Dodaj do ulubionych

Traktowanie Polaków poza Unią a polscy politycy

09.01.26, 19:38
Piszę tutaj bo dotyczy to obywateli Polski i reakcji lub braku reakcji polskich polityków. Nie wiem czy słyszeliście o tym jak tajska policja zatrzymała Polaka za to, że posiadał elektronicznego papierosa i usiłowała wyłudzić od niego w formie łapówki równowartość ok. 1700 złotych. Jakoś się z nimi dogadał i zapłacił za to przestępstwo ponad 900 złotych, więc go wypuścili. Mógłbym zamieścić link do jego wypowiedzi na instagramie ale z tego co mi wiadomo tu nie wolno. Lubię podróżować, więc wielokrotnie miałem okazję doświadczać jak traktuje się Polaków poza Unią a jak na przykład Amerykanów. Tak jak my bylibyśmy jakąś pod rasą i czasami musimy płacić nie wiem za co. Zamierzam przesłać do biur wszystkich poważniejszych partii politycznych e-mail o poniższej treści. Jestem ciekaw czy ktoś zareaguje na ten incydent, czy ktoś coś mi odpisze, będę tu o tym informował. Będziemy mieli praktyczny przykład jak pracują poszczególne partie. Poza tym zamierzam przesłać im link do tego tematu na forum, więc zachęcam do dyskusji. Podaje treść którą zamierzam przesłać:

Drodzy Państwo jak przystało na poważną polską partię polityczną, zapewne już wiecie jak potraktowano obywatela Polski w Tajlandii. W razie gdybyście przypadkiem, jeszcze nie wiedzieli to podaję link do jego wypowiedzi zamieszczonej w podanym artykule: tutaj link
W związku z zaistniałą sytuacją postanowiłem zamieścić na forum gazeta. pl temat dotyczący tej sytuacji. Myślę, że będzie trochę osób, które chciałyby wiedzieć jaka jest reakcja polskich polityków na niecywilizowane traktowanie nas poza Unią Europejską. Podaje link do tematu na forum:
tutaj link
Jeżeli Drodzy Państwo odpiszecie na tą wiadomość to chętnie zamieszczę ją na forum. Choć pewnie forumowicze chętnie liczyliby na włączenie się do dyskusji lub jakąś mocniejszą reakcję z Państwa strony.
Pozdrawiam
Nazwisko i Imię

Jestem ciekaw jaka będzie reakcja a nawet jeżeli będzie niewielka to będziemy mogli wiedzieć na którą partię w takiej sytuacji można liczyć. A poza tym warto wiedzieć, gdzie jechać i jakiego kraju turystykę utrzymywać a gdzie doprowadzać do słabnięcia branży turystycznej. Po sytuacji z turystką w Egipcie o której może niektóre osoby słyszały teraz być może czas na Tajlandie aby im trochę pomniejszyć dochody. Choć być może niektórzy forumowicze chętnie podzielili by się opinią gdzie jeszcze należałoby się przyłożyć, aby zaniżyć im dochody z turystyki. Jak ktoś lubi obszar kulturowy podobny do Tajlandii to może warto byłoby pojechać do Kambodży i wspomagać ten kraj, szczególnie że dochodzi u nich do konfliktów zbrojnych z Tajlandią. Możecie napisać co zmienić w tym piśmie, bo jeszcze nikomu tego nie wysłałem
Obserwuj wątek
    • obrotowy Jak sie do Tajlandii jedzie... 09.01.26, 19:51
      to trzeba to wiedziec.

"w Tajlandii elektroniczne papierosy (e-papierosy) i IQOS są całkowicie nielegalne — zarówno ich import, sprzedaż, jak i używanie podlega surowym karom, w tym wysokim grzywnom i karze pozbawienia wolności. Pomimo surowego prawa, bywa, że są sprzedawane nielegalnie, ale ryzyko dla turystów jest ogromne, a w przypadku kontroli sprzęt zostanie skonfiskowany, a właściciel ukarany."

ale wodka jest pol-legalna.

a prostytucja rowniez pol-legalna :)

miej rozum i wybieraj :)
      • andrzejandrzej74 Re: Jak sie do Tajlandii jedzie... 09.01.26, 20:23
        Nie znam dokładnie ich prawa ale domyślam się, że łapownictwo także jest nielegalne. Poza tym ten Polak opowiada, że policja zrobiła sobie masowy zwóz turystów do komisariatu po to, aby prowadzić tam działalność łapowniczą na masową skalę. Włącznie z zawożeniem przez policjantów bez kasku (co również jest tam nielegalne) do bankomatu po to aby wypłacić dla nich pieniądze. Szkoda, że nie mogę tego tutaj zamieścić, ale jak ktoś będzie chciał to sobie wygoogla. Warto zastanowić się z moralnego punktu widzenia jak wielkim przestępcą jest taki turysta z e-papierosem a taka można już chyba śmiało powiedzieć policyjna zorganizowana grupa przestępcza. Wyobrażacie sobie, że w Polsce jacyś politycy dochodzą do władzy, zakazują e-papierosów a policji pozwalają masowo zwozić turystów po to aby pobierać od nich pieniądze. PRL przy takim czymś to była bardzo poważna cywilizacja.
        • j-k placzesz 09.01.26, 20:29
          lapownictwo jest wszedzie nielegalne i... wszedzie obecne.

uspokoj sie..

- gdyby go (lapownictwa) nie bylo - to ow kolega gnilby w areszcie za te e-papierosy.
          • andrzejandrzej74 Re: placzesz 09.01.26, 20:54
            Tyle na ile praktycznie rozumiem tą sytuację, to gdyby łapownictwa nie było to policja nie zajmowałaby się tam e-papierosami tylko czymś pożyteczniejszym. Czyli w przypadku tego kraju, być może nic nie robieniem.
            • m.c.hrabia Re: placzesz 09.01.26, 21:25
              Polak łamie prawo, Polak znękany narzeka , jakie polskie i katolickie.
              • privus Re: placzesz 15.01.26, 16:34
                Polak katolik jak zawsze nieszczęśliwy :)
    • bobislaw.borboje Czy w Tajlandii 09.01.26, 22:08
      palenie normalnych fajek, z dymem, smolistymi i CO jest legalne?
      Kiedy tam byłem lata temu, to było jeszcze legalne. Nawet w hotelu mogłeś dostać pokój "Fur Raucher", tylko trzeba było dopłacic 5$.
    • sverir Re: Traktowanie Polaków poza Unią a polscy polity 11.01.26, 17:04
      Do pisma dodałbym wyraźne żądanie oczekiwań, bo z "projektu" wynika, że bardziej informujesz, że jesteś ciekawy reakcji.
      • andrzejandrzej74 Re: Traktowanie Polaków poza Unią a polscy polity 15.01.26, 15:44
        Masz rację ale napiszę szczerze, że odpuściłem sobie wysyłanie tego pisma, ponieważ temat nie cieszy się specjalnie zainteresowaniem. Pozwolę sobie tylko zamieścić link do artykułu z filmikiem na którym aresztowany opowiada tą historię. Nawet na gazeta.pl jest o tym poniższy artykuł, więc mam nadzieję, że admin nie będzie miał nic przeciwko.
        podroze.gazeta.pl/podroze/7,114158,32510418,polak-aresztowany-w-tajlandii-grozilo-mu-5-lat-wiezienia-z.html
    • ukos Re: Traktowanie Polaków poza Unią a polscy polity 16.01.26, 17:10
      A król już zaprosił Batyra? Jak go tam złapią za snusa, to pełnienie prezydentury przejmie marszałek Sejmu. Chyba że powie, że nie może, to wtedy marszałek Senatu.
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: Traktowanie Polaków poza Unią a polscy polity 16.01.26, 17:39
        > Jak go tam złapią za snusa

😅
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Traktowanie Polaków poza Unią a polscy polity 16.01.26, 17:37
      > policja zatrzymała Polaka za to, że posiadał elektronicznego papierosa i usiłowała wyłudzić od niego w formie łapówki równowartość ok. 1700 złotych.

Powinien się cieszyć, że mial taką możliwość. Powinien zapłacić i całować ich po rekach, że tak mało chcieli.
    • privus Re: Traktowanie Polaków poza Unią a polscy polity 17.01.26, 14:10
      Nikt wyjeżdżającym turystycznie do innych krajów nie zabrania z obowiązującym tam prawem i żaden z krajów też nie poczuwa się do szkolenia przyjezdnych na granicy o obowiązującym porządku prawnym.

„Jedynie dwie rzeczy są ewentualnie nieskończone – Wszechświat i ludzka głupota, z tym, że co do Wszechświata nie mam pewności”. (Albert Einstein).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka