Gość: frezer IP: *.gazeta.pl 13.03.01, 13:02 Korzystasz z kart płatniczych? Nie boisz się? Przecież ktoś może ukraść numer, podejrzeć PIN, przelać za dużo, dokonać transakcji za Twoim plecami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sunnypol Re: Karty płatnicze IP: 192.168.0.133, 212.160.156.* 13.03.01, 16:54 Gość portalu: frezer napisał(a): Korzystam z kart od 5 lat w kraju i za granicą. Nie miałam jeszcze żadnych nieprzyjemności :)))Bardzo polecam!!!!!!!! > Korzystasz z kart płatniczych? Nie boisz się? Przecież ktoś może ukraść numer, > podejrzeć PIN, przelać za dużo, dokonać transakcji za Twoim plecami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tytus Re: Karty płatnicze IP: *.ppp.eranet.pl 15.03.01, 00:06 Zgadzam sie, to wiele ułatwia. Alez robiłem test: na stacji benzynowej w Austrii (mniałem unieruchomioną nogę, wracałem za nart) podałem koledze moją karte, żeby zapłacił. I co? Zapłacił! Bez słowa, bez problemu! Podpisał się za mnie (wzór na karcie z tyłu) nie zanjąc PIN kodu. I tak można zrobić TAM każdą operację! Zatankownie do pełna samochodu daje kwotę, która szanowana jest przez każdego Austriaka, nawet jeśli jest zwolennikiem NSDAP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aszantka Re: Karty platnicze IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 15.03.01, 11:19 Wolj wyp3acic w bankomacie niz staf w dwugodzinnej kolejce, bo tak jest w moim banku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robek Co za różnica IP: 172.30.254.1, 62.180.71.* 20.03.01, 18:44 Ja się ma gotówę do ktoś ci może dać w łeb za rogiem i też nic się nie poradzi. W Niemczech ukradzono mi kartę Visa ok godz 13:00 na stacji benzynowej przy autostradzie A4. Zorientowałem się ok 17:00 na lotnisku we Frankfurcie i zastrzegłem kartę. Ktoś zdążył sobie jednak kupić dżinsy, magnetofon i pójść do restauracji. Następnego dnia karta została zatrzymana w bankomacie w Hamburgu jako zastrzeżona, ktoś chciał sobie wypłacić 2000 DM w gotówce. Złodzieje są wszędzie i na pewno nie śpią! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Szanse takie jak na 'wsciekla krowe' IP: *.cern.ch 13.03.01, 18:51 ...na ukradzenie karty, kodu, pieniedzy. Uzywam od 10 lat, od 2 kupuje przez Internet (ale tylko z uznanych firm). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikka Re: Szanse takie jak na 'wsciekla krowe' IP: *.unregistered.formus.pl 14.03.01, 13:40 Czy płacę kartami, czy gotówką - i tak mogę je stracić. Więc w czym problem? Karty są po prostu wygodniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mech Re: Karty płatnicze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.01, 22:39 O kartę płatniczą sie nie boję, ale już dwie karty kredytowe Visa Clasic zwróciłem, bo ktoś nimi płacił przez internet. W obydwu przypadkach było to krótko po tym, jak płaciłem kartą w sklepie ze sprzętem komputerowym. Prawdopodobnie kolesie ze sklepu spisali dane z karty i później wchodzili na jakieś strony xxx. Bank w obu przypadkach uznał reklamację i zwrócił pieniądze (kwoty rzędu 100zł). Teraz używam Vise Electron Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezary B Re: Karty płatnicze IP: 40.10.7.7, 195.205.77.* 14.03.01, 14:08 Uzywam od 3 lat. W portfelu mam najwyzej 20zl, w sklepie, gdzie nie ma terminali praktycznie nie kupuje. Uwazam, ze gorsze od niebezpieczenstwa uzycia przez obce osoby jest wysokosc prowizji pobierana przez banki, przez co male sklepy nie stac na obsluge terminala i w konsekwencji traca klientow (takich jak ja np.). Pieniedzy nie nosze, bo nigdy nie wiem ile wydam, a majac karte mam pewnosc, ze nie bede w niezrecznej sytuacji, gdy zabraknie mi gotowki. Zreszta to duza oszczednosc czasu, nie trzeba co chwile biegac do bankomatu, nie mowiac o tym, ze bankomatow wciaz jeszcze jak na lekarstwo. W internecie nie place, gdyz nie mam zaufania. Generalnie jednak polecam wszystkim, choc jestem za rozwojem uslug zabezpieczajacych. Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Karty płatnicze 14.03.01, 21:13 W Internecie jest bezpieczniej niż w sklepie czy restauracji! To trochę tak jak z bezpieczeństwem podróży samochodem i samolotem. Korzystam z kart od lat, również w Internecie. Raz mnie próbowali oszukać w USA, ale po wymianie emaili oddali niesłusznie pobraną kwotę. Kupuje głównie książki, płyty, filmy DVD, również za granicą. Wszystko przynoszą do domu. Często wychodzi taniej niż w zwykłych sklepach. Gorąco polecam. A jakieś ryzyko było, jest i będzie zawsze. Pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Karty płatnicze IP: *.amdahl.com 14.03.01, 22:01 Jesli o korzystanie z kart w Internecie to obecnie jest to 100% bezpieczne. Jak? Ano nie korzysta sie z kart ktore nosiceie w portfelach. Mozna natomiast uzyskac karte jednorazowego uzytku i wykonac przy jej pomocy transakcji zakupu. Cala procedura jest nieco bardziej skomplikowana ale o to chodzi - mala szansa na przechwycenie przez zlodzieja. Dodatkowo od lata 1999 roku zabezpiecznie 128-bitowe na Internecie nie jest sankcjonowane przez USA. Wystarczy posiadac przegladarke ze 128-bitowym zabezpieczeniem by zlodziej mial "zagwozdke" przy pomocy najszybszych komputerow na kilka lat - akurat karta straci waznosc. Wydaje sie ze jak dotad tylko FBI jest wyposazona w superkomputery, ktore sa w stanie zlamac zabezpieczenia o tak dlugim slowie (a korzysta sie juz ze slow 1024-bitow). Chyba najbogatszych zlodzieji tego swiata na razie nie stac na taki komputer i oprogramowanie. No chyba ze nie ufamy wladzom federalnym USA... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Karty płatnicze IP: *.amdahl.com 14.03.01, 21:46 Korzystanm z niej tu w USA od wielu lat i nigdy nie mialem problemow. Jest pewnie drobna roznica. Kazdy bankomat ma tu kamere i rejestracje tego co sie dzieje przy bankomacie (czesto takze przed bankiem). Taki zlodziej jak ci z Walbrzycha nie mialby zbyt wielkiej szansy. Nawet zablokowanie kamery na chwile moze wywolac, ze w ciagu kilku minut pojawi sie patrol policji przed bankiem i bankomatem. Wszelka defraudacja (w tym kradziez poczty) jest tu razem z morderstwem i przemytem narkotykow jednym z najciezszych przestepsw federalnych. Pewnie to jeszcze nie jest czesty przypadek w Polsce. W ten sposob (kamery) zapobiega sie nie tylko defraudacji, ale takze odnajduje osoby lub prowadzi sledztwa w innych sprawach. Przeciez kiedys trzeba isc po pieniadze a do okienka w banku troche nie wygodnie, nie prawdaz? Zreszta postawa bankow tutaj nie jest "nie ponosi odpowiedzialnosci". Jesli bankomat jest na terenie banku (np. przy wejsciu) to jest to sprawa tego banku aby zapewnic bezpieczenstwo zarowno dla posiadacza karty jak i transakcji. Inaczej nawet bank moze miec problem prawny (w wielu wypadkach FBI i FTC okazuje sie byc pomocne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Karty płatnicze IP: 212.187.240.* 15.03.01, 07:55 Mieszkam w Norwegii. Uzywam kart platniczych/kredytowych od prawie 10 lat. Visa i American Express placilem w calym swiecie, rowniez w Polsce i jeszcze nigdy nie mialem klopotow. Mialem natomiast klopoty w Polsce z placeniem tymi kartami. Terminale ma malo, ktory sklep, w reszcie mimo naklejek nie wiedza co zrobic z ta karta. Ponadto bez przerwy jestem pytany jaka Vise posiadam Classic czy Elektron - odpowiadam, ze posiadam normalna Vise. Nie wiem co to sa te karty Classic i Elektron, kolejny wymysl polskich bankow. Kolejny problem i to najwiekszy to polskie banki. W Norwegii jestem w stanie zablokowac karte telefonicznie w ciagu 2 minut 24 godziny na dobe. Ponadto wystawca karty ponosi odpowiedzialnosc za wszelkie naduzycia. W Polsce mialem kilkukrotnie problem z uzyskaniem gotowki z bankomatow z powodu braku autoryzacji. Kazdy bankomat odmawial realizacji wyplaty. Poszedlem do banku, a ta "mile" panie zaczynaja ze mnie robic glupiego - ze pewno nie mam gotowki na koncie, ze pewno cos zle zrobil. Wreszcie zazadalem, zeby zrobily autoryzacje telefonicznie. W Polcardzie okazalo sie, ze autoryzacja jest..... Swoja droga co to za pasozyt ten Polcard. Nigdzie w swiecie Visa, czy AMEX nie maja dodatkowego posrednika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fibin Re: Karty platnicze IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 15.03.01, 11:46 Bo to Polska w3a6nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maggie Re: Karty płatnicze IP: 212.160.138.* 15.03.01, 15:38 Mam kilka kart płatniczych, ale również i kilka uwag. Po pierwsze nie każdy wie, że czasami jak w sklepie mamy zablokowany dostęp, a nadgorliwa kasjerka wbije kwotę, to pomimo tego,że otrzymujemy kwit z adnotacją, że transakcja nie przeszła, to ta suma do wyjaśnienia (t.zn. około 3 dni) jest i tak zdjęta z konta. Przez przypadek to sprawdziłam na własnej skórze. Tak że może się zdarzyć,że płacimy za coś np. 855 zł mając przkładowo 1 tys na koncie, raz nie przejdzie a za drugim razem nie mamy forsy na koncie lub wpadamy w debet. Druga historia to zepsuty bankomat - autentyczne sprzed tygodnia: Mąż płacił rachunek za telefon w bankomacie operacja dosyć długo trwała i nie dostał pokwitowania, mimo to nie zrażony wykonał nasępną operację t.zn. wypłatę 1 tys zł a tu bankomat swoje odczekał, po czym stwierdził, że operację wykonał, kazał zabrać kartę i wypłacił powietrze. Po reklamacji w banku dowiadujemy się,że ponieważ procedury bankowe są święte, jesteśmy pozbawieni tego tysiąca na dwa tygodnie. Oczywiście bank liczy odsetki jakby te pieniądze były ale gdybym nic już nie miała na koncie to przez dwa tygodnie nie mam grosza. Czy to nie idiotyczne. Na pewno nie będę płaciła kartą w internecie. Bo po prostu się boję. Poza tym uważam, że nasze banki wszystkie swoje niedoróbki chcą zwalić na klienta. Obracając naszymi pieniędzmi robią z nami co chcą. Ale co mamy zrobić,skazani na taką obsługę chyba nie będziemy forsy chować w bieliźniarkach. Pozdrawiam wszystkich czytelników. Maggie. Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Karty płatnicze 15.03.01, 16:08 Bo to Polska właśnie... Aktualnie też walczę z jednym bankiem amerykańskiego rodowodu (co prawda nie z powodu karty ani bankomatu, tylko kredytu), któremu się wydaje, że Polaków można traktować jak śmieci! I co najdziwniejsze robi to poprzez swoich pracowników, Polaków przecież. A jeżeli chodzi o karty, to doświadczenia mam dobre (patrz list wyżej).Pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikis Re: Karty płatnicze IP: *.skierniewice.sdi.tpnet.pl 19.03.01, 16:01 Sprobuje zgadnac: City Bank? .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fibin Re: Karty płatnicze IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 19.03.01, 17:46 Brawo! Czyżbys też miał z nimi wątpliwą przyjemność? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jorn Re: Karty płatnicze IP: 217.11.129.* 13.04.01, 20:17 Gość portalu: Maggie napisał(a): > Druga historia to zepsuty bankomat - autentyczne sprzed tygodnia: > Mąż płacił rachunek za telefon w bankomacie operacja dosyć długo trwała i nie > dostał pokwitowania, mimo to nie zrażony wykonał nasępną operację t.zn. wypłatę > > 1 tys zł a tu bankomat swoje odczekał, po czym stwierdził, że operację wykonał, > > kazał zabrać kartę i wypłacił powietrze. Po reklamacji w banku dowiadujemy > się,że ponieważ procedury bankowe są święte, jesteśmy pozbawieni tego tysiąca > na dwa tygodnie. Oczywiście bank liczy odsetki jakby te pieniądze były ale > gdybym nic już nie miała na koncie to przez dwa tygodnie nie mam grosza. Czy to > > nie idiotyczne. > . > Pozdrawiam wszystkich czytelników. > Maggie. > Maggie, zrezygnuj z "usług" PKO BP i przenieś się do banku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Karty płatnicze IP: *.ze.tarnow.pl 16.03.01, 10:05 Gość portalu: Greg napisał(a): > Mieszkam w Norwegii. Uzywam kart platniczych/kredytowych od prawie 10 lat. Visa > > i American Express placilem w calym swiecie, rowniez w Polsce i jeszcze nigdy > nie mialem klopotow. Mialem natomiast klopoty w Polsce z placeniem tymi > kartami. Terminale ma malo, ktory sklep, w reszcie mimo naklejek nie wiedza co > zrobic z ta karta. Ponadto bez przerwy jestem pytany jaka Vise posiadam Classic > > czy Elektron - odpowiadam, ze posiadam normalna Vise. Nie wiem co to sa te > karty Classic i Elektron, kolejny wymysl polskich bankow. Kolejny problem i to > najwiekszy to polskie banki. W Norwegii jestem w stanie zablokowac karte > telefonicznie w ciagu 2 minut 24 godziny na dobe. Ponadto wystawca karty ponosi > > odpowiedzialnosc za wszelkie naduzycia. > W Polsce mialem kilkukrotnie problem z uzyskaniem gotowki z bankomatow z powodu > > braku autoryzacji. Kazdy bankomat odmawial realizacji wyplaty. Poszedlem do > banku, a ta "mile" panie zaczynaja ze mnie robic glupiego - ze pewno nie mam > gotowki na koncie, ze pewno cos zle zrobil. Wreszcie zazadalem, zeby zrobily > autoryzacje telefonicznie. W Polcardzie okazalo sie, ze autoryzacja jest..... > Swoja droga co to za pasozyt ten Polcard. Nigdzie w swiecie Visa, czy AMEX nie > maja dodatkowego posrednika. Gwoli wyjasnienia roznic: jedne maja wklesle numery drugie wypukle. I wlasnie z tymi nowszego typu (wklesle - V.Electron) mialem powazny problem u Twego sasiada, Szwecji. Ze cytujac "latwiej byloby o wsciekla krowe" w Polsce niz zaplacic ta karta w Szwecji. Oni byli drzewiej zkomputeryzowani z tad ich czytniki nie przyjmuja kart nowego typu. Trzeba wiec miec 2 rozne karty . A klopoty z autoryzacja sa chyba wszedzie , niejednokrotnie po kolejnej probie odpowiedz byla pozytywna. W kwestii "a to Polska wlasnie" to oczywiscie cwiczenie cierpliwosci klientow i kasjerek bo czas oczekiwania na odpowiedz serwera banku moze byc b. b. b. dlugi. Wiwat Sieci ! Wiwat TPSA! No i z tego co slyszałem (na szczescie nie doswiadczylem) z zablokowaniem kart trzeba czekac "DO PONIEDZIALKU", bo w sobote pod tel. jest tylko portier. ps. tez sie troche boje, w internecie nie kupuje bo to nie ma sensu (przynajmniej przez najblizsze 5 lat), a ludziom ktorym daje moja karte mocno patrze na rece. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Karty płatnicze IP: 212.187.240.* 16.03.01, 10:35 > Gwoli wyjasnienia roznic: jedne maja wklesle numery drugie wypukle. > I wlasnie z tymi nowszego typu (wklesle - V.Electron) mialem powazny problem u > Twego sasiada, Szwecji. Ze cytujac "latwiej byloby o wsciekla krowe" w Polsce n > iz > zaplacic ta karta w Szwecji. Oni byli drzewiej zkomputeryzowani z tad ich > czytniki nie przyjmuja kart nowego typu. Trzeba wiec miec 2 rozne karty . > A klopoty z autoryzacja sa chyba wszedzie , niejednokrotnie po kolejnej probie > odpowiedz byla pozytywna. Nie wiem o jakich wkleslych kartach mowisz. W calym cywilizowanym swiecie sa karty z wypuklym drukiem i nie ma zadnych kart Visa classic czy elektron sa tylko karty Visa. A propos autoryzacji, to ngdzie poza Polska nie mialem z nia klopotow. > No i z tego co slyszałem (na szczescie nie doswiadczylem) z zablokowaniem kart > trzeba czekac "DO PONIEDZIALKU", bo w sobote pod tel. jest tylko portier. W Norwegii karte blokuje sie telefonicznie dzwoniac do banku w godzinach pracy, lub do firmy Visa w Norwegii albo w Londynie (europejskiej centrali) czynnej 24 godziny na dobe. Karta jest od tego momentu zablokowana. Korzystam rowniez z konta bankowego przez internet. Place rechunki, robie przelewy i sprawdzam stan konta. Dostep jest poprzez haslo podawane mi przez specjalny kalkulator po wpisaniu PIN-u. Haslo jest za kazdym razem inne. Usluga jest darmowa, placi sie tylko minimalnie za operacje - ok. 1zl. Kupowalem tez rozne rzeczy przez internet, glownie w Amazon.com i nie mialem zadnych problemow. Zamawialem wiele razy ksiazki. Czas dostawy 2 dni np. zamowienie zlozylem w sobote popoludniu, a ksiazki byly w moje skrzynce pocztowej w poniedzialek w poludnie - swietny serwis, a oplata pocztowa minimalna. Cos przeciwnego do polskiego MPiK - cena za przesylke zagraniczna wyzsza od ceny kompaktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Karty płatnicze IP: *.ze.tarnow.pl 20.03.01, 10:19 No coz tylko pozazdroscic. A tym moim siermieznym Electronem moglem w Szwecji zaplacic tylko za jakies smieci w butiku dla turystow, z paliwem juz byly klopoty (z tym ze omijalem d. miasta). W Polsce wystarcza on az nadto. A jesli chodzi o kontakty elektroniczne z bankami (w PL) to juz sa pierwsze jaskolki, ale przeciez nie czynia one wiosny. Poza tym mam swiadomosc o mozliwosci przechwycenia ukrytych danych przez fachowego zlodzieja lecz mi lzej na duszy bo ani nie jestem vipem ani bogaczem stad atak na moje dane moze byc jedynie przypadkowy i prawdopodobienstwo jego mizerne. A kupowac w ciemno nie lubie i juz, choc tylko glupi nie zmienia zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Karty płatnicze 20.03.01, 18:21 Kupując np. książki lub płyty w znanej firmie nie kupujesz w ciemno. I przynoszą Ci do domu! Pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jorn Re: Karty płatnicze IP: 217.11.129.* 13.04.01, 20:26 Gość portalu: Greg napisał(a): > W Norwegii karte blokuje sie telefonicznie dzwoniac do banku w godzinach pracy, > > lub do firmy Visa w Norwegii albo w Londynie (europejskiej centrali) czynnej 24 > > godziny na dobe. Karta jest od tego momentu zablokowana. A w Polsce robi się to tak: dzwoni się do Polcardu (0-22/611 30 00), do Centrum Kart WBK (0-61 856 53 26), do Centrum Kart PeKaO SA (nie znam numeru) lub do VISA International (+14105813836) i karta jest zablokowana. Można też wejść do dowolnego banku, który wydaje karty w tym samym systemie i zażądać zablokowania karty. W takim przypadku trwa to nieco dłużej. Tak, jak w całym cywilizowanym świecie, najwyraźniej z wyjątkiem pewnego regionu Norwegii, gdzie mieszkają dupki, które nie widziały płaskiej karty i pouczają wszystkich naokoło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jorn Re: Karty płatnicze IP: 217.11.129.* 13.04.01, 20:14 Gość portalu: Greg napisał(a): > bez przerwy jestem pytany jaka Vise posiadam Classic > czy Elektron - odpowiadam, ze posiadam normalna Vise. Nie wiem co to sa te > karty Classic i Elektron, kolejny wymysl polskich bankow. Drogi gregu, czytając cytowany powyżej fragment twojej wypowiedzi, odnoszę wrażenie, że jednak nie posiadasz karty VISA, którą się chwalicz. "Normalna" karta VISA od jakichś 2- 3 lat nazywa się VISA Classic, w przeciwieństwie do VISY Electron. Obie nie są wymysłem polskim, tylko organizacji o nazwie VISA International. Istnieje także karta VISA Electron Smart, która na razie jest oferowana tylko eksperymentalnie niektórym klientóm niektórych banków w kilku krajach, m. in. w Polsce. Sam używam kart płatniczych od 5 lat, zarówno w Polsce, jak i za granicą. Początkowo była to tylko VISA (obecnie VISA Classic), później także VISA Electron, Maestro i VISA Electron Smart. Kłopot z autoryzacją miałem może ze trzy razy w Polsce i raz w Hiszpanii i raz w Chorwacji. Posiadanie karty płatniczej lub kredytowej, to duża wygoda. Najlepiej, gdy jest to karta płatnicza i bankomatowa w jednym (VISA Electron, Electron Smart lub Maestro). Wtedy nawet będąc w tak dziwnym pod względem prawnomiędzynarodowym miejscu, jak Turecka Republika Cypru Północnego miałem dostęp do usług w punktach przyjmujących karty oraz do gotówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qBA Re: Karty płatnicze IP: unknown, 157.25.180.* 16.03.01, 09:33 ABY SIE NIE BAC WYSTARCZY UBEPIECZYC PIENIADZE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: Karty płatnicze IP: 212.191.189.85, 212.51.192.* 16.03.01, 12:09 Korzystam z kart płatniczych od 8 lat.Jest to rozwiązanie godne polecenia wszystkim,którzy lubią oszczędzać pieniądze (wbrew pozorom wydaje sę mniej,konto jest oprocentowane).Kartami posługuję się w kraju i zagranicą.Praktycznie nigdy nie miałem problemu z płatnością,pamiętając jednocześnie o kilku zasadach: 1.Kartę zawsze chronię,nawet bardziej niż posiadaną przy sobie gotówkę. 2.Kod zapamiętuję,a w przypadku braku pojemności pamięci zapisuję razem z innymi numerami np.telefonu. 3.Co miesiąc sprawdzam otrzymane z banków wydruki i porównuję je z kopiami rachunków otrzymanych w kasach. 4.Posiadam kilka kart i kont,aby uniknąć przypadku nieakceptowania danej sieci lub braku połączenia z bankiem,albo chwilowego braku środków w żądanej wyskokości. 5.Korzystam z bankomatów przy placówkach bankowych lub takich,które znam od dłuższego czasu.Nie wtykam swojej karty do przypadkowych otworów. 6.Podczas regulowania rachunków poprzez terminale POS lub tzw.żelazka nie tracę karty z pola widzenia,aby uniknąć zeskanowania moich danych z paska magnetycznego tzw.skimming. 7.Wstrzemiężliwie podchodzę do zakupów poprzez internet,tu również nie korzystam z przypadkowych witryn. 8.Czekam na tzw.karty chippowe,które poprzez większą pojemność pamięci będą posiadać większą liczbę zabezpieczeń. Pozdrawiam wszystkich !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Karty płatnicze 16.03.01, 13:21 Arturze, jeżeli pozwolisz, to podpisuję się pod tym, co napisałeś obiema rękoma (a może rękami?)! Pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Karty płatnicze IP: 195.15.57.* 16.03.01, 17:28 To powiem Ci, chlopie, ze nie masz latwego zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fibin Re: Karty płatnicze IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 16.03.01, 20:32 Cóż, kto nie ryzykuje, ten nie wygrywa! Pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrxzej Re: Karty płatnicze IP: *.eds.com 25.03.01, 21:25 Mysle ze moje doswiadzenie z karta platnicza powinno was zainteresowac. Lato 1999, wakacje w Polsce, Warszawa, Krakow, Nowy Sacz. Kart uzywalem przy roznych okazjach, bankomaty, sklepy, itd. Dwa tygodnie po powrocie stwierdzam ze karta nie dziala. Wiadomosc od Euro/MasterCard ze zablokowana i zebym sprawdzil moje transakcje. I rzeczywiscie, juz bylem poza Polska gdy moja karta nadal tam funkcjonowala w bankomatach, na laczna sume ok. 7000 zl. Dla wydawcy karty (EC) sygnalem do dzialania okazala sie byc informacja z policji w Moskwie iz zlapali specjaliste u ktorego na laptopie znaleziono dane roznych kart (lacznie z PIN), w tym mojej. Ta historia nie miala dla mnie zadnych finansowych konsekwencji, zapewne tylko dzieki moskiewskiej policji. Trudno bowiem udowodnic niewinnosc jesli zlodziej posluguje sie PINem. Przypuszczenia: 1. Padlem ofiara skimmingu. W tym przypadku maja zarowno zapis karty jak i PIN w electronicznej formie. To moglo sie zdarzyc w jednym z supermarketow gdzie bankomat stal jako oddzielne urzadzenie po srodku hallu. Skimming jest chyba mniej prawdopodobny gdy korzystamy z bankomatow przy oddzialach bankow. 2. Sfilmowano moja karte i mnie wstukujacego PIN. To przypuszczenie opiera sie na informacji z EC ze sciezka magnetyczna karty kredytowej (EC/MC, Visa, Amex, itd) nie zawiera zadnych innych informacji poza tymi ktore mozna sobie z tej karty przeczytac (imie, nazwisko, numer, uplyw waznosci). Trudno bylo mi w to uwierzyc, ale potwierdzil te informacje kolega, ktorego klientem byl jeden z wydawcow kart w USA. Moj kolega odwiedzil wowczas nawet w wiezieniu jednego ze "specjalistow" i byl pod wrazeniem jego profesjonalizmu, dbalosci o jakosc uslugi, staran o najlepszy sprzet, itd. A wszystko to po to by w jak najwierniejszy sposob zarejestrowac karte i PIN. Konkluzje: 1. Uzywaj karty w bankomatach zainstalowanych w otoczeniu budzacym zaufanie. 2. Jesli masz watpliwosci (miejsce, wiadomosc ze "transakcja nie doszla do skutku...") to na wszelki wypadek zmien PIN. 3. Gdy wstukujesz PIN to nie krepuj sie przyslonic klawiature tak by nie mozna jej bylo podejrzec, np. z wyzszych pieter domu po drugiej stronie ulicy. Wedlug informacji udzielonych mi w banku przypuszczenie nr.2 nie dotyczy kart platniczych nie-kredytowych, takich jak Maestro. Ich system jest nowszy, na sciezce magnetycznej maja wiecej informacji niz to co widoczne. Przed skimmingiem ich to jednak nie chroni. Dziwne ze w tej dyskusji nie wypowiedzial sie nikt z branzy. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re: Karty płatnicze IP: *.slbch1.occa.home.com 18.03.01, 01:07 nie mozemy byc zawsze 100 lat za murzynami.Trzeba wkraczac w nowoczesnosc, wszystkie cywilizowane kraje juz dawno wprowadzily ten sposob platnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Karty płatnicze IP: 172.24.100.38, 195.136.48.200, 195.136.250.* 18.03.01, 20:24 Gość portalu: Gonia napisał(a): > nie mozemy byc zawsze 100 lat za murzynami.Trzeba wkraczac w nowoczesnosc, > wszystkie cywilizowane kraje juz dawno wprowadzily ten sposob platnosci. Mam prosbe "Goniu"; nie uzywal publicznie wyrazen szowinistycznych i rasistowskich. Nie wzbogacisz nimi swoich skadinad bardzo odkrywczych stwierdzen, a jedynie przynosisz sobie i nam wstyd. Jest kilku murzynow, ktorym ani ty ani ja nie dorastamy do piet. Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Karty płatnicze IP: 195.15.57.* 20.03.01, 16:07 Gość portalu: Miki napisał(a): Jest kilku murzynow, ktorym ani ty ani ja nie dorastamy do piet. ----------- Np. Michael Jordan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jorn Re: Karty płatnicze IP: 217.11.129.* 13.04.01, 20:34 Gość portalu: Miki napisał(a): > Gość portalu: Gonia napisał(a): > > > nie mozemy byc zawsze 100 lat za murzynami.Trzeba wkraczac w nowoczesnosc, > > wszystkie cywilizowane kraje juz dawno wprowadzily ten sposob platnosci. > > Mam prosbe "Goniu"; nie uzywal publicznie wyrazen szowinistycznych i rasistows > kich. > Nie wzbogacisz nimi swoich skadinad bardzo odkrywczych stwierdzen, a jedynie pr > zynosisz sobie i nam > wstyd. Jest kilku murzynow, ktorym ani ty ani ja nie dorastamy do piet. > Pa. Zgadzam się z przedmówcą. Poza tym akurat w dziedzinie kart płatniczych Polska znajduje sie w Europejskiej czołówce, przynajmniej, jeśli chodzi o oferowane produkty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Karty płatnicze IP: 212.75.122.78, 212.75.122.27, 195.116.196.* 20.03.01, 09:59 Tradycyjnie wasza gazeta zajmuje się pierdołami.To ma być forum????? To mają być palące i kontrowersyjne tematy????? Jesteście nudniejsi niż Matematyczne Podstawy Fizyki. Nie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Karty płatnicze 20.03.01, 18:29 To nie gazeta, tylko goście portalu zajmują się tymi, jak to inteligentnie ująłeś, "pierdołami". Proszę, zaproponuj jakiś fajny temat. Jestem ciekaw, czy kogoś zainteresujesz. Z góry ostrzegam: nie każdy temat, choćby nie wiem jak wzniosły, "chwyta".Pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bano Re: Karty płatnicze IP: 212.184.123.* 04.04.01, 05:10 równie dobrze mogą Ci ukraść portfel, samochód, albo obrobić mieszkanie. ja korzystam z kart od dwóch lat i nie miałem do tej pory żadnych negatywnych doświadczeń Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izydor Re: Karty płatnicze IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 05.04.01, 08:11 Uzywam od 5 lat - nie mam powodow do narzekam.Posluguje sie "classicami","electronami" - wszystkie dzialaja -zjezdzilem z nimi pol Europy -tez dzialaly. W sieci czasem cos kupie lub zamowie prenumerate-bez klopotow. 3 lata temu ,moj Bank sam zadzwonil do mnie ,ze jedna z moich kart jest na liscie hackerow i wydal mi nowa Vise.Mysle ,ze warto miec kilka kart do roznych celow. Polecam karty z mozliwoscia ustalenia limitu wyplat typ- "charge"-wygodne,"szybkie" (w terminalach sklepowych) i nie pozwola wyplacic wiecej niz sie zadeklarowalo. Ogolnie mowiac - dobrze ze sa a ryzyko istnieje zawsze.Z powaga;) Izydor Odpowiedz Link Zgłoś