Dodaj do ulubionych

Koni i Dzików już prawie nie ma. Czas na Żurawie.

26.01.19, 17:04
Zgodnie z nauką kościoła i Jana Szyszki to Bóg nakazał człowiekowi podporządkowanie sobie zwierząt więc boskim prawem
Poseł PIS Jan Dziedziczak chce wpisania żurawi na listę zwierząt łownych, chce by można było do nich strzelać. Dziedziczak ma kolegów którzy uprawiają zboża. Żurawie czasem siadają na oziminie i ją skubią, co według posła oznacza że są szkodnikami.
Ornitolodzy pukają się w głowę.
Niepokoi ich już sam pomysł członka PiS. Według nich ostatni szacunek liczebności populacji żurawia w Polsce to 20 - 22 tysiące par.
- Nikt nie zna skali strat w uprawach. Brakuje też naukowych danych na ten temat z terenu Polski, Pojawia się pytanie czy ewentualna wypłata odszkodowań w jednostkowych przypadkach zniszczeń upraw musi się wiązać z umieszczaniem tego gatunku na liście gatunków łownych? - pyta Grzegorz Lorek, lider Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków.

Ale interpelacje z wnioskiem do sejmu już złożył.
Obserwuj wątek
    • lumpior Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. Czas na Żura 26.01.19, 17:53
      a co z kaczkami?
    • taniarada Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. Czas na Żura 26.01.19, 17:56
      Boga Bob nie ruszaj .On nie rychliwy ,ale zawsze sprawiedliwy.Wy tam w Warszawce to tylko żurawia możecie zapuścić.
      • lech1966 Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. Czas na Żura 26.01.19, 18:02
        Nie tylko zurawi ale i osłów ci u nas dostatek.
        • boblebowsky Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. Czas na Żura 26.01.19, 19:20
          lech1966 napisał:

> Nie tylko zurawi ale i osłów ci u nas dostatek.
          >

Mylisz się lesiu, żurawi tylko kilkadziesiąt tys. , a osłów ładnych parę milionów.
          • lech1966 Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. Czas na Żura 26.01.19, 19:25
            boblebowsky napisał:

> lech1966 napisał:
            >
            > > Nie tylko zurawi ale i osłów ci u nas dostatek.
            > >
            >
            >
            > Mylisz się lesiu, żurawi tylko kilkadziesiąt tys. , a osłów ładnych parę milion
            > ów.

Jedna pocieszająca rzecz to ta że te osły są w mniejszości.
            • lech1966 Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. Czas na Żura 26.01.19, 19:25
              W porównaniu do innych gatunkow
    • behemot17-13 Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. Czas na Żura 26.01.19, 18:46
      Sądziłem że fejk, że z braku laku dobry kit. Ale nie, ten cymbał chce wpisać na listę tylko i wyłącznie w trosce o rolników. Przecież nie chodzi legalne strzelanie do żurawi, chodzi o odszkodowania. Jakim trzeba być ciulem, tłukiem, by nie zdawać sobie sprawy, że wpisanie na listę jest równoznaczne z zahamowaniem populacji żurawia na terenach Polski. Jakim trzeba być ignorantem, bez mózgu, wręcz popierd... myśliwym żrącym co się ustrzeli. Podpowiadam, łabędź jest łatwiejszym celem, naprzód.
      • behemot17-13 Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. Czas na Żura 26.01.19, 18:58
        Siedzą w ławach sejmowych sponsorowani przez nas. Siedzą i z nudów dłubią w nosie, gdy wreszcie zatopią swojego palucha głębiej i dostaną się do resztek co zostało ze zwojów mózgowych, krzyczą - aaa, żurawie mnie atakują.
      • snajper55 Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. Czas na Żura 26.01.19, 19:01
        behemot17-13 napisał:

> Sądziłem że fejk, że z braku laku dobry kit. Ale nie, ten cymbał chce wpisać na
        > listę tylko i wyłącznie w trosce o rolników. Przecież nie chodzi legalne strze
        > lanie do żurawi, chodzi o odszkodowania. Jakim trzeba być ciulem, tłukiem, by n
        > ie zdawać sobie sprawy, że wpisanie na listę jest równoznaczne z zahamowaniem p
        > opulacji żurawia na terenach Polski. Jakim trzeba być ignorantem, bez mózgu, wr
        > ęcz popierd... myśliwym żrącym co się ustrzeli. Podpowiadam, łabędź jest łatwie
        > jszym celem, naprzód.

Na łabędzie też przyjdzie kolej. I na bociany. Aby tylko pokazać światu, że Polska to dziki kraj niewarty zainteresowania, niewarty obrony. Polska ma zostać osamotniona i zdana na promoskiewskie rządy.

S.
        • behemot17-13 Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. Czas na Żura 26.01.19, 19:12
          Dziki kraj, nie dziki. Ponad wszelką wątpliwość stwierdzono, bycie posłanką, bycie posłem odczłowiecza.
        • pies_na_czarnych Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. Czas na Żura 27.01.19, 06:56
          Bocianów nie ruszą bo przyrost naturalny im spadnie.
      • boblebowsky Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. Czas na Żura 26.01.19, 19:19
        behemot17-13 napisał:

> Sądziłem że fejk, że z braku laku dobry kit. Ale nie, ten cymbał chce wpisać na
        > listę tylko i wyłącznie w trosce o rolników. Przecież nie chodzi legalne strze
        > lanie do żurawi, chodzi o odszkodowania. Jakim trzeba być ciulem, tłukiem, by n
        > ie zdawać sobie sprawy, że wpisanie na listę jest równoznaczne z zahamowaniem p
        > opulacji żurawia na terenach Polski. Jakim trzeba być ignorantem, bez mózgu, wr
        > ęcz popierd... myśliwym żrącym co się ustrzeli. Podpowiadam, łabędź jest łatwie
        > jszym celem, naprzód.

Przyznaję, że na odszkodowania nie wpadłem, myślałem, że chodzi o to żeby sobie koledzy mogli więcej postrzelać.
      • taniarada Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. Czas na Żura 26.01.19, 20:36
        behemot17-13 napisał:

> jszym celem, naprzód.
        > Super wyzwiska.Godnie dołączasz do przodująch i obrażających na tym forum.
        >
        • boblebowsky Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. Czas na Żura 26.01.19, 20:44
          taniarada napisał(a):

> behemot17-13 napisał:
          >
          > > Sądziłem że fejk, że z braku laku dobry kit. Ale nie, ten cymbał chce wpi
          > sać na
          > > listę tylko i wyłącznie w trosce o rolników. Przecież nie chodzi legalne
          > strze
          > > lanie do żurawi, chodzi o odszkodowania. Jakim trzeba być ciulem, tłukiem
          > , by n
          > > ie zdawać sobie sprawy, że wpisanie na listę jest równoznaczne z zahamowa
          > niem p
          > > opulacji żurawia na terenach Polski. Jakim trzeba być ignorantem, bez móz
          > gu, wr
          > > ęcz popierd... myśliwym żrącym co się ustrzeli. Podpowiadam, łabędź jest
          > łatwie
          > > jszym celem, naprzód.
          > > Super wyzwiska.Godnie dołączasz do przodująch i obrażających na tym foru
          > m.
          > >

Wydaje mi się ruska tirówko, że jesteś ostatnią osobą, która powinna się w tej kwestii wypowiadać.
        • behemot17-13 Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. Czas na Żura 26.01.19, 21:30
          Tak, masz rację, zwyzywałem posła, a powinienem według Ciebie przyklasnąć. Na to nie licz i nie oczekuj.
    • taniarada Żurawie się żywią oziminą? 26.01.19, 20:44
      Raczej żurawiną.🤣Wskutek globalnego ocieplenia coraz więcej tych ptaków można spotkać w Polsce . I tu utrapienia.Kolega co założył wątek nie wkleił linka i to błąd.Bo jak można się odnieść do tego artykułu?Polecam to przeczytać i nie szarpać sobie nerwów.Zdrowie psychiczne najważniejsze. www.ekologia.pl/wiadomosci/srodowisko/rozpoczely-sie-odloty-zurawi,20833.html
    • j-k Żurawie nie polecialy za motolotnia Putina. 26.01.19, 20:51
      nie poleca i za toba.
      co innego dziki.
      - te sa rzeczywiscie do odstrzalu:
      www.rmf24.pl/foto/zdjecie,iId,821354,iAId,55051
      • x2468 Re: Żurawie nie polecialy za motolotnia Putina. 26.01.19, 23:01
        Co zrobicie z chrabaszczami? Do tej pory zjadaly je dziki, teraz wygonicie na pola dzieci aby zbieraly zuki do butelek z nafta? Tylko skad wezmiecie nafte, od Trumpa czy Putina?
        • taniarada Spróbuj je jeść 26.01.19, 23:12
          I tu sprawdzone dania.www.lesne-rzemioslo.pl/zycie-obozowe/kuchnia/przepisy/dan-chrabaszcza-majowego/
        • j-k ja zbieralem (amerykanska) stonke ziemniaczana... 27.01.19, 05:37
          x2468 napisał:
          > Co zrobicie z chrabaszczami? Do tej pory zjadaly je dziki,

doprawdy ?
          a na deser podjadaly kukurydze z pol ?

PS. jako dziecko, z kartofliska ciotki zbieralem stonke ziemniaczana
          (amerykanska - ma sie rozumiec, rzucona na polskie pola przez wredna CIA...)

a "ciebie " los chrabonszczow blizszy...

con gusta sin discutanda.
    • taniarada A ryby też odczuwają ból 26.01.19, 22:49
      A zabija się ich miliony.Nie mogę zabić karpia .www.ekologia.pl/srodowisko/przyroda/czy-ryby-czuja-bol,18432.html.
      • x2468 Re: A ryby też odczuwają ból 26.01.19, 23:10
        Chinczycy przerobili to w czysach jiedy rzadzil u nich komunista Mao. Wybili ptaki wiec robaki zjadly plony, nastala kleska glodu
        miliony zmarly z glodu. Zdarzalo sie wykopywanie trupow w celu zaspokojenia glodu. Robcie tak dalej.
        • taniarada Re: A ryby też odczuwają ból 26.01.19, 23:15
          x2468 napisał:

> Chinczycy przerobili to w czysach jiedy rzadzil u nich komunista Mao. Wybili pt
          > aki wiec robaki zjadly plony, nastala kleska glodu
          > miliony zmarly z glodu. Zdarzalo sie wykopywanie trupow w celu zaspokojenia glo
          > du. Robcie tak dalej.
          >
          A u nas ryb chińskich pod dostatkiem .I nie musimy polskich jeść.Nuda i dobranoc.
      • j-k ja tesz - nie. 27.01.19, 05:39
        taniarada napisał(a):
        Nie mogę zabić karpia

ja tesz - nie.

i dlatego kupuje wylacznie mrozone.

Dziadek Mroz je wykonczyl.
    • inocom I nie bądź tu antysemitą. 27.01.19, 02:23
      finanse.wp.pl/mieso-chorych-krow-moglo-trafic-do-kebabow-dziennikarze-pokazali-film-z-ubojni-z-ukrytej-kamery-6342763462977665a
      Smacznego.
      • aniechto.only Re: I nie bądź tu antysemitą. 27.01.19, 08:28
        Bez obaw, tobie niebycie nie grozi.

inocom napisał:

> finanse.wp.pl/mieso-chorych-krow-moglo-trafic-do-kebabow-dziennikarze-pokazali-film-z-ubojni-z-ukrytej-kamery-6342763462977665a
        > Smacznego.

Przecież to kolejna prowokacja TVN, zmusili krowy, żeby się położyły i udawały, że zdychają.
      • x2468 Re: I nie bądź tu antysemitą. 27.01.19, 11:32
        Smacznego, dzieki Szyszce nie zabraknie twojego ulubionego specjalu.
    • eiran żurawie rzeczywiście powodują szkody.... 27.01.19, 08:02
      ... w uprawach kukurydzy. Z tym że lokalnie, w miejscach zagęszczenia, których jest niewiele, a nie na terenie całego kraju. A odstrzał byłby możliwy wszędzie - czyli w większości tam, gdzie nie ma upraw kukurydzy, a nawet głównie tam. Akurat najwięcej żurawi występuje na terenach bliskich ujścia Odry, w pobliżu których, owszem, uprawia się kukurydzę, ale raczej po niemieckiej stronie.
      • behemot17-13 Re: żurawie rzeczywiście powodują szkody.... 27.01.19, 08:43
        Dobrze napisałeś!
      • pies_na_czarnych Re: żurawie rzeczywiście powodują szkody.... 27.01.19, 08:54
        Są inne sposoby ochrony upraw. Nie trzeba od razu zabijać ptaków, które są chronione w całej Europie.
        Polak to jest przysłowiowy debil, który żywemu nie popuści. Pamietam w latach 80 pewien taksówkarz chwalił mi się, że jadł łabędzia. Na szczęście nie smakował mu i inne ptaki żyjące od lat na osiedlowym stawie uchowały się.
        • behemot17-13 Re: żurawie rzeczywiście powodują szkody.... 27.01.19, 09:16
          > Pamietam w latach 80 pewien taksówkarz chwalił mi się, że jadł łabędzia. Na szczęście nie smakował mu i inne ptaki żyjące od lat na osiedlowym stawie uchowały się.
          Tam gdzie mieszkam pewien taksówkarz kupił na ryneczku bociana, też w latach osiemdziesiątych. Czy mu smakował, nie wiem. Faktem jest, że historia z bocianem ciągnie się za nim do dzisiaj. Gość zawodowo dalej czynny, numerów bocznych taksówki nie podam.
      • x2468 Re: żurawie rzeczywiście powodują szkody.... 27.01.19, 11:35
        Uprawiaja tam najczesciej rzepak na paliwa, najpowazniejszym szkodnikiem w rzepaku jest owad slodyszek rzepakowy. Im mniej ptakow tym wiecej slodyszka i mniej rzepaku.
    • klodawa1952 a niedługo nie będzie niczego. 27.01.19, 08:06
      boblebowsky napisał:

> Zgodnie z nauką kościoła i Jana Szyszki to Bóg nakazał człowiekowi podporządkow
      > anie sobie zwierząt więc boskim prawem
      > [i]Poseł PIS Jan Dziedziczak chce wpisania żurawi na listę zwierząt łownych, ch
      > ce by można było do nich strzelać. Dziedziczak ma kolegów którzy uprawiają zboż
      > a. Żurawie czasem siadają na oziminie i ją skubią, co według posła oznacza że s
      > ą szkodnikami.
      > Ornitolodzy pukają się w głowę.
      youtu.be/F9Q5D8hsEgM
      • taniarada Uspokój się 27.01.19, 08:18
        Nikt na ten czas nie strzela do żurawi i długo nie będzie strzelał.Dołączysz do grupy hejterków .Robiących z igły widły .I ryczących na necie.O wycince lasów .Zabijaniu koni i innych pierdół .A nie mających żadnego wpływu na realia życia.Amen.
    • klodawa1952 Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. Czas na Żura 27.01.19, 09:14
      boblebowsky napisał:

> Zgodnie z nauką kościoła i Jana Szyszki to Bóg nakazał człowiekowi podporządkow
      > anie sobie zwierząt więc boskim prawem
      > Poseł PIS Jan Dziedziczak chce wpisania żurawi na listę zwierząt łownych, ch
      > ce by można było do nich strzelać. Dziedziczak ma kolegów którzy uprawiają zboż
      > a. Żurawie czasem siadają na oziminie i ją skubią, co według posła oznacza że s
      > ą szkodnikami.
      > Ornitolodzy pukają się w głowę.
      > Niepokoi ich już sam pomysł członka PiS. Według nich ostatni szacunek liczebnoś
      > ci populacji żurawia w Polsce to 20 - 22 tysiące par.
      > - Nikt nie zna skali strat w uprawach. Brakuje też naukowych danych na ten tema
      > t z terenu Polski, Pojawia się pytanie czy ewentualna wypłata odszkodowań w jed
      > nostkowych przypadkach zniszczeń upraw musi się wiązać z umieszczaniem tego gat
      > unku na liście gatunków łownych? - pyta Grzegorz Lorek, lider Ogólnopolskiego T
      > owarzystwa Ochrony Ptaków.
      >

>
      > Ale interpelacje z wnioskiem do sejmu już złożył.
      Special for you : www.google.com/search?q=Komorowski+foto+my%C5%9Bliwy&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=ISIOPIzbHZG_VM%253A%252CLtWjhkaw7wcl5M%252C_&usg=AI4_-kT5fS5Eqw96zQjSobRPUEyJdI5I8A&sa=X&ved=2ahUKEwjYzo6_wY3gAhXJyKQKHeItC1oQ9QEwA3oECAYQBA#imgrc=hreHm8bNayqtyM:
      • behemot17-13 Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. Czas na Żura 27.01.19, 09:24
        Trafiłeś. Jeszcze tylko fotki Szyszki strzelającego do bażantów z hodowli i na dokładkę zdjęcie wypchanego rysia w "stodole" byłego ministra.
        • klodawa1952 Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. Czas na Żura 27.01.19, 11:45
          behemot17-13 napisał:

> Trafiłeś. Jeszcze tylko fotki Szyszki strzelającego do bażantów z hodowli i na
          > dokładkę zdjęcie wypchanego rysia w "stodole" byłego ministra.
          Fotki Szyszki zamiescilbym gdyby o los zwierząt zatroszczyć się nadzwyczajnie i z powodów propagandowych ktoś z Pisu a ponieważ leming się przejął losem zwierząt to zamieściłem Komorowskiego.
          80 procent ludzi tu piszacych ale niesamodzielnie myślących przejmuje się losem zwierząt czy czystoscia powietrza dowodów czysto propagandowych.
          Przyjmujesz to do wiadomości czy masz problem ?
          Dzisiejsi zmartwień i czystością powietrza jak pisałem o tym za władzy Tuska masowo hejtowalo te wpisy i wyklikiwalo u moderatora a teraz ....zatroszczeni.
          Nie płaczę nad tym ale się dziwię, że tego nie zauważasz.
        • x2468 Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. Czas na Żura 27.01.19, 11:46
          Dla rownowagi wklej myslwego Kukiza, Slawoja Gludzia i tego ksiedza dobrodzieja ktory rannego rysia udusil sznurkiem.
          www.tokfm.pl/Tokfm/7,102433,22938988,poslowie-pis-i-kukiz-15-nie-chca-zmian-w-prawie-lowieckim-odrzucili.html
      • pies_na_czarnych Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. Czas na Żura 27.01.19, 09:52
        Do kaczek to przecież można, a nawet trzeba.
      • behemot17-13 Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. Czas na Żura 27.01.19, 10:25
        Nie zamieściłeś a przecież mógłbyś. W co drugim poście deklarujesz bezstronność, jęczysz o popisie, namawiasz forumowiczów by poszli swoją drogą, patrzcie ludziska i czytajcie - jam jest ten który władzy się nie kłania a tym bardziej opozycji. Cóż, deklaracje deklaracjami, a jakoś odwagi zabrakło, bo materiału porównawczego jest pod dostatkiem. Czekam wodzu.
      • boblebowsky Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. Czas na Żura 27.01.19, 12:43
        klodawa1952 napisał:

> > [/i]
        > >
        > > Ale interpelacje z wnioskiem do sejmu już złożył.
        > Special for you : www.google.com/search?q=Komorowski+foto+my%C5%9Bliwy&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=ISIOPIzbHZG_VM%253A%252CLtWjhkaw7wcl5M%252C_&usg=AI4_-kT5fS5Eqw96zQjSobRPUEyJdI5I8A&sa=X&ved=2ahUKEwjYzo6_wY3gAhXJyKQKHeItC1oQ9QEwA3oECAYQBA#imgrc=hreHm8bNayqtyM:

Toś mnie rozbawił.
        • klodawa1952 Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. Czas na Żura 27.01.19, 12:47
          boblebowsky napisał:

> Toś mnie rozbawił.
          i za ten krótki wpis też ci zapłacą ?
    • prawdawaszaboli Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. 27.01.19, 11:45
      boblebowsky napisał:

Poważnie ? Czy tylko tak sobie bleblasz ?... :)
      • x2468 Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. 27.01.19, 11:51
        Gdyby potraktowac powaznie wyliczenia ministra rolnictwa z pis to dzikow mamy - 30000.(minus)
        • lech1966 Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. 27.01.19, 12:02
          x2468 napisał:

> Gdyby potraktowac powaznie wyliczenia ministra rolnictwa z pis to dzikow mamy -
          > 30000.(minus)

Chcielibyście zjeść ciastko i mieć ciastko. Teraz wybicie dzików związane jest z ASF. Mnie dziki czy inne dzikie zwierzaki nie przeszkadzaja ale skoro wszyscy chcemy je mieć to musimy ustalić normalne zasady rekompensat za szkody robione przez te zwierzęta. Powinno to być ustalone na cywilizowanych zasadach a nie na partyzanckich. Dużo w tym kraju jest do naprawienia bo nic nie jest ani białe ani czarne.
        • prawdawaszaboli Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. 27.01.19, 13:18
          > wyliczenia ministra rolnictwa z pis to dzikow mamy - 30000.(minus)

Możesz przedstawić te wyliczenia ?
    • xystos Re: Koni i Dzików już prawie nie ma. Czas na Żura 27.01.19, 13:10
      zamiast żurawi umieśćmy na listach łownych żydów-kożyść nartychmiastowa,i pożydki będą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka