Gość: Green IP: 195.116.214.* 16.07.01, 10:50 Przed wojna antysemita to byl ktos, kto nie lubil Zydow Teraz antysemita to taki, ktorego Zydzi nie lubia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotr_M Re: Antysemici IP: *.gazeta.pl 16.07.01, 10:54 Gość portalu: Green napisał(a): > Przed wojna antysemita to byl ktos, kto nie lubil Zydow > Teraz antysemita to taki, ktorego Zydzi nie lubia. Zaiste, wielkie to Odkrycie czyni Cie czlowiekiem wyjatkowym! Chyle swoje semickie czolo przed potega Madrosci i Wiedzy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha:) Re: Antysemici IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.01, 14:55 Gość portalu: Piotr_M napisał(a): > Gość portalu: Green napisał(a): > > > Przed wojna antysemita to byl ktos, kto nie lubil Zydow > > Teraz antysemita to taki, ktorego Zydzi nie lubia. > > Zaiste, wielkie to Odkrycie czyni Cie czlowiekiem wyjatkowym! ucz sie icek ucz haha! > Chyle swoje semickie czolo przed potega Madrosci i Wiedzy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Indris Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: *.ibspan.waw.pl 16.07.01, 11:11 Przed wojną dla antysemity Żyd był wrogiem. Obecnie dla antysemity wróg jest Żydem. Uwaga: to ostatnie zjawisko występuje chyba TYLKO w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr_M Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: *.gazeta.pl 16.07.01, 11:13 I tu sie zgodze. Ladnie powiedziane i daje do myslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: 195.116.214.* 16.07.01, 11:18 A to tez fakt... idea wspolnego wroga, zwlaszcza niezbyt okreslonego to wynalazek tak stary jak polityka... a czemu Zydzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr_M Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: *.gazeta.pl 16.07.01, 11:27 Gość portalu: Green napisał(a): > A to tez fakt... idea wspolnego wroga, zwlaszcza niezbyt okreslonego to > wynalazek tak stary jak polityka... a czemu Zydzi? Nie mam pojecia. To taki sam mit jak to, ze Polacy sa narodem wybranym, ze USA to oaza wolnosci i dobrobytu itd. itp.. Idea wspolnego wroga mnie nie dotyczy. Sa wazniejsze sprawy niz szukanie w innych narodach ujscia dla wlasnych lekow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: 195.116.214.* 16.07.01, 11:39 Alez nikt nie twierdzi ze dotyczy Ciebie! Wspolny wrog, czy to Zyd, czy mason, czy cyklista, to demagogiczny chwyt na ciemny tlum, ktorym najlatwiej kierowac wzbudzajac w nim nienawisc. Przykladow w historii az nadto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilian Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: *.efekt.pl 16.07.01, 13:22 Gość portalu: Piotr_M napisał(a): > Nie mam pojecia. To taki sam mit jak to, ze Polacy sa narodem wybranym, ??? > Idea wspolnego wroga mnie nie dotyczy. Czyzbym spotkal wreszcie chodzacy ideal? Czlowieka bez zwyklych ludzkich przypadlosci? A moze to tylko czcze gadanie? > Sa wazniejsze sprawy niz szukanie w inny > ch narodach ujscia dla > wlasnych lekow. Tu sie moge z toba zgodzic chociaz robie to nichetnie. Wiadomo "wrog to wrog" nie koniecznie musi on miec wymiar "narodowosciowy". pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilian Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: *.efekt.pl 16.07.01, 13:26 A jesli chodzi watek, piotrze, to niestety nie da sie ukryc ze i Green i Indris maja racje. przeciez jedno nie wyklucza drugiego. Twoj cynizm naprawde byl nienamiejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr_M Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: *.gazeta.pl 16.07.01, 13:57 Gość portalu: emilian napisał(a): > A jesli chodzi watek, piotrze, to niestety nie da sie ukryc ze i Green i Indris > maja racje. przeciez jedno nie wyklucza drugiego. Twoj cynizm naprawde byl > nienamiejscu. Moj cynizm wynika ze zniechecenia, ktore mnie ogarnia, kiedy po raz kolejny (setny, tysieczny ...) na Forum walkowany jest temat pt.: "ci straszni Zydzi i ci wspaniali partioci". Poziom tej dysputy jest zenujacy, dlatego czasem nachodzi mnie ochota, zeby sie powyzlosliwiac. Ludzka rzecz ... :-) A co do racji - wedlug mnie ma ja tylko druga z wymienionych osob. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilian Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: *.efekt.pl 16.07.01, 14:15 Gość portalu: Piotr_M napisał(a): > A co do racji - wedlug mnie ma ja tylko druga z wymienionych osob. A to dlaczego ? Przeciez to fakt ogolnie znany ze slowo antysemityz jest wyswiechtane jak stare gacie. Pamietasz moze taki film Woody Allena w ktorym glowny bohater (allen) nazwal jakiegos kolesia w kinie antysemitom, tylko dlatego ze tamtem rozmawiajac ze swoja dziewczyna stwierdzil ze ma nieżyt (katar, polskie tlumaczenie). Nasz bohater (zyd) od razu ubzdural sobie ze "niezyt" to jakis przytyk do jego narodowsci. To oczywiscie tylko filmowa fraszka ale ... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: 195.116.214.* 16.07.01, 14:26 dzieki emilianie, ale zbedny trud. przedmowca wie ze jestem antysemita i go nie przekonasz. a wywnioskowal to z lekko prowokacyjnego cytatu na poczatku, nie mojego zreszta autorstwa, ktory zamiescilem jako zagajenie, a nie jako moj poglad, co latwo wywnioskowac na podstawie dalszych wypowiedzi, ale przedmowca wie swoje, i "pierwsza osoba" jak mnie zapewne okresla, nie moze miec racji, bo nie! pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr_M Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: *.gazeta.pl 16.07.01, 14:41 Gość portalu: Green napisał(a): > dzieki emilianie, ale zbedny trud. przedmowca wie ze jestem antysemita i go nie > przekonasz. a wywnioskowal to z lekko prowokacyjnego cytatu na poczatku, nie > mojego zreszta autorstwa, ktory zamiescilem jako zagajenie, a nie jako moj > poglad, co latwo wywnioskowac na podstawie dalszych wypowiedzi, ale przedmowca > wie swoje, i "pierwsza osoba" jak mnie zapewne okresla, nie moze miec racji, bo > nie! pozdrawiam. Odnioslem sie wlasnie do tego "cytatu na poczatku". Jezeli chciales sprowokowac reakcje to moja jest wlasnie taka - nie zgadzam sie z tym pogladem. I tyle na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilian Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: *.efekt.pl 16.07.01, 14:50 Gość portalu: Piotr_M napisał(a): > Odnioslem sie wlasnie do tego "cytatu na poczatku". nalezalo by najpierw spytac czyj jest ten cytat. Byc moze twoje wzburzenie okazol by sie wtedy przedwczesne i nieuzasadnione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: 195.116.214.* 16.07.01, 14:56 Dobra, emilian, zejdzmy z niego... czy zastanawiales sie kiedyz dlaczego to wlasnie zydow nikt nie lubi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilian Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: *.efekt.pl 16.07.01, 15:00 Gość portalu: Green napisał(a): > Dobra, emilian, zejdzmy z niego... > > czy zastanawiales sie kiedyz dlaczego to wlasnie zydow nikt nie lubi? Niech zgadne: "bez powodu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: 195.116.214.* 16.07.01, 15:02 :))))) wlasciwa odpowiedz, a przynajmniej bardzo poprawna politycznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilian Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: *.efekt.pl 16.07.01, 15:08 > Gość portalu: Green napisał(a): > > czy zastanawiales sie kiedyz dlaczego to wlasnie zydow nikt nie lubi? ja na ten przyklad najbardziej nie lubie polaczkow tepiacych "antysemityzm". Zydom sie nie dziwie, moge ich uwazac za paranoikow, ale sie nie diwie bo to ich bezposrednio dotyczy. Jak uwazaja za sluszne to niech sie bronia. Byle tylko nie moim (naszym) kosztem. Ale nagorsi dla mnie sa owi bezinteresowni pogromcy hydry "antysyjonizmu", ktorzy nie proszeni, za frajer , w imie idei, chca sobie zdzierac palce nadaremno. No, chyba ze pracuja w Wyborczej. Moga sie wtedy wykazac ! Zeby kierownictwo nie mialo watpliwosci ze to wlasnie ONI, wybieraja sobie latwego do odszyfrowania nicka np. "Piotr_M" pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: 195.116.214.* 16.07.01, 15:30 czyli zgadzamy sie ze najgorsi sa anty-anty-cos-tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr_M Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: *.gazeta.pl 16.07.01, 15:30 Gość portalu: emilian napisał(a): > Ale nagorsi dla mnie sa owi bezinteresowni pogromcy > hydry "antysyjonizmu", ktorzy nie proszeni, za frajer , w imie idei, chca sobie > zdzierac palce nadaremno. > No, chyba ze pracuja w Wyborczej. Moga sie wtedy wykazac ! > Zeby kierownictwo nie mialo watpliwosci ze to wlasnie ONI, wybieraja sobie > latwego do odszyfrowania nicka np. "Piotr_M" Jak widze, zdemaskowal mnie nie ten, kto powinien ..., trudno bedzie sie z tym pogodzic, ale nie ma innego wyjscia. Twoje pojecie o funkcjonowaniu Wyborczej budzi we mnie smiech. Ale moze to dobrze, ze funkcjonuja mity. Jak to powiedzial wczoraj w telewizorze znany meloman (cytujac kogos innego oczywiscie):"Niech pisza co chca, byle w tytule nie przekrecili nazwiska". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilian Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: *.efekt.pl 16.07.01, 15:37 Gość portalu: Piotr_M napisał(a): > Jak widze, zdemaskowal mnie nie ten, kto powinien ..., trudno bedzie sie z tym > pogodzic, ale nie ma innego wyjscia. Jeszce nic straconego. Pamietaj: "cierpliwoscia i praca ..." > Twoje pojecie o funkcjonowaniu Wyborczej budzi we mnie smiech. Bardzo mi milo ze moglem ci dostarczyc tyle radosci. Przynajmniej wiem ze sie zrewanzowalem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr_M Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: *.gazeta.pl 16.07.01, 15:49 Gość portalu: emilian napisał(a): > > Twoje pojecie o funkcjonowaniu Wyborczej budzi we mnie smiech. > > Bardzo mi milo ze moglem ci dostarczyc tyle radosci. Przynajmniej wiem ze sie > zrewanzowalem. Zapomnialem dodac, ze jest to smiech z gatunku tzw. "pustych" - zero radosci, 100 % wspolczucia. Zakladam, ze Twoja "radosc" miala podobny charakter ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Re: Przepraszam IP: 195.116.214.* 16.07.01, 15:54 Przepraszam ze sie wtrancam, ale biorac pod uwage tytul watku, moglibyscie sobie chociaz od Zydow parchatych nawymyslac. przechodze na odbiór Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilian Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: *.efekt.pl 16.07.01, 15:58 Gość portalu: Piotr_M napisał(a): > Zakladam, ze Twoja "radosc" miala podobny charakter ... Wiesz, ten watek juz chyba umiera swoja smiercia naturalna. A tak w nawiasie to wcale nie czulem radosci ani nawet "radosci". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: 195.116.214.* 16.07.01, 16:04 Tak jest, oglaszam watek za umarly smiercia naturalna. Nie wniosl nic bo nie mial wniesc... ale milo bylo pogadac w kulturalnym gronie, zauwazcie bowiem, ze [jak dotad] nikt nikogo nie obrazil, i tego sie trzymajmy. Pozdrawiam Green Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilian Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: *.efekt.pl 16.07.01, 14:27 Gość portalu: emilian napisał(a): > Przeciez to fakt ogolnie znany ze slowo antysemityz jest wyswiechtane jak stare > > gacie. To prawda. jak sie nad tym zastanowic to nie wiem czy gdyby ktos dzisiaj nazwal mnie antysemita to chcialo by mi sie z tego "wybronic". Moze kiedys, dawno temu .. No, chyba zebym pracowal w Wyborczej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: 195.116.214.* 16.07.01, 14:33 I tak jeden przedmowca zakwalifikowal mnie jako antysemite, a drugi jako Zyda :))) czy to nie piekne? coz za pluralizm :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crotalus Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: 157.25.121.* 16.07.01, 11:40 Gość portalu: Indris napisał(a): > Przed wojną dla antysemity Żyd był wrogiem. > Obecnie dla antysemity wróg jest Żydem. > Uwaga: to ostatnie zjawisko występuje chyba TYLKO w Polsce. I Ty i Green umiecie dobrze grać słowami, przestawiać je. Powinniście zostać politykami, ale chyba nie tych samych partii. Albo przynajmniej dziennikarzami, ale chyba nie tych samych gazet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: 195.116.214.* 16.07.01, 12:30 Dzieki :) pomyslimy o tym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znak Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: 212.191.36.* 16.07.01, 13:40 Wydaje mi się, że jednak ten temat pod dyskusję podrzucił Żyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: 195.116.214.* 16.07.01, 14:27 OOOOO! prosze cóż za przenikliwosc? a na czym to znaku szanowny opierasz te przypuszczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azet Re: Antysemici polscy dawniej i dzisiaj IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.01, 00:59 Indris, masz niestety rację ! Odpowiedz Link Zgłoś