Dodaj do ulubionych

Trybunał Konstytucyjny: abonament rtv musi być ...

09.09.04, 15:09
Po co w ogole media tzw. publiczne?

Ilez w nich marnotrawstwa podatniczych pieniedzy
nie mowiac juz o nonsensownosci abonamentu
radiowo-telewizyjnego.

Przeciez media papierowe (prasa, ksiazki)
znakomicie sobie radza bez wtracania sie
panstwa. Czy rzad ma zaczac drukowac
publiczne gazety, publiczne ksiazki
i sciagac za to abonament prasowo-ksiazkowy?

A coz takiego jest w RTV publicznym czego
nie ma na kanalach prywatnych? Na ekranie ten sam
Rambo tu i tam biega z karabinem a w radio
leca te same "hity z satelity".

Szczytem kuriozalnosci jest utrzymywanie
telewizji "Polonia".

Proponuje: zlikwidowac abonament RTV
i zredukowac liczbe panstwowych kanalow radiowych
do 1-go, telewizyjnych do 1-go i oplacac to
z budzetu; zamiast dotychczasowego profilu TV Polonia
(odgrzewane kotlety z innych kanalow) nadawac
profesjonalny program w obcych jezykach promujacy
Polske.

I opublikowac mi tu liste plac redaktorkow RTV!
Obserwuj wątek
    • Gość: propozycja Trybunał Konstytucyjny: abonament rtv musi być ... IP: *.sympatico.ca 09.09.04, 15:10
      dochody z abonamentu dla utrwalaczy stalinizmu bo lewica to zebraczka
    • Gość: gostel Re: Trybunał Konstytucyjny: Byle jaki spiker IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.09.04, 15:17
      Byle jaki spiker ma 60 tys zł pensji - czy płaci abonament? Ja mam aż 1300 zł i
      do tej pory płaciłam. Teraz nie płacę bo nie oglądam debat politycznych, meczy
      i oper mydlanych, a prawie nic więcej nie ma w telewizji "publicznej"
      • toja3003 masz racje gostel, a jak jest z radiem tzw. public 09.09.04, 15:30
        znym?

pare miesiecy temu chetnie
        sluchalem popoludniowej audycji,
        bo byl np. Strzyczkowski i paru innych
        ludzi, troche telefonow, jakas
        inteligentniejsza dyskusja w studio
        a i na przerywniki muzyczne byl czas;
        w koncu nie musi byc tylko sama gadka.

Ale jak ostatnio po robocie, przy obiadku
        chcialem posluchac tez czegos madrzejszego
        to o 18-tej zero zero wyszla jakas
        panienka na scene i rzekla grobowym glosem
        do mikrofonu: "no to gramy" a potem
        wlaczyla magnetofon i zasnela wygodnie
        w swoim redakcyjnym fotelu, kupionym
        za moje podatnicze czy abonamentowe pieniadze.

Magnetofon to ja mam w domu a do tego
        135 stacyjek nadajacych hity z plyty.

Od radia, ktore nie musi byc komercyjne, bo za to place,
        oczekuje tego czego nie znajde w stacjach
        komercyjnych, ktore nie chca ode mnie zadynch pieniedzy.

A jak jest rano, powiedzmy miedzy 7-ma a 8-ma?

Co drugi dzien slysze "Oo o jes szi kam, szis e meniter"
        (ona jest modliszka). Fajna pioseneczka (byla)
        ale ile razy mozna tego sluchac.

Owszem sa tez i fajne audycje w 3-ce ale coraz
        ich mniej i w coraz gorszych (czy tylko dla mnie?) porach.

Rob tak dalej trUjko ale jak sie bedzie podnosil
        coraz wiekszy krzyk i w koncu zlikwiduja radioabonament
        to pojdziecie z torbami.

Ptynie bowiem brzmi: czy w ogole powinno istniec
        niedochodowe radio publiczne i kto ma za to placic,
        bo jesli sciaga mi sie abonament (podatki) to chcialbym
        miec konkretny wplyw na to za co place.

No i ten nowy brzmiaszcz (dzingiel) w stylu
        dworcowym plim-plum, po tym sygnale zaraz
        sie caly jeze i czekam na zapowiedz
        o jakims spoznionym pospiesznym.

czy te panienki i pankowie z redakcji
        nie rozumieja, ze sa inne stacje?
        Np. lubie mocnego rocka, owszem jest
        gosciu w PR, ktory sie na tym dobrze
        zna - Jakubowski. Gra glownie w 1-ce
        i czesto jest jedynie oprawca muzycznym
        do roznych audycji wiec nie kazdy o nim
        slyszal, zreszta jak prezenter jest beznadziejny.
        Gledzi strasznie nudno ale muzyke potrafi
        puscic jak trzeba. Jest cos np. w sobotnie noce
        ale ja tez czasem chce pospac po polnocy!

A z satelity mozna sobie znalezc co sie chce,
        sa stacje brytyjskie (a kto sie lepiej
        zna na tej muzyce jak nie Anglicy?).

Tylko na co ida moje abonamenty i podatki?

Pojde sobie lepiej posluchac ciszy.
    • Gość:   WYŁUDZENIE ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 15:28
      Sprawa powinna być kontynuowana w prokuraturze. Z orzeczenia wynika, że KRRT
      niezgodnie z prawem wyłudził od obywateli znaczne ilości pieniędzy. Zwrot
      powinien pieniędzy być oczywisty. Wchodzi tu także sprawa równości obywateli.
      Kto dotąd nie płacił abonamentu był w zgodzie z prawem. Ja płacąc abonament
      (będąc straszony konsekwencjami karnymi) czuję się okradziony (nie pierwszy
      raz) przez tzw. władzę.
      Pozdrawiam, R.

• toja3003 tak jest gosciu, zwrocic z odsetkami! 09.09.04, 15:30
    • Gość: zib Komu potrzebny Trybunał Konstytucyjny. IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 15:28
      TK,który nie szanuje konstytucji i zezwala na czasowe działanie prawa z nią
      niezgodnego(ustawy o NFZ,o opłatach parkingowych)czy zgadza się na
      sankcjonowanie skutków łamania konstytucji(w tym przyp. skoro TVP pobierała
      podatki niezgodnie z prawem to powinna je zwrócić,tylko w ten sposób można tego
      typu instytucje nauczyc szanowania prawa).TK,ciało bardziej polityczne niż
      sądowe i w oczywisty sposób powiązana z innymi władzami jest jedynie kosztownym
      zbytkiem.
      • toja3003 rozsadny glos zib, szkody nalezy wyrownac! 09.09.04, 15:31
      • klip-klap Trybunał Polityczny :( 09.09.04, 18:00
        wstyd dla sedziow.

Ale nie sadze,ze jest zbedny. Trzeba zmienic procedure wyboru sedziow.
    • Gość: Polak czyli nie musimy opłacać czerwonych świń... IP: *.net.autocom.pl 09.09.04, 15:34
      w radzie w rodzaju bandyty tow. Czarzastego czy krowy tow. Waniek, BRAWO
      TRYBUNAŁ!!!!
      • Gość: kolo Re: czyli nie musimy opłacać..prawicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 17:23
        Nie musisz juz oplacac prawicowej i koscielnej dzisiaj juz TV tzw. publicznej.
        W tym jest roznica.
    • Gość: Bacz Popieram. Abonament powinien być zniesiony. IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 16:10
      Abonament powinien byc zniesiony a media publiczne sprywatyzowane.
      Jeśli rząd uzna że jakieś treści dla dobra państwa i narodu powinny
      być emitowane to powinien urządzać konkursy kto najlepiej
      i najtaniej te treści wyemituje. Rząd USA żadnych tam większych
      zleceń telewizjom nie daje a naród i państwo mają się
      tak dobrze że aż ich to skłania do złych imperialistycznych praktyk.
    • Gość: Janek Re: Trybunał Konstytucyjny: abonament rtv musi by IP: *.qc.sympatico.ca 09.09.04, 16:12
      Tak zwane media 'publiczne' sa potrzebne w kazdym spoleczenstwie chocby tylko
      dlatego azeby reprezentowac inny punkt widzenia na rzeczywistosc. Jezeli w
      Polsce nie mozna znalesc, w 40 milionowym narodzie, grupy ludzi ktorza w sposob
      profesjonalny i bez zadnych zabarwien politycznych czy swiatopogladowych bylaby
      w stanie serwowac spoleczenstwu inny punkt widzenia na rzeczywistosc to
      poprostu znaczy ze polskie tak zwane 'elity' i spoleczenstwo nie dorosly do
      demokracji i ze sytuacja jest tragiczna. Wine za to ponosza politycy i rzady
      poniewaz nie sa i nie byly w stanie ustalic roli jaka media publiczne powinny
      spelniac w Polsce oraz znalesc i zabespieczyc na to srodki finansowe.
      • toja3003 masz racje Janku ale wytarczy 1 program TV 09.09.04, 16:46
        i 1 w radio zeby ten "inny punkt widzenia reprezentowac".
        Sam chetnie slucham, radia NPR z Waszyngtonu czy BBC
        i to sa rozglosnie publiczne ale po co
        w Polsce tyle kanalow? Przeciez to
        bardzo kosztowne - na to nas nie stac.
        • Gość: Janek Ty tez masz racje. Szkoda ze Polski nie stac na IP: *.qc.sympatico.ca 09.09.04, 17:11
          dobrej jakosci publiczny program cos w rodzaju BBc albo PBS. Moze kiedys;
          pomarzyc, pomarzyc.
        • Gość: iks Re: masz racje Janku ale wytarczy 1 program TV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 17:26
          Nie stac nas na utrzymywanie stacji mieniacych sie publicznymi a w gruncie
          rzeczy zawladnietych przez partyjniackie uklady. No i na to nie bedziemy
          placic. Glupi ci, ktorzy w strachu przed sledczymi z ... Poczty rejestrowali
          te swoje telewizory. Glupota.
      • Gość: jaro Re: Trybunał Konstytucyjny: abonament rtv musi by IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 17:24
        Oczywiscie, w Polsce nie ma mediow "publicznych". TVP byla lewicowa teraz jest
        prawicowo-kruchtowa. Ani jednej ani drugiej nie mam ochoty oplacac bo nie
        ogladam.
    • chudyy_reaktywacja precz z mediami publicznymi tzn. państwowymi 09.09.04, 16:19
      zlikwidować, sprzedać i zaorać. Media publiczne to tylko pretekst, żeby skok na
      kasę robić. Abonament to dodatek do zarobków TVP z reklamy, z której mają ok.
      2/3 przychodu. Nikt poza politykami nie potrzebuje plublicznej telewizji ani
      radia.
      pozdrawiam
      • Gość: kolo Re: precz z mediami publicznymi tzn. państwowymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 17:28
        Slusznie - ona juz dawno nie jest "publiczna". No moze jesli zechcemy to cos
        nazwac "domem publicznym" to moze...
    • Gość: demokrata Re: nikt nie ma prawa mnie zmuszać IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 09.09.04, 16:46
      do oglądania publicznej telewizji.
      • Gość: Pol Re: nikt nie ma prawa mnie zmuszać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 17:28
        Ale w Polsce nie ma publicznej telewizji. W tym sek.
    • Gość: NKWD a jaka misje spelnia "randka w ciemno" IP: *.ws146.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 18:38
      i inne kretynskie programy?
    • Gość: Ciekawy Re: Trybunał Konstytucyjny: abonament rtv musi by IP: *.proxy.astra-net.com 09.09.04, 19:41
      PPanie i Panowie, az przykro powiedziec kto ponosi odpowiedzialnosc za ten stan
      rzeczy. Nie Rzad nie KRRiT lecz Sejm-bo do tego dopuscil i bedzie coraz
      smieszniej, jak KRRiT bedzie dyktowala Sejmowi i wydawala smieszne
      rozporzadzenia niezgodne z prawem. Z cala stanowczoscia stwierdzam ze panowie
      psslowie nie umjeia tworzyc prawa.
      • Gość: zib Re: Trybunał Konstytucyjny: abonament rtv musi by IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 19:57
        Widzisz jest trochę inaczej,chodzi o to żeby gonić króliczka,a nie złapac
        go.Innymi słowy takiej jakości prawo(z wieloma dziurami i hakami dla
        wtajemniczonych)jest tym o co chodzi decydentom w sejmie,reszta sejmowego
        planktonu podnosi rękę tak jak nakazało KC.mając do dyspozycji najlepszych
        prawników(jezeli istnieje pojęcie-dobry prawnik),mając nieograniczone
        możliwości zlecania ekspertyz prawnych,nie można nieswiadomie stworzyc złego
        prawa.Jeżeli wyjdzie prawo że samochody nie powinny być "niebieskie" to nie
        będzie literówka od "niebezpieczne" ,będzie to znaczyc tyljko tyle że grupa
        posłów ma monopol na czerwoną farbę.
    • Gość: asf Chcesz działać wbrew konstytucji - płać abonament. IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 09.09.04, 20:15
      Skoro wysokość opłaty jest niezgodna z konstytucją, która jest nadrzędna w
      stos. do wszystkich innych aktów prawnych to nie trzeba płacić. To proste.
    • Gość: jon Dobrze. Będzie wreszcie dyskusja w sejmie! IP: *.elementy.pl 09.09.04, 20:36
      Nie płacę abonamentu bo misja publiczna nie polega na tym, żeby moje dziecko
      oglądało regularnie program z przyśpiewką "wszyscy mają Mambę, mam i ja" albo
      inne takie, określane mianem reklam. Misja publiczna to informowanie o sprawach
      państwa i edukacja, a więc transmisje sejmopodobne i programy edukacyjne. Ich
      produkcja/zakup z pewnością nie jest zbyt drogi - sejm prosi się sam na antenę
      i udzieli TVP licencji za darmo (to zresztą świetny program rozrywkowy jest).
      Na taką misję publiczną się zgadzam i mogę płacić złotówkę a nawet dwa. Na
      wszystko ponad to - NIE, NIE i NIE! Kto chce więcej wszelakiej rozrywki niech
      ogląda stacje komercyjne i kwita - oferta jest aż nazbyt szeroka.

A swoją drogą - skoro Państwo uważa, że misja publiczna jest potrzebna, to
      niech państwo płaci z budżetu, którym dysponuje a nie ściąga haracz z
      obywateli. Zgadzam się z TK - koniec z daniną publiczną w takim kształcie. Cóż
      to za problem zrobić zapis w budżecie finansujący transmisje z sejmu i programy
      edukacyjne?

Swoją drogą - czemu w gazeta.pl tak mało napisano o orzeczeniu TK ?
    • Gość: Bolek Czy 80.000 dla Moniki Olejnik IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.04, 20:37
      Dzisiaj Monisia przesłuchwała w TVP1 Jolantę Kwaśniewską. Ile razy więcej z
      naszych pieniędzy dostaje od Dworaka Monisia niz prezydent RP? 3, 4, 5 razy?
      • Gość: oko Re: Czy 80.000 dla Moniki Olejnik IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.09.04, 22:18
        Widziałem co innego, to raczej Jolusia mówiła to co chciała powiedzieć i nie
        dała Monisi dojść do słowa. Monisia zadała jedno ciekawe pytanie (w pozycji
        prawie na kolanach i z głębokim "pani prezydentowo") o darowiznę od Gołoty i
        list żelazny dla niego - oczywiście nie dostała odpowiedzi, tylko musiała
        wysłuchać tekst o głęboko urażonej godności własnej swojej rozmówczyni.
        Coś musi być na rzeczy, bo ci z Pałacu Namiestnikowskiego nie wychodzą z
        Woronicza, jak nie Szymczycha, to Szymanek-Deresz lub Kwaśniewska. A ludzie mają
        płacić haracz Wańkowej i być wdzięczni za robienie im "wody z mózgu".
    • Gość: witek Re: Trybunał Konstytucyjny: abonament rtv musi by IP: *.espol.com.pl 09.09.04, 22:29
      to może wogóle wszyscy zaczniemy robić według zasady z kawału:Pewne malzenstwo jechalo samochodem z Krakowa do Gdanska. Po kilku godzinach jazdy obydwoje byli zmeczeni i razem zdecydowali zatrzymac sie w jakims hotelu na kilkugodzinny odpoczynek. Po kilku godzinach snu postanawiaja jechac dalej i prosza o rachunek za wynajem pokoju. Ku ich zdziwieniu rachunek opiewa na zawrotna sume 1500 zl. Recepcjonista twierdzi, ze to jest standardowa stawka za wynajem. Malzenstwo chce rozmawiac z dyrektorem hotelu. Dyrektor spokojnie wysluchal zazalen i stwierdza, ze hotel jest wyposazony w kilka basenow, wielka sale konferencyjna, saune i solarium, wszystko to bylo dla nich dostepne w ramach pobytu. - Ale my z tego nie skorzystalismy!!! - Ale mogliscie panstwo i za to prosze zaplacic. Facet w koncu poddaje sie i postanawia zaplacic.Wyciaga z portfela 300 zl i wrecza dyrektorowi. - Przepraszam, ale tu jest tylko 300 zl. - Zgadza sie. Obciazylem pana 1200 zl za przespanie sie z moją żoną.- Ale ja nie spalem z pana zona !!! - Ale była tu i mógł pan...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka