negativum 27.08.25, 12:19 Jak Herr Donaldowi uda się doprowadzić do deflacji, będę mu bił prawo. Na razie ceny rosną, a nie maleją… Jest drożej niż za Kaczora. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
negativum Re: Inflacja - deflacja 27.08.25, 12:38 Podwyższanie podatków wpływa na presję inflacyjną. Kartofle kosztują w hurcie 0.25 zł. Taka jest cena na rynku. Po ile jest cena kartofli w Lidl czy ALDI…? :) Rozumiem marżę, ale nie w tej ilości. Co robi rząd w tej materii? Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Inflacja - deflacja 27.08.25, 12:43 Co robił rząd kartofli w temacie kartofli? 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Inflacja - deflacja 27.08.25, 13:06 negativum napisał: > Podwyższanie podatków wpływa na presję inflacyjną. > Kartofle kosztują w hurcie 0.25 zł. Taka jest cena na rynku. Po ile jest cena k > artofli w Lidl czy ALDI…? :) > Rozumiem marżę, ale nie w tej ilości. > Co robi rząd w tej materii? > Dopłaty do elektryków nie ma. Ten rząd nigdy nie ma pieniędzy. Rozwalili wszystko przez dwa lata co było do rozwalenia. Łącznie ze służbą zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Inflacja - deflacja 27.08.25, 13:56 Lepiej żeby rząd nic nie robił w kwestii cen kartofli. Skończy się na tym że cena będzie niska, tylko kartofli nie będzie. Co do meritum deflacja jest nie wskazana, każdy to ekonomista mówi. Co do cen to za pierwszego Kaczyńskiego ceny były wyższe niż za belki. Za drugiego Kaczyńskiego ceny były wyższe niż za Kopacz. Wtedy jakoś ci te wysokie ceny nie przeszkadzały, teraz dopiero przeszkadzają, czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Inflacja - deflacja 27.08.25, 14:14 stasi1 napisał: > Lepiej żeby rząd nic nie robił w kwestii cen kartofli. Skończy się na tym że ce > na będzie niska, tylko kartofli nie będzie. > Co do meritum deflacja jest nie wskazana, każdy to ekonomista mówi. > Co do cen to za pierwszego Kaczyńskiego ceny były wyższe niż za belki. > Za drugiego Kaczyńskiego ceny były wyższe niż za Kopacz. Wtedy jakoś ci te wys > okie ceny nie przeszkadzały, teraz dopiero przeszkadzają, czemu? Dają się wszyscy rolować Tuskowi. Ten stary wyjadacz żeruje na nieświadomości ludzi. Ile można zganiać na PIS. I na tym ciągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Inflacja - deflacja 27.08.25, 12:49 Tusk traktuje Polaków, jak bezrozumne stado baranów. Skutecznie demoluje polską gospodarkę, która w rankingu konkurencyjności spadła o 11 punktów procentowych. Dla przykładu w krajach nadbałtyckich wzrosła o 7...9 procent. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Inflacja - deflacja 27.08.25, 14:08 Nie masz na kartofle to jedz frytki 🤡 Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Inflacja - deflacja 27.08.25, 15:02 negativum napisał: > Jak Herr Donaldowi uda się doprowadzić do deflacji, będę mu bił prawo. W 2015 r. kiedy Tusk oodawał władzę była deflacja. > Na razie ceny rosną, a nie maleją… Jest drożej niż za Kaczora. > Ceny i opłaty poszybowały w górę i to bardzo mocno za pisowskich rządów. PiS swoimi nieudolnymi rządami doprowadził do bardzo dużej inflacji i wysokich cen. Inflacja oznacza wzrost cen. Jaka była inflacja w 2015 roku, a jaka po 8 latach pisowskich rządów w 2023 r., wiesz? Podpowiem. W 2015 nie było inflacji, bo była deflacja i niskie ceny, rachunki. Złotówka miała większą siłę nabywczą. Wszystko to zniszczył PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Może głupi jestem… 27.08.25, 16:09 asia-loi napisała: > negativum napisał: > > > Jak Herr Donaldowi uda się doprowadzić do deflacji, będę mu bił prawo. > > W 2015 r. kiedy Tusk oodawał władzę była deflacja. > > > Na razie ceny rosną, a nie maleją… Jest drożej niż za Kaczora. > > > Ceny i opłaty poszybowały w górę i to bardzo mocno za pisowskich rządów. > PiS swoimi nieudolnymi rządami doprowadził do bardzo dużej inflacji i wysokich > cen. Inflacja oznacza wzrost cen. Jaka była inflacja w 2015 roku, a jaka po 8 l > atach pisowskich rządów w 2023 r., wiesz? > Podpowiem. W 2015 nie było inflacji, bo była deflacja i niskie ceny, rachunki. > Złotówka miała większą siłę nabywczą. Wszystko to zniszczył PiS. Coś co za Kaczora kosztowało 100 zł, teraz kosztuje 105 zł. To jest taniej, czy drożej? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Może głupi jestem… 27.08.25, 16:20 negativum napisał: > asia-loi napisała: > > Coś co za Kaczora kosztowało 100 zł, teraz kosztuje 105 zł. To jest taniej, czy drożej? > Ile to samo kosztowało za Tuska w 2015 roku? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Może głupi jestem… 27.08.25, 16:26 asia-loi napisała: > negativum napisał: > > > asia-loi napisała: > > > > > Coś co za Kaczora kosztowało 100 zł, teraz kosztuje 105 zł. To jest tanie > j, czy drożej? > > > Ile to samo kosztowało za Tuska w 2015 roku? a ile za Nerona :) Wiem, że Herr Donald jest historykiem :) Mnie interesuje ile kosztuje teraz i jakie są prognozy, a nie ile coś kosztowało za Bieleckiego czy w czasach prehistorycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Może głupi jestem… 27.08.25, 16:33 negativum napisał: > Wiem, że Herr Donald jest historykiem :) > Mnie interesuje ile kosztuje teraz i jakie są prognozy, ... > Szkoda, że nie robiłeś porównań cen 2015 i 2016, 2017-2018, 2019-2020, 2021-2022-2023. Bo mnie to wtedy interesowało, i widziałam jak każdego miesiąca okrada mnie święty PiS. Już nie mówiąc o tym ile nam wszystkim ukradła inflacja, do której doprowadził PiS. Jakoś gigantyczny wzrost cen i rachunków za PiS-u Ci nie przeszkadzał. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Może głupi jestem… 27.08.25, 16:44 asia-loi napisała: > negativum napisał: > > > Wiem, że Herr Donald jest historykiem :) > > Mnie interesuje ile kosztuje teraz i jakie są prognozy, ... > > > Szkoda, że nie robiłeś porównań cen 2015 i 2016, 2017-2018, 2019-2020, 2021-202 > 2-2023. > Bo mnie to wtedy interesowało, i widziałam jak każdego miesiąca okrada mnie świ > ęty PiS. Już nie mówiąc o tym ile nam wszystkim ukradła inflacja, do której dop > rowadził PiS. > Jakoś gigantyczny wzrost cen i rachunków za PiS-u Ci nie przeszkadzał. Każdy normalny porównuje 2 faktury, a nie jak było w czasach antycznych. Ale jeśli chcesz to porównaj rachunek obecny - np. czynszu z czynszem w roku 1990. Od prawie 2 lat rządzi Herr Donald i ceny czynszu nie zbliżają się nawet do cen za Mazowieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Może głupi jestem… 27.08.25, 17:19 negativum napisał: > > Każdy normalny porównuje 2 faktury, a nie jak było w czasach antycznych. > Nie porównuję antycznych czasów, tylko ceny z rządów Tuska 2015 i 8 lat rządów PiS-u. Ekonomiści zgodnie mówili jeszcze (za rządów PiS), że nawet jak inflacja spadnie to pisowskie wyższe ceny, już z nami zostaną. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Może głupi jestem… 27.08.25, 17:25 asia-loi napisała: > negativum napisał: > > > > Każdy normalny porównuje 2 faktury, a nie jak było w czasach antycznych. > > > Nie porównuję antycznych czasów, tylko ceny z rządów Tuska 2015 i 8 lat rządów > PiS-u. > Ekonomiści zgodnie mówili jeszcze (za rządów PiS), że nawet jak inflacja spadni > e to pisowskie wyższe ceny, już z nami zostaną. Załóżmy, że PiS nie było. Porównajmy Herr Donalda, z Herr Donaldem. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Może głupi jestem… 27.08.25, 17:45 negativum napisał: > > Załóżmy, że PiS nie było. Porównajmy Herr Donalda, z Herr Donaldem. > Czy Ty chociaz raz mógłbyś przestać odwracać kota ogonem i manipulować, czy za trudne to dla Ciebie? Nie da się wymazać 8 lat demolki Polski, pisowskiej mega drożyzny, pisowskich długów, pisowskiego złodziejstwa. Jest ciągłość państwa i musimy ponosić konsekwencje pisowskich rządów. Czy chcemy czy nie, musimy rocznie płacić 100 mld odsetek od pisowskich długów. UE nie cofnie na milionowych kar za brak praworządności za pisowskich rządów, straconych lat kiedy nie było KPO też się nie da wymazać. 2 miliardów wyrzuconych przez PiS na elektrownię w Ostrołęce też się nie da odzyskać, bezsensownego przekopu Mierzei tez nie cofniemy, ani kosztów z tym związanych. I długo bym tak mogła wymieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Może głupi jestem… 27.08.25, 18:12 asia-loi napisała: > negativum napisał: > > > > Załóżmy, że PiS nie było. Porównajmy Herr Donalda, z Herr Donaldem. > > > Czy Ty chociaz raz mógłbyś przestać odwracać kota ogonem i manipulować, czy za > trudne to dla Ciebie? > Nie da się wymazać 8 lat demolki Polski, pisowskiej mega drożyzny, pisowskich d > ługów, pisowskiego złodziejstwa. Jest ciągłość państwa i musimy ponosić konsekw > encje pisowskich rządów. > Czy chcemy czy nie, musimy rocznie płacić 100 mld odsetek od pisowskich długów. > UE nie cofnie na milionowych kar za brak praworządności za pisowskich rządów, > straconych lat kiedy nie było KPO też się nie da wymazać. 2 miliardów wyrzucony > ch przez PiS na elektrownię w Ostrołęce też się nie da odzyskać, bezsensownego > przekopu Mierzei tez nie cofniemy, ani kosztów z tym związanych. I długo bym ta > k mogła wymieniać. PiS za cały okres nie stworzył takiego deficytu, jak Herr Donald w rok. Pan Prezydent wyszczególnił gdzie są braki, VAT, CIT, PIT. Prawie 50 mld rocznie. Na to Herr Donald nie ma czasu. Weźmy CPK. Herr Donald okroił plan do Y. Torów nie buduje się tylko na rok. Chińczycy Szanghaj Pekin wybudowali chyba nawet na 500 km/h. Na zapas. Choć pociągi tam nie przekraczają powyżej 350 km/h. Polacy są wstanie budować takie pociągi. Te środki zostają w Polsce. Problem jest z homologacją. Mamy tylko jeden tor testowy pod Żmigrodem. Ale na nim nie ma gdzie sprawdzać pociągów ponad 250 km/h, by nadać im homologację. Elf czy Sprinter jadą spokojnie ponad 200 km/h już teraz. Problemem jest, że nie mogą tyle jechać, bo nie ma po czym. Chyba, że maszynista złamie prawo. Kiedyś jechałem z Katowic do Wrocławia. Pociąg w Opolu był opóźniony prawie 20 min. Ale od Opola do Wrocławia nie miał żadnych przystanków. Jak maszynista obszedł jakoś zabezpieczenia 160km/h to pociąg przyjechał do Wrocławia przed czasem (tego nie wiem). A pędził tak, że pociąg aż furczał. Miało się wrażenie, że się uniesie. Prawdopodobnie przeszedł na sterowanie ręczne. Automatyczne kontrolowanie prędkości kończy się obecnie na 160 km/h. Dał tyle ile silniki wydolą. Dlaczego nie promować polskich producentów pociągów? Nim zbudujemy szprychy na 400 km/h, nasze pociągi będą wstanie jechać 500 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Kręć kotu ogona jak tylko możesz… :) 27.08.25, 18:59 asia-loi napisała: > negativum napisał: > > > > Załóżmy, że PiS nie było. Porównajmy Herr Donalda, z Herr Donaldem. > > > Czy Ty chociaz raz mógłbyś przestać odwracać kota ogonem i manipulować, czy za > trudne to dla Ciebie? Nie możesz jednak wymagać, że obywatel miał łykać kłamstwa Herr Donalda jak wierny hostię. Postaraj się i pokręć kotu ogona… Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Może głupi jestem… 27.08.25, 17:04 > Coś co za Kaczora kosztowało 100 zł, teraz kosztuje 105 zł. To jest taniej, czy drożej? Inne coś co za Kaczora kosztowało 105 zł, teraz kosztuje 100 zł. To jest taniej, czy drożej? 🤡 Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Może głupi jestem… 27.08.25, 17:08 don.kulawy napisał: > > Coś co za Kaczora kosztowało 100 zł, teraz kosztuje 105 zł. To jest tanie > j, czy drożej? > > Inne coś co za Kaczora kosztowało 105 zł, teraz kosztuje 100 zł. To jest taniej > , czy drożej? 🤡 Jest koszyk inflacyjny. Gadajmy o konkretach, a nie wymieniając metodę GUS. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Może głupi jestem… 27.08.25, 17:14 negativum napisał: > > Jest koszyk inflacyjny. Gadajmy o konkretach, a nie wymieniając metodę GUS. > Podaj konkretne towary/produkty to porównamy. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Może głupi jestem… 27.08.25, 17:19 asia-loi napisała: > negativum napisał: > > > > Jest koszyk inflacyjny. Gadajmy o konkretach, a nie wymieniając metodę GU > S. > > > Podaj konkretne towary/produkty to porównamy. Czynsz, komunikacja publiczna, ceny żywności, koszt ciuszków dziecięcych, ceny mediów… To na początek. Rządy Kaczora były złe, OK. To porównajmy obecne ceny do wcześniejszych rządów Herr Donalda Franciszka I Małego. Porównajmy Herr Donalda do Herr Donalda… Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Może głupi jestem… 27.08.25, 17:21 > Jest koszyk inflacyjny. Gadajmy o konkretach, a nie wymieniając metodę GUS. Czyli według tych konkretów inflacja wynosi 5%. Tak? No to dawaj mi tu dane GUS! Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Może głupi jestem… 28.08.25, 00:00 don.kulawy napisał: > > Jest koszyk inflacyjny. Gadajmy o konkretach, a nie wymieniając metodę GU > S. > > Czyli według tych konkretów inflacja wynosi 5%. Tak? No to dawaj mi tu dane GUS > ! Forum to nie jest sąd, udowodnij że jest inaczej… Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Inflacja - deflacja 27.08.25, 17:17 asia-loi napisała: > negativum napisał: > > > Jak Herr Donaldowi uda się doprowadzić do deflacji, będę mu bił prawo. > > W 2015 r. kiedy Tusk oodawał władzę była deflacja. > > > Na razie ceny rosną, a nie maleją… Jest drożej niż za Kaczora. > > > Ceny i opłaty poszybowały w górę i to bardzo mocno za pisowskich rządów. > PiS swoimi nieudolnymi rządami doprowadził do bardzo dużej inflacji i wysokich > cen. Inflacja oznacza wzrost cen. Jaka była inflacja w 2015 roku, a jaka po 8 l > atach pisowskich rządów w 2023 r., wiesz? > Podpowiem. W 2015 nie było inflacji, bo była deflacja i niskie ceny, rachunki. > Złotówka miała większą siłę nabywczą. Wszystko to zniszczył PiS. > Większych bzdur nie czytałem już. Ile można jeździć na PIS. Widzę, że jesteś zadowolona z waloryzacji emerytur. 13 i 14. Dalej wspieraj ten rząd. Jednak wyznawcy Platformy to stan umysłu. Jak się ciągle ogląda TVN 24 pl to tak jest. > Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Inflacja - deflacja 27.08.25, 17:25 hrasier_2 napisał: Jednak wyznawcy Platformy to stan umysłu. Wyznawców to ma PiS. Ich żadne pisowskie afery, żadne pusowskie złodziejstwo nie rusza. Koalicja ma wyborców. Wystarczy, że coś się nie spodoba ich wyborcom i już na nich nie głosują. Czego wynikiem jest np. wygrana Nawrockiego i obecne sondaże. Jak się ciągle ogląda TVN 24 pl to tak jest. Ja w odróżnieniu od ciebie taniarada, weryfikuję informacje i przełączam telewizor na katolicko- pisowskie szczujnie, żeby widzieć na własne oczy jak kłamią i manipulują i żeby pośmiać się z pasków w tv Republika. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Inflacja - deflacja 27.08.25, 17:29 asia-loi napisała: > hrasier_2 napisał: > > Jednak wyznawcy Platformy to stan umysłu. > > Wyznawców to ma PiS. Ich żadne pisowskie afery, żadne pusowskie złodziejstwo ni > e rusza. > Koalicja ma wyborców. Wystarczy, że coś się nie spodoba ich wyborcom i już na n > ich nie głosują. Czego wynikiem jest np. wygrana Nawrockiego i obecne sondaże. > > Jak się ciągle ogląda TVN 24 pl to tak jest. > > Ja w odróżnieniu od ciebie taniarada, weryfikuję informacje i przełączam telewi > zor na katolicko- pisowskie szczujnie, żeby widzieć na własne oczy jak kłamią i > manipulują i żeby pośmiać się z pasków w tv Republika. > Jasne. Za dwa lata będziesz to samo pisała. Są pomysły, żeby Tusk zebrał sie do pracy i nie zatrudniał nieudaczników, którzy ROZWALILI Orlen, Polskie Lasy oraz uszczelnili podatki. Dziwne, że temu Tusku zawsze brak kasy, a ma na gówniane projekty z KPO, na których bogacą sie jego kolesie. . Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Inflacja - deflacja 27.08.25, 17:36 Morawiecki nie umie się wypromować. Coś tam jęczą na Fejsie jedynie. To samo dzisiaj Nawrocki dał się wkręcić temu staremu wyjadaczowi Tuskowi. Który go od razu zaszantażował. Że będzie budował wiatraki. Nic się w Polsce nie buduje. Idą podwyżki, ludzie tracą pracę. Ile można na pisowskiej ideologii jechać. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Inflacja - deflacja 27.08.25, 17:40 hrasier_2 napisał: > Morawiecki nie umie się wypromować. Coś tam jęczą na Fejsie jedynie. To samo dz > isiaj Nawrocki dał się wkręcić temu staremu wyjadaczowi Tuskowi. Który go od ra > zu zaszantażował. Że będzie budował wiatraki. Nic się w Polsce nie buduje. Idą > podwyżki, ludzie tracą pracę. Ile można na pisowskiej ideologii jechać. Niech buduje wiatrak Herr Donald nawet metr od swego salonu. Tylko, że ów Pan nie ma nawet ziemianki. orka.sejm.gov.pl/osw10.nsf/0/566928C80B23AAC9C1258C6900412526/%24File/OSW102_400.pdf Ale niech nie tworzy ich na posesjach innych. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Inflacja - deflacja 27.08.25, 17:49 Musisz zgłosić w Sejmie projekt obywatelski w sprawie przydzielenia pałacu premierowi Polski. Nie jakieś tam mieszkanie w bloku jak na Downing Street tylko pałac. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Inflacja - deflacja 27.08.25, 18:15 don.kulawy napisał: > Musisz zgłosić w Sejmie projekt obywatelski w sprawie przydzielenia pałacu prem > ierowi Polski. Nie jakieś tam mieszkanie w bloku jak na Downing Street tylko pa > łac. > > To już wszystko jasne, dlaczego Herr Tusk trzyma się stanowiska niczym kundel padliny. Nie ma ziemianki, ale mieszka w pałacu. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Inflacja - deflacja 27.08.25, 18:17 Tu taka ciekawostka. Bo nie chce mi się zakładać nowego wątku. Te wiatraki, to chory pomysł globalistów i polityków będących na ich pasku. Energia pozyskana tą technologią należy, obok fotowoltaiki do najdroższej w świecie. Koszty produkcji energii (stan na 2023 rok) wg Prof. Mielczarskiego: Elektrownie węgla brunatnego: 535 zł/MWh Elektrownie węgla kamiennego: 610 zł/MWh Farmy wiatrowe lądowe: 754 zł/MWh Gdyby zlikwidować bandycki parapodatek ETS, to koszt wytworzenia 1 MWh w nowoczesnej elektrowni węglowej wyniósłby poniżej 200 zł Prof. Mielcarski nie uwzględnił zawyżonych kosztów wydobycia węgla w polskich kopalniach. Ceny energii w kosztach ich wydobycia to 70....80 procent wszystkich kosztów, w tym wysokie koszty zakupu energii elektrycznej. Gdyby nie było tego bandyckiego parapodatku ETS, koszty wydobycia tony węgla w polskich kopalniach byłyby konkurencyjne do cen tego strategicznego surowca w portach ARA, a to by przełożyło na jeszcze niższe koszty produkcji energii elektrycznej w nowoczesnych elektrowniach węglowych, około 15 groszy za 1 kWh. Linka nie wklejam. Powołuje się na profesora. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Inflacja - deflacja 27.08.25, 18:32 Wiem o tym, ale palenie węglem uważam za anorchizm. Od tego się powinno odchodzić. Jak Herr Donald chce postawić wiatrak koło swej ziemianki, której nie posiada to jego sprawa. "Atom" jest droższy, ale zapewnia standardy OZE, a jest tańszy niż wiatraki. I co ważniejsze jest niezależny od warunków pogodowych. Sołtys Chobielina Sikorski może u siebie postawić wiatrak. Nikt mu tego nie broni. Jego wieś to tylko on. Odpowiedz Link Zgłoś