24.10.14, 10:23
... - N. wykonuje zawód zaufania publicznego, a w mediach kreowany jest jego negatywny wizerunek - argumentował adwokat ...

Sąd się przychylił: Dziennikarze nie będą mogli robić wtedy zdjęć, ani nagrywać dźwięku.
Taką decyzję podjął sąd ...

Wszystkiemu winne media ;)
Obserwuj wątek
    • ave.duce ps. 24.10.14, 10:31
      Warto przeczytać - wyborcza.pl/duzyformat/1,141114,16844947,Janusz_Niemcewicz__Sadza_nas_technicy_prawa.html
      • aniechto.only Re: ps. 24.10.14, 19:45
        - Kiedy czytam krytyczne publikacje prasowe dotyczące wyroków sądowych, jestem przekonany, że sędziom, którzy je wydali, zabrakło doświadczenia życiowego. Młodzi sędziowie niewiele wiedzą o życiu. A sędzia powinien być mądry - czyli wykształcony i doświadczony. Powinien "czynić sprawiedliwość", a nie tylko ją wymierzać. Łatwiej rozwiązywać nowe problemy, jeżeli można się oprzeć na wcześniejszych doświadczeniach. Dlatego mówi się, że mądrość jest owocem dojrzałości. Nie tak dawno w jednym z sądów na Śląsku o alimentach dla matki małych dzieci decydował młody sędzia, który mieszkał z rodzicami. Nie miał pojęcia, ile kosztuje masło czy karton mleka. Radził tej kobiecie, by wysłała dziecko do żłobka i poszła do pracy. Nie wiedział, że w mieście nie ma żłobka i nie ma pracy. Starożytni odróżniali pojęcia "scientia" i "sapientia" - wiedza, którą można nabyć, i mądrość, która przychodzi z wiekiem. Ten sędzia miał może wiedzę, ale z mądrością było gorzej.
        • ave.duce Re: ps. 24.10.14, 22:11
          Zainteresował mnie wątek min. sprawiedliwości, Lecha Kaczyńskiego. Ponoć był taki nieugięty a tu proszę - sędziów się przestraszył,
          • ayran Re: ps. 26.10.14, 07:49
            Ja bym się w tej sprawie Kaczyńskiego nie czepiał. Z teksu nie wynika, że się przestraszył, tylko że dał się przekonać. W oparciu o argumenty odnoszące się do ówczesnej (14 lat temu) rzeczywistości. rzeczywistości, w której adwokatów było mniej, a zarobki sędziów wyższych szczebli - i te bezwzględne i te odnoszone do średnich wynagrodzeń w kraju - znacznie niższe niż dziś. Sędzia Niemcewicz wie jak jest dzisiaj, choć wspomniane zmiany wcale nie musiały pójść w dzisiejszym kierunku, przez co zdaje się popełniać błąd logiczny podobnego rodzaju jak te, które przypisuje niedoświadczonym sędziom.
            • ave.duce Re: ps. 26.10.14, 08:01
              :)

Masz rację. Zagalopowałam się nieco.
      • inocom Re: ps. 24.10.14, 21:40
        ave.duce napisała:

> Warto przeczytać - wyborcza.pl/duzyformat/1,141114,16844947,Janusz_Niemcewicz__Sadza_nas_technicy_prawa.html

Przeczytałem i odczuwam dysonans pomiędzy zaklinowanym tekstem, a postawą forumowicza.
        • volupte Re: ps. 25.10.14, 14:29
          Nawet spory .
          • ave.duce Re: ps. 26.10.14, 07:34
            ?
            • inocom Re: ps. 26.10.14, 13:40
              ave.duce napisała:

> ?

"Obowiązkiem sędziego jest więc bezstronność, niezależność od innych władz i wpływów politycznych, a także niezależność wewnętrzna - niekierowanie się własnymi uprzedzeniami i upodobaniami."

I o czym tu dyskutować? Gęby pełne frazesów, a postępowanie nikczemne.
            • volupte Re: ps. 26.10.14, 13:53
              Proces tego medyka nie przystaje do wypowiedzi J. Niemcewicza. Jeśli miałby to być przykład niekompetencji sędzi , to zły przykład.
              • ave.duce Re: ps. 26.10.14, 16:28
                Nie, chciałam po prostu zalinkować wywiad, moim zdaniem ciekawy.
    • remez2 Re: Wniosek 24.10.14, 21:14
      Boję się sędziów ogarniętych poczuciem misji. Wolę takich, którzy po prostu dobrze sprawują swój urząd. Wrodzony optymizm mówi mi, że będzie ich coraz więcej. Ale jestem też realistą i sądzę, że jeszcze na to poczekamy.
      • ave.duce Re: Wniosek 24.10.14, 22:13
        Pani sędzia z procesu okulisty nad wyraz dbała o jego prawa do ochrony wizerunku ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka