Dodaj do ulubionych

Indoktrynacja według KO

12.10.22, 08:18
https://lokalnyrolnik.pl/media/images/users_images/54/product_images/750/mlekomleczneinspiracje.jpg

www.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/sylwia-spurek-chce-wycofania-mleka-ze-szkol-quot-to-indoktrynacja-quot-branza-odpowiada,214779.html
- Państwo nie edukuje, a wręcz indorktynuje, dając każdemu i każdej, tę tak zwaną szklankę mleka, bo są specjalne programy, które powodują, że każde dziecko musi dostać szklankę mleka w szkole.
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: Indoktrynacja według KO 12.10.22, 08:43
      Liżesz jak zwykle.
      • pozytonium Re: Indoktrynacja według KO 12.10.22, 08:49
        m.c.hrabia napisał:

> Liżesz jak zwykle.

twitter.com/i/status/1578788646014308357
        Pani
        @SylwiaSpurek
        to chyba kłamie nawet gdy mówi dzień dobry. W „Programie dla Szkół”
        @minrol
        ,
        @kowr
        dzieci oprócz mleka również otrzymują bezpłatnie polskie owoce i warzywa. To wege indoktrynacja? Są też działania edukacyjne. I o zgrozo program finansuje w 44% UE,zł
        @PRolnikow

twitter.com/i/status/1578788646014308357
        Tą panią wybrali obywatele :))))
    • buldog2 Re: Indoktrynacja według KO 12.10.22, 08:52
      Manipulujesz. To nie stanowisko opozycji.
      • pozytonium Re: Indoktrynacja według KO 12.10.22, 08:59
        buldog2 napisał:

> Manipulujesz. To nie stanowisko opozycji.

Jak to nie. Spurek to kogo reprezentuje? Wyborców z zakładów karnych?
        • oby.watel Re: Indoktrynacja według KO 12.10.22, 09:09
          pozytonium napisał(a):

> buldog2 napisał:
          >
          > > Manipulujesz. To nie stanowisko opozycji.
          >
          > Jak to nie. Spurek to kogo reprezentuje? Wyborców z zakładów karnych?

Morawiecki, Kaczyński, Brudziński kogo reprezentują? Wyborców z zakładów karnych w których cieszyli się 100% poparcia?
        • adam.eu Re: Indoktrynacja według KO 12.10.22, 10:08
          pozytonium napisał(a):

> buldog2 napisał:
          >
          >

Twoim głupim, albo stroniczczo katolickim zdaniem być może tak.
          Jak widać na załączonym obrazku, różne są odchylenia
        • adam.eu Re: Indoktrynacja według KO 12.10.22, 10:08
          pozytonium napisał(a):

> buldog2 napisał:
          >
          >

Twoim głupim, albo stroniczczo katolickim zdaniem być może tak.
          Jak widać na załączonym obrazku, różne są odchylenia
          • pozytonium Re: Indoktrynacja według KO 14.10.22, 14:16
            adam.eu napisał:

> pozytonium napisał(a):
            >
            > > buldog2 napisał:
            > >
            > > > Manipulujesz. To nie stanowisko opozycji.
            > >
            > > Jak to nie. Spurek to kogo reprezentuje? Wyborców z zakładów karnych?
            >
            > Twoim głupim, albo stroniczczo katolickim zdaniem być może tak.
            > Jak widać na załączonym obrazku, różne są odchylenia

Widzisz obrazki?
    • weteran-czasu Re: Indoktrynacja według KO 12.10.22, 08:59
      Nie naginaj, nie naciągaj i zamiast konfabulować lepiej nie pisz.
      • m.c.hrabia Re: Indoktrynacja według KO 12.10.22, 09:02
        to takie popłuczyny po świnoujskim ******
    • oby.watel Re: Indoktrynacja według KO 12.10.22, 09:08
      Od kiedy Sylvia Spurek ma coś wspólnego z KO? Ona nawet Biedronia puściła w trąbę i jest teraz całkowicie niezależna. W pierwszym rzędzie od rozumku. Więcej z KO ma wspólnego Morawiecki, który doradzał Tuskowi, a teraz to krytykuje.
    • jureek Re: Indoktrynacja według KO 12.10.22, 09:24
      Co fanatyczna Spurek ma wspólnego z KO? Do europarlamentu została wybrana z listy Wiosny, a potem i tak ich zdradziła i przeszła do frakcji Zielonych. Dla Ciebie każdy, kto nie z PiS, to KO?
      • adam.eu Re: Indoktrynacja według KO 12.10.22, 10:17
        A dlaczego uważasz Sylwię spurek za fanatyczkę?
        Nie chcę komentować jej zmianę barw "klubowych", nie znam dokładnych przyczyn, ale ogólnie delikatnie mówiąc, nie podobają mi się takie transfery.
        Mam na myśli jej "szlankę mleka" czy wegetarianizm czy weganizm? Sam jem mięso, ale stosunkowo w niewielkich ilościach.
      • no-popis Re: Indoktrynacja według KO 12.10.22, 13:30
        jureek napisał:

> Co fanatyczna Spurek ma wspólnego z KO? Do europarlamentu została wybrana z lis
        > ty Wiosny, a potem i tak ich zdradziła i przeszła do frakcji Zielonych. Dla Cie
        > bie każdy, kto nie z PiS, to KO?
        Środowisko PO powolało tę lewaczkę-świrkę na zastępcę rzecznika praw obywatelskich Bodnara.
        A powinni na glownego wegana kraju.
    • adam.eu Re: Indoktrynacja według KO 12.10.22, 09:36
      Człowieku, masz poważne zaburzenia. Pokazać Ci sznurek, to powiesz, że PO chce wieszać suwerena.
    • adam.eu Re: Indoktrynacja według KO 12.10.22, 09:43
      Nie czytałem jeszcze linkowanego artykułu. Ale na pewno mleko nie jest odpowiednim napojem dla kazdego człowieka, dziecko to też człowiek. Mnie jako starszemu dziecku po wypiciu przegotowanego mleka miałem nudności, zbierało mnie na wymioty więc tegoż mleka nie PIŁEM.
      Smakowało mi mleko zsiadłe.
      Później jeszcze przez przypadek odkryłem, że nieprzegotowane mleko też mi smakuje.

A Ty chory człowieku dodatkowo o wszystko oskarżasz przeciwników PISu.
      • pozytonium Re: Indoktrynacja według totalnych 12.10.22, 16:49
        adam.eu napisał:

> Nie czytałem jeszcze linkowanego artykułu. Ale na pewno mleko nie jest odpowied
        > nim napojem dla kazdego człowieka, dziecko to też człowiek. Mnie jako starszem
        > u dziecku po wypiciu przegotowanego mleka miałem nudności, zbierało mnie na wym
        > ioty więc tegoż mleka nie PIŁEM.
        > Smakowało mi mleko zsiadłe.
        > Później jeszcze przez przypadek odkryłem, że nieprzegotowane mleko też mi smak
        > uje.
        >
        > A Ty chory człowieku dodatkowo o wszystko oskarżasz przeciwników PISu.

Po pierwsze, dzieci mają zapewnione w szkole warzywa, owoce i mleko bez przymusu.
        Może pora zmienić kolejność i najpierw przeczytać artykuł, a dopiero potem go komentować?
        O gwałtach ma krowach słyszałeś?
        dorzeczy.pl/komentarz-dnia/356371/spurek-ostrzega-przed-indoktrynacja-ws-mleka.html
        Z mlekiem nie jest jak z moczem, nie daje się bez przyczyny. Krowy są gwałcone
        • edico Re: Indoktrynacja według totalnych 12.10.22, 17:12
          pozytonium napisał(a):

> Po pierwsze, dzieci mają zapewnione w szkole warzywa, owoce i mleko bez przymus
          > u.
          To samo dziatwa szkolna miała za słusznie minionych czasów. Nic więc nowego w tej materii.

> Może pora zmienić kolejność i najpierw przeczytać artykuł, a dopiero potem go k
          > omentować?
          Warto również przeczytać to, co się napisało.

> O gwałtach ma krowach słyszałeś?
          > dorzeczy.pl/komentarz-dnia/356371/spurek-ostrzega-przed-indoktrynacja-ws-mleka.html
          To dawniej też w szkołach gwałcili dzieci mlekiem?

> Z mlekiem nie jest jak z moczem, nie daje się bez przyczyny. Krowy są gwałco
          > ne

Postaraj się więc zmienić taką sytuację.
          • pozytonium Re: Indoktrynacja według totalnych 12.10.22, 18:06
            edico napisał:

> > O gwałtach ma krowach słyszałeś?
            > > dorzeczy.pl/komentarz-dnia/356371/spurek-ostrzega-przed-indoktrynacja-ws-mleka.html
            > To dawniej też w szkołach gwałcili dzieci mlekiem?
            >
            > > Z mlekiem nie jest jak z moczem, nie daje się bez przyczyny. Krowy są
            > gwałco
            > > ne

> Postaraj się więc zmienić taką sytuację.

Zwierzęta hodowlane są parowane z najlepszymi przedstawicielami ich płci brzydkiej. Czyli buhajami, ogierami, trykami itd. To powolna ale modyfikacja genetyczna, która trwa od wieków. Natury człowieka nie zmienisz. Chce mieć najbardziej wydajne zwierzę. Folbluta paruje się folblutem, by był szybszy i bardziej wytrzymały.

Takie zmiany nie ominęły też świata roślin. Kukurydza nie potrafi się obecnie sama wysiewać. Tak krzyżowano odmiany, aż otrzymano kolby niewysiewające ziarna, na swój sposób niemarnujące żywności. O to toczy się walka z rzepakiem, by pozbawić go możliwości samo-rozsiewania.

Jeść musimy i obecna marchewka różni się od tej sprzed 100 lat. Dokonano gwałtu na marchewce?

Wracając do zwierząt. Należy im zapewnić jak największy komfort życia i okazać szacunek po śmierci. Skoro się zabiło zwierzę dla pożywienia, to warto jest zatroszczyć o jego np. skórę. Właściciel skóry i tak już nie żyje.

Drzewiej wokół każdej chałupy chodziły na wolnym wybiegu kurki i kogucik. Na kogucika każdy gospodarz wybierał osobnika, który raz gwałcił ile wlezie kury, dwa nie był agresywny wobec dzieci i ludzi, trzy czuwał nad kurami potrafił za nie oddać życie walcząc np. z jastrzębiem.

Czy Spurek jest nienormalna? Wycofaj nabiał z żywności. Będzie się musiał żywić mięsem, choć w okresie intensywnego wzrostu (dzieciństwa). Aminokwasy egzogenne takie jak poniżej bardzo ciężko uzupełnić dietą bezmięsną.
            arginina*
            fenyloalanina
            histydyna*
            izoleucyna
            leucyna
            lizyna
            metionina
            treonina
            tryptofan
            walina

A dlaczego? roślinki mają ścianę komórkową, która pełni funkcję struktury. Nie potrzebują tyle aminokwasów, do zachowania swej sztywności. Mają rośliny (celulozę), a grzyby chitynę. Człowiek i inne zwierzęta tego nie ma.
            Błona komórkowa, ssaki i ptaki są stałocieplne powyżej 36 *C. W tej temperaturze tłuszcze roślinne by się rozpłynęły. Przestałyby być integralną strukturą. Ryby mają temperaturę ciała taką, jak woda, muszą mieć inny skład lipidów, by nie stały się twarde jak skała i zostały unieruchomione.
            • edico Re: Indoktrynacja według totalnych 12.10.22, 18:52
              Mam wrażenie, że gubisz się w tej ekologicznej argumentacji. Bez saków nie było by mleka, a więc tym samym odpada i nabiał. Gdyby było ciekawiej, to pierwsi człekokształtni z powodzeniem uzupełniali swą dietę wątrobą zwierzęcą, co im zresztą na złe nie wyszło :)

A co do Spurek. Jako autorka rozprawy doktorskiej na temat prawnych aspektów przeciwdziałania przemocy w rodzinie, ze skupieniem na izolacji sprawcy od ofiary chyba doskonale o tym wie, że nic gorzej jak mleko w szkołach zaszkodzić nie może :)

Nie znam innych opracowań na temat wpływu mleka w indoktrynowaniu indoktrynacyjnego dziatwy szkolnej, ale jaj promotorka profesor nauk prawnych Eleonora Zielińska urodzona w Moskwie chyba wiedziała, jakiego doktoranta puszcza wolno w świat naukowy.
              • pozytonium Re: Indoktrynacja według totalnych 12.10.22, 21:51
                edico napisał:

> Mam wrażenie, że gubisz się w tej ekologicznej argumentacji. Bez saków nie było
                > by mleka, a więc tym samym odpada i nabiał. Gdyby było ciekawiej, to pierwsi
                > człekokształtni z powodzeniem uzupełniali swą dietę wątrobą zwierzęcą, co im zr
                > esztą na złe nie wyszło :)

Nabiał to także jaja. Wątroba ponoć na ciepło (świeżo) jest smaczna. Kotowate zaczynają od wyżerania wątroby.

> A co do Spurek. Jako autorka rozprawy doktorskiej na temat prawnych aspektów
                > przeciwdziałania przemocy w rodzinie, ze skupieniem na izolacji sprawcy od ofia
                > ry chyba doskonale o tym wie, że nic gorzej jak mleko w szkołach zaszkodzić nie
                > może :)
                >
                > Nie znam innych opracowań na temat wpływu mleka w indoktrynowaniu indoktrynacyj
                > nego dziatwy szkolnej, ale jaj promotorka profesor nauk prawnych Eleonora Zieli
                > ńska urodzona w Moskwie chyba wiedziała, jakiego doktoranta puszcza wolno w świ
                > at naukowy.

Stopień można nadać i można odebrać, jak się w imieniu dra plecie farmazony.
                Krzewieni teorii, że picie mleka to indoktrynacja państwa w pełni spełnia przesłanki.

Składając przysięgę doktorant ślubował, że nie będzie ośmieszał Gaude Mater.

Dissertationibus conscriptis et publice defensis atque examinibus summa cum laude superatis, quae lege constituta sunt ad explorandam doctrinam eorum, qui doctoris nomen ac honores consequi student - adiistis nos, ut vos eo honore, quem appetivistis, in hoc sollemni consessu ornaremus.

Sed prius fides est danda vos tales semper futuros, quales vos esse iubebit dignitas, quam obtinebitis, et nos vos fore speramus.

Spondebitis igitur:

primum - vos huius Universitatis, in qua summum in scientiis vel litteris gradum ascenderitis, píam perpetuo memoriam habituros eiusque negotia, opera, rationes, quoad possitis, semper adiuturos;

deinde - eum honorem, quem in vos collaturus sum, integrum, incolumemque servaturos, ut nunquam ab eo seiungatur perfecta morum vitaeque honestas;

postremo - studia vestra impigro labore culturos ac provecturos non sordidi lucri causa, nec ad vanam captandam gloriam, sed quo magis veritas propagetur et lux eius, qua salus humani generis continetur, clarius effulgeat;

haec vos ex animi vestri sententia SPONDEBITIS AC POLLICEBIMINI?
                • edico Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 16:49
                  Składając przysięgę doktorant ślubował, że nie będzie ośmieszał Gaude Mater.
                  ...
                  Bardzo dobre przypomnienie i odniesienie do tego problemu. Znacznie więcej walorów odkrywczych widział bym np. w rozprawie n t. problemu zmienności rozmiarów jaj sikory modrej czy chociaż by zwykłej kury domowej.
            • privus Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 00:00
              I dzisiaj zamiast drałować na piechotę jeździmy samochodami :)
              • pozytonium Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 00:15
                privus napisał:

> I dzisiaj zamiast drałować na piechotę jeździmy samochodami :)

Elektrycznymi z wungla.
                Tak naprawdę każdy aplikant na prawo jazdy, powinien pojeździć przez 6 miesięcy rowerem. Po mieście. We Wrocławiu jest tyle niebezpiecznych miejsc, że tylko wyczucie kierowców pozwala nie mieć co dnia kilku trupów rowerzystów.
                • edico Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 17:02
                  Nie mniej bulwersująca jest jazda rowerzystów po chodnikach. Osobiście sprzyjał bym powrotowi do zakazu jazdy rowerem po chodnikach z wyjątkiem dzieci pod opieką rodziców. Nie jestem przeciwnikiem jazdy rowerami po mieście, ale przede wszystkim ich anonimowości, co sprzyja wielu kolizjom bez możliwości ustalenia sprawcy.
                  • jureek Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 17:06
                    edico napisał:

> Nie mniej bulwersująca jest jazda rowerzystów po chodnikach. Osobiście sprzyjał
                    > bym powrotowi do zakazu jazdy rowerem po chodnikach z wyjątkiem dzieci pod opi
                    > eką rodziców. Nie jestem przeciwnikiem jazdy rowerami po mieście, ale przede ws
                    > zystkim ich anonimowości, co sprzyja wielu kolizjom bez możliwości ustalenia sp
                    > rawcy.

Przecież jest zakaz jazdy po chodnikach? Zgadzam się, że jest niestety notorycznie łamany, a policja patrzy na to przez palce, i zgadzam się z Tobą, że dla rowerów jest jezdnia, a nie chodnik. No chyba, że jest droga rowerowa, to wtedy oczywiście trzeba z niej korzystać.

• pozytonium Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 17:19
                    edico napisał:

> Nie mniej bulwersująca jest jazda rowerzystów po chodnikach. Osobiście sprzyjał
                    > bym powrotowi do zakazu jazdy rowerem po chodnikach z wyjątkiem dzieci pod opi
                    > eką rodziców. Nie jestem przeciwnikiem jazdy rowerami po mieście, ale przede ws
                    > zystkim ich anonimowości, co sprzyja wielu kolizjom bez możliwości ustalenia sp
                    > rawcy.

Drzewiej OC kosztowało kolarza 50 zł rocznie, teraz nie sprawdzałem. Przyznaję, że zdarza mi się jeździć chodnikiem ale wtedy dostosowuje prędkość do pieszego i nigdy mnie nie zaczepiła ani straż wójta, ani policja. Na współczesnych kołach bez problemu można osiągnąć prędkość 40 km/h. Nie należy obwiniać pieszego, że nie spodziewał się nagle kolarza.
                • privus Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 23:14
                  pozytonium napisał(a):

> Tak naprawdę każdy aplikant na prawo jazdy, ...
                  Wybacz, ale być zwolenników PiS wcale nie oznacza, że można dowolnie serwować annały własnych fantazji. Bez względu na to, czy akceptujesz zasady prawa stanowionego, czy nie, przynajmniej teoretycznie obowiązują one wszystkich bez względu na kolor skóry czy wyznania. Osoba dorosła nie potrzebuje dokumentu takiego jak karta rowerowa potwierdzającego uprawnienia. Dotyczy to jedynie osób poniżej 18 lat. Bądź w swych wypowiedziach uczciwy, by nie wprowadzać swojej pisowskiej anarchii na forum.
                  Wystarczy sięgnąć do ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami
                  Dziennik . Ustaw z roku 2011 Nr 30 poz. 151 jest do nabycia chyba nadal w każdym sądzie i zapewne dostępny do wglądu w każdej firmie zajmującej się tymi zagadnieniami.
                  Daruj więc sobie tej "haec ars urgeat tua views" innym.
        • adam.eu Re: Indoktrynacja według totalnych 12.10.22, 18:27
          Przeczytałem później, zdanie podtrzymuje. Wykorzystujesz rącza w rączkę retorykę PIS i oskarżasz o wszystko PO. Moim zdaniem mleko, czy brak mleka nie ma związku z polityką, a tym bardzie z PO.
          Sylwia Spurek ma kontrowersyjne podejście (szczególnie z punku obecnej świadomości społeczeństwa) do ekologii, żywienia itd. Ty chyba też wiesz, że hodowla krów w dużym stopniu przyczynia się do efektu cieplarnianego. Może też nie wiesz, że są też badania negujące nadmierne spożywania nabiału!!!
          Chyba też żyjesz na tym świecie dość długo, abyś zauważył, że wiele zaleceń żywieniowych w ciągu dziesiątaków lat ulega zmianom. Cukier miał krzepić, margaryna miała zdrowa, jajka bardzo szkodliwe, zmieniało się podejście do ziemniaków, pomidorów, a i na temat samego mleka są różne zdania.

I jeszcze powrócę, jakiż to ma związek z PO????
          • pozytonium Re: Indoktrynacja według totalnych 12.10.22, 21:15
            adam.eu napisał:

> Przeczytałem później, zdanie podtrzymuje. Wykorzystujesz rącza w rączkę retoryk
            > ę PIS i oskarżasz o wszystko PO. Moim zdaniem mleko, czy brak mleka nie ma zwią
            > zku z polityką, a tym bardzie z PO.
            > Sylwia Spurek ma kontrowersyjne podejście (szczególnie z punku obecnej świadomo
            > ści społeczeństwa) do ekologii, żywienia itd. Ty chyba też wiesz, że hodowla kr
            > ów w dużym stopniu przyczynia się do efektu cieplarnianego. Może też nie wiesz,
            > że są też badania negujące nadmierne spożywania nabiału!!!
            > Chyba też żyjesz na tym świecie dość długo, abyś zauważył, że wiele zaleceń ży
            > wieniowych w ciągu dziesiątaków lat ulega zmianom. Cukier miał krzepić, margary
            > na miała zdrowa, jajka bardzo szkodliwe, zmieniało się podejście do ziemniaków,
            > pomidorów, a i na temat samego mleka są różne zdania.

Co do pierdu krów, liczyłem ile musiałaby pierdzieć krowa, by wyemitować tyle metanu, co wypluły z siebie 4 rury Putina. Grubo ponad 1000 lat na rurę. Nie zgadzam się z tym, że krowę należy zabić, jak ma 7-8 lat (spada wtedy jej mleczność) i zrobić z niej karę dla psów i kotów. Jestem za hodowlą zwierząt na wolnym wybiegu, wszystkich. Cukru nie jadam praktycznie wcale. Herbaty nie słodzę, nie jem ciast, ewentualnie kawa z cukrem, ale i to nie zawsze. Wiesz, że jest sporo dzieci, które szklankę mleka dostają w szkole i jest to ich pierwszym posiłkiem? Nie ma przymusu dla wszystkich dzieci picia mleka. To rodzice wyrażają zgodę, a dziecko albo wypije, albo i nie. Zresztą projekt jest projektem UE i trwa od lat. Weź sobie wyobraź Włochy bez pizzy. Nadmiar wszystkiego jest szkodliwy. Niedobory aminokwasów egzogennych i witamin jeszcze bardziej.
            Weźmy potrawę, którą uwielbiam - placki ziemniaczane. Zrób je bez jaj? Bliny bez mleka paskudztwo.
            Jak sobie wyobrażasz sos czosnkowy bez śmietany i jaj (do majonezu).

> I jeszcze powrócę, jakiż to ma związek z PO????

Czy każdy totalny to PO?
            • privus Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 00:03
              Co do pierdu krów, liczyłem ile musiałaby pierdzieć krowa, by wyemitować tyle metanu...
              Wzniosłe zajęcie naukowe :)
              A wyliczyłeś, ile ekologia zyskała by po eliminacji gazów homo sapiens?:)
              • pozytonium Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 00:17
                privus napisał:

> Co do pierdu krów, liczyłem ile musiałaby pierdzieć krowa, by wyemitować tyle m
                > etanu...
                > Wzniosłe zajęcie naukowe :)
                > A wyliczyłeś, ile ekologia zyskała by po eliminacji gazów homo sapiens?:)

Na ludziach nie można prowadzić badań, ani ich eksterminować. Chybaś, że Putin.
                • privus Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 23:26
                  Pooza ustawodawstwem cywilnym, w żadnej religii nie znalazłem takiego zakazu, czego dowodem m.in. może być akceptowanie przez papieża Piusa XII eksperymentów Pavelicia na Chorwatach. Chyba że Chorwaci w Twoim mniemaniu nie byli ludźmi.
            • adam.eu Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 08:07
              Pozytonium:

"Co do pierdu krów, liczyłem ile musiałaby pierdzieć krowa, by wyemitować tyle metanu, co wypluły z siebie 4 rury Putina. Grubo ponad 1000 lat na rurę."

Proponuję samodzielnie ocenić rzetelność przemyślenia, czy obliczenia dokonane przez autora wątku. W sieci jest dużo materiału na temat produkcji metanu przez krowy. Zresztą na oko już widać, że autor pomylił się, i to co dziwne, na swoją "niekorzyść", 4 rury i jedna krowa.

Dla chętnych można jeszcze rozwiązać zagadkę, jaki związek ma Sylwia Spurek z totalnymi z PO? (totalni to narracja PISu dla suwerena)

• pozytonium Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 10:12
                adam.eu napisał:

> Pozytonium:
                >
                > "Co do pierdu krów, liczyłem ile musiałaby pierdzieć krowa, by wyemitować ty
                > le metanu, co wypluły z siebie 4 rury Putina. Grubo ponad 1000 lat na rurę."
                >

> Proponuję samodzielnie ocenić rzetelność przemyślenia, czy obliczenia dokonane
                > przez autora wątku. W sieci jest dużo materiału na temat produkcji metanu przez
                > krowy. Zresztą na oko już widać, że autor pomylił się, i to co dziwne, na swoj
                > ą "niekorzyść", 4 rury i jedna krowa.

Krowa wytwarza dziennie 250-400 litrów metanu. Dalej już możesz wszystko policzyć.
                Obecnie jest bum na ekoinstalacje produkujące metan z odpadów roślinno-zwierzęcych. Dziś rano była w radio audycja, że w Polsce można byłoby wytwarzać tą metodą 14 mld m3 w skali kraju. Całkiem sporo biorąc po uwagę, że nasze zapotrzebowanie to ca. 20 mld m3 rocznie. Jest to naprawdę czysta energia 0 emisyjna. Ten węgiel i tak krąży w przyrodzie. Potrzeba do tego inwestycji rzędu 200 mld zł. 100 mld zł, moglibyśmy dostać z UE. Inwestycja typu 50%/50%. Inwestor dołożyłby swoje 50%. Metan powstaje ze wszystkiego co gnije. Z roślinek też powstaje. Jego efekt cieplarniany jest 30 razy większy niż CO2. Tylko to wykorzystać.
                • adam.eu Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 18:30
                  Pozytonium:

"Krowa wytwarza dziennie 250-400 litrów metanu. Dalej już możesz wszystko policzyć.
                  "...................

Ale jakie to ma znaczenie?
                  Już wyliczali, że hodowla bydła, a w zasadzie emisja metanu ma znaczący wpływ na efekt cieplarniany, według różnych źródeł piszę z pamięci bodajże od około 14% do 40%.
                  Samym gadaniem nie sposób tego metanu zagospodarować, aby nie ulatniał się do atmosfery.
                  Warto pamiętać więcej krów hodujemy, więcej metanu.
                  Sugerowałem już, że nie wiadomo, czy dla każdego dziecka mleko jest zdrowe, z praktyki już Ci pisałem, że mleko gotowane było dla mnie co najmniej niestrawne. Według zaleceń znacznej części lekarzy samo mleko jest wręcz szkodliwe dla dorosłych.
                  Może więc warto przyjrzeć się tym sprawą i zrewidować zapotrzebowanie na mleko?
                  A przynajmniej zbadać to jeszcze raz?

No chyba że to Tobie w główniej mierze zależy na oskarżeniu PO, że głodzi dzieci i nie pozwala im pić mleka? A że akurat PO nie ma z tym nic a nic wspólnego, to już inna sprawa.
                  • pozytonium Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 19:31
                    adam.eu napisał:

> Ale jakie to ma znaczenie?
                    > Już wyliczali, że hodowla bydła, a w zasadzie emisja metanu ma znaczący wpływ n
                    > a efekt cieplarniany, według różnych źródeł piszę z pamięci bodajże od około 14
                    > % do 40%.
                    > Samym gadaniem nie sposób tego metanu zagospodarować, aby nie ulatniał się do a
                    > tmosfery.

I dlatego założyłem wątek o np. metanie pochodzącym z marchewek.

> Warto pamiętać więcej krów hodujemy, więcej metanu.
                    > Sugerowałem już, że nie wiadomo, czy dla każdego dziecka mleko jest zdrowe, z p
                    > raktyki już Ci pisałem, że mleko gotowane było dla mnie co najmniej niestrawne
                    > .

Ja nigdy nie gotuję mleka, a najbardziej uwielbiam te pachnące krową. Po co denaturować białka, jak nie trzeba.

Według zaleceń znacznej części lekarzy samo mleko jest wręcz szkodliwe dla do
                    > rosłych.

Dobrze, że o tym dzieci, a szczególnie niemowlaki nie wiedzą. A jak wiedzą to objawia się to silną alergią i wiadomo co wykluczyć. Włoch się zajada serem topionym, a dla statystycznego Chińczyka jest on niejadalny. Ale nikt nie zmusza Chińczyków do zajadania się serem. Preferują inny rodzaj nabiału - jaja 100 letnie, które można kupić w każdym kiosku a la Ruch.

> Może więc warto przyjrzeć się tym sprawą i zrewidować zapotrzebowanie na mleko?
                    > A przynajmniej zbadać to jeszcze raz?
                    >
                    > No chyba że to Tobie w główniej mierze zależy na oskarżeniu PO, że głodzi dziec
                    > i i nie pozwala im pić mleka? A że akurat PO nie ma z tym nic a nic wspólnego,
                    > to już inna sprawa.

Bełkot. W okresie wzrostu mleko dla wielu dzieci jest jedynym pożywieniem, które pozwala dostarczyć wszystkie witaminy, mikroelementy, i aminokwasy egzogenne.
                    • adam.eu Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 20:58
                      Pozytonium

"Bełkot. W okresie wzrostu mleko dla wielu dzieci jest jedynym pożywieniem, które pozwala dostarczyć wszystkie witaminy, mikroelementy, i aminokwasy egzogenne."

Twoim zdaniem PO chce pozbawić dzieci mleka. To już konkret. Tytuł wątku to mówi.
                      • pozytonium Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 22:26
                        adam.eu napisał:

> Pozytonium
                        >
                        > "Bełkot. W okresie wzrostu mleko dla wielu dzieci jest jedynym pożywieniem,
                        > które pozwala dostarczyć wszystkie witaminy, mikroelementy, i aminokwasy egzoge
                        > nne."
                        >

>
                        > Twoim zdaniem PO chce pozbawić dzieci mleka. To już konkret. Tytuł wątku to mów
                        > i.

A mają już plan rządzenia?
                        UE daje około 40% na mleko. Czy PO da 60%?
                        • privus Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 23:32
                          Czy Twoje wrogie PO w jakikolwiek formie przeciw wstawiało się podaży mleka na rynek nie wspominając już o dofinansowywaniu serwowanego mleka dla szkół?
                          Przekraczasz już granice rozsądku w swym gloryfikowaniu osiągnięć PiS.
    • no-popis Re: Indoktrynacja według KO 12.10.22, 09:46
      pozytonium napisał(a):

> https://lokalnyrolnik.pl/media/images/users_images/54/product_images/750/
> mlekomleczneinspiracje.jpg
      >
      >
      > www.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/sylwia-spurek-chce-wycofania-mleka-ze-szkol-quot-to-indoktrynacja-quot-branza-odpowiada,214779.html
      > - Państwo nie edukuje, a wręcz indorktynuje, dając każdemu i każdej, tę
      > tak zwaną szklankę mleka, bo są specjalne programy, które powodują, że k
      > ażde dziecko musi dostać szklankę mleka w szkole.
      Spurek jest tylko lekko "dziwna" ale jej były szef Bodnar był/jest jeszcze bardziej "dziwny". Krańcowe lewactwo, które na scenę publiczną wprowadziła PO.
      • adam.eu To jest mowa nienawiści. 12.10.22, 09:56
        no-popis napisała:

> Spurek jest tylko lekko "dziwna" ale jej były szef Bodnar był/jest jeszcze bard
        > ziej "dziwny". Krańcowe lewactwo, które na scenę publiczną wprowadziła PO.

Jak w temacie. Nie obronisz się.
      • oby.watel Re: Indoktrynacja według KO 12.10.22, 13:22
        no-popis napisała:

> Spurek jest tylko lekko "dziwna" ale jej były szef Bodnar był/jest jeszcze bard
        > ziej "dziwny". Krańcowe lewactwo, które na scenę publiczną wprowadziła PO.

Och jakżeby dobrze było by, gdyby nie było nikogo tylko PiS. W PRL-u była PZPR i jej przybudówki i było dobrze, Polska rosła w siłę, a ludzie żyli dostatniej. Jedna partia, jeden naród, jeden wódz. Po co więcej? Wybory kosztują!
        • pozytonium Re: Indoktrynacja według totalnych 12.10.22, 16:41
          oby.watel napisał:

> no-popis napisała:
          >
          > > Spurek jest tylko lekko "dziwna" ale jej były szef Bodnar był/jest jeszcz
          > e bard
          > > ziej "dziwny". Krańcowe lewactwo, które na scenę publiczną wprowadziła PO
          > .
          >
          > Och jakżeby dobrze było by, gdyby nie było nikogo tylko PiS. W PRL-u była PZPR
          > i jej przybudówki i było dobrze, Polska rosła w siłę, a ludzie żyli dostatniej.
          > Jedna partia, jeden naród, jeden wódz. Po co więcej? Wybory kosztują!

Było nie było za dzieci odpowiadają rodzic, a nie Spurek indoktrynowana mlekiem, która nawet nie wie co to jest dziecko. Nie ma przymusu picia mleka. To chyba dobrze, że każde dziecko jeśli chcą tego jego rodzice ma szansę zjeść marchewkę i zapić to mlekiem, tak jak w UE.

Od początku realizacji programu „Mleko w szkole” dzieci uczęszczające do szkół i przedszkoli spożyły ponad 2 miliardy szklanek mleka.

dorzeczy.pl/komentarz-dnia/356371/spurek-ostrzega-przed-indoktrynacja-ws-mleka.html
          • oby.watel Re: Indoktrynacja według totalnych 12.10.22, 17:48
            pozytonium napisał(a):

> Było nie było za dzieci odpowiadają rodzic, a nie Spurek indoktrynowana mlekiem
            > , która nawet nie wie co to jest dziecko. Nie ma przymusu picia mleka. To chyba
            > dobrze, że każde dziecko jeśli chcą tego jego rodzice ma szansę zjeść marchewk
            > ę i zapić to mlekiem, tak jak w UE.
            >
            > Od początku realizacji programu „Mleko w szkole” dzieci uczęszczające do szkół
            > i przedszkoli spożyły ponad 2 miliardy szklanek mleka.

Było nie było to wyborcy decydują kto ich będzie reprezentował. Jedni postawili na Brudzińskiego czy Mazurek, inni na Biedronia czy Spurek. Ciekaw jestem jaka partia odważy się ją wystawić jeszcze raz. Bo na uczelni prace zawsze znajdzie.
            • pozytonium Re: Indoktrynacja według totalnych 12.10.22, 18:11
              oby.watel napisał:

> Ciekaw jestem jaka
              > partia odważy się ją wystawić jeszcze raz. Bo na uczelni prace zawsze znajdzie

Żaden rektor nie zatrudni świra. Po co mu to? Były dinusie i kamienie, jest Jachira i Spurek.
              • edico Re: Indoktrynacja według totalnych 12.10.22, 18:23
                A jak oceniasz Czarnka? W końcu Kaczyński z jakiejś uczelni go wyciągnął. Wiesz jakiej?
                • pozytonium Re: Indoktrynacja według totalnych 12.10.22, 21:16
                  edico napisał:

> A jak oceniasz Czarnka? W końcu Kaczyński z jakiejś uczelni go wyciągnął. Wiesz
                  > jakiej?

To jest wątek o totalnej Superk.
                  • edico Re: Indoktrynacja według totalnych 12.10.22, 22:23
                    Widzisz różnicę w zatrudnianiu "totalnej Superk" a Czarnkiem na jakiejś uczelni?
                    • pozytonium Re: Indoktrynacja według totalnych 12.10.22, 22:59
                      edico napisał:

> Widzisz różnicę w zatrudnianiu "totalnej Superk" a Czarnkiem na jakiejś uczelni
                      > ?

Dla mnie oboje to oszołomy. Wyznają tylko inne Mzimu.
                      • privus Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 00:05
                        pozytonium napisał(a):

> Dla mnie oboje to oszołomy. Wyznają tylko inne Mzimu.
                        I tego się trzymaj :)
                    • adam.eu Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 08:19
                      edico napisał:

> Widzisz różnicę w zatrudnianiu "totalnej Superk" a Czarnkiem na jakiejś uczelni
                      > ?

Co innego jest zatrudnić Spurek przy badaniu jakiegoś projektu bądź nawet jako wykładowcę jakiegoś zamkniętego zagadnienia, a co innego oddać w jej ręce decyzję o żywieniu narodu czy nawet zmuszać pojedynczych ludzi do jej diety.

Co do Czarnka, to nie będę się wypowiadał, chyba że będzie stawiany jako chodzący wzór skuteczności odchudzania w czasie postu wielkanocnego?
                      • margit49 Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 09:20
                        adam.eu napisał:

> Co do Czarnka, to nie będę się wypowiadał, chyba że będzie stawiany jako chodzą
                        > cy wzór skuteczności odchudzania w czasie postu wielkanocnego?

Albo oszczędności w dobie inflacji-jeść mniej, urlop / wakacje u znajomych. Jakoś nie wygląda, żeby jadł mniej-może to puchlina głodowa 🤔 Ale rekompensatą za "wyrzeczenia" są wyjazdy "służbowe "
                  • privus Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 23:36
                    O ile się nie mylę, to zasadziłeś swój wątek na indoktrynacji młodzieży szkolnej przez szklankę mleka a nie przez "totalną Superk".
              • adam.eu Re: Indoktrynacja według totalnych 12.10.22, 18:33
                "Żaden rektor nie zatrudni świra. Po co mu to? Były dinusie i kamienie, jest Jachira i Spurek.
                "
                A co powiesz o tatusiu prezydenta?
                • pozytonium Re: Indoktrynacja według totalnych 12.10.22, 21:52
                  adam.eu napisał:

> "Żaden rektor nie zatrudni świra. Po co mu to? Były dinusie i kamienie, jest
                  > Jachira i Spurek.
                  >
                  "
                  > A co powiesz o tatusiu prezydenta?

Zatrudnił Karpacz?
                  • privus Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 23:42
                    A poco? Skoro szklanka mleka ma się stać podstawą indoktrynacji dzieci i uczącej się młodzieży w szkołach przez PO?
                    Chłopie, zarzuć jeszcze, że księżyc świecąc nocą postępuje wbrew potrzebom ekipie rządzącej :)
          • edico Re: Indoktrynacja według totalnych 12.10.22, 17:51
            pozytonium napisał(a):

> Było nie było za dzieci odpowiadają rodzic, ...
            Abp Józef Michalik też za pedofilstwo księży obciążył rodziców i ich dzieci.
          • sverir Re: Indoktrynacja według totalnych 12.10.22, 20:08
            "Było nie było za dzieci odpowiadają rodzic(...)"

Tak, rodzice, gdy chodzi o Spurek czy inną lewicę, także pseudo. Ale jeżeli chodzi o wartości chrześcijańskie, to przecież to kompetencje ministra i kuratora. Inna sprawa, że Spurek ma pewną szajbę.
            • pozytonium Re: Indoktrynacja według totalnych 12.10.22, 21:36
              sverir napisał:

> "Było nie było za dzieci odpowiadają rodzic(...)"
              >
              > Tak, rodzice, gdy chodzi o Spurek czy inną lewicę, także pseudo. Ale jeżeli cho
              > dzi o wartości chrześcijańskie, to przecież to kompetencje ministra i kuratora.
              > Inna sprawa, że Spurek ma pewną szajbę.

Wypisałem dziecko z religii. Natomiast nie wyobrażam sobie, gdy są dzieci niedojadające i praktycznie spożywające pierwszy posiłek wypisania dziecka, ze szklanki mleka czy warzyw i owoców, szczególnie gdy to program unijny. Już tu w tym wątku pojawiły się głosy, że nabiał szkodzi. Oczywiście w nadmiarze tak. Ale dzieci nikt nie zmusza do picia mleka. Nikt nie indoktrynuje. W liceum potrafiliśmy sobie kupić po litrze mleka i go siorbać na lekcjach, prosto z butelki. Żaden nauczyciel nie zwrócił nam wtedy uwagi, że to choćby nie etyczne. Dziecko ma potrzebę to pije mleko. Chodziłem do starej XIVtki. Szkoły dziwnej. Załapałem się na przewrót 89roku w czwartej klasie. Ocena z WOS 1. Egzamin komisyjny. Nauczyciel w ciągu miesiąca z PZPRowca przekształcił się na Solidarucha. Stwierdziłem, że od takiego typa nie nauczę się niczego. Dobrzycki zażyczył sobie obecności na egzaminie. Czekamy. Wchodzi Dobrzycki, zobaczył mnie i od razu mówi do komisji - pozytonium, on zawsze taki był, zaliczyć. Dobrzycki miał swoje za uszami. Po latach spotykam go na ulicy, ja do niego dzień dobry, a on do mnie pozytonium taki był z ciebie śliczny chłopiec, a tak zmężniałeś. To była szczególna szkoła. Kałuża na 2 godzinnym sprawdzianie z matematyki wyrzucił ucznia. Zabrał mu kartkę. Ten odpowiedział mu ty chuju, jesteś popierdolony. Po 15 minutach Kałuża zaczyna do siebie mamrotać. Może on miał rację, popierdolony jestem, ale dlaczego nazwał mnie chujem? Wyszedł z klasy i przeprosił ucznia.
              • margit49 Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 10:33
                Pozytonium, jakoś trudno mi uwierzyć :D konfabulujesz
                • pozytonium Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 15:03
                  margit49 napisała:

> Pozytonium, jakoś trudno mi uwierzyć :D konfabulujesz

Nie, do dziś się spotykamy klasą, przynajmniej raz do roku. Większość z nas się rozjechała. Ale tak koło Sylwestra da się przeważnie styknąć. Ludzie wracają z zagranicy na święta.

Było np. dwóch anglistów hipisów, pojechali z klasą na wycieczkę na tydzień, po pięciu dniach wysłali do Dobrzyckiego telegram, "jest świetnie wracamy tydzień później" i faktycznie wrócili po dwóch tygodniach z klasą, ale w sekretariacie czekały ich zwolnienia. Kolejny anglista zwolnił się w połowie lekcji. Wyszedł z lekcji bo sobie przypomniał, że ma coś do załatwienia u dyrektora. Wrócił po 10 minutach pytamy się na jutro, a ten nam nie wiem, już tu nie pracuję. Potem okazało się, że nalegał w imieniu dziewczyny, by ta zdawała na maturze rozszerzony angielski zamiast matmy. Dyrektor się nie zgodził, to facet się zwolnił.
                  U Kałuży nie pracowałem kiedyś wydajnie na lekcji. Zauważył to i się mnie pyta, dlaczego nie pracuję. Odpowiedziałem mu, że mnie nudzi. Wywalił mnie za drzwi mówiąc, że jak mnie przestanie nudzić to bym wrócił dalej na matematykę. Wracam po 10 minutach, on się mnie pyta czy już mnie nie nudzi. Odpowiadam, że nie, bo byłem u higienistki i dostałem krople żołądkowe. To LO było w 3 LO w Polsce. Nie miało normalnych uczniów i nauczycieli.
                  • margit49 Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 17:29

No, proszę sami jajcarze w 14. Tzw. szkoła olimpijczyków. Uwaga o konfabulacji dotyczy raczej wielu wtrętów autobiograficznych :D
                    • pozytonium Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 19:19
                      margit49 napisała:

>
                      > No, proszę sami jajcarze w 14. Tzw. szkoła olimpijczyków. Uwaga o konfabulacji
                      > dotyczy raczej wielu wtrętów autobiograficznych :D

Nie muszę konfabulować. Kto mnie zna ten to wie.
                      Dobrzycki poza tym dbał o swoich uczniów. Kumpel z klasy w wieku 18 lat wdał się w bójkę i niestety pobił ludzi. Groził mu wilczy bilet. Dobrzycki za nim stanął.
                      Wiesz, że do końca życia Kałuża nie wiedział gdzie mieszka. Odpowiadał, adresu nie znam, ale do domu trafię. To naprawdę w latach 80tych nie była normalna szkoła. Nauczyciele tolerowali naszą oryginalność, my ich. Biedny Piszczyk, który zabierał 6-8 tali kart w ciągu lekcji. Graliśmy w brydża. Całą klasą, na np. 6 stolików. To była szkoła, która posiadała swój teatr dramatyczny. A geograf Gościej (nazywał się chyba Gościejewski) to bajka.
                      • privus Re: Indoktrynacja według totalnych 13.10.22, 23:47
                        Dodaj do tego jeszcze bajeczkę o Ali Babie i połącz to wszystko w "nastojaszczą" ewangelię XXI wieku.
    • pozytonium Re: Indoktrynacja według totalnych 14.10.22, 21:47
      pozytonium napisał(a):

Co jest złego w nabiale?

twitter.com/TansuYegen/status/1580884137560641536
      Aż się chce...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka