Dodaj do ulubionych

21 postulatów

06.06.19, 21:24
Media doniosły o inicjatywie prezydentów miast (zwanych dalej samorządowcami). Może nie przykładałem się zbytnio ale nie znalazłem kompletu 21 pomysłów na lepsze państwo. Jako radnego gminnego zaniepokoił mnie szczególnie jeden postulat. Prezydenci postulują zniesienie górnych stawek podatkowych ustalanych przez MF lub GUS. Realizacja tego pomysłu likwiduje w zasadzie działający dziś system finansowanie JST. Na podstawie stawek podatkowych ustalany jest tzw współczynnik G za pomocą którego naliczana jest kwota subwencji wyrównawczej dla biedniejszych gmin. Dzieje się to - faktycznie - kosztem bogatszych samorządów, które wpłacają rodzaj "janosikowego". Ponieważ postulaty firmują samorządowcy to nie wydaje mi się możliwe, żeby o tym nie pomyśleli. Jeżeli więc ktoś wie coś na ten temat to prosiłbym o informację jak prezydenci zamierzają rozwiązać ten problem ??.
Obserwuj wątek
    • no-popis Re: 21 postulatów 07.06.19, 06:30
      psiogon napisał:

> Media doniosły o inicjatywie prezydentów miast (zwanych dalej samorządowcami).
      > Może nie przykładałem się zbytnio ale nie znalazłem kompletu 21 pomysłów na lep
      > sze państwo. Jako radnego gminnego zaniepokoił mnie szczególnie jeden postulat.
      > Prezydenci postulują zniesienie górnych stawek podatkowych ustalanych przez MF
      > lub GUS. Realizacja tego pomysłu likwiduje w zasadzie działający dziś system f
      > inansowanie JST. Na podstawie stawek podatkowych ustalany jest tzw współczynnik
      > G za pomocą którego naliczana jest kwota subwencji wyrównawczej dla biedniejsz
      > ych gmin. Dzieje się to - faktycznie - kosztem bogatszych samorządów, które wpł
      > acają rodzaj "janosikowego". Ponieważ postulaty firmują samorządowcy to nie wyd
      > aje mi się możliwe, żeby o tym nie pomyśleli. Jeżeli więc ktoś wie coś na ten t
      > emat to prosiłbym o informację jak prezydenci zamierzają rozwiązać ten problem
      > ??.
      Oni nie są od rozwiązywania problemów ale od piastowania władzy bez ponoszenia odpowiedzialności.
      Ogólnie co do samej koncepcji 21 jest to w końcu jakaś koncepcja. Jeżeli z tą koncepcją pójdą na wyboray parlamentarne, PiS $#@#% zyska większość konstytucyjną.
      Mnie zainteresował postulat odpolitycznienia mediów publicznych.
      Niestey ani słowa więcej o tej koncepcji tam nie ma czyli jak zwykle puuuuustka.
    • no-popis nazwa 21 postulatów 07.06.19, 07:14
      Bawi mnie propagowanie tej inicjatywy jak 21 SŁAWNYCH postulatów Solidarności z 1980 r.
      Wypełnia to opisany w Animals Farm model komuny wg Orwella.
      Tamtejsze postulaty były postulatami tej ciemnoty robociarskiej, niedokształconej masy, moherów itd itp teraz są, jako zmodyfikowane, przedstawiane przez dawną ciemną masę a dzisiaj władnych garniturach pozostałym zwierzętom.
      Oni to wzięli prosto z tej książki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka