09.04.26, 13:29
jedno słówko a robi furorę.
Może mieć różne okoliczności.
Np. wobec zagrożenia burzowego mecz się nie odbył.
albo - wobec awanturującej się żony zrezygnowałem z pójścia na piwo.
niemniej - przeprosiłem nauczycielkę w pokoju nauczycielskim - czy mogę w takim razie powiedzieć, że przeprosiłem wobec klasy, bo oni byli w szkole?
a takim razie czy przebierańcy ślubujący użyli słów "wobec prezydenta" to poświadczyli nieprawdę czy też nie?
Tak czy siak konstytucja jest do wyrzucenia właśnie.
Obserwuj wątek
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: wobec 09.04.26, 13:38
      Batyr dzisiaj poszedł na L4 czy zdalnie pracował?
    • m.c.hrabia Re: wobec 09.04.26, 13:58
      perło to nie na twój zakuty łeb
    • taziuta Re: wobec 09.04.26, 14:11
      perla.roztocza napisał(a):

> /.../ czy przebierańcy ślubujący użyli słów "wobec prezydenta" to poświadczyli nieprawdę czy też nie? /.../

Sędziów wybranych przez sejm nazywasz przebierańcami?
      Widzę, że masz duuuży szacunek do decyzji posłów wybranych przez naród.
      • perla.roztocza Re: wobec 09.04.26, 14:29
        taziuta napisał:

> Widzę, że masz duuuży szacunek do decyzji posłów wybranych przez naród.

mam taki sam jak ty do PP Nawrockiego właśnie.
        • asia-loi Re: wobec 09.04.26, 15:14
          >
          > mam taki sam jak ty do PP Nawrockiego właśnie.

A co to jest PP 🤔
          • boggi_dan Re: wobec 09.04.26, 15:58
            asia-loi napisała:

> perla.roztocza napisał(a):
            > >
            > > mam taki sam jak ty do PP Nawrockiego właśnie.
            >
            > A co to jest PP 🤔
            > Nigdy nie przypuszczałem, że 35 lat po zmianie ustroju, komunista zostanie 2 osobą w państwie i filarem rządu PDT.
            >
      • stefan4 Re: wobec 09.04.26, 16:24
        taziuta:
        > Sędziów wybranych przez sejm nazywasz przebierańcami?

Ona zapewne miała na myśli jakieś ślubowania inne niż sędziowskie. Np. kiedy ktoś zostaje wojskowym oficiurem, to też musi się zaślubować, a przedtem właśnie przebrać w pocieszny mundurek.

A swoja drogą, kiedy niejaki Bogucki Zbigniew, szef Kancelarii Prezydenta, twierdzi, że
            ,,- "Wobec", to znaczy "w obecności" prezydenta, bo to jest substytut tego słowa.''
        to chyba myli ,,substytut'' z ,,synonimem'' oraz nie kuma, na czym polega homonimia. W takim razie powinien również uznać
            • dekret za podgatunek kreta,
            • a szubienicę za rodzaj szuby.

Jeśli ktoś zachowa się niewłaściwie wobec pana Boguckiego Zbigniewa przez to, że nie przyjdzie na uroczyste wręczenie mu świadectwa maturalnego, to zrobi to raczej w jego nieobecności niż w obecności.

- Stefan
        • perla.roztocza Re: wobec 09.04.26, 17:01
          stefan4 napisał:

> Ona zapewne miała na myśli jakieś ślubowania inne niż sędziowskie. Np. kiedy k
          > toś zostaje wojskowym oficiurem, to też musi się zaślubować, a przedtem właśnie
          > przebrać w pocieszny mundurek.

stefan4 kiedyś skarżył się, że dobierał się do niego kolejarz w kolejarskim mundurze.
          Co prawda nie napisał jaki był tego finisz ale po obsesyjnej, nieustająco wylewanej nienawiści do mundurów wszelakich, można się domyślać, iż stefan4 został na trwale psychicznie uszkodzony w wyniku owych kolejarskich umizgów właśnie.
    • no-popis Re: wobec 09.04.26, 15:30

> jedno słówko a robi furorę.
      Pomijając już znaczenie słowa od strony językowej to Trybunał Konstytucyjny (Rzeplińskiego) w wyroku z 3 grudnia 2015 r. jednoznacznie to rozstrzygnął.
      Musi być osobiście Prezydent.
      • sverir Re: wobec 09.04.26, 15:44
        "Pomijając już znaczenie słowa od strony językowej to Trybunał Konstytucyjny (Rzeplińskiego) w wyroku z 3 grudnia 2015 r. jednoznacznie to rozstrzygnął."

W tym samym wyroku TK wskazał, że Prezydent nie może opóźniać odbioru ślubowania z powodu wątpliwości co do procedury wyboru:
        "Odebranie ślubowania od sędziów TK nie może być postrzegane jako należące do ewentualnego uznania głowy państwa. Prezydent jest obowiązany przyjąć ślubowanie od sędziów wybranych przez Sejm na podstawie art. 194 ust. 1 Konst."

Nie mówiąc już o tym, że w tym samym wyroku TK wskazał, że trzech sędziów było wybranych prawidłowo (czyli mamy dublerów w TK).
        • no-popis Re: wobec 09.04.26, 16:56
          To jest odrębne zagadnienie i odrębne postępowanie. Wiem, że wiesz co to oznacza ale innym ewentualnych dyskutantom napiszę, że można prezydenta /140 posłów i senatorów/ postawić przed Trybunałem Stanu ale ... w żaden sposób nie usprawiedliwia to naruszenia prawa i nie czyni tych Państwa sędziami TK.
          • sverir Re: wobec 09.04.26, 18:04
            "To jest odrębne zagadnienie i odrębne postępowanie."

Nie można sobie wybierać z orzeczenia to, co wygodne, a nie uznawać tego, co niewygodne. Jeśli wiążąca była wykładnia o obecności fizycznej Prezydenta, to nie ma powodu, by niewiążąca była wykładnia dotycząca zwłoki w odebraniu ślubowania (i w sprawie dublerów).
            • no-popis Re: wobec 09.04.26, 19:34
              sverir napisał:

> "To jest odrębne zagadnienie i odrębne postępowanie."
              >
              > Nie można sobie wybierać z orzeczenia to, co wygodne, a nie uznawać tego, co ni
              > ewygodne. Jeśli wiążąca była wykładnia o obecności fizycznej Prezydenta, to nie
              > ma powodu, by niewiążąca była wykładnia dotycząca zwłoki w odebraniu ślubowani
              > a (i w sprawie dublerów).
              Tak tylko czas nie jest określony. Niezwłocznie, jeżeli prezydent uznał, że powołanie nastąpiło wbrew procedurom, do wyjaśnił Bogucki, może oznaczać niezwłocznie po wyjaśnieniu błędów proceduralnych np przez TK.
    • sverir Re: wobec 09.04.26, 15:33
      "niemniej - przeprosiłem nauczycielkę w pokoju nauczycielskim - czy mogę w takim razie powiedzieć, że przeprosiłem wobec klasy, bo oni byli w szkole?"

Sięgnijmy do przepisów - weźmy bardzo powszechnie stosowany kodeks cywilny:
      "Kierowane do przedsiębiorcy oświadczenia lub doręczenia pism mogą być dokonywane wobec jednej z osób, którym udzielono prokury."

Czy to oznacza, że o ile oświadczenie bezpośrednio do przedsiębiorcy mogę przekazać pismem, ale w przypadku wyznaczenia prokurenta, oświadczenia muszę mu przedstawiać osobiście ("wobec jednej z osób")?

Równie popularny kodeks pracy:
      "Pracownik może rozwiązać umowę o pracę w trybie określonym w § 1 [bez wypowiedzenia - przyp. mój] także wtedy, gdy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków wobec pracownika[...]"

Czy to oznacza, że pracownik może rozwiązać umowę bez wypowiedzenia, jeżeli pracodawca naruszył podstawowe obowiązki w obecności pracownika, a jeżeli zrobił to bez jego obecności, to nie może pracownik wypowiedzieć?

"W zakresie określonym w odrębnej umowie, pracownik nie może prowadzić działalności konkurencyjnej wobec pracodawcy[...]"

Czy to oznacza, że pracownik nie może tej działalności konkurencyjnej wykonywać wyłącznie w przypadku fizycznej obecności pracodawcy, a w przypadku nieobecności może?

Kodeks karny też ciekawie, np.
      " Środki zabezpieczające można orzec wobec sprawcy[...]"

Czyli wymaga to fizycznej obecności sprawcy na rozprawie, bo jeśli go nie ma, to sąd nie może orzec środków zabezpieczających?

A i sama ustawa o organizacji i postępowaniu przed TK stanowi m.in., że:
      "Czynności w sprawach z zakresu prawa pracy wobec pracowników jednostek organizacyjnych, o których mowa w art. 16 ust. 1 , dokonuje Prezes Trybunału lub upoważniona przez niego osoba"

Czyli Prezes TK lub osoba przez niego wyznaczona wykonuje dosłownie wszystkie czynności z zakresu prawa pracy, takie jak nalicza wynagrodzenie itp.? TK nie ma kadr, płac i podobnych, bo wszystkim zajmuje się Prezes lub osoba przez niego wskazana?

"Wobec" - wbrew pozorom - nie jest skrótem od "w obecności". To znaczy tyle, co "w odniesieniu", "względem do" itp. i określa relacje, związek, a nie fizyczną obecność.

• boggi_dan Re: wobec 09.04.26, 15:53
      Konstytucja jest dobra, tylko ta koalicja złamała prawo i ci sędziowie uzurpatorzy. Pięknie. Ślubują" niby stanie na straży prawa, doskonale je łamiąc, więc jest to jawna zachęta do łamania prawa i pogardy dla jego przepisów, jak też dla Konstytucji.

Tylko ktoś nie normalny, mógłby im uwierzyć. Że chcą dobrze. Bo to, że nie chcą prawa i praworządności, to pewne.Rząd uciekł i zostawili samego Czarzastego.
      • m.c.hrabia Re: wobec 09.04.26, 17:03
        A tani debil swoje
      • sverir Re: wobec 09.04.26, 18:12
        "Konstytucja jest dobra, tylko ta koalicja złamała prawo i ci sędziowie uzurpatorzy. Pięknie. Ślubują" niby stanie na straży prawa, doskonale je łamiąc, więc jest to jawna zachęta do łamania prawa i pogardy dla jego przepisów, jak też dla Konstytucji."

Pragnę zauważyć tania, że Prezydent odmawiając przyjęcia ślubowania narusza sam Konstytucję, bo żaden jej przepis, nawet jej duch nie upoważnia prezydenta do kwestionowania wyboru Sejmu. Przyjęcie ślubowania nie jest jego prerogatywą, tylko obowiązkiem.
        • no-popis Re: wobec 09.04.26, 19:37
          sverir napisał:

> "Konstytucja jest dobra, tylko ta koalicja złamała prawo i ci sędziowie uzurpat
          > orzy. Pięknie. Ślubują" niby stanie na straży prawa, doskonale je łamiąc, więc
          > jest to jawna zachęta do łamania prawa i pogardy dla jego przepisów, jak też dl
          > a Konstytucji."
          >
          > Pragnę zauważyć tania, że Prezydent odmawiając przyjęcia ślubowania narusza sa
          > m Konstytucję, bo żaden jej przepis, nawet jej duch nie upoważnia prezydenta do
          > kwestionowania wyboru Sejmu. Przyjęcie ślubowania nie jest jego prerogatywą, t
          > ylko obowiązkiem.
          Akurat nie. Prezydent ma obowiązek troszczyć się o procedury prawne a te zostały naruszone.
          Jeżeli sejm wybrałby do TK sędziego z wyrokiem lub eksperta Tuska Jacka Murańskiego to oczywiście ma takie prawo.
    • buldog2 Re: wobec 10.04.26, 20:58
      Raz jeden chociaż nie patrz na okoliczności, - jesteś jeszcze w PISie czy cię przesunęli - raz jeden nie kłam i powiedz prawdę: powiedz że jesteś złodziejem. już nieważne to, PISowskim czy nie, złodziejstwo jest u was przed wszystkim innym. Za wyjątkiem określonych innych czynności seksualnych przecież, ale wasze ulubione zajęcie to co innego.
    • x2468 Re: wobec 10.04.26, 21:09
      Widać u was w Ciemnogrodzie słowa maja inne znaczenie.
      -
      -
      Słownik Języka Polskiego PWN
      -
      wobec

Słownik języka polskiego PWN
      wobec

1. «przyimek przyłączający nazwę osoby, instytucji lub organizacji, do której odnosi się charakteryzowana w zdaniu postawa lub czynność, np. Wobec handlarzy narkotyków stosowano surowe kary.»
      2. «przyimek przyłączający charakterystykę okoliczności, zwykle niekorzystnych, które pociągnęły za sobą konsekwencje przedstawione w zdaniu, np. Wobec zagrożenia lawinowego zrezygnowali ze wspinaczki.»
      3. «przyimek wprowadzający podstawę porównania charakteryzowanego w zdaniu zjawiska lub przedmiotu, np. Wysiłek był niewielki wobec oczekiwanych rezultatów.»
      4. «przyimek wraz z rzeczownikiem nazywającym osobę komunikujący o obecności danej osoby w czasie danego zdarzenia, np. Przeprosiła nauczyciela wobec całej klasy.»
      • perla.roztocza Re: wobec 10.04.26, 22:01
        x2468 napisał:

> 1. «przyimek przyłączający nazwę osoby, instytucji lub organizacji, do któr
        > ej odnosi się charakteryzowana w zdaniu postawa lub czynność, np. Wobec handlar
        > zy narkotyków stosowano surowe kary.»
        > 2. «przyimek przyłączający charakterystykę okoliczności, zwykle niekorzystn
        > ych, które pociągnęły za sobą konsekwencje przedstawione w zdaniu, np. Wobec za
        > grożenia lawinowego zrezygnowali ze wspinaczki.»
        > 3. «przyimek wprowadzający podstawę porównania charakteryzowanego w zdaniu
        > zjawiska lub przedmiotu, np. Wysiłek był niewielki wobec oczekiwanych rezultató
        > w.»
        > 4. «przyimek wraz z rzeczownikiem nazywającym osobę komunikujący o obecnośc
        > i danej osoby w czasie danego zdarzenia, np. Przeprosiła nauczyciela wobec całe
        > j klasy.»

ciekawe jakie intencje mieli twórcy konstytucji.
        Czy wpisując do ustawy zasadniczej "wobec prezydenta" chodziło im o to, że prezydent ma być obecny czy też jego obecność będzie zbędna.
        Jak myślisz właśnie?
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: wobec 10.04.26, 22:45
          > Czy wpisując do ustawy zasadniczej "wobec prezydenta" chodziło im o to, że

https://scontent-lhr8-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/670998838_26488791434088297_5095494448830320210_n.jpg?stp=cp6_dst-jpg_tt6&_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=7b2446&_nc_ohc=bdCRk3Qxm_IQ7kNvwHajCLw&_nc_oc=Adp14WzPFP2JtCurPxSToNOuzwI-Z-O4uBCscQXaxSTavZyrVOSb4CjgiXcPXGhm0ahzXFS0HxXW_PnJorvXQu_J&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent-lhr8-1.xx&_nc_gid=gRc4YjazUYeJJYQIAUSOfQ&_nc_ss=7a3a8&oh=00_Af2Vy3RwAokzvDr8PJPNed8hw2PYpPV6355O7qc6e8y4Ag&oe=69DEF3EE
    • no-popis Re: wobec 11.04.26, 07:00

> a takim razie czy przebierańcy ślubujący użyli słów "wobec prezydenta" to poświ
      > adczyli nieprawdę czy też nie?
      Orzeczenie TK z 2015 roku rozstrzyga to jednoznacznie. Nie może więc być wątpliwości.
      Czy w takiej interpretacji prezydent Nawrocki mógł złożyć przed notariuszem ślubowanie wobec Zgromadzenia Narodowego?
      "Prezydent obejmuje urząd po złożeniu przysięgi wobec Zgromadzenia Narodowego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka