Dodaj do ulubionych

Katastrofa emerytalna

10.09.16, 13:27
Na szczęście w Polsce odsunięto PO od władzy idących radosną drogą Chilijczyków?

wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/530584,katastrofa-systemu-emerytalnego-w-chile-to-mogl-byc-scenariusz-dla-polski.html
"Emerytura jak nieustające wakacje". Co dziwne, wielu lemingów uważa, że fundusze, które przejadają większość zgromadzonych środków są najlepszą inwestycją ich życia.
Nawet jakby wpłacali regularnie na oddzielne konto w banku mieliby lepszą starość.
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: Katastrofa emerytalna 10.09.16, 13:35
      zmień dostawcę zioła.
      • green-balon Re: Katastrofa emerytalna 10.09.16, 14:06
        m.c.hrabia napisał:

> zmień dostawcę zioła.

Dlaczego ma zmieniać. Każdemu ciulowi który mi wyliczał ile to dostanę emerytury zadawałem jedno pytanie, w co fundusze będą inwestować by uzyskać tak wysoką stopę zwrotu bo moim zdaniem taką stopę można uzyskać tylko i wyłącznie inwestując w broń i narkotyki. OFE to zwykłe złodziejstwo.
        • m.c.hrabia Re: Katastrofa emerytalna 10.09.16, 14:11
          OFE to zwykłe złodziejstwo.

od zawsze tak uważałem i pis by ich .......ł, na szczęście dzięki Tuskowi nie są przymusowe.
          • green-balon Re: Katastrofa emerytalna 10.09.16, 14:14
            Któryś filar był przymusowy dla pewnej grupy wiekowej i ta grupa na tym straciła.
    • mara571 zaprogramowana katastrofa emerytalna 10.09.16, 13:52
      powiedzialybym teraz w roku 2016, kiedy juz wiemy jak bardzo neoliberalne reformy uzaleznily los przecietnego obywatela od rynkow finansowych.
      Dziennik podaje nazwisko polskiej profesor Leokadii Oreziak (SGH, szefowa Katedry Finansow Międzynarodowych), ktorej glosu mainstrem jakos nie chcial slyszec. Mogla zabierac glos w Radiu Maryja lub Telewizji Trwam, ktore dla kazde leminga sa glupie i niewiarygodne.
      Nawet jej ksiazka "OFE. Katastrofa prywatyzacji emerytur w Polsce" nie zainteresowala w Polsce dziennikarzy zajmujacych sie ekonomia, ale, i to jest paradoks, srodowisko Krytyki Politycznej.
      Tam wlasnie ukazal sie w 2014 wywiad, w ktorym L.Oreziak mowi:
      "Na tym właśnie polegał zamach na polskie emerytury i finanse publiczne, że uniemożliwiono tym i wielu innym osobom publiczną prezentację poglądów. Przygotowując tę książkę, rozmawiałam z wieloma osobami, świadkami historii po prostu, którzy powiedzieli mi, co wtedy było robione. Jak odsuwano dziennikarzy od prezentowania tematyki reformy emerytalnej, jeśli mieli inne poglądy niż te, które propagował Bank Światowy. A media dostały wtedy wielkie pieniądze na reklamy. Sponsorowano także całą klasę polityczną, różne instytucje, naukowców. A jeszcze do tego proces legislacyjny został tak skrócony, że ograniczono w ogóle jakąkolwiek dyskusję. Cytuję w książce wypowiedź premiera Cimoszewicza z 21 maja 1997: „My swoje zrobić musimy i rząd jest zdeterminowany, żeby przeprowadzić te projekty ustaw plus ewentualnie dalsze, które są w końcowej fazie prac. Wiem, że postępujemy w sposób uproszczony, konsultacji nie przeprowadziliśmy nie tylko z Radą Nadzorczą ZUS-u, ale i z innymi gremiami. Gdybyśmy jednak zachowali pełną elegancję postępowania, elegancję wskazaną także ze względów realnych, nie tylko grzecznościowych, to obawiam się, że z niczym byśmy nie wystąpili. Musieliśmy dokonać brutalnego uproszczenia procedur wewnątrzrządowych. Projekty ustaw opracowane przez pełnomocnika i biuro pełnomocnika trafiały po tygodniu od ich opracowania na posiedzenie rządu”.

Podobnie wyglądała debata publiczna za czasów następnej koalicji, przed uchwaleniem w grudniu 1998 r. ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych wprowadzającej radykalną reformę emerytalną w życie i faktycznie zatwierdzającej przymusowy filar kapitałowy w postaci OFE. Stworzenie tego filara to był prawdziwy skok instytucji finansowych na emerytury, na finanse publiczne i dlatego debatę publiczną zmarginalizowano. Ludzie nie mieli więc możliwości, by się dowiedzieć, się na czym naprawdę polega reforma emerytalna. Uważam, że reforma z roku 1999 to jest prawdziwe dzieło sztuki propagandy medialnej, sztuki wprowadzania w błąd całego społeczeństwa."
      Czyzby media wstydzily sie nadal swojej propagandy sprzed 25 lat?
      www.krytykapolityczna.pl/artykuly/gospodarka/20140403/oreziak-ofe-dzielo-sztuki-propagandy-medialnej
    • belphegor-pisu Hurrra Grecja na horyzoncie!! 10.09.16, 14:11
      Jeszcze tylko kilka lat rządów pisssmatołkuf i nareszcie będziemy mieli Grecję nad Wisłą, bez żmudnych lotów samolotami.
    • erte2 Re: Katastrofa emerytalna 10.09.16, 14:29
      antiproton
      żuczku, dlaczego kłamiesz?*
      OFE w Polsce nie wypaliło, to fakt. Główną przyczyną był światowy kryzys finansowy (podobnie zresztą jak w Chile), a co za tym idzie - spadek wartości akcji. Poza tym rzeczywiście, warunki były złodziejskie (początkowo 8,5% wartości składek na "obsługę"), większość lokowana w Obligacje Skarbu Państwa co samo w sobie było kuriozalne.
      Tyle że to właśnie rząd PO-PSL dość wcześnie to zrozumiał i próbował się z tego wycofać (pierwszym krokiem było dość radykalne zmniejszenie składek - operacja b. trudna do przeprowadzenia przy nieustannym jazgocie "chóru wujów" o "skoku na nasze pieniądze", "złodziejstwie" itd.; w którym to wielogłosie pisowscy "wujowie" całkiem głośno się darli).
      Następną próbą ratowania przyszłych emerytów przed głodowymi świadczeniami było podniesienie wieku emerytalnego (właśnie teraz ustawowo "odkręcane" przez pisowskich kretynów) oraz próby zniesienia przywilejów różnych dziwnych grup emerytur.
      To wszystko robił rząd PO-PSL mając świadomość że nie przyniesie mu to popularności, a wręcz przeciwnie - może być przyczyną przegrania wyborów (co zresztą się stało). Ale zasiadający w nim ludzie wbrew doraźnemu pragmatyzmowi przeprowadzali te reformy mając na względzie nie to co stanie się za rok czy dwa, ale po prostu przyszłe losy Polek i Polaków

* Pytanie postawione niepotrzebnie. Kłamie, bo jest pisowcem, a kłamstwo jest immanentną cechą tego gatunku człekokształtnych. Natury nie przeskoczysz....
      • green-balon Re: Katastrofa emerytalna 10.09.16, 14:42
        A nie przyszło ci do głowy że podniesienie wieku emerytalnego zwiększa bezrobocie wśród młodych jak i ludzi starszych tak samo jak przywileje emerytalne dla niektórych grup zawodowych. Im szybciej człowiek odchodzi na emeryturę tym większy zysk dla firm i państwa bo maleje bezrobocie i rośnie dochód ze składek wszelakich. Ludzie po 60-tce więcej czasu spędzają w przychodniach niż w pracy a to jest strata. A bredzenie o tym że im dłużej będziesz pracować tym większą emeryturę otrzymasz jest robieniem ludzi w ciula bo np. w moim przypadku według obliczeń ZUSU te durne dwa lata różnicy dają mi 12 zł miesięcznie, "niech se je fsadzom".
        • m.c.hrabia Re: Katastrofa emerytalna 10.09.16, 14:51
          Im szybciej człowiek odchodzi na emeryturę tym większy zysk dla firm i państwa

o w mordę ,trzeba wysyłać czterdziestolatków na emeryturę , albo jeszcze wcześniej
          (agencik tomaszek)
          • green-balon Re: Katastrofa emerytalna 10.09.16, 14:55
            m.c.hrabia napisał:

> Im szybciej człowiek odchodzi na emeryturę tym większy zysk dla firm i pańs
            > twa

>
            > o w mordę ,trzeba wysyłać czterdziestolatków na emeryturę , albo jeszcze wcześn
            > iej
            > (agencik tomaszek)

Według ciebie 45 lat pracy fizycznej w warunkach szkodliwych, ze spie...nym kręgosłupem, ze spie...nymi stawami to mało? Jeśli tak toś waść palant.
            • m.c.hrabia Re: Katastrofa emerytalna 10.09.16, 14:59
              a ten fizyczny, to w jakim wieku ma przechodzić?
              • green-balon Re: Katastrofa emerytalna 10.09.16, 15:01
                60 lat.
                • m.c.hrabia Re: Katastrofa emerytalna 10.09.16, 15:03
                  a kto ma płacić ?
            • kfugktru23 Re: Katastrofa emerytalna 10.09.16, 15:05
              Tak. To za mało. No sorry ale przed wojną nie było emerytur i zapierd... w kopalni do śmierci. W zaborze rosyjskim oczywiście. W niemieckim emerytura była od... 70-tki. Wcześniejsze emerytury wprowadzono dopiero... w PRL. W stanie wojennym.
            • stasi1 Re: Katastrofa emerytalna 11.09.16, 11:42
              Ostatnio w Niemczech odezwały się głosy że ten ich 67 lat na emeryturze to jednak za wcześnie, należy podnieść
        • sverir Re: Katastrofa emerytalna 12.09.16, 06:51
          "A nie przyszło ci do głowy że podniesienie wieku emerytalnego zwiększa bezrobocie wśród młodych(...)"

A zwiększa?
          • kfugktru23 Re: Katastrofa emerytalna 12.09.16, 06:54
            Zmniejsza. Młody nie zastąpi bezpośrednio starego. To często stary pracując stwarza stanowiska dla młodych. Czyli na przykład stary kierownik potrzebuje sekretarki. Kierownik idzie na emeryturę to sekretarka na bezrobocie.
            • sverir Re: Katastrofa emerytalna 12.09.16, 06:56
              A mnie temat naprawdę interesuje. Kiedy PO podnosiło wiek emerytalny, to nie było słychać głosów zielonego balona, że ten wiek zwiększy bezrobocie wśród młodych. Mówiono raczej, że starzy nie będą mieli gdzie pracować, bo stopa aktywizacji zawodowej 50+ w Polsce jest bardzo niska. Gdzie się zielone balony uchowały?
      • mara571 nie tylko w Polsce nie wypalilo 10.09.16, 15:37
        zapomnialas jeszcze o sowitej prowizji dla przedstawiciela funduszu emerytalnego..
        Dla zarabiajacych najnizsza krajowa oznaczalo to ca 2 lata skladek, ktore nie powiekszaly konta w OFE.
        Pisanie o tym, ze " właśnie rząd PO-PSL dość wcześnie to zrozumiał i próbował się z tego wycofać" jest drobna przesada.
        Przypomne, ze rzad Tuska zdecydowal sie na zmiejszenie haraczu i konfiskate pieniedzy nalezacych do przymusowych udzialowcow funduszy w roku 2013. I nie zrobilby tego, gdyby nie zagrozenie przekroczenia konstytucyjnego progu zadluzenia panstwa. bPBK ustawe podpisal miedzy Swietami Bozego Narodzenia a Nowym Rokiem, ale skierowal ustawe do TK.
        Komorowski mial watpliwosci co do zakazu inwestowania funduszy w obligacje, nakazu inwestowania w akcje i zakazu reklamy OFE. Owczesna Rzecznik Praw Obywatelskich zglosila odrebna skarge. I utracila szanse na przedluzenie kadencji.

TK orzekl poltora roku pozniej, ze konfiskata obligacji Skarbu Panstwa jest OK.
        "Zgodnie z orzeczeniem przeniesienie części środków do ZUS i umorzenie 51,5 proc. aktywów OFE nie stanowi naruszenia zaufania obywateli do państwa i pozostaje w zgodności z ustawą zasadniczą."
        Wyrok zapadl w 15.osobowym skladzie, obradom przewodniczyl A. Rzeplinski. Zdanie odrebne zglosili T. Liszcz, W.Hermelinski, M. Granat.

Przypomne, ze nadal Komisja Europejska nie wydala decyzji w sprawie skargi firm prowadzacy OFE dotyczacych zakazu inwestowania srodkow poza Polska.
        Tak wlasnie zniknely pieniadze obywateli chilijskich.
        • mara571 zapomniales o 45-letnim stazu pracy 10.09.16, 15:40
          i 45-letnim oplacaniu skladek do Deutsche Rentenversicherung.
      • inocom Re: Katastrofa emerytalna 10.09.16, 18:34
        erte2 napisał:

> antiproton
        > żuczku, dlaczego kłamiesz?*
        > OFE w Polsce nie wypaliło, to fakt. Główną przyczyną był światowy kryzys finans
        > owy (podobnie zresztą jak w Chile),

Już to dyskwalifikuje ten system. Obywatel jest zmuszony zawrzeć umowę z jakimś OFE, a jak nie to go wylosują, będzie bulił przez całe życie, a potem pani w okienku mu powie, sorry Winnetou, ale był kryzys USA. Obywatel został zmuszony do spekulacji swoimi środkami.

> a co za tym idzie - spadek wartości akcji.
        > Poza tym rzeczywiście, warunki były złodziejskie (początkowo 8,5% wartości skła
        > dek na "obsługę"),

8.5% za obsługę czego? :) PiS może wprowadzić przepis, że 8.5% należy się za obsługę bankową, a banki są obowiązkowe. Żyć nie umierać.

> Następną próbą ratowania przyszłych emerytów przed głodowymi świadczeniami było
        > podniesienie wieku emerytalnego (właśnie teraz ustawowo "odkręcane" przez piso
        > wskich kretynów) oraz próby zniesienia przywilejów różnych dziwnych grup emeryt
        > ur.

Co da podnoszenie, wieku emerytalnego, jak forsowany przez PO był model umów śmieciowych? A PSL uważa, że najlepszy jest KRUS?
        Do dziś nie ma żadnego powiązania prawa do emerytury z ilością lat składkowych. Kryterium jest wiek biologiczny. Przecież to jest chore. Lata składkowe powinny być głównym kryterium. Jeśli ktoś nie może pracować wymaganej liczby lat, to jest renta.
        • belphegor-pisu Re: Katastrofa emerytalna 10.09.16, 22:15
          Jeden wątek - jeden nick, wPiSywaczu ze sklerozą.
      • niegracz Re: Katastrofa emerytalna- żuczku 11.09.16, 10:55
        erte2 napisał:
        • inocom Bo OFE to taka piramida finansowa 11.09.16, 22:38
          niegracz napisał:

> erte2 napisał:

W której do uczestniczenia zostali zmuszeni obywatele ukazem służb państwowych.
          Jak będą nowe wpłaty, to będzie rosło, ale jak zaczną się wypłaty (patrz Chile) całą piramidę OFE weźmie w łeb.
          • sverir Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 12.09.16, 06:57
            Nawiasem, to polski system ubezpieczeń społecznych też jest piramidą finansową. Z tą różnicą, że sumy są "gwarantowane" przez państwo.
            • inocom Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 12.09.16, 07:46
              sverir napisał:

> Nawiasem, to polski system ubezpieczeń społecznych też jest piramidą finansową.
              > Z tą różnicą, że sumy są "gwarantowane" przez państwo.

W OFE już założenia masz inny mechanizm. Na początku mami się ludzi stopą zwrotu, bo się tylko kupuje, więc i cena jednostkowa rośnie. Kiedy dochodzi do sprzedaży cena zaczyna maleć. A jeszcze musimy pamiętać o niemałej prowizji 8.5%, która została wyprowadzona z rynku.
              • sverir Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 12.09.16, 08:00
                W systemie ubezpieczeń społecznych masz tak, że dostaniesz kasę, jeżeli organizator systemu znajdzie kogoś, kto na tę kasę wyłoży swoją kasę. Od klasycznych piramid różni się brakiem zysku dla uczestników.
                • inocom Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 12.09.16, 08:12
                  sverir napisał:

> W systemie ubezpieczeń społecznych masz tak, że dostaniesz kasę, jeżeli organiz
                  > ator systemu znajdzie kogoś, kto na tę kasę wyłoży swoją kasę. Od klasycznych p
                  > iramid różni się brakiem zysku dla uczestników.

W ZUS jest to wydatek sztywny. Zawierając umowę z Państwem nie obchodzi Cię, czy Państwo znajdzie jelenia, który będzie na Ciebie płacił. Prosty układ, ja pracuję na PKB a w zamian Państwo zapewnia mi jako-taką starość.

I nie ma co sztucznie podwyższać wieków w trakcie trwania umowy. Mój tato ma 78 lat, pracuje od 15 roku życia, bo takie były warunki w kilka lat po wojnie. Miał przerwy w pracy jakieś pół roku w tym roku. Znowu poszedł do pracy. Ma zdrowie, to pracuje. A co ma innego robić? Ale nie każdy jest potomkiem Czyngis-Hana, w którymś tam pokoleniu. Ja przekazuję znamię dalej.
                  • sverir Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 12.09.16, 08:17
                    "Zawierając umowę z Państwem(...)"

Ale ja z państwem nie zawierałem żadnej umowy.

"czy Państwo znajdzie jelenia, który będzie na Ciebie płacił"

Zawierając umowę z Kowalskim też mnie nie interesuje, czy Kowalski znajdzie jelenia, jeżeli Kowalski gwarantuje mi zysk za wpłaty w ramach systemu. Efekt jest taki, że potem dowiaduję się, że to ja byłem jeleniem, że uwierzyłem.

"I nie ma co sztucznie podwyższać wieków w trakcie trwania umowy"

To inny temat, ale tak poza tym to nie ma co:)
                    • inocom Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 12.09.16, 08:20
                      sverir napisał:

> "Zawierając umowę z Państwem(...)"
                      >
                      > Ale ja z państwem nie zawierałem żadnej umowy.

Zawierałeś :) Umowę można zawrzeć poprzez sam fakt przybywania czy robienia czegoś na danym terenie.
                      Przykład - przekraczając próg autobusu zawierzasz umowę z przewoźnikiem.
                      • sverir Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 12.09.16, 08:24
                        " Przykład - przekraczając próg autobusu zawierzasz umowę z przewoźnikiem"

Wchodzę do autobusu dobrowolnie. Natomiast obywatelstwo RP mam niejako siłą przymusu.
                        • inocom Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 12.09.16, 08:27
                          sverir napisał:

> " Przykład - przekraczając próg autobusu zawierzasz umowę z przewoźnikiem"
                          >
                          > Wchodzę do autobusu dobrowolnie. Natomiast obywatelstwo RP mam niejako siłą prz
                          > ymusu.

Ktoś Cię zmusza do życia w Polsce? Dziś każdy ma paszport.
                          • czekam.na.lewice Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 12.09.16, 08:33
                            inocom napisał:

> Ktoś Cię zmusza do życia w Polsce? Dziś każdy ma paszport.
                            Mówisz jak lemingi przez 2 kadencje jak już nie wiedziały co odpowiedzieć na krytkę:(
                            Ochłoń. Przemyśl.
                            • inocom Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 12.09.16, 08:39
                              czekam.na.lewice napisał:

> inocom napisał:
                              >
                              > > Ktoś Cię zmusza do życia w Polsce? Dziś każdy ma paszport.
                              > Mówisz jak lemingi przez 2 kadencje jak już nie wiedziały co odpowiedzieć na kr
                              > ytkę:(
                              > Ochłoń. Przemyśl.

Tak jak nikt nie zmusza do korzystania z MPK, tak nikt nie zmusza do życia w Polsce. Jeśli jednak się żyje w Polsce, to należy przestrzegać prawa obowiązującego w Polsce.
                              Zawarłem pośrednio umowę, że będę pracował do 65 roku życia, a potem nabędę prawa emerytalne. Nie oznacza to, że będę pracował tylko do 65 roku życia. Jak Bozia da to i do 120. Ale umowę zawarłem. Gdybym wiedział, że Państwo jednostronnie ją mi wypowie, to byłbym już dzisiaj poddanym Jej Królewskiej Mości na Nowej Zelandii.

To tak, że wsiadasz do autobusu zawierając umowę na przejazd Wrocław - Warszawa, w połowie trasy kierowca oświadcza. Albo będzie dopłata, albo wysiadacie. Rzecz dziwna TK RP uznaje taki stan rzeczy za naturalny :)
                              • sverir Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 12.09.16, 09:09
                                "Jeśli jednak się żyje w Polsce, to należy przestrzegać prawa obowiązującego w Polsce"

Elementem tego prawa jest "zmiana umowy" w trakcie jej trwania.

"Gdybym wiedział, że Państwo jednostronnie ją mi wypowie, to byłbym już dzisiaj poddanym Jej Królewskiej Mości na Nowej Zelandii"

Wypowiedziało Ci kilka lat temu. Spróbowałeś chociaż wyjechać?
                                • inocom Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 12.09.16, 11:48
                                  sverir napisał:

> "Jeśli jednak się żyje w Polsce, to należy przestrzegać prawa obowiązującego w
                                  > Polsce"
                                  >
                                  > Elementem tego prawa jest "zmiana umowy" w trakcie jej trwania.

Do aneksu potrzeba zgody wszystkich stron.

> "Gdybym wiedział, że Państwo jednostronnie ją mi wypowie, to byłbym już dzisiaj
                                  > poddanym Jej Królewskiej Mości na Nowej Zelandii"
                                  >
                                  > Wypowiedziało Ci kilka lat temu. Spróbowałeś chociaż wyjechać?

Nie przesadza się starych drzew. Po studiach miałem zaproszenie do Nowej Zelandii, z pracą i zakwaterowaniem.
                                  • sverir Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 12.09.16, 12:55
                                    "Do aneksu potrzeba zgody wszystkich stron"

Chcę dobrze rozumieć - zawarcie umowy można mi narzucić pod rygorem wyjazdu z kraju, ale zmieniać tej umowy już nie można?

"Nie przesadza się starych drzew"

Aż tak stary to chyba nie jesteś, żeby nie wyjeżdżać z kraju?
                                    • inocom Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 12.09.16, 17:01
                                      sverir napisał:

> "Nie przesadza się starych drzew"
                                      >
                                      > Aż tak stary to chyba nie jesteś, żeby nie wyjeżdżać z kraju?

Nie o to chodzi. Po studiach jako singiel mogłem być to tu to tam. Obecnie jestem odpowiedzialny za 4 dodatkowe osoby. Natomiast życie na odległość od reszty rodziny kończy się rozpadem rodziny.
                                      Ale dzieciaki, które obserwują co się dzieje, na 90% nie zostaną w kraju. Ot, Styropianowa polityka prorodzinna.
                                      • sverir Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 13.09.16, 07:23
                                        "Obecnie jestem odpowiedzialny za 4 dodatkowe osoby. Natomiast życie na odległość od reszty rodziny kończy się rozpadem rodziny"

Rodzinę chyba można zabrać ze sobą, nie?
                                        • inocom Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 13.09.16, 07:49
                                          sverir napisał:

> "Obecnie jestem odpowiedzialny za 4 dodatkowe osoby. Natomiast życie na odległo
                                          > ść od reszty rodziny kończy się rozpadem rodziny"
                                          >
                                          > Rodzinę chyba można zabrać ze sobą, nie?

Jak Ci z Syrii np.
                                          • sverir Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 13.09.16, 07:56
                                            To o uchodźcach z Syrii rozmawiamy, czy o naszych krajowych sprawach?
                                            • inocom Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 13.09.16, 07:59
                                              sverir napisał:

> To o uchodźcach z Syrii rozmawiamy, czy o naszych krajowych sprawach?

Ogólnie o migrantach. Jak wiadomo Ci z "Syrii" podróżują całymi wielodzietnymi rodzinami, głównie matki i dzieci. Co mi zresztą sugerowałeś.
                                              • sverir Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 13.09.16, 08:04
                                                "Jak wiadomo Ci z "Syrii" podróżują całymi wielodzietnymi rodzinami, głównie matki i dzieci. Co mi zresztą sugerowałeś"

Pewnie Ci sugerowałem, skoro tak twierdzisz. Ale przekonałeś mnie przecież, że owi uchodźcy z Syrii to tak naprawdę migranci ekonomiczni, którzy porzucili swoje matki i dzieci. Uwierzyłem Ci.
                                                • inocom Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 13.09.16, 08:17
                                                  sverir napisał:

> "Jak wiadomo Ci z "Syrii" podróżują całymi wielodzietnymi rodzinami, głównie ma
                                                  > tki i dzieci. Co mi zresztą sugerowałeś"
                                                  >
                                                  > Pewnie Ci sugerowałem, skoro tak twierdzisz.

"Rodzinę chyba można zabrać ze sobą, nie? "

> Ale przekonałeś mnie przecież, że
                                                  > owi uchodźcy z Syrii to tak naprawdę migranci ekonomiczni, którzy porzucili swo
                                                  > je matki i dzieci. Uwierzyłem Ci.

I tacy i tacy, jednak bandę 20 letnich samców bez kobiet i dzieci, trudno nazwać inaczej.
                                                  20 lat temu też mogłem sobie spokojnie migrować po świecie, jako młody samiec bez zobowiązań.

Wracając jednak do merritum. Milionowa fala uchodźców z Polski pojawiła się po reformach Buzka i nie są to ludzie w średnim wieku z całymi rodzinami, ale młode byczki i jałówki. Ci już wiedzą na czym stoją.

Przez Styropian straciliśmy całe pokolenie i to bez wojny.
                          • religijnych.uczuc.obraza Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 12.09.16, 08:37
                            Ktoś cię hummer zmusza do stania na bramkach na A4?
                          • sverir Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 12.09.16, 09:08
                            "Ktoś Cię zmusza do życia w Polsce?"

Właściwie nie. Jeżeli to jednak ma az takie znaczenie, to skąd bunt przeciw choćby podnoszeniu wieku emerytalnego? Nie podoba się, to można zawsze wyjechać. Prawda?
                            • inocom Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 12.09.16, 12:53
                              sverir napisał:

> "Ktoś Cię zmusza do życia w Polsce?"
                              >
                              > Właściwie nie. Jeżeli to jednak ma az takie znaczenie, to skąd bunt przeciw cho
                              > ćby podnoszeniu wieku emerytalnego? Nie podoba się, to można zawsze wyjechać. P
                              > rawda?

Zaraz tam bunt.
                              • sverir Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 12.09.16, 12:54
                                No tak, tylko obywatelski sprzeciw:)
                                • religijnych.uczuc.obraza Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 12.09.16, 12:59
                                  Inaczej "obrona koryta".
                                  • sverir Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 12.09.16, 13:01
                                    Raczej baca, który odda partii krowę, konia, świnię, ale nie owcę, bo akurat owcę ma.
                                    • inocom Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 13.09.16, 13:34
                                      sverir napisał:

> Raczej baca, który odda partii krowę, konia, świnię, ale nie owcę, bo akurat ow
                                      > cę ma.

Całkiem jak politycy :)
                                • belphegor-pisu Ciebie to niedotyczy? 12.09.16, 14:41
                                  forum.gazeta.pl/forum/w,28,162308856,162308856,Prosze_o_nieuzywanie_kilku_nickow.html
                                • inocom Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 13.09.16, 07:48
                                  sverir napisał:

> No tak, tylko obywatelski sprzeciw:)

Do czego mam pełne prawo. Chyba się zgodzisz.
                                  • sverir Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 13.09.16, 07:56
                                    "Do czego mam pełne prawo. Chyba się zgodzisz"

Zgodzę się, tylko dlaczego ja nie mam prawa do obywatelskiego sprzeciwu?
                                    • inocom Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 13.09.16, 07:59
                                      sverir napisał:

> "Do czego mam pełne prawo. Chyba się zgodzisz"
                                      >
                                      > Zgodzę się, tylko dlaczego ja nie mam prawa do obywatelskiego sprzeciwu?

Ależ masz, tylko dyktaturę odstawiliśmy na boczny tor.
                                      • sverir Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 14.09.16, 07:29
                                        " Ależ masz, tylko dyktaturę odstawiliśmy na boczny tor"

A co ja mam wspólnego z dyktaturą?
                                • inocom Rzecz nie jest nowa bo z XIX wieku 13.09.16, 21:17
                                  sverir napisał:

> No tak, tylko obywatelski sprzeciw:)

Nie rozumiem więc Twej ironi.
                                  O obywatelskim nieposłuszeństwie pisał już Henry David Thoreau (ur. 1817 zm. 1862).

„Mądry człowiek chce być pożyteczny tylko jako człowiek, więc nie zniża się do roli gliny, <<którą przed wiatrem chłop zatkał szczelinę>>, funkcję tę pozostawi swoim prochom:
                                  Nadtom wysoko zrodzon, bym miał zostać
                                  Cudzą własnością, podwładnym, w opiece
                                  Lub posługaczem sprawnym i narzędziem
                                  Jakiegokolwiek państwa w świecie całym.”

www.mhl.elsat.net.pl/Thoreau%20-%20Obywatelskie%20niepos%b3usze%f1stwo.pdf
                                  Wielu zatem obywateli ofiarowując swoje ciało państwu służy mu nade wszystko jako
                                  maszyny, a nie jako ludzie.

Nie trzeba się więc ze wszystkim zgadzać i łykać jak pelikan.
                                  Idę o zakład, że esej Thoreaua czytał Major Fydrych, choćby po tym
                                  jedynym miejscem odpowiednim dla sprawiedliwego człowieka jest [...] więzienie.
                                  • sverir Re: Rzecz nie jest nowa bo z XIX wieku 14.09.16, 07:30
                                    "Nie rozumiem więc Twej ironii"

Nie rozumiesz? Hmm... Posłużę się analogią: szef nie śpi, szef odpoczywa. Jedni mają bez zmrużenia okiem akceptować wszystko, jak leci, bo to państwo, solidarność, etc. Inni mają prawo do świętego oburzenia, bo to obywatele, bo solidarność, etc. Tak się tworzy elity, nawet jeżeli nowe elity niekoniecznie to widzą.
                                    • inocom Re: Rzecz nie jest nowa bo z XIX wieku 14.09.16, 07:39
                                      sverir napisał:

> "Nie rozumiem więc Twej ironii"
                                      >
                                      > Nie rozumiesz? Hmm... Posłużę się analogią: szef nie śpi, szef odpoczywa. Jedni
                                      > mają bez zmrużenia okiem akceptować wszystko, jak leci, bo to państwo, solidar
                                      > ność, etc. Inni mają prawo do świętego oburzenia, bo to obywatele, bo solidarno
                                      > ść, etc. Tak się tworzy elity, nawet jeżeli nowe elity niekoniecznie to widzą.

Tak powstała potęga USA oraz Biblia Laburzystów "Walden, or Life in the Woods".
                                      Rozumiem Twój niepokój przed "NOWYM". Opisał to już Witkacy w "Niemytych Duszach".
                                      Ogólnie rozwój społeczeństwa polega na marazmie. Pojawia się jednostka, nowa jednostka, która ciągnie za sobą tłumy na wyższy poziom marazmu (rozwoju) i tak to trwa od czasów jaskiniowców.

Buzek taką jednostką nie był podobnie jak całe PO. Wystarczyło dwie dekady i nie zostało po nich nic. Jak na jednostki wybitne to trochę za mało.
                                      • sverir Re: Rzecz nie jest nowa bo z XIX wieku 14.09.16, 07:42
                                        "Rozumiem Twój niepokój przed "NOWYM".

To niepokój przed STARYM. Rewolucje ludowe są starsze niż Witkiewicz.
                                        • inocom Re: Rzecz nie jest nowa bo z XIX wieku 14.09.16, 07:48
                                          sverir napisał:

> "Rozumiem Twój niepokój przed "NOWYM".
                                          >
                                          > To niepokój przed STARYM. Rewolucje ludowe są starsze niż Witkiewicz.

Ano starsze. USA powstały nim się pogrobowiec powstania styczniowego urodził.
                                          • sverir Re: Rzecz nie jest nowa bo z XIX wieku 14.09.16, 07:57
                                            USA nie było rewolucją ludową, tylko rewolucją elit.
                                            • inocom Re: Rzecz nie jest nowa bo z XIX wieku 14.09.16, 09:50
                                              sverir napisał:

> USA nie było rewolucją ludową, tylko rewolucją elit.

Ta :) Chłopskich :)
                                              • sverir Re: Rzecz nie jest nowa bo z XIX wieku 14.09.16, 10:18
                                                Nie chłopskich, tylko świadomych obywateli. I nie wszystkich, bo przecież wielu późniejszych Amerykanów walczyło po stronie Wielkiej Brytanii - świadomie i dobrowolnie.
                                                • inocom Re: Rzecz nie jest nowa bo z XIX wieku 14.09.16, 12:53
                                                  sverir napisał:

> Nie chłopskich, tylko świadomych obywateli. I nie wszystkich, bo przecież wielu
                                                  > późniejszych Amerykanów walczyło po stronie Wielkiej Brytanii - świadomie i do
                                                  > browolnie.

Świadomi obywatele bez zaplecza farmerów zostaliby zmieceni z powierzchni ziemi, przez wojska królewskie, w 5 minut. Król jednak stracił władzę, bo olał swoich obywateli jako takich, decydując, że oni głosu nie mają, a tylko on.

Podobnie postąpił Buzek, a potem PO. Zero konsultacji społecznych przy OFE. Zaczęto grzebać przy OFE, jak pierwsi emeryci zaczęli dostawać groszowe emerytury. Okazało się, że Buzek kłamał. Nie dość, że nie ma wakacji, to jeszcze kasy też nie ma.
                                                  Już na wstępie wyparowało 8.5%, potem był niby kryzys. Przy składkach 75000 zł miałeś szczęście, jak zostało 50 tysięcy. Tak tak, taka jest stopa zwrotu.
                                                  • sverir Re: Rzecz nie jest nowa bo z XIX wieku 15.09.16, 09:06
                                                    "Świadomi obywatele bez zaplecza farmerów(...)"

Dlaczego farmerów wykluczasz z grona świadomych obywateli i na jakiej podstawie twierdzisz, że byli prostymi, niewykształconymi chłopami wyrabiającymi pańszczyznę? Stosunki ekonomiczne w USA, nawet w XVIII (może zwłaszcza wtedy) różniły się jednak od stosunków ekonomicznych w ówczesnej Polsce.
                                                  • inocom Re: Rzecz nie jest nowa bo z XIX wieku 15.09.16, 12:47
                                                    sverir napisał:

> "Świadomi obywatele bez zaplecza farmerów(...)"
                                                    >
                                                    > Dlaczego farmerów wykluczasz z grona świadomych obywateli i na jakiej podstawie
                                                    > twierdzisz, że byli prostymi, niewykształconymi chłopami wyrabiającymi pańszcz
                                                    > yznę? Stosunki ekonomiczne w USA, nawet w XVIII (może zwłaszcza wtedy) różniły
                                                    > się jednak od stosunków ekonomicznych w ówczesnej Polsce.

Chłop/farmer to chłop/farmer on jest tutejszy. Bez porwania chłopstwa, które w dawnych czasach stanowiło większość społeczeństwa nie mógł się udać żaden bunt.
                                                    Przekonali się o tym Galicji.

Na salonach mogła się urodzić idea, ale idea bez poparcia większości ludności była skazana na porażkę.

Nic tak nie scala obywateli, jak arogancja władzy.
            • zoil44elwer Re: Bo OFE to taka piramida finansowa 14.09.16, 13:17
              sverir napisał:

> Nawiasem, to polski system ubezpieczeń społecznych też jest piramidą finansową.
              > Z tą różnicą, że sumy są "gwarantowane" przez państwo.
              Ojciec 44 lata pracy i na emeryturze 2 lata.Brat 40 lat pracy i na emeryturze 6 miesięcy.Piramida finansowa?
    • green-balon Re: Katastrofa emerytalna 10.09.16, 15:03
      Bundestag większością głosów uchwalił pakiet ustaw, dzięki którym część pracowników będzie mogła przechodzić na emeryturę w wieku 63 lat. Reformę popiera 78 proc. mieszkańców Niemiec.

Za zmianami opowiedziało się 460 posłów z partii tworzących rządzącą koalicję – CDU, CSU i SPD. Przeciwko było 64 deputowanych, 60 wstrzymało się od głosu. Zadowolenia z wyniku głosowania nie kryła niemiecka minister pracy Andrea Nahles, która podkreśliła, że nowe przepisy są wyrazem sprawiedliwości społecznej. Pakiet zacznie obowiązywać 1 lipca. To zaledwie 2,5 roku po wejściu w życie reformy emerytalnej, która stopniowo wydłużyła wiek emerytalny u naszych zachodnich sąsiadów do 67 lat. Jak podkreśla Gabriele Ibrom z działu zagranicznego niemieckiej centrali związkowej IG Metall, częściowe wycofanie się rządu z tej reformy i obniżenie wieku uprawniającego do przejścia na emeryturę dla części pracowników popiera 78 proc. mieszkańców Niemiec.

pressmix.eu/2015/05/11/niemcy-obnizyli-wiek-emerytalny-do-63-lat-a-polacy-wciaz-beda-pracowac-do-smierci/
      • m.c.hrabia Re: Katastrofa emerytalna 10.09.16, 15:05
        a jak jest w Bangladeszu ?
        • green-balon Re: Katastrofa emerytalna 10.09.16, 15:12
          Tak jak w Polsce. Głupie pytanie, głupia odpowiedź.
          • m.c.hrabia Re: Katastrofa emerytalna 10.09.16, 15:14
            no to jak jest w KRLD ?
    • czekam.na.lewice To była reforma wybitnego Leminga..... 10.09.16, 19:04
      ....Jerzego Buzka.
      • czekam.na.lewice Re: To była reforma wybitnego Leminga..... 10.09.16, 19:23

> ....Jerzego Buzka.
        To był rząd POPiSu w części. Buzek ale i Lewandowski z Lechem Kaczyńskim.
        Ci szkodnicy rządzili wtedy razem no i ...narządzili jak wiadomo.
        • inocom Re: To była reforma wybitnego Leminga..... 10.09.16, 20:49

> czekam.na.lewice napisał:
          >
          > > ....Jerzego Buzka.
          > To był rząd POPiSu w części. Buzek ale i Lewandowski z Lechem Kaczyńskim.
          > Ci szkodnicy rządzili wtedy razem no i ...narządzili jak wiadomo.

I aż do jesieni śnił się ludziom POPiS. Aż tu nagle Jaro wygrawszy wybory powiedział POwskim reformatorom - pa pa i związał się z Lepperem.

Cała ta wojenka ze strony PO to wojenka o stołki. Jak na nich siedzieli razem z PiS to PiS im nie przeszkadzał.
          • czekam.na.lewice Re: To była reforma wybitnego Leminga..... 12.09.16, 07:52
            inocom napisał:

> Cała ta wojenka ze strony PO to wojenka o stołki. Jak na nich siedzieli razem z
            > PiS to PiS im nie przeszkadzał.
            To uniwersalna prawda !
            Znane są samorządy gdzie PiS ręka w rękę rządzi z np. SLD i ....dziura w jezdni jest apolityczna ;)
      • zoil44elwer Re: To była reforma wybitnego Leminga..... 14.09.16, 13:23

> ....Jerzego Buzka.
        Za TO dostał synekurę w postaci szefowania Europarlamentowi.
        • czekam.na.lewice Re: To była reforma wybitnego Leminga..... 14.09.16, 13:32
          zoil44elwer napisał:

> czekam.na.lewice napisał:
          >
          > > ....Jerzego Buzka.
          > Za TO dostał synekurę w postaci szefowania Europarlamentowi.
          No i ma zagwarantowaną emeryturę unijną. Można ? Można !
    • szlachcic Re: Katastrofa emerytalna 10.09.16, 21:00
      antiproton - tylko potwierdzasz mnie w przekonaniu ze pislamista to kretyn do potegi entej
      Przez tysiac lat katastrofy w Polsce byly tylko 2: kumunisci i pislamisci
      • m.c.hrabia Re: Katastrofa emerytalna 10.09.16, 22:20
        do debil , kapitan pogłębiarki wiślanej w marzeniach.
      • inocom Kolega pewnie płaci KRUS? 10.09.16, 22:59
        szlachcic napisał:

> antiproton - tylko potwierdzasz mnie w przekonaniu ze pislamista to kretyn do p
        > otegi entej
        > Przez tysiac lat katastrofy w Polsce byly tylko 2: kumunisci i pislamisci

Jako obszarnik szlachecki.
    • taniarada Re: Katastrofa emerytalna 10.09.16, 23:13
      fa emerytalna
      szlachcic 10.09.16, 21:00
      antiproton - tylko potwierdzasz mnie w przekonaniu ze pislamista to kretyn do potegi entej
      Przez tysiac lat katastrofy w Polsce byly tylko 2: kumunisci i pislamisci.<Zapomniałeś szlachcic PO to katastrofa.Bez odwrotu.
    • witek11094 Re: Katastrofa emerytalna 11.09.16, 23:45
      Fundusze emerytalne wszystkich krajow UE sa juz dawno zbankrutowane
      • czekam.na.lewice Re: Katastrofa emerytalna 12.09.16, 08:26
        witek11094 napisał(a):

> Fundusze emerytalne wszystkich krajow UE sa juz dawno zbankrutowane
        Czy to w jakikolwiek sposób usprawiedliwia bezczynność ekip politycznych w Polsce ?
        • niegracz Re: Katastrofa emerytalna 12.09.16, 21:30
          a co na to prof. Góra Obietnic ?
          • x2468 Re: Katastrofa emerytalna 12.09.16, 22:08
            DAX Zapatrzyli się.
            upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/50/CDAX-Kursindex.png
    • mariner4 Re: Katastrofa emerytalna 14.09.16, 08:08
      Odkładanie w banku? Pewnie tak, ale ZUS i fundusze mają jedna zasadniczą przewagę. Tych pieniędzy nie można wydać. Pieniądze odkładane w banku są narażone na pokusę wydania na inny cel.
      M.
      • czekam.na.lewice Re: Katastrofa emerytalna 14.09.16, 13:34
        mariner4 napisał:

> Odkładanie w banku? Pewnie tak, ale ZUS i fundusze mają jedna zasadniczą przewa
        > gę. Tych pieniędzy nie można wydać. Pieniądze odkładane w banku są narażone na
        > pokusę wydania na inny cel.
        > M.
        Akurat tak nie musi być. Mogą być nienaruszalne.
        Proble tu tkwi nie w przechowaniu i odtworzeniu pieniędzy ale w tzw solidaryżmie społecznym czyli, że jeszcze kogoś utrzymujesz .
      • inocom Re: Katastrofa emerytalna 15.09.16, 08:02
        mariner4 napisał:

> Odkładanie w banku? Pewnie tak, ale ZUS i fundusze mają jedna zasadniczą przewa
        > gę. Tych pieniędzy nie można wydać. Pieniądze odkładane w banku są narażone na
        > pokusę wydania na inny cel.

Wszystko da radę załatwić, a bankier nie zabierze Ci 8.5%.
    • rirei Re: Katastrofa emerytalna 15.09.16, 19:05
      niech wprowadzą eutanazję i sprawa będzie załatwiona, głodowa rewaloryzacja to wstęp do eutanazji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka