ktos_z_kosmosu Re: TAK dla CPK 13.02.24, 21:31 Wspierani przez pisich lobbyści branż budowlanych i pokrewnych, jadą w tym wątku ostro. Z publikowanych wyliczeń wynika, że by zrealizować pomysł z CPK, każdego Polaka w wieku produkcyjnym, ta inwestycja może kosztować 17'000 PLN. Są nawet tacy, którzy znając rynki i spryt przedsiębiorców, twierdzą, ze podana kwota to minimum. Niezły grosz, co nie kolego oleg3? A teraz kolego oświeć mnie jaką branżę reprezentujesz. Śmiało, nie wstydź się. Z ciekawości pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: TAK dla CPK 14.02.24, 07:35 ktos_z_kosmosu napisał: > A teraz kolego oświeć mnie jaką branżę reprezentujesz. Śmiało, nie wstydź się. > Z ciekawości pytam. Jestem Włóczykij, pracuję dla Muminków. Odpowiedz Link Zgłoś
ktos_z_kosmosu Re: TAK dla CPK 14.02.24, 10:16 oleg3 napisał: > Jestem Włóczykij, pracuję dla Muminków. Pytałem retorycznie. Być można kim się chce. To nie jest ważne. Ważne jest tyko to, czy będąc Muminkiem po 15 października 2023, załapiesz się na złotą żyłę zwaną zamówieniami publicznymi, czy się nie załapiesz. Tu w kwestii osiem lat rządzących Polską Muminków mam pewne obiekcje. Zastanawiam się kto po nich? Tego nie wiem, może Smerfy? Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: TAK dla CPK 14.02.24, 22:23 Zgoda, ale potencjalne zyski też będą szły w miliardy. Odpowiedz Link Zgłoś
ktos_z_kosmosu Re: TAK dla CPK 14.02.24, 22:48 tapatik napisał: > Zgoda, ale potencjalne zyski też będą szły w miliardy. Kiedyś chłopaki względem Twojego hurra optymizmu, by Ci przytoczyli stare powiedzonko. "Myślał indyk o niedzieli, a w sobotę łeb ucięli". Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: TAK dla CPK 14.02.24, 23:44 tapatik napisał: > Zgoda, ale potencjalne zyski też będą szły w miliardy. Jak duże są potencjalne zyski z przekopu Mierzei? Czy CPK nie jest takim zwielokrotnionym, jeśli chodzi o koszty, przekopem? Jakie są potencjalne zyski lotniska w Radomiu? Może już dosyć tych pislamskich pomysłów? S. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 CPK a teoria przemian energetycznych 15.02.24, 08:32 tapatik: > Zgoda, ale potencjalne zyski też będą szły w miliardy. A da się te potencjalne zyski jakoś zmienić w kinetyczne? Czy też pozostaną one potencjalnymi po wsze czasy? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
niegracz Re: TAK dla CPK 14.02.24, 10:07 NIE dla CPK megalomania produkcja hałasu, smrodu, betonoza w imię czego ? jak twierdzą niektórzy uzasadnieniem jest np. to: Bazyli 1969 uważa że uzasadnieniem jest to że z innych lotnisk nie doleci sie bezpośrednio do Bangkoku czy Caracas rzeczywiście.. loty do Bangkoku czy Caracas to ważna potrzeba którą koniecznie trzeba zaspokoić... inni podkreslaja niezbędnosc przywożenia samolotami towarów..bo trzeba przywozić 2 mln ton badziewia z Chin inni mówią jeszcze o zyskach ..a o stratach ? - przecież dalekie wyloty to duże wydatki Polaków poza granicami kraju to wypływ kasy z kraju - jaki byłby końcowy bilans ?? policzył ktoś ? jeśli pominąć już kwestie ekologii warunków życia w rejonie CPK ... Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Rząd "wykaże najlepszą wolę" 14.02.24, 13:07 ... premier Donald Tusk zadeklarował na posiedzeniu Rady Gabinetowej, że rząd "wykaże najlepszą wolę" i wspólnie z prezydentem Andrzejem Dudą będzie "dalej monitorować" kwestię Centralnego Portu Komunikacyjnego "nie po to, żeby blokować, czy zatrzymać". – Chcemy rozwoju infrastruktury komunikacyjnej, lotniczej i kolejowej. Ale ponieważ mówimy o gigantycznych pieniądzach - i o kwestii fundamentalnej, jak pan prezydent zauważył, bezpieczeństwa - chcemy, żeby grosz publiczny został wydany racjonalnie, mądrze – podkreślił szef rządu. W sondażu, który publikuje w środę "Rzeczpospolita" 36,1 proc. ankietowanych zadeklarowało, że "zdecydowanie" opowiada się za kontynuacją budowy. 22,1 proc. respondentów było "raczej za". Zdecydowanie przeciwko dalszej budowie opowiedziało się 15,2 proc. ankietowanych, 8 proc. wybrało odpowiedź "raczej nie". Gazeta zwraca uwagę na 18,6 proc. odsetek niezdecydowanych. Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Rząd "wykaże najlepszą wolę" 14.02.24, 13:53 > rząd "wykaże najlepszą wolę" :))) Cokolwiek oznacza ta dobra wola. Najpierw trzeba sporządzić bilans strat i zysków, a później się zobaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Rząd "wykaże najlepszą wolę" 14.02.24, 16:35 oleg3 napisał: > W sondażu, który publikuje w środę "Rzeczpospolita" 36,1 proc. ankietowanych z > adeklarowało, że "zdecydowanie" opowiada się za kontynuacją budowy. 22,1 proc. > respondentów było "raczej za". > > Zdecydowanie przeciwko dalszej budowie opowiedziało się 15,2 proc. ankietowanyc > h, 8 proc. wybrało odpowiedź "raczej nie". Gazeta zwraca uwagę na 18,6 proc. od > setek niezdecydowanych. Może zróbmy sondaż jaki powinien być podatek dochodowy w pierwszym przedziale dochodowym - 0%, 10% czy 15%? S. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Rząd "wykaże najlepszą wolę" 14.02.24, 17:39 snajper55 napisał: > Może zróbmy sondaż jaki powinien być podatek dochodowy w pierwszym przedziale > dochodowym - 0%, 10% czy 15%? Dobrodusznie zakładam, że tym razem, wyjątkowo!, nie wywalisz mojej odpowiedzi w kosmos. Jeżeli to zrobisz - twoje zbójeckie prawo. Ja już nigdy nie odpowiem na twój post. Ad rem Sondaż w sprawie CPK nic nie wnosi w sensie prawym. Za to wiele wnosi do polityki. Twój kontrprzykład jest żartem, a może wręcz próbą manipulacji. Co to jest "pierwszy przedział dochodowy"? Ustalimy go na 10 tys. czy 10 mln rocznie? W przypadku CPK jesteś za albo przeciw. Oczywiście samo pojęcie "CPK" trzeba doprecyzować. Czy idzie o Lotnisko czy o całokształt (lotnisko, koleje, drogi) czy wręcz o tworzenie megamiasta W-wa - Łódź. Czy idzie o kilka lat czy o dziesięciolecia. Czy idzie o teraz czy o przyszłość? Ja odpowiadam TAK. Idzie o przyszłość. I w doopie mam czy to projekt PO czy jest to projekt pisowski. Projekt musi być ponadpartyjny i realizowany przez dziesięciolecia. Oczywiście jest to projekt niemiły Berlinowi. Mamy teraz okienko czasowe (osłabienie Niemiec, kłopoty niemieckiej gospodarki, Ukraina) by wystartować. Odpowiedz Link Zgłoś
ktos_z_kosmosu Re: Rząd "wykaże najlepszą wolę" 14.02.24, 20:57 oleg3 napisał: > ... premier Donald Tusk zadeklarował na posiedzeniu Rady Gabinetowej, że rząd > "wykaże najlepszą wolę" i wspólnie z prezydentem Andrzejem Dudą będzie "dalej monitorować" kwestię Centralnego Portu Komunikacyjnego Mam nadzieję, że ze strony Tuska, to tylko politykowanie i gra na czas by precyzyjnie wyliczyć koszty względem zysków, też czyich zysków i w ogóle by zbadać nastroje i siły konkurentów. Brać należy też pod uwagę opcję budowy CPK tylko po to, by na czas budowy wspomóc kulejące w kraju podmioty gospodarcze i tym samym dać robotę tysiącom ludzi. Niech się cieszą i niech głosują na ich dobroczyńców. Co potem? Można CPK oddać pod zarządzanie Saudom. Nas konkurenci lekceważą, Saudom nikt nie podskoczy. > – Chcemy rozwoju infrastruktury komunikacyjnej, lotniczej i kolejowej. Nie ujawnił kto chce, Muminki, czy Smerfy. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Rząd "wykaże najlepszą wolę" 14.02.24, 21:39 ktos_z_kosmosu napisał: > Mam nadzieję, że ze strony Tuska, to tylko politykowanie > i gra na czas by precyzyjnie wyliczyć koszty względem zysków, > też czyich zysków i w ogóle by zbadać nastroje i siły konkurentów. Z tego co czytałem, to jest właśnie przeprowadzany audyt, bo do tej pory nikomu nie chciało się zrobić biznesplanu dla CPK, a w samym zarządzie CPK nie było ani jednego eksperta zajmującego się > Brać należy też pod uwagę opcję budowy CPK tylko po to, > by na czas budowy wspomóc kulejące w kraju podmioty > gospodarcze i tym samym dać robotę tysiącom ludzi. W Polsce obecnie mamy problem z brakiem ludzi do pracy. Szczególnie po lutym 2022, gdy część Ukraińców wyjechała walczyć, a było ich całkiem sporo w budownictwie i rolnictwie. > Niech się cieszą i niech głosują na ich dobroczyńców. Co potem? > Można CPK oddać pod zarządzanie Saudom. Nas konkurenci > lekceważą, Saudom nikt nie podskoczy. Kto nas lekceważy? > > – Chcemy rozwoju infrastruktury komunikacyjnej, lotniczej i kolejowej. > > Nie ujawnił kto chce, Muminki, czy Smerfy. Polacy chcą. Piszesz jakbyś był z kosmosu. Na pewno jesteś Polakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
ktos_z_kosmosu Re: Rząd "wykaże najlepszą wolę" 14.02.24, 22:41 tapatik napisał: – Chcemy rozwoju infrastruktury komunikacyjnej, lotniczej i kolejowej Nie ujawnił kto chce, Muminki, czy Smerfy. > Polacy chcą. Aha, to zwykli Polacy pisują w portalach, "autorytatywnie" się w nich wypowiadają, a też zwykli Polacy organizują sondaże i publikują ich wyniki. > Piszesz jakbyś był z kosmosu. Na pewno jesteś Polakiem? I tak i nie. Polakiem jestem, ale niedzisiejszym, czyli z kosmosu. Ot, wbrew dzisiejszemu rozpasaniu w pogoni za ch.j wie czym, jestem zwolennikiem Arystotelesowskiej zasady złotego środka. Środek to punkt równowagi między nadmiarem a niedomiarem. Arystoteles uważał, że działanie zgodne z rozumem prowadzi do szczęścia. Dzielność etyczna polega na trwaniu w stałych zasadach i zachowaniu umiaru. Czytaj, że skrajności według tej zasady powinny być wycinane. W cywilizacji antycznej tak się działo i dzięki temu ta cywilizacja przetrwała prawie osiem wieków i nawet dziś dla wielu stanowi wzorzec. Czyli warto, zamiast budować góry z pisku, wzorować się na tych, którym się powiodło. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Rząd "wykaże najlepszą wolę" 15.02.24, 08:36 ktos_z_kosmosu: > Czyli warto, zamiast budować góry z pisku, Literówka, ale znacząca. Przeszliśmy już etap budowania gór z piasku, ale piasek się skończył. Wobec tego zaczęliśmy budować góry z wrzasku propagandowego, ale nie mamy już sił na wrzask. Wchodzimy więc w etap budowania gór z pisku... - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Rząd "wykaże najlepszą wolę" 14.02.24, 22:53 > W Polsce obecnie mamy problem z brakiem ludzi do pracy. Nooo:). Na szczęście nie ma problemu z brakiem pieniędzy. > Polacy chcą. Zapytaj co wolą Polacy. Szpitale, szkoły, żłobki czy pomnik chwały Kulawego w Baranowie. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Rząd "wykaże najlepszą wolę" 15.02.24, 08:55 pies.na.czarnych napisała: > Zapytaj co wolą Polacy. Szpitale, szkoły, żłobki czy pomnik > chwały Kulawego w Baranowie. Chcemy mieć możliwość latania do różnych krajów. To nie PRL, gdy szczytem marzeń był wyjazd do NRD. Nowe lotnisko plus sieć szybkich linii kolejowych pozwoli nam na realizację tych marzeń. Co więcej jedna z planowanych szybkich linii kolejowych będzie przebiegać przez moje miasto. To nie jest pomnik, tylko realna poprawa warunków podróży dla mieszkańców moich okolic. Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Rząd "wykaże najlepszą wolę" 16.02.24, 10:45 Szpitali, szkół i żłobków nam nie trzeba, zwłaszcza w dobie zapaści demograficznej, natomiast potrzebny jest lepszy dostęp do publicznych usług medycznych, poprawa systemu kształcenia/podstawy programowej i większe wynagrodzenia dla lekarzy i nauczycieli. Zresztą za żłobki/szpitale i szkoły odpowiadają samorządy nie państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Rząd "wykaże najlepszą wolę" 16.02.24, 12:25 melikles napisał(a): > Szpitali, szkół i żłobków nam nie trzeba, zwłaszcza w dobie > zapaści demograficznej, W Czechach kobiety zaczęły chętniej rodzić dzieci, gdy zwiększono dostęp do tanich żłobków i przedszkoli. > natomiast potrzebny jest lepszy dostęp do publicznych usług medycznych, > poprawa systemu kształcenia/podstawy programowej i większe wynagrodzenia > dla lekarzy i nauczycieli. Zgoda. > Zresztą za żłobki/szpitale i szkoły odpowiadają samorządy nie państwo. W sposób pośredni państwo też za to odpowiada, bo może tak zmienić przepisy, aby opłacało się zakładać małe przedszkola, na przykład obniżyć wymagania, albo zmniejszyć podatek. Tylko co mają te argumenty do lotniska? Żłobki i przedszkola to jest jedno, możliwość latania na wakacje zamiast jeżdżenia, to coś zupełnie innego. Mogę pojechać na Słowację, ale do Grecji wolałbym polecieć. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Rząd "wykaże najlepszą wolę" 16.02.24, 12:50 > Szpitali, szkół i żłobków nam nie trzeba Takim jak ty, którzy nie dbali o swoje wykształcenie, a teraz odmawiają swoim dzieciom dobrego wykształcenia i zdrowego życia szkoły i szpitale są niepotrzebne. Urodziłeś się w patologicznej rodzinie i teraz nie widzisz potrzeby aby twoje dzieci żyły inaczej. Tak z pokolenia na pokolenie co potwierdzają statystyki. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Rząd "wykaże najlepszą wolę" 16.02.24, 12:54 > Chcemy mieć możliwość latania do różnych krajów. Lataj! Ktoś ci zabrania? Może dla mieszkańców Baranowa to jest frajda, że będą mogli na piechotę dojść do lotniska, ale Gdańszczanie, czy Szczeciniacy maja inne zdanie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: TAK dla CPK 14.02.24, 14:04 LISTA LUDZI ZWIĄZANYCH Z PIS, KTÓRZY ROZSIEWAJĄ PROPAGANDĘ NA TEMAT IDIOTYCZNEGO PROJEKTU Maciej Wilk: PiSowski prezes spółki LOT Polish Airlines SA – pamiętajmy – wg Radka Fogla PiS nie zatrudnia ekspertów, Paweł Zariczny. Dyrektor w Centrum Technologii Bezpieczeństwa i Obronności na Politechnice Gdańskiej. Zaangażowany w narodową “sieć patriotów”. Obserwowany przez Dominika Tarczyńskiego i sławiący dokonania tego europosła dla polskiej sprawy. Osoba o takim samym imieniu i nazwisku (Paweł Grzegorz Zariczny) jest wymieniona jako członek Komisji Rewizyjnej Związku Ukraińskiej Młodzieży Niezależnej, co wymaga szczególnej uwagi, zwłaszcza w świetle ukazanej powyżej fascynacji światem MAGA. 3. Szymon Janus: kibol Odry Opole, radykalny prawicowiec i ateista. Wspiera Viktora Orbána, jest po imieniu z Krzysztofem Bosakiem, również zanurzony w świecie MAGA. Nadmieńmy też, że to kolega Patryka Wachowca z Fundacji Centrum Analiz dla Rozwoju. Mikołaj Wild. Były Prezes CPK oraz Pełnomocnik d/s CPK. Radca Prokuratury Generalnej. Niech to wystarczy. Poprzestańmy na tym. Jacek Bartosiak. 47 lat. Doradca Wilda. Dyrektor w spółce celowej powołanej do budowy CPK. Geopolityk. Niegdyś ekspert NCSS u Jacka Kotasa, rosyjskiego łącznika, teraz ma swój thinktank Strategy&Future. Marek Budzisz też wspiera CPK – Działający z Jackiem Bartosiakiem w S&F Marek Budzisz, współprowadzący z nim kanał na YT, nawoływał w 2021 do zbliżenia z Rosją: “Z Moskwą właśnie teraz należy budować kanały komunikacji, potrzebne jest ocieplenie klimatu politycznego, moglibyśmy na tym zarobić”. Marcin Kwaśniewski. Autor petycji Tak dla CPK. Emigrant z UK. Fan Hołowni i Trójmorza. Cieszył się ze zwycięstwa Dudy w 2020. Z PiS łączy go silna niechęć do Niemców, wini ich także za Brexit. Człowiek orkiestra: w sprawie CPK współpracuje nawet z Cezarym Krysztopą. Andrzej Banucha. Zastępca Dyrektora Biura Rozwoju, Relacji Inwestorskich i Promocji PKP CARGO S.A. Marian Baczał. Publicysta tradycjonalistycznego “Nowego Ładu”, gdzie wierzy się, że “naród, silne państwo, religia czy ład, atakowane dziś z pozycji liberalnych i nowolewicowych, nie są przeżytkami”. Obserwowany przez Matthew Tyrmanda. Opiewany przez Cezarego Krysztopę. Pan Baczał czytuje Dugina i przeżył zawód życiowy, bo jego ostatnia książka nie dorosła do jego czytelniczych oczekiwań. W awatarze obok flagi polskiej umieścił laotańską: przedstawia się jako bojownik o sprawę Partii Ludowo-Rewolucyjnej Laosu. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: TAK dla CPK 14.02.24, 15:04 > Maciej Wilk: PiSowski prezes spółki LOT Polish Airlines SA Maciej Wilk został dyrektorem operacyjnym Flair Airlines – poinformowały kanadyjskie linie lotnicze w oficjalnym komunikacie. „Nominacja pana Wilka odzwierciedla pragnienie szybkiego rozwoju Flair Airlines i zaangażowanie naszych linii lotniczych w przyciąganie światowej klasy talentów” – podkreślił tani przewoźnik w przekazanym komunikacie. Maciej Wilk będzie kierował zespołem zarządzającym operacjami lotniczymi Flair Airlines, w tym zapewnieniem bezpieczeństwa, ochrony i jakości usług, a także konserwacją samolotów. Wilk dołącza do Flair po dziesięciu latach doświadczenia w Polskich Liniach Lotniczych LOT, w których od 2017 roku był na stanowisku dyrektora operacyjnego. Przed pracą w barwach narodowego przewoźnika Wilk spędził sześć lat w firmie księgowo-doradczej PwC. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: TAK dla CPK 14.02.24, 16:02 pies.na.czarnych napisała: > No i? No i nic. Trafił na stanowisko dyrektora operacyjnego LOT prosto z pisowskiej młodzieżówki i teraz szuka roboty w pośredniaku. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: TAK dla CPK 14.02.24, 23:07 oleg3 napisał: > Poświęciłem sporo czasu i uwagi CPK. Namawiam każdego wyborcę, by wyrobił sobie w tej > sprawie w ł a s n e zdanie. Moje zdanie jest takie: CPK ( lotnisko, koleje i drogi) być musi! Dla mnie CPK to coś w rodzaju kiełbasy wyborczej. Takiej tylko do powąchania, bo nie ma jeszcze mięsa, z której ma być zrobiona i nie bardzo wiadomo, skąd i za co je wziąć i czy potem ktoś zechce tę kiełbasę kupić. Zapewne celem było zwiększenia poczucia kontroli Polek i Polaków nad strategicznymi sektorami gospodarki, takimi jak centralnie sterowany transport. Chyba należałoby zacząć do ustalenia, czym ma być w rzeczywistości to CPK. Odpowiedz Link Zgłoś
niegracz Re: TAK dla CPK 15.02.24, 08:08 No i ? - teraz to kiełbasa POKO -przypisywałeś mi jakobym miał dostep do tajnych rosyjskich materiałow.. ( prorokoł, sekcji zwłok nr 37) wyjasniłem że jest dostępeny w sieci - każdy może przeczytać a opublikowały go media kiedys antypisowskie Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: TAK dla CPK 15.02.24, 08:43 niegracz: > ( prorokoł, sekcji zwłok nr 37) Jeśli w sprawie CPK-owskiej są już jakieś zwłoki (nie wiedziałem...), to tym bardziej należy zrezygnować z tej hucpy! niegracz: > wyjasniłem że jest dostępeny w sieci Skoro to jest w sieci ,,dostępene'', to powinno dać się znaleźć Googlem, nie? No więc wpisałem do Googla ,,CPK zwłoki'' i znalazłem tylko informacje na temat opóźnień w realizacji projektu. Niczego na temat zwłok nie było... Widać nadal powołujesz się na tajne rosyjskie źródła. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
niegracz Re: TAK dla CPK 15.02.24, 08:53 stefan4 napisał: ... Widać nad > al powołujesz się na tajne rosyjskie źródła. > > - Stefan > - nie widać że przerastam cie intelektem tak z 10 razy nie potrafisz znaleźć i od razu insynuujesz Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: TAK dla CPK 15.02.24, 09:02 niegracz: > - nie widać że przerastam cie intelektem tak z 10 razy Faktycznie, zupełnie nie widać... Myślę, że dla tak kompletnego ukrycia Wielkiego Intelektu, żeby nic nie wystawało spod maski pocieszności i nieporadności, potrzebny jest taki intelekt jak stąd do Moskwy i z powrotem. Przede wszystkim z powrotem. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
niegracz Re: TAK dla CPK 15.02.24, 09:18 próbujesz przykryc swa indolencję głupkowatymi żarcikami - to ja dotarłem do bardzo istotnego dokumentu który jest w sieci oryginalnego protokołu z sekcji zwłok wyższego oficera WP, który zginał w Smoleńsku 10.04.2010 nie tylko - potrafiłem uważnie przeczytać i znaleźć cos ważnego czego nie znaleźli eksperci - podałem wystarczające namiary w tym wrzuciłem fragment z protokołu by każdy inteligenty osobnik sam dotarł do tego dokumentu- taki challange - wyzwanie intelektualne Czy znajdzie sie takie np na forum Kraj ? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: TAK dla CPK 15.02.24, 10:06 niegracz: > to ja dotarłem do bardzo istotnego dokumentu Dokumentu istotnego dla tematu CPK? Czy Ty znowu o prehistorii? Wiesz, ja mam jeszcze większe osiągnięcie archeologiczne. Na polu koło Kobysewa znalazłem ostrze tego noża, którym Hawajczycy wypatroszyli Jamesa Cooka (1728 – 1779), zanim go zjedli. Ale indolenci rządowi twierdzą, że to zardzewiały kawałek błotnika starego rowerka dziecinnego. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: TAK dla CPK 15.02.24, 16:01 niegracz napisał: > próbujesz przykryc swa indolencję głupkowatymi żarcikami > - > to ja dotarłem do bardzo istotnego dokumentu który jest w sieci > oryginalnego protokołu z sekcji zwłok wyższego oficera WP, który zginał w Smol > eńsku 10.04.2010 > nie tylko - potrafiłem uważnie przeczytać i znaleźć cos ważnego czego nie zna > leźli eksperci > - > podałem wystarczające namiary w tym wrzuciłem fragment z protokołu by każdy int > eligenty osobnik sam dotarł do tego dokumentu- taki challange - wyzwanie inte > lektualne > > Czy znajdzie sie takie np na forum Kraj ? Mamy w dupie ten dokument. To się dyskutuje o CPK, a nie majakach Macierewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
niegracz Re: TAK dla CPK 15.02.24, 16:26 tapatik napisał: > > Mamy w dupie ten dokument. To się dyskutuje o CPK, a nie majakach Macierewicza. > .. co łaczy CPK i raport smolenski ??? osoba Macieja Laska pokazuje jak wielu kwestii nie ogarniał w badaniu tej katastrofy/zamachu nie rokuje aby w sprawie CPK działal rzeczowo Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: TAK dla CPK 15.02.24, 17:09 niegracz: > co łaczy CPK i raport smolenski ??? Pytasz, co łączy przyszłą inwestycję za pierdyliony złotych zabrane podatnikom z jakąś legendą z czasów zamierzchłych? Tyle samo, co współczesne samoloty z latającymi dywanami. Z tym wyjątkiem, że opowieść o latającym dywanie może mieć pouczający morał, a raport smoleński go nie ma. niegracz: > osoba Macieja Laska > pokazuje jak wielu kwestii nie ogarniał w badaniu tej katastrofy/zamachu To jak teraz czegoś nie ogarnie, to zwróć nam na to uwagę. Tylko już bez bajek o tępej trajektorii, która dała po głowie pasażerowi o imieniu 44 i wbiła mu tą głowę do wnętrza kręgosłupa. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: TAK dla CPK 15.02.24, 09:23 niegracz napisał: > No i ? > - teraz to kiełbasa POKO No i pachnie trochę mniej ładnie, by nie powiedzieć, że z lekka śmierdzi. Pozwolę sobie zacytować za "Misiem": Otóż to, nikt nie wie po co [jest ten miś], więc nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta. Wiesz co robi ten miś? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest miś na skale naszych możliwości. Ty wiesz co my robimy tym misiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. > - przypisywałeś mi jakobym miał dostep do tajnych rosyjskich materiałow... Takie tajne to one nie były. O protokole 37 wspomina "BIAŁA KSIĘGA SMOLEŃSKIEJ TRAGEDII" wydana przez Zespół Parlamentarny ds. Zbadania Przyczyn Katastrofy TU-154 M powołując się na treść zamieszczoną przez "Nasz Dziennik" 16 lutego 2011 r. Dla jasności może podajmy, kto był tym tajemniczym pasażerem 4 z sekcji zwłok i czemu MAK poświęcił mu miejsce w raporcie, jako osobie obecnej w kabinie pilotów w momencie katastrofy. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 CPK, chłodne spojrzenie w liczby 16.02.24, 10:35 Moim zdaniem problem w ogóle nie jest w tym, czy CPK by się nam przydał (bo cyfry pokazują, że tak jest), ani czy nas na to stać (bo wiadomo, że nas stać). Nie założyłbym się tylko o to, czy LOT jest w stanie tak urosnąć, żeby zapewnić sukces finansowy lotniska, ale pewnie kiedyś urośnie i kiedyś CPK byłby rentowny. Natomiast kłopot w tym, że aby CPK miał szansę na sukces, potrzeba jeszcze jednego drobiazgu – kolei szybkich prędkości. MACIEJ SAMCIK Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 16.02.24, 12:57 oleg3: > czy CPK by się nam przydał (bo cyfry pokazują, że tak jest) I to jużcałe obliczenie? Sądząc po temacie, miałeś chłodno spojrzeć w liczby. Myślałem, że je przedstawisz i nimi uzasadnisz przydatność tej rozpusty budowlanej. A Ty tylko stwierdzasz, że ,,cyfry pokazują'' — i my mamy wierzyć na słowo, że pokazują? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 16.02.24, 13:09 stefan4 napisał: > I to jużcałe obliczenie? Sądząc po temacie, miałeś chłodno spojrzeć w liczby. Wydaje mi się, że nie odróżniasz cytatu, który warto przeczytać, od biura projektowego, którym być nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 16.02.24, 12:58 Podaj mi cyfry wskazujące na to, że znajdzie się setki milionów pasażerów chętnych do korzystania z CPK to będziemy mogli dalej gadać na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 16.02.24, 13:05 pies.na.czarnych napisała: > Podaj mi cyfry wskazujące na to, że znajdzie się setki milionów pasażerów chętnych do korzystania z CPK to > będziemy mogli dalej gadać na ten temat. A w którym miejscu jest mowa o bajce "setki milionów pasażerów chętnych do korzystania z CPK'? Lotnisko będzie rentowne na poziome poniżej 50 mln pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 16.02.24, 18:39 OK! Niech ci będzie 50 milionów, aczkolwiek Kulawy mówił o dużo większej ilości. No to teraz powiedz nam skąd weźmiesz 50 milionów chętnych na lot do Polski/z Polski? Gdyby PiS nadal rządził to mogliby przymusić wszystkich Polaków do latania i jakoś by wyrobili normę, ale teraz to dupa zimna.:) Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 16.02.24, 18:43 Tak dla porównania, bez dokładniejszego szukania. Największe lotnisko w Europie – lider 2021 roku W 2021 roku najbardziej obleganym europejskim lotniskiem był port lotniczy w Stambule. Obiekt obsłużył prawie 37 mln pasażerów, tym samym wyprzedził lotnisko w Paryżu oraz w Amsterdamie. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 16.02.24, 21:40 pies.na.czarnych napisała: > Największe lotnisko w Europie – lider 2021 roku > W 2021 roku najbardziej obleganym europejskim lotniskiem był port lotniczy w Stambule. > Obiekt obsłużył prawie 37 mln pasażerów, tym samym wyprzedził ... Ale mamy rok 2024 i na pozycję lidera wróciło Heathrow z 79151723 pasażerów w 2023. Stambuł wygrywał na pandemii, gdyż ruch na innych wielkich lotniskach Europy spadł o 2/3. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 16.02.24, 22:19 Moim przykładem chciałem ośmieszyć te 50 milionów na łące i to był pierwszy ad choc link na stronie co zaznaczyłem w swojej wypowiedzi. Amerykańskie lotniska osiągają blisko 100 milionów pasażerów, ale to można osiągnąć dopiero po latach działania i oczywiście jak sam zauważyłeś na przykładzie tureckiego lotniska zapotrzebowania w na konkretne usługi w konkretnym kierunku. Pisi pieprzą o milionach pasażerów, milionach ton towarów i w dodatku chcieli tam jeszcze zbudować bazę wojskowom. Brakuje jedynie kosmodromu i luksusowego hotelu dla ufoludków. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 16.02.24, 23:42 pies.na.czarnych napisała: > Moim przykładem chciałem ośmieszyć te 50 milionów na łące... Jakieś miliony pasażerów na łące trzeba wstępnie przyjąć, i skoro pandemia już nie rządzi, to te 50 milionów wygląda nawet sensownie - przechodzi cały ruch z Okęcia (za wyjątkiem może obsługi lotów HEAD, bo rządzący lubią być szybko obsłużeni) i znaczna część ruchu z lotnisk lokalnych, choć te pewnie będą stawiać opór. A ruch lotniczy rośnie, zaś termin oddania lotniska do użytku oddala się nieustannie i nikt już nie mówi o roku 2027. Kiedy lotnisko w Baranowie zostanie uruchomione 50 milionów nie będzie dużą liczbą. Jak dla mnie główny problem polega jednak na tym, czy na podstawie tego, co odziedziczyliśmy po PiS da się rzeczywiście coś zrealizować, kiedy i za ile. I czy rozwiązuje to oba problemy: z szybkimi kolejami (CPK to stworzenie 2000 km (25% nowych linii kolejowych dwutorowych z trakcją elektryczną - obecnie jest ich ok. 8000 km i modernizacją 1/3 pozostałych przez PLK) oraz z rozwojem ruchu lotniczego, w którym Polska na tle Europy wygląda bardzo blado. PiS miał dla CPK plan B - nie budować i zwalić winę na Unię i Niemców. Teraz ten plan odpadł. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 17.02.24, 01:33 wariant_b napisał: > Jakieś miliony pasażerów na łące trzeba wstępnie przyjąć, i skoro pandemia już > nie rządzi, > to te 50 milionów wygląda nawet sensownie - przechodzi cały ruch z Okęcia (za w > yjątkiem > może obsługi lotów HEAD, bo rządzący lubią być szybko obsłużeni) A dlaczegóż to wszyscy pasażerowie ladujacy dziś na Okęciu (na przykład ci mający do załatwienia sprawy w Warszawie) będą woleli lądowac w Baranowie? > znaczna część ruchu > z lotnisk lokalnych, choć te pewnie będą stawiać opór. Czyli mieszkaniec Rzeszowa czy Szczecina zamiast wylądować na rzeszowskim czy szczecińskim lotnisku będzie wolał polecieć do Baranowa, aby tam przesiąść się w pociąg i tarabanic się przez pół Polski do domu? > A ruch lotniczy rośnie, zaś termin > oddania lotniska do użytku oddala się nieustannie i nikt już nie mówi o roku 20 > 27. > Kiedy lotnisko w Baranowie zostanie uruchomione 50 milionów nie będzie dużą lic > zbą. Zanim Baranow zostanie kiedyś tam oddany, może zostać wprowadzony indywidualny ślad węglowy, który będzie istotnym hamulcem ograniczającym ruch lotniczy. Także cargo. S. Odpowiedz Link Zgłoś
niegracz Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 17.02.24, 07:28 NIE dla CPK megalomania niszczenie środowiska etc Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 17.02.24, 11:31 > Kiedy lotnisko w Baranowie zostanie uruchomione 50 milionów nie będzie dużą liczbą. Pod warunkiem, że znajdziesz chętnych. Jak już wcześniej napisałem, po odejściu PiS od władzy prikaz latania nałożony dekretem wszystkim Polakom jest niemożliwy do wprowadzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 17.02.24, 17:16 pies.na.czarnych napisała: > Pod warunkiem, że znajdziesz chętnych. W zeszłym roku (2023) lotniska w Polsce odprawiły ok. 50 milionów pasażerów. Okęcie - 18.5 miliona. Jak się zamknie Okęcie, większość wybierze Baranów. Jeśli część lotów zostanie przeniesiona z lotnisk lokalnych - następne miliony. W ciągu dekady liczba pasażerów mniej więcej podwoiła się. Kiedy w 2017 roku startował projekt CPK lotnisko miało być w 2027, teraz możemy mówić o 2031-34. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 17.02.24, 17:26 > teraz możemy mówić o 2031-34 Do tag czasu zdążą z programem produkcji Polaków+ i faktycznie będzie cacy:) A w międzyczasie: Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 17.02.24, 17:32 wariant_b: > Jak się zamknie Okęcie, większość wybierze Baranów. > Jeśli część lotów zostanie przeniesiona z lotnisk lokalnych - następne miliony. Fakt, jak się zamknie wszystko, a pozostawi tylko Baranów, to latać będzie się tylko z Baranowa i do Baranowa. I pociągi między Polską a Baranowem też będą miały komplety pasażerów. Złorzeczących i klnących. Podobnie: jak zamknie się wszystkie toalety w Polsce poza Baranowem, to baranowskie toalety oraz pociągi do i z Baranowa będą miały pełne obciążenie. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 17.02.24, 20:16 stefan4 napisał: > Podobnie: jak zamknie się wszystkie toalety w Polsce poza Baranowem, to baranow > skie toalety oraz pociągi do i z Baranowa będą miały pełne obciążenie. Tylko te pociągi będą nieco... zabrudzone. S. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 17.02.24, 23:01 stefan4 napisał: > Fakt, jak się zamknie wszystko, a pozostawi tylko Baranów, to latać będzie się > tylko z Baranowa i do Baranowa. Nie zupełnie - po prostu Okęcie się dusi i gdyby nie załamanie spowodowane pandemią (w 2023 jeszcze nie osiągnęło poziomu z roku 2019) i przejęcie części lotów przez Modlin a docelowo również Radom, już byłoby blisko granic możliwości rozwoju. Problemem nie do przeskoczenia są międzynarodowe przepisy lotnicze. Raczej wszyscy są zgodni co do tego, że istnieje potrzeba budowy nowego, większego, lotniska. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 17.02.24, 23:34 wariant_b napisał: > Raczej wszyscy są zgodni co do tego, że istnieje potrzeba budowy nowego, większ > ego, lotniska. Po pierwsze, nie istnieje najmniejsza potrzeba, aby zamykać Okęcie. Po drugie, wybudowano całkiem nowe lotnisko Warszawa Radom. Po trzecie, may jeszcze lotnisko Warszawa Modlin. Po co CZWARTE warszawskie lotnisko??? S. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 18.02.24, 11:13 snajper55 napisał: > Po pierwsze, nie istnieje najmniejsza potrzeba, aby zamykać Okęcie. Co nie zmienia faktu, że ruch lotniczy w Polsce wzrósł na tyle, że Okęcie powoli przestaje wystarczać. > Po drugie, wybudowano całkiem nowe lotnisko Warszawa Radom. Daleko. I nie ma porządnego dojazdu pociągiem. InterCity jedzie ponad godzinę i to do stacji Radom Główny. Brakuje bezpośredniego pociągu do lotniska. Stąd mało pasażerów. > Po trzecie, may jeszcze lotnisko Warszawa Modlin. Które z kolei ma dużo pasażerów, chce się rozbudować, ale nie może dostać na to zgody. Nie ma bezpośredniego pociągu do lotniska, są plany, ale na planach się kończy. Na chwilę obecną są uruchomione autobusy lotnisko-dworzec PKP. > Po co CZWARTE warszawskie lotnisko??? Dlaczego warszawskie? O ile Modlin można zaliczyć do lotnisk warszawskich, to Radom jest za daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 18.02.24, 13:23 > > Po drugie, wybudowano całkiem nowe lotnisko Warszawa Radom. > Daleko. I nie ma porządnego dojazdu pociągiem. Dla kogo daleko, dla tego daleko. Radomiacy mają kilka minut z buta :) Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 18.02.24, 14:29 tapatik napisał: > Dlaczego warszawskie? CPK w zamyśle jest portem centralnym, ogólnokrajowym, a nie kolejną Warszawą-Baranów. Czy pozostanie takim po uruchomieniu trudno przewidzieć. Modlin i Radom były proponowane w programach rozwojowych opracowywanych zarówno przez rząd Millera jak i Tuska jako doraźne rozwiązania odciążające Okęcie. Zostały zaczęte i niedokończone. Oba były wcześniej lotnikami wojskowymi. Radom dodatkowo padł ofiarą wygórowanych ambicji PiS i z lotniska Radom-Sadków po sześcioletniej przerwie stał się małym, nowoczesnym lotniskiem Warszawa-Radom, bez sprawnego połączenia w Warszawą. Jak na razie nie może skompletować lotów i pasażerów - w roku 2023 (a w faktycznie tylko jego części) było ich 103418. W przypadku CPK nie do końca wiadomo, czy lotnisko bardziej ma być transferowym lotniskiem pasażerskim czy hubem lotniczym cargo. Często ostatnio porównywane jest do lotniska w Lipsku (8 razy mniej pasażerów niż Okęcie, ale 15 razy więcej towaru). Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 19.02.24, 10:39 wariant_b napisał: > Radom dodatkowo padł ofiarą wygórowanych ambicji PiS i z lotniska Radom-Sadków > po sześcioletniej przerwie stał się małym, nowoczesnym lotniskiem Warszawa-Rado > m, > bez sprawnego połączenia w Warszawą. Jak na razie nie może skompletować lotów > i pasażerów - w roku 2023 (a w faktycznie tylko jego części) było ich 103418. W czym Baranów jest lepszy od Radomia? Radom nie może skompletować lotów i ma 103 tys. pasażerów a Baranów skompletuje 45 mln? Przecież to absurd. > W przypadku CPK nie do końca wiadomo, czy lotnisko bardziej ma być transferowym > lotniskiem pasażerskim czy hubem lotniczym cargo. Często ostatnio porównywane > jest do lotniska w Lipsku (8 razy mniej pasażerów niż Okęcie, ale 15 razy więce > j towaru). Czyli budujemy coś, co nie wiadomo do czego będzie służyć. Czy to nie jest najlepsza recenzja tego pomysłu? Jeśli Radom nazywasz wygórowanymi ambicjami to jak wypada nazwać Baranów? Przecież to jest Przekop do n-tej potęgi. Pomnik Prezesa im. jego brata. S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 19.02.24, 10:30 tapatik napisał: > Co nie zmienia faktu, że ruch lotniczy w Polsce wzrósł na tyle, że Okęcie powol > i przestaje wystarczać. Tego nikt nie neguję, ale to nie jest powod, aby je zamykać. > > Po drugie, wybudowano całkiem nowe lotnisko Warszawa Radom. > > Daleko. I nie ma porządnego dojazdu pociągiem. Skąd jest daleko? Skąd nie ma dojazdu pociągiem? Do Baranowa skąd jest dobry dojazd poza Baranowem? > > Po trzecie, mamy jeszcze lotnisko Warszawa Modlin. > > Które z kolei ma dużo pasażerów, chce się rozbudować, ale nie może dostać na to > zgody. > Nie ma bezpośredniego pociągu do lotniska, są plany, ale na planach się kończy. > Na chwilę obecną są uruchomione autobusy lotnisko-dworzec PKP. A CPK to są jedynie plany, co daje przewagę Modlinowi. > > Po co CZWARTE warszawskie lotnisko??? > > Dlaczego warszawskie? O ile Modlin można zaliczyć do lotnisk warszawskich, to R > adom jest za daleko. Warszawskie w sensie w tej samej okolicy. Radomskiego chyba beż przyczyny nie nazwano Warszawa Radom? S. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 18.02.24, 00:44 Raczej, zmodernizować i powiększyć tam gdzie się da. Z całości projektu CPK jedynie rozbudowa sieci kolejowych jest warta podtrzymania i z tym wszyscy eksperci się zgadzają. Unia bez problemów to sfinansuje. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 19.02.24, 10:42 pies.na.czarnych napisała: > Raczej, zmodernizować i powiększyć tam gdzie się da. > Z całości projektu CPK jedynie rozbudowa sieci kolejowych jest warta podtrzyman > ia i z tym wszyscy eksperci się zgadzają. Unia bez problemów to sfinansuje. Szczególnie że nie ma elektrycznych samolotów, a elektryczne lokomotywy są od lat. Ekologia. S. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 18.02.24, 13:14 wariant_b: > Nie zupełnie - po prostu Okęcie się dusi To wynika z pomysłu, żeby cały polski ruch lotniczy był scentralizowany w Warszawie. Gdyby Polacy mogli latać po świecie bez składania wizyty w ,,stolycy'', to przyduszenie Okęcia by się zmniejszyło. Jeśli zostanie zrealizowany projekt CPK, to ludzie z całej Polski (nie tylko warszawiacy) stracą mnóstwo pieniędzy na to, żeby Okęcie przestało się dusić, a zaczął się dusić Baranów i koleje na tych 10 ,,szprychach''. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 16.02.24, 18:54 oleg3 napisal: > Lotnisko będzie rentowne na poziome poniżej 50 mln pasażerów. A na poziomie powyżej 50 mln będzie nierentowne? 10 tys. pasażerów to poziomie poniżej 50 mln pasażerów. Czyli na poziomie 100 tys. pasażerów lotnisko będzie rentowne. Tak jak na poziomie 0 pasażerów. Takie cudowne lotnisko to naprawdę warto zbudować. S. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 16.02.24, 19:18 Ja wiesz, Snajper, jestem przeciw łączeniu roli roli dyskutanta i moderatora, a dokładanie do tego roli trolla to gruba przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 17.02.24, 18:11 pies.na.czarnych napisała: > Podaj mi cyfry wskazujące na to, że znajdzie się setki milionów > pasażerów chętnych do korzystania z CPK to będziemy mogli > dalej gadać na ten temat. Dlaczego akurat setki milionów? Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 16.02.24, 13:02 > czy LOT jest w stanie tak urosnąć, żeby zapewnić sukces finansowy lotniska :)))))) Następny przykład megalomani narodowca. "Lataj LOT-em" :) Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 16.02.24, 13:22 Nie tylko LOT lata z Polski i nie tylko pasażerów wozi. Lotnisko można rozbudowywać etapami. Można zbudować 1 pas i zobaczyć kiedy się zapcha. I dopiero wtedy budować 2 pas. Modlin jest już zapchany i walczy o budowę 2 pasa. Walczy też o stację kolejową. Tylko niech ktoś rozsądny zrobi analizę biznesową, bo na razie to jest wróżenie z fusów. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: CPK, chłodne spojrzenie w liczby 16.02.24, 18:35 oleg3 liczy głównie na LOT :) Odpowiedz Link Zgłoś
mazala2 Po powrocie Premiera z Białego Domu zmieni się 16.02.24, 12:59 w mediach narracja w sprawie sensowności realizacji tej inwesstycji! Odpowiedz Link Zgłoś
superspec1 Re: TAK dla CPK 23.02.24, 20:22 www.tygodnikpowszechny.pl/budowy-cpk-chce-prawie-60-procent-polakow-186267 Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: TAK dla CPK 24.02.24, 11:11 superspec1 przywołał: Budowy CPK chce prawie 60 procent Polaków O ile pod pojęciem CPK rozumiemy rozwój transportu lotniczego oraz budowę kolei dużych prędkości ograniczających potrzebę krajowego transportu lotniczego. Przypomina to trochę program rozwoju polskiego przemysłu stoczniowego sprzed kilku lat, z tym, że zamiast stępki pod prom, mamy wizualizację przyszłego dworca lotniczego. A w międzyczasie minęło kilka lat w których niewiele się działo zarówno w zakresie ruchu lotniczego (przyblokowany Modlin, zmodernizowany sztandarowy Radom, który w tym roku wedle prognoz powinien obsłużyć około 214 tysięcy pasażerów i dalej nie ma dobrego połączenia z Warszawą) jak i kolejowego dużych prędkości (ciągle mamy tylko CMK (do 250 km/h) i linię Warszawa-Gdańsk (do 200 km/h)), a z nowości jedynie przebudowany dworzec Łódź Kaliska. Niejasne były również plany PiS odnośnie przyszłości CPK - czy program miał być kontynuowany jeśli znajdą się na to środki, czy dramatycznie zamknięty z powodu wrogich działań UE i Niemiec. W każdym razie mamy rok 2024 i nadal jesteśmy w polu (które jedynie w części zostało wykupione). Odpowiedz Link Zgłoś
hymenoz Po co nam CPK? 24.02.24, 09:03 oleg3 napisał: (...) Przejrzałem pobieżnie wątek. Standard, większość wpisów oparta jest na zasadzie KO kontra PiS, co determinuje sposób podejścia do CPK. A w przestrzeni medialnej są głosy i opinie, które nie opierają się na politycznych preferencjach. Przytoczę jedną z nich. Musimy sygnalizować, że my jesteśmy gotowi na zupełnie nowy koncept obronny Europy - czyli możemy przyjąć w bardzo krótkim czasie, zwłaszcza przed konfliktem, takie siły wzmocnienia, które pozwolą na odstraszanie agresora. CPK jest podstawowym warunkiem, bez niego nie zdołamy przyjąć sił wzmocnienia - mówi z kolei ws. projektu Centralnego Portu Komunikacyjnego. Dlatego musimy sygnalizować, że my jesteśmy gotowi na zupełnie nowy koncept obronny Europy - czyli możemy przyjąć w bardzo krótkim czasie, zwłaszcza przed konfliktem, takie siły wzmocnienia, które pozwolą na odstraszanie agresora. CPK jest podstawowym warunkiem, bez niego nie zdołamy przyjąć sił wzmocnienia. Całość wywiadu tutaj Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Po co nam CPK? 24.02.24, 11:23 hymenoz: > Przytoczę jedną z nich. > > Musimy sygnalizować, że my jesteśmy gotowi na zupełnie nowy koncept obronny > Europy - czyli [...] > Dlatego musimy sygnalizować, że my jesteśmy gotowi na zupełnie nowy koncept > obronny Europy - czyli [...] > Całość wywiadu tutaj Czy ten wojskowy degenerał zawsze wszystko powtarza dwukrotnie? Jak wiadomo, omne trinum perfectum , więc jemu do perfekcji brakuje jeszcze 50% tego, co już ma. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
hymenoz Re: Po co nam CPK? 24.02.24, 11:38 stefan4 napisał: > Czy ten wojskowy degenerał zawsze wszystko powtarza dwukrotnie? Jak wiadomo, [ > i]omne trinum perfectum [/i], więc jemu do perfekcji brakuje jesz > cze 50% tego, co już ma. Dlaczego degenerał? Stefan, ja mogę dyskutować o takim widzeniu obronności kraju i wskazywać zalety i wady pomysłu, ale nigdy nie na zasadzie personalnych przytyków. Dwa cytaty pochodzą z różnych miejsc wywiadu i nie są powtórzeniem myśli a tym samym tekstem z początkowego streszczenia i z samego wywiadu. Czyli to nie generał popełnił błąd, tylko ja nie do końca zachowując należytą staranność. Cóż, nie jestem kimś, kto nie popełnia błędów, za co z góry przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Po co nam CPK? 24.02.24, 12:35 hymenoz: > Dlaczego degenerał? Czy nie tak nazywają się szarże w wojsku? Zmurszałek, degenerał, spółkownik, jajor, spitan, porutnik, zerżant, spaprał, ... Pomyliłem coś? hymenoz: > Stefan, ja mogę dyskutować o takim widzeniu obronności kraju Skoro tak, to napisz własnymi słowami, jak centralizacja lotnictwa pasażerskiego, towarowego i wojskowego w jednym miejscu Polski miałaby poprawić obronność. Ale już nie cytuj wojaka, tylko napisz, jak Ty to rozumiesz. Dotąd myślałem, że trzymanie wszystkich skarbów w jednym miejscu to nienajlepszy pomysł, zarówno z powodów logistycznych jak bezpiecznościowych. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś