Dodaj do ulubionych

Polski kamikaze

21.03.25, 11:04
Polski kamikadze w japońskim samochodzie Mitsubishi zaatakował bez ostrzeżenia polski pociąg. Cel został osiągnięty zgodnie z kawaleryjskim duchem Narodu.
Obserwuj wątek
    • don.kichote Re: Polski kamikaze 21.03.25, 11:51
      To jest skandal! Jak długo jeszcze będziemy tolerować to, że Ludzie giną na przejazdach kolejowych?
      Zgodnie ze światłem pomysłem naszych ustawodawców problem ten na przejściach dla pieszych został wyeliminowany. Wszyscy wiedzą że słabszy pieszy, ma pierwszeńlstwo przed mocniejszym samochodem.
      Dlaczego takiego rozwiązania nie można wprowadzić na kolei?
      • kotecka1 Re: Polski kamikaze 21.03.25, 12:00
        Oczywiście ,że można i pewnie zaraz zostaną wprowadzone ustawy o pierwszeństwie przejazdu samochodów przez tory kolejowe a maszynista za wymuszenie będzie dostawał punkty karne i mandat, W końcu zapanuje taki ład i porządek jak na przejściach dla pieszych.
        • manhu Re: Polski kamikaze 22.03.25, 12:45
          kotecka1 napisała:
          > jak na przejściach dla pieszych.
          Jak na chodnikach. Gdzie piesi i rowerzyści są gośćmi. Chodnik szeroki na 6 czy 8 metrów (w tym ścieżka rowerowa), nie raz cały zastawiony przez samochody. Jadąc rowerem muszę lawirować, a kierowcy łaskawie mogą mi pozwolić przejechać.

Co do przejazdów to jest to metoda Kaczyńskiego: ląduj zmieścisz się (lub dasz radę).

Ostatnio szalona baba na filmiku omijała zamykający się szlaban, na małej szybkości, na co liczyła? Jej nawet kara śmierci wymierzona natychmiast nie przeraża więc tym bardziej mandat, a zatrzymanie prawka oznacza, że będzie jak inni jeździła mają 12 czy 34 zakazy prowadzenia (bo "sędziowie" dają kolejne gdy więcej niż 1 dożywotni nie powinien być możliwy).
      • privus Re: Polski kamikaze 21.03.25, 12:26
        don.kichote napisał:

> To jest skandal! Jak długo jeszcze będziemy tolerować to, że Ludzie giną na prz
        > ejazdach kolejowych?

Ta myśl już od dawna kołatała mi po głowie. Wystarczy wyrwać się pociągiem na Warmię i Mazury, by z zażenowaniem zauważyć, ile jest jeszcze dawno zerwanych mostów prowadzących nawet do niewielkich miejscowości czy osad nad istniejącymi torami kolejowymi. Mostów nie naprawiono do dzisiaj a mieszkańców tych osad w helikoptery tez nie wyposażono.
        Cóż im pozostaje, jak nie dojeżdżać gdzieś okrężnie poprzez tory kolejowe?
        A czy taka sytuacja istnieje tylko w tym regionie?

Rzucane w przestrzeń same gromkie słowa o wykluczeniu komunikacyjnym nie tylko w tym regionie, niczego nie załatwiły i niczego nie załatwią.
        • negativum Re: Polski kamikaze 21.03.25, 13:18
          privus napisał:

> Cóż im pozostaje, jak nie dojeżdżać gdzieś okrężnie poprzez tory kolejowe?
          > A czy taka sytuacja istnieje tylko w tym regionie?
          > Rzucane w przestrzeń same gromkie słowa o wykluczeniu komunikacyjnym nie tylko
          > w tym regionie, niczego nie załatwiły i niczego nie załatwią.

• privus Re: Polski kamikaze 21.03.25, 13:29
            Tu masz top najbardziej wyludniających sie wsi i osiedli. W niektórych mieszka już tylko 1 osoba.
            halowies.pl/zycie-na-wsi/top-15-najmniejszych-wsi-w-polsce-w-niektorych-zyje-tylko-jedna-osoba-2353481

Z niektórymi gminami też nie jest najlepiej:
            halowies.pl/hobby-i-rozrywka/ciekawostki/te-gminy-w-polsce-wyludniaja-sie-najszybciej-sprawdz-czy-twoja-jest-na-liscie-2507302

Rozczarowało mnie także miasto Węgorzewo, gdzie dawniej można było dojechać pociągiem. Dzisiaj są tylko wspomnienia i ruiny dawnego dworca PKP.
            • negativum Re: Polski kamikaze 21.03.25, 14:33
              privus napisał:

> Tu masz top najbardziej wyludniających sie wsi i osiedli. W niektórych mieszka
              > już tylko 1 osoba.
              > halowies.pl/zycie-na-wsi/top-15-najmniejszych-wsi-w-polsce-w-niektorych-zyje-tylko-jedna-osoba-2353481
              >
              > Z niektórymi gminami też nie jest najlepiej:
              > halowies.pl/hobby-i-rozrywka/ciekawostki/te-gminy-w-polsce-wyludniaja-sie-najszybciej-sprawdz-czy-twoja-jest-na-liscie-2507302
              >
              > Rozczarowało mnie także miasto Węgorzewo, gdzie dawniej można było dojechać poc
              > iągiem. Dzisiaj są tylko wspomnienia i ruiny dawnego dworca PKP.

Śląsk postawił w 2007 roku na komunikację zbiorową. Tego nie idzie nadgonić z dnia na dzień. Często gdy tory trzeba budować od nowa. To powolny proces, ale przynosi efekty. Ludzie mają pracę, płacą podatki i tak się to kręci.
              Najgorsze co można powiedzieć ludziom - "pieniędzy nie ma i nie będzie".

KD miały być projektem, który zbankrutuje. Teraz wożą koło 20 000 000 ludzików rocznie. Linie stają się coraz szybsze. Ludzie z największych pipidów dojeżdżają do pracy w 40 min godzinę. KD z Wrocławia do Świnoujścia jedziesz 5 h. Za 100 zł od łba.

Gdyby jeszcze podatki zostawały w regionie. PIT zostaje, ale VAT i CIT jadą przeważnie do Warszawy.

• privus Re: Polski kamikaze 21.03.25, 15:05
              Swego czasu od Nowego Łuojiowa w Bieszczadach aż do Ustrzyk dolnych dawałem z przyjemnością perpedes. Ostatni, jak tam zawitałem, to Bieszczady zostały, tylko góry nie te :)
              • negativum Re: Polski kamikaze 21.03.25, 15:20
                privus napisał:

> Swego czasu od Nowego Łuojiowa w Bieszczadach aż do Ustrzyk dolnych dawałem z p
                > rzyjemnością perpedes. Ostatni, jak tam zawitałem, to Bieszczady zostały, tylko
                > góry nie te :)

A Solinkę odbudowano?
                • privus Re: Polski kamikaze 21.03.25, 15:22
                  Już nie miałem czasu na dalsze trasy.
                  • negativum Re: Polski kamikaze 21.03.25, 15:34
                    privus napisał:

> Już nie miałem czasu na dalsze trasy.

Na Śląsku wzięliśmy się od podstaw, po czasach PRL. Zastany majątek w tragicznym stanie. Ale działamy.

To miała być akcja wyborcza. Trzyma się już ponad dekadę.
                    • privus Re: Polski kamikaze 21.03.25, 20:42
                      Efektów nie widzę. Gdzie jest np. Huta „Baildon” ?
                      • negativum Re: Polski kamikaze 21.03.25, 21:27
                        privus napisał:

> Efektów nie widzę. Gdzie jest np. Huta „Baildon” ?

Restrukturyzacja.
                        • privus Re: Polski kamikaze 21.03.25, 21:48
                          Od ilu lat się restrukturyzuje?
    • ytartu Ale o co chodzi? 21.03.25, 12:27
      kotecka1 napisała:

> Polski kamikadze w japońskim samochodzie Mitsubishi zaatakował bez ostrzeżenia
      > polski pociąg. Cel został osiągnięty zgodnie z kawaleryjskim duchem Narodu.

Ale o co chodzi?
      • dunajec1 Re: Ale o co chodzi? 22.03.25, 13:10
        Ja bym proponowal wezwac japonskiego attache i wystosowac note dyplomatyczna ze sie nie zgadzamy z tym aby polskie pociagi mialy byc atakowane przez ichnie auta.
      • negativum Re: Ale o co chodzi? 22.03.25, 13:20
        ytartu napisał:

> kotecka1 napisała:
        >
        > > Polski kamikadze w japońskim samochodzie Mitsubishi zaatakował bez ostrze
        > żenia
        > > polski pociąg. Cel został osiągnięty zgodnie z kawaleryjskim duchem Naro
        > du.
        >
        > Ale o co chodzi?

Pewnie murzyn…

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka