Dodaj do ulubionych

Okrągła rocznica

22.07.23, 06:28
Wczoraj, 21 lipca minęło dokładnie 50 lat od pierwszej w Polsce ustawowo wolnej soboty.
Obserwuj wątek
    • yretil A kiedy wolny piątek? 22.07.23, 07:03
      jureek napisał:

> Wczoraj, 21 lipca minęło dokładnie 50 lat od pierwszej w Polsce ustawowo wolnej
      > soboty.

A kiedy wolny piątek? :(
      • pozytonium Re: A kiedy wolny piątek? 22.07.23, 15:13
        yretil napisał(a):

> jureek napisał:
        >
        > > Wczoraj, 21 lipca minęło dokładnie 50 lat od pierwszej w Polsce ustawowo
        > wolnej
        > > soboty.
        >
        > A kiedy wolny piątek? :(

Jak muslimy zarządzą.
        • ytartu Re: A kiedy wolny piątek? 22.07.23, 17:41
          pozytonium napisał:

> yretil napisał(a):
          >
          > > jureek napisał:
          > >
          > > > Wczoraj, 21 lipca minęło dokładnie 50 lat od pierwszej w Polsce ust
          > awowo
          > > wolnej
          > > > soboty.
          > >
          > > A kiedy wolny piątek? :(
          >
          > Jak muslimy zarządzą.
          >
          >

Ja ci tam nie mam nic naprzeciwko.
          • taniarada Re: A kiedy wolny piątek? 23.07.23, 05:31
            22 lipca kiedyś to był dzień wolny od pracy .Jeśli nie była to niedziela .
    • a.jej.rkoniak Re: Okrągła rocznica 22.07.23, 08:01
      także rocznica lądowania na Księżycu
    • m.c.hrabia Re: Okrągła rocznica 22.07.23, 08:04
      gdyby nie partia razem i Adrian to do dzisiaj zapieprzalibyśmy w sobotę
      • taniarada Re: Okrągła rocznica 22.07.23, 10:58
        m.c.hrabia napisał:

> gdyby nie partia razem i Adrian to do dzisiaj zapieprzalibyśmy w sobotę
        Co z bzdury .W Polsce teraz mało kto przestrzega wolnych sobót .Co innego w Niemczech.
    • pies.na.czarnych Re: Okrągła rocznica 22.07.23, 10:22
      "W strefie kapitalistycznego wyzysku" ludzie mieli wolne soboty na długo wcześniej. Jak to wytłumaczysz z punktu widzenia komunisty?:)
      • taniarada Re: Okrągła rocznica 22.07.23, 11:00
        pies.na.czarnych napisała:

> "W strefie kapitalistycznego wyzysku" ludzie mieli wolne soboty na długo wcześn
        > iej. Jak to wytłumaczysz z punktu widzenia komunisty?:)
        >
        Teraz u prywaciarzy to zapomnij o wolnych sobotach Pies .Żyjesz chłopie i to się liczy 😊👍
        • pies.na.czarnych Re: Okrągła rocznica 22.07.23, 11:20
          Gdzie tanjuszko? Ja pracowałem większość mojego życia w sektorze prywatnym i nie narzekam. Nikt nie zmuszał mnie do pracy w soboty czy w święta, a jeżeli była taka konieczność to proszono i płacono sowicie, a stracony dzień wolny był oddawany w innym terminie. (Jedynie w PRL państwowa firma):)

BTW. Gdzie się podziewałeś tak długo. Odsiadywałeś wyrok? :)
          • taniarada Re: Okrągła rocznica 22.07.23, 11:58

> Gdzie tanjuszko? Ja pracowałem większość mojego życia w sektorze prywatnym i ni
            > e narzekam. Nikt nie zmuszał mnie do pracy w soboty czy w święta, a jeżeli była
            > taka konieczność to proszono i płacono sowicie, a stracony dzień wolny był odd
            > awany w innym terminie. (Jedynie w PRL państwowa firma):)
            >
            > BTW. Gdzie się podziewałeś tak długo. Odsiadywałeś wyrok? :)
            >
            Siedziałem u jednej takiej .Ale zerwałem kajdany .To było kiedyś .Teraz inne czasy .
            • pies.na.czarnych Re: Okrągła rocznica 22.07.23, 13:13
              :)
            • pkt4a Re: Okrągła rocznica 22.07.23, 15:11
              taniarada napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
              >
              > > Gdzie tanjuszko? Ja pracowałem większość mojego życia w sektorze prywatny
              > m i ni
              > > e narzekam. Nikt nie zmuszał mnie do pracy w soboty czy w święta, a jeżel
              > i była
              > > taka konieczność to proszono i płacono sowicie, a stracony dzień wolny b
              > ył odd
              > > awany w innym terminie. (Jedynie w PRL państwowa firma):)
              > >
              > > BTW. Gdzie się podziewałeś tak długo. Odsiadywałeś wyrok? :)
              > >
              > Siedziałem u jednej takiej .Ale zerwałem kajdany .To było kiedyś .Teraz inne cz
              > asy .

Dajesz taniucha więcej info o "jednej takiej" . Słuchamy z wypiekami . Chipsy przygotowane .
              A czasami to nie ona wystawiła ci walizki za próg i jeszcze na koniec dała kopa na rozpęd ? Przyznaj się , nikomu nie powiemy .
        • pies.na.czarnych Re: Okrągła rocznica 22.07.23, 11:22
          Jeszcze jedno chciałem powiedzieć przy okazji tego wątku.
          Po wyjezdzie na Zachód mialem wrażenie, że to oni mają socjalizm, a nie PRL :)
        • no-popis Re: Okrągła rocznica 23.07.23, 16:47
          taniarada napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
          >
          > > "W strefie kapitalistycznego wyzysku" ludzie mieli wolne soboty na długo
          > wcześn
          > > iej. Jak to wytłumaczysz z punktu widzenia komunisty?:)
          > >
          > Teraz u prywaciarzy to zapomnij o wolnych sobotach Pies .Żyjesz chłopie i to si
          > ę liczy 😊👍
          Jak Wy pisowcy nienawidwicie prywaciarzy :(
          Podobnie jak Gomułka.
      • jureek Re: Okrągła rocznica 22.07.23, 15:18

> "W strefie kapitalistycznego wyzysku" ludzie mieli wolne soboty na długo wcześn
        > iej. Jak to wytłumaczysz z punktu widzenia komunisty?:)
        >

Kiedy przestaniesz gwałcić małe dzieci?

Nie, ja wcale nie uważam, żebyś gwałcił małe dzieci. Chciałem Ci tylko uświadomić, jak może wyglądać pytanie z tezą, na które nie da się sensownie odpowiedzieć.
        Nie wytłumaczę Ci więc tego z punktu widzenia komunisty, bo komunistą nie jestem.
        • pies.na.czarnych Re: Okrągła rocznica 23.07.23, 00:00
          Sorry. Mialem napisać "rowerzysto", ale coś mi odmieniło na "komunisto" :)
          • jureek Re: Okrągła rocznica 23.07.23, 14:17

> Sorry. Mialem napisać "rowerzysto", ale coś mi odmieniło na "komunisto" :)

OK, przeprosiny przyjęte. I obiecuję, że będę uważał, żeby mi się automobilisto nie zamieniło na faszysto :)
            • pies.na.czarnych Re: Okrągła rocznica 23.07.23, 14:31
              👍
              Teraz mozesz spoko odpowiedzieć na moje pytanie:)
              W strefie kapitalistycznego wyzysku" ludzie mieli wolne soboty na długo wcześniej. Jak to wytłumaczysz?
    • m.c.hrabia Re: Okrągła rocznica 22.07.23, 10:33
      przy okazji Jurku, gdzie obchodzicie wasze dzisiejsze święto?
      • a.jej.rkoniak Re: Okrągła rocznica 22.07.23, 13:09
        nie wiemy, gdzie
        ale wiemy z czym
        z pieśnią na ustach
      • jureek Re: Okrągła rocznica 23.07.23, 14:15
        m.c.hrabia napisał:

> przy okazji Jurku, gdzie obchodzicie wasze dzisiejsze święto?

Nic mi nie wiadomo, żebyśmy jakieś święto mieli obchodzić, ani jakie to miałoby być wczoraj święto.
        • m.c.hrabia Re: Okrągła rocznica 23.07.23, 14:38
          plujemy na towarzyszy, plujemy :)))
    • snajper55 Re: Okrągła rocznica 22.07.23, 14:17
      jureek napisał:

> Wczoraj, 21 lipca minęło dokładnie 50 lat od pierwszej w Polsce ustawowo wolnej
      > soboty.

Kiedy będziemy świętować ustawowo wolne piątki?

Chociaż nie. Zacznijmy od wolnych poniedziałków. Po weekendzie trzeba odpocząć. :D

S.
      • m.c.hrabia Re: Okrągła rocznica 22.07.23, 14:28
        szewcy są na wymarciu :))))
        • snajper55 Re: Okrągła rocznica 22.07.23, 15:21
          m.c.hrabia napisał:

> szewcy są na wymarciu :))))

Ale mają godnych następców. :D

S.
    • oby.watel Re: Okrągła rocznica 22.07.23, 17:32
      To tylko potwierdza jak bardzo postępowa jest lewica. Już w latach 70. 80. XIX wieku w Anglii pojawiła się koncepcja "weekendu" z wolnymi sobotami, a po II wojnie światowej na Zachodzie to był standard. 100 lat później wielkim osiągnięciem socjalistycznej ojczyzny była jedna wolna sobota w miesiącu.
      • jureek Re: Okrągła rocznica 22.07.23, 18:40
        oby.watel napisał:

> To tylko potwierdza jak bardzo postępowa jest lewica. Już w latach 70. 80. XIX

To tylko potwierdza, że PZPR to żadna lewica
        • oby.watel Re: Okrągła rocznica 22.07.23, 19:01
          jureek napisał:

> To tylko potwierdza, że PZPR to żadna lewica

Nie, to tylko potwierdza, że nie tylko zwolennicy lewicy zaklinają rzeczywistość i żadne krzyki i płacze nie przekonają ich, że czarne jest czarne. PZPR to żadna lewica, społeczna własność środków produkcji to żaden socjalizm...
          • jureek Re: Okrągła rocznica 23.07.23, 14:01
            oby.watel napisał:

> PZPR to ża
            > dna lewica, społeczna własność środków produkcji to żaden socjalizm...

W PRL środki produkcji były własnością czerwonej burżuazji a nie społeczeństwa. Zaś PZPR to partia władzy.
            • pies.na.czarnych Re: Okrągła rocznica 23.07.23, 14:33
              Tak jest w Polsce dzisiaj.
            • oby.watel Re: Okrągła rocznica 23.07.23, 14:51
              jureek napisał:

> W PRL środki produkcji były własnością czerwonej burżuazji a nie społeczeństwa.
              > Zaś PZPR to partia władzy.

Jeśli neobolszewicy jakimś cudem zdobędą władzę, to w trymiga staną się czerwoną burżuazją, ale nieoficjalnie. Oficjalnie będą sobie wypłacać suche premie za troskę z jaka pochylają się nad ciężka dola ludu pracującego miast i wsi. Rosnące poparcie dla Konfederacji świadczy o tym, że młodzi bardziej boją się bolszewików niż faszystów.
              • m.c.hrabia Re: Okrągła rocznica 23.07.23, 14:59
                oby.watel napisał:

>
                Oficjalnie będą sobie wypłacać suche premie za
                > troskę z jaka pochylają się nad ciężka dola ludu pracującego miast i wsi.
                >

W oświadczeniu za 2019 r. zarobki oscylujące wokół 200 tys. zł wykazał już nie tylko on, ale także inni posłowie: Marcelina Zawisza, Maciej Konieczny i Paulina Matysiak. Z wypowiedzi przedstawicieli partii wynikało, że wypłacono im jednorazowe wyższe wynagrodzenia, podobnie jak innym członkom zarządu partii, nie będącym posłami.
                • oby.watel Re: Okrągła rocznica 23.07.23, 15:34
                  m.c.hrabia napisał:

> W oświadczeniu za 2019 r. zarobki oscylujące wokół 200 tys. zł wykazał już n
                  > ie tylko on, ale także inni posłowie: Marcelina Zawisza, Maciej Konieczny i Pau
                  > lina Matysiak. Z wypowiedzi przedstawicieli partii wynikało, że wypłacono im je
                  > dnorazowe wyższe wynagrodzenia, podobnie jak innym członkom zarządu partii, nie
                  > będącym posłami.

Pytanie brzmi: jeśli towarzysze nie mając władzy zachowują się jak czerwona burżuazja i nie mają żadnych oporów przed przytuleniem setek tysięcy, to co ich powstrzyma przed przejęciem środków produkcji i staniem się czerwoną burżuazją? Przecież głoszą dokładnie te same hasła co bolszewicy. Sądząc po wynikach sondaży młodzież ze strachu przed powrotem komuny woli głosować na Konfederację. Warto by było zbadać, czy pozbycie się Razem nie poprawiłoby aby notowań Lewicy.
                • oby.watel Re: Okrągła rocznica 23.07.23, 16:48
                  W Zielonej Górze zawiązał się swoisty sojusz Lewicy z PiS-em. Lewicowy prezydent wraz z towarzyszami z PiS-u najpierw zlekceważył wyrok sądu, a potem naskoczył na marszałka województwa, która domaga się informacji i działań.
        • szczypawka.jadowita Re: Okrągła rocznica 23.07.23, 15:56
          [tak jak dziś] Lewica Razem z PISem

Pod jej rządami lud pracujący miast i wsi będzie pił najdroższe szampany ustami swoich przedstawicieli.
          I będzie podróżował po całym świecie w osobach Biedronia i Śmiszka.
          Zabawne, co?
          • no-popis Re: Okrągła rocznica 24.07.23, 08:16
            szczypawka.jadowita napisała:

> [tak jak dziś] Lewica Razem z PISem

> Pod jej rządami lud pracujący miast i wsi będzie pił najdroższe szampany ustam
            > i swoich przedstawicieli.
            W SOWA i Przyjaciele?
    • szczypawka.jadowita Re: Okrągła rocznica 22.07.23, 20:33
      Ludzie dobrej woli wszystkich krajów łączcie się!
      Wzywamy was do wydajnej pracy w soboty, a już najbardziej 1 maja.
    • pies.na.czarnych Re: Okrągła rocznica 23.07.23, 00:06
      Niedługo wszystkie dni tygodnia będą wolne. AI będzie za nas robiła, a nawet wony za nas będzie prowadziła. Produckją chipsów tez się zajmie.
      • snajper55 Re: Okrągła rocznica 23.07.23, 00:18

> Niedługo wszystkie dni tygodnia będą wolne. AI będzie za nas robiła, a nawet wo
        > ny za nas będzie prowadziła.

Chyba nie myslisz, że ludzie wydający miliardy na autonomiczne pojazdy robią to z myślą o autonomicznyvh autobusach szkolnych?

S.
        • pies.na.czarnych Re: Okrągła rocznica 23.07.23, 01:24
          Najgorsze jest to, ze wojsko ma swoją AI. Zastanawiałeś się nad tym do czego to może doprowadzić?
        • oby.watel Re: Okrągła rocznica 23.07.23, 11:43
          snajper55 napisał:

> Chyba nie myslisz, że ludzie wydający miliardy na autonomiczne pojazdy robią to
          > z myślą o autonomicznyvh autobusach szkolnych?

Czy w tym pytaniu kryje się jakaś myśl, a jeśli tak, to jaka? Pojazdy autonomiczne mają na celu zautomatyzowanie transportu. Przewóz dzieci mieści się w tym pojęciu. Problemem jest los setek tysięcy kierowców.
          • pies.na.czarnych Re: Okrągła rocznica 23.07.23, 11:50
            Kiedys po wynalezieniu maszyny parowej również pracownicy bali się o swój los. Przyszłość pokazała, ze niepotrzebnie się martwili.
            Problemem nie jest przejęcie miejsc pracy przez AI. Problemem jest co zrobić z ludźmi, którzy bez pracy będą się nudzić. Obecnie żadne państwo nie jest w stanie zapewnić zajęcia dużej ilości ludzi, którzy nagle zostaliby pozbawieni pracy, która obecnie zajmuje im dużą części ich czasu.
            • szczypawka.jadowita Re: Okrągła rocznica 23.07.23, 14:28
              Czy ja wiem, czy nie jest w stanie? Jest w stanie, do tego w sposób pożyteczny i mądry:
              - opieka nad ludźmi niepełnosprawnymi, starymi etc,
              - opieka nad dziećmi ludzi, których pracy nie wykona maszyna (jako część rekompensaty za pracowanie i utrzymywanie reszty),
              - rozbudowane usługi w oświacie (mniej uczniów na nauczyciela), ochronie zdrowia, publiczne.

Bardzo dużo etatów by to było.
              • pies.na.czarnych Re: Okrągła rocznica 23.07.23, 14:36
                Chodzi o to kto zaopiekuje się młodymi ludźmi bez pracy mającymi środki na utrzymanie. AI będzie na nich przecież pracowała rekami robotów. Wiadomo, ze jak młodzież się nudzi ro różne głupie pomysły wpadają im do głowy.
                • szczypawka.jadowita Re: Okrągła rocznica 23.07.23, 14:40
                  Właśnie dla nich będzie praca, jak wyżej (przynajmniej pierwsze dwie pozycje). Także możliwość zdobywania nowych potrzebnych kwalifikacji.
                  • pies.na.czarnych Re: Okrągła rocznica 24.07.23, 08:55
                    szczypawka.jadowita napisała:

> Właśnie dla nich będzie praca, jak wyżej (przynajmniej pierwsze dwie pozycje).
                    > Także możliwość zdobywania nowych potrzebnych kwalifikacji.
                    >

Setki milionów nianiek i opiekunów staruszków? :)
                    W tej chwili nie ma bazy nawet dla wszystkich staruszków i małych dzieci.
                • oby.watel Re: Okrągła rocznica 23.07.23, 14:56

> Chodzi o to kto zaopiekuje się młodymi ludźmi bez pracy mającymi środki na utrz
                  > ymanie. AI będzie na nich przecież pracowała rekami robotów. Wiadomo, ze jak mł
                  > odzież się nudzi ro różne głupie pomysły wpadają im do głowy.

Problem polega na tym, że młodzi są coraz głupsi, ponieważ nie używają mózgów, nie uczą się, bo po co, skoro cała wiedza jest w telefonie. Organy nieużywane obumierają. To oznacza koniec ludzkości jeśli nie z powodu globalnego ocieplenia, to z powodu globalnego ocipienia.
          • x2468 Re: Okrągła rocznica 23.07.23, 16:18
            Jak na teraz to problemem jest brak kierowców.
    • szczypawka.jadowita Re: Okrągła rocznica 23.07.23, 15:48
      Ojciec Narodu daje!
      Lewica Razem z PISem. Z PISem, ePISkopatem i OI.
    • adam.eu Re: Okrągła rocznica 24.07.23, 08:48
      Szkoda, bo nie mam szans na doczekanie okrąglejszej
      SETNEJ ROCZNICY pierwszej wolnej soboty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka