Dodaj do ulubionych

Dołożyli do Karbony bo był tam Pawlak

IP: *.ny325.east.verizon.net 24.01.05, 23:12
A Waldek szykuje sie na prezydenta.
Obserwuj wątek
    • Gość: la55 Re: Dołożyli do Karbony bo był tam Pawlak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 23:34
      biedni zdesperowani ludzie uwierzyli takiemu Pawlakowi - fakt -
      ma "inteligentny" wyraz twarzy
      • Gość: Leos PREMIERZYNA KRETACZYNA IP: *.cvx.algx.net 25.01.05, 08:16
        PSL dla kasy wszystko zrobi: wejdzie w sojusz z SLD, z Samoobrona, a nawet
        przekreci biednych ludzi. Ten z nadania Bolka Premierzyna kreci jak reszta tego
        towarzystwa. Zwyczajna wiejska kunda.
        • Gość: zibi A ostatnio weszło w sojusz z Narodowcami (ZChN) IP: 82.177.71.* 25.01.05, 09:07
          Dla mnie PSL to polityczne dziw.i, dadza kazdemu co im cos obieca, zresztą nie
          oni jedni na tej naszej scenie politycznej - wystarczy popatrzeć jak niektórzy
          politycy łatwo zmieniają opcje (ostatnio dwóch palantów z SAMOOBRONY zapisało
          się do PISu, a Kaczki nawet się nie zająknęły na ten temat)
          • Gość: lenno A działalność z Podkańskim, Buchaczem-handel zboże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 09:19
            I wyprowadzenie pieniędzy z BGŻ i fizyczna eliminacja konkurencji.
            • Gość: zaraz, zaraz Re: A działalność z Podkańskim, Buchaczem-handel IP: *.dip.t-dialin.net 25.01.05, 10:02
              no ale jak ktos jest chlop to czym ma handlowac?? kokaina?, materilami rozszczepialnymi?? ;-)))
              • Gość: miop Re:walesa obiecal 100milionow balcerowicz raj IP: *.broker.com.pl 25.01.05, 16:05
                balcerowicz raj lyberalny dla kowalskiego
                a wyszlo jak zawsze
                raj dla kulczyka i balcerowicza
                dla reszty po smierci obiecuje zycinski
              • Gość: UTŁUC A TO CWANIACZKI W BIAŁYCH KOŁNIERZYKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 18:03
                WYĆ SIĘ CHCE GDY WIDZĘ CORAZ WIĘKSZĄ RZESZĘ TAKICH CWANIACZKÓW Z NAJWYŻSZEJ PÓŁKI. CIEKAWE ŻE CZŁOWIEKA SKASUJĄ ZA BRAK BILETU GŁUPI BILET ZA KRATKI A TACY MÓWIĄ "NIEPOROZUMIENIE" I ŚMIEJĄ SIĘ OSZUKANYM LUDZIOM W TWARZ!!!
          • Gość: Jazz Re: A ostatnio weszło w sojusz z Narodowcami (ZCh IP: 156.17.253.* 25.01.05, 09:51
            Może LPR ich nie chciało ?
          • Gość: arek Re: A ostatnio weszło w sojusz z Narodowcami (ZCh IP: *.bielsko.msk.pl 25.01.05, 14:32
            Zchn? jak oni sa narodowcami to pawlak jest kobieta hahahhaa
        • Gość: fagot Re: PREMIERZYNA KRETACZYNA IP: *.acn.waw.pl 25.01.05, 09:23
          a którzy z naszych wybrańców są lepsi, na Wiejskiej złodziej na złodzieju
        • Gość: knipser Re: PREMIERZYNA KRETACZYNA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 16:29
          Jak można było zaufać inż. pawlakowi, skoro on tak niewyrażnie mówi i zawsze
          szeptem.
          Jako komendant dał rozkaz baczność a wymówił to tak cicho, że tylko sam stanął
          na baczność i tak stoi.
          -wałesa dla mnie to było to, co potrafiło wywindować takich pawlaków,
          kaczyńskich, ojeju
      • Gość: M Re: Dołożyli do Karbony bo był tam Pawlak IP: 213.77.7.* 25.01.05, 11:02
        nie powiedziałabym, Pawlak to chłopek oderwany od pługa do Straży Pożarnej go
        dać a nie na prezydenta!!!!!!!!!!!!11
        • Gość: pamin do M Proponuje zeby on w tej strazy za sikawke robil. IP: *.observer.de / *.observer.de 25.01.05, 11:12
          .
    • Gość: J.G. Pawlak prezesował za darmo? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 25.01.05, 05:36
      "Waldemar Pawlak z kolei teraz odcina się od Karbony. - Od ponad pół roku nie
      mam nic wspólnego z tą sprawą. Nie mogłem dogadać się z innymi założycielami,
      przede wszystkim z panem Bartnikiem, co do koncepcji tych funduszy. Trochę o
      czym innym była mowa na początku, a inaczej to się rozwijało - wyjaśnia."

A jaka była pensja prezesa?O trochę wyższej była mowa na początku,a póżniej się
      okazało,że jest trochę niższa?A może to w ramach wolontariatu?
      • Gość: Kanciarz Od biedaków wzieli kasę i zwineli interes ! IP: *.cvx.algx.net 25.01.05, 08:24
        Schemat prosty dla typowych „rekinów” finansjery, żerujących na biedzie ludzi.
        Niech Drugi Grobelny, czyli Pawlak powie ile wziął za swoje prezesowanie !
    • Gość: MIETEK Re: Dołożyli do Karbony bo był tam Pawlak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 07:54
      Karbona to dziecko znanego poznańskiego "biznesmena" Piotra B., - dokładnie
      tego samego od Banku Staropolskiego.
      • Gość: nikalaj Panie Waldku Pan się nie boi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 08:16
        ...cała wioska za Panem stoi.
      • Gość: jazz Re: Dołożyli do Karbony bo był tam Pawlak IP: 156.17.253.* 25.01.05, 09:53
        A Pawlak to synuś złodziejskiej mafii starych, zapyzialych komuchów.
        • Gość: pamin Re: Dołożyli do Karbony bo był tam Pawlak IP: *.observer.de / *.observer.de 25.01.05, 10:08
          Gość portalu: jazz napisał(a):

> A Pawlak to synuś złodziejskiej mafii starych, zapyzialych komuchów.

No to od kogo on mial sie uczciwosci uczyc????!!!!! A
          • Gość: Louisiana/USA Re: Do Pamina IP: *.proxy.aol.com 25.01.05, 12:39
            Hi Pamin, ciesze sie ze znowu Cie tu spotykam, choc przyznasz sam, ze
            okolicznosci coraz makabryczniejsze, nieprawdaz? Czy nie podtrzymujesz mojej
            opinii, ze Polska nierzadem stoi? Wczoraj Starachowice/Oleksy, a dzis taki
            pasztet...
            • Gość: pamin Re: Do Pamina IP: *.observer.de / *.observer.de 25.01.05, 12:48
              Czesc,
              Oczywiscie, ze podzielam Twoje zdanie, tylko nie robie tego tak drastycznie.
              Dziwie sie, ze ludzie maja tam tyle cierpliwosci i nie zastosuja wariantu
              rumunskiego. Pozdrawiam
              • Gość: Louisiana/USA Re: Do Pamina IP: *.proxy.aol.com 25.01.05, 13:22
                Czesc,
                A to dzieki wspanialej grubej kresce... 20 lat temu wyemigrowalem do USA,
                poczatkowo bylo nam z zona ciezko: musielismy powtorzyc/skonczyc studia
                medyczne. Kiedy zaczynalismy pracowac jako lekarze byl rok 1989. Nadzieje
                szybko jednak sie ulotnily, bo wiadomo bylo, ze komuchy nie beda do ruszenia.
                Postep polegal na hasle: Idzie nowe, stare jedzie... No wiec tu sie ostalismy,
                kolejno obrastajac w zbytki. I czy to Jaroszewicz, Miller, Kulczyk, Pawlak czy
                inne nasienie: nie ma miejsca na praworzadnosc. Szyderstwo z narodu, kraju,
                rzadu, marionetkowego ustroju. Ciesza sie Polacy, ze sa na mapie w Europie. No
                coz, Albania tez w Europie, a Cuba calkiem blisko USA. Trzeba sie bardzo
                starac, zeby od tego nie osiwiec. Zal mi tych biedakow, ktorych okradli Pawlaki
                i spolka. I to pewnie w swietle prawa: "niech mi pan znajdzie szkolenie za 300
                zł, które gwarantuje pracę - podkreśla i dodaje, że na żaden zwrot pieniędzy
                nie można liczyć..." Pozdrowienia
                • Gość: pamin Re: Do Louisiana/USA IP: *.observer.de / *.observer.de 25.01.05, 13:40
                  moj adres: arcor.de odezwij sie, pozdrawiam!
                  • Gość: Do Pamina Re: Louisiana/USA IP: *.proxy.aol.com 25.01.05, 14:13
                    Napisalem i wraca jako user unknown. Podaj adres, prosze. Moj e-mail:
                    mlyale@aol.com
    • Gość: stiven-łodzianin ludzie pamietajcie ,że gro to oszustów IP: *.toya.net.pl 25.01.05, 08:18
      i nie ważne czy to Pawlak, Kwaśniewski czy inna cholera-tam gdzie każą płacić
      pieniadze to OSZUŚCI-a Pawlaka pod sąd
    • Gość: pirex Re: Dołożyli do Karbony bo był tam Pawlak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 08:20
      Dzień w dzień sam sobie dokłada, wystarczy nie przeszkadzać.
    • Gość: ``doogie kim jest Anna Maria Pawlak... IP: 213.199.219.* 25.01.05, 08:31
      dyrektor biura zarządu karbony? moze to kolejny wątek, który warto byłoby sprawdzić!
      • Gość: Jazz Re: kim jest Anna Maria Pawlak... IP: 156.17.253.* 25.01.05, 09:57
        Latoś obrodziło w afery tak obficie, że zapewne niedługo zabraknie posłów do
        komisji śledczych.Chyba w końcu nawet Andrew L. zostanie przewodniczącym.
    • Gość: Waldek Polak to naiwniak albo glupi cwaniak IP: 213.88.140.* 25.01.05, 08:32
      Nienormalni ludzie za pare groszy praca na stale - tak tylko w kraju nad
      Wiselka mysla.
    • Gość: pamin A zdaje sie, ze ludowiec Pawlak mial przed paru IP: *.observer.de / *.observer.de 25.01.05, 08:39
      laty coz wspolnego za jakas afera komputerowa. Chyba sie nie male, choc
      szczegolow nie pamietam. Czy za tamta sprawe odpowiedzial. Czy "ludowiec"
      oznacze tego, kto okrada lud?
    • Gość: kupta ze strony Karbony: IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 08:39
      Fundacja Rozwoju Samorządowych Funduszy Pożyczkowych
      Fundatorzy - Waldemar Pawlak, Jerzy Bartnik, Kempa Group Sp. z o.o.

źródło:
      www.karbona.com.pl
    • Gość: agata Re: posłowi wolno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 08:54
      Dlaczego się dziwicie Pawlakowi. Przecież jest posłem. A im wszystko wolno.
      Przecież po to mają immunitety. Jak najszybciej sprawa powyższa powinna być
      wyjasniona przez prokuraturę. Jeżeli Pawlak w danym przypadku chce przekonać
      społeczeństwo / wyborców /o swojej niewinności powinień sam dążyć do
      wyjaśnienia powyższej sprawy.
    • Gość: tempus Przecież nie obiecywano im pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 08:54
      Przecież nie obiecywano im pracy.
      "...otrzymają certyfikat upoważniający do bezpłatnego uczestnictwa w
      organizowanych przez nas dalszych szkoleniach oraz do podpisania z nami umowy o
      wieloletniej współpracy". Gdzie tu jest napisane że podpiszą z każdym umowę o
      wspólpracy?
      • Gość: Jan 2 Re: Przecież nie obiecywano im pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 09:34
        Najłatwiej psioczyć, że Pan Pawlak to:....itd.Nie znam tekstu umowy, ale zanim
        zapłacisz cokolwiek i komukolwiek trzeba przeczytać wielokrotnie i ze
        zrozumieniem. Współczuję zdesperownym, sam niemal dałem dwa razy w b. podobny
        sposób. Czytajmy ze zrozumieniem .. bo oszustów wielu.
    • Gość: Kazik ;) Re: Dołożyli do Karbony bo był tam Pawlak IP: *.groni1.gr.home.nl 25.01.05, 08:56
      PAnie Waldku, pan sie nie boi, caly narod teraz za panem stoi... ;)
    • Gość: ksiądz Robak Re: Dołożyli do Karbony bo był tam Pawlak IP: 5.2.* / *.chello.pl 25.01.05, 08:57
      A ten Bykowski to dopiero NUMER 1, On był przed Grobelnym. Najpierw był
      Prezesem i założycielem DREWBUD-u w Poznaniu. Mam kasetę wideo jak losowano 10
      domów gratis. Dziewczyna wkładała rękę do bębna w to samo miejsce i ...- 7
      wylosowano dla Poznania /plotka niosła, że to pracownicy Drewbudu/. Cwaniak ten
      był nawet w grupie doradców Premiera. Ale pociesz się narodzie, najgorsze
      jeszcze nie nadeszło.
    • Gość: złodziej Re: Dołożyli do Karbony bo był tam Pawlak IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 25.01.05, 09:02
      W naszym pięknym kraju i tak rozejdzie się po kościach. fakt,że były premier
      jest pospolitym oszustem już nikogo nie dziwi.On sam w końcu zachował jakieś
      znajomosci z czasu premierowania.Głos mu z głowy nie spadnie. W tym kraju
      wszystko tak działa. Młodzi ludzie juz podczas przyjęć do gimnazjum czy liceum
      ocieają się o korupcję, nepotyzm it. Potem są studia dla dzieci przede
      wszystkim prominentów. Skąd ma się nagle pojawić elementarne poczucie
      sprawiedliwości i uczciwości? Politycy są tacy jak naród. W dużej mierze
      zacofany, przesiąkniety korupcją która bez problemu toleruje na każdym kroku.
      Pawlak to obraz społeczeństwa. Tępy tłuk przez przypadek wyniesiony na salony
      teraz pokazuje prawdziwe oblicze.
    • Gość: berbeć Następny idiota pawlak IP: 217.153.136.* 25.01.05, 09:14
      Teraz Pawlak z kolei rżnie głupa że niewie po co był w w firmie i organizował
      szkolenia firmująć to swym nazwiskiem,zgarnoł kasę i odrazu dostał pomroczności
      jasnej,by się z interesu wycofać,i teraz jest biedaczyna niewinny.a stryczek i
      do piachu z chamem.
    • Gość: ZIK Re: Dołożyli do Karbony bo był tam Pawlak IP: *.NAT.zsi.pl 25.01.05, 09:20
      Też brałem udział w tym szkoleniu, a potem w następnym w Łomiankach k.Warszawy.
      Cały czas mówiono o skali tego przedsięwzięcia, pomocy finansowej z Centrali
      dla powstających biur w Polsce. Mam arhiwum korespondencji z Karbony. Tam
      pracowali ludzie za pensyjki, a nam polecono szukać pieniędzy na włąsną rękę.
      Od pewnego czasu, gołym okiem było widać, że W.Pawlak i S-ka znalazły pieniądze
      na ten pomysł, ale te pieniądze były, niestety przeznaczone na apanaże osób tem
      zatrudnionych. A teraz, kiedy się skończyły, to OSOBISTOŚCI nie chcą mieć z tym
      nic wspólnego.
      Dla smaczku dodam, że na szkoleniach mówionoo, że Karbona to będzie SKOK dla
      małych firm.
      SKOKAMI już interesuje się policja i prokuratura, więc może jeszcze wszystko
      przed nami.
      Muszę uczciwie przyznać, że sama idea była niezłą. No ale gdyby tak nie było,
      to pewnie nie udało by się wyciągnąć dla SIEBIE forsy.
      Takich naciągniętych jak ja jest w całej Polsce wielu.
      • Gość: Jazz Re: Dołożyli do Karbony bo był tam Pawlak IP: 156.17.253.* 25.01.05, 10:22
        Ludki ! przecież to od początku musiało byc podejrzane. Takie szemrane
        towarzystwa, to SKOK, ale na Waszą kasę.
        • Gość: miop Re: jest was wielu wyszkolonych to dlaczego nie IP: *.broker.com.pl 25.01.05, 16:13
          stwarzycie firmy ? :-)

moze to tak jak z kupcami falszywych brylantow na dworcu koleji
          warszawsko-wiedenskiej po bolszewickiej rewolucji
    • Gość: eeeee PRoPOZYCJA SONDY IP: *.server.ntli.net 25.01.05, 09:43

ktory polski polityk nigdy nic nie ukradl? ktos wie?

---
      a w Nowej Hucie nadal bandytyzm
      • Gość: ja Re: PRoPOZYCJA SONDY IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.01.05, 10:19
        > ktory polski polityk nigdy nic nie ukradl? ktos wie?
        > a w Nowej Hucie nadal bandytyzm
        ---------
        A czy bandyci wybiorą uczciwych na swoich szefów, kiedy uczciwi siedzą w domu i
        w ogóle nie głosują?
        Przecież bandyci także chcą mieć immunitet.
    • Gość: m Re: Dołożyli do Karbony bo był tam Pawlak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 10:01
      Ostatecznie przekonało mnie to, że całość firmował swoim nazwiskiem poseł
      Waldemar Pawlak - dodaje.

Samiście se w takim razie winni.
    • Gość: koko Re: Dołożyli do Karbony bo był tam Pawlak IP: *.crowley.pl 25.01.05, 10:10
      Żona pogłaskała mnie po buzi rano
      Umyłem się pod kranem
      Pożegnałem uściskiem dziatki maleńkie
      Szofer wiezie mnie z wdziękiem

Czytałem będąc młodym chłopakiem
      "Jak Wojtek został strażakiem"
      Teraz jestem starszy i poważniejszy
      I lektury mam trochę mądrzejsze

Z kamienną twarzą siedzę przy stole
      Przy nim ludzie których mniej trochę wolę
      To stało się tak nagle jakby dziełem przypadku
      Kto z nas? Może Pan, Panie Waldku?

Tak panie Waldku, Pan się nie boi
      Dwie trzecie Sejmu za Panem stoi
      Panie Waldku, Pan się nie boi
      Cały naród murem za Panem stoi

Słońce pada oknem na nasze głowy
      W ten poranek piękny czerwcowy
      Za ścianą, słyszę, kłócą się frakcje
      W tym roku chyba nici z wakacji

Obserwuję paznokcie pod stołem
      Nie daję poznać, że trochę się boję
      Trzeba trzymać fason w każdej chwili
      Nawet wtedy, kiedy wszystko się wali

Tak, Panie Waldku, Pan się nie boi
      Pan prezydent także za Panem stoi

Trzeba szybko robić coś konkretnego
      Bo inaczej wywloką stąd każdego
      Już nie słucham co się dzieje obok na sali
      Właściwie to się zdecydowałem!

Tak, Panie Waldku, Pan się nie boi
      Cały naród murem za Panem stoi
    • Gość: sr Re: Dołożyli do Karbony bo był tam Pawlak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 10:11
      JEDEN WIELKI PRZEKRĘT. TEŻ NABRAŁEM SIĘ NA PAWLAKA, BARTNIKA I KEMPE. KILKA SET
      OSÓB JUŻ WCZEŚNIEJ NABRAŁO SIĘ. MAM NADZIEJĘ, ŻE PROKURATURA ZAJMIE SIĘ SZYBKO
      TĄ SPRAWĄ.
      sr
      • Gość: pytający Re: Dołożyli do Karbony bo był tam Pawlak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 14:45
        i co dalej?
      • Gość: s JEDEN WIELKI PRZEKRĘT. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 14:47
        JEDEN WIELKI PRZEKRĘT.
        s
    • Gość: dziadek Re: Dołożyli do Karbony bo był tam Pawlak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 10:16
      Kolejny przykład, że w polsce jest pełno naiwnych, pieprzniętych ludzi
    • Gość: Rogaty Re: Dołożyli do Karbony bo był tam Pawlak IP: *.kom / *.kom-net.pl 25.01.05, 10:29
      Wojciechowski obnosił się z twierdzeniem, że w PSL nie ma afer. No i co panie
      Wojciechowski afera jest i to jak podła, a PSL straciło cnotę.
    • Gość: ps Przekret na milion!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 10:31
      Sam bralem udzial w tym szkoleniu wraz z znajomymi. Do nikogo z nas sie nie
      odezwano wiecej. Rozmawialem nawet telefonicznie z przedstawicielem karbony na
      moj region - zapewnial mnie ze wszystko dobrze sie rozwija i niebawem
      rozpocznie sie dzialalnosc Karbony. Od tego czasu "ni widu ni slychu".
      Szkolenie ktore kosztowalo 380zł przeszlo okolo 3000 osob, ponieważ byly 4
      terminy po ok 700 osob. To daje niebagatelna kwote ponad 1 miliona zlotych.
      Ta Ta 1 Milion!!!!!!!!!
      • Gość: zbyd Re: Przekret na milion!!!! IP: 212.160.138.* 25.01.05, 10:47
        i kto ten miljon opieprzył-Pawlak czy jego żona?
      • Gość: Bacz Proszę złożyć zawiadomienie o przestępstwie IP: *.pl / 193.24.200.* 25.01.05, 13:57
        Istnieje uzasadnione podejrzenie, że kierownictwo
        Karbony od początku wiedziało że ten interes się
        nie rozwinie. Poza tym istnieje podejrzenie,
        że Karbona szkoliła z założenia o wiele więcej
        osób niż było potrzebne nawet w najbardziej
        pomyślnej sytuacji. Wiele wskazuje na to,
        że rzeczywistym celem Karbony było sprzedanie
        jak najwięcej ilości szkoleń, chociaż wiedzieli
        że te szkolenia ogromnej większości szkolonych
        do niczego się nie przydadzą.

Proszę złożyć zawiadomienie o przestępstwie
        w prokuraturze, a oprócz tego proszę skontaktować
        się z GW, a jeśli GW nie będzie dalej ciągnąć tej
        sprawy to proszę szukac poparcia w innych gazetach
        i mediach.
      • tempus Re: Przekret na milion!!!! 25.01.05, 15:21
        I obiecano, że Was zatrudnią??? :)
        • Gość: Ciekawa Zosia Re: Przekret na milion!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 15:25
          karbona.com.pl/index2.php?page=8
          na stronie są te wszystkie informacje.
          Jeżeli Pan Pawlak nie odczytuje tego wprost jako ofertę zatrudnienia, to mu się
          dziwię.
          I czemu nadal figuruje w spisie treści, jeśli już go tam nie ma?
          • Gość: miop Re:bacz powiedz ile masz lat :-))) IP: *.broker.com.pl 25.01.05, 16:17
      • Gość: kalafior Re: Przekret na milion!!!! IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 25.01.05, 17:46
        A do kogo mają się odzywać ?? Do takich jak Pan, którzy siedzą na tyłku i
        czekają, aż ktoś im pod nos pieniążki podsunie ?? Dlaczego w innych gminach
        przedstawiciele Karbony już działają np. www.zary.com.pl/index.html?
        operation=111&nv_alp=0&nv_art=0 &article_id=6570 ??
    • Gość: ciekawy Re: Dołożyli do Karbony bo był tam Pawlak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 10:33
      CZY PROKURATOR TYM SIĘ ZA?JMIE????????????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka