Dodaj do ulubionych

Młodzi wolą PiS niż PO

17.11.14, 09:33

wiadomosci.gazeta.pl/Samorzad2014/1,140990,16979417,Wyniki_wyborow__Na_wsiach_PiS_wygrywa_z_PSL__Glosowali.html

A nie mówiłem, że młode pokolenie skręca w prawo i robi się coraz bardziej konserwatywne?
Obserwuj wątek
    • religijnych.uczuc.obraza Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 09:35
      Bezmyślne lemingi nie skręcają tylko głosują na to co jest trędi i dżezi.
    • ayran Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 09:39
      indeed-4 napisał:

> A nie mówiłem, że młode pokolenie skręca w prawo i robi się coraz bardziej kons
      > erwatywne?

Naprawdę tak mówiliście? To podrzućcie jakiś cytat z własnych ust.
      • indeed4 Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 09:46
        Pisałem wiele razy, ale nie chce mi się teraz tego dla was szukać - przykład pierwszy z brzegu.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,155382595,155382595,Kogo_wybiora_ci_mlodzi_PO_czy_PiS_.html
        • ayran Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 09:52
          Mój Borze - jakąż to głęboką wiedzę zaprezentowaliście czerpiąc z amatorskiego (dziennikarskiego) omówienia badania CBOS.
          • indeed4 Antypisowski taliban dziś w kiepskim humorku 17.11.14, 09:56
            przyjemnie popatrzeć... :-)))

Miłego dnia.
            • porcellus1 Re: Antypisowski taliban dziś w kiepskim humorku 17.11.14, 09:59
              Jogurt, urzędas PO się zagotował.
              • ayran Re: Antypisowski taliban dziś w kiepskim humorku 17.11.14, 10:53
                A niby z czego, śmieszny pisiaczku, miałoby wynikać, ze się zagotowałem?
                Zawsze mnie śmieszą "socjologiczne analizy" dziennikarzy, sporządzone na podstawie wyników badań, których zrozumienie przekracza możliwości przeciętnego dziennikarza. Nie ma to nic wspólnego z gotowaniem się, czy czymkolwiek w tym sensie.
                • porcellus1 Re: Antypisowski taliban dziś w kiepskim humorku 17.11.14, 10:59
                  Nie gotuj się Jogurt, nawet to śmieszne pisiaczkowanie Ci nie wychodzi, napisz lepiej swoje mądrości życiu w Elblągu albo o zacofaniu węgierskiej prowincji.
                  • ayran Re: Antypisowski taliban dziś w kiepskim humorku 17.11.14, 11:12
                    Rozumiem, śmieszny pisiaczku, że podjąłeś wyzwanie konfrontacji z wytworami własnej wyobraźni. Mam przekonanie graniczące z pewnością, że wiesz o wiele więcej na temat życia w Elblągu niż ja, tak więc napisz cokolwiek, choć wątpię, by były to mądrości.
                    • porcellus1 Re: Antypisowski taliban dziś w kiepskim humorku 17.11.14, 11:20
                      Jogurt platfusku nie napinaj się bo ci żyłka pęknie i kolega nie zaprosi Cię do Sejmu
                      • ayran Re: Antypisowski taliban dziś w kiepskim humorku 17.11.14, 11:30
                        Twoje talenty erystyczne znacznie przewyższają twój potencjał intelektualny, ale i tak plasują się (i cię) poniżej dna.
                        • porcellus1 Re: Antypisowski taliban dziś w kiepskim humorku 17.11.14, 12:17
                          Ty spokojnie przebiłeś dno, do tego potrzebny był Ci kopacz, Ewa Kopacz. Ale nie martw się zawsze kolega z PO zaprosi Cię do Sejmu i znowu otrzesz się o władzę.
                          • ayran Re: Antypisowski taliban dziś w kiepskim humorku 17.11.14, 12:23
                            opowiedźcie no lepiej, żałosny pisiaczku, coś o swoich elbląskich przywidzeniach. Po alkoholu, czy tak jak zwykle, na głodzie?
                            • porcellus1 Re: Antypisowski taliban dziś w kiepskim humorku 17.11.14, 12:38
                              No Jogurcik nie mam kolegów w PO więc nie zapraszają mnie na darmowy wyżerki do Sejmu, ale ty światowy człowiek z PO znasz węgierską prowincję i ludzi władzy więc wyżarty jesteś na maxa. Jak zmieni się władza znowu du...ska naliżesz się aż ci język kołkiem stanie.
                              • ayran Re: Antypisowski taliban dziś w kiepskim humorku 17.11.14, 13:33
                                Widzę, że znowu jesteś na głodzie. Ale wciąż nie wiem, skąd ci w "umyśle" ten Elbląg zagościł, a ty - co poniekąd zrozumiałe, choć zapewne wstydliwe - uciekasz od tego tematu.
                                • porcellus1 Re: Antypisowski taliban dziś w kiepskim humorku 17.11.14, 14:40
                                  Bo Elbląg to piękne miasto i miałem nadzieję że taki znawca spraw wszelakich jak Ty napisze jakiś tekst o nim. Jak widać płonne nadzieje, ale może kiedyś dasz się namówić .
    • adam111115 Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 09:39
      Dokładnie. Przynajmniej będzie wiadomo dlaczego za 30 lat nadal będziemy w ogonie statystyk przy czym obok nas nie będzie Czech czy Węgier a Mozambik i Somalia
      • indeed4 Coraz bardziej prorodzinni i konserwatywni 17.11.14, 09:53
        natemat.pl/32613,mlodzi-coraz-bardziej-prorodzinni-i-konserwatywni-zobaczyli-w-rodzinie-bezpieczenstwo

a w młodszym wieku gdziekolwiek pojadą chwaleni za poziom wyedukowania, mimo, że my sami jesteśmy wobec nich bardzo krytyczni

mamadu.pl/115271,wyniki-badan-dzieci-emigrantow-z-polski-maja-lepsze-wyniki-w-szkole-niz-brytyjczycy
        • rebere Re: Coraz bardziej prorodzinni i konserwatywni 17.11.14, 10:51
          Polacy chwaleni za wyniki wyedukowania najmłodszych są odkąd pamiętam. Tak samo w sporcie. Potęgi sportowe przyjeżdżają oglądać dzieci i są zadziwieni : już 10 latka na łyżwach to umie? Tylko później tamci się rozwijają, a Polaków rzeczywistość dogania.
          • indeed4 Re: Coraz bardziej prorodzinni i konserwatywni 17.11.14, 11:06
            W talenty trzeba inwestować, a to kosztuje, tyle, że w Polsce kasy brakuje nie tylko na to...
    • porcellus1 Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 09:57
      Młodzi nie chcą głosować na lewicę i to jest dla komuszków i TRupa dramat, LSD wygrywa tylko w grupie 50+.
      • indeed4 Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 10:21
        Zagłosowaliby, ale nie na postkomunistyczny beton, są bardziej radykalni w ocenie PRL-u i np. Jaruzelskiego niż my - z roku na rok to się coraz bardziej zmienia na niekorzyść postkomuny.
        • porcellus1 Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 10:29
          i bardziej ich interesuje godna praca i płaca niż legalizacja maryśki , związki sodomitów i brak krzyża w Parlamencie, ale dopóki lewica nie zmądrzeje i nie wyłoni z siebie konkretnych gości a nie Kwaśniewskich, Millerów, Palikotów i innych urbano-Rozenków to nie przekroczy 12%
          • indeed4 10/10 17.11.14, 10:44
            porcellus1 napisał:

> dopóki lewica nie zmądrzeje i nie wyłoni z siebie konkretnych gości a nie Kwaśniewskich
            > Millerów, Palikotów i innych urbano-Rozenków to nie przekroczy 12%
            • rebere Re: 10/10 17.11.14, 10:54
              Tak znane 10 na 10. Weźcie się do roboty a nie ciągle tematy zastępcze powiedział poseł Hofman. Posłowie ciągle mówią o tym jak się biorą za gospodarkę i godne życie.
        • kotek.filemon Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 10:33
          indeed4 napisał:

> są bardziej radykalni w ocenie PRL-u i np. Jaruzelskiego niż my

Może dlatego, że w d***e byli i g***o widzieli?
          • porcellus1 Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 10:38
            No fakt nie siedzą w Niemczech i nie mądrzą się na forum jak Ty. Na pogrzebie antysemickiego bandyty Jaruzelskiego byłeś komuszku?
    • kosel_maruwi Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 10:07
      indeed-4 napisał:

>
      > wiadomosci.gazeta.pl/Samorzad2014/1,140990,16979417,Wyniki_wyborow__Na_wsiach_PiS_wygrywa_z_PSL__Glosowali.html
      >
      > A nie mówiłem, że młode pokolenie skręca w prawo i robi się coraz bardziej kons
      > erwatywne?

Wykształcenie wyborców

Na PiS zagłosowali wyborcy z wykształceniem podstawowym i gimnazjalnym

Na wsiach wygrał PiS, w miastach PO
    • man_sapiens Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 10:08
      Przecież PiS to żadna prawica. To jest lewica trotadracko-patriotyczna.
      Młodzi widocznie marzą o karierze a la Hofman.
      • porcellus1 Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 10:12
        No na karierę a la Nowak szans nie mają koryta PO się kurczą.
      • gtxl_3 Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 10:13
        man_sapiens napisał:

> Przecież PiS to żadna prawica. To jest lewica trotadracko-patriotyczna.
        > Młodzi widocznie marzą o karierze a la Hofman.
        >

Jest w Polsce jakaś partia prawicowa?
        Bo PO też podobno skręciła w lewo.
        Wniosek nasuwa się taki, że lewica wygrała wybory, mimo że oficjalnie SLD ma poniżej 10%.

• porcellus1 Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 10:17
          dobre
        • kotek.filemon Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 10:32
          gtxl_3 napisał:

> Bo PO też podobno skręciła w lewo.

A w które lewo i kiedy, bo chyba przegapiłem?
          • gtxl_3 Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 10:37
            kotek.filemon napisał:

> gtxl_3 napisał:
            >
            > > Bo PO też podobno skręciła w lewo.
            >
            > A w które lewo i kiedy, bo chyba przegapiłem?
            >

Dlatego napisałem w "podobno", ale jak chcesz mnie przekonać, że PO jest partią stricte prawicową, to nie będę się specjalnie sprzeczał.

• wykress Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 10:20

indeed-4 napisał:

>

>
      > erwatywne?

.... młodzi chyba mają dość platfusiej "wolności" gospodarczej i turystyki zagranicznej "na zmywaki" (?);-/
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 10:30
        Teraz zaczną się powroty, zwłaszcza tych którzy wyjechali w szczycie emigracji w 2006 r. i nie będzie żadnych wyjazdów.
        • wykress Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 11:14
          www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,16696486,Kolejna_fala_emigracji___Polacy_buduja_PKB_innych.html
          ... weź poprawkę na "dane oficjalne"

www.tokfm.pl/Tokfm/1,139265,14734916,Polacy_uciekaja_z_kraju___Exodus__Naduzycie__To_nie.html#TRrelSST
          .... i zastanów sie, czy stała emigracja młodych aktywnych Polaków za granice to rzeczywiście takie dobro! ... że nie "narodowe" to chyba nie masz wątpliwości? ;-/
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 11:27
            To zło ale dzięki wynikom wczorajszych wyborów zaczną wracać.
            • wykress Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 11:39
              religijnych.uczuc.obraza napisał:

>"To zło ... "

... ciesze sie, ze przynajmniej w tym sie zgadzamy!
              • religijnych.uczuc.obraza Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 12:06
                Ale teraz wszystkim nam będzie żyło się dostatniej.
                • wykress Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 12:14
                  religijnych.uczuc.obraza napisał:

> Ale teraz wszystkim nam będzie żyło się dostatniej.

..... a skąd ten optymizm?
                  • religijnych.uczuc.obraza Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 12:26
                    Popatrz na sąsiednie wątki. Wreszcie będzie normalnie.
                    • wykress Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 14:19
                      Twoje nastroje i poglądy, są zależne od tematów na forum?
                      • religijnych.uczuc.obraza Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 14:22
                        Chcę być na czasie więc cieszę się ze zwycięstwa fachowców z PiS.
                        • wykress Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 15:38
                          rozumiem .... jak na nowoczesnego patriotę przystało, cieszy Cie każde Polaków zwycięstwo! :-))
      • indeed4 Generalnie Polacy chcą państwa opiekuńczego 17.11.14, 10:33
        a tego nie da im PO i tym bardziej neoliberał Miller - gdyby do głosu doszła umiarkowana prosocjalna (ale nie postkomunistyczna i nie antyklerykalna) lewica miałaby spore poparcie.

polska.newsweek.pl/polacy-chca-panstwa-opiekunczego,102567,1,1.html
        • volupte Re: Generalnie Polacy chcą państwa opiekuńczego 17.11.14, 10:40
          Mozliwe , ale czy ci zwolennicy socjalu zadają sobie pytanie - za co?
          • wykress Re: ....... 17.11.14, 12:29
            Pytanie .....czy rządzący szafując obiecankami zadają sobie takie pytanie? :-))

www.bankier.pl/wiadomosc/Nikt-wam-tyle-nie-da-ile-ja-wam-obiecam-w-wersji-2-0-7218616.html
            • volupte Re: ....... 17.11.14, 15:17
              I teraz ma skutki wchodzenia w buty Jarzbawa:-)
    • volupte Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 10:36
      A gdzie ty masz ta prawicowość w PiSie?
      • porcellus1 Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 10:39
        tam gdzie liberalizm w PO
        • volupte Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 10:41
          Znaczy w zadzie?
          • porcellus1 Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 11:00
            no prawie
    • indeed4 W walce o gigantyczny prosocjalny elektorat PO 17.11.14, 11:20
      opuściła przedsiębiorców - niedawnym festiwalem obietnic Kopacz próbowała przyciągnąć słabiej wykształconych, biedniejszych wyborców, ale tych już dawno sprytnie zagospodarował PiS no i klapa...
      • porcellus1 Re: W walce o gigantyczny prosocjalny elektorat P 17.11.14, 11:28
        nawet nie klapa a Klapacz, Ewa Klapacz
        • indeed4 PiS zwyczajnie okazał się lepszy i skuteczniejszy 17.11.14, 11:54
          w przyciąganiu prosocjalnego elektoratu niż PO. Mimo coraz silniejszego kursu w lewo Platforma wciąż kojarzy się z powszechnie nielubianymi neoliberałami i antyspołeczną (emerytury, ACTA etc.) a nie prosocjalną, prorodzinną polityką - na mojego oko tego wizerunku już nigdy nie zmieni.
    • sverir Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 11:58
      > A nie mówiłem, że młode pokolenie skręca w prawo i robi się coraz bardziej konserwatywne?

Może i mówiłeś, ale statystyka to jeszcze nie dowód na to. Jak wyglądają te preferencje liczbowo? Czy 27% w tych wyborach to więcej niż 32% jeszcze w 2011? Jaki odsetek kierował się konserwatyzmem, jaki zniechęceniem do PO, a jaki znajomością kandydatów, którzy startowali z takiej czy innej listy?

Myślę, że więcej o konserwatyzmie świadczyć będą wyniki wyborów parlamentarnych, niż samorządowych - tu za często ścierają się grupy interesów, a nie światopoglądy.
      • indeed4 Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 12:10
        "W Polsce 2012 roku zwrot ku rodzinie dokonał się w większym stopniu w świadomości młodych i najlepiej wykształconych Polaków, niż wśród tych, którzy stanowili zwykle tradycyjny bastion wartości rodzinnych"

info.wiara.pl/doc/1331078.Mlodzi-Polacy-bardziej-konserwatywni
        • religijnych.uczuc.obraza Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 12:13
          Cieszy spadek religii w tym zestawieniu.
        • sverir Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 12:42
          No, jeżeli konserwatyzmem jest rodzina na pierwszym miejscu, to liberalizmem sprzeciw wobec wysokich podatków.
          • indeed4 Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 12:47
            "Duża grupa młodych osób wciąż żyje tak, jak młodzi w zachodnich filmach, goniąc za karierą. Stałych partnerów miewają rzadko, a gdy na dłużej się z kimś zwiążą jak diabeł święconej wody unikają słów "kocham Cię", a nawet, przyznania się, że ich relacja to "związek". Bo to znaczyłoby, że związali się już za bardzo i koniec. A tyle przecież jeszcze przed nimi do zdobycia i na to nie można sobie pozwolić"

natemat.pl/32613,mlodzi-coraz-bardziej-prorodzinni-i-konserwatywni-zobaczyli-w-rodzinie-bezpieczenstwo
            • sverir Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 12:48
              Umiesz napisać coś swojego? Bo chyba masz własne poglądy?
              • indeed4 Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 12:57
                Mam ciekawsze zajęcia niż pisanie dysertacji, o których za moment nikt nie będzie pamiętał - i tak za dużo czasu spędzam na FK.

Miłego dnia.
                • religijnych.uczuc.obraza Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 13:14
                  Ja jednak obstawiam że jesteś słaby intelektualnie.
        • religijnych.uczuc.obraza Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 12:45
          Ale jakiej rodzinie? Czy aby niie był to przypadkiem zwrot ku związkom partnerskim?
    • superspec Konserwatywne obyczajowo. 17.11.14, 13:09
      Uściślając. I pytanie: Co będą robić z kobietami w męskich ciałach?
    • stary_anonim Re: Młodzi wolą PiS niż PO 17.11.14, 15:53
      no proszę, jak wielu chce być młodym :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka