czekam.na.lewice 20.09.16, 19:38 www.tvn24.pl/jan-parys-o-obronie-litwy-przez-polakow-dorn-dementi-albo-dymisja,677642,s.html Co za dureń. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
belphegor-pisu Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 20.09.16, 19:41 Przed wyłączeniem ci prądu wrzuciłeś ostatni temat? Odpowiedz Link Zgłoś
czekam.na.lewice Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 20.09.16, 19:46 belphegor-pisu napisał: > Przed wyłączeniem ci prądu wrzuciłeś ostatni temat? > Już gimnazjaliści, Ci co to przechodzą do następnej klasy, wiedzą, że czegoś takiego jak prąd ....nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
belphegor-pisu Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 20.09.16, 19:48 Tą mądrość posiadłeś po 21 godzinie? Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 20.09.16, 21:18 Gratulacje. Nie ma też uniwersaliów, funkcji Schroedingera. Szkoła kopenhaska czy getyńska? A jeśli będziesz miał z tym kłopot, to chociaż powiedz, gdzie PO zrobiła coś podobnego do zniszczenia polskiego wywiadu na dziesięciolecia. Może z tym intelektualnym zadaniem sobie poradzisz. Jakby co, "w odróżnieniu od PO" PiS przyzna ci nagrodę. -- Opozytura to bardzo ładne słowo, bo zawiera i działanie PiS w charakterze ekspozytury - Magdolot. Odpowiedz Link Zgłoś
czekam.na.lewice Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 21.09.16, 07:13 dystans4 napisał: > Gratulacje. Nie ma też uniwersaliów, funkcji Schroedingera. Szkoła kopenhaska c > zy getyńska? Owszem, funkcji Schroedingera nie ma a jest funkcja Schrödingera. Prądu nie ma, tak mówiły babki w zeszłym wieku, a jest energia elektryczna. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 21.09.16, 08:20 Mnie uczono, że jest równanie Schrodingera. M. Odpowiedz Link Zgłoś
czekam.na.lewice Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 21.09.16, 08:28 mariner4 napisał: > Mnie uczono, że jest równanie Schrodingera. > M. Nie stawiano kropeczek nad "o" w podręcznikach. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 21.09.16, 08:37 Można napisać Schroedingera. M. Odpowiedz Link Zgłoś
czekam.na.lewice Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 21.09.16, 08:42 mariner4 napisał: > Można napisać Schroedingera. > M. Jak ktoś się uprze to oczywiście można ale to nie o to chodziło. Można też napisać w Niemczech np. Balitzki zamiast Balicki ale Balicki najczęściej się na to nie godzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 21.09.16, 09:15 Tu się niestety, ludzikow, po raz kolejny głęboko mylisz. Już po przedostatniej reformie niemieckiej pisowni, formy "oe" i "ö" były traktowane całkowicie równoważnie. Duden 2005: Sollte man keine Möglichkeit haben, Umlaute zu schreiben (bspw. weil man an einer Tastatur ohne Umlaute sitzt oder die Umlaute im Zeichensatz nicht vorhanden sind), kann man sie auch als ae, ue oder oe schreiben. Odpowiedz Link Zgłoś
czekam.na.lewice Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 21.09.16, 09:23 ayran napisał: > Tu się niestety, ludzikow, po raz kolejny głęboko mylisz. Już po przedostatniej > reformie niemieckiej pisowni, formy "oe" i "ö" były traktowane całkowicie równ > oważnie. > > Duden 2005: > > Sollte man keine Möglichkeit haben, Umlaute zu schreiben (bspw. weil man an > einer Tastatur ohne Umlaute sitzt oder die Umlaute im Zeichensatz nicht vorhan > den sind), kann man sie auch als ae, ue oder oe schreiben. > > Pogoogluj dokładniej. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 21.09.16, 09:36 Tu nie ma nic do guglowania, stachanowcu. Mam w ręku Duden 2005. Odpowiedz Link Zgłoś
czekam.na.lewice Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 21.09.16, 13:13 To sprawdż, że pisownia nazwisk i nazw własnych pozostaje w formie jaka była tzn urzędowej. Zobacz na mapie czy jest Koeln zamiast Köln. Podobnie z nazwiskami. Nie będę komentował bo odczuwam wobec Ciebie uczucie litości :) . Po prostu współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 21.09.16, 13:44 Tak się składa, wielonikowy stachanowcu, że wykładnia Duden jest taka, jak zacytowałem (choć oczywiście wiem, że to jest po niemiecku, a twoja znajomośc tego języka jest jedynie udawana). Podejrzewam jednakowoż, że nawet taki niewydarzony mitoman i nieporadny półgłówek jak ty, jest sobie w stanie (przy pewnym wysiłku) odnaleźć mapy Niemiec, z nazwami miast takimi jak Muenchen, Duesseldorf czy Koeln. A jeśli nie potrafisz, to się tym nie przechwalaj. Odpowiedz Link Zgłoś
czekam.na.lewice Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 21.09.16, 14:28 ayran napisał: > Tak się składa, wielonikowy stachanowcu, że wykładnia Duden jest taka, jak zacy > towałem (choć oczywiście wiem, że to jest po niemiecku, a twoja znajomośc tego > języka jest jedynie udawana). Podejrzewam jednakowoż, że nawet taki niewydarzon > y mitoman i nieporadny półgłówek jak ty, jest sobie w stanie (przy pewnym wysił > ku) odnaleźć mapy Niemiec, z nazwami miast takimi jak Muenchen, Duesseldorf czy > Koeln. A jeśli nie potrafisz, to się tym nie przechwalaj. > Tradycyjnie jak nie masz racji i masz świadomosć kompromitacji stosujesz agresję , obraźliwe słowa itp. Budzisz jednak we mnie nie wzajemną agresję ale uczucie litości. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 21.09.16, 14:59 Innymi słowy - potwierdzasz, że nie rozumiesz tego, co zacytowałem z Duden, oraz że nie potrafisz sobie znaleźć mapy Niemiec z pisownią miast w takiej formie, jak podałem. Cała reszta twoich wypocin to żałosne próby zakamuflowania powyższego. Odpowiedz Link Zgłoś
czekam.na.lewice Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 21.09.16, 15:36 ayran napisał: > Innymi słowy - potwierdzasz, że nie rozumiesz tego, co zacytowałem z Duden, ora > z że nie potrafisz sobie znaleźć mapy Niemiec z pisownią miast w takiej formie, > jak podałem. Cała reszta twoich wypocin to żałosne próby zakamuflowania powyżs > zego. Ty nie rozumiesz co sam zacytowałeś. przykładowy Schrödinger ale i Schroedinger to są dwa różne nazwiska. Jeden może być poszukiwany listem gończym :) a drugi nie....a więc jak Ci pisałem nie stosuje się tego do nazw własnych , wręcz urzędowych , do których należy również nazwisko. Opanuj się, uspokój , pomyśl, popytaj .....dasz radę . A przede wszystkim, rozumiem, że na tym forum moderator u Ciebie to toleruje, nie ubliżaj bo to świadczy nie o Twojej sile ale o słabości. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 21.09.16, 15:50 Jeśli chodzi o ubliżanie, wielonikowy stachanowcu, to nie jest to dyscyplina w której w ogóle występuję. Poza tym, powinieneś się na cos zdecydować - albo jestem moderatorem, albo jedynie forumowiczem tolerowanym przez moderatora. Analogicznie - albo jestem gimnazjalistą, albo senatorem, albo gnębionym przez szefa urzędnikiem. Co do zapisu umlautów według współczesnych reguł niemieckiego - nie masz w tej sprawie żadnej wiedzy, choć zdaję sobie sprawę, że twierdząc co innego czujesz się, jakbyś popijał wino nalane przez Mrożka. Odpowiedz Link Zgłoś
czekam.na.lewice Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 21.09.16, 16:04 ayran napisał: > Jeśli chodzi o ubliżanie, wielonikowy stachanowcu, to nie jest to dyscyplina w > której w ogóle występuję. Poza tym, powinieneś się na cos zdecydować - albo jes > tem moderatorem, albo jedynie forumowiczem tolerowanym przez moderatora. Analog > icznie - albo jestem gimnazjalistą, albo senatorem, albo gnębionym przez szefa > urzędnikiem. > Co do zapisu umlautów według współczesnych reguł niemieckiego - nie masz w tej > sprawie żadnej wiedzy, choć zdaję sobie sprawę, że twierdząc co innego czujesz > się, jakbyś popijał wino nalane przez Mrożka. > Zaprzeczasz temu co napisałeś czarno na białym. Co do reguł gramatycznych to zrozum, że zmian umlautów na zapis literowy nie dotyczy nazw własnych, imion własnych, nazwisk. To takie proste. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 21.09.16, 16:21 Ale oczywiście nie wskażesz źródła swojej rzekomej wiedzy. Nieprawdaż, fizyku kwantowy? Odpowiedz Link Zgłoś
czekam.na.lewice Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 21.09.16, 16:52 ayran napisał: > Ale oczywiście nie wskażesz źródła swojej rzekomej wiedzy. Nieprawdaż, fizyku > kwantowy? Nawet nie wiesz, że to co zacytowałeś: "Sollte man keine Möglichkeit haben, Umlaute zu schreiben (bspw. weil man an einer Tastatur ohne Umlaute sitzt oder die Umlaute im Zeichensatz nicht vorhanden sind), kann man sie auch als ae, ue oder oe schreiben." Rozumiesz co znaczy "Sollte man keine Möglichkeit haben..." ? Jak nie to wrzuć do translatora. Tekst trzeba jeszcze rozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
czekam.na.lewice Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 21.09.16, 16:56 ayran napisał: > Ale oczywiście nie wskażesz źródła swojej rzekomej wiedzy. Nieprawdaż, fizyku > kwantowy? > Co ja Ci mam udowadniać jak Ty zacytowanego przez siebie tekstu nie rozumiesz poprawnie. Twoje upierdliwe pisanie o możliwości odpuszczenia umlautów nikt nie neguje. www.neue-rechtschreibung.de/regelwerk/ www.duden.de/sprachwissen/sprachratgeber/crashkurs--in-25-schritten-zur-neuen-rechtschreibung Mowa jest od początku o pisowni nazwisk w takim przypadku i powtarzam Ci nie dotyczy to nazwisk. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 21.09.16, 17:16 Ludzik młocie stepowy sam wyżej zacytowałes: Sollte man keine Möglichkeit haben..." Odpowiedz Link Zgłoś
j-k forma calkowicie poprawna 22.09.16, 01:05 pies_na_czarnych napisała: > Ludzik młocie stepowy sam wyżej zacytowałes: Sollte man keine Möglichkeit haben forma calkowicie poprawna - w zdaniu warunkowym Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 21.09.16, 18:42 Czyli, ludzikow, powiadasz, że jeśli ktoś nie ma możliwości stosowania umlautów, to może ich nie stosować, ale w nazwiskach ma obowiązek stosować umlauty, choć nie ma takiej możliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 21.09.16, 20:03 Daj spokój. On po polsku nie potrafi czytać ze zrozumieniem, a ty wymagasz aby znał tryb warunkowy po niemiecku. :o Odpowiedz Link Zgłoś
czekam.na.lewice Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 22.09.16, 05:05 ayran napisał: > Czyli, ludzikow, powiadasz, że jeśli ktoś nie ma możliwości stosowania umlautów > , to może ich nie stosować, ale w nazwiskach ma obowiązek stosować umlauty, cho > ć nie ma takiej możliwości? Tylko Ty możesz wyprowadzić taki wniosek. Zapewne też jeżeli ktoś nie ma długopisu to może napisać takie nazwisko dostępną kredką. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k belkot... 22.09.16, 01:01 ayran napisał: Podejrzewam jednakowoż, że nawet taki niewydarzony mitoman i nieporadny półgłówek jak ty, jest sobie w stanie (przy pewnym wysiłku) odnaleźć mapy Niemiec, z nazwami miast takimi jak Muenchen, Duesseldorf czy Koeln. Rzecz absolutnie obca niemieckiej tradycji A rozpropagowana ze wzgledu na wszechobecny angielski. (jak onegdaj lacina, czy francuski) Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. Aachen/Aquisgranum Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: belkot... 22.09.16, 09:21 Pleciesz, doktorku. Umlauty w obecnej formie stosuje się gdzieś od trzystu lat, wcześniej, w czasach Gutenberga, do zapisów głosek z umlautem stosowano czcionki-ligatury (takie jak występują obecnei w duńskim, norweskim i islandzkim), a później (na przykład w biblii Lutra), przegłos był oznaczany małą literką "e" w indeksie górnym. Potem, przez kolejnych kilkadziesiąt lat, owo małe "e" zastąpiły dwie ukośne kreski i dopiero w XVII-XVIII wieku zaczęto drukować umlauty w formie zbliżonej do współczesnej. Zważywszy, że pierwsze pisane teksty niemieckie są datowane na ósmy wiek, twoje wyrywanie się tradycją jest cokolwiek niedorzeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
czekam.na.lewice Re: belkot... 22.09.16, 11:33 j-k napisał: > ayran napisał: > Podejrzewam jednakowoż, że nawet taki niewydarzony mitoman i nieporadny półgłów > ek jak ty, jest sobie w stanie (przy pewnym wysiłku) odnaleźć mapy Niemiec, z n > azwami miast takimi jak Muenchen, Duesseldorf czy Koeln. > Rzecz absolutnie obca niemieckiej tradycji To nie bełkot. To tradycyjna agresja i wzmożenie zawsze wtedy kiedy po jakimś czasie dowie się, że walnął gafę i nie ma argumentów. No może i bełkot ale .....mapy niemieckiej z Koeln nie odnalazł :). Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: belkot... 22.09.16, 11:39 Bo szukanie mapy, two. ludzikow-stachanow, to było zadanie dla ciebie, a nie dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 21.09.16, 10:51 Q... ekspert od pisowni się znalazł. Ludzik ty jak Duda innych potrafisz pouczać, a sam ..... Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 21.09.16, 22:33 Faktycznie, Wikipedia stosuje umlauty, stąd taka właśnie znajomość ludzikowa mechaniki kwantowej. Ale może coś na temat uniwersaliów, to temat ogólny i polemika szkoły getyńskiej i kopenhaskiej się w nim mieści. Podpowiem, w odróżnieniu o PO, pisał (pisał - nie: PiSał) o nim sporo C.G.Jung. Wystarczy tylko myk do Wikipedii i już, mamy eksperta. Który "w odróżnieniu od PO", pokaże jak się z tematem zmierzyć. -- Opozytura to bardzo ładne słowo, bo zawiera i działanie PiS w charakterze ekspozytury - Magdolot. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 20.09.16, 19:51 Mamy samych wrogów wokół. I znów dostaniemy w d..... Polska rzuca się jak wesz na grzebieniu. Niestety. M. Odpowiedz Link Zgłoś
czekam.na.lewice Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 20.09.16, 20:23 mariner4 napisał: > Mamy samych wrogów wokół. > I znów dostaniemy w d..... > Polska rzuca się jak wesz na grzebieniu. > Niestety. > M. Niestety ale masz rację. Zresztą przeczytaj niżej tanią radę jako in statu nascendi PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 20.09.16, 19:56 Ludzik nie podniecaj się Litwą .Potrzebna nam ona jak kij do dupy.I banderowcy z Ukrainy też. Odpowiedz Link Zgłoś
mao111 Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 20.09.16, 19:59 Popierająca ruskich i pis. Tiaaaa. Odpowiedz Link Zgłoś
wsk175 Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 20.09.16, 20:05 taniarada napisał(a): Potrzebna nam ona jak kij do dupy. Wam pisiorom to akurat potrzebny........... Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 21.09.16, 22:15 I Niemcy, i Pepiki i w ogóle wszyscy! Polska dla Polaków, ziema dla ziemniaków, Księżyc dla księży! "Gdyby idiota wiedział, że jest idiotą, to automatycznie przestałby być idiotą." S. Kisielewski. Szkoda, że nie wiesz.... M. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 20.09.16, 21:31 POPiS tylko USA ( choc go "dymaja" regularnie i bez litosci) stara sie robic loda Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj PiS (czytaj NI) musi mieć wrogów 21.09.16, 09:41 jego to rajcuje Odpowiedz Link Zgłoś
xystos [...] 21.09.16, 11:09 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
czekam.na.lewice i nie widzi w tym nic złego :( 21.09.16, 17:35 Nic złego nie powiedział zdaniem ministra SZ: "- Musimy wyjaśniać polskim żołnierzom, że muszą bronić krajów bałtyckich. I to jest skomplikowane, ponieważ mamy problemy z polską mniejszością na Litwie. Paradoksalnie, ale sytuacja z polską mniejszością na Białorusi jest lepsza niż na Litwie - stwierdził Parys. (www.tvn24.pl)" To podwórkowa hołota a nie dyplomacja. Odpowiedz Link Zgłoś
rirei Re: Wojna ! Tym razem z Litwą . 22.09.16, 09:01 to już z Niemcami , Rosją i Litwą, a wkrótce z całym światem Odpowiedz Link Zgłoś