Dodaj do ulubionych

Caracal drogi?

19.10.16, 22:56
Dlaczego inni zaplacili mniej? Poczytajcie:
facet.interia.pl/militaria/news-dlaczego-caracal-byl-taki-drogi,nId,2291751
Obserwuj wątek
    • aniechto.only Re: Caracal drogi? 20.10.16, 06:28
      Bardzo dobry artykuł. Klarownie rozprawia się z każdym pisim kłamstwem na temat caracali
      • m.c.hrabia Re: Caracal drogi? 20.10.16, 07:52
        aniechto.only napisała:

> Bardzo dobry artykuł. Klarownie rozprawia się z każdym pisim kłamstwem na tem
        > at caracali

klarowne dla normalnych, miedziane czółka pozostaną miedziane.
      • rzewuski1 Re: Caracal drogi? 20.10.16, 08:25
        Te fakty są znane od dawna a ale kacapska propaganda i tak przestawia swoje kłamstwa w iście gebelsowskim wydaniu.
    • religijnych.uczuc.obraza Re: Caracal drogi? 20.10.16, 08:27
      Przecież to jest akcja prowadzona propagandowo na takich samych zasadach jak akcja medialna jak przy zakupie pendolino.
    • prawdawaszaboli Re: Caracal drogi? 20.10.16, 09:04
      Caracal miał być śmigłowcem transportowym . My potrzebujemy bojowych.

--
      wpolityce.pl/polityka/312240-ech-i-on-jest-dzis-obronca-praworzadnosci-i-sponsorem-trybunalu-przypominamy-szokujace-ustalenia-w-sieci-o-majatku-prezydenta-gdanska-pawla-adamowicza
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Caracal drogi? 20.10.16, 09:14
        A transportowych nie potrzebujemy?
        • m.c.hrabia Re: Caracal drogi? 20.10.16, 09:16
          do transportu wystarczy rowery zakupić.
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Caracal drogi? 20.10.16, 09:21
            Lepsze karoce ministra Szyszki.
            • m.c.hrabia Re: Caracal drogi? 20.10.16, 09:34
              religijnych.uczuc.obraza napisał:

> Lepsze karoce ministra Szyszki.
              >
              karoce może i lepsze , ale gdzie kunie zakupić?
              • religijnych.uczuc.obraza Re: Caracal drogi? 20.10.16, 09:50
                Morawiecki zbuduje silniki elektryczne.
        • nazimno Re: Caracal drogi? 20.10.16, 10:53
          Dopiero jak bedziemy musieli uciekac przez Rumunie.
      • mariner4 Re: Caracal drogi? 20.10.16, 09:37
        Potrzebujemy maksymalnie uniwersalnych.
        M.
        • green-balon Re: Caracal drogi? 20.10.16, 09:57
          mariner4 napisał:

> Potrzebujemy maksymalnie uniwersalnych.
          > M.

Nie. To co jest uniwersalne jest do niczego. Wojsku potrzeba zarówno transportu jak i uzbrojenia a także transportu sanitarnego. Apaczem nie da się przeprowadzić ewakuacji.
          • man_sapiens Re: Caracal drogi? 20.10.16, 11:54
            Nie da się także prowadzić akcji ratowniczych na morzu (SAR) i ewakuacji zagrożonych żołnierzy z pola bitwy (combat SAR). Caracale mogą wyposażone do celów SAR, C-SAR, transportu wojska i uzbrojenia, transportu sanitarnego a także uzbrojone do atakowania celów naziemnych.
            Apache nadaje się do kręcenia filmów z Rambo
            • xystos Re: Caracal drogi? 20.10.16, 12:10
              Caracal'e są zbyt wąskie I niemają
              tylnej rampy-niemogą na swoj pokład
              brac pojazdów bojowych,Blac Howk
              może.
              • pies_na_czarnych Re: Caracal drogi? 20.10.16, 12:13
                No i dodatkowo daja podwojny offset.
              • religijnych.uczuc.obraza Re: Caracal drogi? 20.10.16, 12:14
                A która wersja black hawka może? ta która była proponowana Polsce?
                • xystos Re: Caracal drogi? 20.10.16, 12:18
                  religijnych.uczuc.obraza 20.10.16, 12:14
                  "A która wersja black hawka może? ta która była proponowana Polsce?"

wszystkie wersje proponowane
                  polskiej armi bedą mieć tylne
                  rampy
                  • pies_na_czarnych Re: Caracal drogi? 20.10.16, 12:25
                    do przewozenia wozkow sklepowych.
              • speedy13 Re: Caracal drogi? 20.10.16, 13:03
                Hej

xystos napisał:

> Caracal'e są zbyt wąskie I niemają
                > tylnej rampy-niemogą na swoj pokład
                > brac pojazdów bojowych,Blac Howk
                > może.

Coś ci się pomyliło. Black Hawk nie ma tylnej rampy w żadnej wersji. On nawet jakby nie ma samego "tyłu", gdzie taka rampa mogłaby być: kadłub stopniowo zwęża się i płynnie przechodzi w belkę ogonową. Popatrz sobie na jakiekolwiek zdjęcia, pełno ich w necie.

Pojemność ładowni też ma mniejszą niż Caracal, najmniejszą w ogóle z maszyn biorących udział w przetargu. A co do praktyki, raczej na świecie nie pakuje się do środka takich rzeczy jak pojazdy (chyba że bardzo małe), działa, itp. Raczej w miarę możliwości przenosi się je zawieszone pod śmigłowcem, na zasadzie latającego dźwigu. Znacznie przyspiesza to rozładunek, nie trzeba wszak lądować, wystarczy obniżyć lot w zawisie, postawić bagaż na ziemi, zwolnić liny i można zwiewać, nie narażając się na różne nieprzyjemności. Oczywiście nie zawsze to jest możliwe, czasem wygodniej zapakować się do środka i najlepiej byłoby mieć obie opcje. Ale skoro żaden ze śmigłowców startujących w polskim przetargu rampy nie miał, to czepianie się o to właśnie Caracala jest bez sensu.
              • x2468 Re: Caracal drogi? 20.10.16, 21:43
                Do czego rampa? Widziałem ćwiczenia armii Holenderskiej. Pojazdy, haubice i co tam jeszcze transportowali podwieszone pod helikopterami. Zanim helikopter wylądował pojazd był gotowy do użycia.
              • piq łżesz, xystek, caracale akurat mają tylną rampę,.. 21.10.16, 01:22
                ...fabrycznie. Jest to w każdej obszerniejszej specyfikacji technicznej.
              • x2468 Re: Caracal drogi? 21.10.16, 18:03
                Odwrotnie. Caracal ma rampę, Black Hawk nie ma.
                Czego to pisia propaganda nie zrobi z człowieka.
            • speedy13 Re: Caracal drogi? 20.10.16, 12:44
              Hej

Jednakże nie przeginajmy tzw. fujary w drugą stronę:

man_sapiens napisał:

> Nie da się także prowadzić akcji ratowniczych na morzu (SAR) i ewakuacji zagroż
              > onych żołnierzy z pola bitwy (combat SAR). Caracale mogą wyposażone do celów SA
              > R, C-SAR, transportu wojska i uzbrojenia, transportu sanitarnego a także uzbroj
              > one do atakowania celów naziemnych.
              > Apache nadaje się do kręcenia filmów z Rambo

Jeśli chodzi o zwalczanie celów naziemnych to siłę ognia uzbrojonego transportowca w rodzaju Caracala w porównaniu z wyspecjalizowanym śmigłowcem szturmowym, nawet starą Cobrą, można określić jedynie jako żałosną. Taki transportowiec ma trochę broni maszynowej i niekierowane rakiety, żeby w sprzyjających warunkach wspierać ogniem desant własnej piechoty. Apache ma cały arsenał precyzyjnej broni, wyrafinowane systemy nawigacyjno-celownicze i obserwacyjne, może niszczyć cele naziemne, również ruchome, w dzień i w nocy w dowolnych warunkach atmosferycznych. Przy tym ma mniejsze rozmiary kadłuba - nie potrzebuje wszak wielkiej ładowni - jest więc znacznie mniejszym celem dla obrony plot. Jest też zdolny do znacznie gwałtowniejszego manewrowania. Jeszcze wiele innych ma bajerów, których w śmigłowcach transportowych się nie montuje bo są tam niepotrzebne. To w ogóle inna para kaloszy.

Apache nadaje się przede wszystkim do niszczenia czołgów i podobnych rzeczy. Pod tym kątem kiedyś go zaprojektowano, jako jeden z elementów zniwelowania przewagi liczebnej wojsk Układu Warszawskiego. W wojnach w Iraku, zwłaszcza w 1991 gdzie użyto go zgodnie z pierwotnymi założeniami, poradził sobie więcej niż dobrze. W obecnych wojnach kolonialnych wypada trochę gorzej, dla precyzyjnych rakiet nie zawsze są tam cele, a żeby ostrzelać kogoś z działka, trzeba się do niego zbliżyć na taką odległość, że i samemu można oberwać z lekkiej broni.
              • nazimno Re: Caracal drogi? 20.10.16, 12:56
                Nie mecz sie.
                Tu nie ma dyskusji merytorycznej.
                Kropka.
              • buldog2 Re: Caracal drogi? 20.10.16, 22:54
                Zgoda. Jednak mamy słabą armię, np. bez wyspecjalizowanych bombowców frontowych (np. podobnych do świetnego Su-34) i podobnego uzbrojenia, w tym ściśle wyspecjalizowanych śmigłowców. Dlatego wielozadaniowe Caracale, nie prócz wielu wyspecjalizowanych, ale zamiast. Oczywiście, bojowych nie zastąpią.

--
                Cos mi wslazuje,ze buldog2 mial"odwiedziny". ...mam satysfakcje nawet nie jestes w stanie wyobrazic jaka - 141288bs o własnym donosie do ORGANÓW (ABW)
                Opozytura to bardzo ładne słowo, bo zawiera i działanie PiS w charakterze ekspozytury - Magdolot
      • wsk175 Re: Caracal drogi? 20.10.16, 09:44
        'My potrzebujemy bojowych."
        Wy potrzebujecie psychiatry.
      • piq tawariszcz suczy sym prawda, łżecie jak TW Jar,... 20.10.16, 16:01
        ...Polska potrzebuje śmigłowców wielozadaniowych jak "caracal" w róznych wersjach, a na śmigłowce bojowe ma być osobny przetarg. Już wiadomo, że największy i najważniejszy producent broni w Europie nie weźmie w nim udziału, bo wy, ruska agenturo, zrobiliście wszystko, żeby Polska nie ubiła żadnego korzystnego dla siebie interesu.
    • mariner4 Re: Caracal drogi? 20.10.16, 09:38
      Krytyka Carcala to klasyczny przyład wydawania opinii na niepełnej wiedzy.
      M.
      • m.c.hrabia Re: Caracal drogi? 20.10.16, 09:48
        specjalność pisu.
        • pies_na_czarnych Re: Caracal drogi? 20.10.16, 10:26
          Glupia opozycja nie potrafi demaskowac klamstw PiC-u.
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Caracal drogi? 20.10.16, 10:31
            A głupie dziennikarzyny jeszcze te kłamstwa rozpowszechniają.
            mam nadzieję że kiedyś zakaz pracy w niedzielę dotknie również dziennikarzy.
            • xystos Re: Caracal drogi? 20.10.16, 10:47
              religijnych.uczuc.obraza napisał:

" A głupie dziennikarzyny jeszcze te kłamstwa rozpowszechniają.
              mam nadzieję że kiedyś zakaz pracy w niedzielę dotknie również dziennikarzy."

taak,I obowiązkowe leczenie sanatoryjne
              wszystkich dziennikarzy,co drugi rok.
            • nazimno Re: Caracal drogi? 20.10.16, 10:56
              Albert Einstein:

Die Majorität der Dummen ist unüberwindbar
              und für alle Zeiten gesichert.
              Der Schrecken ihrer Tyrannei
              ist indessen gemildert durch Mangel an Konsequenz.

Przewaga glupcow jest nie do pokonania
              i zapewniona po wsze czasy.

Okropnosci skutkow ich tyranii
              sa jednak zlagodzone przez
              brak konsekwencji (w dzialaniu).
              • pies_na_czarnych Re: Caracal drogi? 20.10.16, 11:05
                > brak konsekwencji

:)
      • man_sapiens Re: Caracal drogi? 20.10.16, 11:57
        > Krytyka Carcala to klasyczny przyład wydawania opinii na niepełnej wiedzy.

Raczej ignorowania faktów przez propagandę.
        • buldog2 Re: Caracal drogi? 20.10.16, 22:46
          Raczej działania zgodnie z wytycznymi i zgodnie z interesem państwa - niestety nie naszego.

--
          Opozytura to bardzo ładne słowo, bo zawiera i działanie PiS w charakterze ekspozytury - Magdolot
    • tw_wielgus Tanie jak barsz.... 20.10.16, 11:14
      Serio, pojemne, trwałe z mocnymi silnikami i jadąc do pracy bez trudu można zapakować gromadkę dzieci żeby zawieść je do przedszkola. Wracając można podjechać do Lidla po zakupy. Do wad zaliczyłbym nieco za duże spalanie, ale przecież można zamontować gaz.
      Kupiłem takie dwa, prawie nówki (Francuz płakał jak sprzedawał) i naprawdę polecam.
      • belphegor-pisu Re: Tanie jak barsz.... 20.10.16, 12:00
        A co z widelcami?
        • pies_na_czarnych Re: Tanie jak barsz.... 20.10.16, 12:04
          Pisi nawet barszcz widelcem jedza.
          • tw_wielgus Re: Tanie jak barsz.... 20.10.16, 12:13
            Taaaak, ale "barszcz sosnowskiego" i nie jemy ,a podajemy POwieczkom widłami które w rzeczy samej mogę się tym biednym sfrustrowanym istotom kojarzyć z widelcem.
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Tanie jak barsz.... 20.10.16, 12:04
        A Black Hawki można przerobić na gaz? Czy po amerykańskiemu będą na galony ropska?
        • xystos Re: Tanie jak barsz.... 20.10.16, 12:06
          Blac Howki polskie będą miały
          elektryczne silniki,ekologiczne.
          • pies_na_czarnych Re: Tanie jak barsz.... 20.10.16, 12:07
            Na wegiel kolego beda latac.
            • xystos Re: Tanie jak barsz.... 20.10.16, 12:15
              skoro Fürer mógł z węgla syntetyczne
              paliwo robic to Pan Macierewicz też
              to.potrafi,Blac Howk'i na polskie paliwo.
              • nazimno Re: Tanie jak barsz.... 20.10.16, 12:18
                Jedne z wiekszych niemieckich zakladow paliw syntetycznych z czasow wojny to dzisiejsze Police pod Szczecinem.
              • pies_na_czarnych Re: Tanie jak barsz.... 20.10.16, 12:28
                > Fürer

Führer moze potrafil, ale Macierewicz tak jak Goebbels tylko jape potrafi drzec.
            • l_zaraza_l Re: Tanie jak barsz.... 20.10.16, 13:05
              To może łódzkie zakłady wyprodukują chociaż tendery do tych śmigłowców.
            • x2468 Re: Tanie jak barsz.... 20.10.16, 21:58
              Na węgiel stąd Black w nazwie.
    • piq fajnie, że ktoś przeczytał moje posty na FK... 20.10.16, 16:35
      ...na ten temat. Pisałem to samo, co autor tego kompetentnego artykułu, tylko dawałem mniej szczegółów fachowych - bo to dla gawiedzi.
      • pies_na_czarnych Re: fajnie, że ktoś przeczytał moje posty na FK.. 20.10.16, 20:33
        :)
      • x2468 Re: fajnie, że ktoś przeczytał moje posty na FK.. 20.10.16, 22:01
        Zawsze czytam z zainteresowaniem Twoje posty i z dużą większością się zgadzam.
      • buldog2 Re: fajnie, że ktoś przeczytał moje posty na FK.. 21.10.16, 00:59
        Podobało mi się obrazowe przedstawienie tematu przez różnice w cenie wersji Skody.
        Sam pisałem o różnicach w cenie takiego samego (z nazwy) aparatu do znieczulenia. Ale to z mojej praktyki, w innym przypadku różnice mogą być jeszcze większe. Tylko domyślam się, że w przypadku uzbrojenia możliwości rozbudowy są jeszcze większe.

Jaczejkę winną sabotażu państwa trzeba będzie powiesić.

--
        Cos mi wslazuje,ze buldog2 mial"odwiedziny". ...mam satysfakcje nawet nie jestes w stanie wyobrazic jaka - 141288bs o własnym donosie do ORGANÓW (ABW)
    • albwu Re: Caracal drogi? 21.10.16, 00:04
      Przy porównywaniu cen helikopterów dla PL i innych krajów brakuje informacji o wyposażeniu tych helikopterów oraz jakie dodatkowy sprzęt/usługi zakupiono: szkolenia, symulatory, wyposażenie warsztatów, części zamienne. Bez tej informacji takie porównanie jest bezużyteczne.
      • buldog2 Re: Caracal drogi? 21.10.16, 01:05
        Powtórzę. Gdyby był ślad przepłacenia czegokolwiek, tzw. niepokorne media agenturalnej jaczejki PiS darłyby się o tym cały świat (z pomocą RT). A tak tylko rosyjskie media potwierdzają absurdalność zarzutów stawianych Antonowi. Że utrzymuje jakiekolwiek kontakty z Mr. D'Amato, jego protegowani nie biorą D'Amato pieniędzy etc. etc.
        Kierownictwo MON opanowane przez zdrajców.

--

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka