Dodaj do ulubionych

PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!!

IP: *.proxy.aol.com 21.04.02, 11:48
Sprawa Mazura, polskiego biskupa wywoluje niepotrzebne starcia miedzy naszymi
rzadami. Pytam, czy my Polacy nie protestowalibysmy, gdyby nagle biskupem
diecezji przemyskiej lub bialostockiej zostal mianowany Rosjanin? A gdyby tak w
dodatku zaczal uzywac rosyjskich nazw dla terenow okupowanych w czasie zaborow?
Trzeba sobie wbic do glowy, ze Rosjanie czuja do nas podobna niechec jak my do
nich i nie nalezy im narzucac jakiejkolwiek polskiej wladzy, takze koscielnej.
Trudno doczytac sie w prasie dlaczego Milk wywolal taka wscieklosc cerkwi
rosyjskiej i wlad Rosji. Przed stawianiem zarzutow Rosjanom trzeba te sprawy
dokladnie zbadac. Uwazam poza tym, ze Polscy ksieza pracujacy w Rosji powinni
byc podporzadkowani biskupom rosyjskim. Wtedy nie bedzie powodow do konfliktow.
Obserwuj wątek
    • Gość: GMR Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.04.02, 12:22
      Czyżby Rosja zgłaszała roszczenia terytorialne wobec Polski? czyżby chodziłoim
      o Mazury?
    • Gość: Ania Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.upc.chello.be 21.04.02, 12:24
      Trzeba koniecznie wypowiedziec Rosji wojne!!!!
      • Gość: GMR Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.04.02, 12:29
        O, nie! Najpierw musimy zdobyć własną broń atomową. Poza tym jak byśmy im
        wypowiedzieli wojnę to bylibyśmy agresorami. Oni chcą nas dotego sprowokować
        ale my nie możemy do tego dopuścić. Wpierw, jak powiedzaiałem na wstępie....a
        potem się zobaczy
        • Gość: Ania Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.upc.chello.be 21.04.02, 12:31
          Ale my jestesmy w NATO to cale NATO z nami pojdzie.Jak sojusz to sojusz.
          • Gość: GMR Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.04.02, 12:37
            W 1939 roku też nam obiecywano pomoc....
        • Gość: Hania Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 22.04.02, 10:29
          Gość portalu: GMR napisał(a):

> O, nie! Najpierw musimy zdobyć własną broń atomową. Poza tym jak byśmy im
          > wypowiedzieli wojnę to bylibyśmy agresorami. Oni chcą nas dotego sprowokować
          > ale my nie możemy do tego dopuścić. Wpierw, jak powiedzaiałem na wstępie....a
          > potem się zobaczy

GMeRek, jak popracujesz dzielnie w piwniczce, to moze uda Ci sie nawet proch
          wymyslic. Albo i kolo wynazlec. Bedziesz mial czym straszyc naszego wschodniego
          sasiada.
    • Gość: Rob Roy Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.ipt.aol.com 21.04.02, 12:48
      Dziwi mnie bardzo zapowiedz interwencji Millera ws Mazura.To duzy blad z jego
      strony. W koncu Mazur nie wyjechal do Rosji jako turysta ale jako pracownik
      obcego panstwa Watykanu w celu spelnienia misji tego panstwa. Konflikt powstal
      w zwiazku z roznicami zdanzainteresowanych do charakteru tej misji i sposobu
      jej wykonywania. Ta sprawa nie dotyczy w zaden sposob polskiego panstwa.Jest to
      sprawa miedzy Rosja i Watykanem. Trzeba wiec te sprawe im zostawic.
      • Gość: Ania Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.upc.chello.be 21.04.02, 13:16
        Ale my mamy Konkordat z Watykanem a to zobowiazuje.
        • Gość: Leonid Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: 195.205.230.* 21.04.02, 13:41
          Nawet Millerowi zdarzają zię błędy. Zamiast wypowiedzieć konkordat, obiecuje
          jakieś interwencje.
        • Gość: Orion Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 21.04.02, 14:08
          Gość portalu: Ania napisał(a):

> Ale my mamy Konkordat z Watykanem a to zobowiazuje.

Konkordat zobowiązuje do mieszania się w konflikty na linii Moskwa - Watykan?
          • Gość: Ania Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.upc.chello.be 21.04.02, 14:14
            Gość portalu: Orion napisał(a):

> Gość portalu: Ania napisał(a):
            >
            > > Ale my mamy Konkordat z Watykanem a to zobowiazuje.
            >
            > Konkordat zobowiązuje do mieszania się w konflikty na linii Moskwa - Watykan?

No ale jak mamy konkordat z Watykanem to jest taki sojusz chyba no to musimy tego
            sojuszniczego panstwa bronic.Jak cos pomylilam to poprawcie .Sami rozumiecie
            kobieta puch marny wietrzna istota...........
            • Gość: Orion Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 21.04.02, 14:18

> > Konkordat zobowiązuje do mieszania się w konflikty na linii Moskwa - Watyk
              > an?
              >
              > No ale jak mamy konkordat z Watykanem to jest taki sojusz chyba no to musimy te
              > go
              > sojuszniczego panstwa bronic.Jak cos pomylilam to poprawcie .Sami rozumiecie
              > kobieta puch marny wietrzna istota...........

Mówisz, że to byłby taki sojusz jak NATO? To znaczy, że jak jeden uczestnik
              został zaatakowany, to tak jakby wszyscy. I od razu wspólna obrona? ;))
              • Gość: dyzio Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.prem.tmns.net.au 21.04.02, 14:27
                A jak ten Mazur jakis przekret zrobil to tez napadamy na Moskwe?
              • Gość: Ania Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.upc.chello.be 21.04.02, 14:30
                Gość portalu: Orion napisał(a):

> Gość portalu: Ania napisał(a):
                >
                > > > Konkordat zobowiązuje do mieszania się w konflikty na linii Moskwa -
                > Watyk
                > > an?
                > >
                > > No ale jak mamy konkordat z Watykanem to jest taki sojusz chyba no to musi
                > my te
                > > go
                > > sojuszniczego panstwa bronic.Jak cos pomylilam to poprawcie .Sami rozumiec
                > ie
                > > kobieta puch marny wietrzna istota...........
                >
                > Mówisz, że to byłby taki sojusz jak NATO? To znaczy, że jak jeden uczestnik
                > został zaatakowany, to tak jakby wszyscy. I od razu wspólna obrona? ;))

Ja tak to zrozumialam prosilam zebyscie poprawili jak cos pokrecilam.
                • Gość: Orion Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 21.04.02, 14:42

> > > No ale jak mamy konkordat z Watykanem to jest taki sojusz chyba no to
                  > musi
                  > > my te
                  > > > go
                  > > > sojuszniczego panstwa bronic.Jak cos pomylilam to poprawcie .Sami roz
                  > umiec
                  > > ie
                  > > > kobieta puch marny wietrzna istota...........
                  > >
                  > > Mówisz, że to byłby taki sojusz jak NATO? To znaczy, że jak jeden uczestni
                  > k
                  > > został zaatakowany, to tak jakby wszyscy. I od razu wspólna obrona? ;))
                  >
                  > Ja tak to zrozumialam prosilam zebyscie poprawili jak cos pokrecilam.

Konkordat raczej do tego nie zobowiązuje. No, ale sama rozumiesz, papież - Polak,
                  biskup Mazur - Polak, ambasador Watykanu w Polsce - Polak, prymas Rosji - Polak.
                  Jak tu nie reagować?
                • Gość: skin Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.prem.tmns.net.au 21.04.02, 14:43
                  Przyjdzie teraz z Czeczenczmi sie dogadac.
                  Pomscimy biskupa
                  • Gość: Rydzyk Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.prem.tmns.net.au 21.04.02, 14:48
                    Czy caly KK pojedzie na Sybir bronic Biskupa?
                  • Gość: Orion Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.from.poznan.pl 21.04.02, 15:46
                    Gość portalu: skin napisał(a):

> Przyjdzie teraz z Czeczenczmi sie dogadac.
                    > Pomscimy biskupa

Wspólna wyprawa na Rosję?
        • Gość: Ed Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 21.04.02, 16:11
          Owszem Aniu. Ale dla czego tylko Polskę? Mniej spapranych konkordatów jest
          trochę więcej. Ponadto przypomina mi się odsiecz wiedeńska, gdie też Polacy
          zaangażowali się w obronę wiary w sytuacji, gdy cała pieszczona przez Watykan
          Europa miała to wszystko w plecach. Czy potrzebne nam są podobne powtórki? Ze
          zwycięstwa pod Wiedniem skorzystaliśmy z pierwszeństwa do rozprowadzania kawy w
          Europie, czego tak naprawdę nie potrafiliśmy skorzystać. Co skorzystamy
          włączając się w kolejne bójki między schizmy chrześcijańskie, tego naprawdę nie
          wiem. Optymistą w tej sprawie raczej nie jestem. A poza tym, jaka jest różnica
          dla Boga, w jakiej formie i scenerii będzie on czczony?
          Pozdrawiam
          • Gość: Ania Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.upc.chello.be 21.04.02, 16:56
            Gość portalu: Ed napisał(a):

> Owszem Aniu. Ale dla czego tylko Polskę? Mniej spapranych konkordatów jest
            > trochę więcej. Ponadto przypomina mi się odsiecz wiedeńska, gdie też Polacy
            > zaangażowali się w obronę wiary w sytuacji, gdy cała pieszczona przez Watykan
            > Europa miała to wszystko w plecach. Czy potrzebne nam są podobne powtórki? Ze
            > zwycięstwa pod Wiedniem skorzystaliśmy z pierwszeństwa do rozprowadzania kawy w
            >
            > Europie, czego tak naprawdę nie potrafiliśmy skorzystać. Co skorzystamy
            > włączając się w kolejne bójki między schizmy chrześcijańskie, tego naprawdę nie
            >
            > wiem. Optymistą w tej sprawie raczej nie jestem. A poza tym, jaka jest różnica
            > dla Boga, w jakiej formie i scenerii będzie on czczony?
            > Pozdrawiam
            Ja sie juz kilka razy o te roznice pytalam ale zasada jest taka:Mowi sie,ze
            modlic mozna sie w domu i taka szczera modlitwa jest Bogu najmilsza.A zaraz potem
            mowi sie ,ze Bog ptrzebuje nowych kosciolow nowych ornatow nowych kielichow
            nowych plebani ciagle ten Bog czegos potrzebuje.Inna sprawa,ze moze to nie Bog
            ale Ci ,ktorzy sa posrednikami miedzy wiernymi a Bogiem.
            • Gość: Ed Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 21.04.02, 17:03
              I to jest chyba kwitesencja problemu. Ludowe porzekadło mówi, że Boga można
              znałeźć nawet u kowalskiego w piwnicy (o ile ją ma), bez potrzeby wznoszenia
              dowodów jego istnienia w postaci niebotycznych budowli dla urzędujących
              pośredników Boga. Praktyka teologiczna bliższa jest materializmuowi niż
              głoszonym zasadom.
            • Gość: sodom Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.02, 19:03
              A poza tym, jaka jest róż
              > nica
              > > dla Boga, w jakiej formie i scenerii będzie on czczony?
              > > Pozdrawiam
              > Ja sie juz kilka razy o te roznice pytalam ale zasada jest taka:Mowi sie,ze
              > modlic mozna sie w domu i taka szczera modlitwa jest Bogu najmilsza.A zaraz pot
              > em
              > mowi sie ,ze Bog ptrzebuje nowych kosciolow nowych ornatow nowych kielichow
              > nowych plebani ciagle ten Bog czegos potrzebuje.Inna sprawa,ze moze to nie Bog
              > ale Ci ,ktorzy sa posrednikami miedzy wiernymi a Bogiem.

Wiesz bardzo latwo jest narzekac teraz na kosciol - to takie modne; ale ja uwazam
              ze bez niego byloby duzo, duzo gorzej. Jak wam sie wydaje czy czlowiek,
              szcegolnie w tych czasach, mialby czas na myslenie o Bogu, gdyby nie ksiadz
              przypominajacy caly czas o tym (ja mowie o tych z powolaniem, ktorych tez nie tak
              malo jest). Kazdy powiedzialby ze nie ma czasu na bzdury i ze musi zarabiac
              pieniadze. A tak czasem pojdzie sobie do kosciala i chociaz troche sie wyciszy.
              Czlowiek z natury jest leniwy i o niektorych rzeczach trzeba mu przypominac i
              wytlumaczyc.

A w kwestii interweniowac czy nie. Wedlug mnie to Polska nie powinnaby sie byla
              wtracac gdyby to byl konflikt Watykan - Cerkwia prawoslawna. Ale w ten konflikt
              juz sie zaangazowala Rosja czyli wladza swiecka - w takim razie Polska powinna
              bronic praw osób wychowanych w Polsce. Rosja powinna siedziec cicho a nie od razu
              osadzic i poprzec jedna ze stron - z tego moze wyniknac niezly konflikt
              miedzynarodowy (a i tak Rosja jest postrzegana jako kraj nietolerancyjny,
              nieprzestrzegajacy wolnosci slowa i lamiacy prawa czlowieka) - trzeba zauwazyc,
              ze Wlocha tez wywalili.
              Pozdrawiam
              P.S. A tak w ogole to nazekacie na nasz kosciol, ze sie wtraca do polityki.
              Zobaczcie co sie w Rosji dzieje (panstwo koscielne )
              • Gość: kanadol Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.sympatico.ca 21.04.02, 20:09
                sodom, idź się wycisz
              • Gość: Forest Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.proxy.aol.com 21.04.02, 22:22
                A dlaczegoz to Polska ma sie wtracac do Rosji, zeby sobie narobic klopotow?
                Malo ci 50 lat komunizmu ? My martwy sie lepiej o swoja demokracje i zbudujmy ja
                najpierw sami zanim zaczniemy pouczac innych. Rosja napewno polskich nauk nie
                potrzebuje. Jezeli potrzebuje ich z Watykanu, niech sie dogaduje z Watykanem.
                To nie nasza sprawa. Mazur byl pracownikiem Watykanu, a nie rzadu polskiego.
                Nie byl takze turysta na wycieczce. Nic nam do jego sprawy. On nie jest
                pierwszym Polakiem, ktoremu odmowiono zezwolenia na wjazd i nikt tym sie nie
                przejmowal. Niech tak zostanie dalej.
            • Gość: sodom Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.02, 20:30
              A poza tym, jaka jest róż
              > nica
              > > dla Boga, w jakiej formie i scenerii będzie on czczony?
              > > Pozdrawiam
              > Ja sie juz kilka razy o te roznice pytalam ale zasada jest taka:Mowi sie,ze
              > modlic mozna sie w domu i taka szczera modlitwa jest Bogu najmilsza.A zaraz pot
              > em
              > nowych plebani ciagle ten Bog czegos potrzebuje.Inna sprawa,ze moze to nie Bog

Wiesz bardzo latwo jest narzekac teraz na kosciol - to takie modne; ale ja uwazam
              ze bez niego byloby duzo, duzo gorzej. Jak wam sie wydaje czy czlowiek,
              szcegolnie w tych czasach, mialby czas na myslenie o Bogu, gdyby nie ksiadz
              przypominajacy caly czas o tym (ja mowie o tych z powolaniem, ktorych tez nie tak
              malo jest). Kazdy powiedzialby ze nie ma czasu na bzdury i ze musi zarabiac
              pieniadze. A tak czasem pojdzie sobie do kosciala i chociaz troche sie wyciszy.
              Czlowiek z natury jest leniwy i o niektorych rzeczach trzeba mu przypominac i
              wytlumaczyc.

A w kwestii interweniowac czy nie. Wedlug mnie to Polska nie powinnaby sie byla
              wtracac gdyby to byl konflikt Watykan - Cerkwia prawoslawna. Ale w ten konflikt
              juz sie zaangazowala Rosja czyli wladza swiecka - w takim razie Polska powinna
              bronic praw osób wychowanych w Polsce. Rosja powinna siedziec cicho a nie od razu
              osadzic i poprzec jedna ze stron - z tego moze wyniknac niezly konflikt
              miedzynarodowy (a i tak Rosja jest postrzegana jako kraj nietolerancyjny,
              nieprzestrzegajacy wolnosci slowa i lamiacy prawa czlowieka) - trzeba zauwazyc,
              ze Wlocha tez wywalili.
              Pozdrawiam
              P.S. A tak w ogole to nazekacie na nasz kosciol, ze sie wtraca do polityki.
              Zobaczcie co sie w Rosji dzieje (panstwo koscielne )
              • Gość: kanadol Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.sympatico.ca 21.04.02, 20:36
                sodom, idź się wycisz
                • Gość: sodom dziekuje i zapraszam do wspolnej medytacji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.02, 20:52
                  Gość portalu: kanadol napisał(a):

> sodom, idź się wycisz
                  moze pomoze. Po co od razu (p)anadol i to w takich dawkach...Myszki
                  widzimy,uuu,niedobrze. Moze z nimi porozmawiasz. Bedzie fajnie - nie odpowiadaja.
                  Pozdrawiam
              • Gość: Jaceq Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.szeptel.net.pl 21.04.02, 21:04
                Gość portalu: sodom napisał(a):

> Wiesz bardzo latwo jest narzekac teraz na kosciol - to takie modne; ale ja uwazam
                > ze bez niego byloby duzo, duzo gorzej.

Bez którego 'niego' w Rosji?

> mialby czas na myslenie o Bogu, gdyby nie ksiadz

Pop?

> A w kwestii interweniowac czy nie. Wedlug mnie to Polska nie powinnaby sie byla
                > wtracac gdyby to byl konflikt Watykan - Cerkwia prawoslawna. Ale w ten konflikt
                > juz sie zaangazowala Rosja czyli wladza swiecka

Nadal nie czuję, co mi do tego. Nikogo nie wywieźli w plecionce na Sybir, nikomu nie skuli mordy w
                cyrkule. Co Polsce do tego?

- w takim razie Polska powinna bronic praw osób wychowanych w Polsce.

Pewnie. Tego Walusia - czy jakmutam - w RPA - też?
                • Gość: sodom Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.02, 21:15
                  Gość portalu: Jaceq napisał(a):

> Gość portalu: sodom napisał(a):
                  >
                  > > Wiesz bardzo latwo jest narzekac teraz na kosciol - to takie modne; ale ja
                  > uwazam
                  > > ze bez niego byloby duzo, duzo gorzej.
                  >
                  > Bez którego 'niego' w Rosji?
                  >
                  > > mialby czas na myslenie o Bogu, gdyby nie ksiadz
                  >
                  > Pop?
                  mowie o kosciele w Polsce

>
                  >
                  > > A w kwestii interweniowac czy nie. Wedlug mnie to Polska nie powinnaby sie
                  > byla
                  > > wtracac gdyby to byl konflikt Watykan - Cerkwia prawoslawna. Ale w ten kon
                  > flikt
                  > > juz sie zaangazowala Rosja czyli wladza swiecka
                  >
                  > Nadal nie czuję, co mi do tego. Nikogo nie wywieźli w plecionce na Sybir, nikom
                  > u nie skuli mordy w
                  > cyrkule. Co Polsce do tego?

Bo wiekszosc katolikow w Rosji jest pochodzenia polskiego. Panstwo powinno dbac o
                  swoich obywateli. Jezeli likwiduje sie osrodki wary danego ludu w jakis sposob
                  dyskredytuje sie go. Tak jest np na Bialorusi.
                  > - w takim razie Polska powinna bronic praw osób wychowanych w Polsce.
                  >
                  > Pewnie. Tego Walusia - czy jakmutam - w RPA - też?

Chyba chcialbys dostac pomoc od wlasnego kraju znajdujac sie w opalach (nie ze
                  swojej winy) w innym panstwie. Tak sie buduje zaufanie do wlasnego kraju
                  Pozdrawiam
                  • Gość: Jaceq Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.szeptel.net.pl 21.04.02, 21:28
                    Gość portalu: sodom napisał(a):

> Bo wiekszosc katolikow w Rosji jest pochodzenia polskiego. Panstwo powinno dbac o
                    > swoich obywateli. Jezeli likwiduje sie osrodki wiary danego ludu w jakis sposob
                    > dyskredytuje sie go. Tak jest np na Bialorusi.

Pochodzenia, jak napisałeś. Rozumiem, że masz na myśli ludzi, którzy znależli się tam niekoniecznie z
                    własnej woli (a niechby nawet, to co?). Też nie sądzę, że to ich wina, że nie mają polskich paszportów. I
                    nie zachwycam się ani prozelityzmem Watykanu ani 'alergią' Cerkwi na ów prozelityzm. Nadal jednak
                    uważam, że to kwestia wiary - nie obywatelstwa. I nadal uważam, że mianowanie Mazura było
                    prowokacją.

> Chyba chcialbys dostac pomoc od wlasnego kraju znajdujac sie w opalach (nie ze
                    > swojej winy) w innym panstwie. Tak sie buduje zaufanie do wlasnego kraju

A kto się znajduje w opałach? Mazur?

A jeśli jestem pochodzenia celtyckiego i nie istnieje już państwo, które mogłoby się za mną ująć - to w
                    czym mam być gorszy?

• Gość: sodom Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.04.02, 09:57

> Gość portalu: sodom napisał(a):
                      >
                      > > Bo wiekszosc katolikow w Rosji jest pochodzenia polskiego. Panstwo powinno
                      > dbac o
                      > > swoich obywateli. Jezeli likwiduje sie osrodki wiary danego ludu w jakis s
                      > posob
                      > > dyskredytuje sie go. Tak jest np na Bialorusi.
                      >
                      > Pochodzenia, jak napisałeś. Rozumiem, że masz na myśli ludzi, którzy znależli s
                      > ię tam niekoniecznie z
                      > własnej woli (a niechby nawet, to co?). Też nie sądzę, że to ich wina, że nie m
                      > ają polskich paszportów. I
                      > nie zachwycam się ani prozelityzmem Watykanu ani 'alergią' Cerkwi na ów prozeli
                      > tyzm. Nadal jednak
                      > uważam, że to kwestia wiary - nie obywatelstwa. I nadal uważam, że mianowanie M
                      > azura było
                      > prowokacją.

Z artykułu dzisiejszej G.W. wynika, że to nie jest tylko kwestia wiary, gdyż
                      Polacy są również pod bezpośrednim atakiem Rosjan ("polsko-katolicka inwazja").
                      Co do polityki Watykanu to za nawracaniem tez nie jestem, ale za rozwojem
                      struktur w miare rozwoju spoleczenstwa tak. Co do mianowania Mazura to moje
                      zdanie jest takie, że cerkiew nie powinno to obchodzić, a poza tym trudno jest o
                      rosyjskich księży z uwagi na małą ilość absolwentów rosyjskigo seminarium
                      (działającego od 9 lat - G.W.)
                      >
                      > > Chyba chcialbys dostac pomoc od wlasnego kraju znajdujac sie w opalach (ni
                      > e ze
                      > > swojej winy) w innym panstwie. Tak sie buduje zaufanie do wlasnego kraju
                      >
                      > A kto się znajduje w opałach? Mazur?

na przykłąd; albo Polacy za Bugiem
                      > A jeśli jestem pochodzenia celtyckiego i nie istnieje już państwo, które mogłob
                      > y się za mną ująć - to w
                      > czym mam być gorszy?
                      >
                      zwróć się do związku braci celtyckich i jako mniejszość narodowa domagaj się
                      swoich praw
            • Gość: asia Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.dgt.com.pl / 192.168.5.* 22.04.02, 12:27

otóż to! Te wszystkie gadżety, o których piszesz są potrzebne li tylko
              pośrednikom miedzy wiernymi a Bogiem (jeśli ten Ostatni w ogóle istnieje). Myślę,
              że Bogu to wszystko zwisa długim kalafiorem.

A swoją drogą, Miller wsuwa się niepotrzebnie między wódkę a zakąskę, ustawia się
              w roli strony w tym idiotycznym konflikcie. To jest sprawa pomiędzy Federacją
              Rosyjską a Watykanem (wbrew pozorom to też państwo!). Co ma do tego Polska? Po
              jakiego grzyba Miller wybiega przed orkiestrę? Chce sie przypodobać czarnym?
              (przed wstąpieniem do UE).

• Gość: Ed Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 22.04.02, 15:29
                Gość portalu: asia napisał(a):

> "...A swoją drogą, Miller wsuwa się niepotrzebnie między wódkę a zakąskę,
                > ustawia się w roli strony w tym idiotycznym konflikcie..."

W pełni się z tobą zgadzam chociażby z tego względu, że z takiej zabawy można
                wyjść z bimbrem w oku i uchem w czyichś zębach :))
        • Gość: Linuw Do Ani IP: *.ipt.aol.com 21.04.02, 19:24
          Konkordat to jest umowa dwustronna, a nie trojstronna.Zreszta umow
          trojstronnych oczywiscie nie ma Moze byc Trzy strony moga zawrzec porozumienie,
          ale wypadaloby, zeby wszystkie trzy ustalily jego warunki i podpisaly.
          Konkordat w tej sprawie ma sie jak piesc do nosa, zreszta mozecie go
          przeczytac. jest w servisie prawnym Rzepy. Ingerencje Millera moga latwo zostac
          potraktowane jako ingerencja w sprawy obcego panstwa. Z tego, co pisze prasa
          Rosjanie sa na ogol wrogo ustosunkowanii do KK i traktuja powaznei wszelkie
          zwiazane z tym konflikty.Chcialoby sie wiedziec dlaczego ten Mazur tak im sie
          narazil.
          • Gość: Jaceq Re: Do Ani IP: *.szeptel.net.pl 21.04.02, 19:57
            Gość portalu: Linuw napisał(a):

> Chcialoby sie wiedziec dlaczego ten Mazur tak im sie narazil.

To proste jak ... pewna czynność.
            Wystarczy, że był choć cień szansy na zaognienie 'stosunków', a Cerkiew nadskwapliwie z niej
            skorzystała. Odmowa wjazdu obywatelowi obcego państwa? - jak najbardziej 'na prawie'. Że to zarazem
            'prymas' Rosji? - gdybym był prawosławny, miałbym to w rzyci.

Bezczelnością ze strony Watykanu, bezczelnością do kwadratu było mianowanie nie-obywatela Rosji na
            ten stołek. Niech teraz je tę żabę sam. Miller się wygłupia samym zamiarem 'interwencji dyplomat.'
            Oświadczam wszem i wobec, że to nie w moim imieniu.
            • Gość: Jaceq Re: Do Ani IP: *.szeptel.net.pl 22.04.02, 18:45

No, i dałem 'ciała'

Nie miałem pojęcia, że sytuacja katolików jest tam taka. Tamtejszy kler kat. to w zdec. większości tzw.
              zaciąg cudzoziemski, bo niby gdzie miał się wykształcić rodzimy? W seminariach, których nie ma?
              A już przypisałem Watykanowi tylko chęć jątrzenia i prowokowania Cerkwi. Niniejszym odszczekuję.
          • Gość: asia Re: Do Ani IP: *.dgt.com.pl / 192.168.5.* 22.04.02, 12:47
            wczoraj (21.04) w Radiu Zet była na ten temat gadka mniej wiecej w
            takim 'duchu":
            po przegranej wojnie Rosji z Japonią (bodajże w 1905r.) Watykan naznaczył
            swojego namiestnika na dalekowschodnie tereny japońskie (Kuryle, zajęty przez
            Japońców południwy Sachalin i jeszcze coś tam). Nazwano to jakąś tam diecezją
            czy archidiecezją Schokoido (Bumbuido czy jakoś tak, w każdym bądź razie coś z
            japońska). Obecnie Watykan naznaczył tam tego Mazura zachowując stare
            nazewnictwo tej diecezji. W ruskich strzelił grom, że tu oto na ich terytorium,
            jakiś tam frajer z japońskimi-watykańskimi tytułami będzie mieszał na ich
            historycznym zawsze rosyjskim (sic!) prawosławnym terytorium. Więc paszoł won z
            Mazurem. W międzyczasie Watykan zorientował się, że przegiął pałę wstawiając
            japońskie nazewnictwo w listy uwierzytelniające, zmienił to szybko, jednak
            ruscy pogranicznicy byli szybsi i zawrócili Mazura na Szeremietiewie (chodzi o
            lotnisko w Moskwie a nie o naszego b. ministra). Wot i cały szpas.
        • Gość: asia Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.dgt.com.pl / 192.168.5.* 22.04.02, 12:19
          chyba nie mówisz tego poważnie? A może to ktoś z boku podszywa sie pod "naszą"
          zdrowo myślącą "anię"?
    • Gość: Obywatel PO CO NAM Komentator z AOL IP: 212.244.106.* 22.04.02, 12:28
      Po co takie komentarze,
      to rosjanie wywozili Polaków na Syberię , na wschód a teraz się dziwią że tam
      sa katolicy jeszcze im zabraniają modlic się szykanują biskupa.
      Paranoja -tchórze z kgb smutne, a aol niech zainteresuje się dowcipami
      prezentowanymi przez turnera może na temat polskich saperów?????
    • indris Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! 22.04.02, 12:43
      Bp Mazur - obywatel polski - miał legalną i aktualną wizę rosyjską. Swoją
      funkcję w Rosji wykonywał zgodnie z tamtejszym prawem. Odmówiono mu wjazdu do
      Rosji bez podania przyczyn. To JEST powód do zapytania władz rosyjskich
      przynajmniej o te przyczyny. Podobnie powinno byc w przypadku każdego innego
      obywatela bez względu na jego przynależność religijną. Jeżeli władze rosyjskie
      postanowiłyby np. zakazać wykonywania funkcji religijnych cudzoziemcom, to
      minimum cywilizacyjne nakazywałoby ogłoszenie takiego prawa i powołanie się na
      nie.
      • Gość: Ed Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 22.04.02, 15:51
        indris napisał(a):

> "...minimum cywilizacyjne nakazywałoby ogłoszenie takiego prawa i powołanie się
        > na nie."

Minimum cywilizacyjne wynika z ukształtowanych przez długie lata tradycji
        stosunków międzynarodowych oraz przyjętych rozwiązań prawa międzynarodowego i nie
        bardzo poddaje się czyimś wymogom uznaniowym nawet z punktu widzenia jakiegoś
        państwa będącego także podmiotem prawa międzynarodowego. Nie posądzam Rosjan o
        brak rozeznania w tej materii. A że indywidualnie komuś się to nie podoba? No
        cóż. Mnie się też nigdy nie podobały zimy w maju :)).

• Gość: Wikul Re: PO CO NAM KONFLIKT Z ROSJA ??!! IP: *.acn.waw.pl 22.04.02, 21:22
        indris napisał(a):

> Bp Mazur - obywatel polski - miał legalną i aktualną wizę rosyjską. Swoją
        > funkcję w Rosji wykonywał zgodnie z tamtejszym prawem. Odmówiono mu wjazdu do
        > Rosji bez podania przyczyn. To JEST powód do zapytania władz rosyjskich
        > przynajmniej o te przyczyny. Podobnie powinno byc w przypadku każdego innego
        > obywatela bez względu na jego przynależność religijną. Jeżeli władze rosyjskie
        > postanowiłyby np. zakazać wykonywania funkcji religijnych cudzoziemcom, to
        > minimum cywilizacyjne nakazywałoby ogłoszenie takiego prawa i powołanie się na
        > nie.

Nareszcie rozsądny głos na ten temat.
        Można tylko pogdybać co by się stało gdyby np.w Warszawie na Okęciu odesłano z
        kwitkiem jakiegos ważnego rosyjskiego dostojnika kościelnego.To byłby wrzask.

• Gość: Grog Do Wikula IP: *.ipt.aol.com 22.04.02, 22:11
          Nie rozumiesz sensu sprawy ? W przypadku Mazura chodzi o osobe przyslana do
          Rosji do pracy przez trzecie panstwo. Gdyby przyjezdzajacy do Polski pop
          pracowal jako wyslannik cerkwi rosyjskiej, bylaby to sprawa dwustronna. Polska
          nie ma prawa do mieszania sie w sprawy miedzy Rosja i Watykanem. Teraz pojales ?
        • Gość: Grog Do Wikula IP: *.ipt.aol.com 22.04.02, 22:41
          Powiedz lepiej dlaczego Mazur sie wpieprzyl do spraw rosyjsko-japonskich ?
          Rozdraznil Ruskich uzywaniem japonskich nazw dla aktualnie rosyjskiego
          terytorium. Nie jest sprawa klechy rozstrzyganie na wlasna reke tej wagi spraw
          i sianie odpowiedniej propagandy wsrod wiernych. Japonczycy niech dogaduja sie
          sami z Ruskami. Lepiej zostawic im te sprawe, bo inaczej Rosjanie zaczna palic
          koscioly i mordowac katolikow. Mazur powinien miec wiecej wyczucia politycznego,
          a najlepiej przestac mieszac sie w cudze sprawy.
          • Gość: Ania Re: Do Wikula IP: *.upc.chello.be 22.04.02, 22:44
            Ciekawe jak zareagowalaby Polska gdyby Niemcy przyslali jakiegos pastora,ktory
            uzywalby nazw niemieckich dla polskich miast.
            • Gość: Grog Do Ani IP: *.ipt.aol.com 22.04.02, 23:39
              Przypuszczam, ze rydzykowcy wyslaliby do Kwasniewskiego i Millera pisma z
              zadaniem wypowiedzenia Niemcim wojny,chociazby przegranej, ale wojny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka