Dodaj do ulubionych

Pytanie dla geniuszy Forum Kraj..

18.04.20, 13:54

Dlaczego wprowadzono restrykcje kiedy zmarły dziesiątki i setki, a znosi się kiedy zmarły dziesiątki tysięcy?
Obserwuj wątek
    • stanpan Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 18.04.20, 13:59
      Bo wóca nigdy nie przekonajom, że białe jest białe, a czarne jest czarne!

Kumasz?
      • qwardian Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 18.04.20, 14:08
        Kumam, hehe..
    • eiran Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 18.04.20, 14:03
      Chodzenie bez maski traktowałeś jako restrykcję? Jesteś z tutejszej filii Ku-Klux-Klanu?
    • yoma Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 18.04.20, 14:07
      Witeeeeek! Pies! Jesteście? Faszyści szukają geniuszy :)
      • taniarada Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 18.04.20, 14:23
        yoma napisała:

> Witeeeeek! Pies! Jesteście? Faszyści szukają geniuszy :)
        >
        Pomocy szukasz .Przecież jesteś genialna .🤣🐑
        • ukos Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 19.04.20, 13:56
          taniarada napisał(a):

> Przecież jesteś genialna .🤣🐑

O, Tania była rada powiedzieć prawdę. :)
      • erte2 Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 18.04.20, 14:31
        yoma napisała:
        Witeeeeek! Pies! Jesteście? Faszyści szukają geniuszy :)

A ja to niby sroce spod ogona? Też się melduję posłusznie :-))).
        • yoma Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 18.04.20, 14:57
          Bardzo przepraszam 😖 Skoro jesteś, to już nie będę krzyczeć...
        • no-popis Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 19.04.20, 08:01
          erte2 napisał:

> yoma napisała:
          > Witeeeeek! Pies! Jesteście? Faszyści szukają geniuszy :)
          >
          > A ja to niby sroce spod ogona? Też się melduję posłusznie :-))).

non stop w pracy....POsłusznie.
          • ukos Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 19.04.20, 13:58
            no-popis napisała:

> non stop w pracy....POsłusznie.

WSZYSTKIE jego wpisy oPiSujesz.
    • taniarada Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 18.04.20, 14:22
      Mnie ciekawi to . Ewa Żarska nie żyje. Dziennikarka śledcza Polsatu i autorka książki o Trynkiewiczu zmarła w wieku 45 lat .Kto i dlaczego? Nie pisz tu o geniuszach .Tylko o ujadaczach tego forum.
      • erte2 Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 18.04.20, 14:33
        taniarada
        matołeczku - szukają geniuszy więc czego tu szukasz ze swoim IQ rozwielitki?
        • no-popis Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 19.04.20, 08:02
          erte2 napisał:

> taniarada
          > matołeczku - szukają geniuszy więc czego tu szukasz ze swoim IQ rozwielitki?
          Jest wyżej od ameby czyli od Ciebie , arogancki prostaczku.
    • cegehana Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 18.04.20, 14:34
      A czy to aby na pewno pytanie do geniuszy z forum? Restrykcje wprowadzał i wycofywał rząd (nawet coś tam odpowiadali w odpowiedzi na te pytania kiedy zadawali je dziennikarze, doczytałeś?)
      • qwardian Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 18.04.20, 14:41
        Moje pytanie było kierowane do geniuszy, nie polityków i dziennikarzy..
    • x2468 Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 18.04.20, 14:38
      Ja rowniz mam pytanie:
      https://i.pinimg.com/474x/71/60/11/71601156bd1c19cc7d85ea62da60075f.jpg
      • qwardian Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 18.04.20, 14:42
        Cały świat niestety..
        • x2468 Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 18.04.20, 20:51
          Nuze pisieta, komentujcie roznice pomiedzy waszymi idolami.
          • taniarada A pan obywatel za kim stoi? 18.04.20, 21:11
            x2468 napisał:

> Nuze pisieta, komentujcie roznice pomiedzy waszymi idolami.
            >
            Bez podtekstów .I na temat.
            • x2468 Re: A pan obywatel za kim stoi? 19.04.20, 11:10
              Nie widzisz roznicy? Ja widze w Korei nie ma Kempy.
              • lechutek1966 Re: A pan obywatel za kim stoi? 19.04.20, 11:23
                x2468 napisał:

> Nie widzisz roznicy? Ja widze w Korei nie ma Kempy.

Nie ma też Kidawy ani Budki. Nie ma też podległości pod jakaś dziwna instytucje jak UE gdzie grasuje lewactwo.
                • buldog2 Re: A pan obywatel za kim stoi? 19.04.20, 11:30
                  Bzdura lesiu. Korea Płn. jest na łasce i niełasce Chin.
                  • lechutek1966 Re: A pan obywatel za kim stoi? 19.04.20, 11:34
                    buldog2 napisał:

> Bzdura lesiu. Korea Płn. jest na łasce i niełasce Chin.

Tak jak my na niełasce UE. Niby traktaty mówią coś innego ale TSUE wtrąca się w nasze sprawy. Na szczęście już niedługo.
                    • x2468 Re: A pan obywatel za kim stoi? 19.04.20, 20:21
                      Wy jestescie na lasce Putina. Ostatnie wystapienia jego agentow zainstalowanych w pis i niektorych na tym forum sa powtorzeniem slow "bardziej waznego" waszego wodza z Kremla. Putin mowil o bezczynnosci europejskich biurokratow w sprawie Corvid 19, o szybkim rozpadzie unii, jednym slowem dokladnie to co np Morawiecki.
      • lechutek1966 Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 18.04.20, 22:30
        A to iksie? Jak ci się podoba?
        • x2468 Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 19.04.20, 17:26
          Naucz sie wklejac tak aby sie otwieralo to ci napisze.
      • no-popis a czym się różni od tego ? 19.04.20, 08:04
        youtu.be/Y9GToiPT0oA
        • x2468 Re: a czym się różni od tego ? 19.04.20, 17:31
          Wymowne, kiedy publicznosc wiwatuje, Tusk przyjmuje to na stojaco i z usmiechem. Kim I Balbina przyjmuja owacje siedzac rozparci w fotelach. I jeszce ten pseudo dowcipny zenujacy wrzask kretyna " lubu dubu"....
    • 141288bs Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 18.04.20, 21:07
      gwardian , przetlumacz swoj tekst, interesuje mnie co chciales przekazac
      • aniechto.only Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 18.04.20, 21:13
        Przecież wytłumaczył.
      • qwardian Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 18.04.20, 22:50
        Konsekwentnie unikam ględzenia..
    • piq wątek z gatunku zasadniczych i logicznych,... 19.04.20, 01:42
      ...czyli tutejsze geniusze nie zrozumieją, o co chodzi. Mogę wytłumaczyć? Bo ja nie unikam ględzenia. Otóż, drogie geniuszostwo, z waszymi oklaskami i zrozumieniem wprowadzano restrykcje dla obywateli i dławiono gospodarkę, gdy zakażenia były nieliczne a szansa otrzymania od kogoś Cowida była znikoma. Teraz tryumfalnie znosi się te restrykcje i zdechłą gospodarkę odmraża, gdy zagrożenie infekcją jest o dwa rzędy wielkości, albo i trzy albo cztery, większe. To po co było jeść tę żabę? O to was pyta mój przyjaciel qwardian.

Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. A to jest pytanie, do postawienia którego wszyscy zadowoleni z siebie mądrale pitolący o "faszyście qwardianie" nie dorośli, bo jest za mądre. Nie dorośliście do qwardiana.
      • 141288bs Re: wątek z gatunku zasadniczych i logicznych,... 19.04.20, 04:41
        To po co bylo jesc te zabe? - O to pyta przyjaciel piq -a
        - Twoj przyjaciel piszac o dziesiatkach tysiecy zmarlych, mial na mysli Wuhan?
      • aniechto.only Re: wątek z gatunku zasadniczych i logicznych,... 19.04.20, 09:28
        piq napisał:

> ...czyli tutejsze geniusze nie zrozumieją, o co chodzi. Mogę wytłumaczyć? Bo ja
        > nie unikam ględzenia. Otóż, drogie geniuszostwo, z waszymi oklaskami i zrozumi
        > eniem wprowadzano restrykcje dla obywateli i dławiono gospodarkę, gdy zakażenia
        > były nieliczne a szansa otrzymania od kogoś Cowida była znikoma. Teraz tryumfa
        > lnie znosi się te restrykcje i zdechłą gospodarkę odmraża, gdy zagrożenie infek
        > cją jest o dwa rzędy wielkości, albo i trzy albo cztery, większe. To po co było
        > jeść tę żabę? O to was pyta mój przyjaciel qwardian.

Jesteś pewien, że o to? Bo qwardian ani słowem nie zająknął się o gospodarce.
        Za to z twojego postu bije przeświadczenie, że gdyby nie restrykcje gospodarka miałaby się jak pączek w maśle. Otóż niekoniecznie, przykładem Szwecja. W Szwecji restrykcji nie ma, jednak dzieje się to samo co w Polsce, gospodarka spowalnia , spadek popytu, spadek produkcji, zwolnienia w przedsiębiorstwach, wzrost bezrobocia.
        • pies.na.czarnych Re: wątek z gatunku zasadniczych i logicznych,... 19.04.20, 09:53
          W Szwecji jest gorzej niż w Polsce, przynajmniej tak pokazują polskie statystyki.. Na początku zaczął się u nich problem jedynie w dużych miastach. Teraz gdy zrobiło się cieplej i Szwedzi zaczynaja się przemieszczać na większe odległości (do swoich domków letnich) i roznoszą zarazę po całym kraju. Co nie jest bez znaczenia Szwecja jest bardzo dużym krajem z stosunkowo niewielką ilością mieszkańców.
      • aniechto.only Re: no i jeszcze jedno 19.04.20, 09:34

piq napisał:

Teraz tryumfa
        > lnie znosi się te restrykcje i zdechłą gospodarkę odmraża, gdy zagrożenie infek
        > cją jest o dwa rzędy wielkości, albo i trzy albo cztery, większe. To po co było

A jak gospodarkę ma odmrozić zniesienie zakazu wstępu do lasu czy do parku? Bo na razie tylko o tym mowa.
      • yoma Re: wątek z gatunku zasadniczych i logicznych,... 19.04.20, 09:41
        Ty piq to masz kurwa przyjaciół...
        • taniarada Re: wątek z gatunku zasadniczych i logicznych,... 19.04.20, 09:54
          yoma napisała:

> Ty piq to masz kurwa przyjaciół...
          >
          Przecież razem piszą na pewnym forum.W tym że qwardian nie atakuje wszystkich personalnie.Nie klika na przeciwników politycznych .Nie wpisuje się we wszystkich hejterskich wątkach ,także w tych antykościelnych i najbardziej chamskich.To takie proste ,że można mieć przyjaciół.Niż szukać ich na siłę.
      • taniarada Ależ to wszystko jest takie proste Piq 19.04.20, 10:22
        piq napisał : wszyscy znają fakty i co z tego wynika?
        Wiemy, że najprawdopodobniej Covid-19 w taki czy inny sposób wydostał się z laboratorium w Wuhan, którego nowoczesny wydział wcześniej finansowany był m.n. przez Francję i USA. W całej tej aferze chińscy komuniści mieli cichego wspólnika, którym była zaprzyjaźniona Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), której zadaniem jest właśnie zapobieganie aby lokalne epidemie nie przekształcały się w światowe pandemie. Pierwsze zachorowania miały miejsce już w połowie listopada, jednak dopiero 20 stycznia Chińczycy przyznali, że w Wuhan jest problem z nowym wirusem, którego mogą roznosić ludzie. Mimo alarmujących głosów z Tajwanu już w połowie grudnia, jeszcze 26 stycznia WHO zaprzecza, że mamy stan pandemii, co przyznaje dopiero 11 marca, kiedy wirus szalał już po całym świecie.WHO posiada roczny budżet w wysokości $4,8 mld, największym jej płatnikiem są US (ok. $500 mln), ponoć drugim jest fundacja Billa Gatesa, Chiny dotują WHO na ok. $40 mln. Dziś jest głośno o tym, że z większych 15 agencji międzynarodowych przy ONZ, Chińczycy kontrolują aż 5. W tej sytuacji Trump częściowo wstrzymał tegoroczną dotację dla WHO, aż do wyjaśnienia. Trzeba dodać, że biurokracja w tej organizacji tylko w 2018 r. wydała na same podróże $200 mln! Szefem WHO jest były min. zdrowia Etiopii, zaprzyjaźniony nie tylko z prezydentem Chin Xi Jinpingiem, ale nawet z takim “wolnościowcem” jak stary komuch Robert Mugabe (długoletni prezydent Zimbabwe, zm. w Singapurze w 2019 r.).
        Tak więc powoli na światło dzienne wychodzą powiązania między z jednej strony Chinami i WHO, a z drugiej między powyższymi a ludźmi powiązanymi z banksterami z NWO i takimi “dobroczyńcami” ludzkości jak Bill Gates czy George Soros.To Chinole zdewastowali gospodarkę Europy i świata.Polska spanikowała ,ale wyjścia nie miała. I tyle w pacierzu .Ten artykuł odpowiada na wszystkie pytania.

Źródło: niepoprawni.pl/blog/jacek-km/pandemia-pelzajacego-totalitaryzmu

• pies.na.czarnych Re: Ależ to wszystko jest takie proste Piq 19.04.20, 10:27
          Zdrowaś Mario? :)
          • x2468 Re: Ależ to wszystko jest takie proste Piq 19.04.20, 17:38
            " Nizalezna" od faktow i rozumu wie najlepiej.
      • meflstofeles Re: wątek z gatunku zasadniczych i logicznych,... 19.04.20, 11:55
        > z waszymi oklaskami i zrozumieniem wprowadzano restrykcje dla obywateli i dławiono gospodarkę,

Kto klaskal to klaskał, jakoś nie zauważyłem żebyście specjalnie z kolega Qwardianem protestowali jak pisi kasowali działalność gosp. i zamykali ludzi w domach, strasząc wysokimi karami. Odp. jest przeciez jasna - ktoś musi teraz zarobić na te restrykcje, zreszta Dudus zalatwil u Chinczykow maseczki, wiec już jesteśmy przygotowani. Poza tym pisi 7/8 maja chcą przegłosować ustawę o wyborach korespondencyjnych, które maja zostać przesunięte na 17 maja - do tego czasu pisi chcą wygrać z wirusem i po raz kolejny ocalić świat i polska gospodarkę, a przynajmniej tak to ma wyglądać w pisiej tv.
        • lechutek1966 Re: wątek z gatunku zasadniczych i logicznych,... 19.04.20, 11:59
          A kto ci broni się zarazić COVID-19? Skoro jesteś zdecydowany to znajdź sobie w okolicy kogoś z objawami i pokaż że siedzenie w domu to głupota. Mam nadzieję że COVID raz na zawsze rozwiąże twój problem.
          • meflstofeles Re: wątek z gatunku zasadniczych i logicznych,... 19.04.20, 12:42
            lechutek1966 napisał:

> A kto ci broni się zarazić COVID-19?

Większość z nas zostanie, Lesiu, zainfekowanych (oby w formie szczepionki). Raczej należy odwoływać się do rozsądku ludzi niż ograniczac im prawa obywatelskie pod groźbą wysokich kar (a przynajmniej tak to do tej pory działało w panstwach, które ich obywatele uważają za demokratyczne).
            • lechutek1966 Re: wątek z gatunku zasadniczych i logicznych,... 19.04.20, 12:49
              Wiem o tym. Ale róbmy to z głową. Myslisz że nie widzę co się dzieje z gospodarką? Ale jak na razie nikt na świecie nie znalazł lepszej metody na COVID-19 od siedzenia w domu. Pokaż mi kraj na świecie który ma receptę???
        • piq mam bana na zakładanie wątków na fk,... 19.04.20, 17:52
          ...na ten temat pisałem na aquanecie, bo tam mogę. Tu przed qwardianem nikt nie założył sensownego wątku na ten temat.
          • meflstofeles Re: mam bana na zakładanie wątków na fk,... 19.04.20, 18:25
            piq napisał:

> ...na ten temat pisałem na aquanecie, bo tam mogę. Tu przed qwardianem nikt nie
            > założył sensownego wątku na ten temat.

Ktoś próbował założyć podobny wątek (być może troll, nie wiem), ale zaraz wyleciał na osla ( moim zdaniem niesłusznie):

forum.gazeta.pl/forum/w,396,169726633,169726633,Czym_sie_kierowali_politycy_by_niszczyc_gosodarke_.html

• taniarada Re: mam bana na zakładanie wątków na fk,... 19.04.20, 18:32
            piq napisał:

> ...na ten temat pisałem na aquanecie, bo tam mogę. Tu przed qwardianem nikt nie
            > założył sensownego wątku na ten temat.
            Nie ty jeden .Na forum Religia to samo.Koleś się strasznie obawia konkurencji.Dlatego poza małymi wyjątkami nie ma tu rzeczowych wątków.Zresztą zakładanie tu wątków nie ma sensu.Siema.
      • eiran Re: wątek z gatunku zasadniczych i logicznych,... 20.04.20, 06:11
        piq napisał:

> ...czyli tutejsze geniusze nie zrozumieją, o co chodzi. Mogę wytłumaczyć? Bo ja
        > nie unikam ględzenia. Otóż, drogie geniuszostwo, z waszymi oklaskami i zrozumi
        > eniem wprowadzano restrykcje dla obywateli i dławiono gospodarkę, gdy zakażenia
        > były nieliczne a szansa otrzymania od kogoś Cowida była znikoma. Teraz tryumfa
        >

Z tym że ta teza jest błędna. Nie ma tak, że najpierw nie było restrykcji, a potem je wprowadzono. W rzeczywistości rząd chaotycznie to wprowadza restrykcje, to je znosi, a to dlatego że po prostu nie wie, co działa a co nie. Wystarczył jeden weekend i następujące po nim publikacje zatłoczonego parkingu w Roztoce w Puszczy Kampinoskiej, żeby Lasy Państwowe wprowadziły zakaz wstępu do swoich (czyli prawie wszystkich) lasów, całkowicie bezprawnie zresztą, który to zakaz został następnie przyklepany. A po niecałych trzech tygodniach przy radosnych fanfarach zniesiony. Rząd po prostu nie wie, co działa, a co nie, niezależnie czy dotyczy to lasów, czy maseczek - półtora miesiąca temu Szumowski ogłaszał, że nie widzi żadnego uzasadnienia dla masek, które z pewnością nie pomagają, a obecnie nie dość że wprowadził ich powszechny wymóg, to jeszcze ogłosił, że będziemy je nosić przez półtora roku. Nie ma tu żadnej polityki wprowadzania i znoszenia restrykcji - jest chaos i rozpaczliwe próby uzasadnienia go statystykami, których oficjalne interpretacja świadczą o całkowitej niekompetencji.
    • qinto Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 19.04.20, 12:00
      qwardian napisał:

>
      > Dlaczego wprowadzono restrykcje kiedy zmarły dziesiątki i setki, a znosi się ki
      > edy zmarły dziesiątki tysięcy?

Postąpiliśmy inaczej niż Włosi (nauczeni ich doświadczeniem) oni wprowadzili restrykcje dopiero wtedy, gdy "służba zdrowia" jedna z najlepszych w Europie, doznała takiego szoku, że pomimo doskonałego wyposażenie w sprzęt medyczny w tym i respiratory - zabrakło respiratorów, środków ochrony osobistej a szpital-klinika w Bergamo zamienił się w piekło. W pewnym okresie czasu pod koniec marca, liczba zakażonych ponad 50 000 a liczba zmarłych dochodziła do 1000 na dobę. Podobnie działo się w Hiszpanii i Belgii.

Restrykcje wprowadzone w Polsce, pozwoliły spłaszczyć znacząco falę zakażeń i dzięki temu nasza licha służba zdrowia nie doznała takiego załamania jak we wspomnianych państwach.

Manipulujesz twierdząc, że restrykcje znosi się gdy zmarły dziesiątki tysięcy...... gdzie ? w Polsce?
      Liczba zgonów w Polsce wynosi na chwilę obecną 350 osób , nie 350 tysięcy. Liczba wyleczonych wynosi 1040 na 9082 zakażonych.
      Restrykcje w Polsce są delikatnie łagodzone, zniesienie zakazu wstępu do lasów i parków to niewiele.
      Bardziej martwi mnie dalsze trzymanie w żelaznym uścisku całej gospodarki.
      Obawiam się, że jeżeli rząd nie odpuści, to nie wiem kto zgasi światło.
      • lechutek1966 Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 19.04.20, 12:10
        qinto napisał:

> Postąpiliśmy inaczej niż Włosi (nauczeni ich doświadczeniem) oni wprowadzili re
        > strykcje dopiero wtedy, gdy "służba zdrowia" jedna z najlepszych w Europie.... W pewnym okresie czasu pod koniec marca, li
        > czba zakażonych ponad 50 000 a liczba zmarłych dochodziła do 1000 na dobę. Podo
        > bnie działo się w Hiszpanii i Belgii.
        > Restrykcje w Polsce są delikatnie łagodzone, zniesienie zakazu wstępu do lasów
        > i parków to niewiele.
        > Bardziej martwi mnie dalsze trzymanie w żelaznym uścisku całej gospodarki.
        > Obawiam się, że jeżeli rząd nie odpuści, to nie wiem kto zgasi światło.

Lemingi zgaszą światło. Cała ich "TOTALNOSC" prowadzi wyłącznie do tego. Tuskowe "im gorzej tym lepiej" obija się głuchym echem w ich pustych dzbanach.
        Oni nie chcą niczego budować, ich rolą jest niszczyć.
      • piq pitu pitu, statystyki u nas są o dupę potłuc,... 19.04.20, 13:43
        ...bo się robi nieomalże najmniej testów w Europie na milion osób, a już wśród państw w miarę rozwiniętych - najmniej. Liczba dziennego wzrostu infekcji oficjalnie podawana ewidentnie zależy od tego, ile testów właśnie zrobiono i kto dostarczył w końcu dane do statystyk. Jeśli dla mazowieckiego rano podają 0 nowych zachorowań, po południu prawie 60, to oznacza, że bilansowanie i ocena stanu epidemii jest kompletnie niewiarygodna.

Testowanie, i to nie tylko to rozstrzygające, ale nawet szybkie tanie testy o skuteczności 50%, jest jedynym sposobem rozsądnego rozwiązywania problemu Cowida, bo pozwala selekcjonować populację na grupy ryzyka. U nas to praktycznie nie istnieje i czeska droga do wyjścia z dupy jest dla nas niedostępna. Oni już opanowali epidemię, i to w ciągu półtora miesiąca. U nas wszystko jest na krzywej wznoszącej o identycznym nachyleniu od wielu dni, nawet biorąc pod uwagę ułomność polskich statystyk.

I w ten sposób zadusi się gospodarkę. Albo pójdzie w żywiołowy rozwoj choroby, jeśli się w fazie wzrostu zakażeń postanowi "odmrażać".

Ruchy rządu są chaotyczne i głupie. Nie ma ani pół spójnej koncepcji, choćby i takiej, jak w Szwecji, co możnaby przyjąć ze zrozumieniem, bo stoi za tym jakaś myśl. U nas myśli nie ma, są tylko idiotyczne ruchy nie prowadzące do niczego. No, może do katastrofy gospodarczej lub/i zdrowotnej. Zatem nie pitol dyrdymałów. Zarządzanie tym kryzysem jest haniebnie niekompetentne. Kropka.
        • piq materiały porównawcze doprzemyśleń:... 19.04.20, 13:49
          www.worldometers.info/coronavirus/#countries
          Czesi robią 3 razy tyle testów na milion ludzi co my. Portugalczycy (z jedną z gorszych służb zdrowia w Europie) cztery i pół raza tyle. Jak się uporządkuje tabelkę wg intensywności testowania, to w Europie jesteśmy na końcu ogona.
        • lechutek1966 Re: pitu pitu, statystyki u nas są o dupę potłuc, 19.04.20, 13:53
          Nie wydaje ci się że 50% skuteczność to trochę za mało? Zdrowych wyślesz do zarażonych i na odwrót. To właśnie od skuteczności testów i świadomości ludzi zależy rozwój pandemii. Wiem że wam to że Polacy radzą sobie w miarę jest solą w oku, bo dla was najlepszy byłby scenariusz włoski który dawał by wam wygrana w nastepnych wyborach. Tylko zastanawiam się nad jednym. Skąd ta wasza pewność że COVID-19 oszczędzi właśnie WASZYCH wyborców????
          • piq miałeś szansę nie wygłupić się po raz kolejny,... 19.04.20, 15:03
            ...ale to zrobiłeś, bo zawsze musisz wywnętrzyć swoją niekompetencję, inaczej byś zachorował na demokrawirusa. Nazywasz się Kaleta, Horała albo jakoś tak? Skuteczność 50% oznacza, że wyłapuje się 50% zarażonych tanim testem w ciągu kilku minut, a nie że przypisuje się zdrowym chorobę. To jest bardzo dobra pierwsza bariera selekcji, chłopczyku. W następnym kroku można pozostałym 50% po trzech dniach zrobić ponownie test i znów z 50% skuteczności wyłapać tych, którzy wyrobili sobie przeciwciała a te podejrzane 50% skierować na testy dokładniejsze, dłuższe i droższe.. Reszta twojego kompromitującego wywodu jest niewarta komentarza, bo jedynym podsumowaniem jest: matko jedyna, gdzie, kto i czym zrobił takich głupków?

Gdyby intensywnie testowano, możnaby nie udusić gospodarki tak, jak się ją udusiło kretyńskimi zarządzeniami. Jesienią, towarzyszu tu154, przyjdą po was ludzie z ulicy, bez zagranicy.
            • lechutek1966 Re: miałeś szansę nie wygłupić się po raz kolejny 19.04.20, 18:45
              Zmieniłeś retorykę Piq a ja nie zauważyłem dlatego POjechalem standardem Totalności. Sorki. Czytając cię teraz zmieniam zdanie o tobie. Szkoda że jest was w oPOzycji tak mało i nie macie jeszcze siły przebicia. Cieszę się że nareszcie coś do was dociera. A zwłaszcza to że COVID-19 to nie jest wróg PiS czy PO ale nasz WSPÓLNY. Gdyby tak jeszcze POlitycy oPOzycji to zrozumieli mieliby szansę w następnych wyborach.
              • taniarada Kolego 20.04.20, 06:35
                lechutek1966 napisał:

> Zmieniłeś retorykę Piq a ja nie zauważyłem dlatego POjechalem standardem Totaln
                > ości. Sorki. Czytając cię teraz zmieniam zdanie o tobie. Szkoda że jest was w o
                > POzycji tak mało i nie macie jeszcze siły przebicia. Cieszę się że nareszcie co
                > ś do was dociera. A zwłaszcza to że COVID-19 to nie jest wróg PiS czy PO ale na
                > sz WSPÓLNY. Gdyby tak jeszcze POlitycy oPOzycji to zrozumieli mieliby szansę w
                > następnych wyborach.
                Następny wątek z cyklu pitolenie o Szopenie.Emerytów i rencistów tego forum.POgadaliśmy sobie ,POnarzekaliśmy i co z tego wynika?Nic.Nikt z nas nie ma wpływu na nic Nikt nie zmieni.Ani poczynań rządu ,ani tego świata.Stwierdza się fakt ,POwyzywa z ludźmi i tyle.
          • x2468 Re: pitu pitu, statystyki u nas są o dupę potłuc, 19.04.20, 17:54
            Wlasnie Sosnierz z pis stwierdzil ze zakazonych jest w Polsce najmniej 30000, Kaczynskiemu brakuje logiki jest chaos. " Wirus nie mial swiat", " studenci Szkoly POzarnictwa czekali 5 dni na wyniki testow co to za system w ktorym czaka sie 5 dni na wyniki testow" mowi Sosnierz- europosel z pis.
        • aniechto.only Re: pitu pitu, statystyki u nas są o dupę potłuc, 19.04.20, 14:44
          piq napisał:

> Ruchy rządu są chaotyczne i głupie. Nie ma ani pół spójnej koncepcji, choćby i
          > takiej, jak w Szwecji, co możnaby przyjąć ze zrozumieniem, bo stoi za tym jakaś
          > myśl. U nas myśli nie ma, są tylko idiotyczne ruchy nie prowadzące do niczego.
          > No, może do katastrofy gospodarczej lub/i zdrowotnej. Zatem nie pitol dyrdymał
          > ów. Zarządzanie tym kryzysem jest haniebnie niekompetentne. Kropka.

Może, gdyby nie było wyborów w tym roku, rząd działałby trochę bardziej racjonalnie. A teraz musi działać tak, żeby zadowolić dziada z Żoliborza, który ma potrzebę wygrania wyborów choćby i po trupach. Stąd chaos i brak decyzji, jak choćby w spawie egzaminów ośmioklasistów i matur.
          • lechutek1966 Re: pitu pitu, statystyki u nas są o dupę potłuc, 19.04.20, 18:51
            aniechto.only napisała:

> Może, gdyby nie było wyborów w tym roku, rząd działałby trochę bardziej racjona
            > lnie. A teraz musi działać tak, żeby zadowolić dziada z Żoliborza, który ma p
            > otrzebę wygrania wyborów choćby i po trupach. Stąd chaos i brak decyzji, jak c
            > hoćby w spawie egzaminów ośmioklasistów i matur.

Piq już wiele zrozumiał ale przed tobą aniechto jeszcze daleka droga.
            Jeśli miałaś receptę na to żeby siedzieć w domu i jednocześnie pracować i nie rozprzestrzeniać wirusa to czego akurat wtedy nie byłaś taka mądra i nie mówiłaś o tym?
        • eiran Re: pitu pitu, statystyki u nas są o dupę potłuc, 20.04.20, 06:31
          piq napisał:

> ...bo się robi nieomalże najmniej testów w Europie na milion osób, a już wśród
          > państw w miarę rozwiniętych - najmniej. Liczba dziennego wzrostu infekcji oficj
          > alnie podawana ewidentnie zależy od tego, ile testów właśnie zrobiono i kto dos
          > tarczył w końcu dane do statystyk.

Liczba testów ma wprawdzie znaczenie, ale sama liczba nie jest najważniejsza. Co najmniej tak samo istotne jest kwalifikowanie obiektów do testowania. U nas dzieje się to w ten sposób, że próbki pobiera się od osób wykazujących objawy oraz jakichś, nie do końca zdefiniowanych, osób które miały kontakt z osobami uznanymi za zarażone, przy czym udaje się namierzyć jedynie ułamek tych ostatnich. W Korei, gdzie rozwinięte są instrumenty do śledzenia obywateli i infrastruktura do przetwarzania tych danych, udaje się wyśledzić prawie każdego, kto miał styczność z osobą zarażoną i bada się go natychmiast tak, żeby wiarygodny wynik uzyskać w jak najkrótszym czasie, a osoby nienamierzone funkcjonują prawie normalnie (poza tym, że noszą maseczki). U nas na wyniki testów czeka się nawet powyżej tygodnia, przy czym na sam proces testowania (od momentu wprowadzenia mieszaniny do urządzenia, w którym rozpoczyna się reakcję, do ostatecznych wyników, wystarczy kilka godzin, reszta to nieporadna "logistyka"); a w międzyczasie liczba osób potencjalnie zarażonych znika z pola obserwacji.

> Jeśli dla mazowieckiego rano podają 0 nowych
          > zachorowań, po południu prawie 60, to oznacza, że bilansowanie i ocena stanu e
          > pidemii jest kompletnie niewiarygodna.

To akurat prosta sprawa, mazowiecki Sanepid podaje dane raz dziennie. Łódzki zresztą też. Dlaczego? Bo tak.

>
          > Testowanie, i to nie tylko to rozstrzygające, ale nawet szybkie tanie testy o s
          > kuteczności 50%, jest jedynym sposobem rozsądnego rozwiązywania problemu Cowida
          > , bo pozwala selekcjonować populację na grupy ryzyka.

Nie jedynym, co pokazuje przykład Japonii, gdzie przeprowadzono prawie najmniej testów w stosunku do liczby mieszkańców, a w której liczba śmiertelnych przypadków jest niewiele większa niż we wspomnianych Czechach.

>
          > Ruchy rządu są chaotyczne i głupie. Nie ma ani pół spójnej koncepcji, choćby i
          > takiej, jak w Szwecji, co możnaby przyjąć ze zrozumieniem, bo stoi za tym jakaś
          > myśl.

Z tym że Szwedzi popełnili błąd na początku, lekceważąc zagrożenie rozprzestrzenienia się zarazy w domach opieki i pewnie zakończy się to śmiertelnością pensjonariuszy na poziomie kilkunastu tysięcy.
      • x2468 Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 19.04.20, 20:27
        Nie restrykcje lecz brak testow i zapis cenzorski na wypowiedzi personelu medycznego na temat sytuacji w lecznictwie. Sosniez z pis twierdzi ze zakazonych w Polsce jest ponad 30000 osob.
    • taniarada Re: Pytanie dla geniuszy Forum Kraj.. 19.04.20, 12:39
      Zniesienie wchodzenia do lasów to największa głupota wszechczasów.Rymy częstochowskie.Teraz jak wszystko jest suche jak pieprz .Żebym nie wykrakał o płonących lasach tfu tfu na psa czarnego urok.Ważniejsza gospodarka .I zarabianie pieniędzy .Ludzie piszczą jak myszy .Zaciskają zęby ale piszczą. Byłem całym sercem za Szumowskim .Ale dał się zmanipulować .Od jutra śmigam na rowerze .Pozdrawiam obu kolegów .
    • j-k Logiczna odpowiedz moze byc tylko jedna: 19.04.20, 18:17
      qwardian napisał:
      Dlaczego wprowadzono restrykcje kiedy zmarły dziesiątki i setki, a znosi się kiedy zmarły dziesiątki tysięcy?

Logiczna odpowiedz moze byc tylko jedna:
      i tragiczna.
      Wladze (nie tylko polskie) doszly do wniosku, ze restrykcje spowalniaja rozwoj epidemii, ale jej nie hamuja.
      - slowem - przyznaly sie do porazki.

za to restrykcje hamuja tetno gospodarki
      i trzeba je rozluznic - bo niedlugo nie bedzie co do garnka wlozyc.

ERGO: - kto przezyje - ten przezyje.

c´est la vie.
      • x2468 Re: Logiczna odpowiedz moze byc tylko jedna: 19.04.20, 20:38
        Pewnie dlatego ze kiedy swiat szykowal sie na atak coronowirusa pisi dopinali ostatnie biznesy z sprzedaza maseczek, masek i zakupem wegla. Z tej pandemi najwieksze wyjda narodowe, polskie sklady nikomu niepotrzebnego wegla.
        • lechutek1966 Re: Logiczna odpowiedz moze byc tylko jedna: 20.04.20, 00:04
          I niby ten "twój świat" się przyszykował? Jak widać nawet UE COVID-19 zaskoczył jak co roku zima zaskakuje drogowców. Weź nie opowiadaj takich bzdetow bo tracisz resztki wiarygodności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka