stasi1 30.12.25, 19:34 Oczywiście poza górnikami chodzi o rolników. Są na garnuszku państwa i nadal im mało Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
supem Re: Następne ,, święte krowy "? 30.12.25, 20:05 Mają ciągniki po1 -2 mln. zł., a gdy wyjdą z Unii to zbankrutują. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Następne ,, święte krowy "? 30.12.25, 20:30 Piotr Leski @LeskiPiotr · 3h Rolnicy od lat kupują śrutę sojową z Mercosur. Kupują, bo jest tania. I nawet im standardy produkcji nigdy nie przeszkadzały. Ale gdy pojawia się szansa na tańszą wołowinę z Argentyny dla 37 mln Polaków to krzyczą! Nie łudźmy się, że im chodzi o nasz interes. Myślą tylko o sobie! Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Następne ,, święte krowy "? 02.01.26, 21:23 Pytanie czy rolnicy mają świadomość kto jest producentem tej śruty, bo mogą wyjść z założenia, że skoro jest w polskim sklepie to jest polskie. Ostatnio zastanawiałem się nad zakupem syfonu Soda Stream, ale się doczytałem, że producentami są Żymianie. Jak bym się nie doczytał, to bym pewnie kupił. Obecnie szukam na mieście syfonów Dafi, bo to jedyny polski producent. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Następne ,, święte krowy "? 07.01.26, 18:51 Szukaj babci ząbków. Kupiłem ser tylżycki, wiadomo zdrowy bo polski. Na oko to on nawet kolo tylżyckiego nie leżał, po otwarciu opakowania poczułem zapach niczym w sklepie chemicznym. Pomimo dziwnego zapachu (wiadomo, od polskiego rolnika najzdrowszy) zjadłem plasterek, przeżyłem, choć z bólem brzucha. Za parę miesięcy pomimo wcześniejszego doświadczenia ponownie spożyłem zdrowy bo polski ser. Efekt byl b.podobny. Trzeciego razu nie będzie, choć codziennie jem sery to nigdy więcej tych najzdrowszych bo polskich. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Następne ,, święte krowy "? 07.01.26, 20:13 Nie wiem co sery mają wspólnego z moją wypowiedzią, ale poszukaj dziurdamera. Odpowiedz Link Zgłoś
czciborwielki Ale o co chodzi? 30.12.25, 20:53 stasi1 napisał: > Oczywiście poza górnikami chodzi o rolników. Są na garnuszku państwa i nadal i > m mało Ale o co chodzi? Jakaś treść? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Następne ,, święte krowy "? 31.12.25, 07:38 "Oczywiście poza górnikami chodzi o rolników. Są na garnuszku państwa i nadal im mało" Dokładnie! Tak samo jak policjantom, nauczycielom, lekarzom i pielęgniarkom. Kurde bele, która z grup zawodowych jest zadowolona i nie chce niczego??? Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Następne ,, święte krowy "? 01.01.26, 08:36 Tylko że niektóre branże zarabiają na siebie sami i nic , głośno, od państwa nie chcą Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Następne ,, święte krowy "? 01.01.26, 08:59 " Tylko że niektóre branże zarabiają na siebie sami i nic , głośno, od państwa nie chcą " Ta, znam takich, co nawet 800+ nie biorą na dzieci, a z przedszkoli, żłobków i szkół wybierają te, które są prywatne i nie korzystają z samorządowych dotacji! Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Następne ,, święte krowy "? 04.01.26, 17:24 Masz bogatych znajomych masz , z moich nikogo nie znam że nie bierze tych 800 Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Następne ,, święte krowy "? 05.01.26, 06:08 "Masz bogatych znajomych masz , z moich nikogo nie znam że nie bierze tych 800" Przepraszam, mój błąd, zastosowałem nieczytelną ironię i naprawdę pomyślałeś, że znam takich, co sobie odmawiają 800+. No to spieszę jeszcze wyjaśnić, że podobnie z placówkami edukacyjnymi i zdrowotnymi - nie znam też takich osób, co wybierają prywatne bez miejskich dotacji. Ale jak sam widzisz - mnóstwo osób korzysta z państwowego, nie tylko rolnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Następne ,, święte krowy "? 06.01.26, 06:50 Chyba każda placówka edukacyjna, prywatna korzysta z dotacji. Tak tylko rolnicy tak niewiele wnoszą do współnej kasy Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Następne ,, święte krowy "? 07.01.26, 06:06 "Chyba każda placówka edukacyjna, prywatna korzysta z dotacji." Nie każda, choć jest ich zdecydowana mniejszość. To samo ze żłobkami - wystarczyło, żeby przy okazji urealnienia kosztów utrzymania żłobka podniesiono ceny i okazało się, że wielu rodziców nie byłoby stać na taką formę opieki. "Tak tylko rolnicy tak niewiele wnoszą do współnej kasy " To prawie jak emeryci. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Następne ,, święte krowy "? 07.01.26, 18:01 Tylko że emeryci kiedyś jakąś swoją emeryturę wypracowali, na emeryturze tylko odpoczynek. A rolnicy odpoczywają od początku. Ale wiesz ile konkretnie tych prywatnych placówek nie korrzysta z dotacji na dzieci? Czy tylko tak ci sie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Następne ,, święte krowy "? 07.01.26, 18:16 stasi1 napisał: > Tylko że emeryci kiedyś jakąś swoją emeryturę wypracowali, na emeryturze tylko > odpoczynek. A rolnicy odpoczywają od początku. Ale wiesz ile konkretnie tych pr > ywatnych placówek nie korrzysta z dotacji na dzieci? Czy tylko tak ci sie wydaj > e. Krowy nie wydoisz do 6 rano to będzie cierpieć. I nie ma że niedziela czy święto. 365/6 dni pracy. Świnie, jak nie dostaną żreć przed 6 rano, to się będą darły na całą wieś. Rolnik nie ma przerwy wakacyjnej, by się wylegiwać w ciepłych krajach. Zazdrościsz im, to zostań rolnikiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Następne ,, święte krowy "? 07.01.26, 18:28 negativum napisał: > stasi1 napisał: > > > Tylko że emeryci kiedyś jakąś swoją emeryturę wypracowali, na emeryturze > tylko > > odpoczynek. A rolnicy odpoczywają od początku. Ale wiesz ile konkretnie t > ych pr > > ywatnych placówek nie korrzysta z dotacji na dzieci? Czy tylko tak ci sie > wydaj > > e. > > Krowy nie wydoisz do 6 rano to będzie cierpieć. I nie ma że niedziela czy święt > o. 365/6 dni pracy. > Świnie, jak nie dostaną żreć przed 6 rano, to się będą darły na całą wieś. > > Rolnik nie ma przerwy wakacyjnej, by się wylegiwać w ciepłych krajach. Zazdrośc > isz im, to zostań rolnikiem :) > Przecież to miastowy chłopak to skąd ma wiedzieć. Rolnicy są be, górnicy też. Można ponarzekać, nic to nie kosztuje. > Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Następne ,, święte krowy "? 07.01.26, 21:01 boggi_dan napisał: > negativum napisał: > > > stasi1 napisał: > > > > > Tylko że emeryci kiedyś jakąś swoją emeryturę wypracowali, na emery > turze > > tylko > > > odpoczynek. A rolnicy odpoczywają od początku. Ale wiesz ile konkre > tnie t > > ych pr > > > ywatnych placówek nie korrzysta z dotacji na dzieci? Czy tylko tak > ci sie > > wydaj > > > e. > > > > Krowy nie wydoisz do 6 rano to będzie cierpieć. I nie ma że niedziela czy > święt > > o. 365/6 dni pracy. > > Świnie, jak nie dostaną żreć przed 6 rano, to się będą darły na całą wieś > . > > > > Rolnik nie ma przerwy wakacyjnej, by się wylegiwać w ciepłych krajach. Za > zdrośc > > isz im, to zostań rolnikiem :) > Przecież to miastowy chłopak to skąd ma wiedzieć. Rolnicy są be, górnicy > też. Można ponarzekać, nic to nie kosztuje. > Wkurza mnie to, że są ludzie którzy się "litują" nad żabką, ale w rzyci mają ssaki. Jak nie chce nic robić, to niech zostanie rolnikiem. :) Też jestem miastowy. Ale całą szkołę (wakacje) spędzałem na wsi. I tam nie było opie...nia się. A wieczorem owszem, watra ziemniaki z ogniska i dziewczyny. A skoro kur zapiał, na nowo… Odpowiedz Link Zgłoś
donvito52 Re: Następne ,, święte krowy "? 07.01.26, 18:44 negativum napisał: > stasi1 napisał: > > > Tylko że emeryci kiedyś jakąś swoją emeryturę wypracowali, na emeryturze > tylko > > odpoczynek. A rolnicy odpoczywają od początku. Ale wiesz ile konkretnie t > ych pr > > ywatnych placówek nie korrzysta z dotacji na dzieci? Czy tylko tak ci sie > wydaj > > e. > > Krowy nie wydoisz do 6 rano to będzie cierpieć. I nie ma że niedziela czy święt > o. 365/6 dni pracy. > Świnie, jak nie dostaną żreć przed 6 rano, to się będą darły na całą wieś. > > Rolnik nie ma przerwy wakacyjnej, by się wylegiwać w ciepłych krajach. Zazdrośc > isz im, to zostań rolnikiem :) > Sami wybrali profesję. Mogą zboże uprawiać. Jak znajomy znajomego ... sieje i żnie, a zimą kilka miesięcy na Florydzie. Ups ... gość mieszka w Albercie, w Kanadzie i ma ... dużo ha. W zasadzie liczy powierzchnię w km2. Też dużo ich ma. Przez blisko 15 pieczarki uprawiałem, znam ból, że w świątek, piątek i niedzielę trzeba było wstawać o 3 w nocy i do roboty. To mój wybór był, jak uznałem, że mam dosyć zmieniłem zajęcie. Dało się ? dało !!! Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Następne ,, święte krowy "? 07.01.26, 19:46 " To mój wybór był, jak uznałem, że mam dosyć zmieniłem zajęcie. Dało się ? dało !!!" Generalnie większość z nas wybiera swoją profesję, ale zauważ, od czego zaczął się ten wątek - od mojego stwierdzenia, że rolnicy nie są jedynymi, którzy się czegoś domagają od państwa. Stasiu usiłuje udowodnić, że jest wręcz przeciwnie - wszyscy ciężko pracują, nikt niczego od państwa nie chce i tylko rolnicy (no dobra - jeszcze górnicy) czegoś chcą. Tu nie chodzi o to czy ktoś zmusza do bycia rolnikiem, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Następne ,, święte krowy "? 07.01.26, 21:25 Herr negativum zatrzymał się w rozwoju gdzieś w latach 70. Dzisiaj na wsi nie ma krów, świń kur itd. Wieś którą znam. Mieszkańców jest prawie 500, gospodarstw domowych około 200, świń brak, kury może 3 hodowle (znam 1 około 15 kur, parę gęsi i kaczek) krów około 50 (1 hodowla) i 1 koń. Oficjalnie wygląda to tak: " 4,0% (5) podmiotów jako rodzaj działalności deklarowało rolnictwo, leśnictwo, łowiectwo i rybactwo, jako przemysł i budownictwo swój rodzaj działalności deklarowało 27,2% (34) podmiotów, a 68,8% (86) podmiotów w rejestrze zakwalifikowana jest jako pozostała działalność". Więcej: www.polskawliczbach.pl/ Hodowca krów od paru lat stara się zamknąć działalność. Chce sprzedać gospodarstwo lecz na przeszkodzie stoi cena. Wartość całości to ponad 5 milionów złotych a to jest nie do odzyskania z tego gospodarstwa nawet w ciągu 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Ot i UE :) 07.01.26, 21:26 x2468 napisał: > Herr negativum zatrzymał się w rozwoju gdzieś w latach 70. Dzisiaj na wsi nie m > a krów, świń kur itd. > Wieś którą znam. > Mieszkańców jest prawie 500, gospodarstw domowych około 200, świń brak, kury mo > że 3 hodowle (znam 1 około 15 kur, parę gęsi i kaczek) krów około 50 (1 hodowla > ) i 1 koń. > Oficjalnie wygląda to tak: > " 4,0% (5) podmiotów jako rodzaj działalności deklarowało rolnictwo, leśnictwo, > łowiectwo i rybactwo, jako przemysł i budownictwo swój rodzaj działalności dek > larowało 27,2% (34) podmiotów, a 68,8% (86) podmiotów w rejestrze zakwalifikowa > na jest jako pozostała działalność". > Więcej: www.polskawliczbach.pl/ > Hodowca krów od paru lat stara się zamknąć działalność. Chce sprzedać gospodar > stwo lecz na przeszkodzie stoi cena. Wartość całości to ponad 5 milionów złotyc > h a to jest nie do odzyskania z tego gospodarstwa nawet w ciągu 30 lat. > > Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Następne ,, święte krowy "? 07.01.26, 19:30 "Tylko że emeryci kiedyś jakąś swoją emeryturę wypracowali, na emeryturze tylko odpoczynek" I chwała za to emerytom, ale emerytura nie jest wynagrodzeniem i podziękowaniem. Na dziś w sensie ekonomicznym są kosztem, nie zwrotem inwestycji. "A rolnicy odpoczywają od początku" To ciekawe, dlaczego tak wiele osób porzuca zawód rolnika, skoro to wyłącznie odpoczynek? Widać głupi naród. " Ale wiesz ile konkretnie tych prywatnych placówek nie korrzysta z dotacji na dzieci?" Wiem, ile we Wrocławiu i to mi wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Następne ,, święte krowy "? 08.01.26, 23:44 To ile placówek we Wrocławiu nie korzysta z tego dofinasowania państwowego? Gdybym dostawał pewne pieniądze od państwa to też bym nazywał to odpoczynkiem, ale niestety nie dostaje . To taki rolnik będzie podwójnym kosztem, kosztuje kiedy pracuje, kosztuje kiedy jest emerytem. I jak tu ma byc w Polsce dobrze skoro wszyscy sa na utrzymaniu państwa? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Wez nie cuduj. 09.01.26, 00:04 stasi1 napisał: > I jak tu ma byc w Polsce dobrze skoro wszyscy sa na utrzymaniu państwa? Liczba rolnikow w PL - stopniowo, ale maleje. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Następne ,, święte krowy "? 11.01.26, 16:47 "To ile placówek we Wrocławiu nie korzysta z tego dofinasowania państwowego?" Ile państwowego to nie wiem, bo to chyba kwestia indywidualnych działań placówek, które mogą pozyskiwać finansowanie na różne projekty. Za to z finansowania samorządowego nie korzystały trzy przedszkola. Ceny dla obcokrajowców, bo mało kto z obywateli RP był zainteresowany "czesnym" w wysokości 2k+, skoro miejskie było "za darmo". " I jak tu ma byc w Polsce dobrze skoro wszyscy sa na utrzymaniu państwa?" Ależ ja to zdanie podzielam. Przedmiotem sporu/osią jest Twoje przekonanie, że tylko rolnicy i górnicy domagają się czegoś od państwa. Moje doświadczenie zawodowe i praktyka mówią mi, że pod tym względem numerem jeden są rodzice (niezależnie od branży) i przedsiębiorcy. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Następne ,, święte krowy "? 01.01.26, 10:59 sverir napisał: > "Oczywiście poza górnikami chodzi o rolników. Są na garnuszku państwa i nadal i > m mało" > > Dokładnie! Tak samo jak policjantom, nauczycielom, lekarzom i pielęgniarkom. Ku > rde bele, która z grup zawodowych jest zadowolona i nie chce niczego??? > Branże ci się pomyliły. Odpowiedz Link Zgłoś
xstefciax Re: Następne ,, święte krowy "? 05.01.26, 17:26 Nie narzekam, lubię swoją pracę, a to jest najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Następne ,, święte krowy "? 31.12.25, 08:37 stasi1 napisał: > Oczywiście poza górnikami chodzi o rolników. Są na garnuszku państwa i nadal i > m mało Święte krowy to bardziej pasuje do Giertycha i Grodzkiego niż do obywateli i wyborców. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Następne ,, święte krowy "? 02.01.26, 10:31 A jeszcze bardziej pasuje to do Romanowskiego i Ziobry Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Następne ,, święte krowy "? 02.01.26, 11:23 o psychopacie żoliborskim nie wspominając Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Następne ,, święte krowy "? 03.01.26, 07:39 Przecież proPiS o swoim idolu tak nie może napisać Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Następne ,, święte krowy "? 10.01.26, 02:52 m.c.hrabia napisał: > o psychopacie żoliborskim nie wspominając psychopata forumowy poszukuje psychopatów :) Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Następne ,, święte krowy "? 10.01.26, 02:51 stasi1 napisał: > A jeszcze bardziej pasuje to do Romanowskiego i Ziobry Strzał kulą w płot. Porównanie zarzutów wobec Giertycha, do zarzutów wobec Ziobry to jak porównanie heroiny czy cocainy do marihuany. Tu przestępstwo kryminalne z wielką korzyścią majątkową w "cudowny sposób' wycofane z sądu a tu być może przestępstwo urzędnicze być może z korzyścią polityczną. Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: Następne ,, święte krowy "? 10.01.26, 10:35 Pisowiec pro-popis nawalił się jak szpak. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Następne ,, święte krowy "? 11.01.26, 12:50 Jakoś nie potrafisz napisać co konkretnie prokuraturom Lisowska robiła przez dwa lata jak Giertych uciekł do Włoch. Wycofanie akt sprawy z sądu jest możliwe po tym jak PiS zmienił prawo aby wycofać oskarżenie obajtek. W przypadku Giertycha chyba nie było tych akt w sądzie, tylko prokuratura stwierdziła że skoro nic na Giertycha nie mają to umarzają problem. Ale przecież ty jako pisowiec nie możesz pisać prawdy Odpowiedz Link Zgłoś
baenzai Re: Następne ,, święte krowy "? 11.01.26, 13:50 no-popis napisała: > Porównanie zarzutów wobec Giertycha, do zarzutów wobec Ziobry to jak porównanie > heroiny czy cocainy do marihuany. Tu przestępstwo kryminalne z wielką korzyśc > ią majątkową w "cudowny sposób' wycofane z sądu a tu być może przestępstwo urzę > dnicze być może z korzyścią polityczną. > Dokładnie tak jest. Giertych wyprowadził pieniądze z Polnordu na konto swoje, swojej żony oraz swojego przydupasa. Ziobro natomiast źle wydatkował środki z FS ale nic nie wziął ani dla siebie ani dla żony ani dla matki ani dla brata. Jedyne co uzyskał to właśnie korzyść polityczna (dodajmy, że raczej chwilowa, bo w dłuższej perspektywie było to mało opłacalne). Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Następne ,, święte krowy "? 11.01.26, 16:28 "Ziobro natomiast źle wydatkował środki z FS ale nic nie wziął ani dla siebie ani dla żony ani dla matki ani dla brata. Jedyne co uzyskał to właśnie korzyść polityczna (dodajmy, że raczej chwilowa, bo w dłuższej perspektywie było to mało opłacalne)" Ta korzyść polityczna jest wartością samą w sobie, gwarantuje dochody z innych źródeł, wpływ na obsadzanie stanowisk itd. Nie widzę powodów, by go usprawiedliwiać, że nie wykorzystał tych środków do zakupu samochodów, tylko obejmowanie stanowisk dla siebie i swoich akolitów. Nigdy w tym kraju nie będzie dobrze, jeśli przestępstwa urzędnicze i przekroczenie uprawnień przez funkcjonariuszy publicznych nie będzie traktowane jako coś negatywnego i zasługującego na karę (abstrahując od tego jaką). Odpowiedz Link Zgłoś
baenzai Re: Następne ,, święte krowy "? 11.01.26, 17:42 Urzędnicy powinni oczywiście ponosić odpowiedzialność za niezgodne z prawem wydatkowanie środków publicznych. Zwracam tylko uwagę, że przestępstwa są stopniowalne. Analogia do posiadania marihuany i heroiny jest może nieco przesadzona ale mniej więcej oddaje istotę rzeczy. Poza tym lekką przesadą jest stosowanie w takich sprawach aresztów tymczasowych. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Następne ,, święte krowy "? 01.01.26, 11:38 Pitolenie. W Grecji to samo już od kilku tygodni. 25 postulatów, z czego rząd spełnił 16, o pozostałych mówiąc, że są to regulacje europejskiego poziomu i on biedak nic na nie nie poradzi. Rolnicy mają inne zdanie i wydaje się, że większość Grecji tym razem nawet na te blokady nie narzeka, rozumie. Przełom to będzie jak powstaną struktury oporu ponadnarodowe czyli, że zastrajkują rolnicy w kilku krajach na raz. Taki skoordynowany opór złamie dopiero Brukselę która stosuje zasadę : dziel i rządź. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Następne ,, święte krowy "? 10.01.26, 02:53 boggi_dan napisał: > Pitolenie. W Grecji to samo już od kilku tygodni. 25 postulatów, z czego rząd s > pełnił 16, o pozostałych mówiąc, że są to regulacje europejskiego poziomu i on > biedak nic na nie nie poradzi. Rolnicy mają inne zdanie i wydaje się, że większ > ość Grecji tym razem nawet na te blokady nie narzeka, rozumie. > Przełom to będzie jak powstaną struktury oporu ponadnarodowe czyli, że zastrajk > ują rolnicy w kilku krajach na raz. Taki skoordynowany opór złamie dopiero Bruk > selę która stosuje zasadę : dziel i rządź. Tak. Nie ma problemu Unii Europejskiej ale jest problem niedemokratycznej struktury politycznej wybieranej jak biuro polityczne KPZR. Trzeba zmienić tę naszą Unię ale jest i będzie trudno jak każdą komunę. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Następne ,, święte krowy "? 04.01.26, 17:56 Naprawdę wierzysz w oświadczenie majątkowe Herr Donalda? Facet pracował przez całe życie i z majątku trwałego ma tylko Seiko :) Nawet nie ma gdzie mieszkać. Tak przynajmniej zeznaje. orka.sejm.gov.pl/osw10.nsf/0/566928C80B23AAC9C1258C6900412526/%24File/OSW102_400.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Następne ,, święte krowy "? 07.01.26, 19:21 Wiesz coś Herr negativum to zrób to co prawdziwi Polacy z jep najbardziej lubią. Donieś na pana Tuska, ulży ci. Tylko uważaj, Giertych nie śpi i chętnie zarobi na tobie na masełko do chleba. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Następne ,, święte krowy "? 07.01.26, 21:34 x2468 napisał: > Wiesz coś Herr negativum to zrób to co prawdziwi Polacy z jep najbardziej lubią > . Donieś na pana Tuska, ulży ci. Tylko uważaj, Giertych nie śpi i chętnie zarob > i na tobie na masełko do chleba. Od tego jest Żurek. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Następne ,, święte krowy "? 07.01.26, 23:41 A Ty od czego jesteś? Od pisania kłamstw na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
baenzai Re: Następne ,, święte krowy "? 07.01.26, 20:59 negativum napisał: > Nawet nie ma gdzie mieszkać. Tak przynajmniej zeznaje. > Nieposiadanie własnego mieszkania nie świadczy o tym, że ktoś nie ma gdzie mieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Następne ,, święte krowy "? 07.01.26, 21:29 Nie tłumacz pacanowi, szkoda Twojego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: ale odlot! 10.01.26, 10:33 Bredzisz jak typowy pisowiec. Kułacy nigdy nie byli na garnuszku państwa. Była na nim biedota pgr-owsko-kołchozowa. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: ale odlot! 13.01.26, 17:08 Za komuny to raczej kułacy finasowali państwo Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier-2 [...] 09.01.26, 18:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
obrotowy a Wielki chinski filozof Mao-Tse-tung twierdzil 09.01.26, 18:35 stasi1 napisał: > Oczywiście poza górnikami chodzi o rolników. Są na garnuszku państwa i nadal im mało a Wielki chinski filozof Mao-Tse-Tung twierdzil onegdaj, ze praca na roli wzbogaca czlowieka duchowo... Odpowiedz Link Zgłoś