Dodaj do ulubionych

Polska alkoholem stoi

04.02.25, 17:16
Jak się okazuje pod czujny okiem rodziców, profesury, władz oświatowych rozpoczęła się era rozpijania młodzieży na studniówkach. I zazwyczaj zaczyna się to od oficjalnych zgód na alkohol w ilości 1/2 l na głowę!!!! Straciłem czucie w palcach - NIE WIEM JAK TO SKOMENTOWAĆ!! To wszystko za wiedzą i akceptacją władz szkolnych.
ALLELUJA i do przodu.
Obserwuj wątek
    • speedy13 Re: Polska alkoholem stoi 04.02.25, 17:55
      Druga strona medalu jest taka, że uczestnicy studniówki mają generalnie skończone 18 lat. Nie za bardzo więc potrzebują czyjegokolwiek zezwolenia na zakup i konsumpcję alkoholu.
      • storima Re: Polska alkoholem stoi 05.02.25, 08:57
        speedy13 napisał:

> Druga strona medalu jest taka, że uczestnicy studniówki mają generalnie skończo
        > ne 18 lat. Nie za bardzo więc potrzebują czyjegokolwiek zezwolenia na zakup i k
        > onsumpcję alkoholu.
        >

Pracownicy przedsiębiorstw również są pełnoletni. Jeśli organizowana jest impreza z zastrzeżeniem, iż jest ona bezalkoholowa to mają się dostosować.
    • rzewuski1 Re: Polska alkoholem stoi 04.02.25, 18:02
      Sugerujesz że nauczyciele każą młodzieży pić alkohol ?
      Są tam alkomaty i każdego sprawdzają , jak nie ma 1 promila alkoholu we krwi to nie zda matury czy co?
      Jak nadzorują rozpijanie młodzieży , chce szczegółów ?
      • wykus Re: Polska alkoholem stoi 04.02.25, 20:04
        Czytać trzeba ze zrozumieniem. Z rozumem i logiką w Polsce kiepsko. Ale jak się na studniówce wypijało pół litra to nie ma się co dziwić.
        ps. możesz wskazać w moim tekście słowo "kazać"?
        • yoma Re: Polska alkoholem stoi 04.02.25, 20:07
          To jak nie każą, to o co walka?
        • rzewuski1 Re: Polska alkoholem stoi 04.02.25, 20:31
          "pod czujny okiem rodziców, profesury, władz oświatowych rozpoczęła się era rozpijania młodzieży"

Władze oświatowe , nauczyciele i profesura czujnie pilnują rozpijanie młodzieży o to masz pretensje?
    • bobislaw.borboje Re: Polska alkoholem stoi 04.02.25, 18:32
      Era rozpijania młodzieży na studniówkach była chyba już za czasów mojego dziadka. Ja np. na swoją studniówkę wniosłem dwie ćwiartki wytrawnej cytrynówki w rękawach marynarki. Na pytanie kontroli "co masz w rękawach?" odpowiedziałem "skończone 18 lat, po 9 w każdym" i usłyszałem "przechodź".
      Trzecioklasistka, którą zaprosiłem na studniówkę miała okryte w biustonoszu dwie mini-piersiówki ze spirytusem rektyfikowanym, co uszło czujnemu oku kontroli abstynenckiej. Na szczęście na stołach była już wtedy polo-cockta.
      • stasi1 Re: Polska alkoholem stoi 04.02.25, 19:47
        Ja wniosłem całą póllitrówkę i taka wyniosłem. Nikt nie sprawdzał
        • yoma Re: Polska alkoholem stoi 04.02.25, 20:09
          Całą wyniosłeś???? To co ty, dla sportu ją wnosiłeś? 😂
          • stasi1 Re: Polska alkoholem stoi 08.02.25, 22:12
            Do spożycia ale zważywszy że specjalnie nie było chętnych to wyniosłem
            • bobislaw.borboje Re: Polska alkoholem stoi 08.02.25, 22:21
              Seminarium duchowne?
              NIE! Tam byś musiał latać po więcej.
              Więc co?
              Szkoła Orląt?
              WIEM! Technikum Przemysłu Gorzelnianego. Nie wozi się drewna do lasu.
              • stasi1 Re: Polska alkoholem stoi 12.02.25, 07:41
                Zwykłe elektryczne. Ale znajoma pracowała w koneserze i do pracy na imieniny śledzie przynosiła
        • bobislaw.borboje Po co wynosiłeś? 04.02.25, 20:19
          My puste flaszki bunkrowaliśmy w takim przyrządzie gimnastycznym do skakania przezeń.
          • yoma Re: Po co wynosiłeś? 04.02.25, 20:21
            w koniu w sensie 😂😂😂
            • bobislaw.borboje Re: Po co wynosiłeś? 04.02.25, 20:40
              Chyba tak. W koniu albo w koźle, nie byłem pewien. Jeden ssak miał nogi, a drugi to była ordynarna skrzynia warstwowa. Skakałem przez obydwa za pomocą odskoczni.
              • yoma Re: Po co wynosiłeś? 04.02.25, 20:45
                Oba ssaki mają nogi, koń ma łęki czy jak im tam, a skrzynia to skrzynia. Serioserio. Fakt, skrzynia się lepiej nadaje, nadwyobraźnia mi pokazała rozprutego konia 😂
      • chocolate_dog123 Re: Polska alkoholem stoi 04.02.25, 21:55
        Wnoszenie ukrytego zakamuflowanego alko na studniówki jest tradycja od xx lat. Sami nauczyciele też często gęsto bywali nieźle porobieni. Nie ma się co skupiać na studniówkach i ich wpływie na alkoholizm u młodzieży. Ta młodzież jest po kilku latach imprezowania i chodzenia na 18-tki, więc alkohol im nie straszny.
    • yoma Re: Polska alkoholem stoi 04.02.25, 20:08
      A co, mają pić w kiblu jak ty? Nie sztuka pić, sztuka pić kulturalnie 😎
      • wykus Re: Polska alkoholem stoi 04.02.25, 20:18
        Ja należę do gatunku, który korzysta z toalet.
        • yoma Re: Polska alkoholem stoi 04.02.25, 20:22
          Za twoich czasów w szkole były kible, nie czaruj. Toalety to są może teraz i podobno nawet mydło się pojawia 😂
    • szwampuch58 Re: Polska alkoholem stoi 04.02.25, 21:43
      Belkot, stoi mocno to fakt ale nie u szczawi szukaj winnych
    • marecky81 Re: Polska alkoholem stoi 05.02.25, 09:19
      Studniówka nie jest imprezą szkolną. Odbywa się zwykle poza szkolą i uczestniczą w niej w ogromnej większości ludzie dorośli.

Możesz to skomentować?
      • storima Re: Polska alkoholem stoi 05.02.25, 09:49
        marecky81 napisał(a):

> Studniówka nie jest imprezą szkolną. Odbywa się zwykle poza szkolą i uczestnicz
        > ą w niej w ogromnej większości ludzie dorośli.
        >
        > Możesz to skomentować?

Organizator imprezy ustala charakter imprezy. Może przykładowo wprowadzić konsumpcję alkoholu na miejscu z zakazem wnoszenia.

Szczegóły z organizowania studniówek w tej kwestii tutaj:

edukacja.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/9396321,studniowka-2024-czy-mozna-pic-alkohol-przepisy-wcale-nie-sa-jednozna.html
        • storima Re: Polska alkoholem stoi 05.02.25, 11:36
          PS

Musiałem powyższy wpis wkleić ponownie.
          Poprzedni tak jak inne został usunięty.
    • kaki11 Re: Polska alkoholem stoi 05.02.25, 12:01
      Na studniówkach większość młodzieży jest pełnoletnia, a obecnie studniówki nie są typowo imprezą szkolną a prywatną, na której nauczyciele nie są organizatorami. Ciężko ich o to obwiniać.
      A alko na studniówkach nie jest od dzisiaj. Historii o tym jak to na studniówki sprzed 50 lat organizowało się alko chowając go wcześniej w schowkach wfistów czy woźnych, wnoszeniu pod marynarkami albo innym podawaniu przez okna latają po necie i w rodzinnych historiach jako zabawne anegdotki. I teraz odpowiedz sobie co jest logiczniejsze- pilnowanie pełnoletniej młodzieży, która i tak pija na osiemnastkach, grillach i idąc potańczyć żeby na tej jednej imprezie miała pić po kryjomu, czy nie robić cyrków i pozwolić się młodym napić alko jak ludziom, czyli tak ja zasadniczo dorośli ludzie alkohol spożywać powinni - jeśli chcą, mają ochotę, jest okazja, to normalnie otwarcie, bo po kryjomu to piją alkoholicy którzy muszą się ukrywać.
      • yoma Re: Polska alkoholem stoi 05.02.25, 12:49
        Biedna ta dzisiejsza młodzież. Nie będą mieli takich fajnych wspomnień kombatanckich jak my :)
      • storima Re: Polska alkoholem stoi 05.02.25, 12:54
        kaki11 napisał(a):

> , czyli tak ja zasadniczo dorośli ludzie alkohol spożywać powinni - jeśli chcą,
        > mają ochotę, jest okazja, to normalnie otwarcie, bo po kryjomu to piją alkohol
        > icy którzy muszą się ukrywać.

W PRL alkohol lał się strumieniami. W miejscu pracy, wszędzie.

To nie jest kwestia wieku.

Jeśli organizator zastrzega używanie alkoholu na swej imprezie, przykładowo miejsce pracy, to dorośli muszą się dostosować.

Obecność alkoholu na studniówce nie od dziś budzi kontrowersje. I chodzi nie tylko o sam fakt jego spożywania, ale również o to, co na ten temat mówią przepisy. Wypowiedzi ekspertów w tej sprawie nie są jednoznaczne. Wnika z nich, że kluczowe znaczenie ma to, przez kogo oficjalnie jest organizowana studniówka.

edukacja.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/9396321,studniowka-2024-czy-mozna-pic-alkohol-przepisy-wcale-nie-sa-jednozna.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka