zapijaczony_ryj 26.01.18, 15:06 Znaczy takie TKM plus, albo TKM forte! natemat.pl/228175,czystka-w-urzedach-urzednicy-z-czasow-po-maja-zostac-usunieci Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j-k Szybko zapisuj sie do PISu ! 26.01.18, 15:09 bo od jutra bedziesz potrzebowal dwoch swiadkow, ktorzy potwierdza, ze nie byles PO. I nawet posady ciecia w publicznej toalecie - nie dostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
lech1966 Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 26.01.18, 22:25 Ulica i zagranica robi swoje. Moim skromnym zdaniem beton urzędniczy trzeba troszkę zmiękczyć. W Polsce rejestracja auta trwa cały dzień. W Niemczech jest to gra godzina. Niekompetencja jak w PO, nikt nic nie wie, albo nie słyszał, albo dowiedział się z gazet, odsyła się petenta od drzwi do drzwi, i nawet jak się odwiedzi pięć drzwi w urzędzie to i tak jesteśmy w punkcie wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś
wsk175 Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 27.01.18, 09:13 "W Polsce rejestracja auta trwa cały dzień" Ja zarejestrowałem w pół godziny więc nie chrzań. I mieszkam w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Rejestracja trwa miesiąc :) 27.01.18, 18:11 wsk175 napisał: > "W Polsce rejestracja auta trwa cały dzień" > Ja zarejestrowałem w pół godziny więc nie chrzań. > I mieszkam w Polsce. Tyle czekasz na stały DR. Odpowiedz Link Zgłoś
lech1966 Re: Rejestracja trwa miesiąc :) 27.01.18, 18:55 inocom napisał: > wsk175 napisał: > > > "W Polsce rejestracja auta trwa cały dzień" > > Ja zarejestrowałem w pół godziny więc nie chrzań. > > I mieszkam w Polsce. > > Tyle czekasz na stały DR. Na stały to czeka się miesiąc a nie cały dzień Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 27.01.18, 20:45 inocom napisał: > wsk175 napisał: > > > "W Polsce rejestracja auta trwa cały dzień" > > Ja zarejestrowałem w pół godziny więc nie chrzań. > > I mieszkam w Polsce. > > Tyle czekasz na stały DR. > > Przy rejestracji nowego samochodu dostajesz go od ręki. Przy rejestracji używanego tracisz od kilkunastu m minut do kikudziesięciu raz przy rejestracji i drugi raz tyle samo przy odbiorze dowodu twardego! Więc nie PiS_dol głupot kapusiu. Rejestruję smochóe co jakieś trzy lata i tyle to właśnie trwa. A jak ci się ua kupić samochód z tej samej dzielnicy, to nawet nie musisz zmieniać tablic na nowe! Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 27.01.18, 20:57 zapijaczony_ryj napisał: > inocom napisał: > > > wsk175 napisał: > > > > > "W Polsce rejestracja auta trwa cały dzień" > > > Ja zarejestrowałem w pół godziny więc nie chrzań. > > > I mieszkam w Polsce. > > > > Tyle czekasz na stały DR. > > > > > > Przy rejestracji nowego samochodu dostajesz go od ręki. > Przy rejestracji używanego tracisz od kilkunastu m minut do kikudziesięciu raz > przy rejestracji i drugi raz tyle samo przy odbiorze dowodu twardego! Oba dowody są miękkie. Co stoi/stało na przeszkodzie byś dowód stały dostał od ręki? Jakieś zatopione foty w nim są? Podobnie z naklejkami na rejestrację. Na cholerę masz taszczyć tablice do urzędu, jak w jakimś kraju 3 świata. Nie wystarczy pokwitowanie, że dostałeś, a jak nie ma naklejek kontrolnych to już problem Twojej kieszeni - słuszna pokuta? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 28.01.18, 19:51 "Co stoi/stało na przeszkodzie byś dowód stały dostał od ręki?" Tylko tyle, że żaden urząd nie wyrabia ich na miejscu u siebie. "Na cholerę masz taszczyć tablice do urzędu, jak w jakimś kraju 3 świata" A to już pytanie do ministra Adamczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 28.01.18, 21:23 sverir napisał: > "Co stoi/stało na przeszkodzie byś dowód stały dostał od ręki?" > > Tylko tyle, że żaden urząd nie wyrabia ich na miejscu u siebie. Za bardzo skomplikowany proces? Naklejkę kontrolną na szybę jakoś potrafią zrobić na miejscu. No dobra, proces za bardzo skomplikowany, potrzeba drukarki laserowej i igłowej. Ale mamy coś takiego jak Pocztę Polską, która dostarcza dokumenty urzędowe czy sądowe pod wskazany adres. Po co produkować zbędnie SMOG i CO2. Marnować czas na dotarcie do centrum miasta, tak jakby rzędy dla ludności nie mogły się znajdować po dzielnicach. Skarbówka nie upycha wszystkiego w centrum. Twój inspektor jest w Twoim regionie, tak byś miał do niego łatwy dostęp z buta. > "Na cholerę masz taszczyć tablice do urzędu, jak w jakimś kraju 3 świata" > A to już pytanie do ministra Adamczyka. Sam widzisz, że to bzdurny rytuał. Rządy się zmieniają, a ceremonia pozostaje ta sama. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 28.01.18, 23:33 "Marnować czas na dotarcie do centrum miasta, tak jakby rzędy dla ludności nie mogły się znajdować po dzielnicach. Skarbówka nie upycha wszystkiego w centrum" Mogłyby i moim zdaniem powinny. Co do poczty zaś - myślę, że drukowanie i dostawa pojedynczych egzemplarzy jest zwyczajnie nieopłacalna. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 28.01.18, 23:46 sverir napisał: > "Marnować czas na dotarcie do centrum miasta, tak jakby rzędy dla ludności nie > mogły się znajdować po dzielnicach. Skarbówka nie upycha wszystkiego w centrum" > > Mogłyby i moim zdaniem powinny. A niby po co pchać wszystko do centrum? Nawet centra handlowe powstają na peryferiach. Naprawdę nie odczuwam potrzeby odwiedzania centrum. > Co do poczty zaś - myślę, że drukowanie i dosta > wa pojedynczych egzemplarzy jest zwyczajnie nieopłacalna. Opłata Pocztowa Pobrana (Urzędy mają abonament, bez znaczenie ile dokumentów wyślą). Prócz tego można dać obywatelowi wybór. Albo jedzie na Nowy Targ i buli 5.50 za rozpoczetą godzinę parkingnowytarg.com.pl/oferta/ Albo niech te 5.20 (oszczędność 30 gr) zapłaci Poczcie Polskiej. cennik.poczta-polska.pl/usluga,krajowy_przesylka_polecona.html Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 29.01.18, 08:40 "A niby po co pchać wszystko do centrum?" Jest jedna tylko zaleta - centrum to generalnie całkiem niezły dojazd z większości osiedli. Oczywiście w ostatecznym rozrachunku wszystko i tak zależy od lokalizacji. "Opłata Pocztowa Pobrana (Urzędy mają abonament, bez znaczenie ile dokumentów wyślą)" To zależy od konkretnego urzędu - na usługi pocztowe prowadzone są zamówienia publiczne. Wydaje mi się, że większość urzędów nie ma umów ryczałtowych. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 29.01.18, 11:26 sverir napisał: > "A niby po co pchać wszystko do centrum?" > > Jest jedna tylko zaleta - centrum to generalnie całkiem niezły dojazd z większo > ści osiedli. Wydaje mi się, że Inocom pisze z pozycji petenta zmotoryzowanego, dla którego ważniejszą sprawą jest dużo miejsc parkingowych, z czym w przypadku lokalizacji poza centrum jest lepiej, niż wygodny dojazd komunikacją publiczną, gdzie z kolei lepsza jest lokalizacja w centrum. Gdy porównam sobie rozmowy z ludźmi w krajach, gdzie najczęściej przebywam (Polska, Niemcy, Czechy) to widać wyraźnie, że Polacy są z tych trzech krajów najbardziej zafiksowani na punkcie indywidualnej motoryzacji. Bardzo często przyjmuje się u nas założenie, że każdy musi mieć samochód, w Niemczech i Czechach wcale nie jest to takie oczywiste. W moim dziale na kilkanaście osób na palcach jednej ręki można policzyć te, które mają własne auto. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 29.01.18, 15:41 "Wydaje mi się, że Inocom pisze z pozycji petenta zmotoryzowanego, dla którego ważniejszą sprawą jest dużo miejsc parkingowych, z czym w przypadku lokalizacji poza centrum jest lepiej, niż wygodny dojazd komunikacją publiczną, gdzie z kolei lepsza jest lokalizacja w centrum" Ano owszem, jak najbardziej. Zauważam po prostu jedną zaletę lokalizacji w centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 29.01.18, 18:57 sverir napisał: > "Wydaje mi się, że Inocom pisze z pozycji petenta zmotoryzowanego, dla którego > ważniejszą sprawą jest dużo miejsc parkingowych, z czym w przypadku lokalizacji > poza centrum jest lepiej, niż wygodny dojazd komunikacją publiczną, gdzie z ko > lei lepsza jest lokalizacja w centrum" > > Ano owszem, jak najbardziej. Zauważam po prostu jedną zaletę lokalizacji w cent > rum. Jakim środkiem MPK dojedziesz do Sukiennic? :) A tak serio. Wyprawa do centrum MPK to przynajmniej godzina. Tylko by dojechać do centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 29.01.18, 19:12 " Jakim środkiem MPK dojedziesz do Sukiennic? :)" Mam nóżki, z placu Dominikańskiego to jest ile - 400 metrów? " A tak serio. Wyprawa do centrum MPK to przynajmniej godzina. Tylko by dojechać do centrum" Ta, to jest wyprawa dla samobójców;-) Niemniej mój US jest na Trzebnickiej, niby jedna dzielnica, a jednak - jeśli mam wybierać się komunikacją miejską - do centrum szybciej. Jeszcze raz napiszę - jakkolwiek uważam, że delegatury dzielnice to bardzo dobry pomysł, to dla skomunikowanych transportem publicznym może to być krok w tył. Wszystko zależy, gdzie powstałyby oddziały UM. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 29.01.18, 19:34 sverir napisał: > " Jakim środkiem MPK dojedziesz do Sukiennic? :)" > > Mam nóżki, z placu Dominikańskiego to jest ile - 400 metrów? > > " A tak serio. Wyprawa do centrum MPK to przynajmniej godzina. Tylko by dojecha > ć do centrum" > > Ta, to jest wyprawa dla samobójców;-) Niemniej mój US jest na Trzebnickiej, nib > y jedna dzielnica, a jednak - jeśli mam wybierać się komunikacją miejską - do c > entrum szybciej. Jeszcze raz napiszę - jakkolwiek uważam, że delegatury dzielni > ce to bardzo dobry pomysł, to dla skomunikowanych transportem publicznym może t > o być krok w tył. Wszystko zależy, gdzie powstałyby oddziały UM. Powtarzam Ci dotarcie z Muchoboru Wielkiego na Nowy Targ to skromnie licząc godzina. Ludzie nie dlatego jeżdżą autami, że są masochistami. We Wrocławiu nie ma sprawnej MPK, a będzie jeszcze gorzej. Załatwienie najmniejszej sprawy w urzędzie to strata 3 godzin minimum. Trzeba dojechać przez godzinę lub więcej, często z przesiadkami. Odczekać swoje i wrócić. 3 godziny jak nic. Gdyby MPK było takie genialne to magistrat, by z niego korzystał. Na głupią rejestrację samochodu, potrzeba minimum 6 godzin rozbitych na dwa dni. DWA dni bez powiększania bogactwa miasta. Z Muchoboru Wielkiego w 30 minut jesteś na piechotę w Urzędzie na Strzegomskiej 148. Jeśli plany magistratu wypalą, by się dostać z Żernik czy Muchoboru Wielkiego do centrum potrzeba będzie z 2 godziny. co dziennie zmarnowane 4 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 29.01.18, 19:40 inocom napisał: > Powtarzam Ci dotarcie z Muchoboru Wielkiego na Nowy Targ to skromnie licząc god > zina. > Ludzie nie dlatego jeżdżą autami, że są masochistami. We Wrocławiu nie ma spraw > nej MPK, a będzie jeszcze gorzej. Oczywiście, że komunikacja miejska mogłaby być lepsza, ale Ty już wybitnie przesadzasz. Dopiero co przedwczoraj jechałem MPK z Muchoboru na Plac Dominikański i było to raptem 40 minut. No i mogłem sobie w autobusie poczytać, czyli czas nie był do końca zmarnowany jak byłoby to za kierownicą. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 29.01.18, 19:47 jureek napisał: > inocom napisał: > > > Powtarzam Ci dotarcie z Muchoboru Wielkiego na Nowy Targ to skromnie licz > ąc god > > zina. > > Ludzie nie dlatego jeżdżą autami, że są masochistami. We Wrocławiu nie ma > spraw > > nej MPK, a będzie jeszcze gorzej. > > Oczywiście, że komunikacja miejska mogłaby być lepsza, ale Ty już wybitnie prze > sadzasz. Dopiero co przedwczoraj jechałem MPK z Muchoboru na Plac Dominikański > i było to raptem 40 minut. No i mogłem sobie w autobusie poczytać, czyli czas n > ie był do końca zmarnowany jak byłoby to za kierownicą. Mogę zapytać co z Muchoboru Wielkiego jeździ na plac Dominikański? :) I co ile minut :) Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 29.01.18, 19:31 inocom napisał: > Jakim środkiem MPK dojedziesz do Sukiennic? :) > A tak serio. Wyprawa do centrum MPK to przynajmniej godzina. Tylko by dojechać > do centrum. No widzisz. A Ty chciałbyś urząd zainstalować na peryferiach, czyli byłaby do kolejna godzina z centrum do tego urzędu. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 29.01.18, 19:37 jureek napisał: > inocom napisał: > > > Jakim środkiem MPK dojedziesz do Sukiennic? :) > > A tak serio. Wyprawa do centrum MPK to przynajmniej godzina. Tylko by doj > echać > > do centrum. > > No widzisz. A Ty chciałbyś urząd zainstalować na peryferiach, czyli byłaby do k > olejna godzina z centrum do tego urzędu. Ale Dutkiewicz miałby rzut beretem do pracy z Ramiszowa i nie musiałby jechać samochodem terenowym przez zamknięty dla ruchu Ostrów Tumski, stwarzając zagrożenie zderzenia się z tramwajem. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 29.01.18, 19:42 inocom napisał: > Ale Dutkiewicz miałby rzut beretem do pracy z Ramiszowa i nie musiałby jechać s > amochodem terenowym przez zamknięty dla ruchu Ostrów Tumski, stwarzając zagroże > nie zderzenia się z tramwajem. Ty masz chyba jakąś obsesję na punkcie Dutkiewicza. Gościu nie jest z mojej bajki, ale żeby przy każdej okazji i bez okazji przypominać tamten wypadek, to trzeba mieć naprawdę obsesję. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 29.01.18, 19:59 jureek napisał: > inocom napisał: > > > Ale Dutkiewicz miałby rzut beretem do pracy z Ramiszowa i nie musiałby je > chać s > > amochodem terenowym przez zamknięty dla ruchu Ostrów Tumski, stwarzając z > agroże > > nie zderzenia się z tramwajem. > > Ty masz chyba jakąś obsesję na punkcie Dutkiewicza. Gościu nie jest z mojej baj > ki, ale żeby przy każdej okazji i bez okazji przypominać tamten wypadek, to trz > eba mieć naprawdę obsesję. Wiesz, jak ktoś rozwalił MPK we Wrocławiu, zadłużył miasto na 60% PKB to trudno go kochać. Po 12 latach Dutkiewicza, odbudowa miasta będzie spokojnie wynosiła 2 dekady. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 29.01.18, 19:33 inocom napisał: > Jakim środkiem MPK dojedziesz do Sukiennic? :) Ty chyba faktycznie od lat nie byłeś w centrum. Masz trzy przystanki w odległości mniej niż pięciu minut piechotą. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 29.01.18, 19:44 jureek napisał: > inocom napisał: > > > Jakim środkiem MPK dojedziesz do Sukiennic? :) > > Ty chyba faktycznie od lat nie byłeś w centrum. Masz trzy przystanki w odległoś > ci mniej niż pięciu minut piechotą. Ale by na te przystanki dotrzeć potrzeba godziny :) Lepiej nie będzie bo likwidowane są linie 142 i 149. Ludzie mają się przesiadać. By przejechać 6 km 3 przesiadki. Na każdej czekaj do 30 minut na dalszy transport publiczny. Tak przy okazji, większość ludzi pracuje poza centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 30.01.18, 10:49 " Ale by na te przystanki dotrzeć potrzeba godziny :)" Ty masz godziny, a ja 2 minuty. "Ludzie mają się przesiadać. By przejechać 6 km 3 przesiadki. Na każdej czekaj do 30 minut na dalszy transport publiczny" Wiesz, dla osób korzystających z komunikacji regularnie to właśnie ten czas oczekiwania i niewygodne przesiadki (bo np. trzeba biegać przez skrzyżowanie) są uciążliwe, a nie sam fakt konieczności przesiadania się. Nie bądź jak Mirka, która sama nie korzystając ze zbiorkomu uważa, że najuciążliwsza dla regularnych pasażerów jest cena biletów jednorazowych. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 30.01.18, 12:56 sverir napisał: > " Ale by na te przystanki dotrzeć potrzeba godziny :)" > > Ty masz godziny, a ja 2 minuty. Czyli dla Ciebie MPK może wcale nie istnieć :) Swego czasu 12 lat żyłem na Igielnej. "Punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia" > "Ludzie mają się przesiadać. By przejechać 6 km 3 przesiadki. Na każdej czekaj > do 30 minut na dalszy transport publiczny" > > Wiesz, dla osób korzystających z komunikacji regularnie to właśnie ten czas ocz > ekiwania i niewygodne przesiadki (bo np. trzeba biegać przez skrzyżowanie) są u > ciążliwe, a nie sam fakt konieczności przesiadania się. Nie bądź jak Mirka, któ > ra sama nie korzystając ze zbiorkomu uważa, że najuciążliwsza dla regularnych p > asażerów jest cena biletów jednorazowych. "Punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia". Jeśli masz sam dojechać MPK w jedno miejsce to się przeżyjesz. Problem zaczyna się, gdy musisz jechać w kilka miejsc np. z dziećmi. Mało kto ma np. przyjemność posiadania przedszkola pod nosem. Straty dla PKB związane z korkami to miliardy złotych. Mieszkaniec Wrocławia traci około 1 pensji rocznie na korki. Z jednej strony liberalni ekonomiści płaczą co to będzie jak będzie niedziela, ale nad tym, że wrocławianin w roku nie pracuje 1 miesiąca z powodu takiej a nie innej organizacji miejskiej to już ich nie martwi. Dobra organizacja komunikacji to koniec strachy dla Wrocławia z powodu smutnego pana komisarza, który może lada dzień przybyć z Warszawy z powodu zadłużenia. 1/12 dochodów więcej. To ponad 8% PKB. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 30.01.18, 17:46 " Czyli dla Ciebie MPK może wcale nie istnieć :)" Na przystanek mam 2 minuty. Jeśli nie będzie MPK, to co mi po przystanku? "Jeśli masz sam dojechać MPK w jedno miejsce to się przeżyjesz. Problem zaczyna się, gdy musisz jechać w kilka miejsc np. z dziećmi. Mało kto ma np. przyjemność posiadania przedszkola pod nosem" A tak naprawdę, to ile osób musi dojechać codziennie w cztery, pięć różnych miejsc, obojętnie czy samochodem, czy komunikacją miejską, pieszo czy rowerem? Zaznaczam - codziennie, nie raz na jakiś czas? "Z jednej strony liberalni ekonomiści płaczą co to będzie jak będzie niedziela, ale nad tym, że wrocławianin w roku nie pracuje 1 miesiąca z powodu takiej a nie innej organizacji miejskiej to już ich nie martwi" Ależ martwi, jak najbardziej. Tylko co z tego? Kto słucha dziś liberalnych ekonomistów? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 30.01.18, 19:13 sverir napisał: > " Czyli dla Ciebie MPK może wcale nie istnieć :)" > > Na przystanek mam 2 minuty. Jeśli nie będzie MPK, to co mi po przystanku? Po co iść na przystanek jak można w 2 minuty być na miejscu. :) Pewnie zastanawiałeś się skąd mam taki sentyment do Cyganów. Byłem im sąsiadem, a oni mi. > > "Jeśli masz sam dojechać MPK w jedno miejsce to przeżyjesz. Problem zaczyna > się, gdy musisz jechać w kilka miejsc np. z dziećmi. Mało kto ma np. przyjemno > ść posiadania przedszkola pod nosem" > > A tak naprawdę, to ile osób musi dojechać codziennie w cztery, pięć różnych mie > jsc, obojętnie czy samochodem, czy komunikacją miejską, pieszo czy rowerem? Zaz > naczam - codziennie, nie raz na jakiś czas? Praktycznie każdy, kto nie jest singlem. Dziecko do przedszkola, dziecko z przedszkola, to pracy i z pracy, potem jakieś zajęcia poza lekcyjne, córka Ci gania o dziewiątej wieczorem w reprezentacji Polski, zawozić nie musisz, ale jak leje, to dobrze jest ją odebrać z boiska, kolejny dzieciak znowu coś robi, dodatkowo masz na karku rodziców, rodziców żony, jej dziadka. Szwagier potrzebuje pomocy, szwagierka z małym dzieckiem i z zaawansowanej ciąży. Do tego pracy nie masz takiej, że siedzisz na zydlu, ale musisz np. wpaść do laboratorium na drugim końcu Wrocławia. Znajomych też nie można zaniedbywać. Kolejne spotkanie odnośnie projektów... Na szczęście nie muszę latać po lekarzach. Ale zwykle ludzie chorują, albo ich dzieci, albo ich rodzice. Mamy XXI wiek - tak wygląda zwykły dzień wrocławianina. Do tego dolicz jeszcze jakieś wypady z dzieciakami na miasto. Tak już mam nie potrafię usiedzieć w miejscu. > "Z jednej strony liberalni ekonomiści płaczą co to będzie jak będzie niedziela, > ale nad tym, że wrocławianin w roku nie pracuje 1 miesiąca z powodu takiej a n > ie innej organizacji miejskiej to już ich nie martwi" > > Ależ martwi, jak najbardziej. Tylko co z tego? Kto słucha dziś liberalnych ekon > omistów? Patrz wyżej. Pomijając kwestie pieniądza, są oderwani od rzeczywistości. Zwykle to egoiści i samotnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 29.01.18, 11:52 sverir napisał: > "A niby po co pchać wszystko do centrum?" > > Jest jedna tylko zaleta - centrum to generalnie całkiem niezły dojazd z większo > ści osiedli. Oczywiście w ostatecznym rozrachunku wszystko i tak zależy od loka > lizacji. Przecież we Wrocławiu nie potrzeba molocha UM. Podstawowe sprawy mogą być przecież załatwiane w innych Urzędach Miejskich, choćby Strzegomska 148, gdzie mieszkańcy kilkudziesięciotysięcznej dzielnicy mogą się udać na piechotę, podjechać rowerem, autobusem, koleją, a jak Dutkiewicz dostanie kasę to nawet tramwajem +++. Na cholerę pchać się do samego centrum obojętnie czym. Załatwienie połowiczne błahostki to dwie godziny wycięte z życiorysu. > "Opłata Pocztowa Pobrana (Urzędy mają abonament, bez znaczenie ile dokumentów w > yślą)" > > To zależy od konkretnego urzędu - na usługi pocztowe prowadzone są zamówienia p > ubliczne. Wydaje mi się, że większość urzędów nie ma umów ryczałtowych. Dlatego wspomniałem o 2 możliwości dodatkowej opłacie 5.2 zł za polecony, gdy Urząd nie podpisał umowy z Pocztą Polską. Taką umowę może podpisać też monopolista PWPW. A bilet tam i z powrotem to tylko 6.80 zł (jeśli nie ma przesiadek). Dodatkowo Urzędy nie pracują tak jak Poczta do 20tej. By załatwić duperel trzeba brać wolne, czyli strzał miasta w stopę, gdyż produkt miejski brutto (a więc i dochody maista) spadają. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 29.01.18, 12:17 sverir napisał: > "Marnować czas na dotarcie do centrum miasta, tak jakby rzędy dla ludności nie > mogły się znajdować po dzielnicach. Skarbówka nie upycha wszystkiego w centrum" > > Mogłyby i moim zdaniem powinny. Przecież są wlaśnie w dzielnicach. W Warszawie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 29.01.18, 12:28 snajper55 napisał: > sverir napisał: > > > "Marnować czas na dotarcie do centrum miasta, tak jakby rzędy dla ludnośc > i nie > > mogły się znajdować po dzielnicach. Skarbówka nie upycha wszystkiego w ce > ntrum" > > > > Mogłyby i moim zdaniem powinny. > > Przecież są wlaśnie w dzielnicach. W Warszawie. We Wrocławiu zaś w ścisłym centrum. Polityka miasta jest taka, że wszyscy muszą się pchać do centrum czy tego chcą czy nie chcą. Takie działanie antysmogowe po wrocławsku. Odpowiedz Link Zgłoś
religijnych.uczuc.obraza Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 29.01.18, 12:33 Więc rzeczywiście nie możesz skorzystać hummer z komunikacji miejskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 29.01.18, 18:54 religijnych.uczuc.obraza napisał: > Więc rzeczywiście nie możesz skorzystać hummer z komunikacji miejskiej? A komunikacja miejska to na energię kosmiczną działa? żeby nadać mi energię kinetyczną, potrzeba energii. Każde rozpędzenie mnie w MPK do 50 km/h to min 7716 J, które idzie w powietrze (do tego weź poprawkę na sprawność silników, opory), bo jakiś inteligent wpadł na pomysł, że wszystko ma być we Wrocławiu w centrum. Pomnóż to przez masę innych pasażerów i masę składu. A wystarczyłoby podejść do urzędu na dzielnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 29.01.18, 19:33 "Przecież są wlaśnie w dzielnicach. W Warszawie" Każda warszawska dzielnica to oddzielna gmina. Wrocław jest pod tym względem unitarny, nie mamy administracyjnych dzielnic, więc i urząd jest jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Ale mogą być filie i trzeba było likwidować 29.01.18, 20:05 sverir napisał: > "Przecież są wlaśnie w dzielnicach. W Warszawie" > > Każda warszawska dzielnica to oddzielna gmina. Wrocław jest pod tym względem un > itarny, nie mamy administracyjnych dzielnic, więc i urząd jest jeden. dzielnice? Jakoś skarbówka dała sobie radę w unitarnym Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Ale mogą być filie i trzeba było likwidować 29.01.18, 23:20 "Jakoś skarbówka dała sobie radę w unitarnym Wrocławiu" W urzędzie miejskim też masz jakieś tam zespoły dzielnicowe. Czym innym jest podział administracyjny, a czym innym lokalizacja różnych wydziałów. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Ale mogą być filie i trzeba było likwidować 30.01.18, 02:04 sverir napisał: > "Jakoś skarbówka dała sobie radę w unitarnym Wrocławiu" > > W urzędzie miejskim też masz jakieś tam zespoły dzielnicowe. Czym innym jest po > dział administracyjny, a czym innym lokalizacja różnych wydziałów. Idąc Twoim tokiem rozumowania, najlepiej jakby UM Wrocławia miał siedzibę w Warszawie, bo ma specjalne zespoły dzielnicowe, a kto z nas w Warszawie nie był, nawet pendolino jest. W centrum niech będzie siedziba prezydenta. Ale nic poza prezydenckim uporem nie stoi na przeszkodzie, by zespoły dzielnicowe miały siedziby w dzielnicach, a przynajmniej filie dla maluczkich poddanych prezydenta, którzy chcieliby jakąś sprawę załatwić, a do centrum im nie po drodze. Tak wśród wrocławian są niepełnosprawni, ludzie w podeszłym wieku, ludzie którzy pracują, matki z małymi dziećmi. Na cholerę mają się pchać do centrum, kiedy sprawę mogliby załatwić blisko siebie w zespole dzielnicowym? Odpowiedz Link Zgłoś
religijnych.uczuc.obraza Re: Ale mogą być filie i trzeba było likwidować 30.01.18, 08:01 A jak to jest u lewicowca w Krakowie? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Ale mogą być filie i trzeba było likwidować 30.01.18, 08:21 religijnych.uczuc.obraza napisał: > A jak to jest u lewicowca w Krakowie? Była już zresztą propozycja wysyłania wrocławian do Łodzi. www.gazetawroclawska.pl/artykul/791878,rafal-dutkiewicz-proponuje-wroclawianom-przeprowadzke-do-lodzi-potem-przeprasza,id,t.html Osobiście nie miał nawet odwagi przeprosić. Wysłał rzecznika. www.radiowroclaw.pl/articles/view/27771/Przeprowadzka-do-Lodzi-odwolana Jak wiemy Łódź jest w samym centrum Polski. Powyższy przykład oddaje stan umysłu obecnych elit samorządowych w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
religijnych.uczuc.obraza Re: Ale mogą być filie i trzeba było likwidować 30.01.18, 08:23 I jak tam jest, w tych innych niż Wrocław miastach? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Ale mogą być filie i trzeba było likwidować 30.01.18, 10:45 W innych miastach są albo dzielnice, albo osiedla. To są tylko jednostki pomocnicze w miastach, tak jak sołectwa w gminach wiejskich. Nic więcej. Przywrócenie administracyjnego podziału Wrocławia na dzielnice wcale nie implikuje konieczności utworzenia delegatur, tak jak utrzymanie obecnego podziału na osiedla tego tworzenia nie uniemożliwia. Na to zwróciłem uwagę Inocomowi, który swoim zwyczajem dąży do scysji nawet wtedy, gdy napiszę, że się z nim zgadzam:) Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Ale mogą być filie i trzeba było likwidować 30.01.18, 19:21 sverir napisał: > W innych miastach są albo dzielnice, albo osiedla. To są tylko jednostki pomocn > icze w miastach, tak jak sołectwa w gminach wiejskich. Nic więcej. Przywrócenie > administracyjnego podziału Wrocławia na dzielnice wcale nie implikuje konieczn > ości utworzenia delegatur, tak jak utrzymanie obecnego podziału na osiedla tego > tworzenia nie uniemożliwia. Na to zwróciłem uwagę Inocomowi, który swoim zwycz > ajem dąży do scysji nawet wtedy, gdy napiszę, że się z nim zgadzam:) Bo obecnie tak właściwie podział na Osiedla nikomu we Wrocławiu nie służy, poza prezydentem. Rady osiedlowe są niedoinwestowane i zlewane przez prezydenta. Na tyłach XV LO była rudera, którą odwiedzały ćpuny. Po latach miasto się zgodziło ją rozebrać. Koszt rozbiórki bagatela 3 mln zł. SM Nowy Dwór chciała z miastem zrobić machniom. Przekazać miastu analogiczny obszar na obrzeżach ND, a w zamian przejąć teren i urządzić tam miejsce dla młodzieży i rodziców. Prezydent się nie zgodził, pomimo że za była Rada Osiedla. Obecnie jestem ugór na którym rosną chwasty i inne lebiody. Ale jest to osikany teren prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Ale mogą być filie i trzeba było likwidować 30.01.18, 10:35 "Idąc Twoim tokiem rozumowania, najlepiej jakby UM Wrocławia miał siedzibę w Warszawie, bo ma specjalne zespoły dzielnicowe(...)" Tak? A to ciekawe. Co Ci dało asumpt do takiego rozumowania? Stwierdzenie, że masz rację, że dobrze byłoby utworzyć delegatury w różnych częściach miasta? "Na cholerę mają się pchać do centrum, kiedy sprawę mogliby załatwić blisko siebie w zespole dzielnicowym?" A, już rozumiem. Czyli jak zwróciłem uwagę, że podział administracyjny na dzielnice nie jest konieczny, żeby utworzyć takie delegatury, to Ty automatycznie uznałeś "urząd do Warszawy"? Bardzo ciekawe, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Ale mogą być filie i trzeba było likwidować 30.01.18, 20:22 sverir napisał: > "Idąc Twoim tokiem rozumowania, najlepiej jakby UM Wrocławia miał siedzibę w Wa > rszawie, bo ma specjalne zespoły dzielnicowe(...)" > > Tak? A to ciekawe. Co Ci dało asumpt do takiego rozumowania? Stwierdzenie, że m > asz rację, że dobrze byłoby utworzyć delegatury w różnych częściach miasta? > > "Na cholerę mają się pchać do centrum, kiedy sprawę mogliby załatwić blisko sie > bie w zespole dzielnicowym?" > > A, już rozumiem. Czyli jak zwróciłem uwagę, że podział administracyjny na dziel > nice nie jest konieczny, żeby utworzyć takie delegatury, to Ty automatycznie uz > nałeś "urząd do Warszawy"? Bardzo ciekawe, naprawdę. Cóż, zawsze byłem zwolennikiem decentralizacji. Tu była to ironia na poczynania magistratu, kiedy widzę co się dzieje. Pamiętam też słowa naszego Duce Lokalnego, byśmy się wszyscy udali do Łodzi bo on tu rządzi. Faktycznie wystarczą delegatury dzielnicowe. Tym bardziej, że sieć informatyczna jest, a po dzielnicach są po rozrzucane różne budynki magistratu i jego spółek córek. W innych miastach pewnie jest podobnie. W gminach nic nie stoi na przeszkodzie, by podstawowe sprawy załatwiać u sołtysa. Choć tu może być problem z informatyzacją i bezpieczeństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 31.01.18, 20:52 Głupiś i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Dowody drukuje PWPW przy Sanguszki 1 30.01.18, 11:40 sverir napisał: > "Co stoi/stało na przeszkodzie byś dowód stały dostał od ręki?" > > Tylko tyle, że żaden urząd nie wyrabia ich na miejscu u siebie. > > "Na cholerę masz taszczyć tablice do urzędu, jak w jakimś kraju 3 świata" > > A to już pytanie do ministra Adamczyka. > Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 29.01.18, 11:00 inocom napisał: > Podobnie z naklejkami na rejestrację. Na cholerę masz taszczyć tablice do urzęd > u, jak w jakimś kraju 3 świata. Niemcy krajem trzeciego świata. Czego się to człowiek na tym forum nie dowie! Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 29.01.18, 11:55 jureek napisał: > inocom napisał: > > > Podobnie z naklejkami na rejestrację. Na cholerę masz taszczyć tablice do > urzęd > > u, jak w jakimś kraju 3 świata. > > Niemcy krajem trzeciego świata. Czego się to człowiek na tym forum nie dowie! Niestety :) Dla mnie krajem III świata jest kraj, gdzie urzędnik nie ufa obywatelowi. Przecież sprawdzenie obecności naklejki jest trywialne i potrafi tego dokonać każdy policjant. Odpowiedz Link Zgłoś
religijnych.uczuc.obraza Re: Rejestracja trwa miesiąc :)-G. prawda 29.01.18, 12:32 Dlatego Polska-cywilizowane państwo-zaufało obywatelowi Plichcie. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 27.01.18, 09:24 Nie wiem, Lechu, czy zauważyłeś, ale pani profesor chce robić czystkę w ministerstwach. Od 2 lat rządzi tam PiS, więc jeżeli nadal są tam jakieś debilne warunki, to odpowiedzialność nie spoczywa na PO, tylko na PiS:) Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 27.01.18, 09:44 Znaczy jak zmienią urzędników na piSich to szybciej auto zarejestrujesz? G..no prawda, będzie jak w prokuraturze, wojsku, policji, TK i stadninach koni, bo ci nowi będą musieli się wszystkiego nauczyć od nowa. Zwłaszcza, że PiSi nie wymagają ani stażu, ani kwalifikacji, tylko wierności! Odpowiedz Link Zgłoś
kombatin Zamieniają POwskich urzędników na PISowskich??? ! 27.01.18, 17:18 Jak tak można!!!!!!! A ci POwcy urzędnicy to jak się tam znaleźli???? Bardzo to mnie ciekawi. Np. w USA to bardzo normalne jest. Nikt nie chce przecież mieć u siebie V Kolumny. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Zamieniają POwskich urzędników na PISowskich? 28.01.18, 23:35 " A ci POwcy urzędnicy to jak się tam znaleźli????" Niektórzy byli pisowcami w l. 2005-2007 i też nie można ich było wywalić. Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Tak jak Mariusz Kamiński w CBA za rzadów PO! 30.01.18, 11:42 kombatin napisał: > Jak tak można!!!!!!! > A ci POwcy urzędnicy to jak się tam znaleźli???? > Bardzo to mnie ciekawi. > Np. w USA to bardzo normalne jest. > Nikt nie chce przecież mieć u siebie V Kolumny. Odpowiedz Link Zgłoś
141288bs Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 27.01.18, 18:59 Zmiana urzednikow jest konieczna,...czas na normalnosc w urzedach. - Wtedy auto szybciej zarejedtrujesz,na wyrobienie nowego dowodu pojazdu nie bedziesz czekal kilka dni.Na fakturach za gaz i energie elektryczna nie bedzie pozycji za przesyl,oplat stalych i zmiennych naliczanych z"sufitu".:)Pozycja przesyl nie wiadomo z jakiego tytulu? - W wiekszosci linie elektryczne,szczegolnie na wsi,przechodza po gruntach prywatnych a wlasciciele z tego tytulu nie maja chocby najmniejszej rekompensaty.- Jest to wyludzony pieniadz przez PGE,czy PGNiG ...w sumie,odbiorca energii utrzymuje te przedsiebiorstwa,a one caly zysk laduja w prezesowskie, dyrektorskie i czlonkow rad nadzorczych kieszenie. Mam nadzieje,ze sluzby specjalne wreszcie przyjza sie tym praktykom. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 29.01.18, 15:50 141288bs napisał: > Zmiana urzednikow jest konieczna,...czas na normalnosc w urzedach. - No i jeszcze jeden naiwny. Kurcze, czy to jakieś zarządzenie odgórne dla pisich nicków na forach, żeby udawali naiwniaków? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 29.01.18, 18:09 Mów po imieniu: nie naiwniaków, lecz gupków. Po drugie, nie muszą udawać. A mam taką koleżankę. (Kolegów się nie wybiera, jakby kto pyszczył.) Niestara wcale, bo po 50. Nie odróżnia ZUS od OC, OC od VAT, bank centralny to dla niej PKO, i żyje. I niechby sobie żyła z Bogiem, tylko to jest, kurka, nauczycielka... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 27.01.18, 17:28 Jak ty lesiu w państwowym urzędzie samochód rejestrujesz, to ja się nie dziwię, że ci to tyle trwa :) Odpowiedz Link Zgłoś
lech1966 Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 27.01.18, 19:20 yoma napisała: > Jak ty lesiu w państwowym urzędzie samochód rejestrujesz, to ja się nie dziwię, > że ci to tyle trwa :) Możesz wskazać gdzie napisałem te słowa? Czy przyznajesz że jak zwykle puściłaś bąka i uciekłaś ,,,,,bo brzydko pachnie. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 27.01.18, 19:56 A o jakich urzędach traktuje inkryminowany artykuł? I potwierdziło się ludowe przysłowie: kto poczuł, ten wytoczył. Odpowiedz Link Zgłoś
lech1966 Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 27.01.18, 20:02 yoma napisała: > A o jakich urzędach traktuje inkryminowany artykuł? I potwierdziło się ludowe p > rzysłowie: kto poczuł, ten wytoczył. Coś tam pisałaś o jakichś państwowych? Co już nie są wg ciebie państwowe? Nadal brzydko pachnie yoma, wypadałoby to sprostować jeśli masz honor. Gdzie dokonujemy rejestracji: W celu rejestracji pojazdu wymagane jest złożenie odpowiedniego wniosku w STAROSTWIE POWIATOWYM właściwym dla miejsca zamieszkania. (dla miast na prawie powiatu, jest to urząd miasta). www.infor.pl/prawo/powiat/rejestracja-samochodu/75943,Jak-zarejestrowac-samochod-kupiony-w-Polsce.html Odpowiedz Link Zgłoś
lech1966 Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 27.01.18, 20:34 Więc jednak nie masz honoru. Tak między nami wcale się nie spodziewałem czegoś innego, leminża hołota jest dobra w mieleniu jęzorem i nic nie robieniu. Macie jednak jedną komórkę mniej niż kura.. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 27.01.18, 20:41 Tak myślałam [wzdech]. Lesiu starostwo powiatowe nie jest, powtarzam NIE JEST, urzędem państwowym. Poproś dziecko sąsiadów o podręcznik do WOŚ dla VII klasy, dokształć się z elementarnych rzeczy, a potem ewentualnie wróć dziamgolić. Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
lech1966 Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 28.01.18, 16:42 yoma napisała: > Tak myślałam [wzdech]. > > Lesiu > > starostwo powiatowe nie jest, powtarzam NIE JEST, urzędem państwowym. Poproś dz > iecko sąsiadów o podręcznik do WOŚ dla VII klasy, dokształć się z elementarnych > rzeczy, a potem ewentualnie wróć dziamgolić. Pa. (dla miast na prawie powiatu, jest to urząd miasta) Faktycznie dobrze byłoby gdybyś zapytała jakiegoś przedszkolaka. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 28.01.18, 18:17 Lechu - pomysł posłów PiS dotyczy urzędów państwowych, a konkretnie że ministerstwa trzeba oczyścić ludzi z PO. Ty wyskakujesz, że dobrze, bo rejestracja samochodu trwa cały dzień. No to co ma jedno z drugim wspólnego? W jaki sposób usunięcie dyrektorów w ministerstwach poprawi rejestrację samochodu w urzędach samorządowych? A przy okazji - miasta na prawach powiatu to takie gminy z uprawnieniami powiatów. Zatem ich urząd miasta jak najbardziej ma kompetencje starostwa i Yoma ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
lech1966 Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 28.01.18, 18:40 Sverir,,a co mnie obchodzą ministerialne posady? Mnie interesuje skuteczność na każdym szczeblu administracji państwowej czy lokalnej. Inną sprawą są wydziały komunikacji i jest i tak jak mówi yoma i jest tak jak mówię ja.' Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego zabezpieczyli dokumenty z Wydziału Komunikacji Urzędu Miejskiego w Radomiu. www.radom24.pl/artykul/czytaj/31573/20 A tu poczytaj jakie są wydziały Urzędu Miasta Chełm prawa strona 10 pozycja "wydziały urzędu miasta" www.chelm.pl/www/um/index.php/wydziay-urzdu-miasta/wydzia-komunikacji Wiele wydziałów komunikacji jest w UM, napisałem sprostowanie o tym zaraz w pierwszym poście. Jesli yoma mieszka na wsi to ma starostwo,,ale ja mam WK w urzędzie miasta więc jej niewybredne uwagi pod moim adresem powinny jednak zostać sprostowane bo nie ma racji. I to nie ja czepiłem się jej posta a ona mojego. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 28.01.18, 19:45 "Sverir,,a co mnie obchodzą ministerialne posady?" Komentujesz wątek, który dotyczy posad w ministerstwach. Przynajmniej tyle powinny Cię one obchodzić, skoro już zabierasz głos w dyskusji. "Wiele wydziałów komunikacji jest w UM, napisałem sprostowanie o tym zaraz w pierwszym poście. Jesli yoma mieszka na wsi to ma starostwo,,ale ja mam WK w urzędzie miasta więc jej niewybredne uwagi pod moim adresem powinny jednak zostać sprostowane bo nie ma racji" Uwaga Yomy nie dotyczyła Twojego pisania o urzędzie miasta, tylko pierwszego wpisu, że czystka w ministerstwach jest potrzebna, bo na dowód rejestracyjny czekasz cały dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
lech1966 Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 28.01.18, 21:02 sverir ( i sabo) nie idźcie tą drogą Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 28.01.18, 23:34 Drogą merytorycznej dyskusji z Tobą? Fakt, coraz częściej mam wrażenie, że to stracony czas. Odpowiedz Link Zgłoś
lech1966 Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 29.01.18, 22:25 sverir napisał: > Drogą merytorycznej dyskusji z Tobą? Fakt, coraz częściej mam wrażenie, że to > stracony czas. Więc jak jest Sverir? Czy istnieje wydział komunikacji w urzędzie miasta jako urząd miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 29.01.18, 23:17 Czy dyrektor w ministerstwie jest urzędnikiem samorządowym? Odpowiedz Link Zgłoś
lech1966 Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 01.02.18, 19:34 Dyrektor w ministerstwie jest dyrektorem ministerstwa,,a czy "osoba" obsługująca wydział komunikacji jest urzędnikiem czy nie jest?? Jeśli jest to wygląda na to że pracuje w urzędzie, czyż nie??? Czy można nazwać ją "starościną- starościnem" od starostwa??? Może jakieś inne propozycje??? Jak nazwiesz funkcję pracownika WK,,,w UM czy Starostwie?? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 01.02.18, 19:53 "Dyrektor w ministerstwie jest dyrektorem ministerstwa" No właśnie, jest dyrektorem "ministerstwa". Zatem wymiecenie dyrektorów z PO z ministerstw nie wpłynie na szybkość pracy w urzędach samorządowych. Brak powiązań, Lechu. Odpowiedz Link Zgłoś
lech1966 Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 01.02.18, 21:52 Czy urzędnik starostwa jest urzędnikiem czy nie jest? A jak nie jest to jak go nazwiesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 01.02.18, 22:43 Urzędnikiem konstytucyjnym zapewne :)))) tak jak pani Klempa, co to się jako minister konstytucyjny przedstawia. A prosiłam lechutek tydzień temu, żebyś sobie jeden podręcznik z podstawówki przejrzał. Nie musiałbyś znowu robić z siebie wała po próżnicy. I nie, nie męcz się odpowiedzią :) Odpowiedz Link Zgłoś
lech1966 Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 01.02.18, 22:51 Tylko oboje macie jakiś dziwny problem z nazwaniem funkcji tej osoby? Głupia sprawa ale urzędnik pracuje w urzędzie a nie koniecznie w starostwie. Zajmij się czymś innym, na czym się znasz lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 02.02.18, 04:26 lech1966 napisał: > Tylko oboje macie jakiś dziwny problem z nazwaniem funkcji tej osoby? Głupia sp > rawa ale urzędnik pracuje w urzędzie a nie koniecznie w starostwie. Zajmij się > czymś innym, na czym się znasz lepiej. Ale wątek jest o urzednikach państwowych, a urzędnicy państwowi nie zajmują się rejestracja pojazdów. Może wypowiadaj się na tematy, o których cokolwiek wiesz? S. Odpowiedz Link Zgłoś
lech1966 Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 02.02.18, 09:51 Wiem o czym jest wątek. Jest pewien spór o to czy urzędnik wydziału komunikacji jest urzędnikiem czy nie jest i tego dotyczy moja dyskusja z yomą i Sverirem. To gdzie pracuje ma mniejsze znaczenie, kwestia czy jest urzędnikiem czy nie jest. Podejmiesz się stwierdzić to snajper? Odpowiedz Link Zgłoś
religijnych.uczuc.obraza Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 02.02.18, 10:02 Nie ma takiego sporu, lesiu. Znów tworzysz kontrrzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 02.02.18, 13:16 Lechutek, ja się z toba nie spieram, bo ja nie mam z tobą o czym rozmawiać. Starostwo urzędem państwowym :) i to po 20 latach :)) Panie Kulesza, po co ci to było? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
lech1966 Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 02.02.18, 14:45 Jak jesteś taka mądra yoma to przytocz moje słowa gdzie rzekomo pendroliłem coś o "urzędzie państwowym" Natomiast ja mogę przytoczyć twoje słowa na tę okoliczność. Nawet wyżej coś tam pleciesz o "państwowym" i sama nie wiesz o czym mówisz.. Więc kto tu bredzi?? Pytanie jest proste,,,pracownik wydziału komunikacji np. Starostwa jest urzędnikiem...czy jest "yomą"?? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 02.02.18, 17:51 "Jak jesteś taka mądra yoma to przytocz moje słowa gdzie rzekomo pendroliłem coś o "urzędzie państwowym" W pierwszym swoim poście, Lechu. Tam, gdzie radowała Cię czystka w ministerstwach, bo za długo czekasz na DR. Jeśli starostwo nie jest urzędem państwowym, to co ma czystka w ministerstwie do starostwa? Sam sobie odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
lech1966 Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 02.02.18, 20:49 sverir napisał: > "Jak jesteś taka mądra yoma to przytocz moje słowa gdzie rzekomo pendroliłem co > ś o "urzędzie państwowym" > > W pierwszym swoim poście, Lechu. Tam, gdzie radowała Cię czystka w ministerstwa > ch, bo za długo czekasz na DR. Niżej jest mój pierwszy wpis, po czym sverir wyciągnąłeś takie wnioski że chodzi o "urząd" a nie o urzędników????,, już nie wspomnę o projekcji yomy typu "państwowy". Gdzie jest cokolwiek o jakimkolwiek "urzędzie"??? i do tego "państwowym"??? Cały post jest o urzędnikach i petentach. Będę wdzięczy jakbyś mi wskazał gdzie napisałem coś co uprawnia cię do takiego twierdzenia. Myślę że choć ty staniesz na wysokości zadania i wskażesz to co cię tak dziwi. Dla mnie urzędnik to urzędnik, a lokalny często wykonuje polecenia jednostek centralnych. lech1966 26.01.18, 22:25 Ulica i zagranica robi swoje. Moim skromnym zdaniem beton urzędniczy trzeba troszkę zmiękczyć. W Polsce rejestracja auta trwa cały dzień. W Niemczech jest to gra godzina. Niekompetencja jak w PO, nikt nic nie wie, albo nie słyszał, albo dowiedział się z gazet, odsyła się petenta od drzwi do drzwi, i nawet jak się odwiedzi pięć drzwi w urzędzie to i tak jesteśmy w punkcie wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Ano jest to urząd państwowy. 02.02.18, 21:00 yoma napisała: > Lechutek, ja się z toba nie spieram, bo ja nie mam z tobą o czym rozmawiać. > > Starostwo urzędem państwowym :) i to po 20 latach :)) Panie Kulesza, po co ci t > o było? :))) Ano jest to urząd państwowy (to urzędy Polski, zresztą o tym mówi Konstytucja art. 3), zdecentralizowany. Który działa w ramach prawa i na zasadzie prawa RP. Jedyne co, to nie jest urząd rządowy, a samorządowy. Jednak kontrolę nad nim sprawuje Wojewoda czyli rząd. To ty Yomo wyszłaś na błazna, a nie Leszek. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Ano jest to urząd państwowy. 02.02.18, 23:32 Gdzie nasza konstytucja wspomina o urzędach państwowych? Bo "Art.3 Rzeczpospolita Polska jest państwem jednolitym" chyba nie wprowadza tego pojęcia, znanego i wymienianego w konstytucjach innych państw. Co z Art. 16.2 Samorząd terytorialny uczestniczy w sprawowaniu władzy publicznej. Przysługującą mu w ramach ustaw istotną część zadań publicznych samorząd wykonuje w imieniu własnym i na własną odpowiedzialność. a co z Art. 165.2. Samodzielność jednostek samorządu terytorialnego podlega ochronie sądowej. --- A tak przy okazji - urzędy wojewódzkie powinny być włączone do samorządów, a wojewoda wybieralny w wyborach samorządowych, co mam nadzieję kiedyś nastąpi przy kolejnej zmianie Konstytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Ano jest to urząd państwowy. 03.02.18, 00:17 wariant_b napisał: > Gdzie nasza konstytucja wspomina o urzędach państwowych? > > Bo "Art.3 Rzeczpospolita Polska jest państwem jednolitym" chyba nie wprowadza t > ego pojęcia, > znanego i wymienianego w konstytucjach innych państw. > > Co z Art. 16.2 > Samorząd terytorialny uczestniczy w sprawowaniu władzy publicznej. Przysługując > ą mu w ramach ustaw > istotną część zadań publicznych samorząd wykonuje w imieniu własnym i na własną > odpowiedzialność. > a co z Art. 165.2. > Samodzielność jednostek samorządu terytorialnego podlega ochronie sądowej. Samorząd tyle może co mu w ustawach pozwolą. Za czasów PO musiał coraz więcej, gdyż obowiązki rządu były zwalane na samorząd. Przykład szkolnictwa, czy przedszkoli. Bezpośrednio szkoły i przedszkola podlegają pod Ministra (rząd - Anna Zalewska), za to finanse zrzucono na samorząd. Urzędy samorządowe uwikłane są KPA. Są 'zawite'. Tak praktycznie są stadium nim wkroczy wojewoda, a potem sąd. > --- > A tak przy okazji - urzędy wojewódzkie powinny być włączone do samorządów, a wo > jewoda wybieralny > w wyborach samorządowych, co mam nadzieję kiedyś nastąpi przy kolejnej zmianie > Konstytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Ano jest to urząd państwowy. 03.02.18, 07:49 "Ano jest to urząd państwowy (to urzędy Polski, zresztą o tym mówi Konstytucja art. 3)" Art. 3 mówi o tym, że Polska jest państwem unitarnym, czyli - krótko mówiąc - jest jednym państwem, a nie federacją kilku państw. Państwo posiada swoją osobowość prawną, odrębną od samorządowej. "Jednak kontrolę nad nim sprawuje Wojewoda czyli rząd" Nadzór i nie tylko wojewoda, ale też RIO (w zakresie budżetu) - tylko na podstawie kryterium zgodności z prawem i tylko w przypadkach określonych w ustawie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 02.02.18, 18:08 lech1966 napisał: > Wiem o czym jest wątek. No właśnie chyba nie wiesz, skoro piszesz o rejestracjach samochodów, czym urzędnicy państwowi się nie zajmują. A wątek jest o zwalnianiu urzędników państwowych. > Jest pewien spór o to czy urzędnik wydziału komunikacji > jest urzędnikiem czy nie jest i tego dotyczy moja dyskusja z yomą i Sverirem. > To gdzie pracuje ma mniejsze znaczenie, kwestia czy jest urzędnikiem czy nie je > st. Podejmiesz się stwierdzić to snajper? Nie zauważyłem w tym wątku takiego sporu. S. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 28.01.18, 22:16 sverir napisał: > "Sverir,,a co mnie obchodzą ministerialne posady?" > > Komentujesz wątek, który dotyczy posad w ministerstwach. Przynajmniej tyle powi > nny Cię one obchodzić, skoro już zabierasz głos w dyskusji. Nawet ty zauważyłeś, że bieganie z tablicami w zębach do urzędu, by nakleić na nie naklejkę wywodzi się z administracji rządowej. forum.gazeta.pl/forum/w,28,165490140,165490140,PiSie_tsunami_w_urzedach_.html?p=165503995 Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 29.01.18, 09:10 lech1966 napisał: > Ulica i zagranica robi swoje. Moim skromnym zdaniem beton urzędniczy trzeba tro > szkę zmiękczyć. W Polsce rejestracja auta trwa cały dzień. W Niemczech jest to > gra godzina. I myślisz Lechu, że jak pis wsadzi swoich biernych, miernych ale wiernych, to będzie lepiej? JakiTy naiwny! Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 30.01.18, 20:38 Oczywiście że będzie lepiej, tak jak w stadninie koni w Janowie. Urzędnicy maj spokój, nikt ich nie pyta o jakieś głupie konie, załoga ma lepiej maja niej do czyszczenia i owsa do zadawania. Właśnie skończyły się Grune Woche (zielony tydzień) w Berlinie To chyba największe i najstarsze targi tego typu na świecie. W 26 halach o powierzchni 116000 m2 wystawiają się 1660 wystawców z 66 krajów w tym Polska Targi odwiedziło ponad 400tysięcy osób zastawiając tam(kupując wyroby) za 40 milionów Euro. Jeszcze w ubiegłym roku polskie firmy zajmowały jedną dużą hale w tym roku 1/6 hali W ubiegłym roku swoje wystawy miały wszystkie regiony Polski, w tym roku jedynie urzędnicy z 3 regionów, 3 prywatne browary, 1 pani wyrabiająca sękacze i Ministerstwo Rolnictwa. Lepiej od wystawy Polskiej były widzialne wystawy z Kamerunu Azerskiej Republiki Tunezji. O holenderskiej ekspozycji, francuskiej, belgijskiej nawet nie warto wspominać. Osobno wystawiane są tam zwierzęta hodowlane w tym oczywiście konie i sprzęt do uprawiania jazdy końmi. W tym roku z Polski wystawiła się jedna firma prywatna z sprzętem lecz nawet jednej stadniny koni z Polski nie było. Zapowiada się kolejny, niesamowity sukces Dojnej Zmiany w "Pride of Poland" Odpowiedz Link Zgłoś
baabeczka Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 29.01.18, 11:53 Czyli taki tępy jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 27.01.18, 09:05 j-k napisał: > bo od jutra bedziesz potrzebowal dwoch swiadkow, ktorzy potwierdza, ze nie byle > s PO. > > I nawet posady ciecia w publicznej toalecie - nie dostaniesz. Co to znaczy być PO, bo nie bardzo rozumiem o co chodzi. Może PO jakiegoś kierowniczego stanowiska Odpowiedz Link Zgłoś
wsk175 Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 27.01.18, 10:56 Ma, stanowisko po płatnego pisiego wpisywacza Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 27.01.18, 11:14 Chyba ma na myśli andropauzę, w sensie że mu nie staje. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Szybko zapisuj sie do PISu ! 30.01.18, 20:40 Nic tylko myślał o PisOgórkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Re: PiS nie dla idiotów! 01.02.18, 11:58 gelati napisał(a): > > Lemingi umierajcie:) PiS to partia idiotów i wazeliniarzy! Kilkanaście lat temu zalogowałem się na tym forum jako "idiota" i założywem wątek pod tytułem:"Zapisałem się do PiS" Wiesz jaki był pierwszy wpis? Ano taki: "To ty naprawdę jesteś idiota"! Odpowiedz Link Zgłoś
lech1966 Re: PiS nie dla idiotów! 01.02.18, 16:06 zapijaczony_ryj napisał: > Ano taki: > "To ty naprawdę jesteś idiota"! To było tylko dlatego żeby nie napisać że jesteś zdrajcą. Lepiej brzmi idiota. Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Teraz Tsunami w MSZ 01.02.18, 19:13 fakty.interia.pl/polska/news-leca-glowy-w-msz-ponad-20-odwolanych-urzednikow,nId,2517116 Odpowiedz Link Zgłoś
lech1966 Re: Teraz Tsunami w MSZ 01.02.18, 19:27 Fakt ryju, ale ni chu chu nie wiem o co w tych odwołaniach chodzi? Czy to są osoby w jakimś stopniu odpowiedzialne czy uwikłane w ten skandal czy będzie radykalna zmiana polityki zagranicznej??? Pożyjemy,,,zobaczymy. Chyba że coś wiesz to dawaj.. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Teraz Tsunami w MSZ 01.02.18, 23:24 Nie wiesz biedactwo? To proste. nowa klika odcina ryje kliki Waszczykowskiego od koryt. Nazywa się to dewaszczykowskizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
lech1966 Re: Teraz Tsunami w MSZ 01.02.18, 23:51 Oczekiwałem bardziej poważnej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś