorem.O poziomie Twojej wiedzy boję sie nawet myśleć,taki musi byc niebotyczny.To ogromny zaszczyt dla mnie że ktoś TAKI zwrócił uwage na moje malutkie posty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiesz co Re: jaki jest, taki jest ale SWOJ IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 23:23 Zieb daje sobie na spokoj . Rob co chcesz mysl co chcesz . Szukaj Zydow wielb rydzykow i jankowskich . I patroni twoji z toba . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zib Re: jaki jest, taki jest ale SWOJ IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.04, 23:30 Nie wielbie nikogo poza,ani iczego poza ogromem Twego intelektu,a wielebni pajace jankowski i rydzyk mi wiszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kirus Re: jaki jest, taki jest ale SWOJ IP: *.dip.t-dialin.net 30.08.04, 22:22 GW jak taka bojowa i sprawiedliwa, to niech sie wezmie za Kolczyka, ale tu dupcia blada i koniec swietego oburzenia pana M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky WIEC JEZDZENIE UZYWANYM AUTEM TO PRZESTEPSTWO? :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 30.08.04, 22:19 Jesli jezdzenie uzywanym autem to wg Biazety Gazorczej przestepstwo, to chyba powinni jej aktywisci tropic i starac sie podkablowac i wtracic do turmy wiekszosc polskich kierowcow? A moze w ogole jezdzenie autem to wg w/w pisma przestepstwo? Jesli tak, to czy nie powinien ukazac sie w nim ogromny czerwony naglowek: "PODKABLUJ SIE SAM, NACZELNY" ?... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky Re: WIEC JEZDZENIE UZYWANYM AUTEM TO PRZESTEPSTWO IP: *.arcor-ip.net 30.08.04, 22:33 Ja juz wiem ze z tym funkcjonalnym analfabetyzmem to nie przesada . O jakie uzywane auto ? Obudziles sie wlasnie po kilkutygodniowym snie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobra Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 30.08.04, 22:46 Uciąć jaja i po temacie!Jęzor też!Założyć rękawice bokserskie i nic nie zrobi.Nic mu nie zrobicie.Ma za dużo kasy.Widać to po lęku ABEBE.Żeby im Święty Michał małym oczy po wypychał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Copper Gwiazda Dawida = SFASTYCE Hitlera = Sierpa i Młot IP: *.twmi.rr.com 30.08.04, 23:53 Stalina. Tak powiedział to PUBLICZNIE kś. Jankowskiego w czasie mszy 11 czerwca 1995 roku w Gdańsku, gdy na tej mszy też był wtedy obecny ówczesny prezydent RP, Wałesa. Oto jak okrótnie żydzi w USA się wzbóżyli po tym EPIZODZIE w jednym z najważniejszych tygodników żydowskich w USA " "S.F. meeting with Walesa frustrates Jewish leaders" Friday June 30, 1995 www.jewishsf.com/content/2-0-/module/displaystory/story_id/21039/edition_id/21/format/html/displaystory.html Żydowskie brukowe gazety w Polsce, też napadły na Jankowskiego i Wałesę oraz zarządały PRZEPROSIN: members.core.com/~mikerose/priest.htm Po tym incydencie sfora zydowska w Polsce ZARZADAŁA aby Wałęsa potepił Jankowskiego, ale Wałesa nic nie mówił. Wałesa NIE potepił kś. Jankowskiego i DOKŁADNIE od tego momentu żydzi w Polsce i na całym świecie zaczeli TOTALNIE SZYDZIĆ z Lecha Wałesy i pisać pod jego adresem różne EPITETY i oczywiście Michnik OBRAZIŁ się na Wałese i ZACZOŁ popierać wybór KOMUNISTY Kwaśniewskiego na urząd prezydenta RP. Gazety żydowskie w USA też wpisały Wałęse na DYZURNĄ LISTĘ ANTY-semitów, ale Prezes Kongresu Poloni Amerykanskiej E.Moskal stanoł w OBRONIE Wałesy i wtedy też wpisano E.Moskala na tą samą "dyżurną listę" i od tego czasu ZACZEŁO się też ŻYDOWSKIE POLOWANIE na E.Moskala. Od tego czasu oczywiscie żydzi ZACZELI OKRUTNE POLOWANIE na kś.Jankowskiego. kś. Jankowski DOSKONALE WIDZIAŁ jak Wałese OBSKOCZYLI, a nastepnie OSACZYLI ci tzw. "desydenci demokratyczni" czyli obywatele polski, ale niestety ŻYDOWSKIEGO POCHODZENIA - synowie i córeczki żydo-komunstów okresu stalinowskiego, których Chruszczow nakazał Gomułce wyrzucic w 1967 roku z PZPR za to że OTWARCIE popierali "wojnę czerwcową Izraele w 1967 roku", a Izrael był wtedy sojusznikiem "imperializmu amerykanskiego" z którym konkurował Kreml o wpływy na Bliskim Wschodzie tam gdzie tyle ropy naftowej. Wywalenie żydo-komunistów z PZPR-u nastapiło w 1968 roki i od tego czasu cała granda „komandosów” tzn. SYNUSIÓW "puławian" („puławianie” - to była frakcja obywateli polskich, ale żydowskiej narodowości w komunistycznym PZPR-e mieszkała w przeważajacej części na ul. Puławskiej w Warszawie i dlatego nazywano ich "póławianie" ) typu Michnik, Geremek, Mazowiecki ...itp. finasowani przez żydów amerykanskich, przygotowywali się LATAMI i wyczekiwali na KOLEJNĄ OKAZJĘ przejecia WŁADZY np. bunt sfrustrowanych polskich robotników przeciw kremlowskiemu reżimowi PRL-u, oraz WYKOŻYSTANIA odpowieniego momentu i zająć DOGODNE pozycje polityczne do kolejnego PRZEJĘCIA władzy w Polsce. Tak WYCZEKIWALI "komandosi" do 1980 roku, a nastepnie OBSKOCZYLI DOOKOŁA Wałesę, WYPYCHAJAC z za pleców Wałesy doraców o orentacji patriotyczno narodowej np. Jurczyka i innych bo nie mieli poparcia mediów zachodnich , bo te media są w rekach żydowskich co popierały "SWICH" tzn. polskich żydów. W 1989 roku ci "desydenci demokratyczni" obywatele polski, ale żydowskiego pochodzenia praktycznie za plecami Wałesy ZDOBYLI WŁADZE i jest tak do dzisiaj. kś. Jankowski był URZYWANY przz tych "desydentów demokratycznych" i jest BARDZO DOKŁADNIE ZOORIENTOWANY co sie działo za plecami Wałesy, oraz kto WYROLOWAŁ Wałesę oraz "doradców" z orientacją narodowo-patriotyczną, oraz kto przetransferował ZŁODZEJI z PRL-u do tej "nowej" władzy w III RP. Autorytet kś. Jankowskego misi być teraz osłabiony i wyrzucony POD BYLE POZOREM bo się NARAZIŁ żydom. Każdy kto coś wytknie żydom, a już wcześniej miał wypracowany autorytet, ale coś PISNOŁ na rozwydżonych zydów jest PERNAMENTNIE niszczony. Porównanie slogan kś. Jankowskiego z połowy lat 1990-tych, że "gwiazda dawida = hitlerowskiemu hakenkrojcowi" PODŁAPAŁY media na całym świecie, które są wrogie w stosunku do okupacji ziem Palestynskich przez Izrael i to JEST NAJWIĘKSZE "PRZESTĘPSTWO" kś. Jankowskiego wobec ZOORGANIZOWANEGO żydostwa na świecie co jego TERAZ ZWALCZA. Żydzi amerykanscy uważają się za WLASCICIELI CAŁEGO ŚWIATA i oczywiscie WLASCICIELI Ameryki i dlatego tez probowali ZABLOKOWAC wposzczenie Proboszcza parafi sw. Brygidy z Gdanska na teren Ameryki, zaproszonego przez Polonie Amerykanska i ENTUZJASTYCZNIE witanego na uroczystosci rocznicy uchwalenia Kontytucji 3 Maja obchodzonej 2000 roku przez najwieksza 1.2 milonowa Polonie na świecie w Chicago. www.ex-usa.com/index.php3?k=archiwum2000_11 NIESTETY kś. Jankowski miał 100% RACJĘ porównujac „gwaiazdę dawida” bo CAŁY ŚWIAT WIE jak żydzi MORDUJĄ i ZNĘCAJĄ się nad BEZBRONNYMI CYWILAMI w Palestynie i CAŁA opinia światowa w ONZ-cie wydała REZOLUCJĘ 7 wrzesnia 2001, POPARTĄ przez 153 kraje że żydzi i benkart Izrael to NAJWIEKSI RASISIŚCI na świecie i ZNOWÓŻ tam porównano „gwiazdę dawida” z NAZISTOWSKĄ SFASTYKĄ: “Rasizm żydowski zdemaskowany” www.starwon.com.au/~korey/Kaluski/Durban.htm Za tą rezolucję ZAŚLEPIONY rząd USA, który jest ZDOMINOWANY przez żydów amerykańskich ODWRÓCIŁ się od ONZ-u i wiedzie do KONFRONTACJI światowej. Aby ODWRÓCIĆ UWAGĘ CAŁEJ OPINI ŚWIATOWEJ od NAPĘTNOWANIA ZBRODNICZEGO Izraela, żydowskie służby zoorganizowały hucupę 11 wrzesnia 2001 roku w Nowym Jorku. Putin się zdenerwował PRZEGONIŁ rosyjskich żydów z Kremla i powiedzaił Bushowi że tutaj ON ma też coś do powiedzenia oraz OTWARCIE powiedział Bushowi, aby się ODWALIŁ od Iranu i Korei. Potem Putin zawołach 3 listopada 2003 roku bandyte Sharona do Moskwy przed swoje oblicze i NAKAZAŁ sie Sharonowi też uspokoić i pogroził wrzodowi DUPY świat Izraelowi. Putin DAŁ po 50 rakiet "Sunburn" P270 Moskit" Iranowi, Syri i Libanowi dla OBRONY SWICH TERYTORÓW przed BANDYTYZMEM żydowskim. Rakiety rosyjskie "Sunburn" P270 Moskit" dane Iranowi, Syri i Libanowi, których zasieg jest 350 kilometrów, lecą 20 metrow nad ziemia z predkościa 4M lub wiekszą i NIE SĄ DO STRĄCENIA przez RZDEN system i technologię, oraz moga przenosić taktyczne bomby nuklearne. Te rakiety ważą od 2500-4500 kg w zależności od zamontowanej głowicy z ładunkiem i jest ich celność +/_ 15 metrów, i mogą być przemieszczane na wózkach ciągnacych przez wielbłady lub zwykłe osły. Tych 150 rakiet Iranu, Syri i Libanu może BEZ PROBLEMU ZMAZAĆ Izrael z MAPY ŚWIATA!! RUWNOWAGA MUSI BYĆ, ale tego NIE kapuje Michnik & Ltd - no to zobaczymy czym się to dla Ltd skończy. Jeszcze trochę, jeszcze trochę ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj Copper Re: Gwiazda Dawida = SFASTYCE Hitlera = Sierpa i IP: *.arcor-ip.net 31.08.04, 00:07 Walesa za to opowiedzial na lamach Spiegla ze kosciol to dla niego kosciol jest Powiedzial smiesznie ze jankowski jest jego przyjacielem i ... podkreslil przyjacielem ...nie przyjacioka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: 81.15.189.* 30.08.04, 23:09 Oświadczam, że wszyscy którzy patrzą na ręce ks prałata, czym jeździ i co dotyka to są lewacy, albo jeszcze gorzej masoni-komuniści. Wszyscy którym nie podobają zarobki i wydatki ks Jankowskiego to Żydzi. Dlatego prawdziwi Polacy - katolicy powinni podwoić swoje datki, aby nasz ukochany kapłan mogł wydawać obiady i wreszcie kupić nowy samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: satanshow Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.04, 00:40 BRONIĆ GEJA PRAŁATA MOŻE TYLKO SZMATA!!!!to tak dla wszystkich oszołomów z ryjowego radia i akcji alkoholickiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj ty Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: *.arcor-ip.net 31.08.04, 00:49 sathanshow Gdyby jankowski byl gejem to bym powiedziala sobie czort z nim . To jego seksualne preferencje - wprawdzie nie bylony zgodne to z naukami kosciola - tak samo jak korzystanie przez ksiezy z uslug prostytutek czy prowadzenie podwojnego zycia tzn posiadanie kochanek - nie obchodziloby mnie to poprostu . To nie jest przez prawo scigane. Rzecz w tym ze to nie gej a prawdopodobnie pedofil . A to cos innego- jesli zabiera sie gnusny starzec za "uszczesliwianie" dzieci lub nastolatkow. Homoseksualizm nie jest wykroczeniem ani choroba . Z pedofilia jest inaczej .To choroba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: satanshow Re: Sprawa ks. Jankowskiego - cd. Nie ustąpię ze IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.04, 00:54 racja...ale homoseksualizm i tak kłóci się z doktryną kościoła katolickiego...ja do homo nic nie mam po prostu mnie to nie dotyczy...a ile ten zwyrodnialec wyrządził krzywdy dzieciom...każdy wie ale nikt go nie ruszy bo jak mówią "nie ma bata na prałata"...smutne to i TYLE.... Odpowiedz Link Zgłoś