Dodaj do ulubionych

Brakuje mi wiedzy :(

12.11.23, 14:13
Nie znam żadnego państwa, w której jego elity nie byłyby znacznie zamożniejsze niż reszta społeczenstwa. Na próżno szukałem jakiegoś przykładu nawet w historii starożytnej.

Może ktoś forumowiczów zna taki przykład i zechce go przytoczyć?

Problem ten zainteresował mnie ponieważ pragnę zgłębić powody dlaczego we współczesnym Świecie forsuje się powszechnie wartości demokratyczne, które podobno najpełniej reprezentują właśnie elity.
Obserwuj wątek
    • oby.watel Re: Brakuje mi wiedzy :( 12.11.23, 14:15
      A sprawdziłeś w słowniku co kryje się pod pojęciem "elita"?
    • mazala2 Re: Brakuje mi wiedzy :( 12.11.23, 14:18
      Oczywście.

Nawet w słynnych "Stu zabobonach " I.M.Bocheńskiego
      • oby.watel Re: Brakuje mi wiedzy :( 12.11.23, 14:28
        mazala2 napisał:

> Oczywście.

I co? Można mówić o elicie biedoty czy głupoty?
        • mazala2 Re: Brakuje mi wiedzy :( 12.11.23, 14:39
          oby.watel napisał:

> mazala2 napisał:
          >
          > > Oczywście.
          >
          > I co? Można mówić o elicie biedoty czy głupoty?
          >

Mówić można, jak zapewne wiesz, o wszystkim. Jednak do elity przyjęło się zaliczać najlepszych. Najlepsi głupcy i najlepsi biedacy nigdy nie byli zaliczani do elity.
          A jednak często ich w życiu spotkać można. Nie tylko w Sejmie ale i na FK.

PS

Pamiętam o sobie.
          • j-k glupota nie jest karalna 12.11.23, 14:52
            mazala2 napisał:

Jednak do elity przyjęło się zaliczać najlepszych.
            Najlepsi głupcy i najlepsi biedacy nigdy nie byli zaliczani do elity.
            > A jednak często ich w życiu spotkać można. Nie tylko w Sejmie ale i na FK.

1. glupota nie jest karalna

2. ponadto w spoleczenstwie wolnosciowo-demokratycznym nie moze byc powodem do jakiejkolwiek DYSKRYMINACJI

(poza dyskryminacja towarzyska :)
            • mazala2 Re: glupota nie jest karalna 12.11.23, 15:36
              j-k napisał:

> 1. glupota nie jest karalna

A mądrość bywa i to często.

• a.jej.rkoniak Re: glupota nie jest karalna 16.11.23, 10:35
              to ma nawet swoją nazwę
              The tyrany of the minority
              (między nami wykształconymi)
              • stefan4 Re: glupota nie jest karalna 16.11.23, 10:46
                a.jej.rkoniak:
                > to ma nawet swoją nazwę
                > The tyrany of the minority

To jest pleonazm: tradycyjna tyrania to zawsze rządy mniejszości:
                    A tyrant (from Ancient Greek τύραννος (túrannos) 'absolute ruler'),
                    in the modern English usage of the word, is an absolute ruler who is
                    unrestrained by law, or one who has usurped a legitimate ruler's
                    sovereignty.

Jeden absolute ruler to zawsze minority.

Takie użycia tego terminu jak ,,tyrania większości'', albo ,,tyrania mody'' to już jest twórcze robienie gry słów z oksymoronu.

a.jej.rkoniak:
                > (między nami wykształconymi)

(... przynajmniej na poziomie Wikipedii)

- Stefan
          • oby.watel Re: Brakuje mi wiedzy :( 12.11.23, 14:56
            mazala2 napisał:

> Mówić można, jak zapewne wiesz, o wszystkim. Jednak do elity przyjęło się zalic
            > zać najlepszych. Najlepsi głupcy i najlepsi biedacy nigdy nie byli zaliczani d
            > o elity.
            > A jednak często ich w życiu spotkać można. Nie tylko w Sejmie ale i na FK.

Czyli możemy uznać, że sam sobie odpowiedziałeś na zadane w poście założycielskim pytanie. Elity z definicji znajdują się na szczycie — finansowym, naukowym itp.
            • mazala2 Re: Brakuje mi wiedzy :( 12.11.23, 16:36
              oby.watel napisał:

> mazala2 napisał:
              >
              > > Mówić można, jak zapewne wiesz, o wszystkim. Jednak do elity przyjęło się
              > zalic
              > > zać najlepszych. Najlepsi głupcy i najlepsi biedacy nigdy nie byli zalic
              > zani d
              > > o elity.
              > > A jednak często ich w życiu spotkać można. Nie tylko w Sejmie ale i na FK
              > .
              >
              > Czyli możemy uznać, że sam sobie odpowiedziałeś na zadane w poście założycielsk
              > im pytanie. Elity z definicji znajdują się na szczycie — finansowym, naukowym i
              > tp.
              >

Czy więc kierują się elity, że tak chętnie pragną dbać o dobro biednego suwerena?
              • oby.watel Re: Brakuje mi wiedzy :( 12.11.23, 16:53
                mazala2 napisał:

> Czy więc kierują się elity, że tak chętnie pragną dbać o dobro biednego suwer
                > ena?

Zależy od elit. W Korei Północnej na przykład potrzebą posiadania poddanych. W państwach demokratycznych bogactwo ogółu przekłada się na bogactwo władzy. Na przykład w bogatej Unii poseł dostaje taką dietę, a której polski poseł może pomarzyć. A i tak poseł w III RP ma o niebo więcej niż poseł w PRL-u.
              • snajper55 Re: Brakuje mi wiedzy :( 12.11.23, 16:54
                mazala2 napisał:

> Czy więc kierują się elity, że tak chętnie pragną dbać o dobro biednego suwer
                > ena?

A chcą??? Czy elity piłkarskie chcą dbać o dobro suwerena? Elity naukowe? Elity artystyczne?

S.
                • oby.watel Re: Brakuje mi wiedzy :( 12.11.23, 17:06
                  snajper55 napisał:

> A chcą??? Czy elity piłkarskie chcą dbać o dobro suwerena? Elity naukowe? Elity
                  > artystyczne?

Brawo szczelec! Pozamiatałeś!

> S.

Oh yes!
                • mazala2 Re: Brakuje mi wiedzy :( 12.11.23, 17:27
                  snajper55 napisał:

> mazala2 napisał:
                  >
                  > > Czy więc kierują się elity, że tak chętnie pragną dbać o dobro biednego
                  > suwer
                  > > ena?
                  >
                  > A chcą??? Czy elity piłkarskie chcą dbać o dobro suwerena? Elity naukowe? Elity
                  > artystyczne?
                  >
                  > S.

Wszyscy czołowi politycy w Polsce zapewniają, że dla dobra społeczeństwa-wyborców sięgają po władzę.
                  • snajper55 Re: Brakuje mi wiedzy :( 16.11.23, 12:17
                    mazala2 napisał:

> Wszyscy czołowi politycy w Polsce zapewniają, że dla dobra społeczeństwa-wyborc
                    > ów sięgają po władzę.

Ale politycy nie są żadna elitą. Czy na przyklad Suski czy Duda to elita? A w jakiej dziedzinie są oni najlepsi? W dmuchaniu kraba?

S.
                    • mazala2 Re: Brakuje mi wiedzy :( 16.11.23, 13:35
                      snajper55 napisał:

> mazala2 napisał:
                      >
                      > > Wszyscy czołowi politycy w Polsce zapewniają, że dla dobra społeczeństwa-
                      > wyborc
                      > > ów sięgają po władzę.
                      >
                      > Ale politycy nie są żadna elitą.

W pewnym sensie są. Bo szefowie partii wybierają najlepszych. Ty też dokonałeś takiego wyboru bo wskażał ci najlepszego przedstawiciel odchodzącej władzy

Czy na przyklad Suski czy Duda to elita?

Wśród zwolenników prawicy są członkami politycznej elity

A w
                      > jakiej dziedzinie są oni najlepsi?

Wśród innych polityków prawicy są za takich uważani i dlatego należą do kierownictwa partyjnego. Identycznie jest po stronie politycznyh przeciwników.
                      Natomiast interesującym jest kto i na jakiej podstawie uznał Naczelnego Wyborczej za najwybitniejszego członka elity medialnej służacej pokojowej transformacji ustrojowej.

W dmuchaniu kraba?

???
                      >
                      > S.
    • j-k cale szczescie - aby rzadzic... 12.11.23, 14:48
      nie trzeba przynalezec do zadnej elity.

wystarczy miec parcie na koryto i odpowiednie znajomosci.

ERGO: - jak wiec widzisz - sa rozne sposoby i rozne drogi dojscia do wiekszych pieniedzy.

• mazala2 Re: cale szczescie - aby rzadzic... 12.11.23, 15:39
        j-k napisał:

> nie trzeba przynalezec do zadnej elity.
        >
        > wystarczy miec parcie na koryto i odpowiednie znajomosci.
        >
        >
        > ERGO: - jak wiec widzisz - sa rozne sposoby i rozne drogi dojscia do wiekszych
        > pieniedzy.
        >

Zaczyna mi coś świtać : czy chcesz powiedzieć, że dążenie w życiu do większych pieniędzy jest wyrazem głupoty?
        • j-k Re: cale szczescie - aby rzadzic... 12.11.23, 15:49
          mazala2 napisał:
          > Zaczyna mi coś świtać : czy chcesz powiedzieć, że dążenie w życiu do większych
          > pieniędzy jest wyrazem głupoty?

nie.

jest wyrazem SILY wlasnego PRAGNIENIA
          - zeby dojsc do pieniedzy, - gdy sie nie ma talentu i pracowitosci

- aby dojsc do pieniedzy najuczciwsza drooga.
          • mazala2 Re: cale szczescie - aby rzadzic... 12.11.23, 16:38
            j-k napisał:

> mazala2 napisał:
            > > Zaczyna mi coś świtać : czy chcesz powiedzieć, że dążenie w życiu do więk
            > szych
            > > pieniędzy jest wyrazem głupoty?
            >
            >
            > nie.
            >
            > jest wyrazem SILY wlasnego PRAGNIENIA
            > - zeby dojsc do pieniedzy, - gdy sie nie ma talentu i pracowitosci
            >
            > - aby dojsc do pieniedzy najuczciwsza drooga.

Nie sądzisz , ze to jednak zbyt mętne wyjaśnienie?
            • j-k nie sadze... 12.11.23, 16:44
              mazala2 napisał:
              > Nie sądzisz , ze to jednak zbyt mętne wyjaśnienie?

nie sadze..

zycie nie jest prosta droga (nawet jesli taka "pod gorke")

ale droga pelna meandrow , na ktorej niejednokrotnie trzeba zrobic krok do tylu,

by potem moc zrobic dwa do przodu...
              • mazala2 Re: nie sadze... 12.11.23, 16:46
                j-k napisał:

> mazala2 napisał:
                > > Nie sądzisz , ze to jednak zbyt mętne wyjaśnienie?
                >
                >
                > nie sadze..
                >
                > zycie nie jest prosta droga (nawet jesli taka "pod gorke")
                >
                > ale droga pelna meandrow , na ktorej niejednokrotnie trzeba zrobic krok do tylu
                > ,
                >
                > by potem moc zrobic dwa do przodu...

Skąd wiadomo gdzie w życiu jest ów przód?

Gdzie drogowskaz?
                • j-k sadze... 16.11.23, 14:36
                  mazala2 napisał:

> Skąd wiadomo gdzie w życiu jest ów przód?
                  >
                  > Gdzie drogowskaz?

jak sie nie obrocisz - zad masz zawsze z tylu.

i on ci wskazuje anty-kierunek :)

• bknbknbkn Re: Brakuje mi wiedzy :( 12.11.23, 14:51
      Oj , zakonniku gdyński
      Jak się stódióje bajkologię to znaczy teologię to wtedy można powiedzieć "brakuje mi wiedzy"

• behemot17-13 Re: Brakuje mi wiedzy :( 12.11.23, 14:59
      Miałeś szansę gościu z Gdańska zaistnieć w elicie, zbierać plony swojego geniuszu. Ale nie, uparłeś się by być wiecznie pokrzywdzonym przez tego wstrętnego Michnika, produkować się na tym niszowym forum jak sam napisałeś. Cóż, nie współczuję, bieda ma różne oblicza.
      • bknbknbkn Re: Brakuje mi wiedzy :( 12.11.23, 15:04
        Gdynia nie Gdańsk
        • behemot17-13 Re: Brakuje mi wiedzy :( 12.11.23, 15:11
          Bez znaczenia.
        • m.c.hrabia Re: Brakuje mi wiedzy :( 12.11.23, 15:12
          i tu i tu skleroza ta sama
          • mazala2 Re: Brakuje mi wiedzy :( 12.11.23, 15:26
            m.c.hrabia napisał:

> i tu i tu skleroza ta sama
            >

Gratuluję świetnej kondycji umysłu.
      • mazala2 Re: Brakuje mi wiedzy :( 12.11.23, 15:20
        behemot17-13 napisał:

> Miałeś szansę gościu z Gdańska zaistnieć w elicie, zbierać plony swojego genius
        > zu. Ale nie, uparłeś się by być wiecznie pokrzywdzonym przez tego wstrętnego Mi
        > chnika, produkować się na tym niszowym forum jak sam napisałeś. Cóż, nie współc
        > zuję, bieda ma różne oblicza.

Prof/ Woland wie o Twoich wygłupach i to przy tak wyrafinowanej i wrażliwej publiczności?
        • behemot17-13 Re: Brakuje mi wiedzy :( 12.11.23, 15:37
          Kot jak kot. Wie, nie wie, nie istotne, tyczy Wolanda
          • mazala2 Re: Brakuje mi wiedzy :( 12.11.23, 15:42
            behemot17-13 napisał:

> Kot jak kot. Wie, nie wie, nie istotne, tyczy Wolanda

Przecież, Drogi Behemocie, Oni są jednym ale za swoje czyn odpowiadają oddzielnie. . Wróć do lektury!
            • behemot17-13 Re: Brakuje mi wiedzy :( 12.11.23, 16:01
              Za swoje czyny odpowiadają ..Niekoniecznie, Nie ma czegoś takiego jak oddzielnie, no nie ma. Otoczenie, zespół, presja. naciski, racja mniej czy bardziej.
              Wróć do lektury, bo ja wracałem wielokrotnie i z przyjemnością.
              • mazala2 Re: Brakuje mi wiedzy :( 12.11.23, 16:30
                Także często wracam do fragmentów , które pchną aktualnością. :)
                Czytałeś "Homo Deus"
                • behemot17-13 Re: Brakuje mi wiedzy :( 12.11.23, 16:34
                  Nie czytałem.
    • pies.na.czarnych Re: Brakuje mi wiedzy :( 12.11.23, 15:15
      > Nie znam żadnego państwa, w której jego elity nie byłyby znacznie zamożniejsze niż reszta społeczenstwa.

Bogaci członkowie elit dopuszczeni do rządzenia nią są problemem. Problemem są gołodupcy dopuszczeni przez suwerena do władzy, którzy dzięki temu nagle zaczynaja się bogacić.
      • mazala2 Re: Brakuje mi wiedzy :( 12.11.23, 15:25
        pies.na.czarnych napisała:

> > Nie znam żadnego państwa, w której jego elity nie byłyby znacznie zamożni
        > ejsze niż reszta społeczenstwa.
        >
        > Bogaci członkowie elit dopuszczeni do rządzenia nią są problemem. Problemem są
        > gołodupcy dopuszczeni przez suwerena do władzy, którzy dzięki temu nagle zaczyn
        > aja się bogacić.
        >

No t nie stają się już problemem a przeciwnie problem zaczyna być rozwiazywany niejao automatycznie. Bogatych przybywa a liczba ubogich maleje,

Ogłoś swój argument. Czeka nagroda i to pewna. Schyl się tylko po nią :).

PS

Zoofilia to wyraz miłości czworonogów
      • j-k bywa rowniez odwrotnie 12.11.23, 15:34
        pies.na.czarnych napisała:
        > Bogaci członkowie elit dopuszczeni do rządzenia nią są problemem.

- moga byc problemem, bo maja juz pieniadze i chca realizowac rozne swoje fanaberie i widzimisie...

Problemem są gołodupcy dopuszczeni przez suwerena do władzy, którzy dzięki temu nagle zaczyn
        > aja się bogacić.

- nie sa wlasnie dlatego problemem, bo chca dojsc do pieniedzy.
        wiec na realizacje swoich "idee fixe" nie maja mozliwosci, lecz musza sie dostosowac do otoczenia
        - by moc sie utrzymac przy Wladzy i moc sie dorobic.

• dunajec1 Re: bywa rowniez odwrotnie 12.11.23, 16:03
          "O pierwszy milion nie pytajcie, od reszty placilem juz podatki". Byl taki co to powiedzial.
          Ale u nas na pierwszym miejscu to jest Zlodziejstwo a potem rzadzenie bedac juz "elita".
    • m.c.hrabia Re: Brakuje mi wiedzy :( 12.11.23, 15:57
      wagary, ćpanie, robią swoje.
    • stefan4 Re: Brakuje mi wiedzy :( 16.11.23, 09:23
      mazala2:
      > Nie znam żadnego państwa, w której jego elity nie byłyby znacznie zamożniejsze
      > niż reszta społeczenstwa. Na próżno szukałem jakiegoś przykładu nawet w
      > historii starożytnej.

Przy żonglerce tak mętnymi i niezdefiniowanymi pojęciami można wszystko udowodnić, albo też wszystkim się zadziwić, zależnie od ostatnich wskazań Partii.

Co rozumiesz przez ,,elitę''? Jeśli masz na myśli znacznie zamożniejszych od średniej, to teza jest tautologiczna: ,,Nie znam żadnego państwa, w której znacznie zamożniejsi nie byliby znacznie zamożniejsi niż reszta społeczeństwa''. A jeśli masz na myśli elity kulturalne/naukowe/moralne itp., to teza jest fałszywa: przez całe wieki artyści byli wędrownymi bajarzami i rzemieślnikami niewiele różniącymi się od żebraków, albo najwyżej służącymi w domu bogatych ,,mecenasów''; uczeni podobnie.

I co to znaczy ,,znacznie''? Czy mając komputer do pisania mejli jestem znacznie zamożniejszy od towarzysza Kaczyńskiego Jarosława, piszącego listy papierowe stalówką moczoną w kałamarzu, czy tylko trochę zamożniejszy? A czy w średniowieczu posiadacz kałamarza, w którym mógł umoczyć gęsie pióro i napisać na pergaminie list, był znacznie zamożniejszy od nieposiadacza, który musiał pieszo (lub konno) udać się do adresata i przekazać mu wiadomość ustnie?

- Stefan
      • melikles Re: Brakuje mi wiedzy :( 16.11.23, 09:50
        Wędrowni/nadworni artyści nigdy nie kwalifikowali się do elit. Elitą kulturalną/artystyczną w dawnych czasach byli bogaci, wykształceni sponsorzy, zatrudniający takich artystów na swoich dworach. Mecenas w starożytnym Rzymie, Medyceusze we Florencji itd....
        • stefan4 Re: Brakuje mi wiedzy :( 16.11.23, 10:25
          melikles:
          > Wędrowni/nadworni artyści nigdy nie kwalifikowali się do elit. Elitą kulturalną/artystyczną
          > w dawnych czasach byli bogaci, wykształceni sponsorzy, zatrudniający takich artystów
          > na swoich dworach.

Przy takim rozumieniu pojęcia ,,elita'' pytanie Mazali2 jest tautologiczne. Jeśli do elity wpuszczasz tylko bogatych, którzy posiadają dwory i jeszcze stać ich na zatrudnienie ,,nieproduktywnej'' służby artystycznej, tak tylko z kaprysu lub ad maiorem Dei gloriam, to nie możesz dziwić się, że te elity są znacznie zamożniejsze niż reszta społeczeństwa.

Ale nie to miało na myśli PiS, kiedy występowało przeciwko ,,elitom''. Im chodziło raczej o przywódców nieformalnych, za którymi ludzie szli z powodu przekonań. Przez wdrukowanie poddanym związku między przewodnictwem moralnym a nadzwyczajną zamożnością można było podważać ich jako wzorce dla ludu. Taki związek raczej nie istnieje, ale jest nadzieja, że lud (część ludu) kupi.

Myślę, że wprowadzający post Mazali2 pochodzi właśnie z tej partyjnej tradycji.

- Stefan
          • melikles Re: Brakuje mi wiedzy :( 16.11.23, 10:37
            Odnosiłem się to elit "artystycznych". Do pewnego czasu artyści nawet genialni i sławni byli po prostu najemnikami na usługach bogatych mecenasów. Zmienił się to dopiero w 20 wieku kiedy niektórzy artyści zaczęli pracować na własnych rachunek. Zwłaszcza w popkulturze, aczkolwiek nie tylko. Andy Warhol, Pavarotti, Domingo, Banksy, słyni aktorzy i rockmeni itd itd. Tu już można mówić o elicie finansowo-artystycznej..

No i w peerelu artyści w definicji byli specyficzną "elitą". Nawet gdyby nie mieli w ogóle talentu i chodzili w łachmanach, ale to był specyficzny kult "inteligenckości"

A bełkot autora wątku można zostawić z boku, niczym nie zaskoczył na plus. Trzyma swój poziom.
            • aga-kosa Re: Brakuje mi wiedzy :( 16.11.23, 11:06
              Jak u nas była "zmiana" ustroju, w jednym z ostatnich odcinków"Matysiakowie" do Wisi przyszedł cieć Raczka i zapytał: _ Pani Wisiu, ile nas to będzie kosztować?
              - Co ma kosztować ? - zapytała Wisia Matysiakowa
              - Ci starzy już się dorobili i być może teraz na nas by pracowali, a tak przyjdą nowi i też będą chcieli się wzbogacić
              Oj miał rację stary Rączka. Miał :( aga
              • stefan4 Re: Brakuje mi wiedzy :( 16.11.23, 11:34
                aga-kosa:
                > - Ci starzy już się dorobili i być może teraz na nas by pracowali

Ja to słyszałem w formie dowcipu o wybieraniu sołtysa: ,,Ja już się na was dorobiłem, dom postawiłem, kombajn kupiłem, córkę dobrze wydałem za mąż
                • mazala2 Re: Brakuje mi wiedzy :( 16.11.23, 12:13
                  stefan4 napisał:

> aga-kosa:
                  > > - Ci starzy już się dorobili i być może teraz na nas by pracowali
                  >
                  > Ja to słyszałem w formie dowcipu o wybieraniu sołtysa: ,,Ja już się na was doro
                  > biłem, dom postawiłem, kombajn kupiłem, córkę dobrze wydałem za mąż
      • mazala2 Re: Brakuje mi wiedzy :( 16.11.23, 13:39
        Przyswoiłeś i chwalisz się zasadami Czystej Formy w rozmowie?

Potrafię robić to lepiej znacznie i milczę. Nie musisz brać przykładu ale naśladuj mądrzej lub głupiej.
        • mateusz.urbanski Re: Brakuje mi wiedzy :( 16.11.23, 14:09
          mazala2 napisał:

> Przyswoiłeś i chwalisz się zasadami Czystej Formy w rozmowie?
          >
          W pisowni chyba bardziej 🤔

> Potrafię robić to lepiej znacznie i milczę. Nie musisz brać przykładu ale naśla
          > duj mądrzej lub głupiej.
          >
          Ale brakuje Ci wiedzy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka