Dodaj do ulubionych

Z ogłoszenia parafialnego

• Gość: miś [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 09:17
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • albert.flasz Re: Czego śmieciu zabierasz głos! Jak nie masz o 12.01.05, 09:42
        Jasne, wydaje mi się jednak że jawność - to taki stan, w którym ujawnianie
        informacji nie jest czyjąś dobrą wolą tylko obowiązkiem oraz jest kontrolowane
        przez niezależne czynniki. A może by tak, wzorem cywilizowanych państw,
        przekazać wszystkie kościoły na utrzymanie państwu lub gminom, wprowadzając
        jednocześnie podatek kościelny, opodatkowując każdą działalność gospodarczą
        kościołów i organizacji wyznaniowych (ewentualnie z wyjątkiem działalności "non
        profit") - "marzenia ściętej głowy", nie? W końcu śluby, pogrzeby, komunie
        itd. - to nie towar, który sprzedaje się po cenach rynkowych lub w promocji,
        tylko powinność, wynikająca z powołania!
        • Gość: ABeCe racja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 09:57
          wprowadzic podatek koscielny, okaze sie wtedy, ze Polska nie jest wcale takim
          znowu krajem katolickim.

• Gość: miś Re: flasz to wszystko do dyskusji o czym piszesz a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 10:02
          Ten podatek byłby dobrym rozwiązaniem. Zauważ jedną ważna rzecz o której tutaj
          nikt nie wspomina sącząc różne jady i głupoty. Kościół, ten nawet konkretny
          ksiadz na prafii, musi się z czegoś utrzymać!! Tego nikt nie chce zauważyć a to
          z prostego powodu: nie chodza do kościoła!!!! W Legnicy chodzi średnio 20-25
          %!!! To znaczy że 80-75%, która korzysta ze wszystkich posług(chrzty, komunie,
          pogrzeby itd) zyją jak pasożyty, żerujacy na tej garstce często emerytów i
          rencistów! o tym nikt nie pisze. To te 25% utzymuje ten kościół i tego księdza!
          Dlatego sprawowanie sakramentów z powołania nie wyklucza jednak brutalnej
          prawdy o tym że tą parafie trzeba utzymać. Ludzie powinni być konsekwentni, nie
          podoba sie nie chodza, niech nie korzystają! ale do końca!! A tak na koniec to
          nie podoba mi sie to co zrobił ten ksiadz na wsi! Jest zapewne stary i
          nierozstropny, mógł podać tylko ogólną sume. A tak do końca to nikt nie wie jak
          było naprawde bo wybiórczej to ja nie wierze
          • Gość: Zenon Re: flasz to wszystko do dyskusji o czym piszesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 10:30
            A za chrzty, sluby,komunie,pogrzeby, miejsce pochowku, wystawienie pomnika i
            jego zmiany ksiadz proboszcz nie bierze oczywiscie ani zlotowki! Slowem: duby
            smalone pleciesz.
            • Gość: miś Re: Zenon ziemia Cię wzywa kolego!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 11:46
              Bierze masz racje, w Legnicy w mojej parafii za pogrzeb co łaska,ludzie dają
              100-200 zł! i uważasz że jest tak astronomiczna suma??? Pomijam ile ZUS
              przewiduje na pochówek dla księdza! Człowieku nawet jak dałby 500 to i tak w
              perspektywie iluś tam lat to marna suma. Gdyby tylko z tego ks. miał żyć, nie
              miałby gdzie iść z tym pogrzebem bo tego ksiedza już dawno by tam nie było.
              Daltego ta grupa ludzi któa co niedzile rzuca na tace sama powinna się domagac
              sprawiedliwosci! Co do cmentarzy to tylko na parafialnych sa pobierane oplaty,
              ile ich jest? w miastach prawie ich nie ma!!! Zobacz ile trzeba płacic na
              komunalnych, dlaczego nikt nie protestuje?
              • Gość: wesołek Re: Zenon ziemia Cię wzywa kolego!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.05, 12:11
                I ty myślisz że ktoś w te twoje bzdury uwierzy???? Pogrzeb 200? chyba kota.
                • Gość: miś Re: wesołku zacznij chodzic do kościoła jak chcesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 12:56
                  dyskutowacI to jest własnie niuku twój problem że ty nie chodzisz do koscioła
                  i nie masz pojęcia o jego realich. A powiem ci jeszcze wesołku, że bardzo
                  często zdarzają sie za 50 zł albo wogóle za darmo! 200 zł to normalna stawka i
                  bardzo rzadko ktoś daje wiecej
                • Gość: Aga Re: Zenon ziemia Cię wzywa kolego!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 13:27
                  Uwierzy. Księża też ludzie i nie raz, nie dwa za darmo pochowają. Wbrew
                  powszechnej opiniii, istnieją jeszcze księża z powołania.
                • Gość: Aleksander Re: Zenon ziemia Cię wzywa kolego!!! IP: 83.168.65.* 12.01.05, 15:57
                  Chyba wierzącego - bo niedowiarka nie pochowa, choć na mszę /specjalna w intencji zwierząt/ każe przyprowadzić /przynieść/ wszystko, co się rusza.Oto cała obłuda KK. Wszystko jest stworzone przez Boga, ale na cmentarzu pochować można tylko mocno wierzących i dobrze płacących.
              • Gość: puchacz Re: IP: 138.227.189.* 12.01.05, 12:25
                Zakladajac nawet, ze bierze 100 za pogrzeb ( haha, to brzmi calkiem
                niewiarygodnie) to przy powiedzmy trzech pochowkach/ dziennie ma 300 stowy.
                Zalozmy, ze pogrzeby sa trzy razy w tygodniu. Daje to 900 zl tygodniowo, 3600
                miesiecznie. Nie jest to zla sumka .
                Misiu, jesli chcesz brac udzial w jakiejkolwiek dyskusji oszczedz nam swoich
                chamskich epitetow ( typu smieciu!) .
                • Gość: Bartek nie ma co sie tak nadymac IP: 195.190.143.* 12.01.05, 12:52
                  wesolek kazal sie misiowi odlac,
                  mis nazwal go smieciem,
                  mysle ze poziom dyskusji zostal zachowany
                  • Gość: miś Re: dzięki Bartek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 12:57
                  • Gość: puchacz Re: nie ma co sie tak nadymac IP: 138.227.189.* 12.01.05, 14:47
                    Odlewanie sie jest moze i nieeleganckie , ale nieuniknione, wiec stopniujac
                    poziom omawianego dialogu rzec by mozna, iz wesolek posluzyl sie prostacka
                    forma czasownika oddawac ( mocz), natomiast mis uzyl formy chamskiej nazywajac
                    adwersarza smieciem , ktorym jako czlowiek de facto byc nie moze.
                • Gość: miś Re: panie puchacz ale mnie pan rozśmieszył!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 13:02
                  człowieku trzy pogrzeby dziennie?? czyś ty oszalał! na tzw. młodych parafiach
                  liczących ok 20 tyś ludzi( takich jest bardzo mało)jest mak 100 rocznie!!! na
                  wioskach do 10 rocznie! a tak dla informacji to w Legnicy facet który gra 3min
                  na trąbce bierze 150 zł!!! Nie ponosi żadnych kosztów bo to na czarno. 200 zł
                  za pogrzeb to zaledwie pokrycie kosztów w Kościele a gdzie zycie tego księdza?
                  takie są realia
                  • Gość: puchacz Re: i vice versa IP: 138.227.189.* 12.01.05, 14:37
                    100 zl. za pogrzeb? Legnica nie jest malutka dziura wiec podejzewam , ze nawet
                    w malej parafii przynajmniej jedna duszyczka dziennie zegna ten swiat. Nie ma
                    sie co oszukiwac. Bywaja parafie nastawione na szeroko pojeta " komercje" .
                    Swego czasu swiadczylem uslugi rzemieslnicze parafiom i kosciolom, co wiazala
                    sie czesto z mieszkaniem na plebaniach itd... Troszke wiem na ten temat. Wiem,
                    ze sa ksieza bez skrupulow wyamagajcy od parafian okreslonych sum pieniedzy, a
                    sa to najczesciej zadania nie ograniczone w czasie. Jak nie na remont to na
                    pielgrzymke, jak nie na instrument to na lawki , i tak bez konca. Znam rowniez
                    przypadek gdzie proboszcz wybieral sie na urlop i bez ogrodek poinformowal
                    rodzicow idacych do komunii dzieci, ze potrzebuje pieniedzy na urlop i datki
                    maja byc jak najwieksze....
                    Ale nalezy rowniez pamietac, iz sa rowniez wspaniali ksieza, ludzie o szczerych
                    i otwartych sercach. Element wsrod kleru wyrzadza tym duchownym perfidna
                    krzywde. Problem polega tylko na tym, ze trudno ich rozroznic na pierwszy rzut
                    oka.
                    • Gość: miś Re: Oszukujesz sie i to bardzo panie puchacz i idz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 22:11
                      do swojej parafii a zobaczysz ile tych pogrzebów jest. W mojej jest ok 100 i to
                      Legnicy jest bardzo duzo. Zapomnij o 1 pogrzebie dziennie!!! Co do reszty to
                      Twoje odczucia
          • Gość: JPIII Re: flasz to wszystko do dyskusji o czym piszesz IP: *.aster.pl 12.01.05, 12:33
            Drogi Misiu, za darmo to ja mogę cię złożyć do grobu, pierwej nawet ochrzcić,
            ale jeszcze nie słyszałem aby ktoś został czrześcijaninem za friko, lub za
            podobną "kwotę" spadła na jego grób (katolika w Polsce) kropla święconej wody.
            Bez pieniędzy na pewno zostałbyś również dożywotnim starym kawalerem.
          • Gość: Aga Re: flasz to wszystko do dyskusji o czym piszesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 13:24
            No cóż jestem skłonna uwierzyć w ten artykuł. Księża na wsiach potrafią
            wymyślić wiele rzeczy. Osobiście słyszałam, jak ksiądz podczas ogłoszeń
            wyczytywał kto z parafian w tym tygodniu przyjdzie sprzątać kościół. Dla mnie
            było to dość żenujące doświadczenie. Ksiądz z mojej parafii (małe miasto) jest
            akurat bardzo w porządku. Czyta owszem, ale ogólną sumę i mówi ile na co
            przeznaczył. To jest ok, bo parafianie wiedzą (i widzą) na co idą ich
            pieniądze. Poza tym, jeśli ksiądz widzi, że komuś się nie przelewa, to namawia,
            żeby nie dawać pieniędzy na kolędę. Ponadto nie stara się wymuszać dodatkowych
            kwot jęczeniem ani wywoływaniem współzawodnictwa. I może właśnie dlatego, taca
            niegdy nie jest pusta. Generalnie jest ok. Wolę nawet nie myśleć, coby było
            gdybym miała takiego księdza, jak w tym artykule. Prawdopodobnie zmieniłabym
            parafię.
          • Gość: werka Re: flasz to wszystko do dyskusji o czym piszesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 15:23
            OOOOOO!!!! Nie miałam pojęcia, że poslcy renciści i emeryci tak świetnie
            prosperują. No jeżeli z ich datków powstają te nowe bunkry-kościoły, te potężne
            plebanie i zakupywane są te świetne księżowskie auta to ja już chcę być
            emerytką. No kto by przypuszczał, że ten kraj jest miodem i mlekiem płynącym
            dla emerytów i rencistów.
        • Gość: max Finansame Kościoła powinna prowadzić f-ma Agorex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 10:33
          Najlepiej by było, aby wprowadzić podatek kościelny. A zbieraniem i ROZDZIAŁEM tych finansów zajęła by sie np. "NIEZALEŻNA" firma, np. Agorex, na czele z prezezem Rappaportem
        • Gość: Wizard Świete słowa IP: *.rybnet.pl 12.01.05, 12:31
          Kler to taka sama kasta jak prawnicy i lekarze w tym kraju. Biedacy tak
          niewiele zarabiaja, ale jak brać do kieszeni oooo, to kieszeń do samej ziemi i
          jeszcze z dziurą.
          Zamiast powołania, czysty biznes. Pobudowac domy parafialne za parafialne
          pieniądze z garażami na samochody, ale siostry zakonne obsługujące kościół,
          wy...dolić do sasiedniej miejscowości i jeszcze ma czelnosc taki Klecha
          twierdzić:, że "one są do tego przyzwyczajone".
          To nic, urodzone 7-io miesięczne wcześniaki które zmarły nie chciał
          Ksiadz "odprowadzić" na cmentarz. Przychodzi na Kolendę i nawet nie zapyta o
          zdrowie, czy domownicy pracują, jak sobie radza, tylko czy mają jakieś sprawy
          parafialne do załatwienia i kątem oka obcina na kopertę, po czym zaraz wychodzi
          bo jeszcze duzo ma mieszkań do odwiedzenia.
          To jest Ksiądż ????
          Gdzie tak jest?? W pewnej ponad 1000 tys miejscowości na Śląsku i pewnie nie
          tylko w niej, ale nie podam w jakiej bo jeszcze mi rozgrzeszenia nie da, albo
          nie zgodzi sie na pochówek.
          Zabrać posiadłości koscielne, całe te ich kolosalne majątki, wprowadzić podatek
          katastralny, opodatkować i niech żyją jak Szymon słupnik. Kto to widział, zeby
          zakonnicy mieli najnowocześniejsze mleczarnie, browary itp.
          Jak chciał być Ksiadzem to niech nim jest, a jak chce robić biznes to niech nie
          składa slubów tylko wexmie łopate i coś zrobi, a nie piepszy z ambony o tym ze
          ludzie nie chcą miec więcej dzieci. Nie dosć, że bezrobotnej matce z dwójką
          dzieci w NICZYM nie pomoze, na Kolendzie jeszcze bedzie grymasił, ze nie ma mu
          z czego dać, to jeszcze moze z ambony potępi ze mu nic nie dała ??????
          Musi na wizyty u chorych jeździć najnowsza Almerą ????? A może by tak rower i
          przejechać sie te 10 km, zeby basior zrzucić, albo piechotka dla zdrowia???

Oj q...wa, dobrałbym się im do dupy i to solidnie
      • Gość: Silent Bob Re: Czego śmieciu zabierasz głos! Jak nie masz o IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 12.01.05, 13:43
        Taak...Wspólnota słowem silna...Dasz stówkę na kolędzie i będzie ci
        odpuszczone...
    • Gość: to mafia to mafia ten kosciol IP: *.houston.rr.com 12.01.05, 09:21
      to mafia ten kosciol polski!
      "Ustawa o ochronie danych osobowych nie dotyczy zbieranych przez niego
      informacji." tylko w polsce i nigdzie indziej na swieciw ten kosciol sie moze
      za takimi prawami chowac!!! LUDZIE NIE DAWAJCIE IM NIC, to zebracy i
      zlodzieje, ....ich delikatne raczki do lopaty zagonic niech sami sobie potem
      zarobia pieniazki!
      • Gość: miś Re: przecież ty nigdy nic nie dałeś to po co te ne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 09:24
        nerwy? tylko pamiętaj abyś nie chrzcił swoich dzieci i nie domagaja się slubu
        pogrzebu i innych posług sakramentalnych.
        • Gość: wesołek Ignorancja twoja przerasta nawet oszołoma rm IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.05, 10:29
          podobno Chrystus po to pozostawił kapłanów - apostołów żeby między innymi
          udzielali sakramentów czyli slubu i chrztu. I nigdy nie powiedzial ze za kasę.
          Czy Chrystus jak uzdrowił Łazarza powiedział: co łaska, należy się "pińcet"?
          • Gość: znudzony jest tez w ewangelii fragment IP: 195.190.143.* 12.01.05, 13:08
            o tym jak apostolow nie przyjeto w pewnym miescie i wychodzac strzepneli ze
            swoich szat kurz z miasta - zeby na nich nie zostal (z dokladnoscia do sensu)

- prawda jest taka - poslugi ksiezy sa nie dla wszystkich ale dla wiernych,
            - jezeli ktos nie jest wiernym a krytykuje, powinien sie zastanowic czy nie
            jest tylko malym podsyfiaczem,
            - jezeli ktos jest - to moze niech pogada z ksiedzem, ostatecznie tylko w taki
            sposob mozna rozwiazac problem - moze tez wtedy podjac dyskusje o sposobach
            finansowania kosciola?

a wlasnie:
            1.jestes wiernym czy nie jestes ?
            2.jezeli nie - jaki jest powod twoich wypowiedzi?

• kozaczek3 Nie chcę na moim pogrzebie czarnego hipokryty!!!!! 13.01.05, 03:02
          Nie życzę sobie żadnego czary mary co się zowie sakramentem.
          Chcę odejść godnie.
          Amen.
    • Gość: Ter Re: Z ogłoszenia parafialnego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.01.05, 09:28
      Co za chamstwo.Kosciol powinien dbac o dusze wiernego a nie wymuszac
      datki.Najlepiej nic nie dac,niech sie wezma za robote.Brakuje mu do samochodu
      albo na dom.Dziwne ,ze ten wyzej nic nie podjal w tej sprawie.Wykopac takiego
      ksidza.
    • Gość: waldii Re: Z ogłoszenia parafialnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 09:44
      najlepiej robi sie interes na tle Boga !! wstyd prosze ksiedza !!!!!!!
    • Gość: oky Re: Ależ ty bredzisz misiu.Idź sie odlej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 09:51
      ja co miesią daje dziesięć procent mojego zarobku na KOściół i nie krzywdze
      sobie
      a ty WESOŁEKU NIE SMUC się z tego powodu że ja jestem taki chojny bo to moja
      kieszeń a nie twoja
      • Gość: Marek z Etobicoke Re: Ależ ty bredzisz misiu.Idź sie odlej. IP: *.dzielna.waw.pl / 80.50.35.* 12.01.05, 10:20
        Tylko niech ksiądz zapłaci od tych pieniędzy podatek - tak jak my wszyscy od
        naszych dochodów. Tylko ku.. i księża nie rozliczją się przed US.
        • magdusia8 Kościół jest opodatkowany na zasadach ogólnych. 12.01.05, 11:14
          Księża płacą podatek ryczałtowy. Podatek ten jest uchwalony przez Parlament
          (Sejm i Senat), i kościół (zarówno katolicki, jak i inne) ma obowiązek płacić
          go w określonej wysokości. Od kontrolowania, czy tego przestrzega, jest inna
          instytucja finansowana z naszych podatków, czyli urząd skarbowy. Jeśli te
          zasady ci się nie podobają, to PO PROSTU NIE GŁOSUJ NA SLD, bo to oni od 3,5
          roku stanowią w Polsce prawo. Prawda, jakie to proste?
      • Gość: łoś Re: Ależ ty bredzisz misiu.Idź sie odlej. IP: *.devs.futuro.pl 12.01.05, 10:57
        Nie widziałem żeby kosciół wystawiał pity za organistę ogrodnika pomoc na
        plebani to wszystko to szara strefa. jak to ma się do jawności dochodów czy nie
        płacenie podatków jest grzechem ?
        • magdusia8 Jeśli nie płaci, to znaczy, że łamie prawo. Donieś 12.01.05, 11:15
          do prokuratury na miejscowy urząd skarbowy, który dopuszcza do takiej sytuacji,
          i nie głosuj więcej na SLD i SdPl, skoro nie potrafią dopilnować tak prostej
          rzeczy.
    • Gość: Marian Re: Z ogłoszenia parafialnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 09:53
      Ja nie finansuje organizacji przestępczych i wogóle ich do domu nie wpuszczam.
      Niech szukają jeleni gdzie indziej.
    • Gość: agata Re: Z ogłoszenia parafialnego IP: 5.5.* / 80.58.3.* 12.01.05, 09:57
      JA BYM ANI GROSZA NE DALA. I NIECH TO WYCZYTA CYMBALEK!
    • Gość: tata Re: Z ogłoszenia parafialnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 09:59
      a kto może przyjmować skargi na działalność księży czy to jest następna mafia w
      Polsce może w końcu ktoś się zajmie ich finansami, czy są nitykalni
    • Gość: hipo Re: Z ogłoszenia parafialnego IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.05, 10:01
      W mojej wiosce w świętokrzyskiem księża robią to od lat.I nikogo to nie dziwi
      ale bardzo dobrze,że Wyborcza zajęła się tym problemem.Dzisiaj jest inny czas i
      warto by kościół zachował milczenie w tych drażliwych kwesiach.Jeśli chodzi o
      panią z biura ochrony danych osobowych i jest przykładem wielkiej,zbyt wielkiej
      autonomii koscioła w naszym kraju,który zdominował nasze życie pod każdym
      wzgledaem.A na wsi bez kościoła to nic się nie dzieje.Czy to dobrze?Wątpię.!!!
    • Gość: zuzka to jest terror i paranoja IP: 217.153.187.* 12.01.05, 10:01
      • Gość: miś Re: zuzka dlaczego chcesz potwierdzic że baby sto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 10:05
        stoja jednak na niższym szczeblu rozwoju?
        • Gość: marek Re: zuzka dlaczego chcesz potwierdzic że baby sto IP: *.chello.pl 12.01.05, 12:16
          oj miś...miś...miś...czytając Twoje listy i starając się zrozumiec Twój
          światopląd,jednak coraz bardziej utwierdzam sie w przekonaniu ,że dobrze
          uczyniłem przestając byc Twoim współwyznawcą i....katolikiem
          • Gość: miś twoja wiara musiała byc bardzo słaba, marku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 14:09
        • Gość: zuzka Re: zuzka dlaczego chcesz potwierdzic że baby sto IP: 217.153.187.* 12.01.05, 14:33
          mój drogi, właśnie udowodniłeś że to ty stoisz na niższym szczeblu rozwoju.
        • Gość: zuzka Re: zuzka dlaczego chcesz potwierdzic że baby sto IP: 217.153.187.* 12.01.05, 14:39
          i widzę że jako typowy katolik stosujesz się do zasad swojej wiary poniżając
          kobiety.

powiem ci tak: bujaj się kotku młotku.i jak chcesz to wpłacaj kaskę na nowy
          samochód pana proboszcza. ja wolę wspierać potrzebujących.
          -------------------------------------------------------------
          "córko musisz znosić z pokorą to że mąż cię bije...."
    • sir_fred Kto się zadaje z niewdzięcznym kapusiem 12.01.05, 10:04
      ten ma potem problemy. Sami dają mu żreć, to niech się potem wstydzą - może
      przejrzą na oczy.
    • Gość: prawnik A moze Rzecznik Praw Obywatelskich głos zabierze ? IP: *.chello.pl 12.01.05, 10:04
    • Gość: aga Re: Z ogłoszenia parafialnego IP: 213.76.145.* 12.01.05, 10:06
      No tak...księdzu nie dał bo pewnie kurtke dzieciakom na zime albo chleb dla
      kupił....to ci dopiero grzesznik!! Jak on śmiał!!!! Paranoja....No ale tak to
      jest jak sie da komuś większe prawa niż innym...A swoją drogą jakim
      prawem "kościół" nie obowiązują przepisy o ochronie danych osobowych??????
      Podobno wszyscy są równi wobec prawa..podobno ;(((
      • Gość: zbycho [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 10:15
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Obywatel Kasę z budżetów biorą,a są poza jurysdykcją? Co to IP: *.pl / *.pl 12.01.05, 10:07
      za kraj? Tu rządzi lewica? SLD zdradziło ideały demokracji.
    • Gość: wierzący Re: Z ogłoszenia parafialnego IP: 212.160.172.* 12.01.05, 10:08
      tak własnie jest prosze państwa, czarna mafia rośnie w siłe, coraz bardziej sie
      panoszy, wykorzystuje wszystkie dostepne środki aby nas wyssać za kasy, bo
      przeciez tzw. kościół (to pojęcie juz dawno sie zdeprecjonowało)jest, po to aby
      mieć radia, fundacje, bursztynowe ołtarze, gmachy zwane "świątyniami" do nieba
      za grube miliony, a ty głupi człowieku płać, bo jak nie to twoje nazwisko
      znajdzie sie na czarnej liście. Taki jest obraz tzw. kościoła w Polsce.
      Gratuluje. Na szczęście ja wierze w Boga, Stwórce, a nie w jego tzw
      przedstawicieli.
    • Gość: t.lipski Re: Z ogłoszenia parafialnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 10:09
      Bezczelność tego księdza nie jest wyjątkiem. W małych, ale bogatych
      podwrocławskich Żernikach proboszcz sprawdzał koperty na miejscu u gospodarza i
      komentował, że dostał za mało. W czasie mszy też. Niestety, taki jest standard
      niektórych sług Kościoła, czy raczej sług Mamony.
    • Gość: Maks Re: Z ogłoszenia parafialnego IP: *.ramb.pl 12.01.05, 10:11
      Już dawno powinni go wyrzucić z parafii już dawniej było o nim głośno
      (nagabywał facetów - nie powstrzymywał swych gejowskich żądzy)
      Ale oczywiście kuria nie komentuje bo dobrze zbiera datki!!!!!!!!!!!111
    • Gość: journal_abuse Kolenda = Spis Powszechny IP: *.gdynia.mm.pl 12.01.05, 10:13
      W końcu trzeba sprawdzić dane faktyczne z papierami na parafii ile tak naprawdę
      jest katolików , kto wyjechał, kto doszedł gdzie pracujecie co robicie ?
      Wreszcie jaka była taca i czy na półce w pokoju było kino domowe czy inne
      dobroci ...

takie oto dane ksiądz jeden z drugim notuje sobie w swoim notesiku jak
      Stanisław Anioł - gospodarz domu i nikt tak naprawdę nie wie co z nimi robi ??

Trzeba powiedzieć księdzu - w gości to my bedziemy chodzić !

• Gość: BRUMMMMMMMMMMMMMMM Re: Z ogłoszenia parafialnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 10:17
      chciałam dodać swoją opinie ale jak przeczytałam że to MOTŁOCH NAUCZYŁ SIE
      PISAĆ TO ANI MI SIE ŚNI Z MOTŁOCHEM DYSKUTOWAĆ PRZYDAŁABY ŚIĘĘĘĘĘĘĘE BECZKA
      GNOJOWICY NA NICH ALE PO CO SZKODA GNOJOWICY I TAK CUCHNĄ CHLEWEM
    • Gość: dor Re: Z ogłoszenia parafialnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 10:17
      Niech się parafianie umówią i wszyscy daja po 5 zł.
    • Gość: aR U nas tak jest od dawna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 10:18
      Połowa ogłoszen parafialnych (przez cały rok) to wyczytywanie nazwisk i kwot
      ofiarodawców.
    • Gość: Czyt Re: skąd wiecie, że chce podnieść datki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 10:18
      Może chodzi zwyczajnie o jawność? Ile pisaliście o potrzebie jawności!
      Teraz coś się zmieniło??? Powinniście chwalić takie "jawne "postepowaniw!
      • Gość: jakaka Re: skąd wiecie, że chce podnieść datki? IP: *.gdynia.mm.pl 12.01.05, 10:24
        ale po co komu jawność tacy ??

czy bedziesz dzięki temu wiedział ile ksiądz zarabia ?
    • Gość: MDz Re: Z ogłoszenia parafialnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 10:22
      Nie czuję się zaskoczony. A dlaczego?

Z identyczną sytuacją spotkałem się już w latach 90-91. Z racji aktywności
      turystycznej, regularnie odwiedzałem jedną z wsi w południowo-wschodniej
      Polsce. W ogłoszeniach duszpasterskich po mszy, ksiądz odczytywał imienną listę
      datków podając wpłacone kwoty.

Pikanterii dodaje fakt, że działo się to we " wsi M. w parafii T." dobrze
      znanej z nieodległych doniesień prasowych. Region ten jest do dzisiaj silnie
      podzielony etnicznie i wyznaniowo (grekokatolicy i rzymskokatolicy) a do tego
      na początku lat 90-tych poważnie zubożał na skutek upadku Igloopolu,
      stanowiącego wówczas zasadnicze źródło dochodów dla mieszkańców M.

Zadaję sobie pytanie: Czy tytułowe "ogłoszenia parafialne", zwłaszcza w tamtych
      realiach, były objawem bezdennej głupoty, czy raczej świadomym działaniem
      obliczonym na podsycanie istniejących konfliktów?

Nie wierzę, że urzędujący ksiądz, po wielu latach spędzonych w tej parafii nie
      był świadom w jak delikatnej materii się porusza. Na jego temat napisano jednak
      tyle artykułów, że powstrzymam się od własnego komentarza. Ale chciałbym
      wiedzieć gdzie byli i co robili jego zwierzchnicy? Też byli "nieświadomi"?

--
      MDz
    • Gość: Last Re: Z ogłoszenia parafialnego IP: *.mobile.net.pl 12.01.05, 10:27
      ..jak to Kościół jest poza jurysdykcją? Tzn...mogą zbierać nasze dane i w sumie
      bezkarnie przekazywac je dalej? To się niezły interes chyba rozkręci
      niedługo..."nie wyrażam zgody na przetwarzanie i przekazywaniue moich danych
      osobowych...itd itp....-nic się nie stało, dostaliśmy te dane z Kosioła.. :),
      jesteśmy ok wobec prawa..."
    • Gość: Tomek Jawnosc dochodow IP: *.52.78.83.cust.bluewin.ch 12.01.05, 10:27
      Jezeli mowa o jawnosci to ksiadz powinien powiedziec po koledzie ile dostal
      pieniedzy w sumie, a nie od kazdego parafianina, ile zarabia z odstepnego (przy
      niektorych parafiach budynki sa wieksze niz koscioly - a tam rozne biura i
      szkoly). Ile wydaje na pomaganie biednym, ide wydaje posilkow, ile kosztuje
      loteria ktora organizuje na pomoc dzeciom (ile na niej zebrali). Takich
      proboszczy znam moze 5 na setki w archidiecezji. Staraja sie o jawnosc i robia
      dobre rzeczy. Czasami wychodza lepiej czasami gorzej, ale parafianie czuja sie
      u siebie. A 90% ksiezy zbiera pieniadze dla siebie i rodziny, budowanie willi ,
      bo pojdzie tam na starosc, albo konsumpcja -nowe samochody czy sprzet
      komputerowo - hifi. A takim bedzie trudno przejsc przez ucho igielne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka