adam111115 19.03.15, 08:59 Słysząc że nasze proroki wszczynają śledztwo ws. zamachu w Tunisie. Po prostu komedia. Czy nie można by im przyciąć budżetu bo widać za dużo mają Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ayran Re: Obśmiałem się jak norka, znowu 19.03.15, 09:11 W przypadku śmierci polskiego obywatela za granicą na skutek przestępstwa, prokuratura wszczyna postępowanie z urzędu. Uważasz, że ten przepis należałoby znieść? Odpowiedz Link Zgłoś
adam111115 Re: Obśmiałem się jak norka, znowu 19.03.15, 09:16 Absolutnie i to wczoraj. Dlaczego? Jeśli miejscowa policja z prokuraturą nie daje rady tym bardziej nie da polska będąc tysiące kilometrów away od miejsca zdarzenia Jest to bezcelowe bo nie zna się lokalnych uwarunkowań, tych nieformalnych Tamtejsze władze na ostatnim miejscu mają priorytet współpracy z obcymi służbami jeśli sprawa jest w miarę wewnętrzna Last but not least po prostu szkoda czasu i kasy. W Polsce sprawy ciągną się latami więc może niech się nimi zajmą Odpowiedz Link Zgłoś
enrico.palazzo Re: Obśmiałem się jak norka, znowu 19.03.15, 09:34 Czyli należy wpisać do ustawy, że jeżeli miejscowa prokuratura nie daje rady, to polska prokuratura nie powinna wszczynać śledztwa? Dobrze rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
adam111115 Re: Obśmiałem się jak norka, znowu 19.03.15, 10:23 Należy nie robić z siebie pośmiewiska tylko współpracować z zagraniczną prokuraturą jeśli o to poprosi Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Re: Obśmiałem się jak norka, znowu 19.03.15, 10:30 Macierewicz,Rońda,Binienda już mają jedyne dowody? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Obśmiałem się jak norka, znowu 19.03.15, 11:05 Prokuratura prowadzi ponad 2200 śledztw w sprawie SKOKów - ma co robić a wygłupianie się o "zamachu terrorystycznym na Polaków w Tunezji", należy przykryć zasłoną milczenia... i szybko podnieść flagę... opuszczoną, póki co, do połowy masztu... Wyglada to tak, jakby Polska polityczna bardzo chciała mieć... "polski 11 września" (by G Bierecki) Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Re: Obśmiałem się jak norka, znowu 19.03.15, 09:26 Wszcząć śledztwo i od razu zamknąć wskutek oczywistych okoliczności. Odpowiedz Link Zgłoś
adam111115 Re: Obśmiałem się jak norka, znowu 19.03.15, 09:30 Kto by wtedy skasował kasę za ekstra rbh? Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Obśmiałem się jak norka, znowu 19.03.15, 09:34 To w prokuraturze pracuje się na akord? Wyjaśniono Ci, że w takich przypadkach obowiązkiem prokuratora jest wszczęcie postępowania i nikt rozsądny nigdy tego nie kwestionował a Ty dalej swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
adam111115 Re: Obśmiałem się jak norka, znowu 19.03.15, 11:03 Ja kwestionuję bo to strata pieniędzy. Złe prawo trzeba zmieniać Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Obśmiałem się jak norka, znowu 19.03.15, 11:10 Proponujesz, żeby nie wszczynać śledztw w przypadku zabójstw Polaków na terenie innych krajów, chyba ze prokuratura z takiego kraju poprosi polska prokuraturę o zaangażowanie. Dobrze odtworzyłem twoje stanowisko? Mógłbyś je uzasadnić jakimiś argumentami poza tym, że cię to śmieszy oraz że drogo kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
adam111115 Re: Obśmiałem się jak norka, znowu 19.03.15, 11:42 Tym że to nie ma sensu bo i tak polska prokuratura żadnej z tych spraw nie rozwiąże? ?? Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Obśmiałem się jak norka, znowu 19.03.15, 11:49 czy w takiej sprawie jak opisana tutaj: nasygnale.pl/kat,1025343,title,Tajemnicza-smierc-Polaka-jak-bylo-naprawde,wid,12549883,wiadomosc.html?ticaid=61488c oczekiwałbyś, że polska prokuratura nie ruszy palcem bez prośby ze strony prokuratury włoskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
adam111115 Re: Obśmiałem się jak norka, znowu 19.03.15, 12:40 Jeśli mi podasz link do informacji że dzięki wszczęciu śledztwa w Polsce rozwiązano sprawę a sprawców skazano to odszczekam to co wyżej napisałem. W przeciwnym razie to bicie piany Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Obśmiałem się jak norka, znowu 19.03.15, 12:50 Generalnie zdajesz się być zdania, że prokuratura nie powinna zajmować się przypadkami, które mogą się okazać trudne do rozwikłania. Czy dotyczy to tylko zabójstw, czy rozciąga się szerzej? Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Obśmiałem się jak norka, znowu 19.03.15, 13:00 Zostałeś poproszony właśnie o wyjaśnienie, dlaczego uważasz, ze nie ma sensu. O co chodzi z tym "rozwiązaniem"? Wyłącznym celem postępowań przygotowawczych jest "rozwiązywanie" czegoś? Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Obśmiałem się jak norka, znowu 19.03.15, 11:13 Złe prawo trzeba zmieniać, ale to, że dla Ciebie jakieś prawo jest niezrozumiałe to stanowczo zbyt mało, by je uznać za złe. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Obśmiałem się jak norka, znowu 19.03.15, 11:10 I - co oczywiste - jest w tym logika - prawda??? *** Zrozumiałe by to było, gdyby rzeczywiście był to "zamach terrorystyczny na Polaków", w przypadku, kiedy zginęli przypadkowi Polacy w zamachu terrorystycznym, jest to śmieszne i nielogiczne... ... jest to zwykłe nadymanie się... (może dla poprawy własnego ego?) :D Odpowiedz Link Zgłoś
13kisiel Re: Obśmiałem się jak norka, znowu 19.03.15, 09:21 sprawę Tupolewa zakończyli czy jeszcze zbierają info? Odpowiedz Link Zgłoś
adam111115 Re: Obśmiałem się jak norka, znowu 19.03.15, 09:29 Starając się z trudem choć raz potraktować cię poważnie odpowiem że Smoleńsk jest przypadkiem wykraczajacym poza granice tego o co mi chodzi choć też odpowiedzmy sobie na pytanie czy był sens robić prokuratorskie śledztwo w Polsce w sprawie katastrofy jeśli Rassija i tak utrudniała jak mogła. Z drugiej strony jak najbardziej było potrzebne śledztwo ws. przygotowań do wylotu tylko dlaczego nic ono po 5 latach nie przyniosło bo np pan Sasin chodzi po wolności a powinien mieć zarzuty wsadzenie tylu vipow do jednego samolotu Odpowiedz Link Zgłoś
ayran norka norką 19.03.15, 10:11 adam111115 napisał: > pan Sasin chodzi po wolności a powinien m > ieć zarzuty wsadzenie tylu vipow do jednego samolotu "pan Sasin" ma swoje za uszami, ale akurat nie wydaje mi się, by istniał przepis określający maksymalną liczbę VIP-ów, która może podróżować na pokładzie jednego środka transportu (na przykład samolotu). Trudno wsadzić do więzienia za złamanie nieistniejącego przepisu, choć oczywiście znam systemy prawne i stosujące je kraje, gdzie coś takiego jest normą. Nawet "wsadzenie" na pokład TU wszystkich dowódców rodzajów sił zbrojnych nie było sprzeczne z przepisami. Po katastrofie Casy została opracowana procedura wykluczająca obecność na pokładzie jednego samolotu dowódcy rodzaju sił zbronych i jego zastępcy. Autorem procedury (nawiasem mówiąc) był generał Gągor, który był na pokładzie TU i w ten sposób przekonał się, jak bardzo niedoskonałą procedurę opracował. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Obśmiałem się jak norka, znowu 19.03.15, 09:37 Dobrze że pierwszy a nie ostatni. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Obśmiałem się jak norka, znowu 19.03.15, 11:00 No, ba! ... skoro jest to "polski 11 września", to śledztwo, zakrojone na bardzo szeroka skalę, musi być!! Taki obowiązek patrIDiotyczny!!! Odpowiedz Link Zgłoś