Dodaj do ulubionych

"Smolensk" jednak bardzo zabolal srodowiska

20.09.16, 21:59
zwane artystycznymi.
Odtworczynie roli Ewy Blasik Aldone Struzik zwolniono wlasnie z PWST.
Od 10 lat uczyla studentow II roku interpretacji wierszy. W tym roku juz nie bedzie, bo wedlug wladz krytycznie ocenili ja studenci I roku.
Warto zauwazyc, ze nie zrobil tego Mieszkowski jako dyrektor Teatru Polskiego, gdzie aktorka pracuje od roku 1991.
Jest tu jeden forumowicz, ktory ciagle pisze o gnidach. Mnie sie wydaje, ze one przeniosly sie teraz do PWST we Wroclawiu.

wpolityce.pl/kultura/309006-nasz-news-aldona-struzik-po-10-latach-wyrzucona-z-pwst-we-wroclawiu-czy-poszlo-o-role-ewy-blasik-w-filmie-smolensk
Obserwuj wątek
    • mara571 nie wstydzisz sie, ze zagralas w "Smolensku"? 20.09.16, 22:09
      to pierwsze pytanie w wywiadzie z Anna Samosiunek w weekendowym dodatku GW.

"Wkurzało mnie, że niektórzy mówili: "Nie możesz tam zagrać". To mój zawód, z tego żyję - mówi Anna Samusionek. W "Smoleńsku" aktorka zagrała prawicową dziennikarkę."

weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,20710222,zagrala-w-smolensku-samusionek-nie-jest-mi-wstyd-to-nie.html#Czolka3Img
      • maksimillian1 Re: nie wstydzisz sie, ze zagralas w "Smolensku"? 20.09.16, 22:49
        Prymityw lewacki musi sie mscic,bo to jedyna forma wyrazania uczuc jaka zna.
    • szwampuch58 Re: "Smolensk" jednak bardzo zabolal srodowiska 20.09.16, 22:36
      zdziwko ryplo sosnowiec????...polska sztuka filmowa i artystyczna na takie gooooono ma milczec???? nie doczekanie wasze kartofle!!!
    • pies_na_czarnych Re: "Smolensk" jednak bardzo zabolal srodowiska 20.09.16, 22:43
      Studenci nie maja litości dla badziewia.
    • piq aktorzy są podatni na kolaborację,... 20.09.16, 23:00
      ...w propagandowej szmirze niemieckiej z czasów wojny też grali. To to samo, co zagrać w kagiebowskim szajsie pt. "Smoleńsk". I pewnie tak samo zostanie ukarane - infamią. Niech się towarzyszka Struzik cieszy, że w patriotycznym Wrocławiu nie została jeszcze ostrzyżona.
    • dystans4 Re: "Smolensk" jednak bardzo zabolal srodowiska 20.09.16, 23:15
      Tow. Wiśniewski (chyba Michał) z Ich Troje, trafnie scharakteryzował znaną mu część środowiska artystycznego słowami "każdy artysta to k...a" - to na okoliczność płatnych występów na rzecz kampanii sił postępowych, neobolszewików SAMOPiS.
      Nosił jeszcze czerwone włosy, żeby utożsamić się z czerwonymi z PiSu, Samoobrony i reszty koalicji. I przypodobać przełożonym z Moskwy.
    • dystans4 Re: "Smolensk" jednak bardzo zabolal srodowiska 20.09.16, 23:17
      Niedługo będziemy towarzystwo strzyc, nurzać w smolei i obtaczać w pierzu, z blaszkodziobych.
    • alistair-p Bardziej zaboli tych co grali 21.09.16, 01:46
      Na dywidendy nie mają zbytnio co liczyć.Tłumy jakoś na to coś nie walą,a skończą jak Pietrzak albo Rosiewicz.Może nawet gorzej,bo tym razem chyba Polonia na Jackowie ich nie wesprze,ostatnio książki o Kaczyńskich szły po całym 1$,z koszy przed sklepami.
    • matylda1001 Re: "Smolensk" jednak bardzo zabolal srodowiska 21.09.16, 02:01
      Nic dziwnego, nawet za okupacji znajdowali się aktorzy, którzy nie brzydzili się grać dla Niemców. Zawsze znajdzie się jakaś miernota co to chce zabłysnąć, a im mniejsza konkurencja tym jaśniej zabłyśnie. Środowisko artystyczne nie tyle zabolała szmira co fakt, że i tym razem znależli się ludzie bez kręgosłupa moralnego.
      • maksimillian1 Re: "Smolensk" jednak bardzo zabolal srod 21.09.16, 03:00
        Widze mara,ze wkurzylas tzw lewackie "srodowisko" i beda sie mscic z zabanowaniem wlacznie.
        • snajper55 Re: "Smolensk" jednak bardzo zabolal srod 21.09.16, 03:18
          maksimillian1 napisał(a):

> Widze mara,ze wkurzylas tzw lewackie "srodowisko" i beda sie mscic z zabanowani
          > em wlacznie.

Uważasz, że przyzwoici ludzie to tylko lewacy? Zaręczam ci, że wśród nich jest wielu prawicowców (czy nazistowski PiS to dla ciebie prawica? Chyba taka sama jak NSDAP).

S.
    • snajper55 Re: "Smolensk" jednak bardzo zabolal srodowiska 21.09.16, 03:15
      mara571 napisała:

> zwane artystycznymi.

Nie jestem ze środowiska artystycznego ale mogę sobie wyobrazić jakie budzi w nim odczucia sprzedawani swych umiejętności kłamliwej politycznej propagandzie, sprzedawanie za miskę zupy a może kość do ogryzienia honoru, godności, twarzy. Coś takiego było już w stanie wojennym.

S.
      • mara571 a ja myslam, ze miedzy innymi moje pokole- 21.09.16, 15:06
        nie walczylo z cenzura, z okreslaniem z gory co mozna powiedziec, napisac, zaspiewac.

Okazuje sie, ze nawet samym artystom to przeszkadza, nie mowiac juz o mentalnych spadkobiercach PRL.
    • aniechto.only Re: "Smolensk" jednak bardzo zabolal srodowiska 21.09.16, 06:41
      Czy pani Struzik albo PST podało przyczynę zwolnienia?
    • religijnych.uczuc.obraza Re: "Smolensk" jednak bardzo zabolal srodowiska 21.09.16, 08:28
      A Cugier-Kotkę pobito za poglądy.
    • trydzyk Re: "Smolensk" jednak bardzo zabolal srodowiska 21.09.16, 10:59
      To tylko slychac kwik odrywanych od koryta.
    • taniarada Re: "Smolensk" jednak bardzo zabolal srodowiska 21.09.16, 11:10
      Jak nie zabolał. Kasta ludzi rządziła sobie przez osiem lat.Żarli ,pili na koszt podatnika.Poobsadzali się na korytach w spółkach .W filmach .Telewizji .A tu bęc zostali wyrzuceni.To zabolało.
      • belphegor-pisu Re: "Smolensk" jednak bardzo zabolal srodowiska 21.09.16, 11:13
        Zabolało ich, bo aby taką lipę zrobić trzeba byś wyjątkowym beztalenciem.
      • religijnych.uczuc.obraza Re: "Smolensk" jednak bardzo zabolal srodowiska 21.09.16, 11:16
        Dokładnie to dotyczy Aldony Struzik, tirowko Tanyu. Pani Struzik od 10 lat przy korycie.
      • taniarada PS 21.09.16, 11:37
        Jak się zamordowało prezydenta ,a ten drugi Komorowski jednej tylko kadencji wytrzymał. Bo reszta to siara była dla wyborców.To zabolało.
        • belphegor-pisu Re: PS 21.09.16, 11:42
          Zabili ci prezydęta? Brat kazał mu lądować i wylądował jak Błasik po kilku małpkach pilotom nakazał.
        • religijnych.uczuc.obraza Re: PS 21.09.16, 12:58
          Ale dlaczego tirówko Tanty zamordowałaś prezydenta?
    • ayran wedle mojej wiedzy.... 21.09.16, 11:27
      .... pani Struzik nie była etatowym pracownikiem wrocławskiej filii PWST. Zawierała z uczelnią umowy na kolejne okresy. Po swoim występie w "Smoleńsku" poczuła się gwiazda i zażądała znacznej podwyżki, na co uczelnia się nie zgodziła. Jak znacznej? Proponuje, by zapytali o to niepokorni dziennikarze, którzy - póki co - są jedynym źródłem informacji o "wyrzuceniu" p. Struzik.
      • aniechto.only Re: wedle mojej wiedzy.... 21.09.16, 12:32
        Kolejna polegla w smolensko pisowskiej mgle
        • yoma Re: wedle mojej wiedzy.... 21.09.16, 14:55
          >Kolejna polegla w smolensko pisowskiej mgle

Wyekshumować.
      • stasi1 Re: wedle mojej wiedzy.... 21.09.16, 12:55
        Ojciec dyrektor przyjmnie ją do swojej uczelni
      • mara571 zrodlo? 21.09.16, 14:48

• m.c.hrabia Re: zrodlo? 21.09.16, 15:21
          PWST
          • mara571 a link? 21.09.16, 15:50

• ayran Re: a link? 21.09.16, 15:51
              Potrzebujesz link do wrocławskiej filii PWST? Nie potrafisz sobie znaleźć?
            • sverir Re: a link? 21.09.16, 16:19
              wpolityce.pl/kultura/309006-nasz-news-aldona-struzik-po-10-latach-wyrzucona-z-pwst-we-wroclawiu-czy-poszlo-o-role-ewy-blasik-w-filmie-smolensk

"Po tym, gdy przyjęła rolę w filmie Krauzego, atmosfera zaczęła się zagęszczać, aż wreszcie jej kontrakt nie został przedłużony na kolejny rok akademicki".

Proszę zwrócić uwagę na zapis "kontrakt nie został przedłużony na kolejny rok akademicki". Jeśli nie został przedłużony, to nikt jej nie zwolnił - wygasła umowa zawarta na czas określony i pracodawca nie wyraził woli zawarcia nowej/przedłużenia starej.

• m.c.hrabia Re: a link? 21.09.16, 16:31
                jeśli nie został przedłużony, to nikt jej nie zwolnił - wygasła umowa zawarta na czas określony i pracodawca nie wyraził woli zawarcia nowej/przedłużenia starej.

podobnie zgnębili niejakiego Lisa w TVP
                • maksimillian1 Smolensk zabolat cwiercinteligentow. 21.09.16, 17:22
                  czyli wyborcow PO,Nowoczesnej,Razem
              • mara571 oswiadczenia PWST nie znalazlam 21.09.16, 18:55
                link przez ciebie podany jest we wpisie otwierajacym watek..
                Przypominam, ze kontraktu z Lisem nie przedluzyl poprzedni dyrektor TVP, nie Kurski. I to przed wygrana PiS w wyborach parlamentarnych. W zapisach byly klauzule o liczbie widzow, ktora nie zostala osiagnieta. Umowa byla dosc jednostronna, firma Lisa kasowala za programy korzystajac z zasobow ludzkich i technicznych TVP.
                • maksimillian1 Zaczynaja ci powoli watki kasowac. 21.09.16, 19:18
                  Jestes niebezpieczna dla lewicy i KODu.
                  I wszystko przez jakiegos schnepf'a.
                • ayran Re: oswiadczenia PWST nie znalazlam 21.09.16, 19:26
                  mara571 napisała:

> Przypominam, ze kontraktu z Lisem nie przedluzyl poprzedni dyrektor TVP, nie Ku
                  > rski.

To prawda, Daszczyński

> I to przed wygrana PiS w wyborach parlamentarnych.

To natomiast nieprawda. Decyzja została ogłoszona (i sformalizowana) po wyborach.

> W zapisach byly klauzu
                  > le o liczbie widzow, ktora nie zostala osiagnieta.

To też nieprawda. Nie było takiego zapisu.

> Umowa byla dosc jednostronna
                  > , firma Lisa kasowala za programy korzystajac z zasobow ludzkich i technicznych
                  > TVP.

Nie wiem, co to znaczy "dość jednostronna". Firma Lisa, owszem, korzystała z zasobów TVP, ale tylko tych technicznych, nie ludzkich. Gdyby miała korzystać z własnych zasobów, wysokość kontraktu musiałaby być wyższa. Nawiasem mówiąc, Jan Pospieszalski też korzysta z technicznych zasobów TVP.
                  • mara571 Re: oswiadczenia PWST nie znalazlam 21.09.16, 19:38
                    w artykule Dziennika z 27 pzdziernika 2015 pisza o tej umowie:
                    wiadomosci.dziennik.pl/media/artykuly/504088,ile-tomasz-lis-zarabia-w-tvp-ujawnili-kontrakt.html
                    To byl juz drugi kontrakt. O pierwszym pisano w 2012:
                    www.se.pl/wiadomosci/polska/trzeba-rozliczyc-wladze-tvp-za-kontrakt-tomasza-lisa_248192.html
                    Nie ogladam Pospieszalskiego i nie wiem, czy program produkuje firma zewnetrzna czy on dostaje honorarium za kazdy odcinek.
                    • ayran Re: oswiadczenia PWST nie znalazlam 22.09.16, 08:17
                      Z tym że "artykuł Dziennika" jest - tak naprawdę - omówieniem artykułu zamieszczonego przez "W sieci", czyli tygodnik znanych z prawdomówności "braci" Karnowskich.

No i nawet w tym omówieniu (nie chce mi się sprawdzać oryginału) nie ma potwierdzenia żadnego z tych twoich twierdzeń, które uznałem za nieprawdziwe (że kontrakt z Lisem został wypowiedziany przez wyborami, oraz że były w nim zapisy o minimalnym poziomie oglądalności, których program Lisa rzekomo nie spełnił. Artykuł z 2012 jest zupełnie bez związku z tym tematem, z oczywistych (mam nadzieję że także dla ciebie) względów.
                • sverir Re: oswiadczenia PWST nie znalazlam 22.09.16, 07:15
                  " link przez ciebie podany jest we wpisie otwierajacym watek."

I dokładnie w tym linku jest informacja o tym, że nie zwolniono wykładowcy, tylko nie zdecydowano się na przedłużenie z nim umowy. Każdy, kto decyduje się na zawieranie kontraktów terminowych, powinien liczyć się z możliwością zakończenia współpracy po upływie przewidzianego okresu. Pani Struzik, o ile faktycznie po prostu nie zawarto z nią nowej umowy/ nie przedłużono starej, nie jest tu wyjątkiem. Jeżeli faktycznie przyczyną było zagranie
                  w "Smoleńsku", to średnio to wygląda, ale nadal nie jest to "zwolnienie", a decyzja pracodawcy w ramach autonomii zawierania umów z pracownikami.

"Przypominam, ze kontraktu z Lisem nie przedluzyl poprzedni dyrektor TVP(...)"

A poza tym uważam, że Kartagina powinna zostać zniszczona. Że tak zapytam, bo słabo się w tym orientuję, co Lis ma z tym wspólnego?
    • taniarada Chciałem się zapytać uprzejmie 21.09.16, 15:36
      Bo to nowy trop .Nie odkryty .Czy przed wylotem do Smoleńska prezydenta Lecha Kaczyńskiego .Nikt nie sprzyjających mu nie napluł na skrzydło lub ogon Tupolewa ,jak Dudzie na samochód.O to jest pytanie?
      • m.c.hrabia Re: Chciałem się zapytać uprzejmie 21.09.16, 16:00
        taniarada napisał(a):

> Bo to nowy trop .Nie odkryty .Czy przed wylotem do Smoleńska prezydenta Lecha K
        > aczyńskiego .Nikt nie sprzyjających mu nie napluł na skrzydło lub ogon Tupolewa
        > ,jak Dudzie na samochód.O to jest pytanie?

padre odstaw te kadzidła ,nie zaciągaj się , bo masz wizje :)
        • matylda1001 Re: Chciałem się zapytać uprzejmie 22.09.16, 01:49
          A nie pisałam, że to typ niezrównoważonego odkrywcy? ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka