Dodaj do ulubionych

Nowi sędziowie już po przysiędze u A. Dudy

02.12.15, 22:17
i na jutrzejszej rozprawie mają zasiąść w składzie TK

pl-pl.facebook.com/KrystynaPawlowicz/posts/960973960641659

Ale będzie dym, jeśli ich ochrona albo demonstranci do budynku nie wpuszczą ;-) A może Rzepliński zasłoni wejście własnym ciałem?

Obserwuj wątek
    • porannakawa01 Re: Nowi sędziowie już po przysiędze u A. Dudy 02.12.15, 22:21
      No to Maliniak się nadział!
      Trybunał Stanu!
      • wiarus-pl Mieli być u Dudy o 22:00 02.12.15, 22:55
        więc chyba już po zaprzysiężeniu.
        To dopiero początek. Teraz ustawa medialna i dodatkowy abonament od posiadania komputera, laptopa, telefonu aby wybranym dać 500 zł na dziecko. Potem likwidacja KRRTV i wymiana kadr w RTV oraz "delikatna" modyfikacja ramówek. Pierwszeństwo w koncesjach dla stacji katolickich.
    • douglasmclloyd Nocna zmiana 02.12.15, 22:24
      Teraz czekam na Noc Długich Noży.
    • indeed4 Z gorszych wieści 02.12.15, 22:26

dziś skończył się sojusz taktyczny PiS i Kukiza (poseł Tyszka z Kukiz'15)

twitter.com/KropkaNadI/status/672129212380221441

Domyślacie się, o co im poszło? Ja chyba tak...
      • indeed4 Kukiz liczył na swojego sędziego w TK 02.12.15, 22:47
        ale PiS wybrał i przegłosował wyłącznie swoich.
        • kotek.filemon Re: Kukiz liczył na swojego sędziego w TK 02.12.15, 22:52
          Sami apolityczni fachowcy!
          • indeed4 Re: Kukiz liczył na swojego sędziego w TK 03.12.15, 09:06
            Co od nich chcesz?! Wcześniejsi byli apolityczni to i ci są apolityczni...
            • religijnych.uczuc.obraza Re: Kukiz liczył na swojego sędziego w TK 03.12.15, 09:13
              Uważasz że np. Prezes Sądu Najwyższego albo naukowiec z PAN nie byliby sędziami apolitycznymi?
            • sverir Re: Kukiz liczył na swojego sędziego w TK 03.12.15, 09:15
              > Co od nich chcesz?! Wcześniejsi byli apolityczni to i ci są apolityczni...

O wcześniejszych różnie można mówić, ale o tych to PiS wprost informuje, że apolityczni nie są.
              • indeed4 Re: Kukiz liczył na swojego sędziego w TK 03.12.15, 09:19
                Bo nie są dwulicowi jak poprzednie ekipy! Tylko otwarci i szczerzy. To źle? ;-)
                • sverir Re: Kukiz liczył na swojego sędziego w TK 03.12.15, 09:24
                  > Bo nie są dwulicowi jak poprzednie ekipy! Tylko otwarci i szczerzy. To źle? ;-)

Wolałbym, żeby byli szczerzy i wybierali jednak "apolitycznych", ale tak, doceniam tę nutkę ekstrawagancji.
                  • indeed4 Re: Kukiz liczył na swojego sędziego w TK 03.12.15, 09:40
                    Nie ma apolitycznych sędziów. Nigdzie, na całym świecie :-) Szczerze mówiąc, cała ta histeria o "skoku na niezależność TK" świadczy jedynie o naszym prowincjonalizmie.

www.rmf24.pl/fakty/polska/news-usa-bush-w-natarciu-na-sad-najwyzszy,nId,117642
                    • religijnych.uczuc.obraza Re: Kukiz liczył na swojego sędziego w TK 03.12.15, 09:44
                      Na dowód całego świata przedstawiasz jedynie USA. Twój kręciek na punkcie USA świadczy o twoim prowincjonalizmie.
                    • sverir Re: Kukiz liczył na swojego sędziego w TK 04.12.15, 10:19
                      > Nie ma apolitycznych sędziów. Nigdzie, na całym świecie :-)

Zależy jak rozumie się apolityczność. Jeżeli jako posiadanie jakichś sympatii politycznych - niekoniecznie wobec partii - to zapewne nie ma. Natomiast jeżeli ma to być orzekanie
                      w oderwaniu od sympatii politycznych (nie mylić ze światopoglądem), to jak najbardziej tacy sędziowie są.
                    • sverir Re: Kukiz liczył na swojego sędziego w TK 04.12.15, 10:22
                      > Szczerze mówiąc, cała ta histeria o "skoku na niezależność TK" świadczy jedynie o naszym
                      > prowincjonalizmie.

I jeszcze w uzupełnieniu - nie, nie świadczy, a już na pewno nie w oparciu o sytuację w USA. Czym innym jest wybór prawnika o jawnym i mocno wyrobionym światopoglądzie, a czym innym wybór prawnika, którego najcenniejszą wartością jest wierność wobec partii. Nie mylmy stosunku do aborcji czy równości wobec prawa ze stosunkiem do PiS, PO czy jakiejkolwiek innej partii. To nie jest to samo. Wolności od światopoglądu nie ma i być nie może, natomiast wierność Konstytucji, a nie partii, jak najbardziej.
        • sverir Re: Kukiz liczył na swojego sędziego w TK 03.12.15, 09:15
          Kukiz byłby aż tak naiwny?
          • indeed4 Re: Kukiz liczył na swojego sędziego w TK 03.12.15, 09:27
            Kukiz to nadal wielka niewiadoma. TK to dla PiS strategiczna instytucja - jest zbyt ważny, żeby na 9 lat obsadzić w nim sędziego, do którego nie mają 100-procentowego zaufania. Myślę, że wkrótce wytarguje coś od Kaczora w mniej istotnych sprawach.
            • sverir Re: Kukiz liczył na swojego sędziego w TK 04.12.15, 07:51
              > Myślę, że wkrótce wytarguje coś od Kaczora w mniej istotnych sprawach.

Ale musi dać coś w zamian, a na razie PiS chyba niczego od nikogo nie potrzebuje.
    • ketepud Re: Nowi sędziowie już po przysiędze u A. Dudy 02.12.15, 22:30
      Rzepliński tych nowych "sędziów" posadzi w kącie i nie da żadnych spraw do rozpatrywania. Takie kompetencje ma prezes TK.
      • matylda1001 Re: Nowi sędziowie już po przysiędze u A. Dudy 02.12.15, 22:39
        Rzepliński nic nie zrobi bo właśnie Ziobro go rozdeptuje
        www.rp.pl/Sedziowie-i-sady/312029894-Ziobro-chce-dyscyplinarki-dla-Rzeplinskiego.html
        • kotek.filemon Re: Nowi sędziowie już po przysiędze u A. Dudy 02.12.15, 22:40
          Zi0br0 może się spierdzieć ewentualnie.
        • ketepud Re: Nowi sędziowie już po przysiędze u A. Dudy 02.12.15, 22:45
          Na razie Rzepliński jest prezesem TK z wszystkimi kompetencjami.
        • x2468 Re: Nowi sędziowie już po przysiędze u A. Dudy 03.12.15, 00:36
          Rozdeptuje tak jak przed paru laty w wannie bawiąc się kaczuszką i jajeczkami rozdeptał służbowego laptopa?
      • erka-4 Re: Nowi sędziowie już po przysiędze u A. Dudy 02.12.15, 22:46
        ketepud napisał(a):

> Rzepliński tych nowych "sędziów" posadzi w kącie i nie da żadnych spraw do rozp
        > atrywania. Takie kompetencje ma prezes TK.
        >

- pan prezes ze sprawy jest wyłączony,oraz drugi jego kolega,który wraz z nim kręcił przy czerwcowej ustawie.
        • ketepud Re: Nowi sędziowie już po przysiędze u A. Dudy 02.12.15, 22:48
          To że Rzepliński i dwóch sędziów odsunęło się od orzekania w sprawie ustawy z czerwca, nie oznacza, że przestał być prezesem TK.
          • erka-4 na czym polega to wyłączenie ? 02.12.15, 22:53
            ketepud napisał(a):

> To że Rzepliński i dwóch sędziów odsunęło się od orzekania w sprawie ustawy z c
            > zerwca, nie oznacza, że przestał być prezesem TK.
            >

- sprawę chyba,tak myślę,będzie prowadził jego zastępca,a on rozprawę będzie oglądał w TVP Info.
            • ketepud Re: na czym polega to wyłączenie ? 02.12.15, 22:56
              No, synek o takie proste rzeczy możesz spytać mamusię, a nie zawracać mi głowę na forum.

erka-4 :
              >na czym polega to wyłączenie ? <
              • erka-4 Re: na czym polega to wyłączenie ? 03.12.15, 05:39
                ketepud napisał(a):

No, synek o takie proste rzeczy możesz spytać mamusię, a nie zawracać mi głowę na forum.

- nie mogę,bo ona z góry patrzy na ten trybunalny kabaret,ale się dowiem za godzin kilka.

Miło tak się przyglądać jak kupa kamieni się rozsypuje,mimo wszystko.

- no bo co by nie powiedzieć fajne są te leśne dziadki,gdy tak koło tych grzybków się uwijają.
    • kotek.filemon Re: Nowi sędziowie już po przysiędze u A. Dudy 02.12.15, 22:34
      No to Rezydent Doda jednak życzy sobie ts.
      • rzewuski1 Re: Nowi sędziowie już po przysiędze u A. Dudy 02.12.15, 22:37
        otek.filemon napisał:

> No to Rezydent Doda jednak życzy sobie ts.

To tylko kwestia czasu.
    • pol_2015 Re: Rozgonić ten POwski TK :)) 02.12.15, 22:43
      Już pora na nich. :))
    • indeed4 Nastroje posłów PiS 02.12.15, 22:44
      w trakcie dzisiejszego głosowania

kulisy24.com/polityka/liczenie-spodziewanych-strat-poparcia-czyli-bilans-sejmowej-wojny-o-trybunal-konstytucyjny

Prezes rządzi.
      • kotek.filemon Re: Nastroje posłów PiS 02.12.15, 22:49
        Znaczy, spodziewałeś się czegoś innego niż tego, że wszyscy w PiS (Rezydenta Dody nie wyłączając) na polecenie prezesa "Skakać!" pytają co najwyżej "Jak wysoko?"
        • indeed4 Re: Nastroje posłów PiS 02.12.15, 22:50
          :-)))

Dobranoc.
        • matylda1001 Re: Nastroje posłów PiS 02.12.15, 23:16
          kotek.filemon napisał:

> Znaczy, spodziewałeś się czegoś innego niż tego, że wszyscy w PiS (Rezydenta Dody nie wyłączając) na polecenie prezesa "Skakać!" pytają co najwyżej "Jak wysoko?" <

We mnie gdzieś tlił się płomyczek nadziei. Wprawdzie niczym nie podparty ale trudno mi było wyobrazić sobie że człowiek wybrany na prezydenta pozwoli się aż tak zeszmacić.
          • buldog2 Re: Nastroje posłów PiS 02.12.15, 23:43
            Człowiek uwikłany w przekazanie Rosji tajnych kodów NATO, aferę ułaskawieniową, aferę SKOK itp. zrobi wszystko co każe prezes i oficer prowadzący. Będzie kandydował na dowolny urząd, będzie szmacił dowolny urząd, będzie pociągany jak kukiełka, za konsekwencje.
        • magdolot Re: Nastroje posłów PiS 03.12.15, 00:30
          kotek.filemon napisał:

> Znaczy, spodziewałeś się czegoś innego niż tego, że wszyscy w PiS (Rezydenta Do
          > dy nie wyłączając) na polecenie prezesa "Skakać!" pytają co najwyżej "Jak wysok
          > o?"

Powiem tak. Niczego innego się nie spodziewałam. Ale czytając ten tekst poczułam dojmująco, że co innego się spodziewać, a co innego doświadczyć. Chciało mi się rzygać, jak czytałam te płaczliwe jęki biednych przedszkolaków ukrzywdzonych przez złą przedszkolankę. Skąd prezes zdołał wytrzasnąć taką bandę bezkręgowców?! Przecież te jego qu, bo inaczej się nie da ich nazwać, mają dowody osobiste! Pani premier ostentacyjnie skulona stała pod inną latarnią... Toż to czyste najprawdziwsze bohaterstwo! A pan prezydent płakał jak zaprzysięgał. Biedactwo!

Nie wiem, czy najpierw mam mszę zamawiać za te sieroty z PiS-u, by nie sikały po nogach jak te guziki pilnie naciskają, czy wysłać prezydentowi transport chusteczek do nosa, czy może pan Dera jakoś go utuli?!

Porządny oszołom budzi choć cień szacunku... Ziobro, taki dzidziusiowaty konus, a dzielnie potrząsał szabelką wyrezaną ze szalki buchniętej ślepej Temidzie - nawet niepełnosprawnej kobicie nie przepuści, ten nasz Kurzy Orzeł! A melepety spłakane jeno politowanie budzą i więcej nic...

• marta596 Re: Nastroje posłów PiS 03.12.15, 01:14
            magdolot napisała:

> Pani premier ostentacyjnie skulona stała pod inną latarnią... Toż to czyste n
            > ajprawdziwsze bohaterstwo! A pan prezydent płakał jak zaprzysięgał. Biedactwo!

Nie oglądałam tej szopki, ale proszę Magdo o jakiekolwiek źródło wiarygodnych informacji na temat zaprzysiężenia.
            Przeczytałam tylko fejsbukową informację i dyskusję tej idiotki PKP, ale nigdzie nie ma potwierdzenia o zaprzysiężeniu, zwłaszcza na stronie prezydenta.
            Poza tym ciekawi mnie, dlaczego w publikacjach w Monitorze Polskim, tylko dwoje z tej piątki ma wyznaczoną datę rozpoczęcia kadencji (www.tvn24.pl) www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/kryzys-wokol-tk-wybor-nowych-sedziow,599496.html
            • magdolot Re: Nastroje posłów PiS 03.12.15, 02:18
              Pisałam o tym tekście z linki Indyka, bo zrobił na mnie wrażenie:
              kulisy24.com/polityka/liczenie-spodziewanych-strat-poparcia-czyli-bilans-sejmowej-wojny-o-trybunal-konstytucyjny
              Transmisji z popie...mentu też nie oglądałam.

PKP pisze "już chyba", a to że ludzie wierzą, chyba oznacza że wierzą w zaprzysięganie po nocy ukradkiem i że PiS-wi tak weszła w krew rola partyzantów, że się skrada w ramach owego zaprzysiężenia po pałacu prezydenckim? O rany! Wspaniałe państwo mamy. Intensywnie podziemne. To smaczek numer jeden.

Sama uwierzyłam. Dobrze, że mnie trzepnęłaś. Dzięks. :-)

To, że pani posłanka se leci w gumy z narodem w taki sposób - to smaczek numer dwa. Zemsta za komedię z jej kandydowaniem do TK? Ewa Wanat wyleciała z pracy za wypowiedź prywatną na FB prywatnym... a PKP se może tak pogrywać? Wow, szacun do popie...mentu mi znowu rośnie jakoś niebotycznie.

Orłu trza zdjąć koronę i doprawić czerwony nos na gumce. :-(

> Poza tym ciekawi mnie, dlaczego w publikacjach w Monitorze Polskim, tylko dwoje z tej > piątki ma wyznaczoną datę rozpoczęcia kadencji

Może nawet PiS-owi prawo nie działa wstecz? To raczej pocieszająca wiadomość. :-)

Gdyby im działało, to mogliby unieważnić prezydenturę Komorowskiego i ogłosić prezydentem Kaczucha, bo przecież uczciwie zajął drugie miejsce i byśmy mieli dwóch prezydentów. Jak można mieć dwa garnitury sędziów TK, to czemuż nie prezydentów?! Wszak człek się uczy na błędach, a parówki wciąż są w sprzedaży.

Trybunał będzie jutro szturmował jeden samotny sędź rzucony na żer KOD?
      • erka-4 Re: Nastroje posłów PiS 02.12.15, 22:50
        indeed4 napisał:

> Prezes rządzi.

- jakiś idiota to napisał.
    • superspec :) 02.12.15, 23:02
      www.youtube.com/watch?v=T06iKPjh6VA
      • indeed4 Re: :) 03.12.15, 09:04
        Co specia tak hasasz ;-) Cieszysz się? Poczekaj najpierw na sondaże, ale będą jaja jeśli PiS-owi znów poparcie nie spadnie...
    • pit_444 Re: Nowi sędziowie już po przysiędze u A. Dudy 02.12.15, 23:59
      Re: Nowi sędziowie już po przysiędze u A. Dudy
      > i na jutrzejszej rozprawie mają zasiąść w składzie TK

Pawłowicz tak się zna na TK jak ja na mongolskim balecie.
      Skład będzie 5-osobowy, nowi sędziowie - nawet jakby jakimś cudem TK zaakceptował ich wybór - nie będą orzekać, bo nie zapoznali się z aktami, a o składzie decyduje przewodniczący TK. Ale masz w jednym rację. Ciekawe czy ich wpuszczą do budynku. A jak nie to czy wejdą siłą.
      • resboy Re: Nowi sędziowie już po przysiędze u A. Dudy 03.12.15, 00:04
        Oni sobie mogą wpuszczać lub nie. Kto płaci za utrzymanie budynku? Za prąd, telefony, ogrzewanie, wodę? Rząd. Odetnie się wszystko to spokornieją.
        • douglasmclloyd Re: Nowi sędziowie już po przysiędze u A. Dudy 03.12.15, 00:09
          resboy napisał(a):

> Oni sobie mogą wpuszczać lub nie. Kto płaci za utrzymanie budynku? Za prąd, tel
          > efony, ogrzewanie, wodę? Rząd. Odetnie się wszystko to spokornieją.

Mogą urzędować w kawiarni.
          • resboy Re: Nowi sędziowie już po przysiędze u A. Dudy 03.12.15, 00:11
            Sowa & friends?
          • a12a2a Re: Nowi sędziowie już po przysiędze u A. Dudy 03.12.15, 00:21
            Pod "kebabem"?
        • pit_444 Re: Nowi sędziowie już po przysiędze u A. Dudy 03.12.15, 00:10
          Jutro o 9 posiedzenie. Mam nadzieję, że bez odcinania prądu czy nagłego alarmu bombowego.
      • lech1966 Re: Nowi sędziowie już po przysiędze u A. Dudy 03.12.15, 00:12
        TK nie może wypowiadać się wstecz, a ustawy z czerwca już nie ma, wyrok TK niemożliwy. Jak nie znają akt to rozprawę się odroczy i przeprowadzi w innym terminie. Może to i lepiej, bo znów TK opowie się za czymś,,co nie ma uzasadnienia w konstytucji
        • pit_444 Re: Nowi sędziowie już po przysiędze u A. Dudy 03.12.15, 00:25
          A ja obstawiam tak:
          Ustawa z czerwca ważna w zakresie wyboru 3 sędziów (kadencja od 7 listopada). I nieważna w przypadku 2 pozostałych. Wszystkie uchwały sejmu odwołująco/powołujące rażąco łamią konstytucję i są z mocy prawa nieważne. Przysięgi u prezydenta uważa się za niebyłe. 3 sędziowie zostali prawomocnie wybrani i zaczęli kadencję w listopadzie. TK apeluje do prezydenta o odebranie ich przysięgi. Wybór dwóch sędziów (kadencja w grudniu) należy powtórzyć. :)))
          • magdolot Re: Nowi sędziowie już po przysiędze u A. Dudy 03.12.15, 00:35
            Też tak obstawiam.
          • lech1966 Re: Nowi sędziowie już po przysiędze u A. Dudy 03.12.15, 08:45
            pit_444 napisał:

. 3 sędziowie zostali prawomocnie wybrani i zaczęli kadenc
            > ję w listopadzie. TK apeluje do prezydenta o odebranie ich przysięgi. Wybór dwó
            > ch sędziów (kadencja w grudniu) należy powtórzyć. :)))

Nigdy nie byli ci trzej prawdziwymi sędziami TK, nie byli zaprzysiężeni przez PAD a do zakończenia i uprawomocnienia wyboru sędzi TK konieczne jest ślubowanie którego nie złożyli.
            Proletariusze Wszystkich Krajów Łączcie się z PO, PSL i Nowoczesną
    • x2468 Re: Nowi sędziowie już po przysiędze u A. Dudy 03.12.15, 00:33
      Indyka postawią w drzwiach. Indory bardzo nie lubią czerwonego.
    • indeed4 Weszli do budynku. 03.12.15, 09:01
      Uff...

Czyli to mamy z głowy ;-) Słyszę, że ze względu na nowych członków Trybunał może odroczyć posiedzenie, żeby mieli czas na zapoznanie z aktami.
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Weszli do budynku. 03.12.15, 09:04
        Gdzie słyszysz?
    • indeed4 Nie ma odroczenia i w 5-osobowym składzie. 03.12.15, 10:32
      Fiu-fiu będzie ciekawie...
    • kaczydud Re: Nowi sędziowie już po przysiędze u A. Dudy 03.12.15, 15:39
      duda jedzie po bandzie
    • vagabunda66 Po takim zaprzysiezeniu 04.12.15, 05:55
      scontent.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/t1.0-9/12294654_10153811343466683_3951180461383996194_n.jpg?oh=8701e53300748f674fbbc956b21f8b46&oe=56DBABA5
      Tylko przetepcy i dziwki pracuja nocą.
      • indeed4 Godz. 00:44:26 04.12.15, 09:37

sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/agent.xsp?symbol=glosowania&NrKadencji=7&NrPosiedzenia=83&NrGlosowania=167

Nie mów tak brzydko o Platformie.

• ketepud Re: Godz. 00:44:26 04.12.15, 09:57
          Teraz Kaczka sprywatyzował lasy państwowe bez zmieniania Konstytucji.
          • indeed4 Re: Godz. 00:44:26 04.12.15, 10:33
            Czekamy na sondaże...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka