Gość: tajniak000 IP: *.itcomp.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 08:15 Wreszcie jakaś sensowna propozycja w tej sprawie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: daniel Borowski wstydź sie! Z lewicą ci nie po drodze IP: *.cn.net.pl / *.cn.net.pl 20.09.04, 08:24 Odpowiedz Link Zgłoś
indris Niby CZEGO ma się wstydzić ? 20.09.04, 09:49 "powinna być utrzymana ta część Funduszu Kościelnego, która jest przeznaczana na renowację kościołów" - powiedział Borowski. Czego tu się wstydzić ? Są kościoły, które są częścią dziedzictwa kultury narodowej. Uznaje to np. niepodejrzany raczej o klerykalizm rząd francuski. Nie po drodze jest Borowskiemu z antyklerykalną wścieklizną, ale to dowodzi tylko jego zdrowego rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aśka w SDPL nie ma ubeków!Większość stanowią ludzie<30r IP: 81.210.124.* 20.09.04, 11:19 w SDPL nie ma ubeków!Poza tym większość nie była związana do tej pory z polityką, nie należała do SLD i większość stanowią ludzie <30 roku życia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Re: chyba się popłcze ze wzruszenia asiu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 11:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aśka a z jakiegoż to powodu MISIAKU ?? IP: 81.210.124.* 20.09.04, 12:11 Tylko nie zamocz sobie futerka, zimne nocki nadchodzą i możesz sobie "małe co nie co" odmrozić misiaku;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Re: nie jest takie małe Asiu a wzruszyła mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 12:48 Twoja naiwność, co do "świętości" lewactwa. Ciesze się ze tak martwisz się o moje zdrowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sten Re: w SDPL nie ma ubeków!Większość stanowią ludzi IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 20.09.04, 13:06 To są właśnie ubecy - z ojca ubeka i matki ubeczki. Ubectwo wyssali z mlekiem resortowej macierzy. Bo to jest wielka prawda stara: z poczwarki, zamiast motyla, nędzna wykluje się poczwara i... tyla! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooooooo Re: w SDPL nie ma ubeków!Większość stanowią ludzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 13:48 masz rację,w sdpl nie ma ubeków bo ci s ą w samoobronie i sld,w sdpl są tylko żydzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaaw Re: w SDPL nie ma ubeków!Większość stanowią ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 19:11 Gość portalu: ooooooo napisał(a): > masz rację,w sdpl nie ma ubeków bo ci s ą w samoobronie i sld,w sdpl są tylko > żydzi Nareszcie głos Poaka -katolika.Bez Żyda ani rusz.Sam nie jest pewny, czy nie jest Żydem, bo opiekunowie mu nie powiedzieli, czy przypadkiem nie znalexli go pod murami getta. Szuka wszędzie ewentualnej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: w SDPL nie ma ubeków!Większość stanowią ludzi IP: *.outsourcing.atman.pl 20.09.04, 14:59 ale UBECY stoją na czele, nieprawdaz Tow. Joanno ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Re: w SDPL nie ma ubeków!Większość stanowią ludzi IP: *.outsourcing.atman.pl 20.09.04, 15:46 w latach '50 tych byłabyś czołową aktywistką ZMP-ówką W czerwonym krawacie na czerwonym traktorze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: w SDPL nie ma ubeków!Większość stanowią ludzi IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 20.09.04, 16:26 i zapewne wszyscy wywodzą się kół postępowych hehe. Skółka niedzielna albo inna oaza która chce naprawić to co spieprzyli starsi ( ponoć ) koledzy i tatusiowie z LSD czym to niby różni się kórwa od prostytutki ( bez obrazy dla najstarszej profesji świata ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Re: w SDPL nie ma ubeków!Większość stanowią ludzi IP: *.outsourcing.atman.pl 20.09.04, 16:30 tym, ze kurwa pisze sie przez "u" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: w SDPL nie ma ubeków!Większość stanowią ludzi IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 20.09.04, 16:44 jak tak napiszę to zaraz cenzura zdejmie. W imię dobrego smaku i demokracji kórwa ich mać. Nawet cfel nie można napisać o tym co nie mógl skończyć, zresztą spróbuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol no własnie mlode to i ukraść chce co jeszcze można IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 20.09.04, 16:41 a co do rodowodu:wielka chlewnia SLD stoi tam gdzie stała a co wys... to obrało kształty i udaje partię. Ale smrodu się zlikwidować nie da więc G pozostanie G., choćby się borówką zwało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruda Na zabytki kościelne wydatkowane jest co roku IP: *.krzeszowice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 19:47 ponad 20 mln z 30 mln z funduszu odnowy zabytków Krakowa. Państwo wreszcie powinno ujawnić ile w sumie pieniędzy trafia do KK z róznych źródeł państwowych i samorządowych na rózne cele. Trudno liczyc w tym względzie na źródła kościelne. Wypowiedź Borowskiego to takie samo lekceważenie społeczeństwa jak sotoswał Miller odnoście stosunków z KK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Borowski: nie chcę likwidacji Funduszu Koście IP: *.igik.edu.pl 20.09.04, 08:42 jaka sensowna? czy mnie sie ktos pyta czy jestem w stanie samodzielnie finansowac skladki? nie!!! mam je placic i juz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazg Zwrócić majątek Kościołom IP: *.zwnet.bmj.net.pl 20.09.04, 08:46 Zamiast wtykać nos do nie swoich finansów, prościej jest zwrócić Kościołom ich majątki. Bo Fundusz Kościelny obsługuje nie tylko Kościół Katolicki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diun Dawno zwrócone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 09:27 Kościół dostał majątki z nawiązką - powinno się policzyć, ile straciła ta parszywa mafia po wojnie, a ile dostała po 89 roku - wyszłoby, że powinni zrobić zwroty do budżetu. Skoro zlikwidowali np. Fundusz Alimentacyjny, to niech zlikwidują i Kościelny. Czarne nieroby lepsze od samotnych rodziców??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: już_się_dogadali? Re: BOROWSKI KUPUJE MILCZENIE KOŚCIOŁA ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 13:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosoń Re: Borowski: nie chcę likwidacji Funduszu Koście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 08:50 Borowski jest jednym z najbardziej inteligentnych polityków. Nabrał w SLD doświadczenia. Jest na równi z Gertychem największm, wśród polskich polityków, cynikiem. Wisiał u klamki Millera do czasu aż ten przygłup padł. Wtedy z Kaczmarkiem natychmiast od niego się zdystansowali. Teraz bedzie łasił się do każdego, aby tylko się załapać w nowym Sejmie. To człowiek bez kręgosłupa moralnego i politycznego. Sprzeda wszystko i wszystkich, a dobro państwa polskiego i jego obywateli wisi mu jak jak i wielu innym "prawdziwym Polakom". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Borowski: nie widzi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 08:56 Pan Borowski nie widzi, ze KK ma ogromne pieniadze na utrzymanie dawnych i lawinowa budowe nowych kosciolow. To hipoktyzja. Pan Rokita porownuje zlikwidowanie tego zlodziejskiego funduszu do likwidacji ZUS - to juz GLUPOTA. I tacy ludzie chca abysmy im ponownie dali mandaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klupek Re: Borowski: nie chcę likwidacji Funduszu Koście IP: *.x / 81.21.194.* 20.09.04, 09:00 Dlaczego my, zwykli obywatele, mamy cokolwiek dokladac do budowy kościołów? Przecież mają składki "na tacę", darowizny, to po co im jeszcze finanse z podatków? W końcu nie żyje im sie źle.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan. Re: Borowski: nie chcę likwidacji Funduszu Koście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 11:33 Ponieważ zwykli obywatele na ogół chodzą do kościoła a to co dostaje kościół na tacę nie wystarcza na budowę nowych kościołów najlepiej ile wpada na tacę wiesz Ty ,bo tacy ludzie na ogół poza bezmyślną krytyką nie mają nic wspólnego z KK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: handel_Kościoła! Re: GLEMP POPRZE SLD-pL PODCZAS WYBORÓW ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 13:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borowik Re: Borowski: nie chcę likwidacji Funduszu Koście IP: 80.50.28.* 20.09.04, 09:30 No cóż, Borowski przypomniał sobie,że wybory tuż,tuż a oszołomów według statystyki przynajmniej, jest w u nas ponoć ponad 90 procent. Odpowiedz Link Zgłoś
janosik6 aby tylko znowu Pozostac przy korycie ten gosciu 20.09.04, 09:55 i matke swoja by sprzedal. I tacy sa ci po 89r roku m ci wielcy komunisci. Ale to nie oni sa winni ze sa na gorze to ten rozpity i przyglupawy narod. Te pijoki ich wybraly aby zrobic na zlosc klecha za ich panoszenie sie i okazywaniem swojego bogactwa na kqazdym kroku. A borowski ? zwykly karierowicz jakich tam w tym wielkim chlewie jest pelno. Lasi sie do czarnych ,jak zwykly wazeliniarz... I co mie najbardziej wkurwia ? to ze takie jak on w tamtych czasach jakbys cos zlego powiedzial na partie by cie bez zmrozenia oka obsmarowali na ubecji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: aby tylko znowu Pozostac przy korycie ten gos IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 20.09.04, 12:14 Masz racje ten kraj to absurd ludzi zaczeli wspominac ubecje fajnie co! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Borowski: nie chcę likwidacji Funduszu Koście IP: *.chello.pl 20.09.04, 09:46 najwyższy czas oderwać kościół od państwowego cycka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tobi Re: Borowski: nie chcę likwidacji Funduszu Koście IP: *.poczta.wroclaw.pl / 195.205.145.* 20.09.04, 09:49 No i Borowski wierzy, że Kościół po jego wypowiedzi ujawni swoje dochody? Czy on widzi zasadność finansowania KK z budżetu? Ja też chcę, żeby ktoś za mnie płacił składkę ZUS, bo mi wiecej zostanie w kieszeni. Wypowiedż Borowskiego jest ukłonem w stronę KK, żeby nie ujawniał dochodów. Czy o taką nową socjaldemokrację nam chodziło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeden z członków Towarzyszka Jaruga nie wpuści Borowskiego do ULa. IP: *.czajen.pl / 212.244.182.* 20.09.04, 09:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ale jaja Re: Borowski: nie chcę likwidacji Funduszu Koście IP: *.arcor-ip.net 20.09.04, 10:00 cos nieprawdopodobnego jak tak zupelnie chlodno pomyslec to kosciol osiagnal poziom i sposob dzialania mafii albo szarej sfery Wlasciwie to brak na to okreslenia. Panstwo w ktorym moze grupa uprzywilejowanych darmozjadow nie ujawniac dochodow... To zaproszenie do korupcji. Polakom juz nic nie pomoze. Przerazajaca jest degeneracja kosciola , samowola, manipulacje, poczucie bezkarnosci . Zreszta po co o tym pisac nie ma w Polsce zadnego ugrupowania , zadnej sily , opcji politycznej nie skazonej prywata , korupcja , poczuciem bezkarnosci . Odpowiedz Link Zgłoś
michal04 BOROWSKI JUŻ MYŚLI O WYBORACH 20.09.04, 10:09 Marek Borowski jest przewidujący. Chcąc wejść do Sejmu V kadencji nie może walczyć z Egzekutywą Komitetu Centralnego Rządzących Polską. Wiedząc, że Polską rządzą koledzy Glempa, Głódzia, Jankowskiego i Rydzyka zrobi wszystko, żeby się im nie narazić. Nawet pozwoli na dalsze uszczuplanie budżetu państwa składkami na rzecz polskiego Kościoła katolickiego. Panie Marku, czy Pana postępowanie jest moralne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cac Re: BOROWSKI JUŻ MYŚLI O WYBORACH IP: *.uio.no 20.09.04, 10:52 Nie chce odpowiadac na pytanie o moralnosc, czy jednak takie postepowanie Borowskiego jest madre politycznie? Chyba nie! Lewica nie moze "zrobic" dobrych wyborow podlizujac sie Kosciolowi. "Koscielni" i tak zaglosuja na Giertycha, a inni, znow nie pojda do wyborow, bo na kogo maja oddac glos? Na Borowskiego juz chyba nie? Na SLD - bron Boze! Na PO - niech nas reka Panska broni! Na PIS - Boze uchowaj! Na Samoobrone - co by ludzie powiedzieli? Co robic? Odpowiedz Link Zgłoś
wroclawianka2 GŁOSOWAĆ NA LUDZI RYSZARDA BUGAJA ! 20.09.04, 11:42 Pamiętajmy, że na polską scenę polityczna wraca Ryszard Bugaj., który odszedł z Unii Pracy na znak protestu przeciwko pochyleniu się Marka Pola w kierunku SLD i Leszka Millera. Z założeniami programu ugrupowania Ryszarda Bugaja można zapoznać się na stron ie internetowej www.polskapraca.pl Życzę dobrych przemyśleń! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cac wielokrotne tak!!!! IP: *.uio.no 20.09.04, 14:45 Podpisuje sie pod tym wezwaniem z entuzjazmem!!! Pora, ze by Polscy sprobowali PRAWDZIWEJ, europejskiej lewicy! www.polskapraca.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Borowski: nie chcę likwidacji Funduszu Koście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 10:27 Najwyższy czas rozdzielić kościół od państwa, i zlikwidować fundusz kościelny.Jeżeli chodzi o majątek kościelny, to duchowni mają ten majątek w Niebie.Niepotrzebny im żaden majątek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Borowski: nie chcę likwidacji Funduszu Koście IP: *.bredband.comhem.se 20.09.04, 10:36 Panie Borowski! Czy nie uwaza Pan, ze swiatynie powinny byc restaurowane i konserwowane z pieniedzy zbieranych na tace? Przeciez i tak te prace sa zawsze wykonywane za pieniadze wiernych. Budzet panstwa ma duzo pilniejszych i wazniejszych wydatkow niz koscioly. Kler ma dosyc pieniedzy, nie trzeba mu dodawac. Zamiast wspomagac kler, skierujmy wiecej pieniedzy na domy dziecka, szpitale i szkoly. Przestanmy podlizywac sie kosciolowi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XY Na razie to czekam na ujawnienie finansów IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.09.04, 10:39 przez Jolkę!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywny To niech Państwo zwróci majątek Kościoła IP: *.echostar.pl 20.09.04, 10:49 znacjonalizowany za czasów stalinowskich !!! Przecież Fundusz Kościelny utworzono za czasów PRL jako rekompensatę za ten majątek. Ciekawe,że po '89 Kościołowi zwrócono ten majątek w niewielkim zakresie, a wystarczy, że w jakimś mieście pojawi się grupa naciągaczy udająca Żydów, od razu przekazuje jej się majątek należący przed wojną do miejscowej gminy żydowskiej (np. w Poznaniu). Pragnę podkreślić, że nie jestem antysemitą, przeciwnie - myślę, że Żydzi do wspaniały naród. Uważam jednak, że wszystkie wyznania należy traktować w jednakowy sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smutna Polka Re: Borowski: nie chcę likwidacji Funduszu Koście IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.09.04, 11:11 Zupełnie nie rozumiem z jakiej przyczyny Państwo (czyli jego obywatele) ma finansować kościół? Kler ciągnie kasę od państwa a sam opływa w dostatki i przesadny przepych. Korzystają z licznych ulg i zwolnień podczas gdy zwyczajny zjadacz chleba obciążany jest coraz to nowymi "opłatami". Może i mi rząd zasponsoruje składki zdrowotne i emerytalne, dzięki czemu pensja brutto będzie równa netto i w konsekwencji zacznę lepiej zarabiać??! Skoro klerowi to czemu nie innym czynnym zawodowo Polakom?! Ja uważam, że w Polsce, podobnie ja w Stanach, winno się wprowadzić podatek, który opłacali by zdeklarowani katolicy. Wtedy okazałoby się ile tak naprawdę mamy wierzących! Mam nadzieję, ze jednak dojdzie do likwidacji funduszu, bo choć może jest to zdaniem wielu przysłowiowa "kropla w morzu", to myślę, iż kropla do kropli i uda się zaoszczędzić większe kwoty. Sądzę, że w jeśli chodzi o zasadność wielu wydatków mających miejsce z państwowej kasy - znalazłoby się wiele takich kropelek, np. finansowanie wielu agend rządowych, które sam rząd swego czasu pogubił (zlecając zewnętrznemu podwykonawcy ich odnalezienie), gdzie w jednej z nich kształci się m. in. "dziennikarzy dialogu społecznego" Czy ktoś wie czym zajmuje się taki dziennikarz kształcony za nasze pieniądze? To co dziś dzieje się na polskiej scenie politycznej woła o pomstę do nieba i napawa zwykłego zjadacza chleba poczucie zażenowania dla bezczelności, braku jakichkolwiek moralnych odruchów i wszechogarniającego złodziejstwa jakie panuje wśród politycznych formacji. Mam jednak cichą (choć wydaje mi się złudną) nadzieję, że stanie się coś co jakoś tę stajnię Augiasza posprząta z populizmu, złodziejstwa i powszechnie panującego chaosu politycznego. Zresztą o czym ja tu piszę, skoro w polskiej scenie politycznej pojawiają się takie postacie jak Lepper, Beger czy Chojarska; nie wspominając Macierewicza czy Giertycha, którzy swego czasu siedzieli w finansowych aferach po uszy a dziś reprezentują polityczne zaplecze naszego kraju - to miej nas w swojej opiece Boże! Może już czas pakować manatki i opuszczać ten śmieszny i bezradny kraj.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jAN. Re: Borowski: nie chcę likwidacji Funduszu Koście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 11:41 pakuj się jak najszybciej o jednego głupola w kraju będzie mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Re: Tzw Polka co nie ma z Polska nic wspólnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 11:53 Kobieto nienawiść i głupota Cię zżerają!!! Powtarzasz brednie o pokryciu składek duchownym co jest nieprawdą z tego korzysta garstka osób(misjonarze, klauzurowi a nie klerycy jak podaja media!!!) Wiesz jakie to są pieniądze? Borowski więcej wydaje w pół roku na paliwo z Twojej kieszeni!!! Tym się zajmij koleżanko. Przypomne ci też że na podróze zagraniczne posłów idzie w tym roku 15 mln!!!! a na urzędników w samej tylko Warszawie 1 mid!!!! To jest kasa. Nie wiem dlaczego ci tak zależy aby zabrać ubezpieczenie np ks. Żelazce który opiekuje się biedotą, trędowatymi w indiach i chcieli nawet mu dac Nobla! Pojedz i rób to samo a ja za Ciebie będę płacił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aśka CZY POLSKĄ MISJĄ JEST NAWRACANIE INNYCH NARODÓW??? IP: *.tpsa.techsys.pl 20.09.04, 12:19 CZY POLSKA TO KRAJ WYZNANIOWY?? Ze w interesie Polski sa misje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Re: Jestes biedna istotą Asiu, oni tam nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 12:52 nawracają raczej dają im nadziej, lecza i ratują zycie. To takie ludzkie odruchy ale widocznie Tobie są obce. A ja mam pytanie czy Polska to kraj ateistyczny? Z tego co widze 40% chodzi do koscioła a ponad 70% przyznaje się do wiary katolickiej, to kto tu na kogo płaci podatki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misieczek Re: Jestes biedna istotą Asiu, oni tam nie IP: *.arcor-ip.net 20.09.04, 13:06 nasz wcale nie jest mis tylko taki cmoczek - chlopek roztropek. Taki macho - chcialby byc . Myslisz ze jesli Aska jest kobieta to mozesz dezawuowac jej zupelnie rozsadne wypowiedzi takim "biedna istotka " sam jestes biedny i malo rozgarniety zupelnie typowy i zalosny . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do_"smutnejPolki" Re: Odpowiem smutnej Żydówce z lubina: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 13:18 "Może już czas pakować manatki i opuszczać ten śmieszny i bezradny kraj...." Tak jest, pomogę się spakować, razem z tobą niech jadą pozostali twoi rodacy. Polska bez V kolumny odżyje, zmieni oblicze, nareszcie będzie Polską. Faktycznie, "ten kraj" wydaje się być śmieszny i bezradny, gdy od kilkudziesięciu lat rządzi w nim żydokomuna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Re: Odpowiem smutnej Żydówce z lubina: IP: *.outsourcing.atman.pl 20.09.04, 15:47 a co to jest "Zydokomuna" ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to_jest_żydokomuna Re: Odpowiem smutnej Żydówce z lubina: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 18:27 Żydokomuna to jest współpraca Żydów i komunistów w rozwalaniu Polski narodowej, suwerennej i bogatej. Rezultatem tej współpracy jest nędza w Polsce, korupcja wśród urzędników, niewydolność sądów, niesprawiedliwe prawodastwo tworzone na użytek złodziei i malwersantów (patrz afera "przyszedł Rywin do Michnika"), bezrobocie i upadek polskiego potencjału gospodarczego. Upadek nauki polskiej spowodowany nominowaniem koleśiów na profesorów i bezwzględne tłamszenie zdolnych. Polska ledwie zipie po ponad 50 latach nieprzerwanych rządów żydokomuny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Niech SDPL i SLD ujawni swoje dochody, szczególnie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.04, 11:18 w Łodzi, Starachowicach, Opolu itd. Kościół publikuje diecezjalne sprawozdania finansowe. Chociarz, dobrze niech likwidują Fundusz Kościelny, ale powstał on jako rekompensata za zabranie przez państwo ogromnego majątku kościelnego w latach 50-ych. Naturalną konsekwencją będzie zwrot tego majątku Kościołowi. Chodzi o nieruchomości, szkoły, domy dziecka, szpitale, ziemię. Kościół lepiej to wszystko poprowadzi niż przeżarte korupcją państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no to Re: Borowski: nie chcę likwidacji Funduszu Koście IP: *.arcor-ip.net 20.09.04, 11:58 warto posluchac radiozet. Dzisiaj jest wywiad z pieronkiem . Warto sie wsluchac . Pozycja i rola w Polsce tzw kosciola jest uregulowana umowami miedzynarodowymi - patrz watykansko-polskimi. Kosciol w Polsce reprezentuje interesy Watykanu a nie interesy Polakow. Bledy funkcjonariuszy koscilola sa bledami "ludzkimi"bledy sld to cos zupelnie innego. Jankowski nie jest pedofilem tylko popelnil blad jaki popelniaja inni rodzice dajac dzieciom pieniadze. A majatek kosciola to jeszcze zbyt malo . W koncu stracili olbrzymie posiadlosci na wschodzie. Jedynym wyjsciem z sytuacji jest zaprzestanie praktyk religijnych. Zadnych slubow, chrzcin pogrzebow- z tym moga byc problemy bo wszystkie cmentarze prawie sa pod koscielna kuratela. Trzeba wykadzic to pasozytnictwo tak samo jak sld-owskie i nie tylko sld-wskie mafijne struktury. Polsko przebudz sie - na litosc boska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Ktos ma jeszcze jakies watpliwosci? Kpina!!!! IP: *.kabel.telenet.be 20.09.04, 12:07 "Gdyby okazało się, że jest w stanie samodzielnie finansować składki emerytalne i zdrowotne dla duchownych, to wówczas - zdaniem Marka Borowskiego - ta część funduszu powinna zostać zlikwidowanaé". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Borowski: nie chcę likwidacji Funduszu Koście IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 20.09.04, 12:12 Proste jak diabli nie masz zaufania do kościoła nie znajdziesz pracy albo cie zwolnją z roboty przerobione jeszcze sie nie nauczyliscie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeta Dzięki, panie Borowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 12:15 mialam gdzieś 2% wątpliwości czy na was głosować - mam już to z głowy niech Pan sobie nie zaprząta główki, czy bezrobotmi maja sobie z czego cokolwiek finansować- i tak nikt już nie uwierzy, że jesteście lewicą Odpowiedz Link Zgłoś
feliks-50 Panstwo powinno zlikwidowac wszystkie takie durne 20.09.04, 12:17 fundusze, to marnotrawienie kasy. A powinno stworzyc jeden fundusz z pomoca dla 1 mln dzieci, ktore zyja w nedzy !!!! A kosciol powinien sie wstydzic tego zebractwa w swietle wlasnie tej nedzy panujacej w kraju. Kosciol jak pokazuje zycie ma bardzo duzo pieniedzy (wykup bandziora za 2,5 mln z pierdla )!! Sa wazniejsze potrzeby w tym kraju i skoro brak ogolnie pieniedzy to co jest nalezy przeznaczyc na faktycznie najwieksze spolecznie potrzeby, a nie na utrzymywanie nierobow ! i przyszlych pasozytow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arahat Widac starzeje sie i ma stracha ze nie bedzie mial IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.09.04, 12:30 ksiedza na pogrzebie... a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aśka ZŁAMAĆ MONOPOL IP: *.tpsa.techsys.pl 20.09.04, 12:39 Złamać monopol Prawie trzy miliony mieszkańców Polski (7,77 proc.) nie należy do żadnego Kościoła lub innego związku wyznaniowego. Dla porównania: przy pełnym szacunku dla prawosławia, drugiej co do liczebności religii w Polsce, jego wyznawcy to 1,34 proc. mieszkańców. W oficjalnych uroczystościach wśród najwyższych rangą w państwie osób stoją dostojnicy kościelni. A może żądać czegoś innego: np. obecności przedstawiciela organizacji należących do Federacji Polskich Stowarzyszeń Humanistycznych. On także reprezentuje część społeczeństwa. Lista zadań lewicy w kwestiach światopoglądowych była ogłaszana wielokrotnie i jest wspólna dla znacznej części, jeśli nie dla większości, członków wszystkich trzech partii - SdPl, SLD i UP, choć już niekoniecznie dla części ich kierownictw. Ograniczę się więc do hasłowego przypomnienia tych zadań. Są to: autentyczna, konstytucyjnie zagwarantowana bezstronność światopoglądowa państwa (w tym mediów publicznych i szkoły); równy status kobiet i mężczyzn; popieranie antykoncepcji i zarazem zapłodnienia in vitro; dopuszczalność przerywania ciąży; autentyczne wychowanie seksualne w szkołach; prawa cywilne dla związków partnerskich; obiektywna kontrola nad dotacjami budżetowymi dla instytucji związków wyznaniowych oraz nad przysługującymi im przywilejami podatkowymi, celnymi i ubezpieczeniowymi; ograniczenie liczby kapelanów opłacanych ze środków publicznych do tych grup ludności (wojsko, publiczne szpitale i zakłady opieki społecznej dla osób niesprawnych, zakłady karne), które nie mogą korzystać z powszechnego duszpasterstwa. Od siebie dodam postulat realnej pomocy organizacyjno-personalnej lewicy dla organizacji laickich, lecz bez żądania wyłączności światopoglądu laickiego dla ludzi lewicy. Zwolennicy lewicy powiedzą, że ten rejestr to absolutne minimum, bo relacje między państwem, a Kościołami i związkami wyznaniowymi muszą być jasne, przejrzyste i czytelne na każdej płaszczyźnie. Finansowej także. Nasi przeciwnicy zobaczą w tym "nieuprawniony zamach" na Kościół, bo zakrzykują nas tym hasłem-wytrychem zawsze, kiedy odmawiają nam innego niż ich sposobu myślenia. Czasem odnoszę wrażenie, że do polskiej prawicy nie dotarła jeszcze informacja, że już od lat socjaliści i socjaldemokraci przestali utożsamiać swe poglądy społeczne i polityczne z walką przeciwko religii. Koryfeusze naszej prawicy zachowują się tak, jakby nigdy nie słyszeli, że w Polskiej Partii Socjalistycznej, w okresie międzywojennym, przychylny jednolitemu frontowi redaktor "Robotnika" Mieczysław Niedziałkowski nie taił swej religijności, a zasłużony dla ruchu wolnomyślicielskiego Kazimierz Czapiński był zdecydowanym przeciwnikiem tego frontu. Jakby nigdy nie czytali, że wprawdzie późno, bo w 1989 r. filozof i etyk prof. Marek Fritzhand mógł na łamach organu PZPR - "Nowych Dróg" odpowiedzieć negatywnie na pytanie: "Czy marksizm jest ateizmem?". Zgoda, wcześniej taki pogląd, głoszony przez kilka tzw. partii eurokomunistycznych, nie mógł przebić się w Polsce, choć w RFN od kilkudziesięciu lat w potocznej opinii CDU jest uważana za partię katolików, a SPD za partię ewangelików, zaś za laicką partia wielkiego kapitału FDP. Ale w końcu się przebił. Ostatnio, gdy przez nasz kraj przeszła dyskusja nad kościelnymi podatkami, także nieważne było, co kto myśli, bo linia była krzykliwie, choć bez sensu, wyznaczona: każdy, kto chciał wyjaśnić te kwestie, był "wrogiem Kościoła", swój - przyklaskiwał zastanemu porządkowi. Należę do grona "nieprawomyślnych", choć przyznaję, że staram się odróżniać wolną od opodatkowania tacę w Kościele Katolickim*, z której parafia pokrywa swoje wydatki, od osobistych dochodów księży za chrzty i śluby, z których płacą zryczałtowany podatek dochodowy. Sądzę też, że podatek kościelny, będący na zachodzie Europy wyjątkiem a nie regułą i nie wykluczający dotacji budżetowych dla kościołów, w wersji np. niemieckiej nie jest możliwy w Polsce, bo wymaga ujawnienia swej przynależności wyznaniowej lub bezwyznaniowości wobec urzędu państwowego (czego zabrania art. 53 ust. 7 Konstytucji) oraz wobec pracodawcy. Podatek kościelny w wersji włoskiej właściwie już mamy od ubiegłego roku w postaci 1 proc. podatku dochodowego przekazywanego na rzecz organizacji pożytku publicznego, w tym wyznaniowych instytucji charytatywnych. W Polsce, bez względu na wagę podejmowanej kwestii światopoglądowej, natychmiast zaczyna iskrzyć na linii prawica - lewica. Z używanego wtedy języka natychmiast znika słowo "tolerancja". Nie tylko jako określenie pięknej cechy stosunków międzyludzkich, ale i nazwa przebrzmiałego etapu jednego uprzywilejowanego wyznania, ledwie tolerującego - i to wybiórczo - istnienie innych "niewiernych", "pogan", "herezji", "sekt", "schizm" itd. Obserwując nasz prawicowy tygiel, aż nie chce się wierzyć, że dziś, poza niektórymi fanatycznymi państwami islamskimi, na świecie dominuje wolność wyznania, czy - używając terminologii Soboru Watykańskiego II i wziętej z niego terminologii Konstytucji RP - wolność religii, a nie ograniczona prawnie tolerancja. Jeszcze gorzej widzę przestrzeganie wolności sumienia, którą definiuję jako wolność przekonań zarówno religijnych, jak i areligijnych czy antyreligijnych. W poważnych opracowaniach na temat Unii Europejskiej cytuje się czasami pierwsze zdanie dokumentu amsterdamskiego z 1997 r., brzmiące: "Unia Europejska szanuje status, z jakiego korzystają na mocy prawa krajowego Kościoły i stowarzyszenia lub wspólnoty religijne w państwach członkowskich, i go nie narusza". Pomija się zaś zdanie drugie tego dokumentu: "W równej mierze Unia Europejska szanuje status organizacji o charakterze filozoficznym i bezwyznaniowym". Przypominam sobie te zdania, kiedy zżymamy się na lewicę, że w oficjalnych uroczystościach wśród najwyższych rangą w państwie osób stoją dostojnicy kościelni. A może żądać czegoś innego: np. obecności przedstawiciela organizacji należących do Federacji Polskich Stowarzyszeń Humanistycznych. On także reprezentuje część społeczeństwa, której liczbę tylko szacunkowo można dziś wskazać. Pewne światło na te wyliczenia rzucają prace zespołu pracowników Głównego Urzędu Statystycznego, którym kieruje dr Lucjan Adamczuk. Zespół ten publikuje naukowo wartościowe opracowania na temat wyznań religijnych w Polsce. Jego kierownik pracuje po raz drugi w GUS. Pomiędzy tymi okresami pracował w Sekretariacie Episkopatu Polski. Zna zatem gruntownie problematykę, przygotowuje publikacje obiektywne, na pewno nie antykościelne. Otóż po podliczeniu danych z ankiet przesyłanych GUS-owi przez kierownictwa Kościołów i innych związków wyznaniowych, zawierających raczej wyolbrzymione liczby wyznawców, i doszacowaniu liczby wyznawców tych związków, które nie przysyłają ankiet, wynika, że 7 do 8 proc. mieszkańców Polski nie należy do żadnego Kościoła lub innego związku wyznaniowego. Dokładnie: 7,77 proc. czyli 2.971.677 osób.** Dla dr. Adamczuka ta część mieszkańców "stanowi niewątpliwie obszar, w którym mogą działać zarówno już istniejące, jak i nowe ruchy religijne, nawet bez konieczności uszczuplania liczby wyznawców tradycyjnych religii". Działające na tym obszarze organizacje światopoglądowe i filozoficzne nie należą do zakresu badań prowadzonych przez jego zespół. Oczywiście wspomniane 7,77 proc. mieszkańców, to nie tylko przekonani ateiści, czy agnostycy, ale na tyle znacząca grupa, że powinno się chociaż podjąć próbę jej zdefiniowania. Trwa ofensywa polskiej prawicy. Nowi monopoliści, buńczuczni, zakłamani i demagogiczni, zawłaszczają wciąż nowe pola społecznej przestrzeni. Domagają się audycji katolickich w publicznej telewizji, choć obecnie Kościół Katolicki ma telewizje Puls i Trwam. Żądają utrzymania zwolnienia działalności gospodarczej związków wyznaniowych od podatku dochodowego, w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Łojezu! ty jesteś czerwona i niereformowalna, FUJ IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 20.09.04, 17:08 >Prawie trzy miliony mieszkańców Polski (7,77 proc.) nie należy do żadnego > Kościoła lub innego związku wyznaniowe to tylko oficjalnie. W rzeczywistości Kościół rości sobie prawa do wszystkich tak jak do niedawna Nasza Ludowa Ojczyzna. Tych naprawdę nienależących biernie ( tzn. tych, którym zwisa wszystko jak g. z obcasa niezależnie czy to kosciół czy pzpr czy sld czylsd-bis borowskiego )jest ponad 40%. Przeanalizuj frekwencję wyborczą i rozpaczliwe apele Glempa o ściepę na mauzoleum dla papieża Naród ma w dupie wszystko i wszystkich, chce tylko kielbasy i kilku drobiazgów które mu obiecano >państwie osób stoją dostojnicy kościelni. A może żądać czegoś innego: np. > obecności przedstawiciela organizacji należących do Federacji Polskich > Stowarzyszeń Humanistycznych. On także reprezentuje część społeczeństwa a kto jak nie komuchy ich tam postawil ( handelek wymienny ) >Lista zadań lewicy w kwestiach światopoglądowych była ogłaszana wielokrotnie i > jest wspólna dla znacznej części, jeśli nie dla większości, członków wszystkich > > trzech partii - SdPl, SLD i UP, choć już niekoniecznie dla części ich > kierownictw. Ograniczę się więc do hasłowego przypomnienia tych zadań. Są to: > > autentyczna, konstytucyjnie zagwarantowana bezstronność światopoglądowa państwa > > (w tym mediów publicznych i szkoły); równy status kobiet i mężczyzn; popieranie > > antykoncepcji i zarazem zapłodnienia in vitro; dopuszczalność przerywania > ciąży; autentyczne wychowanie seksualne w szkołach; prawa cywilne dla związków > partnerskich; obiektywna kontrola nad dotacjami budżetowymi dla instytucji to identyczne peple-peple jak za komuny oficjalnej; była wolność, demokracja, równość, braterstwo, kartki i brak papieru do dupy, za to byly wielkie idee Twoi kochani Towarzysze spieprzyli co się dalo do 1997, potem pieprzyli po cichu ( nie usprawiedliwiammafii buzka i krzaka ) a dokończyli w ostatnich latach. I konstytucję , prawo, interes społeczny i narodowy mieli i mają głęboko tam gdzie słońce nie dochodzi. > bo relacje między państwem, a Kościołami i związkami wyznaniowymi muszą być > jasne, przejrzyste i czytelne na każdej płaszczyźnie. absolutnie się zgadzam; księża na księżyc a czerwoni do piachu Powołujesz się na badania GUS; to poczytaj najnowsze raporty ilu ludzi wraca na łono katolicyzmu i innych opiatów dla mas dzięki kryzysowi kryzysów w jaki nas wpędzili towarzysze z LSD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grczarek Re: Borowski: nie chcę likwidacji Funduszu Koście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 13:13 Dziwią mnie komentarze prasowe bo wszyscy myslą podobnie ale boją się to napisać , gdyż nikt nie chce zadzierać Kościołem. Tylko dlaczego oni maja być badziej uprzywilejowani niż polscy naukowcy , ktorzy walczą tylko o 2 mln zł na polską naukę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ..DO_WYBORÓW ! Re: CZY KOŚCIÓŁ PÓJDZIE RAZEM Z SLD-PL ...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 13:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cac Re: Borowski: nie chcę likwidacji Funduszu Koście IP: *.uio.no 20.09.04, 15:12 To bylby ciekawy temat do dyskusji: Dlaczego srodki masowego przekazu boja sie Kosciola? Dlaczego politycy boja sie Kosciola? Kto jeszcze boi sie Kosciola? Czego boi sie Kosciol? Odpowiedz Link Zgłoś