pan.nikt 17.01.05, 23:17 Włąsnie słucham RM i jakaś "mądra" Pani Doktor zachęca do wielu, wielu. 10, 11. I co wy na to?? Zresztą w ogóle głosi teorie, które do mnie starego i doświadczonego kompletnie nie przemawiają. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pan.nikt Re: Ile dzieci??? 17.01.05, 23:18 Słucham dalej, kilka mądrych spraw powiedziała, ale w morzu bajek. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Ile dzieci??? 18.01.05, 00:53 To zależy od człowieka. Od zdolności finansowych i wychowawczych. Znajoma matematyczka podbno (inf. od mojej mamy:)) ósemkę wyprowadziła na ludzi. Generalnie myślę, że trzeba patrzeć na własne możliwości. Niektórym to i jedno za dużo:( Odpowiedz Link Zgłoś
nejmlez Re: Ile dzieci??? 20.01.05, 15:10 jak kogos stac i chce, to czemu nie? ale niewiele jest takich ludzi. lepiej zapewnic godziwe zycie 1 czy 2 dzieciom niz 10 wychowac na zebrakow... moglbys jeszcze napisac co wg pani doktor przemawia za posiadaniem tak licznego potomstwa? przeciez wiadomo ze majac tyle dzieci nie mozna sie zajac odpowiednio ich wychowaniem, chyba ze oboje rodzice nie pracuja i poswiecaja czas dzieciom - tylko ze teraz znow wracamy do kwestii finansowej - kto wtedy kupilby podreczniki, ubrania, zabawki, nie mowiac juz o jedeniu lepszym niz chleb z margaryna? utopie sa dobre tylko w teorii pozatem jako kobiete przeraza mnie wizja 11 porodow - no chyba ze 2 razy piecioraczki - wtedy daloby rade ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maaax Re: Ile dzieci??? 20.01.05, 17:43 "Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył: stworzył mężczyznę i niewiastę. (28) Po czym Bóg im błogosławił, mówiąc do nich: Bądźcie płodni i rozmnażajcie się, abyście zaludnili ziemię i uczynili ją sobie poddaną; (Ks.Rodzaju 27,28) POLITYKA IDEOLOGIA HISTORIA FORUM KONSERWATYWNE forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24536 Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Ile dzieci??? 20.01.05, 18:13 Po czym Bóg im błogosławił, mówiąc do nich: Bądźcie > > płodni i rozmnażajcie się TEGO NIKT MADRY NIE NEGUJE. Pozostaje pytanie, jak licznie mamy się rozmanżać?? Czy dwójka, trójka dzieci jak chce dziś większość, czy 10, 12, jak chciłą Pani Doktor. Kto ma te dzieci utrzymać, kto wychowac i wykształcić?? I niemów, że kiedys tyle mieli, bo -nie wszyscy tyle mieli, -były inne warunki, życia, -wiele z tych dzieci gineło i umierało młodo (wojny, rozwój medycyny). I zwróć też uwagę na drugie zdanie: abyście zaludnili ziemię i uczynili ją sobie > poddaną; (Ks.Rodzaju 27,28) Czynic sobie ziemie poddana, czyli rozwijac również technikę (ale to tak przy okazji) Odpowiedz Link Zgłoś