Dodaj do ulubionych

POlski raj POdatkowy!

29.04.15, 17:44
natemat.pl/120289,siedem-lat-ukrytej-podwyzki-podatkow-dlaczego-biedacy-placa-wiecej-niz-bogaci
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: POlski raj POdatkowy! 29.04.15, 17:53
      szybki jesteś siedem miesięcy czekałeś aby zalinkować ,to chyba przez te obsesje podatkowe
    • 141288bs Re: POlski raj POdatkowy! 29.04.15, 18:12
      Wszyscy kandydaci mowia o podatkach. Bronek bredzi o tym juz piec lat.
    • camille_pissarro To też element tego podatkowego raju :-) 29.04.15, 19:38
      ciekawe, kto poza Walterem miał tam konta ? :-)
      • wykress Re: To też element tego podatkowego raju :-) 29.04.15, 19:55
        camille_pissarro napisał:

> ciekawe, kto poza Walterem miał tam[b] [url=https://wyborcza.biz/biznes/1,101716
        > ,17819740,Afera_HSBC__Szukamy_polskich_pieniedzy_na_szwajcarskich.html]konta [/
        > url][/b] ? :-)

.... i może ktoś powie, że Polacy są biedni! :-))
      • man_sapiens Re: To też element tego podatkowego raju :-) 30.04.15, 15:48
        Ja miałem. Ty nie?
        Możesz swoje pieniądze ulokować w dowolnym banku na całym świecie, choćby w Somalii. Jest tylko obowiązek zgłoszenia w PIT przychodów z kapitału i zapłacenia podatku ("podatek Belki"). Uczciwi obywatele tak robią, nieuczciwi ukrywają nie tylko przychody z kapitału ulokowanego za granicą. Np. ukrywają darowizny (łapówki?) a przyłapani na tym mówią, że to tylko pożyczki (od których płaci się opłatę skarbową, czego tez nie robią).
    • ayran Re: POlski raj POdatkowy! 29.04.15, 20:01

Oto sedno absurdu, z którym walkę podjęła Irena Lipowicz, Rzecznik Praw Obywatelskich. W Polsce trzy czwarte podatku dochodowego wpłacają do kasy państwa biedacy i przeciętniacy. Według danych Ministerstwa Finansów, podatek PIT należny od osób z niskimi i przeciętnymi dochodami w 2013 roku wyniósł 40 mld zł, podczas gdy dobrze zarabiający (osoby z dochodem powyżej 85, tys. zł rocznie) mieli wpłacić 13 mld złotych.

Innymi słowy: 95% podatników odprowadza do budżetu 75% dochodów państwa z PIT, natomiast 5% odprowadza 25%. I to jest ta krzycząca niesprawiedliwość.
      • wykress Polska bez PIT 29.04.15, 20:15
        ayran napisał:

>
        > Oto sedno absurdu, z którym walkę podjęła Irena Lipowicz, Rzecznik Praw Obywate
        > lskich. W Polsce trzy czwarte podatku dochodowego wpłacają do kasy państwa bied
        > acy i przeciętniacy. Według danych Ministerstwa Finansów, podatek PIT należny o
        > d osób z niskimi i przeciętnymi dochodami w 2013 roku wyniósł 40 mld zł, podcza
        > s gdy dobrze zarabiający (osoby z dochodem powyżej 85, tys. zł rocznie) mieli w
        > płacić 13 mld złotych.

>
        > Innymi słowy: 95% podatników odprowadza do budżetu 75% dochodów państwa z PIT,
        > natomiast 5% odprowadza 25%. I to jest ta krzycząca niesprawiedliwość.

... a sytuację pogarsza fakt, że podatek dochodowy płacą osoby bez środków do życia! ...

• ayran Re: Polska bez PIT 29.04.15, 20:21
          Najwyraźniej nie zrozumiałeś tego, co napisałem.

Nawiasem mówiąc, w sąsiednim wątku postulujesz powiązanie siły głosu z wysokością podatku PIT konkretnego wyborcy. Po podniesieniu kwoty wolnej do - powiedzmy - poziomu płacy minimalnej - w takim modelu najbiedniejszych należałoby pozbawić praw wyborczych.
          • wykress Re: Polska bez PIT 29.04.15, 20:53
            ayran napisał:

> Najwyraźniej nie zrozumiałeś tego, co napisałem.

To ty nie rozumiesz w czym jest problem! >>> www.dw.de/klub-milioner%C3%B3w-bogaci-niemcy-chc%C4%85-p%C5%82aci%C4%87-wi%C4%99cej-podatk%C3%B3w/a-15361506

>
            > Nawiasem mówiąc, w sąsiednim wątku postulujesz powiązanie siły głosu z wysokośc
            > ią podatku PIT konkretnego wyborcy. Po podniesieniu kwoty wolnej do - powiedzmy
            > - poziomu płacy minimalnej - w takim modelu najbiedniejszych należałoby pozbaw
            > ić praw wyborczych.

... nie, wystarczyłoby zmniejszyć tylko jego "siłe" do 55% na przykład.

A zasadniczo moja propozycja miałaby na celu wyeliminowanie grup społecznych, będących poddatnych na "kiełbase wyborczą" a zdanych na obywateli zmuszanych przez powyższą grupę do ich utrzymywania! ... politycy nie byliby tak skłonni podlizywać się biurwom i emerytom a uczciwi bogaci mieliby wiekszy wpływ na kształtowanie gospodarczych realiów ... uczciwie płacącym podatki milionerom dałbym nawet 1000% siły głosu. :-)
            • ayran Re: Polska bez PIT 29.04.15, 21:08
              wykress napisał:

> To ty nie rozumiesz w czym jest problem! >>> rel="nofollow">www.dw.de/klub-milioner%C3%B3w-bogaci-niemcy-chc%C4%85-p%C5%82aci%C4%87-wi%C4%99cej-podatk%C3%B3w/a-15361506

OK - ja nie rozumiem, w czym tkwi twój problem; natomiast ty - to bez żadnych wątpliwości - kompletnie nie zrozumiałeś mojego wpisu. Związek załączonego linku z tym, co napisałem jest mizerny.
              • wykress Re: Polska bez PIT 29.04.15, 22:23
                ayran napisał:

> wykress napisał:
                >
                > > To ty nie rozumiesz w czym jest problem! >>> rel="nofollow"&
                > #62;www.dw.de/klub-milioner%C3%B3w-bogaci-niemcy-chc%C4%85-p%C5%82aci%C4%87-wi%
                > C4%99cej-podatk%C3%B3w/a-15361506

> OK - ja nie rozumiem, w czym tkwi twój problem; natomiast ty - to bez żadnych w
                > ątpliwości - kompletnie nie zrozumiałeś mojego wpisu. Związek załączonego linku
                > z tym, co napisałem jest mizerny.
                >

... w pierwszym wpisie sugerowałeś wyraźnie, że mała garstka bogatych obywateli generuje znaczącą część budżetu .... jeśli się mylę to proszę o wyjaśnienie
                jeśli nie, to ja Ci wyjaśnię związek mojego linka z twoją sugestią, bo najwyraźniej ktoś tu rzeczywiście nie ogarnia prostych rzeczy! (?);-/
                • ayran Re: Polska bez PIT 30.04.15, 09:44
                  Niczego nie sugerowałem, tylko pokazałem na liczbach, bardzo wyraźnie, że tak jest.
                  Natomiast z linku do Deutsche Welle wynika wyłącznie, że kilku niemieckich przedsiębiorców zadeklarowało gotowość płacenia wyższych podatków. Oczywiście tytuł newsa sugeruje, że jest to zjawisko powszechne, ale to tylko tytuł.
                  • wykress Re: Polska bez PIT 30.04.15, 09:58
                    ayran napisał:

> Natomiast z linku do Deutsche Welle wynika wyłącznie, że kilku niemieckich prze
                    > dsiębiorców zadeklarowało gotowość płacenia wyższych podatków.
                    >

cyt: " ... „Zamożni za podatkiem majątkowym” w wywiadzie dla Deutsche Welle opowiada się za wprowadzeniem takiego podatku w wysokości 1,5 procent. Uważa, że powinien obowiązywać tych, którzy na koncie posiadają co najmniej milion euro.„Takich, którzy są gotowi na to przystać, jest w Niemczech co najmniej 2,2 miliona” - twierdzi Lehmkuhl.

... kilku powiadasz?! ...hmmm

p.s. ...nie chodzi o ilość tylko o sposób myślenia ...świadomość społeczną że stan w którym 1% populacji jest w posiadaniu 50% światowego kapitału nie może dłużej trwać!!! ....
                    • ayran Re: Polska bez PIT 30.04.15, 10:03
                      Obawiam się, że masz poważnym problem z rozumieniem słowa pisanego. Obawiam się ponadto, że nie zdajesz sobie z tego sprawy. Pełne zdanie, którego fragment wkleiłeś brzmi:

Psychiatra Dieter Lehmkuhl z inicjatywy „Zamożni za podatkiem majątkowym” w wywiadzie dla Deutsche Welle opowiada się za wprowadzeniem takiego podatku w wysokości 1,5 procent.

Powyższe zdanie to opinia jednej osoby (akurat przypadkiem psychiatry), która postuluje wprowadzenie dodatkowego podatku o stawce 1,5%.
                      Tenże psychiatra, nie podając żadnych źródeł, wyraża pogląd, że chętnych na takie rozwiązanie jest "przynajmniej 2,2 miliona".
                      • wykress Re: Polska bez PIT 30.04.15, 10:12
                        ayran napisał:

>
                        > Powyższe zdanie to opinia jednej osoby (akurat przypadkiem psychiatry), która p
                        > ostuluje wprowadzenie dodatkowego podatku o stawce 1,5%.
                        > Tenże psychiatra, nie podając żadnych źródeł, wyraża pogląd, że chętnych na tak
                        > ie rozwiązanie jest "przynajmniej 2,2 miliona".
                        >
                        >

Moim zdaniem to Ty masz problem z percepcją rzeczywistości! ... a twój pejoratywny stosunek do zawodu psychiatry, chyba potwierdza moje spostrzeżenia!

• ayran Re: Polska bez PIT 30.04.15, 10:36
                          W swoim wpisie nie dałem wyrazu ani pejoratywnemu, ani entuzjastycznemu, ani też neutralnemu stosunkowi do zawodu psychiatry. Zwyczajnie uważam, że lekarz tej specjalności (podobnie jak lekarze innych specjalności tacy jak urolodzy, okuliści, pulmonolodzy czy dentyści) nie są dysponentami żadnej wiedzy na temat liczby osób mających jakieś tam opinie w jakichś tam sprawach. W szczególności nie mają wiedzy o liczbie osób, która chciałby się poddać wyższemu opodatkowaniu, zwłaszcza jeśli ta liczba miałaby iść w miliony.
    • chudaduda Klamliwe statystyki 30.04.15, 00:39
      Jako czesc zarobkow, ulgi podatkowe sa porownywale, i PiS by ich nie mogl zmienic. Jest Polska biednym krajem na zasilku Kanzler Merkel i powinna pamietac o tym. Wiecej zasilku chce? Niech wiecej klania sie Merkel. Polak zawsze glupi. Na szcescie dla reszty swiata.
    • chudaduda Re: POlski raj POdatkowy! 30.04.15, 00:50
      en.wikipedia.org/wiki/Income_in_the_United_Kingdom,
      Brytania: sredni dochod na rodzine w 2009 okolo 165000 zlotych, przed podatkiem. Po podatku okolo 135000, czyli porownywalnie opodatkowani sa okolo 18 %, wolaczki.

Na ten dochod pracowali od wiekownie od 5 lat, jak zbankrutowani komuszy Polacy.
      • man_sapiens Re: POlski raj POdatkowy! 30.04.15, 07:07
        W Polsce podatek dochodowy jest - średnio biorąc - niski.
        Ale jest mniej więcej taki sam (procentowo) dla zarabiających mało, średnio i dużo. Praktycznie nie ma progresji podatkowej. Do tego większa część wpływów państwa to podatki pośrednie (VAT) a nie bezpośrednie (PIT, CIT). Czy to źle? Pomijając tzw. sprawiedliwość społeczną - w najbogatszych krajach Europy jest silna progresja podatkowa, coś w tym pewnie jest.
      • wykress Re: POlski raj POdatkowy! 30.04.15, 09:11
        w POlsce od 165000 dzisiaj płacisz 40270zl czyli nie ok18% tylko ponad 25%

p.s. tacy kretyni jak ty nie powinni mieć praw wyborczych! ....
        • man_sapiens Re: POlski raj POdatkowy! 30.04.15, 15:49
          Jeżeli jesteś frajerem i nie postarałeś się, żeby zarabiać te pieniądze w ramach działalności gospodarczej opodatkowanej liniowo.
    • volupte Re: POlski raj POdatkowy! 30.04.15, 18:07
      www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/podatek-dochodowy-nie-ma-ekonomicznego,247,0,1779447.html To dla zwolenników państwowego rabusia:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka