Dodaj do ulubionych

Tusk dał swoje buty na WOŚP

27.01.26, 10:49
przecież to jest jakaś kpina.
Facet, który powinien zrobić wszystko aby WOŚP było zbędne przekazuje buty na licytację.
Jeżeli nie potrafi zająć się służbą zdrowia to mógł przynajmniej pochwalić się przelewem na konkretny szpital (każdy z nich ma własny numer konta), co by było efektywniejszą pomocą bo fundacja zabiera 20% dla siebie.
Aha, nie tylko dał buty celem ratowania służby zdrowia, dodatkowo podniósł daninę i od 1 stycznia muszę płacić większe składki na ZUS
Niemniej Tusk jak i wielu innych zaspokoili swoje sumienia bo coś tam dali na zbiórkę właśnie.
Obserwuj wątek
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 11:23
      Wiesz dlaczego Herr Karol nic nie dał?
      • privus Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 14:15
        Na roztocza ponoć najlepszym lekarstwem jest tęgi mróz :)
      • negativum WOŚP nie jest jedyną organizacją "charytatywną" 27.01.26, 19:39
        to.ja.pies.na.czarnych napisała:

> Wiesz dlaczego Herr Karol nic nie dał?

Nie zaglądam nikomu do portfela. Mógł dać na jakąś organizację wspierają czarne psy. Tego nie wiem.
        WOŚP się drze tak jako cały świat się koło niej, kręcił.

"Na koniec 2024 roku w Polsce zarejestrowanych było ponad 160 tysięcy organizacji pozarządowych (NGO), w tym około 44 tysiące fundacji i 117 tysięcy stowarzyszeń."

Razem w roku 2024 było takich organizacji 321 000. WOŚP jest tylko jedną z nich.
      • k.e.g.2 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 29.01.26, 14:34

> Wiesz dlaczego Herr Karol nic nie dał?

A czy politykowi wypada uczestniczyć w imprezie gawiedzi?Kolega przy budce z piwem?
    • niegracz Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 11:46
      nie wyrzucił a dał
      = żenada
      - skąpi kasy ?
    • boggi_dan Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 12:00
      Korki Tuska, Żurek z żurkiem i kręcenie korby z Sikorskim. Oni są obłędni. www.youtube.com/watch?v=bqp187hqS4s.
      • perla.roztocza Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 13:47
        boggi_dan napisał:

> Korki Tuska, Żurek z żurkiem i kręcenie korby z Sikorskim. Oni są obłędni.

mnie to rozwaliło, że na licytację WOŚP została wystawiona operacja migdałków u jakiegoś profesora.
        Ten co więcej zapłaci będzie mógł skorzystać z owej operacji.
        Ciekawe kiedy Żurek wystawi na licytację umorzenie sprawy.
        Np. grozi 10 lat pudełka, wygrywasz licytację, i sprawa umorzona właśnie.
        • boggi_dan Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 14:03
          perla.roztocza napisał(a):

> boggi_dan napisał:
          >
          > > Korki Tuska, Żurek z żurkiem i kręcenie korby z Sikorskim. Oni są obłędn
          > i.
          >
          > mnie to rozwaliło, że na licytację WOŚP została wystawiona operacja migdałków u
          > jakiegoś profesora.
          > Ten co więcej zapłaci będzie mógł skorzystać z owej operacji.
          > Ciekawe kiedy Żurek wystawi na licytację umorzenie sprawy.
          > Np. grozi 10 lat pudełka, wygrywasz licytację, i sprawa umorzona właśnie.
          Może jazda z Żurkiem. wiadomosci.wp.pl/minister-zurek-przylapany-na-wykroczeniu-wjechal-na-pasy-a-tam-piesza-7247603646503136a
        • kawa_poranna11 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 20:21

> boggi_dan napisał:
          >
          > > Korki Tuska, Żurek z żurkiem i kręcenie korby z Sikorskim. Oni są obłędn
          > i.
          >
          > mnie to rozwaliło, że na licytację WOŚP została wystawiona operacja migdałków u
          > jakiegoś profesora.
          > Ten co więcej zapłaci będzie mógł skorzystać z owej operacji.
          > Ciekawe kiedy Żurek wystawi na licytację umorzenie sprawy.
          > Np. grozi 10 lat pudełka, wygrywasz licytację, i sprawa umorzona właśnie.

Piszesz jakbyś był Macierewiczem i dopraszał się od Żurka...
    • m.c.hrabia Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 12:04
      no i?
    • hana2 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 12:36
      "dodatkowo podniósł daninę i od 1 stycznia muszę płacić większe składki na ZUS"

Jak co roku. Utrzymanie wspólnoty jaką jest państwo kosztuje.
      • boggi_dan Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 12:56
        hana2 napisała:

> "dodatkowo podniósł daninę i od 1 stycznia muszę płacić większe składki na ZUS"
        >
        > Jak co roku. Utrzymanie wspólnoty jaką jest państwo kosztuje.
        Nie będziesz miała ulgi? Z ulgi mogą skorzystać przedsiębiorcy, którzy nigdy nie byli na małym ZUS plus, zakończyli korzystanie z ulgi przed 2026 rokiem albo opłacają ją obecnie. Warunkiem pozostaje spełnianie ustawowych kryteriów, w tym limitu przychodów – do 120 tys. zł w poprzednim roku kalendarzowym. Jeśli działalność była prowadzona krócej, limit liczy się proporcjonalnie, przy minimum 60 dni aktywności.
      • perla.roztocza Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 13:29
        hana2 napisała:

> Jak co roku. Utrzymanie wspólnoty jaką jest państwo kosztuje.

no kosztuje, ale oprócz ZUS muszę płacić dochodowy, VAT, zatrudnienie, itd.
        Więc chciałbym aby państwo nie zamieniało nas w żebraków zbierających na służbę zdrowia właśnie.
        • boggi_dan Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 14:08
          Wysokie ceny prądy, drożyzna, upadek wielu większych i mniejszych firm.. Ja się już nie uśmiecham.
        • hana2 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 14:28
          "no kosztuje, ale oprócz..."

Tak, kosztuje. Każdego z nas.

Pewnie nie pamiętasz czasow jak się żyło 20-30 lat temu i marudzisz na standard o którym kiedyś marzyliśmy.

• perla.roztocza Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 14:50
            hana2 napisała:

> Pewnie nie pamiętasz czasow jak się żyło 20-30 lat temu i marudzisz na standard
            > o którym kiedyś marzyliśmy.

skoro marzyłaś abyśmy byli społeczeństwem żebraczym, bo rodzice muszą błagać aby ratować swoje dzieci poprzez zbiórki, to faktycznie mieliśmy inne marzenia.
            Więc nie marudź, że nie ma na coś pieniędzy tylko ruszaj chyżo z puszką w miasto wypełnić swoje marzenia.
            Lub polecam siepomaga.pl gdzie również zobaczysz to o czym marzyłaś.
            Akurat jestem tam dość aktywny ale coraz bardziej wkurza mnie to, że są pieniądze na różne głupoty ale na ratowanie życia nie ma i ludzie muszą żebrać właśnie.
            • hana2 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 15:08
              No tak, bo przecież 20-30 lat temu standard był wyższy...
              • perla.roztocza Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 15:32
                hana2 napisała:

> No tak, bo przecież 20-30 lat temu standard był wyższy...

nie wiem dokładnie bo ostatni raz u tzw. państwowego lekarza byłem ze 20 lat temu.
                Teraz tylko prywatnie, niemniej płacę na tych państwowych.
                W wątku tym piszę wyłącznie o służbie zdrowia a nie o pięknych polskich autostradach własnie.
                • hana2 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 16:01
                  "W wątku tym piszę wyłącznie o służbie zdrowia "

I masz pretensje do Tuska, że istnieją na świecie choroby i że ludzie w tym małe dzieci umierają?
                  • perla.roztocza Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 16:14
                    hana2 napisała:

> I masz pretensje do Tuska, że istnieją na świecie choroby i że ludzie w tym mał
                    > e dzieci umierają?

aha, ty w ogóle nie zrozumiałaś o czym ten wątek jest właśnie.
                  • boggi_dan Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 16:38
                    hana2 napisała:

> "W wątku tym piszę wyłącznie o służbie zdrowia "
                    >
                    > I masz pretensje do Tuska, że istnieją na świecie choroby i że ludzie w tym mał
                    > e dzieci umierają?
                    No racja. Na chorobę Marfana, na którą choruje mój siostrzeniec nie ma ratunku. W tym roku stracił wzrok i zero szansy na poprawę. Jestem teraz z nim u kardiologa, sprawdzić serce. Oczywiście prywatnie bo na NFZ to długo się czeka. Wiem też jakie problemy ma Twój najmłodszy syn. Coś nas łączy, wrażliwość do ludzi skrzywdzonych i z chorobami. Ty wymagasz szczególnego szacunku na tych forach.
                    • perla.roztocza Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 17:08
                      boggi_dan napisał:

> Oczywiście prywatnie bo na NFZ to długo się czeka.

o tym jest ten wątek właśnie.
                      • hana2 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 17:26
                        Perło, i gdyby rządził Mentzen nie byłoby kolejek ani zbiórek na się pomaga? Przecież on planował najbiedniejszych wysłać do szeptuchy.
                        • no-popis Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 17:33
                          hana2 napisała:

> Perło, i gdyby rządził Mentzen nie byłoby kolejek ani zbiórek na się pomaga? Pr
                          > zecież on planował najbiedniejszych wysłać do szeptuchy.
                          Nie ma wyjścia. Jedynym suszną waadzą jest kloakolicja Tuska :)
                          • hana2 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 17:41
                            "Nie ma wyjścia. Jedynym suszną waadzą jest kloakolicja Tuska :)"

Może dla ciebie priorytetem są niższe podatki. I na jak długo starczy ci radości, że zostaje ci więcej pieniędzy w portfelu? Na chwilę. Potem chce się jeszcze więcej. A bez podatków nie ma ratunku, gdy pojawi się nowotwór czy inne nieszczęście.
                            • no-popis Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 29.01.26, 05:07
                              hana2 napisała:

> "Nie ma wyjścia. Jedynym suszną waadzą jest kloakolicja Tuska :)"
                              >
                              > Może dla ciebie priorytetem są niższe podatki. I na jak długo starczy ci radośc
                              > i, że zostaje ci więcej pieniędzy w portfelu? Na chwilę. Potem chce się jeszcze
                              > więcej. A bez podatków nie ma ratunku, gdy pojawi się nowotwór czy inne nieszc
                              > zęście.
                              To są lewackie banialuki.
                              Niższe podatki to wcale nie są mniejsze wpływy do budżetu ale lewakowi tego nie wytłumaczę.
                              • hana2 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 29.01.26, 07:12
                                *Niższe podatki to wcale nie są mniejsze wpływy do budżetu ale lewakowi tego nie wytłumaczę."

W twoją tezę uwierzyłbym, gdyby nie to, że:
                                "przedsiębiorcy nie działają dla poprawy nastrojów społecznych, tylko dla zysku" (Sverir)

Wyjątkową wrażliwość na nastroje i kondycję społeczną zaprezentowal Mentzen, gdy przekonywał młodych, że innowacja podnosi koszty pracy, a on widzi w Polakach tanią siłę roboczą.

Póki co etyka w biznesie jest słabiutka. Nie zaufam.

• no-popis Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 29.01.26, 07:42
                                  hana2 napisała:

> *Niższe podatki to wcale nie są mniejsze wpływy do budżetu ale lewakowi tego ni
                                  > e wytłumaczę."
                                  >
                                  >
                                  > W twoją tezę uwierzyłbym, gdyby nie to, że:
                                  > "przedsiębiorcy nie działają dla poprawy nastrojów społecznych, tylko dla zysku
                                  > " (Sverir)
                                  >
                                  > Wyjątkową wrażliwość na nastroje i kondycję społeczną zaprezentowal Mentzen, gd
                                  > y przekonywał młodych, że innowacja podnosi koszty pracy, a on widzi w Polakach
                                  > tanią siłę roboczą.
                                  >
                                  > Póki co etyka w biznesie jest słabiutka. Nie zaufam.
                                  a etyka w polityce doskonała :) Zaufałaś.....o czym świadczą Twoje posty.
                • asia-loi Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 18:48
                  >
                  > nie wiem dokładnie bo ostatni raz u tzw. państwowego lekarza byłem ze 20 lat temu.
                  > Teraz tylko prywatnie, niemniej płacę na tych państwowych.

To fajnie, że nie miałeś i nie masz poważnych chorób, ale wystarczy że zachorujesz np. na raka czy inną drogą chorobę (czego ci absolutnie nie życzę), i szybko przybiegniesz na państwowe leczenie.
                  20-30 lat temu medycyna była na dużo niższym poziomie niż teraz. Wielu chorób nie potrafiono wtedy zdiagnozować ani wyleczyć.
                  Ludzie zbiórek nie zakładali, ponieważ nie było netu, więc mogli co najwyżej zbierać po rodzinie czy znajomych. I tak, lekarze rozkładali ręce, a ludzie umierali. Po cichu, bez nagłaśniania.
                  20-30 lat temu, to była inna rzeczywistość, inny świat.
                  • sverir Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 19:10
                    "Ludzie zbiórek nie zakładali, ponieważ nie było netu, więc mogli co najwyżej zbierać po rodzinie czy znajomych. I tak, lekarze rozkładali ręce, a ludzie umierali. Po cichu, bez nagłaśniania.
                    20-30 lat temu, to była inna rzeczywistość, inny świat."

Ale tu jest taki inny problem - zbiórki zbiórkami, są niemal stare jak świat. Zasadniczo zaś kłopot pojawia się wtedy, gdy ktoś 1/3 pensji oddaje na składkę zdrowotną, a gdy przychodzi co do czego, to musi leczyć się prywatnie, bo za to, co płacił, to wyznaczają mu termin na za pół roku. Akurat też miałem ostatnio przyjemność rejestracji do specjalisty ze skierowaniem na cito, na grudzień. Prywatnie znalazłem w ciągu tygodnia.
                    • boggi_dan Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 19:40
                      sverir napisał:

> "Ludzie zbiórek nie zakładali, ponieważ nie było netu, więc mogli co najwyżej z
                      > bierać po rodzinie czy znajomych. I tak, lekarze rozkładali ręce, a ludzie umie
                      > rali. Po cichu, bez nagłaśniania.
                      > 20-30 lat temu, to była inna rzeczywistość, inny świat."
                      >
                      > Ale tu jest taki inny problem - zbiórki zbiórkami, są niemal stare jak świat. Z
                      > asadniczo zaś kłopot pojawia się wtedy, gdy ktoś 1/3 pensji oddaje na składkę z
                      > drowotną, a gdy przychodzi co do czego, to musi leczyć się prywatnie, bo za to,
                      > co płacił, to wyznaczają mu termin na za pół roku. Akurat też miałem ostatnio
                      > przyjemność rejestracji do specjalisty ze skierowaniem na cito, na grudzień. Pr
                      > ywatnie znalazłem w ciągu tygodnia.
                      >
                      No wiesz. Prywatnie też się czeka. Ja za badania kolonoskopii i gastroskopii i wycięcie czterech polipów płaciłem i tydzień czekałem. Pojechałem własnym autem niedaleko Częwy- szpital Blachownia. Zrobiłem oba bez znieczulenia i nigdy więcej. Ale nie miał mnie kto przywieź. Teraz na cito do tego samego szpitala na wycięcie pozostałych to luty 16. Ale nie umieram więc poczekam. Nigdy w życiu nie robiłem kolonoskopii i to błąd. Trzeba się badać.
                    • asia-loi Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 19:40
                      sverir napisał
                      >
                      > Zasadniczo zaś kłopot pojawia się wtedy, gdy ktoś 1/3 pensji oddaje na składkę zdrowotną, a gdy przychodzi co do czego, to musi leczyć się prywatnie, bo za to, co płacił, to wyznaczają mu termin na za pół roku.

Niestety, ale zdecydowana większość Polaków tak ma, ja też.

Akurat też miałem ostatnio
                      > przyjemność rejestracji do specjalisty ze skierowaniem na cito, na grudzień. Prywatnie znalazłem w ciągu tygodnia.
                      >
                      Też to znam, tylko tak nie jest od dwóch lat, ale jest od wielu, wielu lat.
                      Np. w Canadzie, też są kolejki do specjalistów, też się czeka długo np. rok. Na sorach też są długie kolejki i nie ma gabinetów prywatnych, prywatnych labów.
                      Więc chyba dobrze że u nas są prywatne gabinety, ale drogich chorób w nich nie leczą.
                      Uważam też, że dopóki włodarze służby zdrowia, rządzący, służba zdrowia byli i są lepiej traktowani niż inni pacjenci nic się nie zmieni. Gdyby oni byli traktowani tak samo, to wtedy byłaby szansa na poprawę funkcjonowania służby zdrowia.
                      W Polsce przeznacza się bardzo dużo na NFZ, tylko dużo pieniędzy jest źle wydawane i źle zarządzana jest służba zdrowia.
                      • negativum Mało co w nich chodził klęcząc przez Merkel 27.01.26, 20:03
                        asia-loi napisała:

> W Polsce przeznacza się bardzo dużo na NFZ, tylko dużo pieniędzy jest źle wydaw
                        > ane i źle zarządzana jest służba zdrowia.

Mamy jedną z najlepszych Straży Pożarnych na świecie. Ludzi, którzy ją wspomagali, ściga się za Herr Donalda.

Polacy wracają ze Szwecji po wykonaniu zadania.

Polacy w Grecji
                      • hana2 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 20:06
                        "Niestety, ale zdecydowana większość Polaków tak ma, ja też"

W przypadku podejrzenia nowotworu lekarz wystawia kartę DILO i diagnostyka zamyka się w ciągu kilku tygodni. Nie czeka się latami. Taki bonus od platformy z czasów poprzedniej kadencji.

Czekanie na wizytę u lekarza wcale nie musi być połączone z kwestią finansową, ale blokowaniem dostępu do specjalizacji i w konsekwencji brakiem specjalistów.

Niedawno przechodziłam przez poczekalnie dla dzieci do genetyka Tłumy rodziców z dziećmi na rękach, kolanach, sami umęczeni i dzieci umęczone. A wizyta na cito już za czasów PiSu byla za dwa lata.
                        • asia-loi Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 20:15
                          hana2 napisała:
                          >
                          > W przypadku podejrzenia nowotworu lekarz wystawia kartę DILO i diagnostyka zamyka się w ciągu kilku tygodni. Nie czeka się latami.

No latami się nie czeka, ale z DILO wcale tak szybko nie jest. W ostatnich latach mam przypadki nowotworów w rodzinie i wśród znajomych to wiem. Inaczej leczenie się ma jak się trafi od razu do kliniki np. w Gliwicach (Instytut Onkologii). Robią wszystko u siebie i nie ma wysyłania na różne badania w różne miejsca, gdzie wszędzie się czeka, bo są kolejki.
                          • boggi_dan Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 20:30
                            asia-loi napisała:

> hana2 napisała:
                            > >
                            > > W przypadku podejrzenia nowotworu lekarz wystawia kartę DILO i diagnostyk
                            > a zamyka się w ciągu kilku tygodni. Nie czeka się latami.
                            >
                            > No latami się nie czeka, ale z DILO wcale tak szybko nie jest. W ostatnich lata
                            > ch mam przypadki nowotworów w rodzinie i wśród znajomych to wiem. Inaczej lecze
                            > nie się ma jak się trafi od razu do kliniki np. w Gliwicach (Instytut Onkolog
                            > ii). Robią wszystko u siebie i nie ma wysyłania na różne badania w różne miejsc
                            > a, gdzie wszędzie się czeka, bo są kolejki.
                            >
                            >
                            Choć Karta DiLO teoretycznie narzuca sztywne terminy (np. do 28 dni na diagnostykę wstępną i pogłębioną), rzeczywistość często brutalnie je weryfikuje.. Tak walczyła pewna kobieta z pewnego forum. Razem z córeczką. Pewnego dnia już nie odpisała. Straszna ta choroba i życie.
                          • negativum Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 20:33
                            asia-loi napisała:

> hana2 napisała:
                            > >
                            > > W przypadku podejrzenia nowotworu lekarz wystawia kartę DILO i diagnostyk
                            > a zamyka się w ciągu kilku tygodni. Nie czeka się latami.
                            >
                            > No latami się nie czeka, ale z DILO wcale tak szybko nie jest. W ostatnich lata
                            > ch mam przypadki nowotworów w rodzinie i wśród znajomych to wiem. Inaczej lecze
                            > nie się ma jak się trafi od razu do kliniki np. w Gliwicach (Instytut Onkolog
                            > ii). Robią wszystko u siebie i nie ma wysyłania na różne badania w różne miejsc
                            > a, gdzie wszędzie się czeka, bo są kolejki.

Ja jestem na DILO…
                            Kazali mi zrobić rezonans magnetyczny 3 Tesle. Gliwice mi wystawiły skierowanie, rezonans prawie za rok. Odnalazłem lekarza z Gliwic na e-mailu i napisałem do niego list. Na drugi dzień dostałem skierowanie będąc już DILO. Rezonans zrobiłem w tydzień. Fachowiec obejrzał i stwierdził, możemy próbować, ale będzie koło 100 operacji. A pan żyje. A każda operacja może pana zabić. Wybór zależy od pana.
                            I ciągle męczę tu kaowców :)

Moja była miała większy problem, bo jej przerwano kurację w trakcie. Mówię, jedź do Gliwic. Żyje i ma się dobrze.
                            A już się poddała. Kobieta, z którą byłem prawie 20 lat temu.
                            • hana2 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 20:50
                              Byłam rok temu. Diagnoza zamknęla się właśnie w ciągu miesiąca. Lekarka w trakcie USG umówiła mnie od razu na wizytę do onkologa do szpitala. Nie wiem czy wszyscy lekarze od USG tak robią, czy gdybym trafiła do innego lekarza to wysłałby mnie na recepcję. Skończyło się dobrze.
                      • boggi_dan Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 20:10
                        asia-loi napisała:

> sverir napisał
                        > >
                        > >
                        > Też to znam, tylko tak nie jest od dwóch lat, ale jest od wielu, wielu lat.
                        > Np. w Canadzie, też są kolejki do specjalistów, też się czeka długo np. rok. Na
                        > sorach też są długie kolejki i nie ma gabinetów prywatnych, prywatnych labów.
                        > Więc chyba dobrze że u nas są prywatne gabinety, ale drogich chorób w nich nie
                        > leczą.
                        > Uważam też, że dopóki włodarze służby zdrowia, rządzący, służba zdrowia byli i
                        > są lepiej traktowani niż inni pacjenci nic się nie zmieni. Gdyby oni byli trakt
                        > owani tak samo, to wtedy byłaby szansa na poprawę funkcjonowania służby zdrowia
                        > .
                        > W Polsce przeznacza się bardzo dużo na NFZ, tylko dużo pieniędzy jest źle wydaw
                        > ane i źle zarządzana jest służba zdrowia.
                        >
                        Taki mag jak Leszczyna i nie dała rady. Tylu specjalistów jak Wojciech Konieczny, senator Lewicy związany z Częstochową (dyrektor szpitala w Częstochowie), jednak został on odwołany z tej funkcji. Silna drużyna i zonk.
                        • asia-loi Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 20:27
                          boggi_dan napisał:

> Taki mag jak Leszczyna i nie dała rady.

Leszczyna to pojęcia o służbie zdrowia nie miała.

Tylu specjalistów jak Wojciech Konieczny, senator Lewicy związany z Częstochowy

Tak, Konieczny to lekarz neurolog, ordynator oddziału i dyrektor szpitala, też nie dał rady, bo tu trzeba całościowej reformy służby zdrowia, a nie ciągłego dosypywania kasy do beczki bez dna.
                          Ciekawe, że szpitale prywatne są znacznie lepiej zarządzane, pacjenci mają lepsze warunki, nie ma kolejek, mają kontrakty z NFZ więc i limity, ale fakt - nie wykonują bardzo drogich leczeń.
                          • boggi_dan Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 20:35
                            asia-loi napisała:

> boggi_dan napisał:
                            >
                            > > Taki mag jak Leszczyna i nie dała rady.
                            >
                            > Leszczyna to pojęcia o służbie zdrowia nie miała.
                            >
                            > Tylu specjalistów jak Wojciech Konieczny, senator Lewicy związany z Częstochow
                            > y
                            >
                            > Tak, Konieczny to lekarz neurolog, ordynator oddziału i dyrektor szpitala, też
                            > nie dał rady, bo tu trzeba całościowej reformy służby zdrowia, a nie ciągłego d
                            > osypywania kasy do beczki bez dna.
                            > Ciekawe, że szpitale prywatne są znacznie lepiej zarządzane, pacjenci mają leps
                            > ze warunki, nie ma kolejek, mają kontrakty z NFZ więc i limity, ale fakt - nie
                            > wykonują bardzo drogich leczeń.
                            >
                            No nasze z długami. Ostro walczył z tym ostatnio Piotrek Wrona radny z PIS. Bardzo aktywny w sieci. Ma brata Jacka Wronę, często w Republice występuje. Ostatnio Leszczynę widziałem w restauracji karczmie, zlokalizowana przy ul. Łódzkiej 233 w Częstochowie. Na początku stycznia impreza noworoczna. A ja tam przelotem z kumplami.
                      • sverir Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 21:19
                        " Niestety, ale zdecydowana większość Polaków tak ma, ja też"

Niestety, ale to nie jest żadne usprawiedliwienie, że większość też tak ma. To raczej kolejny argument za tym, żeby to zmieniać, a nie utrzymywać.

"Np. w Canadzie, też są kolejki do specjalistów, też się czeka długo np. rok. Na sorach też są długie kolejki i nie ma gabinetów prywatnych, prywatnych labów."

I w wielu innych miejscach, i nie ma systemu idealnego. Ale nie chodzi mi o to, żeby gnębić polską ochronę zdrowia, tylko o wyjaśnienie frustracji wielu osób.
                        • asia-loi Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 23:08
                          sverir napisał:

> Niestety, ale to nie jest żadne usprawiedliwienie, że większość też tak ma. To raczej kolejny argument za tym, żeby to zmieniać, a nie utrzymywać.
                          >
                          Oczywiście, że nie jest i należy robić wszystko, aby tą žle działającą służbę zdrowia naprawić. Że większość tak ma czyli płacimy składki na NFZ i chodzimy prywatnie do lekarzy, to w kontekście jeżenia się tu perły, że on taaak dużo płaci na NFZ, a leczy się prywatnie. Bo nie tylko on dużo płaci na NFZ, dużo ludzi płaci i leczy się prywatnie.
                          • negativum Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 23:28
                            asia-loi napisała:

> sverir napisał:
                            >
                            > > Niestety, ale to nie jest żadne usprawiedliwienie, że większość też tak m
                            > a. To raczej kolejny argument za tym, żeby to zmieniać, a nie utrzymywać.
                            > >
                            > Oczywiście, że nie jest i należy robić wszystko, aby tą žle działającą służbę z
                            > drowia naprawić. Że większość tak ma czyli płacimy składki na NFZ i chodzimy pr
                            > ywatnie do lekarzy, to w kontekście jeżenia się tu perły, że on taaak dużo płac
                            > i na NFZ, a leczy się prywatnie. Bo nie tylko on dużo płaci na NFZ, dużo ludzi
                            > płaci i leczy się prywatnie.

Weźmy taki LuxMed. Jest na NFZ :)
                      • adam.eu Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 22:38
                        "W Polsce przeznacza się bardzo dużo na NFZ, tylko dużo pieniędzy jest źle wydawane i źle zarządzana jest służba zdrowia."

Mam wrażenie, że niektórzy lekarze robią zbędne badania i zabiegi.
                        Prywatnie lekarze wysyłali mnie na operację, jeden na bark, dwóch innych chciało operować kciuka i przy okazji twierdzili, że zabieg niekoniecznie musi się udać.
                        Rehabilitacja głównie prywatna (na cito był prawie rok) i ćwiczenia spowodowały, że o palcu i dolegliwościach barku zapomniałem. Tylko że tutaj zabiegi zmieniałem na taki, które przynosiły mi ulgę a rezygnowałem z tych, co wydawało mi się, że mi przeszkadzają. Udało się, być może miałem szczęście. Zrezygnowałem w ogóle z zabiegów w postaci fali uderzeniowej, bałem się skutków ubocznych.

Tak więc przypuszczam, że taki ortopeda przyjmuje prywatnie i daje skierowanie do szpitala, gdzie jest np. ordynatorem,, aby mieć dobrze płatne zabiegi. Może przesadzam, ale jak to interpretować?
                        • sverir Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 28.01.26, 06:16
                          "Tak więc przypuszczam, że taki ortopeda przyjmuje prywatnie i daje skierowanie do szpitala, gdzie jest np. ordynatorem,, aby mieć dobrze płatne zabiegi. Może przesadzam, ale jak to interpretować?"

Nie wiem czy przesadzasz, ale zauważę, że zapewne szpital - gdzie ów jest ordynatorem - nie narzeka na brak zainteresowania takimi zabiegami i nie ma raczej potrzeby kierowania osób na niepotrzebne świadczenia tylko po to, żeby zebrać kasę.
                          • adam.eu Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 29.01.26, 09:17
                            "Nie wiem czy przesadzasz, ale zauważę, że zapewne szpital - gdzie ów jest ordynatorem - nie narzeka na brak zainteresowania takimi zabiegami i nie ma raczej potrzeby kierowania osób na niepotrzebne świadczenia tylko po to, żeby zebrać kasę"

I tak i nie, im dłuższe kolejki, tym większe możliwości zwiększenie dotacji. Poza tym w szpitalu zwykle są różne działy i każdy z nich chce lepiej funkcjonować.
                            Pamiętam jeszcze ze dwadzieścia lat temu, zapalenie ścięgna achillesa, ortopeda od razy gips, który jeszcze bardziej mi zaszkodził. Okazało się, że gips nie był potrzebny, ale zapewne sowicie wyceniony i już odchodzono od pakowania od ręki ścięgna achillesa do gipsu.

Dlatego uważam, że środki na medycynę są w znaczącej części wydawane nieracjonalnie.
                        • adam.eu Do polaryzatorów sceny politcznej. 29.01.26, 09:21
                          adam.eu napisał:

> "W Polsce przeznacza się bardzo dużo na NFZ, tylko dużo pieniędzy jest źle w
                          > ydawane i źle zarządzana jest służba zdrowia.
                          "
                          >
                          > Mam wrażenie, że niektórzy lekarze robią zbędne badania i zabiegi.
                          > Prywatnie lekarze wysyłali mnie na operację, jeden na bark, dwóch innych chciał
                          > o operować kciuka i przy okazji twierdzili, że zabieg niekoniecznie musi się ud
                          > ać.
                          > Rehabilitacja głównie prywatna (na cito był prawie rok) i ćwiczenia spowodowały
                          > , że o palcu i dolegliwościach barku zapomniałem. Tylko że tutaj zabiegi zmieni
                          > ałem na taki, które przynosiły mi ulgę a rezygnowałem z tych, co wydawało mi si
                          > ę, że mi przeszkadzają. Udało się, być może miałem szczęście. Zrezygnowałem w o
                          > góle z zabiegów w postaci fali uderzeniowej, bałem się skutków ubocznych.
                          >
                          > Tak więc przypuszczam, że taki ortopeda przyjmuje prywatnie i daje skierowanie
                          > do szpitala, gdzie jest np. ordynatorem,, aby mieć dobrze płatne zabiegi. Może
                          > przesadzam, ale jak to interpretować?
                          >

Szczególnie do Pisowców.
                          Pierwszy opisany przeze mnie przypadek miał miejsce podczas drugiej kadencji PISu, a drugi wiosna 2024 a więc jeszcze tuż po PISIe.
                          • x2468 Re: Do polaryzatorów sceny politcznej. 29.01.26, 10:34
                            Dlatego uważam ze jedynie prywatyzacja całej "służby zdrowia" i wiele kas chorych może poprawić sytuację. Kasy chorych powinny mieć kontrole nad praca lekarzy. co ograniczy możliwość różnego rodzaju nadużyć.
                            • negativum Re: Do polaryzatorów sceny politcznej. 29.01.26, 15:49
                              x2468 napisał:

> Dlatego uważam ze jedynie prywatyzacja całej "służby zdrowia" i wiele kas chory
                              > ch może poprawić sytuację. Kasy chorych powinny mieć kontrole nad praca lekarz
                              > y. co ograniczy możliwość różnego rodzaju nadużyć.

Model SZA w Polsce nie przejdzie.
          • negativum Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 17:57
            hana2 napisała:

> "no kosztuje, ale oprócz..."
            >
            > Tak, kosztuje. Każdego z nas.
            >
            > Pewnie nie pamiętasz czasow jak się żyło 20-30 lat temu i marudzisz na standard
            > o którym kiedyś marzyliśmy.

VAT też kosztuje klienta ostatecznego, a nie przedsiębiorcę. Kupując żywność (dawniej VAT 0%) teraz płacisz. To nie piekarz płaci za ciebie VAT, lecz ty.
            • hana2 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 18:13
              I o tym piszę. Wszyscy zrzucamy się na środki, którymi dysponuje państwo. Ci, którzy mogą wyjechać za granicę za pracą, a potem wydają zarobione pieniądze w Polsce też. Chodzę na spacery w centrum mojego miasta i się zaskakuję, bo pamiętam jak wyglądało ponad 20 lat temu i jak się rozwinęło. Wiadomo, że są dramatyczne sfery naszego państwa jak edukacja i służba zdrowia. Mimo wszystko wierzę, że są gdzieś ludzie, którzy są w stanie zainicjować realną poprawę. I nie chodzi mi o ludzi z rządu. Dużo zmian zaczyna się oddolnie.
              • negativum Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 18:55
                hana2 napisała:

> I o tym piszę. Wszyscy zrzucamy się na środki, którymi dysponuje państwo. Ci, k
                > tórzy mogą wyjechać za granicę za pracą, a potem wydają zarobione pieniądze w P
                > olsce też. Chodzę na spacery w centrum mojego miasta i się zaskakuję, bo pamięt
                > am jak wyglądało ponad 20 lat temu i jak się rozwinęło. Wiadomo, że są dramatyc
                > zne sfery naszego państwa jak edukacja i służba zdrowia. Mimo wszystko wierzę,
                > że są gdzieś ludzie, którzy są w stanie zainicjować realną poprawę. I nie chodz
                > i mi o ludzi z rządu. Dużo zmian zaczyna się oddolnie.

VAT i podatek obrotowy.
            • sverir Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 18:37
              "VAT też kosztuje klienta ostatecznego, a nie przedsiębiorcę. Kupując żywność (dawniej VAT 0%) teraz płacisz. To nie piekarz płaci za ciebie VAT, lecz ty."

VAT 0%, a ceny nie spadły, tylko sobie rosły:) Bo jeśli ktoś mógł sprzedać chleb za 1,23 zł (takie odniesienie tylko) z VAT 23%, dlaczego miałby nie sprzedawać po 1,23 zł z VAT 0%? Przecież to był czysty zysk dla przedsiębiorców:)
              • no-popis Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 18:46
                sverir napisał:
                > VAT 0%, a ceny nie spadły, tylko sobie rosły:) Bo jeśli ktoś mógł sprzedać chle
                > b za 1,23 zł (takie odniesienie tylko) z VAT 23%, dlaczego miałby nie sprzedawa
                > ć po 1,23 zł z VAT 0%? Przecież to był czysty zysk dla przedsiębiorców:)
                >
                A zysk dla przedsiębiorcy to zbrodnia przeciwko socjalizmowi.
                Wykładałeś kiedyś ekonomię socjalizmu?
                • sverir Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 19:08
                  " A zysk dla przedsiębiorcy to zbrodnia przeciwko socjalizmowi"

Tak sądzisz? Ja mam inne zdanie - przedsiębiorcy nie działają dla poprawy nastrojów społecznych, tylko dla zysku i absolutnie naturalnym jest, że mając możliwość ustanowienia cen na poziomie (znów: odniesienie) 1,23 korzystają z tej możliwości.

" Wykładałeś kiedyś ekonomię socjalizmu?"

Asumpt do tego stwierdzenia jest Twoje niezrozumienie kwestionowania wpływu obniżenia stawki VAT na ceny żywności? Ciekawe. Zaraz pewnie będziesz bronił tezy, że wartość dobra na rynku wyznaczają koszty jego wytworzenia i absolutnie nie uznasz tego za element marksistowskiej teorii wartości. Tak właśnie myślałem - neokomunizm to jest to, co się Tobie nie podoba, a nie to, co jest rzeczywiście powiązane z komunizmem.
                  • no-popis Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 29.01.26, 05:12
                    sverir napisał:

> " A zysk dla przedsiębiorcy to zbrodnia przeciwko socjalizmowi"
                    >
                    > Tak sądzisz? Ja mam inne zdanie - przedsiębiorcy nie działają dla poprawy nastr
                    > ojów społecznych, tylko dla zysku
                    Zapewne w przeciwieństwie do polityków :)

> " Wykładałeś kiedyś ekonomię socjalizmu?"
                    >
                    > Asumpt do tego stwierdzenia jest Twoje niezrozumienie kwestionowania wpływu obn
                    > iżenia stawki VAT na ceny żywności? Ciekawe. Zaraz pewnie będziesz bronił tezy,
                    > że wartość dobra na rynku wyznaczają koszty jego wytworzenia i absolutnie nie
                    > uznasz tego za element marksistowskiej teorii wartości. Tak właśnie myślałem -
                    > neokomunizm to jest to, co się Tobie nie podoba, a nie to, co jest rzeczywiście
                    > powiązane z komunizmem.
                    Sam zadajesz mi pytania, sam w moim imieniu odpowiadasz i sam obalasz "moje" odpowiedzi.
                    Nie, neokomunizm ma swoje konkretne cechy. Dla uproszenie....opisał je Orwell i to jest bliskie dzisiejszej rzeczywistości w UE.
                    Tak neokomunizm mi się nie podoba podobnie jak nie podobał mi się komunizm sowiecki w Polsce pod nazwą socjalizm.
                    Manipulujesz bo ... Trump mi się nie podoba a nie jest neokomunistą.
                    Zbyt prosta do deszyfowania jest ta Twoja sofistyka.
                    • sverir Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 29.01.26, 17:38
                      "Sam zadajesz mi pytania, sam w moim imieniu odpowiadasz i sam obalasz "moje" odpowiedzi."

Czujesz się pokrzywdzony? Ojej, nie sądziłem, że ktoś postępuje w ten sposób wobec innych może się tym przejąć.
                      • no-popis Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 31.01.26, 06:11
                        sverir napisał:

> "Sam zadajesz mi pytania, sam w moim imieniu odpowiadasz i sam obalasz "moje" o
                        > dpowiedzi."
                        >
                        > Czujesz się pokrzywdzony? Ojej, nie sądziłem, że ktoś postępuje w ten sposób wo
                        > bec innych może się tym przejąć.
                        Cienka, wręcz dziecięca sofistyka. Słabe.
            • x2468 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 29.01.26, 10:42
              Herr negativum dokonał wiekopomnego odkrycia. Nie płaci piekarz lecz ty. Brawo ty.
      • x2468 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 29.01.26, 09:26
        Podwyżka emerytur również kosztuje.
        • asia-loi Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 29.01.26, 10:53
          x2468 napisał:

> Podwyżka emerytur również kosztuje.
          >
          Waloryzacja nie jest podwyżką emerytury. To ochrona kapitału/ wartości emerytury przed inflacją. I tak waloryzacje były i są poniżej inflacji, choć ustawa nakazuje taķą waloryzację jak inflacja.
    • niegracz Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 12:59
      maj być ulgi na buty
      zakupione na licytacjach WOŚP
      • x2468 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 29.01.26, 13:32
        Tuska buty z ulga wylicytowano za ponad 100000 złotych, spróbuj wystawić swoje może dostaniesz 5 zł.
    • m.c.hrabia Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 13:06
      i od 1 stycznia muszę płacić większe składki na ZUS

pacz pan, a dobry wujek Kaczyński przez 8 lat ani raz nie podniósł, a wręcz obniżył
      • perla.roztocza Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 13:24
        m.c.hrabia napisał:

> pacz pan, a dobry wujek Kaczyński przez 8 lat ani raz nie podniósł, a wręcz obn
        > iżył

ale Kaczyński to ten zły a Tusk to ten dobry, a robią to samo właśnie.

• hana2 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 14:30
          "ale Kaczyński to ten zły a Tusk to ten dobry, a robią to samo właśnie."

To zależy, czy dobry jest ten który rozdaje, czy ten, który inwestuje
          • perla.roztocza Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 14:52
            hana2 napisała:

> To zależy, czy dobry jest ten który rozdaje, czy ten, który inwestuje

a który rozdaje a który inwestuje właśnie?
            • asia-loi Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 20:01
              >
              > a który rozdaje a który inwestuje właśnie?

A jakież to inwestycje przez 8 lat PiS poczynił? Zaczął i skończył. 8 lat to dużo czasu.
              • hana2 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 20:13
                "A jakież to inwestycje przez 8 lat PiS poczynił?"

W dworki i luksusowe apartamenty.
                • adam.eu Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 23:04
                  "W dworki i luksusowe apartamenty."

Między innymi elektrownia w Ostrołęce, kanał prawie panamski, fabryka samochodów Izera, fort Trump.
                  • asia-loi Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 23:12
                    adam.eu napisał:
                    >
                    > Między innymi elektrownia w Ostrołęce, kanał prawie panamski, fabryka samochodów Izera, fort Trump.
                    >
                    😅🤣😂

Zapomniałeś o łące w Baranowie i mieszkaniach 😉
                    • adam.eu Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 29.01.26, 13:41
                      asia-loi napisała:

> Zapomniałeś o łące w Baranowie i mieszkaniach 😉

O mieszkaniach zapomniałem. Łąka to jeszcze sprawa otwarta.
                  • boggi_dan Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 28.01.26, 10:40
                    adam.eu napisał:

> "W dworki i luksusowe apartamenty."
                    >
                    > Między innymi elektrownia w Ostrołęce, kanał prawie panamski, fabryka samochodó
                    > w Izera, fort Trump.
                    >
                    Zamiast pitolić bez sensu. To niech ta koalicja coś zrobi. A nie zganiać na PIS. Jedno i to samo klepanie. Jednak coś Adamku od nich dostałeś. Lepsze waloryzacje emerytur. A nie wymyślasz cuda miesięcy. Jednak ta lewica durna jest.
                    • tapatik Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 28.01.26, 10:55
                      www.portalsamorzadowy.pl/inwestycje/modernizacja-rail-baltica-i-powrot-pociagow-do-lomzy-plany-pkp-na-2026-roku-na-podlasiu,644655.html
                      Niech ta koalicja coś zrobi... a może jednak coś robi?
                    • x2468 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 29.01.26, 13:35
                      Dla was pisieta dobry jest ten który kraść pozwala.
    • obrotowy oj tam - szefc bez butow chodzi :) 27.01.26, 13:33
      normalne.

nie dosc, ze Donek nie posiada wlasnego meiszkania - to teraz jeszcze buty sprzedal...

- oby nie ostatnie.
      • dunajec1 Re: oj tam - szefc bez butow chodzi :) 27.01.26, 14:22
        Ciekawe czemu to sbafca nie wystawil na WOSP swoich butow tych nie od pary, na pewno by przebily te Tuskowe.
      • x2468 Re: oj tam - szefc bez butow chodzi :) 29.01.26, 13:38
        Długo ekstraordynaryjny nad tym myślałeś?
    • sverir Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 15:26
      "Facet, który powinien zrobić wszystko aby WOŚP było zbędne przekazuje buty na licytację"

Stanowczo się nie zgadzam, że wszystko. Mógłby na przykład podnieść składkę zdrowotną do wysokości, której zapłata byłaby całkowicie nierealna dla przeciętnego zjadacza chleba, co by dosypać brakujące 1% czy 2% w budżecie NFZ, ale to zapewne byłoby uznane za przegięcie.
    • adam.eu I chcesz jeszcze porozmawiać o tym? 27.01.26, 15:51
      Perła z Roztocza:

Przecież to jakaś kpina
      • perla.roztocza Re: I chcesz jeszcze porozmawiać o tym? 27.01.26, 15:54
        a z kim porozmawiać właśnie?
        • adam.eu Re: I chcesz jeszcze porozmawiać o tym? 27.01.26, 15:56
          Są tacy, co rozwiązują podobne problemy. Nie wiedziałeś?
          • perla.roztocza Re: I chcesz jeszcze porozmawiać o tym? 27.01.26, 16:13
            adam.eu napisał:

> Są tacy, co rozwiązują podobne problemy. Nie wiedziałeś?

a którzy to są właśnie?
    • no-popis Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 16:28
      Tusk zamiast skoncentrować się ma poprawie sytuacji w Służbie Zdrowia, zatwowdził budżet z deficytem 30 000 000 000 zł, za co płaci mu polski podatnik robi żenujący kabaret z wystawieniem butów dla poprawy sytuacji w służbie zdrowia.
      • taki-sobie-nick Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 20:41
        no-popis napisała:

> Tusk zamiast skoncentrować się ma poprawie sytuacji w Służbie Zdrowia, zatwowdz
        > ił budżet z deficytem 30 000 000 000 zł

No bo wiadomo [sarkazm], że za PiS-u deficyt wynosi równe zero, a nawet jest ujemny, a za PO - trzask! - nagle robi się kwota wymieniona wyżej.

Tak jak za PO mamy Polskę w ruinie, a za PiS-u owa ruina w kwartał przeobraża się w kwitnącą gospodarkę*.

*Wnioski z tv pisowskiej. W momencie wyborów PiS-u była ruina, 3 miesiące później - kwitnąca gospodarka.
        • no-popis Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 29.01.26, 05:13
          taki-sobie-nick napisała:

> no-popis napisała:
          >
          > > Tusk zamiast skoncentrować się ma poprawie sytuacji w Służbie Zdrowia, za
          > twowdz
          > > ił budżet z deficytem 30 000 000 000 zł
          >
          > No bo wiadomo [sarkazm], że za PiS-u deficyt wynosi równe zero, a nawet jest uj
          > emny, a za PO - trzask! - nagle robi się kwota wymieniona wyżej.
          >
          > Tak jak za PO mamy Polskę w ruinie, a za PiS-u owa ruina w kwartał przeobraża s
          > ię w kwitnącą gospodarkę*.
          Tak nie było. Porozmawiaj sobie o tym z kimś z PiSu.
          • x2468 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 29.01.26, 13:41
            Powinieneś się cieszyć, dobre czasy dla ciebie nastały- znowu śniegu napadało.
      • tapatik Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 31.01.26, 21:01
        W jaki sensowny sposób można poprawić sytuację w służbie zdrowia?

Mamy za mało lekarzy. Można by zwiększyć ilość miejsc na uczelniach medycznych, ale efekty będą za kilka lat. Niedawno daliśmy kasę na nowe miejsca, ale zostały one przekazane na stworzenie miejsc na "nowych" uczelniach, zamiast dofinansować już istniejące. Zupełnym kuriozum było dofinansowanie KUL w Lublinie, gdzie już istnieje uczelnia medyczna. KUL nie ma z medycyną nic wspólnego, to uczelnia humanistyczna. Skąd oni wzięli profesorów? Gdyby te same pieniądze dać istniejącej już uczelni, to ona stworzyłaby więcej miejsc, więc sposób wydatkowania tych pieniędzy był nieefektywny.

Można też podnieść wiek emerytalny, ale wtedy znowu wybory wygrają populiści, którzy mają w dupie gospodarkę byleby dorwać się do władzy. Podniesienie wieku emerytalnego załatwia dwie sprawy - lekarze będą później przechodzić na emerytury = będzie ich więcej, ludzie będą dłużej pracować co oznacza więcej składek na ZUS, ale i krótszy czas ich pobierania, więc emerytury będą wyższe.
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 17:25
      Herr Karol bał się cokolwiek dać na licytacje bo prawowity właściciel mógłby rozpoznać swoje "zagubione" przedmioty.
      • negativum Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 22:47

> Herr Karol bał się cokolwiek dać na licytacje bo prawowity właściciel mógłby ro
        > zpoznać swoje "zagubione" przedmioty.

By woluntariusz ukradł?
      • x2468 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 29.01.26, 13:42
        I to jest oczywista oczywistość.
    • mazala2 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 20:42
      Skąd wiadomo, że to były buty Tuska?
      • hana2 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 20:55
        To nie jest wątek o butach. To jest wątek o super mocach Tuska, których nie chce wykorzystać.
        Dobranoc.
        • negativum Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 21:00
          hana2 napisała:

> To nie jest wątek o butach. To jest wątek o super mocach Tuska, których nie chc
          > e wykorzystać.
          > Dobranoc.

Owsiak dostał 40 000 000 zł od Herr Donalda i nie zrobił nic dla powodzian.
          Firma Nowak-Mosty odnowiła zerwany most za swoje.
        • mazala2 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 21:02
          hana2 napisała:

> To nie jest wątek o butach. To jest wątek o super mocach Tuska, których nie chc
          > e wykorzystać.
          > Dobranoc.

Czy SANEPID był poinformowany o tym niecodziennym darze?
          Grzybica stóp nie jest łatwa do wyleczenia.
          • hana2 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 21:14
            Nówki sztuki nie śmigane
            • mazala2 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 21:16
              hana2 napisała:

> Nówki sztuki nie śmigane

To nie jego.
          • tapatik Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 23:32
            mazala2 napisał:

> Czy SANEPID był poinformowany o tym niecodziennym darze?
            > Grzybica stóp nie jest łatwa do wyleczenia.

Nie mierz innych swoją miarą.
            • mazala2 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 28.01.26, 06:53
              tapatik napisał:

> mazala2 napisał:
              >
              > > Czy SANEPID był poinformowany o tym niecodziennym darze?
              > > Grzybica stóp nie jest łatwa do wyleczenia.
              >
              > Nie mierz innych swoją miarą.
              >

Właśnie.
            • x2468 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 29.01.26, 13:45
              Mazała wie ile zachodu go kosztowało usuniecie grzybicy z jego gumofilców.
    • kawa_poranna11 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 21:08

Bzdury piszesz.
      Dał kasą za swoje buty.
      Niemałą kwotę.
      • negativum Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 21:13
        kawa_poranna11 napisał(a):

> Tusk dał swoje buty na WOŚP
        >
        > Bzdury piszesz.
        > Dał kasą za swoje buty.
        > Niemałą kwotę.

To tak jak z VAT. Kasę to zapłaci zdrowiem kupujący. A Herr Donald pozbył się problemu, zamiast płacić za utylizację.
      • mazala2 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 21:17
        kawa_poranna11 napisał(a):

> Tusk dał swoje buty na WOŚP
        >
        > Bzdury piszesz.
        > Dał kasą za swoje buty.
        > Niemałą kwotę.

Buty były z second hand jak znam życie.
        • negativum Dodatek grzyba od Herr Donalda, gratis. 27.01.26, 23:07
          mazala2 napisał:

> kawa_poranna11 napisał(a):
          >
          > > Tusk dał swoje buty na WOŚP
          > >
          > > Bzdury piszesz.
          > > Dał kasą za swoje buty.
          > > Niemałą kwotę.
          >
          > Buty były z second hand jak znam życie.

Ano… Dodatek grzyba od Herr Donalda, gratis.
    • tapatik Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 23:30
      A co Ty dałeś na WOŚP?

Leczenie ludzi może pochłonąć bardzo duże pieniądze. Obecny budżet państwa jest nie za ciekawy. Bardzo się zadłużamy. Między innymi dlatego zostały podniesione składki na ZUS, aby to zadłużenie zmniejszyć.
      • negativum Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 27.01.26, 23:34
        tapatik napisał:

> A co Ty dałeś na WOŚP?

Nic, bo to złodzieje.
        • tapatik Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 29.01.26, 19:21
          Co ukradli?
    • no-popis Re: Tusk zachowuje się jak przedsiębiorca 28.01.26, 07:49
      Tusk zachowuje się jak przedsiębiorca , który zalega z wynagrodzeniami dla pracowników o przekazał na Allegro swoje buty a wpływ że sprzedaży butów przeznaczył na zaległe wynagrodzenia. Pracownikom " wisi" jakieś 30 000 000 0000 a wplyw że sprzedaży butów 0.000000001 procenta w dodatku że 20 procentach prowizji potrąciło " Allegro".
      • tapatik Re: Tusk zachowuje się jak przedsiębiorca 28.01.26, 08:47
        Komu Tusk zalega z wynagrodzeniem? Chodzi ci o to, że dał za mało na NFZ? A skąd ma to wziąć? I tak pis piszczy, że zadłużamy się.
        • perla.roztocza Re: Tusk zachowuje się jak przedsiębiorca 28.01.26, 10:32
          tapatik napisał:

> A skąd ma to wziąć?

po to mu płacimy aby wiedział skąd.
          Póki co wydaje na różne rzeczy.
          Np. 60 tys. zł dostał Jaś Kapela za napisanie musicalu o aborcji właśnie.
          • hana2 Re: Tusk zachowuje się jak przedsiębiorca 28.01.26, 19:03
            Znalazłam informację, że wspomniany artysta pisze piosenki do musicalu o historii zakazu aborcji w Polsce. Państwo nie od dziś dotuje sztukę. A rolą sztuki od zawsze było poruszać tematy kontrowersyjne, obyczajowe. Temat ciekawy. I całkiem możliwe, że przekaz nie będzie jednoznaczny. Tak jak niejednoznaczność ukrywa musical Rok 1989, który bardzo polecam.

60 tys dla poprzedniej władzy to były drobne.

• perla.roztocza Re: Tusk zachowuje się jak przedsiębiorca 28.01.26, 19:43
              hana2 napisała:

> Państwo nie od dziś dotuje sztukę.

to według ciebie Jaś Kapela reprezentuje sztukę właśnie?
              • hana2 Re: Tusk zachowuje się jak przedsiębiorca 28.01.26, 20:10
                Za google czy ai:
                Jaś Kapela, właśc. Jan Kapela – polski aktywista lewicowy, freak fighter, poeta i pisarz, publicysta „Krytyki Politycznej”, zwycięzca pierwszego w historii polskiego slamu.

Zadajesz mi pytanie, bo nie wiesz że ten człowiek jest poetą? Czy może wiesz, ale znasz jego poezję i uważasz, że jest kiepska.

Sprawdziłam co oznacza slam:
                Slam poetycki to publiczna, dynamiczna rywalizacja poetów-performerów, często amatorów, wywodząca się z lat 80. w Chicago. Uczestnicy prezentują autorskie utwory na żywo (recytacja, rap, śpiew), mając zazwyczaj 3 minuty na występ. O zwycięzcy decyduje publiczność lub jury z niej wyłonione, co czyni slam interaktywnym show.
                (...)
                Forma i treść: Łączy poezję z performansem, teatrem i elementami stand-upu. Teksty często poruszają tematy społeczne, polityczne i prowokacyjne.

No ciekawe, ciekawe co z tego wyjdzie.

• tapatik Re: Tusk zachowuje się jak przedsiębiorca 28.01.26, 23:29

> po to mu płacimy aby wiedział skąd.

On wie skąd, tylko że to nie wystarcza.

> Póki co wydaje na różne rzeczy.
            > Np. 60 tys. zł dostał Jaś Kapela za napisanie musicalu o aborcji właśnie.

On to dostał od Ministerstwa Kultury. Premier może rozdzielać kasę na poszczególne ministerstwa, ale nie będzie zatwierdzać każdej faktury. Czyli to nie Tuska dał kasę na Jasia Kapelę.

Przy okazji - przypomnij mi ile wydaliśmy na respiratory, które nie miała certyfikatów i nie działały?
        • no-popis Re: Tusk zachowuje się jak przedsiębiorca 28.01.26, 18:54
          tapatik napisał:

> Komu Tusk zalega z wynagrodzeniem? Chodzi ci o to, że dał za mało na NFZ? A ską
          > d ma to wziąć? I tak pis piszczy, że zadłużamy się.
          >
          Od tego jest aby wiedzieć skąd to wziąć. Za to mu płacą!
          Dla przykładu, pierwszego z brzegu ; przestać dotować TVP to już 3 mld, zmniejszyć o połowę ten największy w Europie rząd, spółki państwowe zamiast wpłacać do Owsiaka niech wpłacają do kasy chorych a to będzie o 20 procent więcej :) czyli o koszty fundacji itd itp
          .....cokolwiek sensownego robić oprócz idiotycznych cięć w stylu głupiutkiego księgowego np zreformować swktor publicznego zdrowia wprowadzają konkurencyjne kasy chorych.
          • hana2 Re: Tusk zachowuje się jak przedsiębiorca 28.01.26, 19:14
            No popis, fajne tanie rady.
            • perla.roztocza Re: Tusk zachowuje się jak przedsiębiorca 28.01.26, 19:44
              hana2 napisała:

> No popis, fajne tanie rady.

to są uwagi, i to oczywiste właśnie.
            • no-popis dał buty i problem rozwiązał :) 29.01.26, 05:15
              hana2 napisała:

> No popis, fajne tanie rady.

Właśnie, nie po raz pierwszy, wykazałeś, że merytorycznie nie masz nic do powiedzenia za wyjątkiem głębokiego, Twojego zrozumienia dla "nic nie robienia" w tej kwestii rządu Tuska.
              Dał buty na WOŚP i ...problem załatwiony :))))))
            • x2468 Re: Tusk zachowuje się jak przedsiębiorca 29.01.26, 13:50
              Tanie mięso żrą psy.
        • no-popis a teraz zagadka z podstaw rachunków dla neokomuny 29.01.26, 05:20
          tapatik napisał:

> Komu Tusk
          Państwowy Orlen przeznacza obecnie 1 złotówkę z każdej kawy kupionej na Orlen na WOŚP.
          Kiedy wpłynie więcej na leczenie dla chorych dzieci :
          a. Orlen przeznacza 1 zł na WOŚP
          b. Orlen przeznacza 1 zł na Kasę Chorych lub bezpośrednio na konkretne oddziały szpitalne.

Dasz radę? Czy dalej będziesz bredził?
          • sverir Re: a teraz zagadka z podstaw rachunków dla neoko 29.01.26, 05:57
            "a. Orlen przeznacza 1 zł na WOŚP
            b. Orlen przeznacza 1 zł na Kasę Chorych lub bezpośrednio na konkretne oddziały szpitalne"

Abstrahując od braku kas chorych, kiedy na leczenie wpłynie więcej kasy:
            a) gdy darczyńca przekaże 100% na sprżęt,
            b) gdy darczyńca przekaże 50% na sprzęt i 50% na wynagrodzenia.
            • no-popis Re: a teraz zagadka z podstaw rachunków dla neoko 29.01.26, 07:43
              sverir napisał:

> "a. Orlen przeznacza 1 zł na WOŚP
              > b. Orlen przeznacza 1 zł na Kasę Chorych lub bezpośrednio na konkretne oddziały
              > szpitalne"
              >
              > Abstrahując od braku kas chorych, kiedy na leczenie wpłynie więcej kasy:
              > a) gdy darczyńca przekaże 100% na sprżęt,
              > b) gdy darczyńca przekaże 50% na sprzęt i 50% na wynagrodzenia.
              >
              Nie odpowiedziałeś na to proste pytanie a jedynie kombinujesz.
          • tapatik Re: a teraz zagadka z podstaw rachunków dla neoko 29.01.26, 15:23
            Pytanie brzmiało: "Komu Tusk zalega z wynagrodzeniem?", szkoda, że je uciąłeś i nie raczyłeś na nie odpowiedzieć.
    • x2468 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 29.01.26, 10:38
      Wystaw swoje walonki, do kompletu dodaj onuce i napisz nam za ile poszły. Pieniądze możesz przekazać na rzecz Caritasu lub Ciemnogrodzkiej parafii.
    • k.e.g.2 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 29.01.26, 14:30

> przecież to jest jakaś kpina.
      > Facet, który powinien zrobić wszystko aby WOŚP było zbędne przekazuje buty na l
      > icytację.

Dokładnie.
    • asia-loi Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 29.01.26, 16:09

> przecież to jest jakaś kpina.
      > Facet, który powinien zrobić wszystko aby WOŚP było zbędne ...

Ale dlaczego PiS tego nie zrobił? zwłaszcza, że PiS nienawidzi WOŚP, a Tusk WOŚP wspiera.
      • k.e.g.2 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 29.01.26, 16:16
        asia-loi napisała:

> perla.roztocza napisał(a):
        >
        > > przecież to jest jakaś kpina.
        > > Facet, który powinien zrobić wszystko aby WOŚP było zbędne ...
        >
        > Ale dlaczego PiS tego nie zrobił? zwłaszcza, że PiS nienawidzi WOŚP, a Tusk WOŚ
        > P wspiera.

Meandry polskiej polityki dla masochistów umysłowych.
        • k.e.g.2 Re: Tusk dał swoje buty na WOŚP 29.01.26, 16:43
          Miało być: meandry polskiej polityki SĄ dla masochistów umysłowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka