Dodaj do ulubionych

Karty płatnicze

IP: *.gazeta.pl 13.03.01, 13:02
Korzystasz z kart płatniczych? Nie boisz się? Przecież ktoś może ukraść numer,
podejrzeć PIN, przelać za dużo, dokonać transakcji za Twoim plecami.
Obserwuj wątek
    • Gość: sunnypol Re: Karty płatnicze IP: 192.168.0.133, 212.160.156.* 13.03.01, 16:54
      Gość portalu: frezer napisał(a): Korzystam z kart od 5 lat w kraju i za granicą.
      Nie miałam jeszcze żadnych nieprzyjemności :)))Bardzo polecam!!!!!!!!

> Korzystasz z kart płatniczych? Nie boisz się? Przecież ktoś może ukraść numer,
      > podejrzeć PIN, przelać za dużo, dokonać transakcji za Twoim plecami.

• Gość: Tytus Re: Karty płatnicze IP: *.ppp.eranet.pl 15.03.01, 00:06
        Zgadzam sie, to wiele ułatwia. Alez robiłem test: na stacji benzynowej w
        Austrii (mniałem unieruchomioną nogę, wracałem za nart) podałem koledze moją
        karte, żeby zapłacił. I co? Zapłacił! Bez słowa, bez problemu! Podpisał się za
        mnie (wzór na karcie z tyłu) nie zanjąc PIN kodu. I tak można zrobić TAM każdą
        operację! Zatankownie do pełna samochodu daje kwotę, która szanowana jest przez
        każdego Austriaka, nawet jeśli jest zwolennikiem NSDAP.
      • Gość: Aszantka Re: Karty platnicze IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 15.03.01, 11:19
        Wolj wyp3acic w bankomacie niz staf w dwugodzinnej kolejce, bo tak jest w moim
        banku
      • Gość: Robek Co za różnica IP: 172.30.254.1, 62.180.71.* 20.03.01, 18:44
        Ja się ma gotówę do ktoś ci może dać w łeb za rogiem i też nic się nie poradzi.
        W Niemczech ukradzono mi kartę Visa ok godz 13:00 na stacji benzynowej przy
        autostradzie A4. Zorientowałem się ok 17:00 na lotnisku we Frankfurcie i
        zastrzegłem kartę. Ktoś zdążył sobie jednak kupić dżinsy, magnetofon i pójść do
        restauracji. Następnego dnia karta została zatrzymana w bankomacie w Hamburgu
        jako zastrzeżona, ktoś chciał sobie wypłacić 2000 DM w gotówce. Złodzieje są
        wszędzie i na pewno nie śpią!
    • Gość: koko Szanse takie jak na 'wsciekla krowe' IP: *.cern.ch 13.03.01, 18:51
      ...na ukradzenie karty, kodu, pieniedzy.

Uzywam od 10 lat, od 2 kupuje przez Internet (ale tylko z uznanych firm).
      • Gość: Mikka Re: Szanse takie jak na 'wsciekla krowe' IP: *.unregistered.formus.pl 14.03.01, 13:40
        Czy płacę kartami, czy gotówką - i tak mogę je stracić. Więc w czym problem?
        Karty są po prostu wygodniejsze
    • Gość: mech Re: Karty płatnicze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.01, 22:39
      O kartę płatniczą sie nie boję, ale już dwie karty kredytowe Visa Clasic
      zwróciłem, bo ktoś nimi płacił przez internet. W obydwu przypadkach było to
      krótko po tym, jak płaciłem kartą w sklepie ze sprzętem komputerowym.
      Prawdopodobnie kolesie ze sklepu spisali dane z karty i później wchodzili na
      jakieś strony xxx. Bank w obu przypadkach uznał reklamację i zwrócił pieniądze
      (kwoty rzędu 100zł). Teraz używam Vise Electron
    • Gość: Cezary B Re: Karty płatnicze IP: 40.10.7.7, 195.205.77.* 14.03.01, 14:08
      Uzywam od 3 lat. W portfelu mam najwyzej 20zl, w sklepie, gdzie nie ma
      terminali praktycznie nie kupuje. Uwazam, ze gorsze od niebezpieczenstwa uzycia
      przez obce osoby jest wysokosc prowizji pobierana przez banki, przez co male
      sklepy nie stac na obsluge terminala i w konsekwencji traca klientow (takich
      jak ja np.). Pieniedzy nie nosze, bo nigdy nie wiem ile wydam, a majac karte
      mam pewnosc, ze nie bede w niezrecznej sytuacji, gdy zabraknie mi gotowki.
      Zreszta to duza oszczednosc czasu, nie trzeba co chwile biegac do bankomatu,
      nie mowiac o tym, ze bankomatow wciaz jeszcze jak na lekarstwo. W internecie
      nie place, gdyz nie mam zaufania. Generalnie jednak polecam wszystkim, choc
      jestem za rozwojem uslug zabezpieczajacych.
      • fibin Re: Karty płatnicze 14.03.01, 21:13
        W Internecie jest bezpieczniej niż w sklepie czy restauracji! To trochę tak jak
        z bezpieczeństwem podróży samochodem i samolotem. Korzystam z kart od lat,
        również w Internecie. Raz mnie próbowali oszukać w USA, ale po wymianie emaili
        oddali niesłusznie pobraną kwotę. Kupuje głównie książki, płyty, filmy DVD,
        również za granicą. Wszystko przynoszą do domu. Często wychodzi taniej niż w
        zwykłych sklepach. Gorąco polecam. A jakieś ryzyko było, jest i będzie zawsze.
        Pzdr:)
        • Gość: Maciek Re: Karty płatnicze IP: *.amdahl.com 14.03.01, 22:01
          Jesli o korzystanie z kart w Internecie to obecnie jest to 100% bezpieczne.
          Jak? Ano nie korzysta sie z kart ktore nosiceie w portfelach. Mozna natomiast
          uzyskac karte jednorazowego uzytku i wykonac przy jej pomocy transakcji zakupu.
          Cala procedura jest nieco bardziej skomplikowana ale o to chodzi - mala szansa
          na przechwycenie przez zlodzieja.

Dodatkowo od lata 1999 roku zabezpiecznie 128-bitowe na Internecie nie jest
          sankcjonowane przez USA. Wystarczy posiadac przegladarke ze 128-bitowym
          zabezpieczeniem by zlodziej mial "zagwozdke" przy pomocy najszybszych
          komputerow na kilka lat - akurat karta straci waznosc. Wydaje sie ze jak dotad
          tylko FBI jest wyposazona w superkomputery, ktore sa w stanie zlamac
          zabezpieczenia o tak dlugim slowie (a korzysta sie juz ze slow 1024-bitow).
          Chyba najbogatszych zlodzieji tego swiata na razie nie stac na taki komputer i
          oprogramowanie. No chyba ze nie ufamy wladzom federalnym USA...
    • Gość: Maciek Re: Karty płatnicze IP: *.amdahl.com 14.03.01, 21:46
      Korzystanm z niej tu w USA od wielu lat i nigdy nie mialem problemow. Jest
      pewnie drobna roznica. Kazdy bankomat ma tu kamere i rejestracje tego co sie
      dzieje przy bankomacie (czesto takze przed bankiem). Taki zlodziej jak ci z
      Walbrzycha nie mialby zbyt wielkiej szansy. Nawet zablokowanie kamery na chwile
      moze wywolac, ze w ciagu kilku minut pojawi sie patrol policji przed bankiem i
      bankomatem. Wszelka defraudacja (w tym kradziez poczty) jest tu razem z
      morderstwem i przemytem narkotykow jednym z najciezszych przestepsw
      federalnych. Pewnie to jeszcze nie jest czesty przypadek w Polsce. W ten sposob
      (kamery) zapobiega sie nie tylko defraudacji, ale takze odnajduje osoby lub
      prowadzi sledztwa w innych sprawach. Przeciez kiedys trzeba isc po pieniadze a
      do okienka w banku troche nie wygodnie, nie prawdaz? Zreszta postawa bankow
      tutaj nie jest "nie ponosi odpowiedzialnosci". Jesli bankomat jest na terenie
      banku (np. przy wejsciu) to jest to sprawa tego banku aby zapewnic
      bezpieczenstwo zarowno dla posiadacza karty jak i transakcji. Inaczej nawet
      bank moze miec problem prawny (w wielu wypadkach FBI i FTC okazuje sie byc
      pomocne).
    • Gość: Greg Re: Karty płatnicze IP: 212.187.240.* 15.03.01, 07:55
      Mieszkam w Norwegii. Uzywam kart platniczych/kredytowych od prawie 10 lat. Visa
      i American Express placilem w calym swiecie, rowniez w Polsce i jeszcze nigdy
      nie mialem klopotow. Mialem natomiast klopoty w Polsce z placeniem tymi
      kartami. Terminale ma malo, ktory sklep, w reszcie mimo naklejek nie wiedza co
      zrobic z ta karta. Ponadto bez przerwy jestem pytany jaka Vise posiadam Classic
      czy Elektron - odpowiadam, ze posiadam normalna Vise. Nie wiem co to sa te
      karty Classic i Elektron, kolejny wymysl polskich bankow. Kolejny problem i to
      najwiekszy to polskie banki. W Norwegii jestem w stanie zablokowac karte
      telefonicznie w ciagu 2 minut 24 godziny na dobe. Ponadto wystawca karty ponosi
      odpowiedzialnosc za wszelkie naduzycia.
      W Polsce mialem kilkukrotnie problem z uzyskaniem gotowki z bankomatow z powodu
      braku autoryzacji. Kazdy bankomat odmawial realizacji wyplaty. Poszedlem do
      banku, a ta "mile" panie zaczynaja ze mnie robic glupiego - ze pewno nie mam
      gotowki na koncie, ze pewno cos zle zrobil. Wreszcie zazadalem, zeby zrobily
      autoryzacje telefonicznie. W Polcardzie okazalo sie, ze autoryzacja jest.....
      Swoja droga co to za pasozyt ten Polcard. Nigdzie w swiecie Visa, czy AMEX nie
      maja dodatkowego posrednika.
      • Gość: fibin Re: Karty platnicze IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 15.03.01, 11:46
        Bo to Polska w3a6nie...
        • Gość: Maggie Re: Karty płatnicze IP: 212.160.138.* 15.03.01, 15:38
          Mam kilka kart płatniczych, ale również i kilka uwag.
          Po pierwsze nie każdy wie, że czasami jak w sklepie mamy zablokowany dostęp, a
          nadgorliwa kasjerka wbije kwotę, to pomimo tego,że otrzymujemy kwit z
          adnotacją, że transakcja nie przeszła, to ta suma do wyjaśnienia (t.zn. około 3
          dni) jest i tak zdjęta z konta. Przez przypadek to sprawdziłam na własnej
          skórze. Tak że może się zdarzyć,że płacimy za coś np. 855 zł mając przkładowo 1
          tys na koncie, raz nie przejdzie a za drugim razem nie mamy forsy na koncie lub
          wpadamy w debet.
          Druga historia to zepsuty bankomat - autentyczne sprzed tygodnia:
          Mąż płacił rachunek za telefon w bankomacie operacja dosyć długo trwała i nie
          dostał pokwitowania, mimo to nie zrażony wykonał nasępną operację t.zn. wypłatę
          1 tys zł a tu bankomat swoje odczekał, po czym stwierdził, że operację wykonał,
          kazał zabrać kartę i wypłacił powietrze. Po reklamacji w banku dowiadujemy
          się,że ponieważ procedury bankowe są święte, jesteśmy pozbawieni tego tysiąca
          na dwa tygodnie. Oczywiście bank liczy odsetki jakby te pieniądze były ale
          gdybym nic już nie miała na koncie to przez dwa tygodnie nie mam grosza. Czy to
          nie idiotyczne.
          Na pewno nie będę płaciła kartą w internecie. Bo po prostu się boję.
          Poza tym uważam, że nasze banki wszystkie swoje niedoróbki chcą zwalić na
          klienta. Obracając naszymi pieniędzmi robią z nami co chcą. Ale co mamy
          zrobić,skazani na taką obsługę chyba nie będziemy forsy chować w bieliźniarkach.
          Pozdrawiam wszystkich czytelników.
          Maggie.

• fibin Re: Karty płatnicze 15.03.01, 16:08
            Bo to Polska właśnie... Aktualnie też walczę z jednym bankiem amerykańskiego
            rodowodu (co prawda nie z powodu karty ani bankomatu, tylko kredytu), któremu
            się wydaje, że Polaków można traktować jak śmieci! I co najdziwniejsze robi to
            poprzez swoich pracowników, Polaków przecież. A jeżeli chodzi o karty, to
            doświadczenia mam dobre (patrz list wyżej).Pzdr:)
            • Gość: ikis Re: Karty płatnicze IP: *.skierniewice.sdi.tpnet.pl 19.03.01, 16:01
              Sprobuje zgadnac: City Bank? ....
              • Gość: fibin Re: Karty płatnicze IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 19.03.01, 17:46
                Brawo! Czyżbys też miał z nimi wątpliwą przyjemność?
          • Gość: Jorn Re: Karty płatnicze IP: 217.11.129.* 13.04.01, 20:17
            Gość portalu: Maggie napisał(a):

> Druga historia to zepsuty bankomat - autentyczne sprzed tygodnia:
            > Mąż płacił rachunek za telefon w bankomacie operacja dosyć długo trwała i nie
            > dostał pokwitowania, mimo to nie zrażony wykonał nasępną operację t.zn. wypłatę
            >
            > 1 tys zł a tu bankomat swoje odczekał, po czym stwierdził, że operację wykonał,
            >
            > kazał zabrać kartę i wypłacił powietrze. Po reklamacji w banku dowiadujemy
            > się,że ponieważ procedury bankowe są święte, jesteśmy pozbawieni tego tysiąca
            > na dwa tygodnie. Oczywiście bank liczy odsetki jakby te pieniądze były ale
            > gdybym nic już nie miała na koncie to przez dwa tygodnie nie mam grosza. Czy to
            >
            > nie idiotyczne.
            > .
            > Pozdrawiam wszystkich czytelników.
            > Maggie.
            >
            Maggie, zrezygnuj z "usług" PKO BP i przenieś się do banku
      • Gość: kris Re: Karty płatnicze IP: *.ze.tarnow.pl 16.03.01, 10:05
        Gość portalu: Greg napisał(a):

> Mieszkam w Norwegii. Uzywam kart platniczych/kredytowych od prawie 10 lat. Visa
        >
        > i American Express placilem w calym swiecie, rowniez w Polsce i jeszcze nigdy
        > nie mialem klopotow. Mialem natomiast klopoty w Polsce z placeniem tymi
        > kartami. Terminale ma malo, ktory sklep, w reszcie mimo naklejek nie wiedza co
        > zrobic z ta karta. Ponadto bez przerwy jestem pytany jaka Vise posiadam Classic
        >
        > czy Elektron - odpowiadam, ze posiadam normalna Vise. Nie wiem co to sa te
        > karty Classic i Elektron, kolejny wymysl polskich bankow. Kolejny problem i to
        > najwiekszy to polskie banki. W Norwegii jestem w stanie zablokowac karte
        > telefonicznie w ciagu 2 minut 24 godziny na dobe. Ponadto wystawca karty ponosi
        >
        > odpowiedzialnosc za wszelkie naduzycia.
        > W Polsce mialem kilkukrotnie problem z uzyskaniem gotowki z bankomatow z powodu
        >
        > braku autoryzacji. Kazdy bankomat odmawial realizacji wyplaty. Poszedlem do
        > banku, a ta "mile" panie zaczynaja ze mnie robic glupiego - ze pewno nie mam
        > gotowki na koncie, ze pewno cos zle zrobil. Wreszcie zazadalem, zeby zrobily
        > autoryzacje telefonicznie. W Polcardzie okazalo sie, ze autoryzacja jest.....
        > Swoja droga co to za pasozyt ten Polcard. Nigdzie w swiecie Visa, czy AMEX nie
        > maja dodatkowego posrednika.

Gwoli wyjasnienia roznic: jedne maja wklesle numery drugie wypukle.
        I wlasnie z tymi nowszego typu (wklesle - V.Electron) mialem powazny problem u
        Twego sasiada, Szwecji. Ze cytujac "latwiej byloby o wsciekla krowe" w Polsce niz
        zaplacic ta karta w Szwecji. Oni byli drzewiej zkomputeryzowani z tad ich
        czytniki nie przyjmuja kart nowego typu. Trzeba wiec miec 2 rozne karty .
        A klopoty z autoryzacja sa chyba wszedzie , niejednokrotnie po kolejnej probie
        odpowiedz byla pozytywna.
        W kwestii "a to Polska wlasnie" to oczywiscie cwiczenie cierpliwosci klientow i
        kasjerek bo czas oczekiwania na odpowiedz serwera banku moze byc b. b. b. dlugi.
        Wiwat Sieci ! Wiwat TPSA!
        No i z tego co slyszałem (na szczescie nie doswiadczylem) z zablokowaniem kart
        trzeba czekac "DO PONIEDZIALKU", bo w sobote pod tel. jest tylko portier.
        ps.
        tez sie troche boje, w internecie nie kupuje bo to nie ma sensu (przynajmniej
        przez najblizsze 5 lat), a ludziom ktorym daje moja karte mocno patrze na rece.
        • Gość: Greg Re: Karty płatnicze IP: 212.187.240.* 16.03.01, 10:35
          > Gwoli wyjasnienia roznic: jedne maja wklesle numery drugie wypukle.
          > I wlasnie z tymi nowszego typu (wklesle - V.Electron) mialem powazny problem u
          > Twego sasiada, Szwecji. Ze cytujac "latwiej byloby o wsciekla krowe" w Polsce n
          > iz
          > zaplacic ta karta w Szwecji. Oni byli drzewiej zkomputeryzowani z tad ich
          > czytniki nie przyjmuja kart nowego typu. Trzeba wiec miec 2 rozne karty .
          > A klopoty z autoryzacja sa chyba wszedzie , niejednokrotnie po kolejnej probie
          > odpowiedz byla pozytywna.
          Nie wiem o jakich wkleslych kartach mowisz. W calym cywilizowanym swiecie sa
          karty z wypuklym drukiem i nie ma zadnych kart Visa classic czy elektron sa tylko
          karty Visa.
          A propos autoryzacji, to ngdzie poza Polska nie mialem z nia klopotow.

> No i z tego co slyszałem (na szczescie nie doswiadczylem) z zablokowaniem kart
          > trzeba czekac "DO PONIEDZIALKU", bo w sobote pod tel. jest tylko portier.
          W Norwegii karte blokuje sie telefonicznie dzwoniac do banku w godzinach pracy,
          lub do firmy Visa w Norwegii albo w Londynie (europejskiej centrali) czynnej 24
          godziny na dobe. Karta jest od tego momentu zablokowana.
          Korzystam rowniez z konta bankowego przez internet. Place rechunki, robie
          przelewy i sprawdzam stan konta. Dostep jest poprzez haslo podawane mi przez
          specjalny kalkulator po wpisaniu PIN-u. Haslo jest za kazdym razem inne. Usluga
          jest darmowa, placi sie tylko minimalnie za operacje - ok. 1zl.
          Kupowalem tez rozne rzeczy przez internet, glownie w Amazon.com i nie mialem
          zadnych problemow. Zamawialem wiele razy ksiazki. Czas dostawy 2 dni np.
          zamowienie zlozylem w sobote popoludniu, a ksiazki byly w moje skrzynce pocztowej
          w poniedzialek w poludnie - swietny serwis, a oplata pocztowa minimalna. Cos
          przeciwnego do polskiego MPiK - cena za przesylke zagraniczna wyzsza od ceny
          kompaktu.

• Gość: kris Re: Karty płatnicze IP: *.ze.tarnow.pl 20.03.01, 10:19
            No coz tylko pozazdroscic.
            A tym moim siermieznym Electronem moglem w Szwecji zaplacic tylko za jakies
            smieci w butiku dla turystow, z paliwem juz byly klopoty (z tym ze omijalem d.
            miasta). W Polsce wystarcza on az nadto.
            A jesli chodzi o kontakty elektroniczne z bankami (w PL) to juz sa pierwsze
            jaskolki, ale przeciez nie czynia one wiosny. Poza tym mam swiadomosc o
            mozliwosci przechwycenia ukrytych danych przez fachowego zlodzieja lecz mi lzej
            na duszy bo ani nie jestem vipem ani bogaczem stad atak na moje dane moze byc
            jedynie przypadkowy i prawdopodobienstwo jego mizerne.
            A kupowac w ciemno nie lubie i juz, choc tylko glupi nie zmienia zdania.
            • fibin Re: Karty płatnicze 20.03.01, 18:21
              Kupując np. książki lub płyty w znanej firmie nie kupujesz w ciemno. I
              przynoszą Ci do domu! Pzdr:)
          • Gość: Jorn Re: Karty płatnicze IP: 217.11.129.* 13.04.01, 20:26

> W Norwegii karte blokuje sie telefonicznie dzwoniac do banku w godzinach pracy,
            >
            > lub do firmy Visa w Norwegii albo w Londynie (europejskiej centrali) czynnej 24
            >
            > godziny na dobe. Karta jest od tego momentu zablokowana.

A w Polsce robi się to tak: dzwoni się do Polcardu (0-22/611 30 00), do Centrum
            Kart WBK (0-61 856 53 26), do Centrum Kart PeKaO SA (nie znam numeru) lub do VISA
            International (+14105813836) i karta jest zablokowana. Można też wejść do
            dowolnego banku, który wydaje karty w tym samym systemie i zażądać zablokowania
            karty. W takim przypadku trwa to nieco dłużej. Tak, jak w całym cywilizowanym
            świecie, najwyraźniej z wyjątkiem pewnego regionu Norwegii, gdzie mieszkają
            dupki, które nie widziały płaskiej karty i pouczają wszystkich naokoło
      • Gość: Jorn Re: Karty płatnicze IP: 217.11.129.* 13.04.01, 20:14

> bez przerwy jestem pytany jaka Vise posiadam Classic
        > czy Elektron - odpowiadam, ze posiadam normalna Vise. Nie wiem co to sa te
        > karty Classic i Elektron, kolejny wymysl polskich bankow.

Drogi gregu,

czytając cytowany powyżej fragment twojej wypowiedzi, odnoszę wrażenie, że jednak
        nie posiadasz karty VISA, którą się chwalicz. "Normalna" karta VISA od jakichś 2-
        3 lat nazywa się VISA Classic, w przeciwieństwie do VISY Electron. Obie nie są
        wymysłem polskim, tylko organizacji o nazwie VISA International. Istnieje także
        karta VISA Electron Smart, która na razie jest oferowana tylko eksperymentalnie
        niektórym klientóm niektórych banków w kilku krajach, m. in. w Polsce.

Sam używam kart płatniczych od 5 lat, zarówno w Polsce, jak i za granicą.
        Początkowo była to tylko VISA (obecnie VISA Classic), później także VISA
        Electron, Maestro i VISA Electron Smart. Kłopot z autoryzacją miałem może ze trzy
        razy w Polsce i raz w Hiszpanii i raz w Chorwacji.

Posiadanie karty płatniczej lub kredytowej, to duża wygoda. Najlepiej, gdy jest
        to karta płatnicza i bankomatowa w jednym (VISA Electron, Electron Smart lub
        Maestro). Wtedy nawet będąc w tak dziwnym pod względem prawnomiędzynarodowym
        miejscu, jak Turecka Republika Cypru Północnego miałem dostęp do usług w punktach
        przyjmujących karty oraz do gotówki.

• Gość: qBA Re: Karty płatnicze IP: unknown, 157.25.180.* 16.03.01, 09:33
      ABY SIE NIE BAC WYSTARCZY UBEPIECZYC PIENIADZE.
      • Gość: artur Re: Karty płatnicze IP: 212.191.189.85, 212.51.192.* 16.03.01, 12:09
        Korzystam z kart płatniczych od 8 lat.Jest to rozwiązanie godne polecenia
        wszystkim,którzy lubią oszczędzać pieniądze (wbrew pozorom wydaje sę
        mniej,konto jest oprocentowane).Kartami posługuję się w kraju i
        zagranicą.Praktycznie nigdy nie miałem problemu z płatnością,pamiętając
        jednocześnie o kilku zasadach:
        1.Kartę zawsze chronię,nawet bardziej niż posiadaną przy sobie gotówkę.
        2.Kod zapamiętuję,a w przypadku braku pojemności pamięci zapisuję razem z
        innymi numerami np.telefonu.
        3.Co miesiąc sprawdzam otrzymane z banków wydruki i porównuję je z kopiami
        rachunków otrzymanych w kasach.
        4.Posiadam kilka kart i kont,aby uniknąć przypadku nieakceptowania danej sieci
        lub braku połączenia z bankiem,albo chwilowego braku środków w żądanej
        wyskokości.
        5.Korzystam z bankomatów przy placówkach bankowych lub takich,które znam od
        dłuższego czasu.Nie wtykam swojej karty do przypadkowych otworów.
        6.Podczas regulowania rachunków poprzez terminale POS lub tzw.żelazka nie tracę
        karty z pola widzenia,aby uniknąć zeskanowania moich danych z paska
        magnetycznego tzw.skimming.
        7.Wstrzemiężliwie podchodzę do zakupów poprzez internet,tu również nie korzystam
        z przypadkowych witryn.
        8.Czekam na tzw.karty chippowe,które poprzez większą pojemność pamięci będą
        posiadać większą liczbę zabezpieczeń.
        Pozdrawiam wszystkich !!!!
        • fibin Re: Karty płatnicze 16.03.01, 13:21
          Arturze, jeżeli pozwolisz, to podpisuję się pod tym, co napisałeś obiema rękoma
          (a może rękami?)! Pzdr:)
        • Gość: sceptyk Re: Karty płatnicze IP: 195.15.57.* 16.03.01, 17:28
          To powiem Ci, chlopie, ze nie masz latwego zycia.
          • Gość: fibin Re: Karty płatnicze IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 16.03.01, 20:32
            Cóż, kto nie ryzykuje, ten nie wygrywa! Pzdr:)
        • Gość: Andrxzej Re: Karty płatnicze IP: *.eds.com 25.03.01, 21:25
          Mysle ze moje doswiadzenie z karta platnicza powinno was zainteresowac.

Lato 1999, wakacje w Polsce, Warszawa, Krakow, Nowy Sacz. Kart uzywalem przy
          roznych okazjach, bankomaty, sklepy, itd.

Dwa tygodnie po powrocie stwierdzam ze karta nie dziala. Wiadomosc od
          Euro/MasterCard ze zablokowana i zebym sprawdzil moje transakcje. I
          rzeczywiscie, juz bylem poza Polska gdy moja karta nadal tam funkcjonowala w
          bankomatach, na laczna sume ok. 7000 zl. Dla wydawcy karty (EC) sygnalem do
          dzialania okazala sie byc informacja z policji w Moskwie iz zlapali specjaliste
          u ktorego na laptopie znaleziono dane roznych kart (lacznie z PIN), w tym
          mojej.

Ta historia nie miala dla mnie zadnych finansowych konsekwencji, zapewne tylko
          dzieki moskiewskiej policji. Trudno bowiem udowodnic niewinnosc jesli zlodziej
          posluguje sie PINem.

Przypuszczenia:

1. Padlem ofiara skimmingu. W tym przypadku maja zarowno zapis karty jak i PIN
          w electronicznej formie. To moglo sie zdarzyc w jednym z supermarketow gdzie
          bankomat stal jako oddzielne urzadzenie po srodku hallu. Skimming jest chyba
          mniej prawdopodobny gdy korzystamy z bankomatow przy oddzialach bankow.

2. Sfilmowano moja karte i mnie wstukujacego PIN. To przypuszczenie opiera sie
          na informacji z EC ze sciezka magnetyczna karty kredytowej (EC/MC, Visa, Amex,
          itd) nie zawiera zadnych innych informacji poza tymi ktore mozna sobie z tej
          karty przeczytac (imie, nazwisko, numer, uplyw waznosci). Trudno bylo mi w to
          uwierzyc, ale potwierdzil te informacje kolega, ktorego klientem byl jeden z
          wydawcow kart w USA. Moj kolega odwiedzil wowczas nawet w wiezieniu jednego ze
          "specjalistow" i byl pod wrazeniem jego profesjonalizmu, dbalosci o jakosc
          uslugi, staran o najlepszy sprzet, itd. A wszystko to po to by w jak
          najwierniejszy sposob zarejestrowac karte i PIN.

Konkluzje:
          1. Uzywaj karty w bankomatach zainstalowanych w otoczeniu budzacym zaufanie.
          2. Jesli masz watpliwosci (miejsce, wiadomosc ze "transakcja nie doszla do
          skutku...") to na wszelki wypadek zmien PIN.
          3. Gdy wstukujesz PIN to nie krepuj sie przyslonic klawiature tak by nie mozna
          jej bylo podejrzec, np. z wyzszych pieter domu po drugiej stronie ulicy.

Wedlug informacji udzielonych mi w banku przypuszczenie nr.2 nie dotyczy kart
          platniczych nie-kredytowych, takich jak Maestro. Ich system jest nowszy, na
          sciezce magnetycznej maja wiecej informacji niz to co widoczne. Przed
          skimmingiem ich to jednak nie chroni.

Dziwne ze w tej dyskusji nie wypowiedzial sie nikt z branzy.

Pozdrowienia.
    • Gość: Gonia Re: Karty płatnicze IP: *.slbch1.occa.home.com 18.03.01, 01:07
      nie mozemy byc zawsze 100 lat za murzynami.Trzeba wkraczac w nowoczesnosc,
      wszystkie cywilizowane kraje juz dawno wprowadzily ten sposob platnosci.
      • Gość: Miki Re: Karty płatnicze IP: 172.24.100.38, 195.136.48.200, 195.136.250.* 18.03.01, 20:24
        Gość portalu: Gonia napisał(a):

> nie mozemy byc zawsze 100 lat za murzynami.Trzeba wkraczac w nowoczesnosc,
        > wszystkie cywilizowane kraje juz dawno wprowadzily ten sposob platnosci.

Mam prosbe "Goniu"; nie uzywal publicznie wyrazen szowinistycznych i rasistowskich.
        Nie wzbogacisz nimi swoich skadinad bardzo odkrywczych stwierdzen, a jedynie przynosisz sobie i nam
        wstyd. Jest kilku murzynow, ktorym ani ty ani ja nie dorastamy do piet.
        Pa.
        • Gość: znawca Re: Karty płatnicze IP: 195.15.57.* 20.03.01, 16:07
          Gość portalu: Miki napisał(a):

Jest kilku murzynow, ktorym ani ty ani ja nie dorastamy do piet.
          -----------

Np. Michael Jordan.

• Gość: Jorn Re: Karty płatnicze IP: 217.11.129.* 13.04.01, 20:34
          Gość portalu: Miki napisał(a):

> Gość portalu: Gonia napisał(a):
          >
          > > nie mozemy byc zawsze 100 lat za murzynami.Trzeba wkraczac w nowoczesnosc,
          > > wszystkie cywilizowane kraje juz dawno wprowadzily ten sposob platnosci.
          >
          > Mam prosbe "Goniu"; nie uzywal publicznie wyrazen szowinistycznych i rasistows
          > kich.
          > Nie wzbogacisz nimi swoich skadinad bardzo odkrywczych stwierdzen, a jedynie pr
          > zynosisz sobie i nam
          > wstyd. Jest kilku murzynow, ktorym ani ty ani ja nie dorastamy do piet.
          > Pa.

Zgadzam się z przedmówcą. Poza tym akurat w dziedzinie kart płatniczych Polska
          znajduje sie w Europejskiej czołówce, przynajmniej, jeśli chodzi o oferowane
          produkty.
    • Gość: Rafał Re: Karty płatnicze IP: 212.75.122.78, 212.75.122.27, 195.116.196.* 20.03.01, 09:59
      Tradycyjnie wasza gazeta zajmuje się pierdołami.To ma być forum????? To mają
      być palące i kontrowersyjne tematy????? Jesteście nudniejsi niż Matematyczne
      Podstawy Fizyki.
      Nie pozdrawiam.
      • fibin Re: Karty płatnicze 20.03.01, 18:29
        To nie gazeta, tylko goście portalu zajmują się tymi, jak to inteligentnie
        ująłeś, "pierdołami". Proszę, zaproponuj jakiś fajny temat. Jestem ciekaw, czy
        kogoś zainteresujesz. Z góry ostrzegam: nie każdy temat, choćby nie wiem jak
        wzniosły, "chwyta".Pzdr:)
    • Gość: bano Re: Karty płatnicze IP: 212.184.123.* 04.04.01, 05:10
      równie dobrze mogą Ci ukraść portfel, samochód, albo obrobić mieszkanie. ja
      korzystam z kart od dwóch lat i nie miałem do tej pory żadnych negatywnych
      doświadczeń
    • Gość: Izydor Re: Karty płatnicze IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 05.04.01, 08:11
      Uzywam od 5 lat - nie mam powodow do narzekam.Posluguje
      sie "classicami","electronami" - wszystkie dzialaja -zjezdzilem z nimi pol
      Europy -tez dzialaly. W sieci czasem cos kupie lub zamowie prenumerate-bez
      klopotow. 3 lata temu ,moj Bank sam zadzwonil do mnie ,ze jedna z moich kart
      jest na liscie hackerow i wydal mi nowa Vise.Mysle ,ze warto miec kilka kart
      do roznych celow. Polecam karty z mozliwoscia ustalenia limitu wyplat typ-
      "charge"-wygodne,"szybkie" (w terminalach sklepowych) i nie pozwola wyplacic
      wiecej niz sie zadeklarowalo. Ogolnie mowiac - dobrze ze sa a ryzyko istnieje
      zawsze.Z powaga;)
      Izydor

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka