Dodaj do ulubionych

Czystość - jak argumentować laikom?

28.11.04, 21:27
Jak wytłumaczyć niewierzącemu, że niekorzystanie z organów płciowych jest
mądre?
Obserwuj wątek
    • humbak Re: Czystość - jak argumentować laikom? 28.11.04, 22:01
      Problem w tym, że to nie do końca jest prawda. Z tego co wiem niekorzystanie przez długi czas może być szkodliwe. U kobiet może np. sprzyjać powstawaniu raka (opinia ginekologa). Tyle że wszystko z umiarem.
      • ratzinger Re: Czystość - jak argumentować laikom? 28.11.04, 22:48
        Bo taką miałem dyskusję ostatnio z kolegą. Ja twierdziłem, że czystosć prowadzi
        do jasności umysłu, zbliża do Boga, ukierunkowuje na bliźniego. Starliśmy się w
        kńcu w kwestii celibatu, ja mówiłem, że ci księża, którzy go łamią minęli sie z
        powołaniem, zresztą nawet będąc świeckim należy zachować czystość do ślubu. On
        mi wyjechał z Orygenesem i skopcami. O Orygenesie eiedziałem, że był wielkim
        teologiem ale że się wykastrował nie wiedzaiłem. Że skopcy ucinali sobie jajka
        to wiedziałem, ale to dla mnie ruska sekta dziwaków nimi się nie przejmuję.
        Orygenes za to jest ważny. Wiec powiedziałem, że jeżeli Orygenes miał problemy
        z czystością, to złe życie musiał prowadzić, moze go szatan specjalnie zwodził.
        To już dobrze, że się tak pozbawił pokus, to mógł pracować dla chwały Pana.
        Kolega powiedział, że jestem oszołomem. A ja wiem, że tu trzeba doświadzcenia,
        przeżycia, trudno przekazać słowami wagę czystości.
        • humbak Re: Czystość - jak argumentować laikom? 28.11.04, 23:00
          Wiesz, ja myślę że to nie jest proste. Człowiek jest stworzony do prokreacji. Czuje żądze. Nie wiem, czy walka z nimi jest taka do końca właściwa. Miłość to część człowieczeństwa. Rezygnacja z niej to rezygnacja z części samego siebie. Może (tak przypuszczam) fałszować osądy. Myślę, że to jest sprawa b. indywidualna. Niewykluczone, że w przypadku jednych ludzi seks, porządanie mogą być przeszkodą a u innych wręcz przeciwnie. Musze to jeszcze przemyśleć. Poszukaj może opinii bardziej kompetentych ludzi na chociażby www.mateusz.pl?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka