Dodaj do ulubionych

Ustawa PiS o TK zaskarżona!

23.11.15, 18:21
Helsińska Fundacja Praw Człowieka oskarża Sejm i Senat o złamanie konstytucji, regulaminu Sejmu i zwyczaju parlamentarnego. I apeluje do prezydenta Dudy o zaskarżenie nowelizacji ustawy o TK. Jednocześnie została ona już zaskarżona przez RPO i posłów PO.
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Ustawa PiS o TK zaskarżona! 23.11.15, 18:22
      I Nowoczesna.

Mam tylko nadzieję, że porządnie to napisali, a nie na kolanie.
      • magdolot Re: Ustawa PiS o TK zaskarżona! 23.11.15, 18:44
        yoma napisała:

> I Nowoczesna.
        >
        > Mam tylko nadzieję, że porządnie to napisali, a nie na kolanie.

I RPO.
        Od 20-go mieli podkładkę w postaci wystąpienia Fundacji Helsińskiej do Prezydenta RP, wisiała na stronie Fundacji:
        beta.hfhr.pl/wp-content/uploads/2015/11/HFPC_wystapienie_20112015.pdf
        Państwo ciągle działa. :-)

• pies_na_czarnych 7 punktów. 23.11.15, 18:26
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19233803,ustawa-pis-o-trybunale-konstytucyjnym-niezgodna-z-konstytucja.html#Czolka3Img
      • zofijkamyjka Re: 7 punktów. 23.11.15, 18:34
        to może Dudę przed trybunał stanu....
        • pies_na_czarnych Re: 7 punktów. 23.11.15, 18:42
          i na niego przyjdzie kolej. Jedynie prezes jak ta lilija biała niewinny i poza strzałem.
    • gelimer A o interwencję Bundeswehry już poprosiliście? :) 23.11.15, 18:41
      Wszystko oczywiście by chronić demokrację, nie własne tyłki.
      • magdolot Re: A o interwencję Bundeswehry już poprosiliście 23.11.15, 18:46
        Nie potrzeba nam obcych wojsk żeby utrzymać porządek we własnym kraju. Sami z tym sobie poradzimy, żelku. :-)
        • gelimer Re: A o interwencję Bundeswehry już poprosiliście 23.11.15, 18:58
          A jesteś dumna z bycia Polką?
          • snajper55 Re: A o interwencję Bundeswehry już poprosiliście 23.11.15, 19:24
            gelimer napisał:

> A jesteś dumna z bycia Polką?

Ja jestem dumny, że jestem praworęczny. Duma z tego powodu mnie wprost rozsadza.

S.
            • gelimer Re: A o interwencję Bundeswehry już poprosiliście 23.11.15, 19:41
              Czyli nie jesteś dumny z bycia Polakiem, tak?
              • snajper55 Re: A o interwencję Bundeswehry już poprosiliście 23.11.15, 23:54
                gelimer napisał:

> Czyli nie jesteś dumny z bycia Polakiem, tak?

Jestem dumny z tego co osiągnąłem. Ludzie, którzy niczego nie osiągnęli muszą być dumni z innych rzeczy.

S.
            • marta596 Re: A o interwencję Bundeswehry już poprosiliście 23.11.15, 20:08
              snajper55 napisał:

> gelimer napisał:
              >
              > > A jesteś dumna z bycia Polką?
              >
              > Ja jestem dumny, że jestem praworęczny. Duma z tego powodu mnie wprost rozsadza

A ja jestem dumna, że jestem wyższa 2 cm od PrezesaPana, który jest wyższy od Putina i 10 milimetrów niższy od Kwaśniewskiego, bo to znaczy, ni mniej ni wincej, żem ja wyższa i od Putina i od Kwaśniewskiego.
              Ura, ura, ura to śpiewałam ja Martucha, roześmiana od ucha do ucha.:D
              > S.
              • wujaszek_joe Re: A o interwencję Bundeswehry już poprosiliście 23.11.15, 22:34
                znakomite:)
          • magdolot Re: A o interwencję Bundeswehry już poprosiliście 23.11.15, 19:58
            Widzisz, żelku, to dość skomplikowane jest. Bo są dwa rodzaje dumy. Ten dobry i ten zły.
            Ten zły to duma dla ubogich duchem:
            - duma z możliwości złamania nosa sąsiadowi, patrz: Putin,
            - duma z bycia białym, patrz: white trash.
            Do tej kategorii należy duma z bycia Polką/Polakiem. Nie jestem dumna z bycia Polką, bo to nie moja zasługa i nie mój wybór jest.

Ja jestem po prostu dumną Polką.
            Jestem także dumną Europejką i dumną obywatelką świata, dumną członkinią gatunku homo sapiens, dumnym zwierzęciem z planety Ziemia. Tu nie ma żadnych sprzeczności.

Polskie sprawy załatwiamy w polskim gronie.
            [Tak jak europejskie w europejskim, światowe w światowym, a zwierzęce w zwierzęcym.]
            My, Polacy, jesteśmy do tego wystarczająco dumni i na to wystarczająco silni.
            Podołamy. :-)

• szwampuch58 Re: A o interwencję Bundeswehry już poprosiliście 23.11.15, 20:18
              ano podołamy to pewne
        • rozbawiony78 Re: A o interwencję Bundeswehry już poprosiliście 23.11.15, 19:20
          Przecież ty mieszkasz w rfn, to o który kraj ci chodzi?:))))))
      • pies_na_czarnych Re: A o interwencję Bundeswehry już poprosiliście 23.11.15, 18:48
        Amerykanów poprosimy. Ich wojsko już jest na miejscu.
      • ukos To Du.a skarżył się na Polskę prezydentowi Niemiec 23.11.15, 19:09
        gelimer napisał:

> A o interwencję Bundeswehry już poprosiliście

Tak mu w rękaw Maliniak płakusiał, chlip, chlip, że aż go zafajdał Budyniem.
        • gelimer Nie na Polskę, tylko na II PRL zwaną III RP 23.11.15, 19:53
          Ale faktycznie, ładnie nie zrobił.
    • wojciech.2349 Re: Ustawa PiS o TK zaskarżona! 23.11.15, 18:52
      A gdzie byli z Fundacji jakiejś tam, gdy robiły toczka
      w toczkę to samo lemingi?

Nie widzieli tego?
      • w_v_w Re: Ustawa PiS o TK zaskarżona! 23.11.15, 18:58
        Jak, to gdzie siedzieli na "osmiorniczkach" u Sowy...:D:D:D
      • pies_na_czarnych Re: Ustawa PiS o TK zaskarżona! 23.11.15, 19:04
        Skoro łamali prawo to dlaczego PiS ich nie zaskarżył?
      • snajper55 Re: Ustawa PiS o TK zaskarżona! 23.11.15, 19:26
        wojciech.2349 napisał(a):

> A gdzie byli z Fundacji jakiejś tam, gdy robiły toczka
        > w toczkę to samo lemingi?

Nie robili tego samego. Przede wszystkim nie łamali Konstytucji. Przecież gdyby gdyby łamali, to Prawi i Sprawiedliwi zaskarżyliby ustawę do TK.

S.
        • qwardian Re: Ustawa PiS o TK zaskarżona! 23.11.15, 19:39

Złamali Konstytucję wybierając dwóch dodatkowych sędziów, których kadencja jeszcze nie upłynęła. A teraz TK złamie prawo i zostanie skrócony o kolejnych sędziów, którzy złamali zasadę Nemo iudex in causa sua (łac. Nikt nie może być sędzią we własnej sprawie) z rzymskiej normy prawnej obowiązującej od 376 roku...
          • pies_na_czarnych Re: Ustawa PiS o TK zaskarżona! 23.11.15, 19:51
            złamali i opozycja nie zaskarżyła. Ciekawostka.
      • pogromca_bzdury Re: Ustawa PiS o TK zaskarżona! 23.11.15, 20:33
        A kiedy to jakieś leming zrobiły cokolwiek z tych siedmiu rzeczy wskazanych przez Helsińską Fundację? Prosze o konkretną odpowiedź, nie zwykłe uniki.
    • camille_pissarro Re: Ustawa PiS o TK zaskarżona! 23.11.15, 19:42
      Dziś Kryśka, przedstawiła w Republice scenariusze z posiedzeń komisji, która przygotowywała zmiany dotyczące TK. W pracach komisji doradzali członkowie TK wraz z jego przewodniczącym.
      PO głosowała jak maszynka do głosowania, gdy członkowie TK optowali za takim rozwiązaniem. A teraz durny lemingu crême de la crême, TK , który praktycznie przygotował dla siebie pożądane zmiany , będzie je zatwierdzał :-)
      Dlatego PiS powinien olać TK, i tak przygotowywać zmiany nie miał się do czego przyczepić, od czego była fallandyzacja, trzeba po prostu do niej wrócić , a wrzask i skowyt lemingów mamy gdzieś ( eufemizm ) :-)
      • notozobaczymy Re: Ustawa PiS o TK zaskarżona! 23.11.15, 19:49
        Kamilku, zamiast słuchać jakichś bzdur w mediach, zerknij sobie do stenogramów komisji. Jest poza tym oczywiste, że TK będzie opiniował i współpracował przy tworzeniu ustawy o TK, bo na tym proces tworzenia ustaw polega. Tak samo konsultuje się i korzysta z opinii środowisk gospodarczych i przedsiębiorców czy związkowców przy ustawach gospodarczych, opinii i stanowisk KRS, organów sądowniczych, samorządów prawniczych, prok. gen. przy ustawach dotyczących kwestii prawnych. Nowa ustawa o TK koncentruje się na przyspieszeniu procedowania przez TK, co byś świetnie wiedział, czytając opinie do ustawy i samą ustawę. Byłoby to bardziej twórcze niż wsłuchiwanie się w blablaninę jakiejś mało kulturalnej posłanki.
        • camille_pissarro Re: Ustawa PiS o TK zaskarżona! 23.11.15, 20:09
          Jakich bzdur, tam też głos zabierali prawnicy i uznali to za fakt karygodny, żeby członkowie TK przygotowywali ustawę pod siebie. Pozostaje dobrze wcześniej znana fallandyzacja prawa i to się będzie robić :-) Poza tym skończmy z mitem, że TK jest apolityczny.
          • pogromca_bzdury Re: Ustawa PiS o TK zaskarżona! 23.11.15, 20:34
            Sędziowie w stanie spoczynku są nadal "członkami tK" i nie mogą prowadzić prac studeyjnych nad nową ustawą? Czemu ty tak uwielbiasz z siebie robić ciężkiego idiotę?
          • wilk_z_mordoru Re: Ustawa PiS o TK zaskarżona! 23.11.15, 20:34
            Falandyzacja pisze się przez jedno "l", od nazwiska prof. Falandysza (a nie Fallandysza), pisgłupie.
          • notozobaczymy Kamilku, oj Kamilku 23.11.15, 21:57
            TK apolityczny nigdy nie będzie w 100%. Jednakże najbardziej apolityczne nominacje... to okres koalicji PO-PSL. Do TK nie wysłali żadnego ze swoich parlamentarzystów, ministrów czy wiceministrów, co zdarzało się we wszystkich poprzednich okresach. Ba, wysyłali przedstawicieli środowisk, które niejednokrotnie wszak krytykowały rząd - chociażby ostatnio prezesa KRS i NSA sędziego Hausera. Nie mierz wszystkich swoimi partyjniackimi kryteriami :)
      • qwardian Re: Ustawa PiS o TK zaskarżona! 23.11.15, 20:15

camille_pissarro napisał:

Dziś Kryśka, przedstawiła w Republice scenariusze z posiedzeń komisji, która przygotowywała zmiany dotyczące TK. W pracach komisji doradzali członkowie TK wraz z jego przewodniczącym.

Będą wydawać wyrok w sprawie, która dotyczy ich od strony legislacyjnej i składu. Życzę powodzenia lemingom. W tej sprawie ostatnie słowo będzie miał Prezydent i każdy może się domyślać jak skończą nieobiektywni sędziowie...
        • yoma Re: Ustawa PiS o TK zaskarżona! 23.11.15, 20:33
          Powiesicie, rozstrzelacie czy wystarczy posadzić?
          • pies_na_czarnych Re: Ustawa PiS o TK zaskarżona! 23.11.15, 20:44
            Według nich o wszystkim powinien decydować PrezesPan.
          • camille_pissarro Re: Ustawa PiS o TK zaskarżona! 23.11.15, 20:49
            Wystarczy, ze zrezygnuje z ich usług :-)
            • yoma Re: Ustawa PiS o TK zaskarżona! 23.11.15, 22:08
              Sorry, podsądny nie wybiera sobie składu sędziowskiego :)
    • szwampuch58 Re: Ustawa PiS o TK zaskarżona! 23.11.15, 20:13
      ekipa "teraz k...my" ma w "4 literach" takie fundacje a apel do prezydenta,tego prezydenta.....buhahahaha,zgupieli czy jak?
      • taniarada Re: Ustawa PiS o TK zaskarżona! 23.11.15, 20:46
        szwampuch58 napisał: Masz rację stary .Jak w skeczu Jana Kobuszewskiego mogą naskoczyć .
        • taniarada Pozwolę sobie wkleić fajny i aktualny post 23.11.15, 20:49
          Ula Ujejska - 23 Listopada, 2015 - 20:22
          Sitwa przewidując klęskę,chciała sobie zagwarantować super rząd w TK ponad legalnym rządem i prezydentem. No cóż, chwilę po wotum zaufania dla Beaty Szydło, sejm pokazał sitwie gest Kozakiewicza w tym temacie - i rozpoczął pracę nad zmianą ustawy o TK :)
          Podoba mi się!
          2
          Nie podoba mi się!
          0
          Ula

Ja jej daję pięć.

• pies_na_czarnych Re: Ustawa PiS o TK zaskarżona! 23.11.15, 20:47
        Co by nie mówił że nieświadomy jest ;)
        Posłowie PO równie zaskarżyli. Niezależna chyba też.
        • taniarada Re: Ustawa PiS o TK zaskarżona! 23.11.15, 20:52
          pies_na_czarnych napisała:

> Co by nie mówił że nieświadomy jest ;)
          > Posłowie PO równie zaskarżyli. Niezależna chyba też.
          Widać dokładnie ,że szaleju się ostatnio najadłaś .A posłowie PO to jeszcze są w sejmie? Czy odlecieli na Madagaskar.
          • yoma Re: Ustawa PiS o TK zaskarżona! 23.11.15, 21:32

• yoma Re: Ustawa PiS o TK zaskarżona! 23.11.15, 21:33
            Tak, kochanie, 430 miejsc ma PiS, śpij dalej :)
          • nachlany_wolak Zakonniku, ora et labira 24.11.15, 00:00

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka