Dodaj do ulubionych

Prawda o reparacjach!

02.09.25, 23:04
https://scontent-waw2-2.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/543173578_1326197775530536_6723846406100388459_n.jpg?stp=dst-jpg_s640x640_tt6&_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=WRffuzg42vcQ7kNvwE4ZvQD&_nc_oc=AdlAckZU7l7VRbRRFlFFcpiGxaEDyZYg-XeLax3UTalYVoXJLhOPhB4bAkvLcAtLnYHSza-bapUy21fpcQfm43wZ&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent-waw2-2.xx&_nc_gid=XyCocUwPsa7Xthucf8hn2w&oh=00_AfUtwHAK-yCMYvOE1_PG3_5OVItCtPLxTzUz-_ex1w2CWA&oe=68BD3D8E
Obserwuj wątek
    • l.george.l Re: Prawda o reparacjach! 03.09.25, 02:11
      A co w przypadku, jeśli Niemcy wystąpią o zwrot nieruchomości na Ziemiach Zachodnich, które musieli w trybie natychmiastowym opuścić? Ręka do góry, kto mieszka w poniemieckim domu, kto ma XIX-wieczne meble produkcji niemieckich zakładów meblarskich, kto się dorobił na handlu porzuconym dobytkiem? A nie zapominajmy o Żydach. Ręka do góry, kto zagarnął mienie sąsiada spalonego w stodole.
      • niepoprawnylogin1980 Re: Prawda o reparacjach! 03.09.25, 05:12
        Piszesz jedną ręką?
        Bezczelność niemieckich i żydowskich hien spowodowana jest POstawą polskojęzycznych zdrajców.
        tvrepublika.pl/Polityka/Fetowal-ja-Tusk-Steinbach-grozi-ze-Niemcy-beda-domagac-sie-odszkodowan-od-Polski/189484
      • no-popis Re: Prawda o reparacjach! 03.09.25, 06:40
        l.george.l napisał:

> A co w przypadku, jeśli Niemcy wystąpią o zwrot nieruchomości na Ziemiach Zacho
        > dnich, które musieli w trybie natychmiastowym opuścić? Ręka do góry, kto mieszk
        > a w poniemieckim domu, kto ma XIX-wieczne meble produkcji niemieckich zakładów
        > meblarskich, kto się dorobił na handlu porzuconym dobytkiem? A nie zapominajmy
        > o Żydach. Ręka do góry, kto zagarnął mienie sąsiada spalonego w stodole.
        Na to roszczenie składają się nie tylko terytoria.
      • stasi1 Re: Prawda o reparacjach! 03.09.25, 07:40
        Nominalnie przed 90 rokiem mało kto budował sie na ziemiach odzyskanych, oni byli tacy w zawieszeniu, ze przyjdzie Niemiec i im odbierze
        • no-popis Re: Prawda o reparacjach! 03.09.25, 07:59
          stasi1 napisał:

> Nominalnie przed 90 rokiem mało kto budował sie na ziemiach odzyskanych, oni by
          > li tacy w zawieszeniu, ze przyjdzie Niemiec i im odbierze
          Boszesz, jak Ty jesteś oderwany od rzeczywistości.
          Te osiedla we Wrocławiu, Szczecinie, Gorzowie, Świnoujściu itd to powstały po 90 roku?
          Owszem było tak jak napisałeś ale jakieś do 10 lat po wojnie a Szczególnie w Szczecinie z uwagi na bezpośrednie sąsiedztwo z Niemcami po lewej stronie Odry.
          • stasi1 Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 07:43
            Tylko spytaj się prywatne osoby co postawiły w tym czasie na tych ziemiach odzyskanych. oni ryzykowali swoje własne pieniądze, państwowe niczyje, nikt po nich nie płacze
        • perla.roztocza Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 08:48
          stasi1 napisał:

> Nominalnie przed 90 rokiem mało kto budował sie na ziemiach odzyskanych, oni by
          > li tacy w zawieszeniu, ze przyjdzie Niemiec i im odbierze

to prawda jest, i ich jedynym gwarantem pozostania tam byli komuniści.
          Sentyment pozostał i dlatego głosują na PO, Tuska i Trzaskowskiego właśnie.
          • asia-loi Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 08:59
            perla.roztocza napisał(a):

> Sentyment pozostał i dlatego głosują na PO, Tuska i Trzaskowskiego właśnie.
            >
            No ja też, zdecydowanie wolałabym być w niemieckim landzie niż w rosyjskiej gubernii. Moje miasto podczas zaborów było w zaborze ruskim 😢
            • perla.roztocza Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 09:05
              asia-loi napisała:

> No ja też, zdecydowanie wolałabym być w niemieckim landzie niż w rosyjskiej gub
              > ernii. Moje miasto podczas zaborów było w zaborze ruskim 😢

to miej pretensje do przodków, że nie wywiali do Niemca.
              Bo ja wolałbym nie być ani w niemieckim ani w ruskim tylko w polskim właśnie.
              • asia-loi Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 09:57

> Bo ja wolałbym nie być ani w niemieckim ani w ruskim tylko w polskim właśnie.
                >
                A ja gdybym mogła wybierać, w jakim kraju chciałabym się urodzić i żyć, to nie wybrałam nigdy Polski i żadnego zamordystycznego kraju. Zdecydowanie wolę normalność, demokrację, dobrobyt.
                • perla.roztocza Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 10:49
                  asia-loi napisała:

> A ja gdybym mogła wybierać, w jakim kraju chciałabym się urodzić i żyć, to nie
                  > wybrałam nigdy Polski i żadnego zamordystycznego kraju. Zdecydowanie wolę norma
                  > lność, demokrację, dobrobyt.

Asiu, czy ty wiesz co napisałaś?
                  Otóż stwierdziłaś, że za Tuska nie ma normalności, demokracji i wolności właśnie.
                  • asia-loi Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 12:44

>
                    > Asiu, czy ty wiesz co napisałaś?
                    > Otóż stwierdziłaś, że za Tuska nie ma normalności, demokracji i wolności właśnie.
                    >
                    Niczego takiego nie napisałam
                    Przestań kłamać i manipulować.
                    Te krótkie okresy normalności pod rządami Tuska, to zdecydowanie za mało, aby uważać Polskę za kraj normalny, demokratyczny czy bogaty. Tak dobrze, jak żyje się obecnie ludziom w Polsce, to w całej historii Rzeczpospolitej nie żyło się nigdy. A większości się to niepodoba i chcą żyć pod ruskim butem.
                    PiS przez 8 lat strasznie zdemolował i zadłużył Polskę. Tej demolki nie da się naprawić przez 2 czy 4 lata. Ta naprawa potrwa wiele lat, a spłata pisowskich długów potrwa dużo, dużo dłużej. Pisowcy i ich zwolennicy nienawidzą UE, ale do pracy jeżdżą do tej "wstrętnej UE", a nie do przyjaciół PiS-u. Dlaczego nie jeżdżą pracować u Orbana czy Fico (to też niestety UE), tylko jadą do tych okropnych Niemiec?. Ano dlatego, że przyjaciele PiS-u nie dadzą im tyle zarobić, co ci okropni Niemcy. Zwolennicy PiS-u czy Konfy to hipokryci i chciwce. UE nienawidzą, euro kochają nad życie. To samo europosłowie PiS-u i Konfy.
                    • perla.roztocza Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 13:20
                      asia-loi napisała:

> Niczego takiego nie napisałam
                      > Przestań kłamać i manipulować.
                      > Te krótkie okresy normalności pod rządami Tuska, to zdecydowanie za mało, aby u
                      > ważać Polskę za kraj normalny, demokratyczny czy bogaty. Tak dobrze, jak żyje s
                      > ię obecnie ludziom w Polsce, to w całej historii Rzeczpospolitej nie żyło się n
                      > igdy. A większości się to niepodoba i chcą żyć pod ruskim butem.
                      > PiS przez 8 lat strasznie zdemolował i zadłużył Polskę. Tej demolki nie da się
                      > naprawić przez 2 czy 4 lata. Ta naprawa potrwa wiele lat, a spłata pisowskich d
                      > ługów potrwa dużo, dużo dłużej. Pisowcy i ich zwolennicy nienawidzą UE, ale do
                      > pracy jeżdżą do tej "wstrętnej UE", a nie do przyjaciół PiS-u. Dlaczego nie jeż
                      > dżą pracować u Orbana czy Fico (to też niestety UE), tylko jadą do tych okropny
                      > ch Niemiec?. Ano dlatego, że przyjaciele PiS-u nie dadzą im tyle zarobić, co ci
                      > okropni Niemcy. Zwolennicy PiS-u czy Konfy to hipokryci i chciwce. UE nienawid
                      > zą, euro kochają nad życie. To samo europosłowie PiS-u i Konfy.

Asiu, ty jesteś politycznie opętana właśnie.
                      • mateusz572 Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 13:57

> Asiu, ty jesteś politycznie opętana właśnie.

Czyli twierdzisz perełko, że krytyka ośmioletnich rządów pisuaru to jest polityczne opętanie?
                        Czyli twierdzisz perełko, będąca zaprzeczeniem perełki, że ośmioletnia destrukcja Polski w wykonaniu pisuarów to rzecz pożądana dla takich jak ty perełek?
                        Możliwe, że dla takich perełek jak ty tak, jednak dla Polski nie.
                        • perla.roztocza Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 14:18
                          mateusz572 napisał:

> Czyli twierdzisz perełko,

twierdzę matole, że bezkrytyczne uwielbienie bieżącej władzy i zrzucanie własnych win na poprzedników jest objawem politycznego obłędu.
                          Szczególnie gdy poprzednia władza opuściła stołki 2 lata temu.
                          Ty też masz dwubiegunowego szmergla.
                          Dla ciebie to, że gardzę tym rogaczem Tuskiem a POpaprańców uważam za szkodników to z automatu zaliczasz mnie do pisowców. No i do ruskich.
                          Nie przyjdzie ci do łba, że można być niezależnym od obecnych koterii politycznych w naszym nieszczęsnym kraju właśnie.
                          • mateusz572 Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 14:36

> twierdzę matole, że bezkrytyczne uwielbienie bieżącej władzy i zrzucanie własny
                            > ch win na poprzedników jest objawem politycznego obłędu.
                            > Szczególnie gdy poprzednia władza opuściła stołki 2 lata temu.
                            > Ty też masz dwubiegunowego szmergla.
                            > Dla ciebie to, że gardzę tym rogaczem Tuskiem a POpaprańców uważam za szkodnikó
                            > w to z automatu zaliczasz mnie do pisowców. No i do ruskich.
                            > Nie przyjdzie ci do łba, że można być niezależnym od obecnych koterii polityczn
                            > ych w naszym nieszczęsnym kraju właśnie.

Ja droga perełko nie kocham Tuska, wręcz uważam, że mamejowato rządzą to jednak uważam, że dużo większej szkody narobiła poprzednia władza, władza pisuarów właśnie.
                            Przede wszystkim dużo więcej nakradła, jak kto woli zdefraudowała, publicznych pieniędzy i jak do tej pory nie została z tego rozliczona.
                            Po drugie rozłożyła trzecią władzę, która już wcześniej bardzo kulała, kompletnie i dokumentnie na łopatki. Dlatego mamy w części zanarchizowane państwo i możemy mówić o nieszczęsnym kraju właśnie.

• perla.roztocza Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 15:07
                              mateusz572 napisał:

> Ja droga perełko nie kocham Tuska, wręcz uważam, że mamejowato rządzą to jednak
                              > uważam, że dużo większej szkody narobiła poprzednia władza, władza pisuarów wł
                              > aśnie.
                              > Przede wszystkim dużo więcej nakradła, jak kto woli zdefraudowała, publicznych
                              > pieniędzy i jak do tej pory nie została z tego rozliczona.
                              > Po drugie rozłożyła trzecią władzę, która już wcześniej bardzo kulała, kompletn
                              > ie i dokumentnie na łopatki. Dlatego mamy w części zanarchizowane państwo i moż
                              > emy mówić o nieszczęsnym kraju właśnie.

no i co z tego, że będę narzekał na poprzedników skoro już nic od nich nie zależy?
                              Jak się będę oglądał do tyłu to nie pójdę prawidłowo do przodu.
                              Mnie interesują ci co obecnie rządzą.
                              Prowadzę działalność gospodarczą i interesują mnie przepisy i podatki.
                              Czy wiesz, że interpretacje ustawy o VAT liczą jeden milion stron? Przeczytał to ktoś?
                              Czy wiesz, że nie ma sądowych precedensów odnośnie biznesu co jest zabójcze dla przedsiębiorców?
                              Podatki płacą mali i średni przedsiębiorcy, duzi nie płacą.
                              Czy wiesz, że kilka lat temu jako właściciel mojej małej firmy zapłaciłem więcej podatku niż operator komórkowy T-mobile?
                              I nikt nic z tym nie robi bo obie strony dobrze żyją mając opętanych fanatyków, co dobrze prezentuje sobą Asia właśnie.
                              • asia-loi Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 15:38

>
                                > no i co z tego, że będę narzekał na poprzedników skoro już nic od nich nie zalaży?

A narzekałeś na poprzedników czy dopiero teraz narzekasz?

> I nikt nic z tym nie robi bo obie strony dobrze żyją

O, to jesteś zwolennikiem Konfy.
                                I myślisz, że jak Konfa dojdzie do władzy to, to wszystko zrobi.
                                O naiwności 🫣
                                A będzie Cię stać płacić 100% za leczenie (raki, przeszczepy, transplantację, inne mega drogie leczenie), szkolnictwo. Będziesz utrzymywał swoich rodziców, dziadków, bo emerytur nie będzie i sam będziesz pracował do śmierci?
                                Dla mnie Konfa i jej program, jest jeszcze gorsza od złodziejskiego PiS-u.

mając opętanych fanatyków,
                                > co dobrze prezentuje sobą Asia właśnie.

Wyborcy KO i Koalicji nie są fanatykami. Wystarczy, że coś robi nie tak KO czy Koalicja i od razu traci władzę, leci w sondażach.
                                W odróżnieniu od wyznawców PiS.
                                Ja nie jestem wyborcą KO, tylko Koalicji. Ale uważam, że Polska nie miała nigdy lepszego premiera niż Tusk.
                                Konfa jeszcze nigdy nie rządziła, więc może obiecać gruszki na wierzbie, takim jak Ty. Jeszcze gorzko zapłaczecie po zwycięstwie Konfy, tylko wtedy będzie już za późno. Zwłaszcza zapłaczą młode kobiety, które dzisiaj tak popierają Konfę.
                                • perla.roztocza Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 15:44
                                  asia-loi napisała:

> O, to jesteś zwolennikiem Konfy.

jestem zwolennikiem wilczego kapitalizmu bo najlepszy okres ludzkości to 19 wiek.
                                  O ile się orientuję nie ma takiej partii ale niuchaj dalej właśnie.
                                  • asia-loi Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 15:54

>
                                    > jestem zwolennikiem wilczego kapitalizmu bo najlepszy okres ludzkości to 19 wiek.

Dla kogo? Dla pracowników/niewolnikóŵ. Pracownicy to nie ludzie?

> O ile się orientuję nie ma takiej partii ale niuchaj dalej właśnie.

No to się stąd wyprowadź, tam gdzie jest tak, jakbyś chcial, aby było w Polsce.
                                    Teraz nie namy siermiężnego PRL-u.
                                    Możesz wyjechać, gdzie tylko chcesz (dzięki tym okropnym rządom w nowej Polsce). Bo za jakiś czas takiej możliwości może nie być. 😏
                      • asia-loi Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 14:08
                        >
                        > Asiu, ty jesteś politycznie opętana właśnie.

😀😀😀

Ja jestem politycznie opętana, bo napisałam o faktach. Dobre 😀
                        To raczej Ty jesteś wyznawcą "jedynie słusznego przekazu", który nie ma nic wspólnego z prawdą.
                        I cały czas nie potrafię rozróżnić czy jesteś pisowskim czy ruskim trollem. Taka sama narracja, takie same argumenty, taki sam przekaz dnia.
                        • perla.roztocza Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 14:30
                          asia-loi napisała:

> I cały czas nie potrafię rozróżnić czy jesteś pisowskim czy ruskim trollem.

przecież podobno pisowcy i ryskie to to samo, nieprawdaż?
                          Ja natomiast różnię się tym od powyższych, że chyba jako jedyny na forum tym troluję za pieniądze.
                          Oczywiście ruscy mi płaca.
                          I jestem bezpieczny bo nikt w to nie uwierzy, na czele z tobą właśnie.
                          • asia-loi Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 14:55

>
                            > przecież podobno pisowcy i ryskie to to samo, nieprawdaż?

Tajemnicą poliszynela są zwìązki PiS i Konfy z ruskimi.
                            Z demolki Polski przez PiS, cieszyła się Moskwa. Kreml tak samo nienawidzi UE jak PiS i Konfa.
                            Z wyboru Batyra też cieszył się Kreml.

> Oczywiście ruscy mi płaca.

Pisałeś to już wiele razy tu. Nie mam powodu tu Ci nie wierzyć. Podważam tylko wysokość zarobków. 😄
                            • perla.roztocza Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 15:13
                              asia-loi napisała:

> Z wyboru Batyra też cieszył się Kreml.

mimo, ze nie głosowałem na niego (oddałem głos nieważny) to teraz się cieszę, że wygrał.
                              Co niechybnie świadczy, iż jestem ruski w twojej mani prześladowczej właśnie.
                              • asia-loi Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 15:42

> Co niechybnie świadczy, iż jestem ruski w twojej mani prześladowczej właśnie.

Albo Polska będzie w UE, albo pod ruskim butem. Innej drogi nie ma.
                                Związki Konfy i PiS-u z ruskimi, nie sa żadną tajemnicą. Poguglaj sobie 🤨
                                • perla.roztocza Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 15:48
                                  asia-loi napisała:

> Albo Polska będzie w UE, albo pod ruskim butem.

zasadniczo to jest to samo fanatyczko.
                                  Masz uległą naturę, nie przychodzi ci do głowy, że można być samodzielnym właśnie.
                                  • asia-loi Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 16:16
                                    >
                                    > zasadniczo to jest to samo fanatyczko.

🙈
                                    Dla Ciebie nie ma różnicy życie w PRL- u i teraz?

> Masz uległą naturę, nie przychodzi ci do głowy, że można być samodzielnym właśnie.

PiS wstawał z kolan 8 lat i nie wstał.
                                    Przy każdej próbie wstawania przewracał się na łopatki. I tak już został na tych łopatkach. Teraz tylko szczuje, mąci, nienawidzi. Za swoich rządów pokółceni byli ze wszystkimi (poza przyjaciółmi Putina i Morzem Bałtyckim)
                                    Kiedy Polska liczyła się w Europie, tak jak teraz, za Tuska?
                                    Pod rządami Konfy będzie się liczyła?
                                    Z kim sojusze zbuduje? UE nienawidzi, pozostają ruscy i ich przyjaciele.
                                    • perla.roztocza Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 16:49
                                      Asiu, dla ciebie Tusk to półbóg a dla mnie polityczne ścierwo, więc pozostańmy na swoich pozycjach właśnie.

asia-loi napisała:
                                      • asia-loi Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 16:56

> Asiu, dla ciebie Tusk to półbóg a dla mnie polityczne ścierwo,

Jestem ateistką, więc nie mam bogów ani półbogów 😜

więc pozostańmy na swoich pozycjach właśnie.

A kto dla Ciebie nie jest politycznym ścierwem? Jest ktoś taki?
                                        A tak z ciekawości, dlaczego Tusk to polityczne ścierwo? Co ma na politycznym sumieniu, o czym ja nie wiem?
                                        Poproszę o oświecenie 🫠
                                        • stasi1 Re: Prawda o reparacjach! 08.09.25, 08:57
                                          Jak to co? Dwa razy odsunął Kaczyńskiego od władzy, to mało? Za coś takiego to nawet kara śmierci to nie za dużo
                                          • sverir Re: Prawda o reparacjach! 08.09.25, 11:03
                                            "Jak to co? Dwa razy odsunął Kaczyńskiego od władzy, to mało?"

Za drugim razem udało mu sie to dzięki pomocy przystawek, które Tusk konsekwentnie marginalizuje:) Kara śmierci to nie, ale jednak trzeba byłoby zastanowić się nad polityczną emeryturą dla niego:)
                                            • asia-loi Re: Prawda o reparacjach! 08.09.25, 12:40
                                              sverir napisał:

>
                                              ale jednak trzeba byłoby zastanowić się nad polityczną emeryturą dla niego:)
                                              >
                                              To nie Tusk tylko Kaczyński powinien wylądować na politycznej emeryturze.
                                              Nie wiem czy był większy szkodnik w nowej Polsce niż Kaczyński. Nikt tak nie poróżnił Polaków, jak zrobił to Kaczyński. Kaczyński nie ma żadnych osiągnięć jako premier, nikt go z polityków w Europie i na świecie nie zna, poza Orbanem, może Fico. Nikt się w Europie z nim nie liczył, nie spotykał.
                                              To jest człowiek, który potrafi tylko mącić, niszczyć, kłamać, nienawidzić. On niczego pozytywnego w polityce w swoim życiu nie zbudował. Doszedł do władzy na kłamstwach i trumnach. Rządził dzięki hakom na innych i łapówkom wyborczym. To jest człowiek nie znający świata i zwykłego życia. Jest totalnie oderwany od reala.
                                              • sverir Re: Prawda o reparacjach! 08.09.25, 17:43
                                                "Nie wiem czy był większy szkodnik w nowej Polsce niż Kaczyński. Nikt tak nie poróżnił Polaków, jak zrobił to Kaczyński."

Nikt nas nie poróżnił - sami się poróżniliśmy. Kaczyński jedynie wykorzystał niechęć jednych do drugich. Ale ja do dziś pamiętam, że najpierw były moherowe berety, dopiero potem aksamitne kapelusze (parafrazując Leppera).
                                                • x2468 Re: Prawda o reparacjach! 08.09.25, 23:01
                                                  Jeszcze wcześniej byli "oni stoją tam gdzie ZOMO stało", "Dziadek z Wehrmachtu" i pusta lodówka.
                                                  • sverir Re: Prawda o reparacjach! 09.09.25, 05:57
                                                    "Jeszcze wcześniej byli "oni stoją tam gdzie ZOMO stało", "Dziadek z Wehrmachtu" i pusta lodówka."

ZOMO było już po moherowych beretach i koalicji aksamitnych kapeluszy, a dziadek z Wehrmachtu i pusta lodówka były wymierzone w partię, nie w jej elektorat.
                                            • stasi1 Re: Prawda o reparacjach! 10.09.25, 14:21
                                              Dlatego że odebrał władzę Kaczyńskiemu?
                                              • sverir Re: Prawda o reparacjach! 10.09.25, 14:51
                                                " Dlatego że odebrał władzę Kaczyńskiemu?"

Ponieważ nie cytujesz posta, na który odpowiadasz, zgaduję, że odpowiadasz na mój komentarz:
                                                "ZOMO było już po moherowych beretach i koalicji aksamitnych kapeluszy, a dziadek z Wehrmachtu i pusta lodówka były wymierzone w partię, nie w jej elektorat"

Jeśli dobrze zgaduję, to odpowiem: najpierw były moherowe berety, potem pusta lodówka, potem Kaczyński zdobył władzę pokonując PO. I wtedy się zaczęło już zupełnie jawnie.
                                                • stasi1 Re: Prawda o reparacjach! 23.09.25, 20:55
                                                  Oczywiście żle zgadywałeś.
                                                  ,,"Jak to co? Dwa razy odsunął Kaczyńskiego od władzy, to mało?"

Za drugim razem udało mu sie to dzięki pomocy przystawek, które Tusk konsekwentnie marginalizuje:) Kara śmierci to nie, ale jednak trzeba byłoby zastanowić się nad polityczną emeryturą dla niego:)"
                                                  I ta emerytura dla tuska ma być według ciebie za to że dwa razy kaczyńskiemu władzę odebrał?
                                                  • sverir Re: Prawda o reparacjach! 24.09.25, 08:03
                                                    "Oczywiście żle zgadywałeś"

Oczywiście. To pewnie dlatego, że odpowiadasz po tygodniu na post, którego nie cytujesz i znajduje się pięć komentarzy wcześniej. Pardon, moja wina.

"I ta emerytura dla tuska ma być według ciebie za to że dwa razy kaczyńskiemu władzę odebrał?"

Nie, za bycie jednym ze sprawców nieszczęść w postaci władzy Kaczyńskiego.
                                                  • stasi1 Re: Prawda o reparacjach! 26.09.25, 12:22
                                                    Ale Kaczyńskiego na emeryturę nie odsylasz. Chociaż on jest największym sprawcą że Kaczyński był u władzy dwa razy
                                                  • sverir Re: Prawda o reparacjach! 26.09.25, 18:21
                                                    "Ale Kaczyńskiego na emeryturę nie odsylasz. Chociaż on jest największym sprawcą że Kaczyński był u władzy dwa razy "

Pisałeś o Tusku, to napisałem o Tusku. Napiszesz o Kaczyńskim, to też napiszę o Kaczyńskim. W przeciwieństwie do Ciebie nie mam pierdolca na punkcie Kaczyńskiego, nie reaguję na nazwisko Tuska jak pies Pawłowa i nie odpala mi się od razu tryb "Kaczyński to, Kaczyński tamto". Serio się zastanawiam, czym silniki różnicie się w swojej filozofii od moherów? Wymieniacie tylko nazwisko, ale uderzacie dokładnie w te same tony.
      • perla.roztocza Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 08:51
        l.george.l napisał:

> A co w przypadku, jeśli Niemcy wystąpią o zwrot nieruchomości na Ziemiach Zacho
        > dnich, które musieli w trybie natychmiastowym opuścić?

Niemcy chcieli zmiany granic to cel osiągnęli.
        Mają zmienione granice, i to naszym kosztem, bo Polska przed 2wś miała większe terytorium niż ma obecnie właśnie.
        • tapatik Re: Prawda o reparacjach! 08.09.25, 22:38

> Niemcy chcieli zmiany granic to cel osiągnęli.
          > Mają zmienione granice, i to naszym kosztem, bo Polska przed 2wś miała większe
          > terytorium niż ma obecnie właśnie.

Niemcy mają większe terytorium po II WŚ? Czy jednak mniejsze?
          Terytorialnie to na wojnie skorzystał ZSRR.

Ponawiam pytanie od George - co będzie jeśli Niemcy zechcą odzyskać ziemie, które przed II WŚ były ich, a teraz są nasze? To jest pytanie mocno teoretyczne, ale nie raczyłeś odpowiedzieć.
      • perla.roztocza Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 09:01
        l.george.l napisał:

> Ręka do góry, kto zagarnął mienie sąsiada spalonego w stodole.

głupie pytanie.
        Niby co mieliśmy zrobić z tym mieniem pozostawionym przez obywateli polskich wyznania mojżeszowego.
        Spalić, zrównać z ziemią czy pozostawić aż się samo zawali właśnie?
        • x2468 Re: Prawda o reparacjach! 08.09.25, 23:03
          Zapłaciliśmy za to mienie spadkobiercom?
      • negativum Kapitulacja bezwarunkowa 06.09.25, 14:10
        l.george.l napisał:

> dnich,
      • negativum Re: Prawda o reparacjach! 11.09.25, 09:08
        l.george.l napisał:

> dnich,

Tą retoryką posługiwano się przez dekady, choćby trzymając pół Legnicy pod nazwą Mała Moskwa.
        Nic nie stoi na przeszkodzie, by Niemiec kupił grunt w Polsce i tu osiadł. Mamy czasy Internetu. Jest wiele wolnych zawodów.
        Taki www.weduta.com/works/boj-wojtowicz-andrzej/
        osiadł w Sudetach. Bardzo ciekawe połączenie. Studiował medycynę ale wzięli go do komandosów. Dawniej nie było, że boli. Doskonały artysta. Maluje głównie ludzi i freski po kościołach. Głównie we Włoszech. Ale fucha kościelna jest krótkotrwała. To głównie żyje z obrazów.
      • albwu Re: Prawda o reparacjach! 12.09.25, 14:35
        Mulkarczyk podczas szacowania kosztów reparacji nie wziął pod uwagę kosztów mienia uzyskanego przez PL na Ziemiach Zachodnich. Jak powiedział - te ziemie to dostaliśmy od Stalina i nie mogą być brane pod uwag ę przy szacowaniu kosztów reparacji od Niemiec.
    • niepoprawnylogin1980 Re: Prawda o reparacjach! 03.09.25, 05:17
      Pewnie myślałeś, ze odwieczni "przyjaciele" od razu wypłacą bo ruszy ich sumienie?
      Można było starać się bardziej, jeśli nawet nieskutecznie to bardziej kompetentnie.
      Ale tak czy siak to postawa PiS w tej sprawie wobec POstawy polskojęzycznych zdrajców to Himalaje wobec
      dna i kilku metrów mułu.
      • asia-loi Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 08:48
        niepoprawnylogin1980 napisał:

> Pewnie myślałeś, ze odwieczni "przyjaciele" od razu wypłacą bo ruszy ich sumienie?

A PiS od swoich "przyjaciół nie chce żadnych reparacji i dlaczego?
        Reparacje należne nam zagarnął ZSRR, w 1953 Polska na polecenie ZSRR, musiała się zrzec reparacji.
        Pisowska minister A. Fotyga za czasów swojego ministrowania przyznała, że reparacje od Niemców to temat zamknięty, bo prawnie nic się już z tym nie da zrobić. Mularczyk za swój raport i pisemko do Niemców w sprawie reparacji nie użył nawet słowa reparacje. Za to przytulił niezłą kasę za bicie piany i niby raport.
        PiS zawsze jak nie rządzi, to drze japę o reparacjach. Jak rządzą to siedzą cicho w tym temacie.
        I bardzo, ale to bardzo mnie interesuje dlaczego PiS nigdy nie domagał i nie domaga się reparacji od Rosji. Dlaczego????
        • dunajec1 Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 14:42
          No i wraka tez nie zdolali przywiesc, malo tego, nawet sie nie zajakneli przez te 8 lat. Ciekawe, kiedy zaczna drzec mordy ze KO nic nie robi w tym kierunku?
          • asia-loi Re: Prawda o reparacjach! 06.09.25, 15:01
            dunajec1 napisał:

> No i wraka tez nie zdolali przywiesc, malo tego, nawet sie nie zajakneli przez te 8 lat. Ciekawe, kiedy zaczna drzec mordy ze KO nic nie robi w tym kierunku?
            >
            Ja się tylko zastanawiam, dlaczego rodziny pilotów, nie dostały żadnego odszkodowania, skoro to był zamach.
            I dlaczego Marta Kaczyńska dostala 3 mln odszkodowania, skoro w polisie był zapis, że w razie zamachu odszkodowanie się nie należy. 😏
            • hrasier_2 Re: Prawda o reparacjach! 08.09.25, 11:26
              asia-loi napisała:

> dunajec1 napisał:
              >
              > > No i wraka tez nie zdolali przywiesc, malo tego, nawet sie nie zajakneli
              > przez te 8 lat. Ciekawe, kiedy zaczna drzec mordy ze KO nic nie robi w tym kie
              > runku?
              > >
              > Ja się tylko zastanawiam, dlaczego rodziny pilotów, nie dostały żadnego odszkod
              > owania, skoro to był zamach.
              > I dlaczego Marta Kaczyńska dostala 3 mln odszkodowania, skoro w polisie był zap
              > is, że w razie zamachu odszkodowanie się nie należy. 😏
              >
              >
              Halicki to dupek. Ta zasada miałaby zastosowanie do zadośćuczynienia, które Prokuratoria Skarbu Państwa wypłaciła najbliższym członkom ofiar Smoleńska (po 250 tys. zł). Jedno już jednak jest pewne, że po stronie państwa polskiego, jego służb, urzędników, były określone zaniedbania, zatem strona polska (państwowa) jest współodpowiedzialna za krzywdę rodzin. To wystarcza by domagać się od niej odszkodowania (zadośćuczynienia). Także w sytuacji, gdyby winnych było więcej, zgodnie bowiem z art. 441 Kodeksu cywilnego, jeśli kilka osób ponosi odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną czynem niedozwolonym (deliktem), ich odpowiedzialność jest solidarna, Oznacza to, że poszkodowany może wystąpić o odszkodowanie (zadośćuczynienie) do jednego z nich. Marta Kaczyńska nie wyłudziła odszkodowania. www.rp.pl/ubezpieczenia-i-odszkodowania/art5800801-marta-kaczynska-nie-wyludzila-odszkodowania
              • asia-loi Re: Prawda o reparacjach! 08.09.25, 12:26
                No to jeszcze raz zapytam:
                Dlaczego rodziny pilotów nie dostały odszkodowania?
              • tapatik Re: Prawda o reparacjach! 08.09.25, 22:47
                Ale Marta Kaczyńska dostała odszkodowanie z polisy ubezpieczeniowej, a Ty piszesz tak, jak gdyby dostała odszkodowanie od państwa.
      • tapatik Re: Prawda o reparacjach! 08.09.25, 22:48
        Kto jest polskojęzycznym zdrajcą i na jakiej podstawie tak twierdzisz?
        • x2468 Re: Prawda o reparacjach! 08.09.25, 23:14
          To oczywista oczywistość, Batyr, konfa i pis którzy wspólnie z ich moskiewskim dobroczyńcą i przyjacielem starają się zniszczyć Ukrainę co wiąże się z olbrzymim niebezpieczeństwem dla Rzeczpospolitej.
    • negativum Re: Prawda o reparacjach! 23.09.25, 20:59
      Wartość reparacji to ponad 6 mln złotych.
      Całość gotówki na polskim runku do 2 bln zł.
      • negativum Re: Prawda o reparacjach! 23.09.25, 21:00
        negativum napisał:

6 bln, a nie milionów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka