Dodaj do ulubionych

Historia kołem się toczy. Niesamowite

16.11.18, 21:12
Pamiętacie sprawę Zalewskiego i Art-B ?
To dla przypomnienia z "szafy Lesiaka" : " w czerwcu 1991 r. Zalewski, wykorzystując swoje stanowisko Sekretarza Stanu w BBN, miał otrzymać od szefów "Art.B" na rzecz spółki "Telegraf" 40 mld zł. Według autorów dokumentów, prawdopodobnie fundusze te uzyskał na drodze szantażu grożąc prezesom "Art.B" ingerencją w sprawy ich firmy urzędów państwowych."

Jprdl...
Obserwuj wątek
    • witek.bis Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 16.11.18, 21:24
      Patrzcie Państwo, jak to pisiorstwo sporządniało! Dzisiaj bierze już tylko 40 milionów, czyli tysiąc razy mniej.
      • pies_na_czarnych Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 16.11.18, 21:54
        40 na każdy słup.
      • yoma Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 16.11.18, 22:09
        Nieprawda, bo 10 x więcej. Zapomnieliście o denominacji :P
        • witek.bis Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 16.11.18, 22:12
          O niczym nie zapomnieliśmy, tylko podśmichujki sobie robimy :-)
          • yoma Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 16.11.18, 22:19
            Ponieważ cię lubię, uwierzę :P
            • witek.bis Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 16.11.18, 22:28
              To bardzo się cieszę, bo też Cię lubię :-) Ale jak można było wziąć na serio post, który zaczyna się od słów o sporządnieniu pisiorstwa? ;-) A tak serio, to ciekawe, co teraz porabia słynny Maciej Z. Czyżby doradzał w KNF?
              • yoma Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 16.11.18, 22:34
                Ależ Witek, w życiu nie wzięłabym na serio postu o sporządnieniu pisiorstwa, no chyba mnie nie podejrzewasz :) i świetnie rozumiem intencje, tylko intencje niestety mają błąd w założeniu. 40 mld w 1991 to 4 mln obecne.

A zwracam na to nieśmiałą uwagę, bo pisi zaraz zaczną wyć, że faktycznie sporządniały :)
                • witek.bis Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 16.11.18, 22:48
                  Powtarzam raz jeszcze, żebyśmy się dobrze zrozumieli :-) To nie był błąd, tylko żart. Nawet specjalnie dopisałem, że teraz biorą tysiąc razy mniej, żeby absurdalność tego żartu była bardziej wyraźna. A denominację doskonale pamiętam i nigdy nie miałem problemu z przeliczaniem starych złotych na nowe. Może dlatego, że akurat wtedy pracowałem w banku i codziennie miałem do czynienia z różnymi walutami, choć niestety nie w gotówce :-)
                  • yoma Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 16.11.18, 23:07
                    No dobra, OK. Niech będzie, że nie zrozumiałam finezji, ja prosta dzioucha jestem :)
                    • witek.bis Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 16.11.18, 23:11
                      A ja prostak i może dlatego się lubimy :-)
                      • yoma Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 16.11.18, 23:40
                        Żółwik :)
                        • witek.bis Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 17.11.18, 00:03
                          Żółwik :-)
                          Jednak jako były bankster przestrzegam przed mechanicznym stosowaniem przelicznika 1:10 000, przy jednoczesnym lekceważeniu wielu lat inflacji. Gdyby wziąć pod uwagę średnią płacę z 1991 roku i tę dzisiejszą, to ówczesne 40 miliardów miałoby dzisiaj wartość cyrka jebałt 70 milionów, a nie czterech. Czteromilionowe wymuszenia pozostawmy jakimś prowincjonalnym rzezimieszkom i nie obrażajmy stołecznego gangu Kulawego. :-)
                          • yoma Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 17.11.18, 08:01
                            Zgoda, niemniej inflację w latach 2003-2015 możemy dla ułatwienia spokojnie pominąć. Myślisz, że lud pisi wie, co zacz inflacja?
                          • zoro_wieczorowo_poro Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 17.11.18, 10:23
                            a ja bez żartu przypomnę, że Krzywousty też 40 baniek na Kubicę zbierał, ale w końcu kazał mu "spi3rdalać"
      • ukos Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 18.11.18, 13:12
        witek.bis napisał:

> Patrzcie Państwo, jak to pisiorstwo sporządniało! Dzisiaj bierze już tylko 40 m
        > ilionów, czyli tysiąc razy mniej.

To miliardy sprzed denominacji, czyli dzisiaj dziesięć, a nawet uwzględniając inflację kilka razy mniej niż stawka Chrzanowskiego. Swoją drogą Zalewski okazał się wobec Bagsika i Gąsiorowskiego w swoisty sposób lojalny - poszedł siedzieć za ułatwienie im ucieczki. Przy okazji wziął na klatę osłonę PC, bo wydawało mu się, że broni w ten sposób rewolucji solidarnościowej. Taki był był naiwnie ideowy, czyli najgłupszy z tej grupy, do której nie bardzo pasował. Dlatego jako jedyny poszedł siedzieć definitywnie wypadając z szajki, której z takim poświęceniem bronił.
        • witek.bis Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 18.11.18, 13:30
          Jakie znowu "dziesięć"? Można wiedzieć, jaką drogą doszedłeś do takiego wyniku? I niby dlaczego inflacja ma pomniejszać nominalną kwotę 40 miliardów? Chyba ważniejsze jest to, ile ta kwota znaczyła wtedy niż to, ile znaczyłaby dzisiaj, gdyby 27 lat przechowywano ją w skarpecie albo pod podłogą. W roku 1991 średnia płaca netto wynosiła 1 770 000 złotych, a więc 40 mld było odpowiednikiem 22 598 średnich płac. Łatwo obliczyć, ile milionów stanowi dzisiaj odpowiednik tylu średnich pensji. 22 598 x 3287 = 74 279 626. I właśnie taka była przybliżona wartość tamtych 40 mld, kiedy patrzy się na nią z dzisiejszego punktu widzenia.
          • ukos Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 18.11.18, 14:34
            witek.bis napisał:

> I niby dlaczego inflacja ma pomniejszać nominalną kwotę 40 miliardów?

Masz rację, ale nie całkiem. Zdenominowane 40 mld to ówczesne 4 mln, czyli według dzisiejszej siły nabywczej zapewne kilkanaście milionów, ale na pewno nie 70. Inflacja od tamtego czasu nie była dramatycznie wysoka, był też dość długi okres lekkiej deflacji. Nie można przeliczać w średnich pensjach, bo od tamtego czasu pensje realnie wzrosły dość znacznie.
            • niegracz Wy tu pitolicie a historia.. sensacja , sensacja 19.11.18, 16:54
              historia zatoczyła koło ..

Dziś pojawiła się na portalach rosyjskich informacja że Kreml oskarżył Zachód o otrucie Magnitskiego - w szpitalu więziennym w ..Moskwie w 2009 roku.
              Zamęczyli, a potem skazali
              Magnitski złożył zawiadomienie o wyłudzeniach
              podatkowych, których mieli się dopuścić nieznani sprawcy. Zaraz potem
              został zatrzymany pod zarzutem pomocy funduszowi Hermitage w wyłudzeniu
              17 mln dol. podatku.
              Był przetrzymywany bez aktu oskarżenia niemal
              rok w areszcie śledczym. W listopadzie 2009 r., na osiem dni przed
              terminem, kiedy należało postawić mu oskarżenia lub zwolnić, zmarł w
              więzieniu w Moskwie. Miał wtedy 37 lat.
              Rosyjscy obrońcy praw człowieka ujawnili, że
              Magnitski był chory, ale w więzieniu nie zapewniono mu odpowiedniej
              opieki i odmawiano niezbędnych lekarstw. Siedział w celi pozbawionej
              toalety i bez szyb w oknie.
              Noc przed śmiercią godzinami skarżył się na
              bóle, ale zamiast dostać pomoc, został ubrany w strój dla nieboszczyków i
              zamknięty w izolatce, w której po godzinie zmarł. Lekarz więzienny
              zeznał, że przed feralną nocą Magnitski był na przesłuchaniu, z którego
              wrócił posiniaczony.
              Oficjalnie władze Rosji uznały jednak, że prawnik zmarł z powodu niewydolności serca.W niejasnych okolicznościach spadł z czwartego piętra domu pod Moskwą
              adwokat matki Siergieja Magnitskiego. Stało się to na dzień przed ważną
              decyzją sądu. To kolejny tajemniczy wypadek związany ze sprawą
              MagnitskiegoOtruty zupą szczawiową

W zeszłym tygodniu agencja Reuters napisała,
              że kończą się przygotowania do rozprawy przed brytyjskim koronerem w
              sprawie śmierci Aleksandra Pieriepielicznego, jednego z głównych
              świadków koronnych ....

W 2012 r. Pieriepieliczny nagle zmarł podczas joggingu. Początkowo
              przypuszczano, że chociaż 44-letni Rosjanin wyglądał na zdrowego
              człowieka, to mógł umrzeć z powodów naturalnych. Jednak podczas obdukcji
              w ciele zmarłego Rosjanina odkryto śmiertelną dawkę jadu gelsemium
              elegans – rzadkiej rośliny z Azji..
              • niegracz Re: Wy tu pitolicie a historia.. sensacja , sensa 19.11.18, 20:05
                generalnie cytowałem ..Gazetę Wyborczą sprzed kilku lat -pisała o zabójstwach zwiazanych ze sprawa Magnitskiego
                a dzisiejszy news:
                np. www.bbc.com/russian/news-46259009
    • 99venus Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 16.11.18, 21:59
      Ochrona prezesa kosztuje.
    • klodawa1952 Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 17.11.18, 08:09
      zoro_wieczorowo_poro napisał:

> Pamiętacie sprawę Zalewskiego i Art-B ?
      > To dla przypomnienia z "szafy Lesiaka" : " w czerwcu 1991 r. Zalewski, wykorzys
      > tując swoje stanowisko Sekretarza Stanu w BBN, miał otrzymać od szefów "Art.B"
      > na rzecz spółki "Telegraf" 40 mld zł. Według autorów dokumentów, prawdopodobnie
      > fundusze te uzyskał na drodze szantażu grożąc prezesom "Art.B" ingerencją w
      > sprawy ich firmy urzędów państwowych."

Wiele było takich rzeczy po stronie PC, póżniej PiS. Jednak postkomuniści , którzy zaraz pózniej mieli władzę, w tym prezydent Tysiąclecia Aleksander Wielki Kwaśniewski , w tym ich wybitny minister sprawiedliwości i prokurator generalny Jaskiernia nic nie wykryli.

• niegracz Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 18.11.18, 09:14
      rzeczywiscie -niesamowite

zero wieczorowaporo
      znalazłeś się na honorowym miejscu w notce na salonie 24:
      Najgłupsze wypowiedzi na temat "katastrofy" w Smoleńsku, których nigdy..
      Dział: Polityka, Temat: Katastrofa smoleńska

Re: Brak wiedzy z fizyki a katastrofa: 19.06.11, 21:27
      >
      > Po raz dugi ci muszę obrazowo to wyjaśniać? Weź do ręki w miarę okazałą marchewkę z garnka z rosołem, przyłóż ją do tarka do ziemniaków, dociśnij i szybko przesuń kilka centymetrów.
      > Tak modelowo wyglądało zetknięcie samolotu pasażerowie głowami w dół - u nas marchewki - z zagjnikiem pełnym pniaków i głazów - u nas tarka - I efekt: rozczłonkowane, porozrywane ciała, a resztki jeszcze przemieliła turbina ogonowa któr a swoją bezwładnościa się urwała i przejechała przez pokład
      • yoma Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 18.11.18, 11:27
        Niegracz, nie to forum, nie ten wątek. Parówo.
        • taniarada Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 19.11.18, 17:37
          yoma napisała:

> Niegracz, nie to forum, nie ten wątek. Parówo.
          >
          Brawo .Wyzwiska to twoja specjalność.
      • stasi1 Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 18.11.18, 12:08
        Ale ty to też nie popisałeś się na temat tej katastrofy. Chyba jesteście ostatnimi w kraju z Antkiem że to był zamach
        • taniarada Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 19.11.18, 17:39
          stasi1 napisał:

> Ale ty to też nie popisałeś się na temat tej katastrofy. Chyba jesteście ostatn
          > imi w kraju z Antkiem że to był zamach
          To nie ten wątek .Ale to było zaplanowane morderstwo.🤔
      • zoro_wieczorowo_poro Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 19.11.18, 17:16
        zalinkuj mnie to parówkov
        • eiran Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 19.11.18, 20:16
          www.salon24.pl/u/niegracz/911831,najglupsze-wypowiedzi-na-temat-katastrofy-w-smolensku-ktorych-nigdy

Wygląda na to, że niegraczow sam tworzy wpisy, a następnie wkleja je w innym miejscu w charakterze argumentów w dyskusji
          • niegracz Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 19.11.18, 20:26
            teorie spiskowe :))
            a nie lepiej sprawdzić - zajrzeć na forum Katastrofa
            z pomocą wujka Google potrzeba kilku sekund
            • eiran Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 19.11.18, 21:56
              Jeśli o coś pytasz, to powinieneś wstawić pytajnik. Koniecznie we właściwym miejscu.
              • yoma Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 19.11.18, 22:33
                Nie nakręcaj go.
                • niegracz Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 20.11.18, 08:55
                  Rosyjska Prokuratura Generalna oświadczyła w poniedziałek, że podejrzewa Williama Browdera, twórcę funduszu Hermitage Capital Management (HCM), dla którego pracował prawnik Siergiej Magnitski, o udział w otruciu Magnitskiego substancją ze związkami aluminium.

Przedstawiciel prokuratury Michaił Aleksandrow powiedział na konferencji prasowej w Moskwie, że śledczy badają obecnie tę wersję, dotyczącą zabójstwa Magnitskiego. Zdaniem prokuratury Browder był osobą zainteresowaną tym, by prawnik zginął.
                  podał wczoraj dziennik.pl
                  Echo Moskwy juz wysmiało ten sensacyjny wymysł służb rosyjkich.
                  Magnitski został zamordowany w szpitalu sledczym w Moskwie.
                  • eiran Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 20.11.18, 09:06
                    I powiadasz, niegraczow, że ma to związek z tematem wątku?
                  • zoro_wieczorowo_poro Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 20.11.18, 09:19
                    Powiem wam tow. Paróvkov, że nie spałem 2 noce. Pierwszy raz w życiu zostałem zacytowany i to od razu na tak szacownym portalu. Martwi mnie trochę fakt, że sam tam piszesz na 2 nikach, ale jak to w przysłowiu "Nie od razu Kraków zbudowano" Cieszy, naprawdę cieszy, że wyprzedziłem tam nawet takiego laika od katastrof jak prof. Artymowicz.
                    P.S
                    Moja ty pociecho :)
                • eiran Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 20.11.18, 09:44
                  Ale cóż to szkodzi?
                  Skoro ma obsesję, to niech jej daje wyraz, zwłaszcza za pomocą elektrycznej małżonki.
                  • yoma Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 20.11.18, 12:52
                    Bo potem znowu sanitariusze nie dadzą rady, a lekarz będzie zachodził w głowę, czemu prochy nie działają. Oszczędźmy personel medyczny.
    • klodawa1952 Re: Historia kołem się toczy. Niesamowite 21.11.18, 00:58

> Pamiętacie sprawę Zalewskiego i Art-B ?
      > To dla przypomnienia z "szafy Lesiaka" : " w czerwcu 1991 r. Zalewski, wykorzys
      > tując swoje stanowisko Sekretarza Stanu w BBN, miał otrzymać od szefów "Art.B"
      > na rzecz spółki "Telegraf" 40 mld zł. Według autorów dokumentów, prawdopodobnie
      > fundusze te uzyskał na drodze szantażu grożąc prezesom "Art.B" ingerencją w
      > sprawy ich firmy urzędów państwowych."

Nie odnosząc się do twoich wydzielin chciałbym ci zwrócić uwagę , że w ART B pracował Marek Siwiec z SLD oraz, że była to przestępcza grupa wyłudzająca pieniądze z banków metodą tzw oscylatora.
      Widać, że masz tu tendencję do obrony przestępców w tym PO i lewactwa każdą metodą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka