Dodaj do ulubionych

Borowski: nie chcę likwidacji Funduszu Kościelnego

• Gość: Piotrek Re: Borowski: nie chcę likwidacji Funduszu Koście IP: 82.160.18.* 20.09.04, 13:44
      Jaka sensowna propozycja ??? Kościół i tak nie pokarze ile zarabia - a jesli
      tak to wpóści osoby mogące to zweryfikować szczerze wątpie. Czyli będzie jak do
      tej pory ze na prywatna inicjatywę okreslonej grupy będą płacić wszyscy !! A
      może inne religie także powinny mieć takie przywileje. Juz widze te tłumy
      rejestrujace wyznania - każdy przecież chciałby mieć opłacaną emeryture.
    • Gość: magda Re: Kooperant- nie chcę likwidacji Funduszu Koście IP: *.z064220066.okc-ok.dsl.cnc.net 20.09.04, 14:24
      Kooperacja oligarchii trwa . Towarzysze chowaja swoich ludzi na Skalce .
      W zamian ludzie kosciola udawaja , ze nie ma bezrobocia. Towarzysze zostawiaja
      im fundusz koscielny. Trwa wymiana gestow "ludzi wladzy". A narod prosi
      o litosc na bezrobociu.
    • Gość: aseret Re: Borowski: nie chcę likwidacji Funduszu Koście IP: *.retsat1.com.pl 20.09.04, 14:27
      kościół swoich dochodów nie pokaże ale państwo powinno pokazać jakie pieniądze
      idą na czarne hieny z budżetu
    • Gość: katol Dziwny kraj dziwni ludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 14:46
      Przeciez znakomita wiekszosc spoleczenstwa ma juz dosc tajemnicy bogactwa
      kosciola, jest przeciw finansowaniu z kiepskiego budzetu kosciolow (podobno
      istnieje rozdzielnosc kosciola od Panstwa) bo ludzie widza ze KK to ogromna
      instytucja gospodarcza prowadzaca rozliczne i dochodowe interesy. Tyle tylko,
      ze nie mowimy tego jasno i otwarcie a nasi "politycy" przepychaja sie tym
      tematem w biegu do uciekajacego koryta. Zenujace.
    • Gość: fazi Dlaczego za bezrobotnych państwo nie płaci normaln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 14:51
      ych składek np zgodnie z ostatnio zarabiną średnią z 5 lat lub wg jakiegoś
      innego kryterium. Borowski jest jest ok bez porównania bardziej go cenię niż
      tych matołow z SLd, ale powinien troche bardziej bronic interesów ludzi
      naprawdę słabych. Nie wierzę w to, że bezrobocie spda tak naprawdę jest o wiele
      więcej ludzi bez pracy niż mają to w rejestrach Dlaczego nikt nie martwi się o
      ich składki emerytalne i za co żyją?
    • Gość: Super DidżeJ Heniu Poszedl po rozum do glowy IP: *.pl / *.enterpol.pl 20.09.04, 14:56
      Jednak Borowski ma rozum w przeciwienstwie do róznych Janików itp. Milo to
      uslyszec.
    • Gość: czarek esik Jak Kosciól to i SDKPIL IP: *.pl / *.enterpol.pl 20.09.04, 15:10
      Jak KOsciól ma ujawnic swoje finanse to niech tez ujawnia je wszyscy czlonkowie
      SDKPIL.
    • Gość: Ja, Polak Fundusze, skladki, etc. IP: *.atm2-0-1111047.0x50c5d30a.odnxx7.customer.tele.dk 20.09.04, 15:12
      Borowski ma racje, najwazniejsze to teraz zachowac spokój i nie dac sie poniesc
      emocjom, kt. zawsze w takich chwilach daja o sobie znac.

Trzeba zrobic porzadek z wydatkami i przychodami w Panstwie, bowiem jak dlugo
      beda one wypaczone, tak dlugo nie bedziemy mieli panstwa prawa w Polsce.

To dobry krok i we wlasciwym kierunku.
    • Gość: bob Re: SLD - SDPL - UP - to to samo ....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 15:18
      tylko inaczej się zwie, oni po wyborach i tak się połączą. Chodzi o głosy, głosy
      i jeszcze raz głosy wyborców.
    • Gość: starszypan Re: Borowski: nie chcę likwidacji Funduszu Koście IP: *.ne.client2.attbi.com 20.09.04, 16:13
      Istnienie "funduszu koscielnego", utworzonego w roku 1950 za Bieruta w
      celu "rekompensaty dla kosciolow" za ich upanstwowione dobra jest dzisiaj
      NIEETYCZE! Ubezpieczenia dla ksiezy niech wykupuje dany kosciol, tak jak kazdy
      pracodawca. Wielkosc majatku KK w Polsce jest porazajaca! Jakiekolwiek doplaty
      do tej instytucji sa niehumanitarne, a najwiekszym wrogiem KK jest obecnie jego
      kler, ktory zapomnial wyraznie o swej religijnej misjii, a zajal sie na dobre
      sprawami doczesnymi KK. Lekarzu! Najpierw wylecz sie sam!
    • Gość: konrad Re: Borowski: nie chcę likwidacji Funduszu Koście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 16:50
      Panie Marszałku Borowski: Pomyślcie dobrze w sejmie ,może kolejny fundusik albo
      fundacyjka. Do tej pory każdy rząd po 89r prześcigał się w dogadzaniu
      Kościołowi. Natomiast konkordat to istna poezja legislacyjna godna państwa
      wyznaniowego a nie państwa prawa.
    • Gość: Quark Dziekujemy synu Abrahama Bermana za zostawienie IP: *.union01.nj.comcast.net 20.09.04, 16:58
      Kosciolowi katolickiemu tego ,,przywileju". To milo, ze bratanek Jakuba
      Bermana, kata UB, tak troszczy sie o ponad 90 procent obywateli, ktorzy z jakis
      niewyjasnionych powodow nie sa Zydami jak ,,pan" marszalek.
    • Gość: FILIP Re: SZYMON BERMAN Czy ja pana pytam o boznice IP: *.telia.com 20.09.04, 17:14
      synagogi===Jaki fundusz jest przeznaczony na te cele???Dlaczeg o tym nie
      informuje sie spoleczenstwa???
      • menel1 Re: SZYMON BERMAN Czy ja pana pytam o boznice 20.09.04, 18:14
        razem z funduszem zlikwidowac Bermana. Bedzie taniej i sprawiedliwiej.
    • Gość: StanislawMackowiak Odejdź Waść wstydu oszczędź;kościelni cię oleją IP: 195.94.213.* 20.09.04, 18:10
    • Gość: Ed Re: W tym momencie SDPL IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 20.09.04, 19:36
      - jako rozważana ewentualna alternatywa - w nadchodzących wyborach także dla
      mnie przepadło. Jeszcze trochę, a działalność SDPL może zacząć znakomicie
      współbrzmieć z osiągnięciami Millera ;((
      • niezlomny.prawicowiec Re: W tym momencie SDPL 20.09.04, 19:40
        Innym przykładem walki z Kościołem jest walka z religią w szkołach, walka z
        krzyżem prowadzona przez "nowe ZSMP" czy też epatowanie społeczeństwa
        informacjami, że księża nie płacą składek i podatków oraz urządzają erotyczne
        orgie z dobrze wypasionymi chłopcami, co również jest bzdurą!
        Walka jest prowadzona nie wprost, a poprzez niszczenie autorytetu i podważanie
        zaufania społeczeństwa do kapłanów.
        • Gość: Ed Re: Przedstaw konkrety a nie bzdurne fałszywki IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 20.09.04, 19:52
          W głosie cietrzewia wydaje się być znacznie więcej logiki postępowania.
        • Gość: PAN Z WARSZAWKI Re: W tym momencie SDPL IP: *.chello.pl 20.09.04, 20:14
          NIE WYGLĄDASZ NA PRAWICOWCA ( NO CHYBA, ŻE SKRAJNEGO ).
          RELIGIĘ I KRZYŻE DO SZKÓŁ ZOSTAŁY WPROWADZONE ZA RZĄDÓW AWS.
          NIKT NIE PYTAŁ, CZY WSZYSTKIM SIĘ TO PODOBA.
          SZKOŁA, TO NIE KOŚCIÓŁ. TAKIE RZECZY POWINNY BYĆ WYŁĄCZNIE W KOŚCIELE, BO TAM
          JEST ICH MIEJSCE.
          • wierni_w_chrystusie Re: W tym momencie SDPL 20.09.04, 20:15
            czy pan berman juz zostal zlikwidowany?
        • Gość: Smiechu warte Re: W tym momencie SDPL IP: *.arcor-ip.net 21.09.04, 07:48
          Taki prawicowiec mowi o walce z kosciolem i podrywaniu koscielnego autorytetu?
          A co takiego jest ten autorytet ktory niby ma byc zniszczony?
          Jesli juz to kosciol pozbywa sie autorytetu sam .
          Ja sie ciagle nie moge nadziwic i "delektuje"sie stwierdzeniem lidera
          sdpl ze kosciol powinien ujawnic stan swoich finansow i jesli
          stac mialoby kosciol to powinien sam placic skladki zdrowotne i emerytalne.
          Szczegolny nacisk klade na ujawnienie finansow .
          To mozna kosciolowi nie ujawniac stanu finansow ?
          Druga sprawa jest ta troska borowskiego czy kosciol bedzie stac.
          A to juz jest skandalem. Czy to panstwo odmawiajac edukacji
          seksualnej i nauki o czlowieku w zamian oferujac z powodu wplywu
          kosciola tzw religie zmusza do rodzenia dzieci zastanawia sie czy
          bedzie kobiety stac na wychowanie godne dziecka ?
          Jak to sie stalo ze w tym panstwie banda starych dziadow ktorzy
          nie maja egzystencjonalnych problemow jest tak uprzywilejowana?
          Jak to sie stalo ze nikt nie mowi o degenerujacym wplywie kosciola na rozwoj
          i zycie spoleczne ? Kto pozwolil na to rozpasanie ?
          I nie jest zadnym argumentem ze w Polsce tzw elity polityczne
          to zlodzieje jak nazwal to towarzystwo pieronek .
          Brzmi to tak jakby chcial powiedziec i tak jestescie okradani
          jeden zlodziej mniej albo wiecej ....nie powinno miec dla nas
          znaczenia. Kosciol niesie nam przeciez "wiare" za ktora kaze sobie placic krocie
          i w imie tej "wiary" ma miec status swietej krowy.
          Pisze taki "niezlomny prawicowiec "o podwazaniu zaufania spoleczenstwa do
          kaplanow...na autorytet trzeba sobie ciezko zapracowac - latwo
          stracic bardzo trudno odzyskac . Kosciol wlasnie stracil autorytet
          moralny . W kraju gdzie na sercu takiego glempa leszy bazylika jedna i druga
          a sa glodne dzieci to kosciol wg mnie stracil legitymizacje .
          Dla mnie przestal istniec . Pomijajc juz to ze zwloki niemowlakow na
          smietnikach , samobojstwa z powodu niechcianych ciaz sa bezposrednia sprawka
          dzialalnosci kosciola.Nie bede ukrywala ze nie moge patrzec i sluchac
          tych starych potworow-tzw biskupow.
          • Gość: * Re: W tym momencie SDPL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 09:49
            Pamiętaj, że przez Kościół płynęła forsana finansowanie Solidarności, co
            Kościół skwapliwie wykorzystał dla swoich celów strategiczno-religijnych bez
            żadnego sentymentu. Solidarność przestała być potrzebna, to dostała kopa. SLD
            popełniło też ten sam błąd wchodząc w konszachty z purpuratami.
    • Gość: Super DidżeJ Heniu Zaprzestac finansowania partii politycznych z budz IP: *.pl / *.enterpol.pl 20.09.04, 20:45
      Zaprzestac finansowania partii politycznych z budzetu. Dlaczego ja mam z moich
      podatków finansowac SLD i SDKPIL w ideologie których to partii nie wierze?
    • Gość: jarl Re: Borowski: nie chcę likwidacji Funduszu Koście IP: 212.160.192.* 21.09.04, 09:51
      Jedyny rozsądny lider na lewicy Kazdy myslący z lewa czy z prawa wie że temat w
      Pąństwie demokratycnym taki Jak Wiara i Kościół - jest poważny - i nie mozna go
      wpisywac w kalendarz wyborczy - chyba że jest sie politycznym samobójcą i
      straciło sie wszelki luidzki wymiar. Trzeba usiąsć - nap w Komisji Konkordatowej
      i rozmawiać. W demokracji i państwie prawa nie ma innego wyboru.
      • Gość: tja jarl.. Re: Borowski: nie chcę likwidacji Funduszu Koście IP: *.arcor-ip.net 21.09.04, 10:23
        W opanstwie prawa powiadasz.....
        A moze w panstwie wyznaniowym ?
        Usiasc ? Kosciol nie ma potrzeby dyskutowania bo wszystko
        wie najlepiej . Kosciol wydaje oswiadczenia a nie dyskutuje.
        To nie sa partnerzy do dyskusji - bardzo szybko gdy brakuje argumentow
        to uslyszec mozna " to MY panu (pani) juz dziekujemy".
        Mozna sie dowiedziec ze jest sie betonem ktorego nie wypali kwas solny .
        No mozna uslyszec ze jest sie Zydem albo komunista - generalnie wrogiem.
      • Gość: Ed Re: Borowski: nie chcę likwidacji Funduszu Koście IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 21.09.04, 16:10
        Pod warunkiem, że w tejkomisji zasiądą ludzie chętni do rozmowy a nie
        religijnych przewrotów ;((
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=15928506&a=15955748
    • jacek.69 Zasadność finansowania z budżetu państwa składek? 21.09.04, 13:02
      Ja jestem pracownikiem budzetówki i chcę, żeby moje składki płaciło za mnie
      państwo, a nie odciągało mi je od zarobków. Nieroby niech będą utrzymywani
      przez składki wiernych, albo niech prowadzą działalność gospodarczą, np.
      sklepiki z dewocjonaliami, sprzedają napoje chłodzące po mszy, propozycji i
      możliwości jest wiele.
      • Gość: Czarek Kuperek Mięsiste usta ks. prałata nam to wynagrodzą !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 13:29
        Bara bara z Henią !!!!
    • Gość: Śmiewca Polska lewica - klęczące kunktatorstwo! n/t IP: 80.51.234.* 21.09.04, 17:34

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka