hordol 08.03.23, 10:10 poznan.wyborcza.pl/poznan/7,36001,29537381,awantura-na-spotkaniu-z-ukrainska-pisarka-oskana-zabuzko-tak.html?_ga=2.13917427.536994940.1678209763-2135689022.1677065882#S.editors_pick_hp-K.P-B.1-L.2.zw co się to dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 10:15 hordol napisała: > poznan.wyborcza.pl/poznan/7,36001,29537381,awantura-na-spotkaniu-z-ukrainska-pisarka-oskana-zabuzko-tak.html?_ga=2.13917427.536994940.1678209763-2135689022.1677065882#S.editors_pick_hp-K.P-B.1-L.2.zw > co się to dzieje? Jak to co? To samo co w Monachium w latach 20-tych. Naziści atakują. S. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 10:19 no coś w tym stylu. mają pretensje do niej o jakiś wołyń i o jakiegośSzuchewycza Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 10:50 hordol Banderę pominąłeś Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 10:57 a ja się tam nie znam na jakiś flagach okrętów, to mnie tego nie gadaj tu jest wszystko wyjasnione oko.press/oksana-zabuzko-i-rzez-wolynska-czy-zarzuty-mlodziezy-wszechpolskiej-wobec-pisarki-maja-sens Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 11:19 hordol napisała: > a ja się tam nie znam na jakiś flagach okrętów, to mnie tego nie gadaj tu jest > wszystko wyjasnione Etam.Ta niewiedza wynika z niechlujstwa i wskazuje na ewidentne braki w elementarnej znajomości pisowni j.polskiego; że o historii nie wspomnę Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 13:24 trudno, jedni są mądrzejsi od drugich. jedni mają lepsze wykształcenie, inni gorsze. tak od zawsze było na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 11:24 hordol napisała: > no coś w tym stylu. mają pretensje do niej o jakiś wołyń i o jakiegośSzuchewycza Naziści w Rzeszy mieli pretensje do Żydów o jakieś rzeczy. S. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 13:27 naziści pretensje/eufemizm/ do żydów mieli niesłuszne i polscy prawicowcy też mają niesłuszne w stosunku do ukrainców czyż nie tak ? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 13:31 hordol napisała: > naziści pretensje/eufemizm/ do żydów mieli niesłuszne i polscy prawicowcy też > mają niesłuszne w stosunku do ukrainców > czyż nie tak ? Polscy naziści pretensje do Oksany Zabuzko mają tak samo niesłuszne, jak niemieccy naziści do Żydów. Ale nie ma się czemu dziwić, w końcu to naziści. S. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 13:49 a w ogóle to ci polscy czepiają się o jakieś ekshumacje, pomniki, groby ,przeprosiny. ja pierniczę.... zwyczajny nazizm Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 19:44 hordol napisała: > a w ogóle to ci polscy czepiają się o jakieś ekshumacje, pomniki, groby ,przep > rosiny. > ja pierniczę.... zwyczajny nazizm To akurat nie jest nazizm, tylko wybiórczość - widzenie win innych i ślepota na własne winy. S. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 16:01 Przeczytałem artykuł, o tym że rzeź wołyńska to sprawa która trawą zarosła "Dawne krzywdy polsko-ukraińskie zarosły trawą. A teraz to jest rozdrapywane. Nie chciałabym, żeby dawna, przestarzała krzywda, zburzyła nasze dobre relacje." Na jej miejscu nie odważyłbym się tak napisać, że pamięć zarosła trawą. Tak nie może mówić ona, nie mogę mówić jak, tak mogą mówić tylko rodziny ofiar Wołynia. Polscy naziści też, tak myślę, nie mogą stawiać się w roli tych, którzy mają wypowiadać się w imieniu wszystkich. To też urojenie, żeby potęgować wrogość i przydać sobie znaczenia. Natomiast mogą, każdy może, przedstawiać fakty. Dodam, porównanie polskich nazistów do niemieckich jest niezasadne. Polscy, jakkolwiek naziści, nie mają na sumieniu Wołynia czy innych rzezi w tej skali (Łupaszka to nie ta skala). Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 16:07 Holokaust na Ukrainie również należy zapomnieć? Schować pod trawę? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 19:41 pies.na.czarnych napisała: > Holokaust na Ukrainie również należy zapomnieć? Schować pod trawę? Czy udział w rozbiorze Ukrainy, w wyniku którego Polska dostała od bolszewików Wołyń należy zapomnieć, schować pod trawę? Bo tak właśnie w Polsce się robi. S. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 20:02 represje polskie na zachodniej ukrainie vs hołodomor na tej pod panowaniem radzieckim hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 20:49 hordol napisała: > represje polskie na zachodniej ukrainie vs hołodomor na tej pod panowaniem radz > ieckim > hahaha A co ma jedno do drugiego? Czy obozy zagłady usprawiedliwiają wymordowanie przez Polaków Żydów w Jedwabnem? Czy usprawiedliwiają szmalcowników? S. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 21:06 nic. po prostu mogło im sie trafic gorzej.wiec nie epatuj tym zaborem zachodniej ukrainy przez polskę i nie usprawiedliwiaj bestialskich mordów kilkudziesieciu tys. twoich (?) a moze nie twoich.... Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 20:38 Ukrywanie lub zniekształcania historii jest zbrodniom na przyszłych pokoleniach. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 13:48 Pretensje mogą mieć do rządu o kreowanie oprawców na bohaterów, gloryfikacje rzezi, mówienie że Polska okupuje część Ukrainy itp. Nie może być pretensji do współczesnej pisarki Oksany Zabużko, jeśli ona nie mówi, że Polska okupuje Ukrainę i nie utożsamia się z tamtymi oprawcami czy ich naśladowcami. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 13:56 nie jestem znawcą twórczości zabuzko ale ona chyba trochę relatywizuje te wydarzenia. ma do tego prawo. ale... Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian [...] 08.03.23, 14:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 10.03.23, 22:52 snajper55 napisał: > Jak to co? To samo co w Monachium w latach 20-tych. Naziści atakują. Raczej poplecznicy onuc. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 13:06 Nic nadzwyczajnego się nie dzieje. Bydło narodowe dało głos. W pisiej Polsce są bezkarni. Gdyby to były kobiety protestujące przeciw pisowskim łajdactwo to połamano by im ręce, spałowano i wywieziono. Poznań zawsze był endecki. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 13:30 też tak uważam :-D i choć poznań jest endecki to jednak nie do końca bo rządzi nim człowiek platformy Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 13:43 Imiona i Nazwiska to piszemy z dużej litery. Nawet jeżeli nie masz szacunku do osoby, to miej szacunek do języka polskiego. A jeżeli i szacunek do zasad pisowni języka polskiego osobiście nie odpowiada to przynajmniej stosuj pisownie nazw własnych chociażby z powodu, że tak pisany tekst jest czytelniejszy. Tu prośba nie tylko do autora wątku, ale dla wszystkich forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 13:51 Tylko poprawka: dużą literą. Z dużej litery to rusycyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 13:58 szczypawka.jadowita napisała: > Tylko poprawka: dużą literą. > > Z dużej litery to rusycyzm. > :))))) To już się tak przyjęło w Polsce i przez ciagle te głupie uwagi aż strach pisać "dużą literą":) Powiedz rusycyzm i wszyscy srają w gacie:) Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 14:55 E tam. W moich wpisach pełno rusycyzmów, do tego zamierzonych, i jakoś nic. A tu chodzi nie o językowe zaprzedaństwo, ale niestaranność. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 15:04 W językach germańskich mówi się również z dużej litery i nikomu nawet na myśl nie wpadnie aby to był zamierzony rusycyzm, czy w ogóle rusycyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 09.03.23, 07:31 szczypawka.jadowita napisała: > Tylko poprawka: dużą literą. > > Z dużej litery to rusycyzm. > Skoro tak to należałoby poprawić . pies.na.czarnych napisała: > Schować pod trawę? > W języku polskim nie chowamy czegoś „pod trawę”. Oraz : pies.na.czarnych napisała: > Ukrywanie lub zniekształcania historii jest zbrodniom na przyszłych pokoleniach > . Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 13:59 nie bądż taki pryncypialny.razi cię ortografia,a nie przeszkadzają inwektywy i wulgaryzmy? Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 14:43 hordol napisała: > nie bądż taki pryncypialny.razi cię ortografia,a nie przeszkadzają inwektywy i > wulgaryzmy? Jasne, wypierdalać to wulgaryzm, ale już zapierdalać za miskę ryżu to wyraz troski o państwo :D Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 15:10 Dobrze wiesz, że chodzi o fk Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 15:14 Jedną jest sprawa ortografii i gramatyki, a inną jest sprawa używania inwektyw skierowanych do konkretnych osób. Poza tym nie mylmy inwektyw z przekleństwami. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 15:33 hordol napisała: > nie bądż taki pryncypialny.razi cię ortografia,a nie przeszkadzają inwektywy i > wulgaryzmy? Argumentujesz podobnie jak, Pisowcy. Przy niemalże każdych zarzutach to tłumaczą, że Tusk tak robił. Albo że to PO ujawniło dane ofiary pedofila. Albo że to wina matki chłopaka. Mimo wszystko, apeluje, piszecie zgodnie z zasadami tym bardziej, że taki tekst łatwiej wychwycić szybkim a pojrzeniem. A poza tym co to za patriota, co polską gramatykę świadomie olewa. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 18:55 ok -ty pisz poprawnie, ja zaś będę nadal naruszał reguły ortografii, interpunkcji i stylistyki w oficjalnej korespondencji tego nie robię.ale forum traktuję na luzie Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 18:59 Rozumiem, ze swój patriotyzm również na luzie traktujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 19:07 no cóz, gdyby mysleć takimi kategoriami(gratuluję logiki) to jedynymi patriotami byliby profesorowie miodek i bralczzyk tak,forum to dla mnie zabawa,a nie conditio sine qua non Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 19:38 Bzdury pleciesz. Popełnianie błędów ortograficznych, czy gramatycznych zdarza się wielu ludziom na tym forum. Jednak robienie ich z premedytacją to jest dziecinada nie pasująca do kogoś, kto chełpi się swoim patriotyzmem. Już od długiego czasu mierzi mnie ten udawany patriotyzm, który najlepiej widoczny jest wśród przedstawicieli władzy. Poza tym bardziej cenię sobie osoby pracowite i pragmatyczne niż tych, którzy z uporem maniaka kultywują romantyzm jako przepis na życie. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 19:51 ok. ty jesteś patriotą, ja nim nie jestem. let it be Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 20:39 Nie. Nigdy nie będę siebie opisywał jako patriotę. Nie znoszę patetycznych słówek, które dla mnie nie maja większego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 20:47 staram się być w miarę fair wobec Polski. obojętnie kto nią w danej chwili rządzi to wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 20:58 Przyczynianie do skłócaniu narodu to nie jest fair dla Polski. Od czasów PRL jestem głębokim przeciwnikiem głębokiej manipulacji propagandą. Z tego powodu miałem też wiele do zarzucenia Wolnej Europie. Inne radiostacje zachodnie były uczciwsze i rzetelniejsze, a na pierwszym miejscu stawiałem BBC Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 21:07 ok ty adaś jesteś patriotą, ja nie jestem let it be Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 09.03.23, 06:52 "no cóz, gdyby mysleć takimi kategoriami(gratuluję logiki) to jedynymi patriotami byliby profesorowie miodek i bralczzyk" Język ojczysty jest elementarną częścią narodowej tożsamości. Nie bez powodu ruskie i germańskie okupanty w czasach zaborów próbowali ten język wyplenić. Ale to jest oczywiście Twoja sprawa, jak podchodzisz do języka i jak traktujesz patriotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 09.03.23, 08:41 w języku polskim istnieją rusycyzmy, germanizmy, czechizmy etc. zresztą każdy język ma takowe naleciałosci. a jesli już to ubolewaj nie nad fk tylko nad znajomością j.polskiego wsród młodzieży polskiej Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 10.03.23, 05:52 "w języku polskim istnieją rusycyzmy, germanizmy, czechizmy etc. zresztą każdy język ma takowe naleciałosci." Co innego naleciałości, a co innego niedbałość ortograficzna. " a jesli już to ubolewaj nie nad fk tylko nad znajomością j.polskiego wsród młodzieży polskiej " Ubolewam nad jednym i nad drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 10.03.23, 12:42 hordol napisała: > ok -ty pisz poprawnie, ja zaś będę nadal naruszał reguły ortografii, interpunkc > ji i stylistyki > w oficjalnej korespondencji tego nie robię.ale forum traktuję na luzie A jak będziesz pisał, Jan Paweł II, czy jan paweł II? Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 11.03.23, 05:14 po prostu.papież Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 13:44 Milicjanci wpadli na miejsce zdarzenia, a tu problem. Kogo lać? Swoich czy tą kobietę? Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 15:33 Zgrai bąkiewiczowskiej nie wypada a bicie pisarki ukraińskiej Bić pisarkę ukraińską nie wypada a bicie zgrai bąkiewiczowskiej jest niepolityczne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 15:41 > Bić pisarkę ukraińską nie wypada przy ludziach. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 20:51 Fakt, bo jeszcze znowu zostali by sfilmowani w trakcie swej rzetelnej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: bardzo ciekawe wnioski 08.03.23, 13:48 Być może jego celem jest powiązanie PO z atakiem na ukraińską pisarkę, której nawet imienia i nazwiska nie potrafi napisać zwyczajnie z dużej litery. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: bardzo ciekawe wnioski 08.03.23, 13:54 oczywiście, że nie przypadek. wojna UA-RUS , posrednie ale olbrzymie zaangażowanie w nią PL siłą rzeczy dotknęło też nie tak odleglej historii polsko-ukraińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: bardzo ciekawe wnioski 08.03.23, 13:55 > zrobiłem szybki przegląd twoich postów i mam ciekawe wnioski: - nigdy nie interesowałeś się... Może snajper wyrzucił te posty w kosmos? Nie pomyślałeś o tym wykrywaczu_czegos_tam?:) Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: bardzo ciekawe wnioski 08.03.23, 14:35 > Może snajper wyrzucił te posty w kosmos? > Nie. Też zwróciłam uwagę, że ożywiał się tylko, gdy była mowa o uchodźcach ukraińskich. I wyraźnie nie kierowała nim empatia. Zastanawiał się, jak będą wyglądały obchody rocznicy rzezi wołyńskiej. Gdy pytałam - kilkakrotnie, jak przebiegały w ub. latach - uznałam, że jest zorientowany - nie odpowiadał. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: bardzo ciekawe wnioski 08.03.23, 14:37 > Nie. Snajpera nie doceniasz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: bardzo ciekawe wnioski 08.03.23, 15:00 > Snajpera nie doceniasz ;) > Doceniam, jak najbardziej:D Jednak Tobie - przez swoje zaangażowanie - umyka sporo istotnych szczegółów:D Hordol jest monotematyczny i bardziej zależy mu na atmosferze niechęci wokół UA niż faktycznie o pamięci ofiar Wołynia. Podobnie jak tym bojówkarzom z wszypolskiej Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: bardzo ciekawe wnioski 08.03.23, 15:12 Nie wypowiadałem się na temat hordola, jedynie próbowałem ośmieszyć argumentacje polskiego_francuza :) Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: bardzo ciekawe wnioski 09.03.23, 08:52 margit49 napisała: > > Snajpera nie doceniasz ;) > > > Doceniam, jak najbardziej:D > Jednak Tobie - przez swoje zaangażowanie - umyka sporo istotnych szczegółów:D To jest Twój żart, sarkazm. Bo inaczej nie można odczytywać Twych słów, wobec kogoś kto od ponad roku bez ogródek wspiera tu na FK kremlowską propagandę bandyckiego putinka. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: bardzo ciekawe wnioski 09.03.23, 09:03 Hordol jest monotematyczny i bardziej zależy mu na atmosferze niechęci wokół UA niż faktycznie o pamięci ofiar Wołynia. Podobnie jak tym bojówkarzom z wszypolskiej Powiedziałbym jeszcze inaczej. On wykonuje zadania propagandy PIS i pisze po linii. Pomoc Ukrainie jest wymuszona przez okoliczności, natomiast tworzenie atmosfery przeciwnej Ukrainie to wyraz wolnej woli PIS. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: bardzo ciekawe wnioski 09.03.23, 09:04 hahaha, analitycy z bożej łaski Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: bardzo ciekawe wnioski 09.03.23, 09:16 szczypawka.jadowita napisała: > Hordol jest monotematyczny i bardziej zależy mu na atmosferze niechęci wokół > UA niż faktycznie o pamięci ofiar Wołynia. Podobnie jak tym bojówkarzom z wszy > polskiej > > Powiedziałbym jeszcze inaczej. On wykonuje zadania propagandy PIS i pisze po li > nii. Pomoc Ukrainie jest wymuszona przez okoliczności, natomiast tworzenie atmo > sfery przeciwnej Ukrainie to wyraz wolnej woli PIS. Wiadomo ze kacapy wspierają ruchy nacjonalistyczne i faszystowskie w Europie by Europejczycy zaczęli miedzy sobą walczyć a UE i NATO się rozpadała stąd to rozdrapywanie starych ran sprzed 80 lat . Ukraińcy to Bandera i Wołyń , Niemcy to Hitler , okupacja, zachód to zdrajcy, gender , tchórze i LGTB. Może dzięki temu pomoc dla zaatakowanego kraju będzie mniejsza , tak kacapy zakładają ale się mylą. > Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: bardzo ciekawe wnioski 08.03.23, 14:45 oczywiscie mozna załozc ze wszystko w stosunkach PL-UA jest ok .A jesli nie jest ok to o tym nie mówimy Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: bardzo ciekawe wnioski 08.03.23, 15:25 hordol napisała: > oczywiscie mozna załozc ze wszystko w stosunkach PL-UA jest ok > .A jesli nie jest ok to o tym nie mówimy Nie no, oczywista oczywistość, że nie; polecę klasykiem-Myśl przewodnia. "Dajemy wam ochronę, ale wiecie, rozumiecie. Niech wam się we łbach nie poprzewraca". To się nazywa wyczucie czasu Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: bardzo ciekawe wnioski 08.03.23, 14:05 "ano" :)))) Zaraziłeś się, czy jesteś polskim_francuzem udającym inteligenta? Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: coraz ciekawsze wnioski 08.03.23, 14:06 nikt nic nie wyciąga.tak była nieodległa historia. oczywiście mozna nic nie mówić, i nie wspominać. to też metoda Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: coraz ciekawsze wnioski 08.03.23, 14:10 > i pewnie nie przypadek, że nagle tak jak ruska propaganda wyciągnęliście towarzyszu wydarzenia sprzed 80 lat i akurat tylko Wołyń, bo oczywiście z tego samego Oczywiście to była aż tak dawno, a poza tym trzeba zamieść pod dywan cale zło bo tego wymaga obecna sytuacja polityczna. Proszę nie odbierać mojego wpisu jako próbę obrony kogokolwiek. Również jestem całkowicie przeciw akcji faszoli na tym spotkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: coraz ciekawsze wnioski 08.03.23, 14:16 jezeli ma być pozytywny reset w stosunkach PL-UA to własnie teraz jest pora aby o tym mówić Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: coraz ciekawsze wnioski 10.03.23, 15:28 Wobec tego wyciągnijcie spod dywanu miliony ofiar wywózek na Syberię. Nie zauważyłem aby ta historia was interesowała. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: coraz ciekawsze wnioski 11.03.23, 05:12 nikt nie oczekuje,że między polską,a rosją w najbliższych latach powstaną przyjacielskie stosunki-dzieli nas zbyt wiele natomiast w stosunkach PL-UA takie oczekiwania są/moje też,choć jestem sceptyczny/ dlatego powinno się mówić o tym co nas dzieli właśnie po to aby było lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: coraz ciekawsze wnioski 08.03.23, 14:24 w przeszłoście nie bo ukraina wybijała sie na niepodleglość, teraz nie bo wojna.po wojnie nie bo kraj się będzie odbudowywał przez wiele lat hehehe gdyby ruscy nie "wyciągneli" jak to nazywasz to nikt by nic nie pamiętał, nic nie wiedział i nie byloby sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: coraz ciekawsze wnioski 08.03.23, 14:28 kto mówi o wołyniu jest ruskim agentem i naziolem wygląda na to że takcy np hermaszewski czy krzesimir dębski też nimi byłi. a może i reżyser smażowski też? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: coraz ciekawsze wnioski 08.03.23, 14:34 > wyciągacie towarzyszu te same argumenty co naziole z rosji, więc wnioski się nasuwają same Oczywiscie. Trollowi zabrakło argumentów i musi przeprowadzić osobisty atak. > ruskie zbrodnie już zamietliście pod dywan Nikt nic nie zamiótł. Putin osobiście przeprosił za Katyń. Zelenskiego natomiast hoduje nadal banderowców. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: oj wołodia, wołodia... 08.03.23, 14:35 > język polski jest trudny Zgadza się, ale ten błąd mało kto robi i w dodatku nagminnie. Stąd moje skojarzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: a to ciekawe wołodia 08.03.23, 14:45 Putin w Katyniu: Nie można schować i ukryć pamięci o zbrodniach Wspomniał o "nieludzkich zbrodniach totalitaryzmu", "zbrodniach stalinizmu, kolektywizacjach, zbrodniach i represjach lat 30." ubiegłego wieku. To wszystko jest nam bardzo dobrze znajome i zrozumiałe. (…) Kaci totalitaryzmu zabijali ludzi, niszczyli ich niezależnie od ich pochodzenia, rasy, religii - podkreślił. www.rmf24.pl/raporty/raport-katynrocznica/katynrocznicafotoreportaze/news-putin-w-katyniu-nie-mozna-schowac-i-ukryc-pamieci-o-zbrodnia,nId,271193#crp_state=1 Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: oj wołodia, wołodia... 08.03.23, 14:46 poniważ pies ma inne zdanie od ciebie to jest ruskim Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych [...] 08.03.23, 14:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: oj wołodia, wołodia... 08.03.23, 14:54 Jakie inwektywy. Szczerze powiedziałem co myślę o osobach zaczynających zdania od "ano". Mógłbym nazwać cię ruskiem nieznającym polskiej gramatyki, ale jednak tego nie zrobiłem.:) Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: oj wołodia, wołodia... 08.03.23, 14:56 Masz tak bliskie kontakty z Putinem i znasz nawet jego zdanie w sprawie, o której tu dyskutujemy? Ho, ho! Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: i gdzie te przeprosiny? 08.03.23, 14:59 Bardzo wiarygodny link podałeś. Chcesz waszym pisowskim zwyczajem udowodnić, ze białe jest czarne. Ja podałem link do słów wypowiedzianych przez Putina. Tam nie ma miejsca na interpretację. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: i gdzie te przeprosiny? 08.03.23, 18:07 Putin potępił i powiedział że trzeba pamiętać, ale słowo przepraszam tam nie padło, to samo mówi fakehunter (nawiasem mówiąc, co to za ekspert anonim? dziwnie to wygląda). Za Katyń przeprosił Jelcyn w 1993 na Cmentarzu Powązkowskim www.tygodnikprzeglad.pl/jelcyn-przeprosil-za-katyn/ Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: i gdzie te przeprosiny? 08.03.23, 18:48 tak czy siak rosjanie pokretnie, niechetnie , z oporami i pokrętną argumentacją do katynia sie przyznali jelcyn przeprosił. czesc dokumentów jest ujawniona jeszcze nie tak dawno do katynia mógł jezdzic z polski kto chciał aby oddac hołd pomordowanym. pielgrzymki/wycieczki-nie wiem jak to nazwac, nie były czymś nadzwyczajnym Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: i gdzie te przeprosiny? 08.03.23, 18:55 > Putin potępił i powiedział że trzeba pamiętać, ale słowo przepraszam tam nie padło Nie chce mi się drążyć szczegółów. Politycy w rożny sposób dobierają słowa. Rozbieranie tego na czynniki pierwsze nie ma dla mnie sensu. Liczy się główny przekaz pokazujący, ze po dziesiątkach lat wypierania się jednak przyznał winę ZSRR i panującego wówczas systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: i gdzie te przeprosiny? 09.03.23, 08:30 pies.na.czarnych napisała: > > Putin potępił i powiedział że trzeba pamiętać, ale słowo przepraszam tam > nie padło > > Nie chce mi się drążyć szczegółów. Politycy w rożny sposób dobierają słowa. Roz > bieranie tego na czynniki pierwsze nie ma dla mnie sensu. Liczy się główny prze > kaz pokazujący, ze po dziesiątkach lat wypierania się jednak przyznał winę ZSRR > i panującego wówczas systemu. > Putin dąży do zacierania śladów zbrodni sowieckich. W tym mordu katyńskiego. Nic dziwnego. Kontynuuje je z premedytacją od awien dawna. Ich kulminacją są dokonywane codziennie brodnie wojenne w Ukrainie. Wpływowe Rosyjskie Towarzystwo Wojskowo-Historyczne (RWIO), powołane osobiście przez Władimira Putina, ściągnęło tam „historyków i działaczy społecznych" z Petersburga, Moskwy i Smoleńska. Gośćmi specjalnymi byli szerzej nieznany profesor z USA bez wykształcenia historycznego oraz działaczka jednego z marginalnych ruchów lewicowych w Polsce. Wszystkich uczestników „międzynarodowej konferencji" łączyło jedno – negowanie odpowiedzialności ZSRR za jedną z największych zbrodni XX wieku. www.rp.pl/historia/art8745041-rosja-nadal-probuje-wytrzec-z-pamieci-katyn Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kolejny raz pytam gdzie te przeprosiny? 08.03.23, 15:10 Wskazał winnych. Chciałbyś aby tam padł na kolana i zaczął się biczować w wyrazie skruchy? W sprawie Wołynia nawołujesz do zamiecenia sprawy pod dywan. Masz rozdwojoną mentalność. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: jeszcze raz pytam gdzie te przeprosiny? 08.03.23, 15:40 Fakt. Na kolana nie padł i nie biczował się. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: brniesz towarzyszu 08.03.23, 16:10 przypomnę ci towarzyszu hordol, że temat Wołynia był omawiany wielokrotnie choćby przy okazji filmu o tym tytule i jakoś wtedy siedziałeś cichutko, jednak jak tylko z rosji poszedł sygnał, to zaczęło się grzanie tematu i ty ładnie się wpisałeś w ruskie nuty... przypadek? nie sądzę... A ja nie myślę, że to inspiracja z Kremla, PISi na okrągło i na gwałt szukają obiektu nienawiści, żeby rzucić go masom na pożarcie. Obojętne jakiego, byle był. Wcześniej byli to konsumenci ośmiorniczek, uchodźcy i emigranci z pierwotniakami, Tusk. Jeszcze wcześniej w czasie poszukiwań sprawców "zamachu" w Smoleńsku itd. Jeśli chodzi o sprawki wspólne z Kremlem, to na myśl przychodzą uwagi Giertycha o znamiennym cichym oczekiwaniu na początku agresji i opowiedzeniem się po stronie kraju napadniętego pod przymusem. Jeszcze bardziej widać to w przypadku Węgier, ale tam są otwarte pretensje terytorialne w stosunku do Ukrainy, chyba jeszcze mocniej stawiane niż Ukraina stawia Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 18:59 Ciekawe, że ci sami, którzy tak atakują Ukraińców za Banderę, nigdy nie wznoszą antynazistowskich haseł na meczach piłkarskich. Czasem wręcz przeciwnie, pokrzykują, że ich idolem jest Rudolf Hess (ulubiona przyśpiewka kiboli Lechii Gdańsk). Ale tak poza tym również ciekawe jest inne zjawisko. Zabużko jest Ukrainką, która mówi po polsku. Zatem rozbiera się jej słowa na czynniki pierwsze, tłumaczy, rozumie, że co najwyżej nie zachowała delikatności. Czy gdyby nie była Ukrainką, tylko na przykład Niemką i wypowiadała się nie o Wołyniu, tylko o Holokauście, to również te same środowiska zajęłyby się tłumaczeniem, co autorka mogła mieć na myśli? Szczerze wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 19:05 Co w tym ciekawego jest. Spojżeć na zdjęcia z linkowanego artykułu. Galeria: poznan.wyborcza.pl/poznan/51,36001,29537381.html#S.galeria-K.C-B.1-L.1.duzy Te same mordy możesz obejrzeć na trybunach stadionu Legii. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 19:06 Spojżeć :)))) komp mi zwariował :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 19:16 błedy ortograficzne na forum kraj to brak patriotyzmu :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 08.03.23, 19:42 Ja tego nie napisałem, a ten błąd wyżej to naprawdę nie jest moja wina. Nie mam pojęcia jak to się stało, ze komp poprawił mi na niewłaściwa formę. Teraz sprawdziłem co stoi w jego słowniczku i faktycznie ten głąb ma wpisane obie formy :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 09.03.23, 07:40 hordol napisała: > błedy ortograficzne na forum kraj to brak patriotyzmu :-))))) Są niezamierzone błędy i świadomie gwałty na języku polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: kolejny brutalny atak na oksanę zabużko 09.03.23, 08:43 zgłoś fakt tego gwałtu do cenzora a cały wątek przekieruj na forum filologia polska/lingwistyka polska Odpowiedz Link Zgłoś