Dodaj do ulubionych

Co byście zrobili? Poparli byście?

07.02.26, 15:25
Gdyby pomarańczowy wstał dziś rano i zażądał;
Chcę złotego medalu na olimpiadzie w saneczkarstwie, jeździe figurowej i w hokeju? I nie, nie dla zawodników ,ale osobiście dla siebie. Tak jak powiedział że chce Nobla.

Czy Wy nie widzicie, że on niszczy nasz system wartości? Ile będzie wart Nobel, gdy daje się go temu kto jest silny i potrafi go wymusić?
Ile będzie wart, czyjś geniusz, lata pracy, poświęcenia dla swojej pracy...
Obserwuj wątek
    • j-k do czego zmierzasz ? 07.02.26, 15:39
      do wskazania, ze w polityce sa "rowni i rowniejsi" - przeciez kazdy obeznany z polityka to wie.

problem jest tylko taki, ze wytrawny polityk - nie obnosi sie ze swoimi przewagami - tylko zalatwia sprawy w kuluarach.

Trump wytrawnym politykiem nie jest - jest parwieniuszem na najpotezniejszym fotelu Swiata.

ale nikt mu nic nie zrobi z zewnatrz - chyba, ze popelni jakis konstytucyjny blad i ruszy proces Impeachmentu.

- w co raczej watpie...

• negativum Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 07.02.26, 15:48
      Nobel się już dawno zdewaluował. Nobla miał np. Fritz Haber (chemia, 1918) – chemia. Twórca Cyklonu B. Współpracował z Niemcami, to on wymyślił humanitarne gazowanie ludzi. Jego poczynania były tak okrutne, że żona, nie mogąc tego znieść zabiła się ponoć z jego własnego, pistoletu.
      2 maja 1915 popełniła samobójstwo, strzelając sobie w pierś z wykradzionego mężowi pistoletu. Rozpowszechniona hipoteza głosi, że uczyniła to pod wpływem wieści o skutkach użycia podczas I wojny światowej gazów bojowych wyprodukowanych przez jej męża.
      Fritza pasjonowało gazowanie ludzi, które wywoływało niesmak wśród samych Niemców. Jeździł na front i sprawdzał, który gaz się najlepiej sprawuje.

Był też i Max Born (fizyka, 1954). Jako Żyd odmówił udziału w projekcie Manhattan. Stwierdził, że nauka jest tak piękna, że nie powinna być stosowana do zabijania ludzi.

Nobla nie dostał Ludwik Hirszfeld choć jego badania nad immunologią uratowały miliony ludzi. Żona też nie była od niego gorsza.
      pl.wikipedia.org/wiki/Hanna_Hirszfeldowa

Całe życie poświęciła medycynie, nie jako WOŚP, ale jako oddany lekarz.
      Ratowała dzieci.

Itd.
      • privus Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 07.02.26, 16:40
        Za nadmierne chcenie dziecko stawia się do kąta :)
        • negativum Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 07.02.26, 17:15
          privus napisał:

> Za nadmierne chcenie dziecko stawia się do kąta :)

I ambasador ustawił :)
          • privus Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 07.02.26, 17:21
            Masz rację. Sam się tak ustawił skazując się na stanie w kącie :)
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 08.02.26, 09:17
        > Nobel się już dawno zdewaluował.

To po ki pisior Trump tak bardzo chce tego Nobla?
      • stasi1 Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 08.02.26, 11:04
        Ale on dostał za metodę uzyskania amoniaku. Co pozwoliło Niemcom dłużej walczyć w czasie pierwszej wojnie. Tak już wcześniej poddali by się bo nie mieli by co jeść
        Cyklon b nie miał być w zamiarze działaniem przeciwko ludziom. Miał im pomagać
        • negativum Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 08.02.26, 11:10
          stasi1 napisał:

> Ale on dostał za metodę uzyskania amoniaku. Co pozwoliło Niemcom dłużej walczyć
          > w czasie pierwszej wojnie. Tak już wcześniej poddali by się bo nie mieli by co
          > jeść
          > Cyklon b nie miał być w zamiarze działaniem przeciwko ludziom. Miał im pomagać

Dlatego, Haber prowadził badania nad sposobem usunięcia zapachu migdałów z kwasu pruskiego, by wszy nie uciekały za wcześnie?
          • privus Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 08.02.26, 22:19
            Wynalezienie stali też nie miało służyć wyprawom krzyżowym.
        • x2468 Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 08.02.26, 15:20
          Ja już ktoś wcześnie zauważył Herr negativum to idiota, nie dociera do niego ze Cyklon B został wynaleziony do walki z potworna plaga szkodników zbożowych po I wojnie światowej. Jako wynalazca uznany jest Walter Heerdt . Ten biocyd produkowany jest do dnia dzisiejszego miedzy innymi w Czechach i rozprowadzany pod nazwa Uragan D2, służy do fumigacji statków, pomieszczeń, młynów, silosów zbozowych, środków komunikacji i drewna. Uraganem D2 odkaża się również używaną odzież a wiec też majtki które Herr negatiwum i co kupują w secondhandzie co by ich mendy nie oblazły...
          Pamięć wzorowego pisowca jest podobno zbudowany na wzór stosowanej kiedyś pamięci maszyn opartej na taśmie perforowanej. Kiedy raz coś na takiej taśmie wydrukowano to jakakolwiek zmiana była niemożliwa.
          • stefan4 poprawianie taśmy perforowanej 08.02.26, 15:35
            x2468:
            > Pamięć wzorowego pisowca jest podobno zbudowany na wzór stosowanej kiedyś pamięci
            > maszyn opartej na taśmie perforowanej. Kiedy raz coś na takiej taśmie wydrukowano to
            > jakakolwiek zmiana była niemożliwa.

W przeciwieństwie do pamięci PiSowca, taśmę wyperforowaną dawało się w pewnym zakresie poprawić ręcznie. Były nawet specjalne maszynki (w różnych regionach różnie zwane, np. ,,chińczyk'' albo ,,łapa''), w których można było taśmę unieruchomić, dosyć precyzyjnie zakleić dziurki, a następnie specjalnym bolcem przedziurawić w nowych miejscach. Oczywiście trzeba było wiedzieć, jaki układ dziurek odpowiada jakiej literze, ale były w tym celu sporządzone specjalne plansze i wywieszone na widok publiczny.

Tak więc taśmy perforowane były jednak elastyczniejsze od pamięci PiSowca.

- Stefan
    • boggi_dan Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 07.02.26, 16:51
      kaminska-j napisała:

> Gdyby pomarańczowy wstał dziś rano i zażądał;
      > Chcę złotego medalu na olimpiadzie w saneczkarstwie, jeździe figurowej i w hoke
      > ju? I nie, nie dla zawodników ,ale osobiście dla siebie. Tak jak powiedział że
      > chce Nobla.
      >
      > Czy Wy nie widzicie, że on niszczy nasz system wartości? Ile będzie wart Nobel,
      > gdy daje się go temu kto jest silny i potrafi go wymusić?
      > Ile będzie wart, czyjś geniusz, lata pracy, poświęcenia dla swojej pracy...
      Ale zaśmiecasz to forum. Idź sobie tymi rozmyślaniami na forum Świat. Nudzi ci się czy co?
      • kaminska-j Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 07.02.26, 17:04
        Nie dodałeś Boggi ,że jestem chora! Ani nie zasugerowałeś, że plotę głupoty! Tylko że nie na tym forum😁 Będą z Ciebie jeszcze ludzie. Oby tak dalej 👍
        • j-k istotnie... 07.02.26, 17:10
          kaminska-j napisała:

> Nie dodałeś Boggi ,że jestem chora! Ani nie zasugerowałeś, że plotę głupoty! Ty
          > lko że nie na tym forum😁 Będą z Ciebie jeszcze ludzie. Oby tak dalej 👍

istotnie...

sam sie zagapilem. ale to temat na foro Swiat. zapraszam.

• privus Re: istotnie... 07.02.26, 17:23
            W tym wypadku dotyczy to także Polski.
            • kaminska-j Re: istotnie... 07.02.26, 17:30
              Fakt, można to podciągnąć pod aferę z Marszałkiem. Czy Marszałek powinien dać wszystko co Tramp chce?
              A forum wychowanie? 🤣 Boggi? Nie?
              • privus Re: istotnie... 07.02.26, 18:07
                kaminska-j napisała:

> Fakt, można to podciągnąć pod aferę z Marszałkiem. Czy Marszałek powinien dać w
                > szystko co Tramp chce?
                > A forum wychowanie? 🤣 Boggi? Nie?

Savoir vivre dla niektórych wydaje się być pojęciem nie tylko nieznanym, ale także niedostępnym.

• stefan4 Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 07.02.26, 22:59
      kaminska-j:
      > Chcę złotego medalu na olimpiadzie w saneczkarstwie, jeździe figurowej i w hokeju?

On takie rzeczy mówi. Może nie o saneczkarstwie, bo on nie z tych, którzy wiedzieliby, na czym polega śnieg czy lód. Ale jak mu się podoba jakiś symbol czyjejś wielkości czy wspaniałości, to go sobie przywłaszcza, jak Grenlandię, choć czasem skuteczniej niż Grenlandię. Na przykład dla własnej chwały zmienia Kennedy Center  w Trump-Kennedy Center . Albo na wzór paryskiego Arc de triomphe  stawia w Nowym Jorku swój Arc de Trump , podobny, ale znacznie większy.

kaminska-j:
      > Czy Wy nie widzicie, że on niszczy nasz system wartości?

Jeśli jedynowładztwo Trumpa potrwa jeszcze tylko 3 lata, to nie zdąży zniszczyć doszczętnie. Tylko że on już kombinuje, jak pozostać na tronie, kiedy skończy mu się kadencja. Z drugiej strony ludzie żyją krócej niż rekiny czy jeżowce, a Trump już i tak jest stary jak węgiel...

- Stefan
      • kaminska-j Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 08.02.26, 10:39
        Dodałam Stefan to saneczkarstwo bo ubawił mnie obraz Trampa na saneczkach w laykrach. 😁
    • czciborwielki Poparłbym nagrodę Nobla za jazdę figurową 08.02.26, 09:22
      kaminska-j napisała:

> Chcę złotego medalu na olimpiadzie w saneczkarstwie, jeździe figurowej i w hoke
      > ju? I nie, nie dla zawodników ,ale osobiście dla siebie. Tak jak powiedział że
      > chce Nobla.
      >
      > Czy Wy nie widzicie, że on niszczy nasz system wartości? Ile będzie wart Nobel,
      > gdy daje się go temu kto jest silny i potrafi go wymusić?
      > Ile będzie wart, czyjś geniusz, lata pracy, poświęcenia dla swojej pracy...

Poparłbym złoty medal i nagrodę Nobla w jeździe figurowej dla Trumpa. I chciałbym to też zobaczyć 🤩
    • perla.roztocza Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 08.02.26, 09:39
      kaminska-j napisała:

> Czy Wy nie widzicie, że on niszczy nasz system wartości?

to wy macie jakiś system wartości?
      Ciekawym jaki właśnie.
      • czciborwielki Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 08.02.26, 09:42
        perla.roztocza napisał(a):

> kaminska-j napisała:
        >
        > > Czy Wy nie widzicie, że on niszczy nasz system wartości?
        >
        > to wy macie jakiś system wartości?
        > Ciekawym jaki właśnie.

Każdy ma system wartości.
      • kaminska-j Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 08.02.26, 10:41
        Perła, przeżyj telefon. Prezes zmienił kurs. Czarzastego słowa już nie są be. W tym tygodniu mamy bronić wartości.
      • x2468 Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 08.02.26, 15:32
        Twój system wartości jest w twoim Ciemnogrodzie od czasów Piotra Wielkiego powszechnie znany: Punkt pierwszy i ostatni (a uznane są tylko dwa): "Podwładny przed obliczem przełożonego powinien mieć wygląd lichy i durnowaty, tak aby swoim pojmowaniem sprawy nie peszyć przełożonego". Brawo, masz szanse awansować.
        • perla.roztocza Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 08.02.26, 17:46
          x2468 napisał:

> Twój system wartości jest w twoim Ciemnogrodzie od czasów Piotra Wielkiego pows
          > zechnie znany: Punkt pierwszy i ostatni (a uznane są tylko dwa):

ja mam trzy punkty kretynie, po pierwsze pieniądze, po drugie forsa, po trzecie kasa właśnie.
          • x2468 Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 08.02.26, 18:36
            I tutaj wygląd durnowaty jest jak najbardziej na miejscu.
            • obrotowy perly kosztuja... 08.02.26, 18:39
              x2468 napisał:
              > I tutaj wygląd durnowaty jest jak najbardziej na miejscu.

perly kosztuja... pieknoduchu...

a jak masz perly - to mozesz nie miec wyglądu.
          • kaminska-j Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 08.02.26, 19:02
            >
            > ja mam trzy punkty kretynie, po pierwsze pieniądze, po drugie forsa, po trzeci
            > e kasa właśnie.

A ja chciałbym Ci uświadomić , że tu jest takie miejsce gdzie Twoja forsa, kasa i pieniądze w ogóle się nie liczą. Mam je w d
            • negativum Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 08.02.26, 19:16
              kaminska-j napisała:

> perla.roztocza napisał(a):
              > >
              > > ja mam trzy punkty kretynie, po pierwsze pieniądze, po drugie forsa, po
              > trzeci
              > > e kasa właśnie.
              >
              > A ja chciałbym Ci uświadomić , że tu jest takie miejsce gdzie Twoja forsa, kas
              > a i pieniądze w ogóle się nie liczą. Mam je w d

Toście sobie pogadali :)
              • kaminska-j Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 08.02.26, 20:32
                negativum napisał
                >
                > Toście sobie pogadali :)
                >
                >
                Niektórzy wyciągają nielogiczne argumenty 😁A co mi z Perły forsy. Nic
            • obrotowy chcialbym, czy chcialabym ? 08.02.26, 19:58
              kaminska-j napisała:
              > A ja chciałbym Ci uświadomić , że tu jest takie miejsce gdzie Twoja forsa, kas

1. chcialbym, czy chcialabym ?

zdecyduj sie - bo na innych forach piszesz inaczej.

2. jezeli masz dosc kasy na jedzenie i oplaty - to masz prawo miec je w d...

- tylko nie kazdy tak ma.

• kaminska-j Re: chcialbym, czy chcialabym ? 08.02.26, 20:38
                obrotowy napisał:

> kaminska-j napisała
                >
                > 1. chcialbym, czy chcialabym ?
                >
                > zdecyduj sie - bo na innych forach piszesz inaczej.

> 2. jezeli masz dosc kasy na jedzenie i oplaty - to masz prawo miec je w d...
                >
                > - tylko nie kazdy tak ma.
                >
                Primo -kobieta. Jeśli jakiś łem wyszedł gdzieś to musiała zadziałać autokorekta
                Duo. Co Ci z forsy Perły. Uważasz, że nimi rachunki opłacisz? Mnie cudzą forsa nie grzeje. Mam ją ( forsę) gdzieś. I nie lubię cudzych pieniędzy liczyć
            • perla.roztocza Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 08.02.26, 20:06
              kaminska-j napisała:

nareszcie jakaś kobieta, której nie zależy na kasie.
              Zaimponowałaś mi, niemniej ciekaw jestem jakie wartości w takim razie są dla ciebie najważniejsze.
              Miłość? ale miłość bez pieniędzy prowadzi do nędzy właśnie.
              • kaminska-j Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 08.02.26, 20:41

>
                > nareszcie jakaś kobieta, której nie zależy na kasie.
                > Zaimponowałaś mi, niemniej ciekaw jestem jakie wartości w takim razie są dla ci
                > ebie najważniejsze.
                > Miłość? ale miłość bez pieniędzy prowadzi do nędzy właśnie.
                Nie zaczynaj Perła, bo nas wyrzucą na forum miłość, kobieta.,.. albo inne Jak mnie ostatnio 😭
                • perla.roztocza Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 08.02.26, 20:56
                  kaminska-j napisała:

> Nie zaczynaj Perła, bo nas wyrzucą na forum miłość, kobieta.,.. albo inne Jak m
                  > nie ostatnio 😭

a niech nas wyrzucają, z tobą będzie raźniej mieć bana właśnie.
      • privus Wartości perły.roztocza 08.02.26, 22:51

> kaminska-j napisała:
        >
        > > Czy Wy nie widzicie, że on niszczy nasz system wartości?
        >
        > to wy macie jakiś system wartości?
        > Ciekawym jaki właśnie.

Nie budzą żadnych wątpliwości i można zamknąć je z pełnym sukcesem w okowach tzw. moralności katolickiej.
        Fundamentalne znaczenie mają tu godność osoby ludzkiej, prawda, wolność i sprawiedliwość. Kształtuje ona hierarchię, w której najwyższą wartość stanowi życie, rodzina i moralność w tak pojmowanej strukturze wartości.
        Fundamentalne znaczenie w niej zaczyna odgrywać niczym nie ograniczony fanatyzm w miejsce godności osoby ludzkiej, prawdy, wolności i sprawiedliwości. Tak ukształtowana hierarchia prezentowanych walorów, w której najwyższą wartość stanowi idea fix w miejsce życia czy rodziny w moralności życia codziennego stanowi podstawowy dylemat funkcjonowania etyki arystetelesowskiej w tym środowisku. Wszędzie tam, gdzie kłamstwo przerabiane jest na propagandową prawdę, zwraca nas w kierunku finału prawdy nie uleczalnego prostackiego fanatyzmu.
    • negativum Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 08.02.26, 11:07
      kaminska-j napisała:

> chce Nobla.

Poczekałby na innych. Putin, Łukaszenko, Żeleński, któryś tam z Kimów :)

Tow. Czarzasty, jeśli już musiał, to mógł powiedzieć, że On nie popiera agresorów, czy to ekonomicznych czy dokonujących inwazji, jak Rosjanie na suwerenne kraje. Coś w tym rodzaju.
      • stefan4 Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 08.02.26, 12:26
        negativum:
        > Tow. Czarzasty, jeśli już musiał, to mógł powiedzieć, że On nie popiera agresorów,
        > czy to ekonomicznych czy dokonujących inwazji, jak Rosjanie na suwerenne kraje.
        > Coś w tym rodzaju.

Pewnie, mógł głośno i obszernie wypowiedzieć się nie na temat. Na przykład wytknąć Różyczkowatemu, że Koleje Dolnośląskie mają kaplicę na dworcu. To by Jankesowi dopiero poszło w pięty!

Czarzasty koniecznie musi wziąć u Ciebie korepetycje z mówienia właściwych rzeczy we właściwym wątku tematycznym.

- Stefan
        • stasi1 Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 10.02.26, 09:14
          Akurat tutaj negatyw ma rację. Czym się różni dama od polityka? Tym że dama nie mówi tak, polityk nie mówi nie.
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 08.02.26, 12:30
        > Coś w tym rodzaju. 😅😅😅
        • negativum Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 08.02.26, 13:25
          to.ja.pies.na.czarnych napisała:

> > Coś w tym rodzaju. 😅😅😅

A tak z towarzyszem nawet nikt gadać nie chce.
          • privus Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 08.02.26, 23:00
            Czy dyplomatyczne chamstwo może tak rażąco naruszać protokół dyplomatyczny, zasady savoir-vivre’u, kulturę osobistą lub międzynarodowe normy grzecznościowe. W tym wypadku ambasador USA pociągnął zaprezentowana już wcześniej ordynarność, arogancję, pogardę i celowe obrażanie rozmówcy czy lekceważeniem norm kulturowych.
            Normy przyzwoitości obowiązują zarówno towarzyszy jak i wszelkiego rodzaju świątobliwych.
            • kaminska-j Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 08.02.26, 23:14
              privus napisał:

> Czy dyplomatyczne chamstwo może tak rażąco naruszać protokół dyplomatyczny, zas
              > ady savoir-vivre’u, kulturę osobistą lub międzynarodowe normy grzecznościowe. W
              > tym wypadku ambasador USA pociągnął zaprezentowana już wcześniej ordynarność,
              > arogancję, pogardę i celowe obrażanie rozmówcy czy lekceważeniem norm kulturowy
              > ch.
              > Normy przyzwoitości obowiązują zarówno towarzyszy jak i wszelkiego rodzaju świą
              > tobliwych.

Ale obawiam się, że nie za Trampa☹️
              • privus Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 08.02.26, 23:16
                Obawiam się, że po Trumpie pozostanie jedynie rizgardiasz.
    • qwardian Re: Co byście zrobili? Poparli byście? 08.02.26, 12:54
      Rywalizacja mężczyzn w golfie na Letnich Igrzyskach Olimpijskich 2024 została rozegrana między 1 a 4 sierpnia 2024 roku na obiekcie Le Golf National w Paryżu i faktycznie wygrał Amerykanin Scott Scheffler..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka