Dodaj do ulubionych

TAXI musi mieć kasę

IP: 195.205.16.* 21.09.04, 14:17
Nie ma świętych krów. Ma być czytelnie w nieczytelnej strefie. Dla klienta,
kierowcy i skarbówki.
Obserwuj wątek
    • Gość: DaW i ......... DOBRZE !!! IP: *.icpnet.pl 21.09.04, 14:23
      i ...DOBRZE !!!
      Niech wszyscy się rozliczają należycie ze swoich zarobków!
      Po za tym ukróci to oszustwa klientów!
      Klient na rachunku z kasy bedzie mógł się dowiedzieć ile km i za ile przejechał!
      Zbierając takie rachuneczki będzie w konsekwencji wybrać FAKTYCZNIE najtańszą
      usługę które proponują rozmaite firmy Taxi!
      • Gość: P Re: i ......... DOBRZE !!! IP: *.qc.sympatico.ca 21.09.04, 14:27
        Napiszcie mi jak to dziala bo pare lat mieszkam za granica:
        o kasach jest napisane w konstytucji ale zeby to rozszyfrowac to musi
        zebrac sie i zinterpretowac Trybunal Konstytucyjny?
        I tak ze wszystkim????
        • rezurekcja Re: i ......... DOBRZE !!! 21.09.04, 17:13

Gość portalu: P napisał(a):

> o kasach jest napisane w konstytucji ale zeby to rozszyfrowac to musi
          > zebrac sie i zinterpretowac Trybunal Konstytucyjny?

nie, to nie tak.
          Mowiac w skrocie, Trybunal KOnstytucyjny sprawdza, czy dana ustawa nie narusza
          praw obywatela zapisanych w konstystucji.

• Gość: JoeT Dobrze, ze TAXI musi mieć kasę IP: 5.5R* / *.ext.ti.com 21.09.04, 14:37
      Moze gangi taksowkowe straca racje istnienia. W przewodniku czytalem, ze
      istnieja w Budapeszcie i Warszawie. W efekcie przyjezdny z zagranicy czesto
      placi kilka razy wiecej niz powinien za taksowke. Praworzadnosc w kraju to
      jeden z warunkow ekonomicznego rozwoju.
    • Gość: malkontent Re: TAXI musi mieć kasę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 14:40
      Gdyby jeszcze wszyscy rolnicy musieli płacić podatek dochodowy i zlikwidowano w
      podatkach pojęcie "twórcy" to mógłbym powiedzieć, że żyję w państwie równych
      praw.
    • Gość: jak Re: TAXI musi mieć kasę IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.09.04, 14:59
      Okupanci nasilają represje
    • Gość: Alf jakbym byl taksowkarzem to bym sie pochlastal ale IP: 2.5.2.* / *.nyc.gov 21.09.04, 15:06
      ale jako klient sie ciesze.
      • Gość: jak Re: jakbym byl taksowkarzem to bym sie pochlastal IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.09.04, 15:19
        Cieszysz sie ze będziesz płacił wiecaj za taryfę czy tez może myślisz ze
        złotówy wezmą koszty na siebie???
        • Gość: papa Smerf Re: jakbym byl taksowkarzem to bym sie pochlastal IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.09.04, 15:52
          A może byś rzucił jakimś przykładzikiem? Od nowego roku obowiązują kasy fiskalne
          i mają je już prawie wszyscy taksówkarze. W międzyczasie wzrosły drastycznie
          ceny beznzyny. Ile wzrosła cena jednego kilometra w taksi?
          A może wytłumaczysz mi zadziwiające zjawisko, dlaczego taksówka spod domu na
          lotnisko kosztuje o połowę mniej niż z lotniska do domu? (obydwa kursy z
          włączonym taksometrem!)>
          • Gość: lx Re: jakbym byl taksowkarzem to bym sie pochlastal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 16:38
            Bo na całym świecie - a przynajmniej w 8 znanych mi z autpsji krajach - istnieje
            tzw. opłata lotniskowa dla taksówkarzy, którzy pracują na lotnisku.
            Przypuszczam, że oni też płacą większy "czynsz" za licenje parkowania na lotnisku...
            Dlatego też gonią oni spod lotniska tych taksówkarzy przyjezdnych. Jak Ci drogo,
            to polecam wypróbowany sposób: nie bierz stojącej na lotnisku taksówki, tylko
            odejdź 100 m i łap odjeżdżające z lotniska taksówki, które przywiozły tam
            pasażerów... :)
            • Gość: jaxa Re: jakbym byl taksowkarzem to bym sie pochlastal IP: *.acn.waw.pl 22.09.04, 01:22
              > Dlatego też gonią oni spod lotniska tych taksówkarzy przyjezdnych. Jak Ci drogo
              > ,
              > to polecam wypróbowany sposób: nie bierz stojącej na lotnisku taksówki, tylko
              > odejdź 100 m i łap odjeżdżające z lotniska taksówki, które przywiozły tam
              > pasażerów... :)

My, mieszkańcy cywilizowanego świata, robimy tak: lądujemy na Okęciu, wychodzimy z samolotu,
              włączamy komórkę, dzwonimy do Super Taxi (1,40 zł za kilometr, tel. 9622), wzywamy taryfę na
              lotnisko na dół terminala na "za 12 minut", idziemy na siku do WC, przechodzimy przez kontolę
              graniczną, wychodzimy do Baggage Claim, czy jak się tam to teraz po polsku nazywa, zdejmujemy
              stare wierne samsonite z taśmy, wychodzimy, przed terminalem stoi taryfa, wsiadamy i jedziemy.

Koszt z Okęcia na Żoliborz jakieś 19 zł, a na Pragę Płd. jakieś 22 zł. Plus złotóweczka za komóreczkę.
              Nie latamy 100 metrów od lotniska jak jakieś wieśniaki. Latamy często, to polecamy tę metodę.
    • Gość: pacyfista Musi to Rusi.. To ewidentne bezprawie IP: *.17.63.81.cust.bluewin.ch 21.09.04, 15:20
      dlaczego Polska ma byc jedynem ( czy prawie jedynym) panstwem popierajacym tego
      rodzaju biurokracje,, i wpuszczajacym kierowcow w niepotrzebne koszta rzedu PLN
      2000-3000?
      • r306 pacyf nie piernicz 21.09.04, 16:01
        1. Ceny kas fiskalnych spadly - mozna juz kupic za 1500 i taniej.
        2. Mozna sobie czesc tego kosztu odpisac od podatku
        3. Nie wiem czy nadal, ale z tego co wiem, to skarb panstwa refundowal 50%
        kosztow kasy

A czy taksiarze kupuja taksometry, bo bez nich nie moga funkcjonowac na rynku?
        I nie buntuja sie? No patrz...
        • Gość: jak Re: pacyf nie piernicz IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.09.04, 16:13
          Nie refunduje tylko odlicza od WAT a jesli zrezygnujesz z działalności przed
          upływem 3 lat oddajesz wszystko fiskusowi.
        • Gość: dolphin Re: pacyf nie piernicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 17:51
          CZY WY WSZYSCY JESTEŚCIE POJEBANI??? taxy wożą ludzi za pół darmo, ceny paliwa
          idą cały czas w górę a taryfa za przejazd od kilku lat jest taka sama, koszt
          monatżu kasy fiskalnej to 3500 zł, z czego skarbówka zwraca 1000 zł !!! nikt
          kwitów za przejazd nie bierze bo po prostu klientom się sie chce czekać za
          wydrukiem!!! każdy normalny człowiek nie wsiądzie do taxy pod lotniskiem czy na
          dworcu!!! więc czego wy jeszcze chcecie od tych ludzi!!!! może lepiej zacząć
          szukać oszczędności w administracji państwowej i wywalić zbędnych darmozjadów a
          nie dokarmiać martwe dusze!!!
          • mickov Re: pacyf nie piernicz 21.09.04, 18:37
            Jakie pół darmo?? policz sobie sam: nawet jak weźmiesz stawkę za kilometr rzędu
            1,2zł (najtańsze sieci w Wawie), to sto kilometrów wychodzi za 120 złotych. Nie
            wiem, czy jeszcze jest jakaś taksówka bez napędu na gaz, ile razy tańszy od
            benzyny.
            jeszcze nigdy nie jechałem taksówką więcej niż 10 km i nawet taka jedna jazda
            daje gazu na 100 km i te kilka litrów benzyny na rozruch silnika. Niech
            taksówkarze tak nie narzekają!
            Podstawowym problemem polskich miast jest to, że mamy od chuja taksówek: 8
            milionowy Nowy Jork ma zaledwie 13 tys. taksówek, i do takich rozwiązań należy
            dążyć.
            Co się zaś tyczy rachunków dla klientów, to jeśli przyjeżdża cudzoziemiec w
            delegację, to musi mież wiarygodne rachunki, żeby mu firma koszty zwróciła :P
            • Gość: dolphin Re: pacyf nie piernicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 08:42
              a pomyślałeś może o kosztach amortyzacji samochodu, utrzymania, itp...???
              przecież taxa to nie tylko auto ale wszystko co się wiąże z nim!!! przeglądy,
              naprawy, częśtsze mycie i sprzątanie, częstsza wymiana ogumienia, opłata dla
              zrzeszenia w okolicach 100-180 zł za miesiąc, takie auto zużywa się
              kilkakrotnie szybciej niż auto przeciętnego Kowalskiego!!! dopiero jak
              zsumujesz to wszystko to i odejmiesz zarobek, wyjdzie ci ile taksiarz zarabia a
              ile pakuje w auto!
              a co do liczebności taksówek w miastach, to ok, zgadzam się że jest ich o
              połowe za dużo, ale czy to jest wina taksiarzy czy miasta że pozwolił na coś
              takiego???
    • Gość: zib zlikwidować MF. IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 15:42
      Ludzie,przeciez to kolejny wzrost podatków i niestety głównie wzrost kosztów
      poboru podatku,które i tak sa szalone.Nie skorzystacie na tym,chyba ze
      jestescie producentami kas,lub urzednikami skarbówki(wiecej etatow).Nalezy
      uprościc podatki,wtedy bedzie można je znacznie zmniejszyć,bo nie beda
      marnowane przez system poboru(dochodowy- ponad 50% idzie na koszty poboru).
      Przestancie myśleć że szara strefę(równiez w taxi)zlikwiduja podwyzki i
      urzednicy,szara strefe może zmniejszyć tylko prosty,samosciągalny i niedrogi
      system podatkowy.Przede wszystkim zaś niskie podatki,dzieki czemu biurokracja
      bedzie mogła mniej marnować.
      • Gość: mm Re: zlikwidować MF. IP: *.atnetz.at / *.austriatabak.com 21.09.04, 16:45
        Nic mnie juz tu chyba nie zdziwi - polskie wymysly z kasami fiskalnymi i
        fakturami VAT na ktorych musi byc numer kupujacego sa ewenementem na skale
        europejska. Wszystko co sie osiagnie w ten sposob to wrobienie taksowkarzy w
        kupno urzadzenia nie uzywanego prawdopodobnie nigdzie indziej w Europie,
        ktorego koszt zostanie oczywiscie przekazany na klienta - to nie oni ale my za
        to bedziemy placic. Ministerstwo odpowiedzialne za ten horror nigdy nie
        grzeszylo zreszta ani rozsadkiem, ani zdolnoscia myslenia powyzej szympansa.
        Jezeli chca zebrac wiecej podatkow to niech sami to robia a nie kaza innym sie
        tym zajac. No ale czego sie mozna od administracji panstwowej spodziewac....
        • mickov A jeździłeś kiedyś na Zachodzie taxi??? 21.09.04, 18:39
          Gość portalu: mm napisał(a):

> Nic mnie juz tu chyba nie zdziwi - polskie wymysly z kasami fiskalnymi i
          > fakturami VAT na ktorych musi byc numer kupujacego sa ewenementem na skale
          > europejska. Wszystko co sie osiagnie w ten sposob to wrobienie taksowkarzy w
          > kupno urzadzenia nie uzywanego prawdopodobnie nigdzie indziej w Europie,
          > ktorego koszt zostanie oczywiscie przekazany na klienta - to nie oni ale my
          za
          > to bedziemy placic. Ministerstwo odpowiedzialne za ten horror nigdy nie
          > grzeszylo zreszta ani rozsadkiem, ani zdolnoscia myslenia powyzej szympansa.
          > Jezeli chca zebrac wiecej podatkow to niech sami to robia a nie kaza innym
          sie
          > tym zajac. No ale czego sie mozna od administracji panstwowej
          spodziewac....
          • Gość: Przemas TAXI W SZWECJI IP: *.telia.com 21.09.04, 20:35
            Jestem taryfiarzem w Szwecji i chce powiedziec ze tutaj od dawna sa kasy
            fiskalne w taryfach.
            Placimy VAT 6% od obrotu ale tez odciagamy sobie VAT 25% za wszystkie
            poniesione koszta w firmie(zwrot Vatu za nowy samochod,naprawy,paliwo,rachunki
            telefoniczne itd..)
            Jeat to bardziej korzystne niz system bez Vatu i kas fiskalnych.
            W Szwecji taryfiarz moze tylko pracowac maxymalnie 13 godzin i potem musi byc
            11 godzinna przerwa.Wszystko to odnotowane jest wlasnie w kasach i dodatkowo
            trzeba wypelniac zawsze ksiazeczki z wpisanym czasem odpoczynku.
            Poliscja jest tutaj bardzo surowa, czesto nas kontroluja i daja duze kary
            minimum 1200 skr(600 zl) za brak wpisania wypoczynku w ksiazce.
            W przypadku gdyby taryfiarz jechal z klientem bez wlaczonego licznika i
            zostalby zatrzymany przez policje,sprawa w sadzie murowana jak i rowniez
            pozbawienie koncesji na prowadzenie taksowki.
            Co sie tyczy oplat podatkowych za taryfy to w Szwecji po odliczeniu kosztow
            zwiazanych z firma placimy 55% od zysku netto w firmie.
            Zostaje wiec nam tylko 45 %, nieduzo prawda ?

Dodam wam jeszcze ze np. w Danii na siedzeniach w taryfach sa zainstalowane
            czujniki ktore rejestruja kazde siadanie na fotelu przez pasazera w celu
            zminimalizowania jazdy bez wlaczonego licznika i oszukiwania przez taryfiarzy
            fiskusa.
    • Gość: Palnick Re: Proboszcz musi mieć kasę ...fiskalną IP: *.stenaline.com 21.09.04, 15:46

Nie ma świętych krów. Ma być czytelnie w nieczytelnej strefie. Dla klienta,
      klechy i skarbówki.
      • Gość: jak Re: Proboszcz musi mieć kasę ...fiskalną IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.09.04, 15:54
        Mój Boże znowu te wioskowe anytklerykały z tym swoim oszołomstwem
        • mickov Re: Proboszcz musi mieć kasę ...fiskalną 21.09.04, 18:40
          Gość portalu: jak napisał(a):

> Mój Boże znowu te wioskowe anytklerykały z tym swoim oszołomstwem

Tobie nie przeszkadza, że w Polszy są równi i równiejsi??
      • Gość: jomart Re: Proboszcz musi mieć kasę ...fiskalną IP: *.icpnet.pl 21.09.04, 23:28
        dodaj lekarzy i prawników
    • taxi.wroclaw Re: TAXI musi mieć kasę 21.09.04, 16:09
      Kamień z serca! Mam kasę w swojej taksówce od 17 listopada 2003. Pani kioskarka
      sprzedająca mi codziennie Gazetę, chyba od 5 lat. Teraz przynajmniej po tym
      można rozpoznać taksówkę legalną od nielegalnej. Zniknęło wykonywanie pracy
      podczas zgłoszonej przerwy w działalności. Zniknęły tabelki przeliczeniowe
      dla "niedowidzącyh". A ta pamięć w starych taksometrach to przecież lipa. Każdy
      taksówkarz wie, że jak w starszym niż dwuletnim tasometrze (bateria
      wewnętrzna}, odłączyło się zasilanie, to następnego dnia liczniki były
      wyzerowane. Mogę mieć tylko żal o brak kas w niektórych instytucjach
      usługowych, takich jak gabinety stomatologiczne, kancelarie prawne etc.
      Pociesza to, że i tak nie byliśmy pierwsi, stąd wtręt o kiosku z gazetami.
      • Gość: papa Smerf Re: TAXI musi mieć kasę IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.09.04, 17:20
        Mogę mieć tylko żal o brak kas w niektórych instytucjach
        > usługowych, takich jak gabinety stomatologiczne, kancelarie prawne etc.

Święta racja, też się nie mogę doczekać, kiedy wreszcie ich ktoś rozliczy.

> Pociesza to, że i tak nie byliśmy pierwsi, stąd wtręt o kiosku z gazetami.

Też racja. Różnica jest tylko taka, że nie istnieje żaden gang kioskarzy, który
        byłby w stanie "zasponsorować" prasę.
        A ludzie uczciwi nie protestują, bo nie żyją z oszustw tylko z ciężkiej pracy.
        Bo praca taksiarza jest ciężka. Wiem, choć nigdy nim nie byłem.
      • mickov :) 21.09.04, 18:42
        taxi.wroclaw napisał:

> Kamień z serca! Mam kasę w swojej taksówce od 17 listopada 2003. Pani
        kioskarka
        >
        > sprzedająca mi codziennie Gazetę, chyba od 5 lat. Teraz przynajmniej po tym
        > można rozpoznać taksówkę legalną od nielegalnej. Zniknęło wykonywanie pracy
        > podczas zgłoszonej przerwy w działalności. Zniknęły tabelki przeliczeniowe
        > dla "niedowidzącyh". A ta pamięć w starych taksometrach to przecież lipa.
        Każdy
        >
        > taksówkarz wie, że jak w starszym niż dwuletnim tasometrze (bateria
        > wewnętrzna}, odłączyło się zasilanie, to następnego dnia liczniki były
        > wyzerowane. Mogę mieć tylko żal o brak kas w niektórych instytucjach
        > usługowych, takich jak gabinety stomatologiczne, kancelarie prawne etc.
        > Pociesza to, że i tak nie byliśmy pierwsi, stąd wtręt o kiosku z gazetami.

Cieszy mnie rozsądny głos od osoby żywotnie tą kwestią zainteresowanej! Brawo!
        Więcej takich ludzi nam w kraju trzeba!
    • Gość: faro Re: TAXI musi mieć kasę IP: *.icpnet.pl 21.09.04, 16:21
      Taksiarze to matacze! Usadzić tych gnojków!
      • mickov Tylko bez chamstwa!!! 21.09.04, 18:53
        Gość portalu: faro napisał(a):

> Taksiarze to matacze! Usadzić tych gnojków!
        Nie oceniaj całej grupy zawodowej na podstawie grupy złodziei, którzy
        wszędzie, w każdym środowisku buli, są i będą!!! a siebie wylecz z kompleksów,
        frajerze!!!
    • Gość: Reason I dobrze tak złodziejom!! IP: *.eranet.pl 21.09.04, 16:28
      W końcu normalna decyzja.
      Ukraca się złodziejom okradanie pasażerów!!
    • coox Re: TAXI musi mieć kasę 21.09.04, 17:28
      A może ktoś zwrócił uwagę jak jest ubrany komandos z urzedu
      skarbowego???????!!!!!!!!!! Komuna wraca razem ze swoim psychoterrorem
    • Gość: x Dlaczego tak późno? IP: 82.164.188.* 21.09.04, 17:29
      Ci wszyscy którzy biadolą na dodatkową biurokrację i na wzrost cen po
      wprowadzeniu kas, albo nigdy nie zostali zrobieni w wała przez
      pseudotaksówkarzy, płacąc 4-5 krotną cenę usługi,albo sami są nieuczciwymi
      taksówkarzami. Szkoda, że ten przepis wszedł dopiero teraz. Jaką opinię o
      naszym kraju mogą mieć cudzoziemcy, którzy prosto po wyjściu z lotniska/dworca
      byli na dzieńdobry okradani w taksówce?
      Pozdrawiam taksówkarzy - złodziei spod Dworca Centralnego w Wawie, Mariotu,
      Okęcia i tym podobnych miejsc.

• Gość: jurek Re: TAXI musi mieć kasę IP: *.crowley.pl 21.09.04, 18:04
      I bardzo dobrze.
    • Gość: $tefan Nie tylko TAXI musi mieć kasę IP: *.chcgilgm.covad.net 21.09.04, 18:36
      To jest krok do uporządkowania Rzeczypospolitej. Widać jednak działanie mafii,
      która jest jednak silniejsza niż gangi taksówkarskie.
      Sałata na targowisku musi jednak przejść przez kasę fiskalną.
      Sałata - ta prawdziwa która jest przerzucana u notariuszy, u prawników.
      Za poradę prawną gdy poleciałem do Polski zapłaciłem 200 złotych - to dla mnie
      nie było dużo - ale to było na zasadzie - należy się 200 i te 200 zostało
      zsunięte do szuflady. Bez żadnego pokwitowania z uśmiechem na twarzy i słowami -
      Zapraszamy ponownie!
      Tam to dopiero sałata jest przerzucana!
      Pozdrowienia
      $tefan
    • Gość: Ania Re: TAXI musi mieć kasę IP: *.dip.t-dialin.net 21.09.04, 18:48
      No i bardzo dobrze. Wreszcie sie wzieli za taksowkarzy.
    • Gość: maruda Podziękować Kotlinowskiemu IP: *.gdynia.mm.pl 21.09.04, 19:09

Pisałem dziś przed orzeczeniem TK:

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2296309.html?v=3&a=15969649#opinie
      Poseł Kotlinowski wraz z grupą posłów LPR to kretyni, niewarci splunięcia.
      Złożyli wniosek do TK o zbadanie zgodności z Konstytucją rzeczonego
      rozporządzenia. Przy czym nie zapoznali się, ani z ustawą o VAT, ani z opinią
      szeregowego taksówkarza, że o opinii prawnej nie wspomnę. Idiotyczne
      uzasadnienie, jakim się posłużyli posłowie LPR jest totalną kompromitacją. Ci
      ludzie powinni wracać do podstawówki, a nie stanowić prawo w RP.

• Gość: tyo są jednak "swiete krowy" IP: 212.244.27.* 21.09.04, 21:35
      ... lekarze
    • Gość: gość Re: TAXI musi mieć kasę - w dupie IP: *.net-serwis.pl 21.09.04, 21:37
      Zwariowali z tymi kasami. Może jeszcze kasy na bazarze od handlarza, od lekarza
      i prostytutki? Świat idzie ku otchłani. Otchłani pazerności i głupoty
      rządzących.
    • Gość: Piotr Adwokat, lekarz, notariusz musi mieć kasę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 21:45
      dziwna rzecz - a kiedy kasy beda mieli: Adwokat, lekarz przyjmujący prywatnie w
      swoim gabinecie, notariusz i wiele innych swietych krów..
    • truten.zenobi Frajerzy wierzą w cuda... 21.09.04, 22:44
      mafia i tak nie zainstaluje kas bo nie będzie żadnej kontroli US ani UKS ;),
      a tylko głupi frajerzy wierzą że będzie to dla dobra kraju i klienta. :)))
      A ponieważ tych debili jest najwięcej w naszym kraju to politycy mogą robić co
      chcą, gospodarka leży, a bogacą się firmy i ludzie, którzy mają układy np.
      producenci kas fiskalnych :(
    • Gość: analityk Re: TAXI musi mieć kasę IP: *.crowley.pl 21.09.04, 23:00
      Trybunał odpowiadał na źle postawione pytanie. A co by powiedział Trybunał
      gdyby zapytać: czy nieposiadanie kasy jest zgodne z konstytucją?
    • Gość: KR Re: TAXI musi mieć kasę IP: 62.233.138.* 22.09.04, 03:17
      Wszystko fajnie, ale nie rozumiem dlaczego nie mogę przedstawić fiskusowi
      wydruku z kasy fiskalnej, a tylko ręcznie wymazany rachunek przez taksówkarza.
      Wymyślają coś i nie potrafią z tego skorzystać, bajzel do kwadratu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka