Dodaj do ulubionych

W Święto Niepodległości warto przypomnieć, że

11.11.14, 08:55
Biskupi byli przeciwko niepodległości Polski. "Kto podniesie rękę na najjaśniejszego Pana.... itd". Legionistów wyklinano z ambon. Kobiety nimi straszono, zarzucając legionistom gwałty. Żołnierzom odmawiani katolickiego pochówku. Oczywiście były wyjątki ale generalnie KK był wrogiem Piłsudskiego. Teraz podpinanie się czarnych pod obchody rocznicowe jest zwykłą podłością. Ja wiem, że to inne pokolenie, ale polski KK NIGDY się z tego nie rozliczył. Po prostu udaje, że nic nie było. I dla tego nie ma moralnego prawa brać udziału w obchodach.
M.
Obserwuj wątek
    • sjs2011 Re: W Święto Niepodległości warto przypomnieć, że 11.11.14, 09:18
      ...a teraz podaj linki do tych rewelacji...
      • lionold Re: "...a teraz podaj linki do tych rewelacji..." 11.11.14, 09:31
        Bez linku też jest przekonująco - purpuraci KK wiszący na latarniach warszawskich w czasie krwawych powstań wyzwoleńczych " w podzięce od narodu". Biskupi i kardynałowie to kasta rządząca w tej organizacji. Kler to armia w której obowiązuje bezwzględne posłuszeństwo i uległość wobec przełożonych. Drobne wyjątki tylko tę zasadę potwierdzają.
        • lauriane Re: "...a teraz podaj linki do tych rewelacji..." 11.11.14, 10:30
          lionold napisał:

> Bez linku też jest przekonująco -
          L. Tych, co nie maja rzetelnej wiedzy historycznej napewno....
          J.C.
          • indeed4 Nie zawracajcie sobie szwabskim guanem głowy 11.11.14, 11:03
            co wie o Piłsudskim, YMCA etc. już udowodnił w tym wątku

forum.gazeta.pl/forum/w,28,155405191,155407691,Chamstwem_przykrywasz_braki_w_wiedzy_.html

• douglasmclloyd Re: "...a teraz podaj linki do tych rewelacji..." 11.11.14, 23:30
            lauriane napisał:

> lionold napisał:
            >
            > > Bez linku też jest przekonująco -
            > L. Tych, co nie maja rzetelnej wiedzy historycznej napewno....

Ja ci powiem, jak było. O wolną Polskę walczyli Ukraińcy, Żydzi, Białorusini i protestańci. Polacy byli przeciw.
      • mariner4 Kilka razy zamieszałem te linki tutaj 11.11.14, 10:36
        Nie chce mi się już. Sam sobie poszukaj.
        M.
      • x2468 Re: W Święto Niepodległości warto przypomnieć, że 11.11.14, 10:59
        To nie rewelacje to prawda powszechnie znana tak jak fakt ze kiedy wojska zaborców wkraczały na tereny Rzeczpospolitej w kościołach bito w dzwony i wznoszono modły dziękczynne.
        Po ucieczce Bolszewików spod Warszawy duchowni mówili ze to nie wojska obroniły stolice lecz jakaś mityczna najświętsza panienka zasłoniła miasto swoim płaszczem i bolszewicy się pogubili. Stad określenie "cud nad Wisłą"
        Piłsudskiego na wawelu pochowali wbrew woli dostojników kościelnych dopiero po interwencji papieża.
        jpilsudski.org/artykuly-historyczne-pilsudski/epizody-z-zycia-jozefa-pilsudskiego/item/2025-konflikt-wawelski-w-1937-roku
      • douglasmclloyd Re: W Święto Niepodległości warto przypomnieć, że 11.11.14, 22:34
        sjs2011 napisał:

> ...a teraz podaj linki do tych rewelacji...

Ja poproszę mp3.
    • a74-7 Re: W Święto Niepodległości warto przypomnieć, że 11.11.14, 09:28
      te, marynarzyk , skup siem na tym jak pan Prezydent swietuje w samotnosci mozna by powiedziec otoczony ciasna obstawa , bo tlumow raczej nie pociaga . I jeszcze te trumne sobie sprowadzil ; tfu... - samochod :-)
      • x2468 Re: W Święto Niepodległości warto przypomnieć, że 11.11.14, 10:45
        Te cymbałek, może dlatego ze tłumy nie maja zamiaru słuchać oszusta z torba na głowie? Jak będą chcieli posłuchać bredote to włączą radyjko z Torunia. Pewnie również dlatego ze stać ich na spędzenie tych paru wolnych dni z daleka od pomrocznej?
    • indeed4 "Ekumeniczny" ewangelicki talib w akcji 11.11.14, 10:53
      plucie na katolików i Polskę nawet w dniu narodowego święta - i to od rana.
      • m.c.hrabia Re: "Ekumeniczny" ewangelicki talib w akcji 11.11.14, 10:58
        www.racjonalista.pl/kk.php/d,297
      • x2468 Re: "Ekumeniczny" ewangelicki talib w akcji 11.11.14, 11:06
        Bo to święto Narodowe nie kościelne,był czas ze katolicy pluli na Polskę i Polaków wiec lepiej aby dzisiaj zamknęli si w swoich kruchtach. Wychynąć będą mogli jak przeproszą za klątwę jaka na Polaków rzucił papież z powstanie przeciwko carowi Rosji.:
        jpilsudski.org/artykuly-historyczne-pilsudski/epizody-z-zycia-jozefa-pilsudskiego/item/2025-konflikt-wawelski-w-1937-roku
        • taniarada Mariner 4 11.11.14, 11:09
          lecz się człowieku .Cały twój post do kosza się nadaje .Zawiść ,chamstwo i obłuda .Puszczanie rzygów to twoja specjalność.
          • mariner4 Nie da się zakrzyczeć prawdy 11.11.14, 11:16
            żałosny naiwniaku.
            wzajemna niechęć Piłsudskiego i hierarchów KK była powszechnie znana.
            M.
            • marbor1 Re: Nie da się zakrzyczeć prawdy 11.11.14, 12:33
              > wzajemna niechęć Piłsudskiego i hierarchów KK była powszechnie znana.
              > M.
              Swiadczy o tym, chociażby to co powiedział Piłsudski w 1925 r. "Żeby biskupi szanowali władzę, to władza musi trzymać ich krótko za mordę".
          • x2468 Re: Mariner 4 11.11.14, 13:02
            Jak cie wala po ryju, to możesz z drugiej strony się nastawić ja nie i to dzięki takim którzy d...biskupom nie nadstawiali Polska zmartwychwstała.
            Trzech braci mojego ojca poszło do legionów, wiec wiem o czym mówili, ile "przyjemności" ich spotkało z strony sług kościoła. Założę się ze twoi przodkowie zatrzaskiwali okiennice kiedy usłyszeli Legionistów i przez opłotki lecieli do cyrkułu zameldować ze idą wywrotowcy bo tak im proboszcz z ambony nakazał.(wiadomo,każda władza pochodzi od boga, carska również).
        • douglasmclloyd Re: "Ekumeniczny" ewangelicki talib w akc 11.11.14, 22:43
          x2468 napisał:

> Bo to święto Narodowe nie kościelne,był czas ze katolicy pluli na Polskę i Pola
          > ków

Dzisiaj plują Żydzi, ale na tym forum nikt jakoś o tym nie pisze.
    • mariner4 To tylko jeden z wielu tekstów 11.11.14, 11:13
      pisarze.pl/publicystyka/8037-zdzisaw-antolski-spor-kielecki-czyli-biskup-osiski-kontra-marszaek-pisudski.html
      Jest ich znacznie więcej. Można poczytać o pochówku Marszałka i o wielu innych sprawkach KK
      Piłsudski popełnił czyn nie do wybaczenia dla ówczesnej czarnej sotni. Był w młodości socjalistą!
      Wrogość wielu księży (przecież nie wszystkich) do wojska była zauważalna przez cały okres międzywojenny.
      Pomijając już fakt, że współcześnie urzędujący papieże potępili WSZYSTKIE polskie powstania narodowe. Po klęsce Powstania Styczniowego papież rozgrzeszał zsyłki na Sybir nawet patriotycznie nastawionych księży.
      Za PRL historia była zakłamana. Teraz też jest tyle że w odwrotnym kierunku.

• jacekm22 Re: To tylko jeden z wielu tekstów 11.11.14, 11:46
        Za PRL historia była zakłamana. Teraz też jest tyle że w odwrotnym kierunku......

A skretyniale polskie media cos nie maja odwagi w tym temacie !! Obowiazuje religijna poprawnosc w PL ..
      • x2468 Re: To tylko jeden z wielu tekstów 11.11.14, 13:05
        Legiony były socjalistyczne,Prawomyślni katolicy śpiewali"Boże chroń Cara"
        • jacekm22 Re: To tylko jeden z wielu tekstów 11.11.14, 13:21
          No bo ZAWSZE KRK by przy swieckiej waadzy ... ktora zapewniala mu jak najwieksze profity !
      • humbak Re: To tylko jeden z wielu tekstów 11.11.14, 15:39
        Świetne... jako dowód wrogości polskiej niepodległości, podajesz niechęć socjalizmowi i optowanie da Dmowskim. Byczo Mariner. Byczo.
        • mariner4 Nie tylko ten tekst 11.11.14, 15:46
          Jest ich wiele. Już mi się nawet nie chce szukać po sieci.
          KK był wrogo nastawiony do JP, bo go uważał za socjalistę, nawet wtedy, kiedy "wysiadł na dworcu Niepodległość".
          Poszukaj sam w sieci.
          Kilkakrotnie zamieszczałem na FK
          stosowne linki.
          M.
          • humbak Re: Nie tylko ten tekst 11.11.14, 16:48
            Może i jest ich wiele. Ty wybrałeś taki, który nie wspiera postawionej przez Ciebie tezy. Poza tym, jakkolwiek ważną osobą nie byłby Piłsudski, sama niechęć jemu, nie oznacza niechęci polskiej niepodległości.
            Zastanawia mnie natomiast, czemu nagle (bo wcześniej nie było słychać jakiejś szczególnej w tej sprawie dyskusji), dowodzona jest domniemania, albo i prawdziwa wrogość KRK polskiej sprawie.
            • x2468 Re: Nie tylko ten tekst 11.11.14, 21:43
              Nie było słychać? Katechetka nie mówiła? Powinieneś czym prędzej udać się do laryngologa.
              • humbak Re: Nie tylko ten tekst 11.11.14, 22:02
                Jak zwykle merytoryczny do bólu. Zdarza Ci się czasem napisać coś na temat?
    • haen2010 Re: W Święto Niepodległości warto przypomnieć, że 11.11.14, 11:21
      Najbardziej dziwi fakt popierania w czambuł partyjno-kościelnego państwa przez takich jak mariner.
      • mariner4 Nie popieram. 11.11.14, 11:27
        Dla mnie to mniejsze zło.
        Na samym antyklerykalizmie państwa się nie zbuduje.
        KK może sobie działać, byle w zgodzie z konstytucją i prawdą.
        M.
    • remez2 Re: W Święto Niepodległości warto przypomnieć, że 11.11.14, 13:26
      Dzień bez szczucia, dniem straconym. Ostatnie stadium koprolalii.
      Kosz!
      • mariner4 Zakłamanie lepsze? 11.11.14, 13:41
        Cenzorze?
        KK nie ma moralnego prawa podczepiać sie pod obchody. Jasne?
        M.
        • judeosceptyk Re: Zakłamanie lepsze? 11.11.14, 14:18
          powiedzial zydoski komuch
        • remez2 Nie, przyzwoitość. 11.11.14, 16:37
          > Cenzorze?
          Gdybym ja był cenzorem, dawno wyleciałbyś w kosmos.
          > KK nie ma moralnego prawa podczepiać sie pod obchody. Jasne?
          I kto tu chce być cenzorem?
    • judeosceptyk Re: W Święto Niepodległości warto przypomnieć, że 11.11.14, 13:26
      Warto przypomniec, ze Zydzi byli przeciwko

a tak poza tym:
      www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pORUaJF7AjE
      • jacekm22 Re: W Święto Niepodległości warto przypomnieć, że 11.11.14, 15:20
        Warto tez przypomniec opinie J.Becka :
        Do najbardziej odpowiedzialnych za tragedię mojego kraju należy Watykan. Zbyt późno uświadomiłem sobie, że prowadziliśmy politykę zagraniczną służącą egoistycznym interesom Kościoła katolickiego.

Źródło: Władysław Pobóg Malinowski, Na rumuńskim rozdrożu (fragmenty wspomnień), Warszawa 1990, s. 81, Warszawska Oficyna Wydawnicza GRYF.)
        • douglasmclloyd Re: W Święto Niepodległości warto przypomnieć, że 11.11.14, 23:28
          jacekm22 napisał:

> Warto tez przypomniec opinie J.Becka :
          > Do najbardziej odpowiedzialnych za tragedię mojego kraju należy Watykan. Zbyt p
          > óźno uświadomiłem sobie, że prowadziliśmy politykę zagraniczną służącą egoistyc
          > znym interesom Kościoła katolickiego.

Politykę zagraniczną prowadził oczywiście Beck, chcesz go obwinić za to co sam powiedział?
      • x2468 Re: W Święto Niepodległości warto przypomnieć, że 11.11.14, 21:24
        Łżesz z nieuctwa lub głupoty .Piłsudski bardzo wysoko oceniał zaangażowanie Żydów w odzyskanie niepodległości.To również zarzucał mu kościelny ciemnogród. Socjalizm i filosemityzm.(wiesz przynajmniej co to słowo oznacza)?
    • hasta.la.vista1 Biskupi o sympatiach proendeckich to nie Kościół 11.11.14, 16:39
      a z nimi właśnie był skonfliktowany socjalista i zarazem katolik Piłsudski.

Część biskupów w dzisiejszym Episkopacie jest wroga wobec rządzącej Platformy, czy to znaczy, że Kościół Katolicki jest przeciwko niepodległości Polski?
    • hasta.la.vista1 W Święto Niepodległości również warto przypomnieć 11.11.14, 16:51
      o stosunku do niepodległości RP protestantów.

audiovis.nac.gov.pl/obraz/6657/h:436/

• etykietka Re: W Święto Niepodległości warto przypomnieć, że 11.11.14, 16:52
      Kościół z wielu rzeczy nie rozliczył się np II WŚ,
      • hasta.la.vista1 Protestancki? 11.11.14, 16:54
        Owszem.

audiovis.nac.gov.pl/obraz/6657/h:436/
    • indris W Święto Niepodległości nie warto pisać głupot... 11.11.14, 18:21
      ...takich jak "Biskupi byli przeciwko niepodległości Polski". Biskupi mogli być niechętni Piłsudskiemu i Legionom, ale to nie to samo.
      • indeed4 Świat równoległy starego pruskiego protestanta 11.11.14, 18:52
        najpierw bredził, że Piłsudski "do końca życia był ewangelikiem" a jak się okazało, że plecie bzdury wymyślił następną rewelację - że był skłócony z całym Kościołem Katolickim (czytaj: nie był katolikiem)
        • x2468 Re: Świat równoległy starego pruskiego protestant 11.11.14, 21:27
          Bycie antyklerykałem a bycie katolikiem nigdy się nie wykluczały. Przynajmniej to powinieneś wiedzieć.
          • indeed4 Re: Świat równoległy starego pruskiego protestant 11.11.14, 22:01
            Nie wtrącaj się, bo nie wiesz o czym mowa.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,155405191,155407691,Chamstwem_przykrywasz_braki_w_wiedzy_.html

EOT.

• douglasmclloyd Re: W Święto Niepodległości nie warto pisać głup 11.11.14, 22:37
        indris napisał:

> ...takich jak "Biskupi byli przeciwko niepodległości Polski". Biskupi mogli by
        > ć niechętni Piłsudskiemu i Legionom, ale to nie to samo.

Może głosili, że kto mieczem wojuje od miecza ginie?
        • hasta.la.vista1 Poglądy w Episkopacie były podzielone 11.11.14, 22:56
          Część biskupów, jak wpływowy Stanisław Łukomski z Łomży, zdecydowanie wspierała opozycję endecką, której liderem był Roman Dmowski. Innym, jak biskupowi katowickiemu Stanisławowi Adamskiemu, bliżej było do chadecji Wojciecha Korfantego. Prymas Hlond, mając na uwadze dobro państwa, starał się pracować ponad tymi podziałami. Diagnozę sytuacji zawarł w przejmującym orędziu pt. „Kryzys duszy polskiej”, w którym surowej krytyce poddał zarówno swary partyjne, jak i wadliwy ustrój państwa.

gosc.pl/doc/891897.Prymas-pomijany/3
    • douglasmclloyd Re: W Święto Niepodległości warto przypomnieć, że 11.11.14, 22:34
      mariner4 napisał:

> Biskupi byli przeciwko niepodległości Polski.

A pastorzy, popy i rabini co mówili?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka