Dodaj do ulubionych

No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD

28.02.16, 02:45
Najpierw, będąc w sobotę w straży porządowej KOD wchodzę na chwilę na górę Stadionu Narodowego.
Stamtąd, z góry, widzę tłumy takie, że jęknęłam:
- Ło matko, nie do ogarnięcia.
Potem idziemy, następnie biegniemy z naszą grupą i stajemy na Rondzie gen. de Gaulle'a.
Pod palmą.
Stoimy na skrzyżowaniu z Nowym Światem.
Idzie czoło pochodu.
Przepuszczamy setki ludzi, którzy chcą dołączyć do marszu.
Mija godzina. Jeszcze pół godziny.
Ludzie maszerują.
Liderka naszej ekipy dostaje wiadomość, że ludzie z końca pochodu jeszcze nie weszli na Most Poniatowskiego.
Stoimy nadal zatem.
Idą kapitalnie zorganizowane grupy z różnych regionów Polski.
Aż się boję wymienać z obawy, iż kogoś pominę.
Idą, idą, idą, pozdrawiają nas, podchodzą, by podać rękę.

Przypomnę - 1,5 godziny przemarszu, a końcówki pochodu ani widu, ani słychu.
Nawet na most jeszcze nie dotarli.

Informacja oficjalna TVP - 15 tys. uczestników.
Informacja nieoficjalna KOD z wieczornych godzin - zebrano w czasie manifestacji 20 tys. podpisów pod obywatelskim projektem ustawy o Trybunale Konstytucyjnym.

No cóż.
Nie każdy musi umieć liczyć.
Jak się wydaje, w TVP liczą coraz słabiej.
A może ja mam zwidy - nie widziałam jeszcze tak dużej manifestacji w Warszawie, jak ta - marsz My Naród.
Ale może miałam omamy.
Czy coś.

Obserwuj wątek
    • alistair-p Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 02:53
      Musiało ci się coś pomylić :-) Podobno było ok 4,500 uczestników,a te 20 000 podpisów to bajer :-)Sam widziałem w TVPiS Info.Parę osób się kręciło koło Stadionu.
      • snajper55 Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 03:39
        alistair-p napisał:

> Musiało ci się coś pomylić :-) Podobno było ok 4,500 uczestników,a te 20 000 po
        > dpisów to bajer :-)Sam widziałem w TVPiS Info.Parę osób się kręciło koło Stadio
        > nu.

A ja widziałem pusty most Poniatowskiego. Co prawda było po 22 ale był pusty. I żadnych ludzi na torach. :D

S.
    • pies_na_czarnych Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 04:51
      Serce rośnie! :)
      • matigrypl Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 06:03
        A ja pamiętam spędy hitlera i stalina i też w jedynie słusznej sprawie!
        • ayran Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 06:58
          Pamiętasz spędy Hitlera? Te z czasów opozycyjnych, jak mniemam - czyli z lat 20-tych? Byłeś na miejscu czy oglądałeś transmisje w telewizji?
    • czekam.na.lewice Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 06:12
      20 ooo podpisow to jak rozumiem reszta , te kolejne dziesi?tki tysięcy, zapomniała dlugopisôw :)
      • l_zaraza_l Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 16:26
        Jutro do GW będzie dołączona naklejka.
    • ave.duce Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 08:45
      Niech sobie kaczyści i ich akolici zakrzykują fakty. Nie warto wdawać się w dyskusje z łgarzami, którzy nie mają pojęcia, o czym piszą.
      • m.c.hrabia Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 08:51
        dokładnie ,
        • ave.duce Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 17:19
          Ależ się kaczyści&co. ściekają - aż miło poczytać. Dwoją się i troją, bidulki.
          • m.c.hrabia Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 17:45
            A zabawny taki zestresowany bo pewnie nikt z Wawra nie dzwoni ,znaczy się żadna
            wawerka ????
            • rozbawiony78 Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 17:54
              Alepangłupotypieprzynaprawdę:))))))

• ave.duce Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 18:00
              Nie interesuje mnie ta tematyka - ale kaczyści&co. chyba na palcach liczą ;)

Pozdrawiam.
              • rozbawiony78 Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 18:13
                Po pierwsze antyszKODniki, a nie kaczyści. A po drugie- gdy nóż jeden bandyta ma, uczciwemu potrzebne dwa.:)))))))
      • rozbawiony78 Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 16:45
        Liczyć też nie umiesz? Film z drona (waszego) i do roboty, lewaczko z fzd.
        800 szeregów na dwóch kilomerach. W każdym szeregu 20 osób, przeciętnie. 350 szeregów na 506 metrach mostu, reszta poza nim. Razem ok 20 tysięcy, plus minus trzytysiące..
        I to potwierdza:
        a) liczba zebranych podpisów
        b) liczba ludzi na placu Piłsudskiego
        c) długość kolumny i czas jej przemarszu z miejsca startu do mety, w tempie ok 2 km/godzinę
        d) obliczenia policji
        e) obliczenia niemieckich dziennikarzy.
        f) no i dowód koronny: Film z kodowego drona.

A gdzie te 180 tysięcy brakujących do zajawki fałszerza kijowskiego? Do Wisły powpadali? Dołączyli na rondzie ONZ i odłączyli przed Królewską?
        Alepanibzduryopowiadanaprawdę:)))))))))

• yoma Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 17:06
          Dobrze już, dobrze, było 20 tys. Proszki zaraz zaczną działać, mamusia zaraz przyjdzie, tylko ciiii...
          • rozbawiony78 Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 17:40
            Wpisz swoją odpowiedź
          • rozbawiony78 Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 17:43
            Aleście kodziarze merytoryczni, gdy wam łgarstwo udowodnić.:)))))))))
            Propagandyści czyli.
    • zapijaczony_ryj Nie masz zwidów, to był największy marsz 28.02.16, 08:48
      o nadłuższej trasie liczące j4 km. Te PiS_dzielcze były prawie o połowę krótsze
    • nazimno Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 08:50
      Strach pomyslec o 1-Maja.
    • xystos Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 08:51
      ..tez tak mam ale po pollitra ZYTNIA
      zwidy mijaja i widze ostro i jestem
      gotowy jechac conajmniej tysiac kilometrow
    • gorszysort Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 11:44
      Lepiej nie przyznawać się do obecności na marszu , Ziobro i jego sprzedajne służby załatwią cię jak Blidę
    • damakier1 "Strach, strach, strach rany boskie...!" 28.02.16, 16:19
      Tak to działa: im nas więcej, tym bardziej się boją. Im bardziej się boją, tym mocniej zamykają oczy, a im bardziej mają zaciśnięte powieki, tym mniej widzą...
      • rozbawiony78 Re: "Strach, strach, strach rany boskie...!" 28.02.16, 16:50
        Bzdury! Było was 20 tysięcy. Góra. Reszta to wasze łgarstwa, lewacka antypolska targowico. Nie udało się, wam, siłami petrudolarowców i obrońców płatnego bolka z całej Polski, przebić nawet połowy przeciętnego marszu Niepodległości. A to dopiero początek waszej równi pochyłej.
        Nicht Wahr, Liebchen?:)))))))))
        • zoil44elwer Re: "Strach, strach, strach rany boskie...!&# 29.02.16, 14:17
          KOR-KOD-KOT i EOT!
      • giulia1234 Re: "Strach, strach, strach rany boskie...!" 28.02.16, 16:57
        damakier1 napisała:

> Tak to działa: im nas więcej, tym bardziej się boją.

Uuuuuuuuu...
        Jak się bałam :(:(:(
        W Gdańsku na OGÓLNOPOLSKIM wiecu poparcia TW Bolka było TRZY TYSIĄCE (w porywach) uczestników!!!!!!
        Ojejku, jejku, jak ja się teraz boję, coraz mocniej się boję...

A tak poważnie, to rzeczywiście było strasznie:

1. Danuśka plotła trzy po trzy. Z dużym zaangażowaniem chwaliła PIS za ich projekt dot przechodzenie na emeryturę we wcześniejszym wieku, a nie w wieku 67 jak to NARZUCIŁO PO.
        Tylko problem, że Danuśce się wydawało, że ona PIS krytykuje, a chwali PO. Ale jaja.. jakby bieńkowska powiedziała.

2. Upasiona locha krzywonos drwiła z niskiego wzrostu Kaczyńskiego. Tylko Kaczyński nie ma wpływu na swój wzrost, a towarzyszka henia utuczyła się na własne życzenie. I to za nasze na dodatek tj. za wyłudzoną emeryturkę.
        Ale lud KODowy buchnął gromkim śmiechem. Taka reakcja na "mowę miłości" towarzyszki utuczonej heni.

• l_zaraza_l Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 16:49
      Nie mogłam pojechać (przez pieski) ale oglądałam w telewizji i dokładnie tak jak mówisz: szli, szli, szli... Rzeka ludzi.
      • rozbawiony78 Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 16:53
        Rzeka o długości 2 km i szerokości od 13 do 22 metrów.
        Razem 20 tysięcy osób. Co wykazał wasz własny dron, wystarczy policzyć ludzi w szeregu i liczbę szeregów.
        • ateizm.antyteizm Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 17:03
          Przestań tak liczyć, bo jeszcze uwierzą. Nie znasz PISu? Oni takie żarty traktują jako prawdy ;)
          • rozbawiony78 Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 17:20
            Gorzej że kodeki święcie wierzą że ta rzeka wczoraj,miała 20 km (200 tys ludzi tyle by zajęło), czyli od Trockiej po Opaczewską:)))))))
            • damakier1 Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 17:58
              Jezu, Rozbawiony, strasznego doznałeś wzmożenia... ;)
              • rozbawiony78 Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 18:17
                Mierzi mnie łgarstwo udające prawdę.
                Obojętnie z której strony.
                Ciebie rozumiem bardziej przyciąga filozofia Kalego.
                Nie dziwi.
            • ateizm.antyteizm Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 18:06
              1 metr^2 = 1 osoba
              2 [km] = 2000 [m]
              2000[m] * 13[m]= 26000[m^2]
              26 tys osób. Nie wiem jak Ci wyszło 200 tys.
              Możesz podzielić się swoimi obliczeniami, które pokażą, że wychodzi 200 tys.?
              • ateizm.antyteizm Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 18:09
                Ok rozbawiony dobrze policzył pod warunkiem, że marsz rozchodził się równomiernie na 1 metr.
        • l_zaraza_l Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 17:04
          Tu także fajnie widać:
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19691089,to-krotkie-wideo-znakomicie-pokazuje-skale-wczorajszego-marszu.html#Czolka3Img

• ayran Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 17:41
            sport.se.pl/inne/maraton-warszawski-wyniki-adam-malysz-wolniejszy-od-justyny-kowalczyk-orlen-warsaw-marathon_318912.html
            To jest zdjęcie ze startu "Orlen Maratonu" z 2013. Łącznie startowało ok. 16.000 ludzi. Start był z ul. Wybrzeże Szczecińskie - maratończycy biegli w stronę Mostu Gdańskiego, uczestnicy biegu na 10 km, który startował pół godziny wcześniej, ruszali w przeciwna stronę. Na tym zdjęciu są praktycznie wszyscy uczestnicy biegu - pierwszy rząd maratończyków stał ;przed Mostem Średnicowym, natomiast pierwszy szereg "krótkodystansowców" był tam, gdzie stał autor zdjęcia. Jest to dokładnie po drugiej stronie stadiony, niż Zwierzyniecka, skąd ruszyła pochód wczoraj, ale na podstawie prostego porównania (byłem w tłumie i wtedy i teraz) mogę powiedzieć, że wczoraj było co najmniej pięć razy więcej ludzi.
          • prof.pisduszko To nie zwidy, było nas dużo i był to kolejny krok 28.02.16, 19:04
            ku budowaniu siły społecznego oporu.
            Oczywiście - idąc w masie ludzi - nie ogarnia się całości zgromadzenia, widzi się tylko najbliższe otoczenie, czyta hasła niesione w promieniu kilkudziesięciu metrów, słyszy wuwuzele, okrzyki i śpiewy.
            Czasem tylko, z niektórych punktów przemarszu - widać dalej i wtedy człowiek sobie uświadamia, jak wielu ludzi podobnie ocenia zagrożenia stwarzane przez obecną - PiSowską władzę. I przychodzą wspomnienia oraz refleksje.
            Bo przecież - w swym dość długim już życiu - wpierw jako student, a później jako człowiek dorosły - uczestniczyłem w wielu zgromadzeniach, marszach i manifestacjach za demokracją, wolnościa słowa, otwarciem na Zachód, a przeciwko dyktaturze ciemniaków, ekonomicznym nonsensom i draństwom autorytarnej, ksenofobicznej władzy.
            Wniosek z tamtych doświadczeń jest jeden - partia rządząca samowładnie ulicznych demonstracji nie lubi, ale - mając w swym ręku bezpiekę i resorty siłowe - demonstracji, nawet najliczniejszych - się nie boi.

Jeśli demokratyczna zbiorowość obywatelska chce żyć w demokracji - musi się przekształcić w świadomą swych celów i zdeterminowaną grupę, grupa w obywatelską strukturę organizacyjną, obywatelska struktura - w partię. Trzeba się organizować.

Bo to co się przeżywa w osobistej, niewielkiej, wycinkowej skali - to jest psychologiczna istota takich demonstracji. Przynajmniej ja to tak odczuwam. Jako kolejny etap dojrzewania do działań wykraczających poza dotychczasowy krąg doświadczeń. Ale działań koniecznych i nieuniknionych.
      • czekam.na.lewice Wielki żal, że nie było tam Wałęsy 28.02.16, 17:30
        Mógłby wyrazić jakąś chrześcijańską opinię o kimś z działaczy . Może powtórzyłby katolicką wypowiedż znad Matki Boskiej o Krzywonos:
        wiadomosci.onet.pl/kraj/walesa-krzywonos-byla-bez-mozgu-nie-miala-pojecia-co-sie-dzieje/ceyg1
        Może o Borusewiczu ....
        • prof.pisduszko Nie, na nowe czasy potrzebne jest nowe przywództwo 28.02.16, 19:20

potrafiące znaleźć inteligentny i skuteczny sposób na zintegrowanie większości rozsądnych ludzi wokół niezbędnych przedsięwzięć, od których zależy przetrwanie i dobrobyt naszego państwa i narodu.
          • rozbawiony78 Re: Nie, na nowe czasy potrzebne jest nowe przywó 28.02.16, 20:35
            Waszego z pewnością. Polskiego niekoniecznie:)))))
          • czekam.na.lewice Re: Nie, na nowe czasy potrzebne jest nowe przywó 29.02.16, 06:12
            prof.pisduszko napisał:

>
            > potrafiące znaleźć inteligentny i skuteczny sposób na zintegrowanie większości
            > rozsądnych ludzi wokół niezbędnych przedsięwzięć, od których zależy przetrwanie
            > i dobrobyt naszego państwa i narodu.
            Zgoda. Moim zdaniem nie są takimi przywódcami , stojący na scenie tego marszu : Ryszard z Kamerunu, Schetyna, Kijowski a już tym bardziej Nowacka.
            Jako jeden z pierwszych poparłbym taki Ruch gdyby nie stare, zgrane karty próbujące wrócić do kasy i władzy.
    • pkt4a Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 17:26
      " tarzyszu operatorze ! nie po tłumach kamerom ! nie po tłumach ! "

www.dziennikbaltycki.pl/wiadomosci/gdansk/g/manifestacja-kod-dla-walesy-w-gdansku-polska-murem-za-walesa-zdjecia,9429715,17122017/
    • douglasmclloyd Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 18:21
      Telewizja polska kłamie - historia zatoczyła koło.
      • damakier1 Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 28.02.16, 22:56
        douglasmclloyd napisał:

> Telewizja polska kłamie - historia zatoczyła koło.

Wojciech Młynarski: Ballada o Przeszkoleniu kamerzystów

Ze dwa lata temu gdzieś
        Taka się rozeszła wieść:
        Że z pomocą super- ekstra- specjalistów
        Wskutek ważkich stu decyzji
        Ma się odbyć w Telewizji
        Nadzwyczajne Przeszkolenie Kamerzystów.

Ten, co szkolił, nie był kiep,
        Miał analityczny łeb
        (tak przynajmniej sam o sobie twierdził śmiało)
        I powiada nam: Chłopaki,
        Problem jest ogólnie taki:
        Przyjdzie dużo, a pokazać trzeba mało!

Trzeba, chłopcy, zrobić tak
        (bo inaczej - tęgi hak
        wyląduje w waszych personalnych teczkach):
        Będzie tłum stłoczony licznie,
        Rozmodlony fanatycznie,
        A w kamerze ma mi z tego wyjść garsteczka!

Tekst linka
    • man_sapiens Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 29.02.16, 00:08
      skoro 15000 ludzi potrzebowało 1,5 godziny żeby przejśc przez most, to wytłumaczenie jest proste: demonstranci szli gęsiego, no może w dwóch kolumnach. No bo
      15000/(1,5godz.*60min./godz.*60sekund/min.) = 2,78 demonstranta / sekundę
    • kod-kod-gdak Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 29.02.16, 00:30
      jak wygra kod bedzi demokracja, mimo wyroku sądu nie będziesz musiał płacić alimentów..........
      • czekam.na.lewice Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 29.02.16, 06:14
        kod-kod-gdak napisał:

> jak wygra kod bedzi demokracja, mimo wyroku sądu nie będziesz musiał płacić al
        > imentów..........
        Taka bezkarność będzie możliwa tylko wtedy, kiedy poręczenie wyda pani Środa a ta wyda takie poręczenie wtedy kiedy należysz do KOD.
    • bard333 Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 29.02.16, 01:20
      ło matko... chciałbym to zobaczyć, znaczy nie te tłumy, bo to akurat jestem sobie w stanie wyobrazić ;)

chciałbym zobaczyć jak to ogrodniczka pogania te tłumy tetryków, tęskniących za swoją młodością, gdzie bolek, ich mentalny dzisiejszy wuc, którego kiedyś zwalczali, okazał był się jednak jednym z nich...;)

i czapajew gieroj...;)
    • magdolot Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 29.02.16, 01:42
      olga_w_ogrodzie napisała:

Zgadza się. Na początku byłam blisko końca i 2 godziny trwało zanim ruszyliśmy, masie ludzi od tego stania kręgosłupy poodpadały i całej trasy nie zdołali zrobić. A jak moja ekipa pod Rotundą odsapywała, to ten koniec nas mijał i mijał i mijał... bez końca. Tak jakby spuchł po drodze.

Jak byłaś pod palmą to ja Ci machałam, więc czuj się pomachana. :-)
      Ogarnęliście ten tłum bardzo sprawnie!

Jak rano wyjrzałam przez okno i była mgła, to zaklęłam że nas w tej mgle nie będzie widać. Wyszło słoneczko a Kurskiego jednak mocno zamgliło... Cuda, cuda ogłaszają.
    • west-side-story Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 29.02.16, 07:55
      Spoko Ola. Zaniżanie liczby uczestników przez policję, tvp i pisiaczków-trollaczków to dobry znak. Władza się boi.
      Szach.
      • tw_wielgus Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 29.02.16, 09:11
        A zawyżanie przez organizatorów i ratusz jest oznaką czego?
        BTW jakie to ma znaczenie, tysiąc w tą, czy tysiąc w tą. Istotne jest to, że w obronie donosiciela udało się zmobilizować dużą masę ludzi. Co jest samo w sobie pozytywnym zjawiskiem gdyż jak mówi pismo święte grzesznikom należy udzielić wsparcia. A grzesznik sądząc po klapie jest oddanym sługą Kk.
        • wiarus-pl Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 29.02.16, 13:54
          Nie zaniżyli. Podali, że było około 80 000, a z nagrania wideo po przeliczeniu pochodu w całości kazało się, że było ponad 112 000 osób. To faktycznie garstka.
          • magdolot Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 29.02.16, 14:10
            wiarus-pl napisał(a):

> Nie zaniżyli. Podali, że było około 80 000, a z nagrania wideo po przeliczeniu
            > pochodu w całości kazało się, że było ponad 112 000 osób. To faktycznie garstka.

Faktycznie. W ogóle nie ma o czym mówić. 100 dni "dobrej zmiany" i dopiero trzecia czy czwarta demonstracja takiej małej garstki... W dodatku garstki nieprawomyślnych i nieprawdziwych zboczeńców, z którą prawdziwi Polacy w ogóle nie będą rozmawiali, tylko ją wyślą na Sybir skazując za... wyrywanie paznokci [?!].
            Aha, a najlepszym dowodem na to, że demokracja w Polsce nie jest zagrożona jest fakt, że do tej garstki się jeszcze nie strzela.
            Kurza twarz! Pozostaje serdecznie pogratulować tej naszej jedynej prawdziwie demokratycznej władzy w Państwie...
          • tw_wielgus Re: No trudno. Mam zwidy. Marsz #KOD 29.02.16, 14:18
            W mojej ocenie było ponad 200 tysięcy, ale tylko 40% broniło kapusia. Pozostali wyszli na spacer.

"z nagrania wideo po przeliczeniu pochodu w całości " a z nogą wszystko w porządku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka