Dodaj do ulubionych

Po co kraść, można przecież oficjalnie

02.07.18, 11:23
Rząd PiS w ubiegłym roku wypłacił sobie nagrody dwanaście razy wyższe niż rząd PO-PSL w latach 2014-2015wynika z analizy Najwyższej Izby Kontroli. Do tego trzeba dodać wydatki na wizażystów, podróże samolotami, wycieczki zagraniczne itp. .
Jak to było? "wystarczy nie kraść", "będzie skromniej" itd. itp. - wszystkich propagandowych bełkotów PiSu nie pamiętam.
Jak jest? Dojna zmiana, Koryto+
Żeby głosować na pisiewiczów trzeba być nieźle podatnym na załganą propagandę.
Obserwuj wątek
    • pies_na_czarnych Re: Po co kraść, można przecież oficjalnie 02.07.18, 11:28
      Wiecej, ale pisi i tak powiedza, ze to jest ustawka totalnej opozycji :)
      www.tvn24.pl/nagrody-dla-vipow-w-ocenie-nik,849708,s.html
    • lumpior Re: Po co kraść, można przecież oficjalnie 02.07.18, 11:35
      Należało się.Tak ma TKMPiSlam.
    • zapijaczony-ryj Zapomniałeś o chronie szarego posła! 02.07.18, 11:36
      za sto kilkadziesiąt tysięcy miesięcznie.
      • stasi1 Re: Zapomniałeś o chronie szarego posła! 02.07.18, 15:42
        Ale akurat to jest z pieniędzy partyjnych, nie ochraniali by posła wydali by na propagandę dla ciemnego luda
    • yoma Re: Po co kraść, można przecież oficjalnie 02.07.18, 11:55
      To jest fajne

m.facebook.com/sokzburaka/photos/a.1452029521697738.1073741828.1452015088365848/2252797394954276/?type=3
      • ave.duce Re: Po co kraść, można przecież oficjalnie 02.07.18, 16:12
        Jeszcze nie rozbita?!
    • j-k PO co kraść, można przecież oficjalnie - jasne :) 02.07.18, 12:11
      Rzad PO zupelnie oficjalnie oferowal swoim kolegom z polskiego biznesu ULGI PODATKOWE.

I nikt nie kradl.
      chlopcy oszczedzali na podatkach zupelnie oficjalnie.

Tfu(J), jak zawsze, Dr. J.K.
      ekonomista.

• yoma Re: PO co kraść, można przecież oficjalnie - jasn 02.07.18, 12:13
        No. A swoim kolegom mającym dzieci ulgę na dzieci. Zgroza.
        • j-k nosz wlasnie - caly POPiS nie kradnie. 02.07.18, 12:47
          PO dawalo swoim ulgi podatkowe

PiS tez swoim dotacje daje...

- nie wiem skad ten placz na foro.
          biercie sie albo za biznes, albo za robienie dzieciarow.

a nie smecic tu bezproduktywnie!
          • margit49 Re: nosz wlasnie - caly POPiS nie kradnie. 02.07.18, 15:28
            j-k napisało

> PO dawalo swoim ulgi podatkowe
            >
            jest tak,jak mówił nieżyjący A. Lepper - tamci brali łyżko,a ci bioro chochlo

wy to macie straszliwe kompleksy z powodu PO; taki wzorzec do naśladowania? a mówiliście, że będzie inaczej
            • j-k nosz wlasnie - caly POPiS nie kradnie. 02.07.18, 15:51
              margit49 napisała:
              wy to macie straszliwe kompleksy z powodu PO

ale kto ? dla mnie PO - tosz przecie kupa smichu.
              • margit49 Re: nosz wlasnie - caly POPiS nie kradnie. 03.07.18, 05:00
                wy - czyli pisowcy
                • j-k przypominam nadal nieuprzejmie... 03.07.18, 09:56
                  przypominam ci analfabetko, ze jestem zwolennikiem LEWICY, ( o czym tu od dawna pisze)
                  wiec caly POPiS lata mi i powiewa
                  • ave.duce ... "papier" jest cierpliwy 03.07.18, 11:37
                    j-k napisał:

> przypominam ci analfabetko, ze jestem zwolennikiem LEWICY, ( o czym tu od dawna
                    > pisze)
                    • j-k nie obala. 03.07.18, 13:39
                      ave.duce napisała:
                      "ten rząd obalą kobiety!"

nie obala.
                      polowe 500+ dadza mezusiom na obalenie flaszki, a druga polowe przeznacza na dzieci.
                    • jureek Re: ... "papier" jest cierpliwy 03.07.18, 14:17
                      ave.duce napisała:

> > przypominam ci analfabetko, ze jestem zwolennikiem LEWICY, ( o czym tu od
                      > dawna
                      > > pisze)

Ogórek, Miller i Kwaśniewski też się określali jako lewicowcy.
      • erte2 Re: PO co kraść, można przecież oficjalnie - jasn 02.07.18, 13:40
        j-k napisał:

Rzad PO zupelnie oficjalnie oferowal swoim kolegom z polskiego biznesu ULGI PODATKOWE.

Jakiś konkret, przykład, fakt? Czy tylko taka sobie insynuujesz*; takie hobby masz po prostu...?

*żeby nie powiedzieć: pisim zwyczajem łżesz jak bura suka (za przeproszeniem wszystkich suk, w tym także burych).
        • j-k nie belkocz. 02.07.18, 15:46
          tylko poczytaj sobie dane z lat 2007-2015...

i liste mozliwosci odpisow podatkowych.

PS. PiS tej listy nie zlikiwdowal, ale znacznie skrocil.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
          ekonomista.
          • weteran-czasu Re: nie belkocz. 02.07.18, 16:21
            Z odpisów podatkowych korzystali też ci, którzy swoją działalnością tworzyli miejsca pracy i pomnażali dochód narodowy, a obecnie z 500+ korzystają alkoholicy, nieudacznicy i dziecioroby czyli korzysta element nastawiony na nieróbstwo i konsumpcję, element który do dochodu narodowego nic a nic nie wnosi.

• j-k jasne... 02.07.18, 16:47
              tylko ten "element", z racji malejacej liczby Polakow wnosi przyrost naturalny i przyszlych pracownikow.

ekonomista
              • weteran-czasu Re: jasne... 02.07.18, 17:52
                Jak widać 500+ w tej materii nie zdało egzaminu. W od stycznia br. do chwili obecnej, w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego liczba urodzeń się zmniejszyła aż o kilkanaście tysięcy. Jak wykazują badania co najmniej w 37% przypadków 500+ idzie na przelew C2H5OH do gardeł elementu pobierającego świadczenie na dzieci.
                Takie są fakty. Jeśli u tych ludzi urodzą się jakieś dzieci to też będą stanowić w przyszłości narybek do zasilenia elementu patologicznego żerującego po porządnej części obywateli uczestniczącej w powiększaniu dochodu narodowego. PiSwładza swoją głupotą ( tak nawiasem tylko kilka lat - a ma już prawie 70 - pracował zawodowo, a od zarania dziejów pierdzi w polityczny stołek nie wnosząc nic do dochodu narodowego i żerując cały cas na podatniczej kasie) roztrwania dochód narodowy wszędzie gdzie gdzie tylko da. Blokują inwestycje, ograniczają nowe a co za tym idzie nie wykorzystują przyznanych inwestycyjnych dotacji unijnych i roztrwaniają pieniądze na bzdury. Rydzyk, klechy i inne głupoty co kwartał strata setek milionów złotych tak, jakby chcieli za wszelką cenę kupić sobie poparcie przy każdych następnych wyborach. Jednym słowem klozet i ferorzysko na całego!
                • jureek Re: jasne... 03.07.18, 07:04
                  weteran-czasu napisał:

> Jak widać 500+ w tej materii nie zdało egzaminu. W od stycznia br. do chwili ob
                  > ecnej, w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego liczba urodzeń się zm
                  > niejszyła aż o kilkanaście tysięcy. Jak wykazują badania co najmniej w 37% przy
                  > padków 500+ idzie na przelew C2H5OH do gardeł elementu pobierającego świadczeni
                  > e na dzieci.

Poproszę te badania, na które się powołujesz.
                • j-k nauki spolecznie (w tym demografia) - to nie matma 03.07.18, 10:00
                  - w ktorej 2 + 2 (musi) = 4.

efekty programu 500+ ujawnia sie dopiero po pewnym czasie, gdy ludzie uwierza w "stabilnosc" tego ukladu.
                  wszak dziecko "odchowuje sie" 18 lat i na tyle trzeba miec gwarancje stabilnosci.

ekonomista.
            • don.kichote Każdy kij ma dwa końce... 02.07.18, 19:04
              Ja widzę to inaczej

weteran-czasu napisał:

> Z odpisów podatkowych korzystali też ci, którzy swoją działalnością tworzyli mi
              > ejsca pracy i pomnażali dochód narodowy,

A i owszem. Pomnażali dochód, ale swój - nie narodowy - a jedyne co udało im się powiększyć, to szara a nawet czarna strefa (podatkowa)!
              A tym, których pogardliwie określasz, jak

> nieudacznicy i dziecioroby czyli element nastawiony na nieróbstwo i
              > konsumpcję, element który do dochodu narodowego nic a nic nie wnosi.

oferowali albo emigracje, gdzie się sprawdzali i byli cenieni jako pracownicy, albo dożywotnią śmieciówkę w kraju.

> a obecnie z 500+ korzystają alkoholicy

Rozumiem, że ani ty ani twoje dzieci i nikt z rodziny nie korzysta - no chyba, że alkoholicy...
              • eiran Re: Każdy kij ma dwa końce... 03.07.18, 07:07
                don.kichote napisał:

> A i owszem. Pomnażali dochód, ale swój - nie narodowy - a jedyne co udało im si
                > ę powiększyć, to szara a nawet czarna strefa (podatkowa)!

Innymi słowy, "symetrysto", uważasz że w latach 2007-2015 - wbrew danym GUS - nie było wzrostu gospodarczego, a jedyne co rosło to szara strefa, której wyników, jaki ci być może wiadomo, GUS nie uwzględnia. I nie odczuwasz dysonansu poznawczego z powodu tego paradoksu.
                Teraz jest oczywiście inaczej, Polska rośnie w siłę, a ludzie żyją dostatniej, a jeśli cokolwiek idzie nie tak, to jest to wina opozycji.

> > a obecnie z 500+ korzystają alkoholicy
                >
                > Rozumiem, że ani ty ani twoje dzieci i nikt z rodziny nie korzysta - no chyba,
                > że alkoholicy...

Źle rozumiesz. Przedmówca nie napisał, ze wyłącznie alkoholicy, a jedynie - że alkoholicy, i owszem, korzystają. twoim zdaniem nie korzystają?
                • j-k alkohol - a budzet Panstwa: 03.07.18, 10:08
                  eiran napisał:
                  Przedmówca nie napisał, ze wyłącznie alkoholicy, a jedynie - że
                  > alkoholicy, i owszem, korzystają. twoim zdaniem nie korzystają?

Nawet jesli tak w jakims stopniu jest, to warto pamietac, ze akcyza, VAT i wszelkie inne podatki na mocne alkohole sa tak wysokie, ze 3/4 tych pieniedzy wraca do budzetu.

tu obrazek da bilzszej orientacji:
                  www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/podatki-w-cenie-wodki,210,0,2279634.html
                  J.K.
                  ekonomista
              • jureek Re: Każdy kij ma dwa końce... 03.07.18, 07:07
                don.kichote napisał:

> oferowali albo emigracje, gdzie się sprawdzali i byli cenieni jako pracownicy,
                > albo dożywotnią śmieciówkę w kraju.

"Sytuacja na polskim rynku jest już tak trudna, że firmy przekupują pracowników etatami"
                Taki tytuł można było przeczytać niedawno na wyborczej. Po kilku godzinach poprawili.

• eiran Re: Każdy kij ma dwa końce... 03.07.18, 07:23
                  Sam to widziałeś, czy powtarzasz za ASZdziennikiem? Będę zobowiązany za szczerą (tym razem) odpowiedź.
                  • jureek Re: Każdy kij ma dwa końce... 03.07.18, 09:47
                    eiran napisał:

> Sam to widziałeś, czy powtarzasz za ASZdziennikiem? Będę zobowiązany za szczerą
                    > (tym razem) odpowiedź.

Odpowiadam szczerze (jak za każdym razem) - nie widziałem na portalu gazety, nie widziałem na asz dzienniku, widziałem screen na facebooku.
                    • eiran Re: Każdy kij ma dwa końce... 03.07.18, 09:55
                      A screen był z gazeta.pl. czy z ASZdziennika?
                      • jureek Re: Każdy kij ma dwa końce... 03.07.18, 10:35
                        eiran napisał:

> A screen był z gazeta.pl. czy z ASZdziennika?

Ze screenu nie można było tego rozpoznać, ale ten, który screena wrzucił, pisał, że było to w Wyborczej, tylko po paru godzinach zmieniono tytuł.
                        • eiran Re: Każdy kij ma dwa końce... 03.07.18, 11:37
                          Po pierwsze, portal gazeta.pl to nie to samo co wyborcza. Wprawdzie, na samej górze, jest ten sam właściciel (jak to w spółce akcyjnej), ale sam biznes jest dość wyraźnie wyodrębniony. Ty - pisałeś ze było to na wyborczej, obecnie okazuje się że ten co wrzucił pisał, ze było to na wyborczej.

Po drugie - trudno się oprzeć zażenowaniu widząc jak ty i inni symetryści bezrefleksyjnie wklejacie tego typu rewelacje.
                          • jureek Re: Każdy kij ma dwa końce... 03.07.18, 12:17
                            eiran napisał:

> Po drugie - trudno się oprzeć zażenowaniu widząc jak ty i inni symetryści bezre
                            > fleksyjnie wklejacie tego typu rewelacje.

Jakiej to refleksji oczekiwałeś? Że będę chwalił śmieciówki?

P.S. Widzę, że masz jakiś wewnętrzny przymus etykietowania rozmówców.
                            • eiran Re: Każdy kij ma dwa końce... 03.07.18, 12:21
                              Określenie cię jako symetrysty uważasz za obraźliwe etykietkowanie?

Nawiasem mówiąc - nie chodzi o chwalenie czy ganienie śmieciówek, a jedynie o elementarną refleksję nad wiarygodnością kolportowanych newsów.
                              • jureek Re: Każdy kij ma dwa końce... 03.07.18, 12:45
                                eiran napisał:

> Określenie cię jako symetrysty uważasz za obraźliwe etykietkowanie?

Pisałem coś, że jest to obraźliwe?

> Nawiasem mówiąc - nie chodzi o chwalenie czy ganienie śmieciówek, a jedynie o e
                                > lementarną refleksję nad wiarygodnością kolportowanych newsów.

Biorąc pod uwagę to, jak bardzo są w Polsce rozpowszechnione śmieciówki i jak powszechnie się uważa ten stan za normalny, taki tytuł wcale nie wydawał mi się niewiarygodny.
                                • eiran Re: Każdy kij ma dwa końce... 03.07.18, 13:01
                                  jureek napisał:

> Pisałem coś, że jest to obraźliwe?

Ależ skąd. Nie pisałeś nawet, że uznanie cię za symetrystę jest nietrafne. Dla porządku - nie pisałeś też, że jest trafne, choć moim zdaniem jest jak najbardziej.

> Biorąc pod uwagę to, jak bardzo są w Polsce rozpowszechnione śmieciówki i jak p
                                  > owszechnie się uważa ten stan za normalny, taki tytuł wcale nie wydawał mi się
                                  > niewiarygodny.

Nie kwestionuję, że uznałeś ten news za wiarygodny. Oczywiście, pozostaje pytanie o twoją łatwowierność.
                                  • jureek Re: Każdy kij ma dwa końce... 03.07.18, 13:33
                                    eiran napisał:

> Ależ skąd. Nie pisałeś nawet, że uznanie cię za symetrystę jest nietrafne. Dla
                                    > porządku - nie pisałeś też, że jest trafne, choć moim zdaniem jest jak najbardz
                                    > iej.

Czy trafne, czy nietrafne to zależy od tego, jak zdefiniujesz symetrystę. Jeżeli jest to ktoś, kto nie chciałby ani, żeby rządził PiS, ani żeby żeby rządziła Platforma, to tak, jestem symetrystą. Jeżeli zaś symetrystą miałby być ktoś, kto uważa PiS i PO za takie samo zło, to symetrystą nie jestem, bo jednak PO jest dla mnie mniejszym złem.

> Nie kwestionuję, że uznałeś ten news za wiarygodny. Oczywiście, pozostaje pytan
                                    > ie o twoją łatwowierność.

Nie było to aż na tyle istotne, żebym miał tracić energię na sprawdzanie. Screen ten krążył po facebooku, zaprzeczenia nie widziałem, więc uznałem, że jest prawdziwy. Istotniejsze jest dla mnie stan świadomości, którego ilustracją jest ten tytuł bez względu na to, gdzie się ukazał.
              • jureek Re: Każdy kij ma dwa końce... 03.07.18, 11:25
                don.kichote napisał:

> oferowali albo emigracje, gdzie się sprawdzali i byli cenieni jako pracownicy,
                > albo dożywotnią śmieciówkę w kraju.

Możesz napisać, co zrobiły rządy PiS dla ograniczenia śmieciówek?
                Bo z poprzednich rządów pamiętam, że zdaje się w 2014 zmieniono ustawę o zamówieniach publicznych w taki sposób, żeby możliwe było np. wymaganie od podmiotów startujących w przetargach, aby swoich pracowników zatrudniały na etatach.
          • erte2 Re: nie belkocz. 03.07.18, 10:08
            j-k napisał:

tylko poczytaj sobie dane z lat 2007-2015... i liste mozliwosci odpisow podatkowych.

Prosiłem cię doktorku o jakiś konkret (np. link), a dostałem kolejny nieudokumentowany tekścik. Ale nawet jeśli piszesz prawdę (zauważ tryb warunkowy) to (jeśli to są oficjalne, opublikowane dane) znaczy że z tych ulg i odpisów mógł skorzystać każdy. Każdy, a więc również członkowie i sympatycy PiS-u, SLD, narodowcy, członkowie Towarzystwa Hodowców Kanarków itd. Więc nie manipuluj, nie kłam i nie naginaj faktów.

• m.c.hrabia Re: Po co kraść, można przecież oficjalnie 02.07.18, 19:14
      oficjalnie to oficjalnie ,a co ukraść to ukraść, pis ma wprawę.
      • ave.duce Re: Po co kraść, można przecież oficjalnie 03.07.18, 12:26
        Pi$ kradnie oficjalnie ;)
    • szwampuch58 Re: Po co kraść, można przecież oficjalnie 03.07.18, 13:07
      ano
      next.gazeta.pl/next/7,151003,23626849,getback-mial-1-35-mld-zl-straty-netto-w-2017-ale-opinii-audytora.html#BoxBizLinkImg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka