Dodaj do ulubionych

Sejmowe starcia: lista, IPN, lustracja

18.02.05, 14:10
od wszystkich napalencow opętanych jedną myślą, uchowaj nas.
Obserwuj wątek
    • posesor Sejmowe starcia: lista, IPN, lustracja 18.02.05, 14:15
      Bzdury tematy zastępcze. Mam inny problem - dlaczego ludzie w kościele
      siadają nie na środku tylko zawsze maksymalnie po bokach narażając się na
      deptanie nóg i przepychanki. Teza robocza - chcą szybko wyjść z kościoła/
      P.S.
      czy tak samo jest w synagogach (bo w meczetach chyba ławek nie ma prawda?)
      • antipatico Widac, ktore partie czerpaly korzysci z teczek. 18.02.05, 14:30
        • x3936012 Wildstein -tak! Maleszka -nie! Antysemityzm-stop! 18.02.05, 14:35

• m635 CIEŚLAK - błazen prowadzący samochód po pijanemu 18.02.05, 15:11
            I takie zero prezentuje stanowisko SLD w Sejmie?
            A zresztą czemu się dziwić...
          • elfhelm Wildstein NIE Maleszka NIE Miller NIE Giertych NIE 18.02.05, 22:25

• wilczysko1 Maciarewiczowi Sejm pomylił się z Knesetem 18.02.05, 20:59
          to Warszawa a nie Hebron Mr Lejzor
      • x3936012 Maleszka Times znowu ujada na Bronka. 18.02.05, 14:33
        Wildstein - tak!
        Maleszka - nie!
        Antysemityzm - stop!
        • lwprezio Re: Maleszka Times znowu ujada na Bronka. 19.02.05, 04:48
          a jebac nas wszystkich
      • indris Nie tylko w kościele... 18.02.05, 14:41
        ...ludzie siadają nie na środku tylko zawsze maksymalnie po bokach". Jest tak i
        w kawiarniach i innych pomieszczeniach. Kiedyś czytałem, że jest to atawizm:
        człowiek chce mieć "zabezpieczenie" i nie być narażony na atak z otwartej
        przestrzeni. Oczywiście jest to odruch nieświadomy.
      • fuckitall [...] 18.02.05, 15:14
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • jobar Re: Sejmowe starcia: lista, IPN, lustracja 18.02.05, 14:23
      I jeszcze jedno.Wiecej wywiadow z Wildsteinem,wiecej jego wypowiedzi w prasie i
      za kazdym razem znajdziecie nowy powod,dla ktorego liste IPN-u skradl.Gomulki
      szkola!Najpierw czyn,potem ideologia!
      • rrwawa Re: Sejmowe starcia: lista, IPN, lustracja 18.02.05, 20:17
        I pewnie o to chodzi.Ma Bronek W.Niewyzyty swoje piec minut w historii IIIRP,
        ktorych nijak dostac nie mogl przez ostatnie 20 lat...Biedny paranoik.Szkoda
        tylko, ze przy okazji wywolal histerie w narodzie, dzieki ktorej nasz
        rok "wyborczy" bedzie upaprany w szambie od stycznia do grudnia.
    • as31 Kaczor:"rewolucja moralna"! Ile różnych rewolucji 18.02.05, 14:33
      ten szalony kaczor w sumie proponuje? Przynajmniej z 5... A niech go gęś kopnie!
    • kruczko Re: Sejmowe starcia: lista, IPN, lustracja 18.02.05, 14:34
      Byc moze nalezaloby oddzielic postac samego Wildstaina który jest palantem
      najwyzszego lotu od tego co przypadkiem zrobil, a ze zrobil to wylacznie w
      celu skupienia na swoim subtelnym obliczu kamer i wywolania powszechnego
      znie/lub/lubienia otoczenia to juz inna sprawa. Wszystkie swiatla na Bronka.
    • bryt.bryt Nalecz story 18.02.05, 14:40
      Tomasz Nalecz mowil o jednoznacznej spolecznej konotacji (ze to lista agentow).
      Czy pan Tomasz ma tak malo wiary w ludzi? Czy sadzi, ze spoleczenstwo to po
      prostu masa skretynialych baranow? Przeciez na ten temat zostalo juz tyle
      powiedziane, ze jak sie slucha tego typu wypowiedzi, to z automatu pojawia sie
      w glowie sprzeciw. Kazdy to juz wie.
      Dlatego niech pan Tomasza jako zajmie sie uzdrawianiem braci politycznej, a nie
      troska o losy szarej i bezrozumnej gawiedzi. gawiedz ma wiecej rozsadku niz pan
      Tomasz mysli, ze ma.
      • maaac Masa skretyniałych baranów? 18.02.05, 16:15
        IPN okazał zaufanie i nie podejmując odpowiednich środków ostrożności
        udostępnił dziennikarzom i historykom (po uzyskaniu zgody) swoje zasoby w tym
        słynna listę.
        99% ludzi okazało się godnych zaufania - bez odpowiednich straży wiedzieli, że
        nie mozna naruszac danych osobowych. Jeden nie. Gdyby ludzie nie kradli, nie
        mordowali nie było by potrzeba ani prawa, ani tym bardziej więzień. Posiadając
        jedne i drugie wykazujemy się "małą wiarą w ludzi". Jak widać po czynie pana W.
        tak jest słusznie - nawet w odniesieniu do ludzi wydawało by się uczciwych i
        inteligentnych.

A jak jesteś "szarą i bezrozumną gawiedzią" to się wstydź - ja takich wokół
        siebie nie widzę.
    • basia.basia Kto cierpi? 18.02.05, 14:47
      "Poseł Eugeniusz Kłopotek powiedział, że Wildstein, upubliczniając listę nazwisk
      z zasobów archiwalnych IPN spowodował cierpienia niewinnych ludzi, podczas gdy
      prawdziwi współpracownicy nie ponoszą żadnych konsekwencji."

Ja tam uważam, że jest dokładnie na odwrót! Na tej i innych listach (mam na
      myśli pozostałych 10 wojewódzkich IPN) przeważają esbecy i TW (szacuje się
      ich na 90%)i to oni "cierpią", bo truchleją ze strachu, że się wszystko wyda!!!
      Ich rodziny, znajomi i całe otoczenie dowie się, że ten i ów donosił a armia
      esbeków (ich nazwiska i ich obecne zajęcie też poznamy) pod wodzą Kiszczaka
      wykonywała dyrektywy. I to oni za pomocą przyjaznych dziennikarzy w różnych
      mediach robią to całe zamieszanie i straszą (często skutecznie) niewinnych ludzi!

• leszek.sopot co za logika:( 18.02.05, 15:39
        basia.basia napisała:

> "Poseł Eugeniusz Kłopotek powiedział, że Wildstein, upubliczniając listę
        nazwiskz zasobów archiwalnych IPN spowodował cierpienia niewinnych ludzi,
        podczas gdy prawdziwi współpracownicy nie ponoszą żadnych konsekwencji."
        >
        > Ja tam uważam, że jest dokładnie na odwrót! Na tej i innych listach (mam na
        > myśli pozostałych 10 wojewódzkich IPN) przeważają esbecy i TW (szacuje się
        > ich na 90%)i to oni "cierpią", bo truchleją ze strachu, że się wszystko
        wyda!!!

Te pozostale 10 proc. (skad wiesz, ze tylko tylu?) to sie zmiata jak kurz
        jednym ruchem reki, to smiecie, ktorych uczucia i mysli sa nic nie warte. Po
        trupach do celu... Mnie posel Klopotek najpierw rozbawil gdy chyba przez 4
        minuty czytal Pismo Swiete, ale pozniej zrozumialem o co mu chodzi. Uderzyl
        mianowicie w samo sedno - ile osob niewinnych przy karaniu winnych moze byc
        poszkodowanych? Przyklad Sodomy i Gomory, i toczonego wowczas dialogu Abrahama
        z Bogiem jest bardzo dobry.

> Ich rodziny, znajomi i całe otoczenie dowie się, że ten i ów donosił a armia
        > esbeków (ich nazwiska i ich obecne zajęcie też poznamy) pod wodzą Kiszczaka
        > wykonywała dyrektywy. I to oni za pomocą przyjaznych dziennikarzy w różnych
        > mediach robią to całe zamieszanie i straszą (często skutecznie) niewinnych
        ludzi!

Z powodu takiego rozumowania jakie ty prezentujesz, ta lista jest posztrzegana
        jako "lista agentow" a nie "lista inwentarzowa". Zadne "manipulacje" GW nie
        maja tu nic do rzeczy. To myslenie jest twoje wlasne a nie gazetowe.
        • maaac Re: co za logika:( 18.02.05, 16:17
          Brawo Leszku.
          No i Basia wpadła... Cóż tyle są warci nasi "lustratorzy" z czarciej łaski.
          • basia.basia Bzdury opowiadacie! 18.02.05, 17:54
            maaac napisał:

> Brawo Leszku.
            > No i Basia wpadła... Cóż tyle są warci nasi "lustratorzy" z czarciej łaski.

Wpadła! Też coś!

Wszyscy ludzie, którzy są na tej liście a mają czyste sumienie
            mogą mieć dyskomfort, że się znaleźli w szemranym towarzystwie
            z powodu haniebnych czasów PRL. Jasne, że mogą ich spotkać
            jakieś złośliwości czy zaczepki ale wierzę, że są to nieliczne
            przypadki. W razie czego zawsze mogą się udać do IPN (za 2 tygodnie
            będzie to już formalnie możliwe) a to gadanie o przyklejaniu
            sobie na czole zaświadczenia IPN jest po prostu idiotyczne!
            Człowiek uczciwy i przyzwoity na pewno obraca się w otoczeniu
            podobnych sobie i z ich strony nie grozi im żadna przykrość
            a na zaczepki złośliwców i chamów czy tych co mają schadenfreude,
            bo sami nie mają czystego sumienia, nie powinni zwracać uwagi.

• teofil.awers A Basia dalej to samo... Ile można?! 18.02.05, 18:00
              basia.basia napisała:

wierzę, że są to nieliczne
              > przypadki. W razie czego zawsze mogą się udać do IPN (za 2 tygodnie
              > będzie to już formalnie możliwe) a to gadanie o przyklejaniu
              > sobie na czole zaświadczenia IPN jest po prostu idiotyczne!
              > Człowiek uczciwy i przyzwoity na pewno obraca się w otoczeniu
              > podobnych sobie i z ich strony nie grozi im żadna przykrość
              > a na zaczepki złośliwców i chamów czy tych co mają schadenfreude,
              > bo sami nie mają czystego sumienia, nie powinni zwracać uwagi.

John Milton kiedyś napisał: "Twoja głupota niemal przerasta moją wyrozumiałość."

Z pozdrowieniami.
        • michal00 Re: co za logika:( 19.02.05, 08:41
          Mnie posel Klopotek najpierw rozbawil gdy chyba przez 4
          > minuty czytal Pismo Swiete, ale pozniej zrozumialem o co mu chodzi. Uderzyl
          > mianowicie w samo sedno - ile osob niewinnych przy karaniu winnych moze byc
          > poszkodowanych? Przyklad Sodomy i Gomory, i toczonego wowczas dialogu Abrahama

Pamietasz jak sie konczy historia Sodomy i Gomory? Aniolowie wyprowadzaja
          sprawiedliwych, a wystepne miasta zostaja zniszczone. Do tego fragmentu
          Klopotek jakos nie doszedl.
      • marcin_wrc Re: Kto cierpi? 18.02.05, 17:51
        > Ja tam uważam, że jest dokładnie na odwrót! Na tej i innych listach (mam na
        > myśli pozostałych 10 wojewódzkich IPN) przeważają esbecy i TW (szacuje się
        > ich na 90%)

Czyli 20 tysiecy osob mozna wedlug ciebie ponizyc ?
        Zwroc uwage ze na liscie sa tylko imiona i nazwiska. Pomnoz teraz 3/4 z tych
        ponad 200 tys imion i nazwisk przez 3, bo tak sie smiesznie sklada, ze jeden
        osobnik na liscie ma czesto kilku swoich odpowiednikow w Polsce (osob o tym
        samym imieniu i nazwisku). Ja sam wiem o istnieniu 6 osob, ktore maja to same
        imie i nazwisko co ja, za pewne jest ich wiecej. I jesli ja bylbym SB-kiem to
        dlaczego te kilka osob ma tez byc za nich uwazanych ?
      • pyzol1 Re: Kto cierpi? 19.02.05, 00:56
        Dodam jeszcze: uwazam, iz cierpienia m i l i o n o w ludzi, ktorym PZPR ze
        swym "ramieniem zbrojnym" w postaci SB ( w kolejnych wydaniach) sa znacznie
        istotniejsze. Wsrod tych cierpien, sa doslowne ofiary: ludzie, ktorzy stracili
        zycie. Sa pobici, zgnojeni, znieslawieni ( sic!), przez l a t a cale
        czekajacy na cien sprawiedliwosci.

Stanowisko tzw. "lewicy" ustala wyraznie, czym dla nich sa cierpienia. Te,
        ktore powoduja okresowy szok, ale maja mozliwosc wyjasnien, to sa cierpiacy na
        skutek PRL "najbardziej".

Ci w mogilach...coz, nieobecni nie maja racji...?"I tak im sie zycia nie
        przywroci"?

I skad to "lewicowe" przekonanie, iz przez z gora 50 lat przez nich wychowywany
        lud, to to li tylko "motloch", dyszacy rzadza widowisk? Kazdy sadzi po sobie?

Kaska

• sznaucer465 A co będzie jeśli z Pieronka wyskoczy wrzodak a 18.02.05, 14:57
      lbo tatuś Giertych.Opublikować wszystko będzie spokój no i wielki śmiech z LPR
      połowa była a druga jest KAPUSIAMI.Giertychy na sznur.GIERTYCHY TO ŁAJZY
    • feliks-50 Dziwny jest P. Nałęcz ! Boi się czy co ?? 18.02.05, 15:17
      Krzywdy jakich doznali ludzie z winy różnej maści kapusiów go nie interesują ??
      Czemu tak broni kapusiów !!!???
      Ma coś na sumieniu ?
      • wj_2000 Re: Dziwny jest P. Nałęcz ! Boi się czy co ?? 18.02.05, 15:34
        feliks-50 napisał:

> Krzywdy jakich doznali ludzie z winy różnej maści kapusiów go nie
        > interesują ??

A Ciebie jakie krzywdy spotkały? Kurde, nie spotkałem głosu faktycznie
        poszkodowanych, którzy by dopominali się ujawniania donosicieli. Wujec, Kuroń,
        Michnik, Małachowski - ci co siedzieli faktycznie, są (byli, bo niektórzy nie
        zyją) przeciw amokowi lustracyjnemu.
        Tylko małe gnidy, takie jak Ty, co nic nie robili, ani po stronie opozycji,
        ani nic nie znaczyli zawodowo (to sie nimi nie interesowano), teraz myślą -
        DURNI - że się wywyzszą, BO ICH TAM NIE MA.
        Nie ma gnojków, nie ma miernot. Oprócz faktycznych agentów, na listach, są
        niemal wszyscy, którzy się czymś wyróżniali w swoim zawodzie, w swojej
        działalnosci dla społeczeństwa.
        Ponieważ wiekszość społeczeństwa (przynajmniej naszego), to sfrustrowane
        miernoty, więc grając pod publiczkę, politycy prawicy, chcąc się im podlizać i
        podbić bębenek, wygadują PIERDOŁY o prawdzie która nas uleczy, prawdzie która
        zwróci zagrabione (głównie przez Aferałów) majątki, etc., etc. Grają teczkami,
        mimo że siła rażenia teczek jest większa po stronie solidaruchów.
        Narodzie - opanuj się. Nie daj sobą manipulować.

• m15 Re: Dziwny jest P. Nałęcz ! Boi się czy co ?? 18.02.05, 16:25
          Zapomniales podpisac sie

Zatroskana lewica laicka

PS wyjasnij jesli potrafisz,jakim prawem Kozlowski pozwolil Michnikowi grzebac
          w archiwach?czego tam szukal?co znalazl? ile teczek wyniósl.itp.itd.Gdy
          wyjasnienia beda satysfakcjonujace i oczywiscie prawdziwe bedzisz mógl
          moralizowac a twoi mocodawcy pouczac naród co dobre dla demokracji a co nie.
          • wj_2000 Re: Dziwny jest P. Nałęcz ! Boi się czy co ?? 18.02.05, 17:26
            m15 napisał:

> Zapomniales podpisac sie
            > Zatroskana lewica laicka
            > PS wyjasnij jesli potrafisz,jakim prawem Kozlowski pozwolil
            > Michnikowi grzebac
            > w archiwach?czego tam szukal?co znalazl? ile teczek wyniósl.itp.itd.Gdy
            > wyjasnienia beda satysfakcjonujace i oczywiscie prawdziwe bedzisz mógl
            > moralizowac a twoi mocodawcy pouczac naród co dobre dla demokracji a co nie.

Według Ciebie lewica laicka, to obelga. No i co z tego? Dla mnie do powód do
            chluby. Jestem bezbożnikiem od 8-go roku życia, a lewicowe poglądy zaczęły mi
            kiełkowac ok. roku 1993.
            Mam wolny zawód, dużo pieniędzy i nie mam żadnych mocodawców. Demokrację
            wprowadzili, jak sama nazwa prawie wskazuje, właśnie lewicowcy. Jest forum, mam
            możliwość zabrać głos, korzystam z tego. Dlaczego miałbym to robić dopiero po
            wyjaśnieniu co Michnik z Kozłowskim robili w archiwach?
            Nie wiem ile masz lat, i czy zbitki słów Kuroń - Modzelewski, a potem Kuroń-
            Michnik znaczyły w Polsce w 1989roku (i wcześniej). Gdy wybory czerwcowe
            wypadły tak jak wypadły i Kuroń z Michnikiem dostali władzę, myślę, że poczuli
            cholerny ciężar odpowiedzialności. Prawda jest taka, że oni nie za bardzo
            wierzyli, że ich działania przyniosą aż taki skutek - pełnię władzy (nie zaraz
            po wyborach, ale po kilku mieesiącach).
            Co robić? Jak prowadzić przemiany? Co może nas spotkać ze strony starych sił?
            To u inteligenta naturalne pytania. Co jest w teczkach? Co SB ma, wie, co
            nagromadziło?
            Myślę, że zwykła odpowiedzialność za Państwo kazała zajrzeć do tajnych akt, w
            pierwszzym momencie, gdy Ministrem Spraw Wewnętrznych został człowiek
            Solidarności.
            Przypominam zdziwienie Kuronia, że stołówki w KC i w Ministerstwach takie liche.
            Podobnie liche, bez wartości okazały się teczki. Małe sprawy (na ogół). Tu ktoś
            popił, tu pociupciał z sąsiadką. Ale by to stwierdzić, trzeba było zajrzeć.
            Tak to sobie wyobrażam.
            A Ty wyobrażasz sobie inaczej. Że Michnik siedział 9 lat w pierdlu, a z komuną
            współpracował i potem poszedł teczkę swoją i kumpli usunąć?????? Wpadasz w
            obłęd.
            • pianola2 Pacyfik to bajoro 19.02.05, 08:19
              Pacyfik to bajoro przy bezkresie prezentowanej tu naiwnosci i glupoty. Dawno
              takich bzdur nie czytalem jak twoje chlopie. Nawet nie chce mi sie gadac... rece
              opadaja. Ide pograc w scrabble
      • pianola2 Nałęcz - kompletnie bezideowa jednostka 19.02.05, 08:47
        Co do Nalecza to nic dziwnego w tym co gada i co robi nie ma. Zajmuje sie on
        mianowicie swoja kariera. To jest zdaje sie naczelne zagadnienie ktoremu sie
        poswieca. Przygladam sie z zainteresowaniem jego dzialalnosci i murze rzec, że
        ślizgacz z niego pierwszej klasy. Na tyle sprytny by stworzyc sobie image
        czleka zatroskanego o dobro ogolu, wyważonego, rozważnego itp. Zdaje sie ze
        fekiks 50 ulegl tym mistyfikacjom. Nalecz to moim zdaniem kompletnie bezideowa
        jednostka, specjalista od wlazenia w tylne obszary roznym waznym silom, jak np.
        Kwaśnemu.
    • leszek.sopot Popis Rokity:( 18.02.05, 15:33
      Dawno nie slyszalem tak zajadlego wystapienia Rokity. W calym jego wystapieniu
      uderzyl mnie szczegolnie nieprzytomny atak na pania Kulesze odpowiedzialna za
      ochrone danych osobowych. Za te swoje slowa Rokita powinien przepraszac na
      kolanach. Jezeli teraz tak traktuje ten przyszly premier urzednika panstwowego
      wykonujacego swoje obowiazku w mysl ustawy, za ktora sam Rokita glosowal, to co
      to bedzie gdy bedzie on premierem. Czy tez wowczas bedzie lamal wszelkie zasady
      i procedury by publicznie ponizyc i podporzadkowac sobie urzednika?
      Posle Rokita, to bylo wstretne:(
      • zdzisbis Re: Popis Rokity:( 18.02.05, 16:18
        To prawdziwe oblicze średnio inteligentnego przedstawiciela dulszczyzny.Z ataku
        na postępującego z prawem urzędnika państwowego p.Kuleszę przyszły premier
        drwi,poniża jej godność osobistą i to tylko dlatego by zebrać oklaski od
        publiki.Jeszcze nie ma władzy a już "ustawia" w pionie funkcjonariuszy państwa.
        A podobno ma wykształcenie prawnicze,on tworzył ustawę o ochronie danych
        osobowych.Moja chata z skraja ustawę wam ludziki dałem ale ja mam,i tylko ja ją
        będę interpletować do usuwania reklam,ofert i innych śmieci i można ją stosować
        do ochrony godności mnie mojej matki i jej sióstr i mojej żony inni nie
        zasługują na miano ludzi i ich ustawa nie dotyczy.Dwulicowa wielokrotnie
        ukazywana w Sejmie i w mediach postawa jednego z monopolistów "prawdy" prawie
        premiera.Hańba Narodowi.
      • ambl Re: Popis Rokity:( 18.02.05, 17:30
        do leszkasopota:bo z tymi ludżmi tak trzeba postepować a w przyszłości jeszcze
        ostrzej
        • wbka DONOSILI, DONOSZĄ I DONOSIĆ BĘDĄ, BO KAPUSIE MAJĄ 18.02.05, 19:02
          TAKĄ NATURĘ.POTRZEBNA JEST OPERACJA SZYBKA I ZDECYDOWANA JAK W WYPADKU RAKA , KTÓRY ZŻERA ORGANIZM. STRACI SIĘ TROCHĘ ZDROWIA, ALE JEST SZANSA NA PRZEŻYCIE.PRZECIWNIKOM RADZIŁBYM ZAMKNĄĆ USTA, ZWŁASZCZA TYM, KTÓRZY NIE DOŚWIADCZYLI PRZYKROŚCI Z POWODU DONOSU.MAM ( MIAŁEM ) W RODZINIE DELIKWENTA PRZYMILNEGO I MAŁOMÓWNEGO, TERAZ WIEM DLACZEGO. UKRYWAŁ SWÓJ ROZDWAJAJĄCY SIĘ JĘZYK. DZISIAJ ZERO SKRUCHY I WYSOKA EMERYTURA. BOŻE TY TO WIDZISZ I NIE GRZMISZ.
      • 9111951u Re: Popis Rokity:( 19.02.05, 11:57
        Wstrętny Leszku;
        kto i za co powinien przepraszać :
        niejaki Stasiński zapodał, ze w sejmie :

"Dominowały hasła o pamięci i prawdzie, żądania jawności i powszechnego
        dostępu do esbeckich teczek. Ale nadal nie ma żadnej przemyślanej koncepcji,
        jak te hasła i żądania zrealizować wedle sprawiedliwych reguł - tak by nie
        mnożyć liczby niesłusznie spotwarzonych ku uciesze ich dawnych prześladowców."

ale udaje, ze problem dotyczy "niesłusznie spotwarzonych ku uciesze ich
        dawnych krzywdzicieli"!!!!!!!!!!!!
        Gdzie zatem tkwi problem, od którego uwagę odwraca Stasiński ?
        Problem tkwi w "demokratycznym państwie prawa "jak nazywa Polskę Stasiński.
        Czy Polska jest takim krajem ?
        Odpowiedźi na to pytanie nalezy szukać na gruncie społecznym . Z czym mamy
        w Polsce do czynienia na tym gruncie ?
        Otóż, mamy do czynienia z grupą ludzi uprzywilejowanych ( rentami i
        emeryturami specjalnymi ) wywodzących się z byłych funkcjonariuszy
        państwowego aparatu bezpieczeństwa , która to grupa ludzi jest przez III RP
        premiowana!!!!!! Cechą charakterystyczną dla tej grupy ludzi jest fakt, iż
        służyli oni nie rozwojowi naszego państwa i jego obywateli i demokracji, ale
        swą faktyczną działalnością powodowali : zastój naszego państwa, krzywdy
        Polakom, którzy dążyli do budowy demokratycznego państwa prawa , łamanie
        nawet pseudo demokracji ludowej!!!
        I jest druga grupa społeczna Polaków, która dążyła do tego, aby Polska się
        rozwijała, walczyła o prawa obywatelskie, walczyła o niepodległość Polski,
        walczyła o demokratyczne państwo prawa.
        Ta pierwsza grupa po prostu krzywdziła tę drugą grupę, częstokroć nawet z
        naruszeniem ówcześnie obowiązującego prawa !!!!!!!
        W III RP tę drugą grupę społeczną wcale nie spotwarza, jak sugeruje obłudnie
        niejaki Stasiński and company tzw., Lista Wildsteina , Tę grupę ludzi
        spotwarzają ci, którzy w państwie prawa wywalczonym przez tę drugą grupę
        Polaków, stworzyli system prawny premiujący funkcjonariuszy bezprawnego
        aparatu bezpieczeństwa.!!!!!!!! W jakim przypadku mogło dojść w
        demokratycznym państwie do takiego złamania obowiązujących w społeczeństwie
        zasad moralnych( premiowania tych co krzywdzili państwo i jego obywateli z
        naruszeniem prawa) z jakim mamy dziś w Polsce do czynienia ? Otóz mogło ono
        dojść
        tylko w jednym przypadku ! W przypadku , gdy pierwsza grupa ludzi przez te
        państwo nie została rozliczona, a na jej przestępczą działalność , została
        nałożona TAJEMNICA PAŃSTWOWA !!!!!!! Nałożenie Tajemnicy Państwowej na jej
        przestępczą działalność uniemożliwiała i uniemożliwia jakiekolwiek
        rozliczenie i zamknięcie tego rozdziału z naszej historii !! Gorzej, ta
        tajemnica państwowa powoduje, że indywidulane przestępstwa funkcjonariuszy
        aparatu bezpieczeństwa państwowego na Polakach z z drugiej grupy ,mogą ulec
        przedawnieniu w świetle prawa państwowego, jak również ,uniemożliwiają
        poszczególnym pokrzywdzonym Polakom , dochodzenia sprawiedliwości!!! , gdyż nie
        mają oni dostępu do materialnych dowodów popełnianych na nich zbrodniach !!!.
        Zatem ,to nie tzw. lista Wildsteina spotwarza ludzi, a państwo, które ukrywa
        dowody zbrodni na Polakach !!!
        Tzw. lista Wildsteina umozliwia , pewnej nie całkiem zidentyfikowanej grupie
        Polaków na dostęp do tajemnicy państwowej, w której często znajdują się
        dowody zbrodni do jakich dopuszczali się funkcjonariusze aparatu
        bezpieczeństwa!!!!. To dotarcie do materialnych dowodów zbrodni państwowych
        funkcjonariuszy
        umożliwia ,tej nie całkiem zidentyfikowanej grupie ludzi, dochodzenie
        sprawiedliwości przed aparatem sprawiedliwości wobec państwa, które przecież
        ma obowiązek ścigania przestępców spośród funkcjonariuszy państwowych, o ile
        ma dowody na ich przestępstwa, a nie ulega zadnej wątpliwości, ze IPN ma te
        dowody w swoim ręku , ale ani prokuratorzy z IPN , ani prokuratorzy z
        państwowego wymiaru sprawiedliwości nie robią nic, aby rozliczyć przestępców
        pochodzących z aparatu bezpieczeństwa państwowego !!!!!
        Tzw. lista Wildsteina umozliwia pojedyńczym Polakom na dochodzenie
        sprawiedliwości i tej prawnej i tej moralnej przed polskimi sądami
        powszechnymi, a nawet przed Trybunałem w Strassburgu z niewątpliwymi widokami
        na zadośćuczynienie do jakiego zobowiązane jest wobec nich ich demkoratyczne
        państwo prawa !!!!!!! Tę drogę pokrzywdzonym Polakom pokazuje postępowanie p.
        Anny Walentynowicz, która przed sądami powszechnymi dochodzi zadośćucznienia
        od państwa !

Teraz do tajnych współpracowników ubecjoesbecji i lustracji .
        Ci ludzie często byli krzywdzicielami , ale równocześnie też pokrzywdzonymi
        właśnie przez funkcjonariuszy aparatu bezpieczeństwa, również z naruszeniem
        wówczas obowiązującego prawa. Oni też wymagają rozliczenia, ale i wybaczenia.
        Karą dla nich jest ujawnienie ich zdrady !
        Do czego ma służyć lustracja ??? Lustracja ma służyć , głównie selekcji przez
        demokratyczne państwo tych, którzy mają działać w sferze państwowej i tzw.
        szeroko rozumianej sferze zaufania publicznego!!!.Czy ludzie, którzy byli TW ,a
        których nazwiska trafią do opinii publicznej mają na tyle przyzwoitości, aby
        móc zajmować z demokratycznego nawet wyboru miejsce dajace im mozliwości
        wpływania i oddziaływania na innych ludzi ?? Otóz moim zdaniem nie ,
        przynajmniej przez jakiś określony czas ! I to by była druga nie tyle kara,
        co czas przeznaczony na udowodnienie , że potrafią przezwyciężyć swe słabości.

Niejaki Stasiński celowo i obłudnie wskazuje na inne przyczyny niż
        rzeczywiste spotwarzające ludzi niewinnych !

Niejaki Stasiński kłamie również, że w sejmie nie ma ludzi, którzy posiadają
        planu zadoścuczynienia przez państwo ludziom pokrzywdzonym przez
        funkcjonariuszy państwowego aparatu bezpieczeństwa, oraz zlikwidowania premii
        państwowych dla krzywdzicieli. On po prostu udaje , że ich w sejmie nie
        widzi !!!!!!

Puk, puk, puk a potem do Strassburga
    • 79er kompletna bzdura-katalog archiwalny opublikowac 18.02.05, 15:53
      normalnie biblioteki publikuja katalogi kisazek a archiwa katalogi archiwalne,
      tylko w PRL i innych demoludach byly zasoby specjalne z ukrytymi katalogami i
      ksiazkami ( jak np. Kultura czy Zeszyty Historyczne) w szafach pancernych, czy
      tego oczekujemy od demokracji,
      jesli w siedzibie archiwum IPN kazdy badacz ( a to pojecie bardzo szerokie) moze
      zajrzec do katalogu archiwalnego to dlaczego nie kazdy obywatel, a jak rozumiem
      lista Wildsteina to nic innego jak katalog archiwalny, reszta to publicystyka,
      polityka, magiel, emocje i wstyd albo duma ze sie kiedys umoczylo albo nie
      odnoza w niezbyt czystym miejscu (mniej lub bardziej), ogolnie historia,
      jesli ma byc spoleczenstwo otwarte i ma byc czystosc i prawda, nie moze byc
      rownoczesnie restrykcji w dostepie do informacji,
      albo chce sie miec wiedze i zyc normalnie albo gdybac, puszczac plotki i zyc w
      ciemnocie i klamstwie,
      albo jedno albo drugie
      gdyby lista Wildsteina zostala opublikowana w 1989, mielibysmy to juz za soba i
      mozna by odkreslic gruba kreska cale zagadnienie, tymczasem glownie zajmowano
      sie mowieniem o grubej kresce, jej kolorze, zaletach, mierzono grubosc i
      dlugosc, natomiast nie za bardzo wiadomo bylo co miala oddzielac, no i mamy efekty,
    • brokowisko ZNOWU NAJLEPSZY ROKITA! 18.02.05, 15:59
      "Traktujecie pamięć polską jako swojego głównego politycznego wroga"
      Panie ROKITA daj pan spokoj z pana komentarzami! Slyszalem , ze bierze sie an
      za PKP a tam sa boczne tory ! Jedz pan tam bez biletu powrotnego! Lepiej bedzie
      dla PO , Polski i Sejmu!
    • seawolfie Re: Sejmowe starcia: lista, IPN, lustracja 18.02.05, 16:05
      Panie Cieślak, skoro SLD jest niezagrożone lustracją, to skąd ta panika? Jakoś
      mało wiarygodnie brzmią te deklaracje.

Nie listę trzeba publikować, ale całą treść teczek! Dopiero tam wyjdzie cały
      zbrodniczy charakter rządów PZPR, przekształconej w SLD. Wy to wiecie, stąd
      nieprzytomna nienawiść do IPN, a generalnie- do prawdy.

Co do krzywd, na liście jest 240 tysięcy. Na liście NIE MA 38 milionow.
    • rafnal Re: Sejmowe starcia: lista, IPN, lustracja 18.02.05, 16:15
      Uważam, że IPN rozwiązać, teczki publicznie spalić (łącznie z mikrofilmami i
      kopiami) a pieniądze - łącznie z dodatkowym 1mln przeznaczyć na służbę zdrowia.
      Politycy niech lustrują. I tak to co robią jest niwiele warte. Lepszy
      inteligentny SB-ek niż głupi poseł.
      • x3936012 a co z kopiami teczek trzymanymi przez ubekow ? 18.02.05, 16:19
        rafnal napisał:

> Uważam, że IPN rozwiązać, teczki publicznie spalić (łącznie z mikrofilmami i
        > kopiami) a pieniądze - łącznie z dodatkowym 1mln przeznaczyć na służbę
        zdrowia.

Gdyby nie to ze to takie glupie to byloby smieszne. A co z kopiami teczek
        trzymanymi przez sb-ekow w domach. Myslisz ze sb-ecy je ot tak spala i
        przestana szantazowac swoich TW?

A co z kopiami na Lubiance?

• barbamama_2004 Re: Sejmowe starcia: lista, IPN, lustracja 18.02.05, 16:37
        Rafnal - delator (czyli donosiciel) to specyficzna natura. Wlasnie dzieki nim
        III RP tak wyglada. Sa b. inteligentni w zlodziejstwie. A tak w ogole to mysle,
        ze wsrod poslow jest dosc duzy odsetek bylych UB-SBkow.
      • aaaa171 Re: Sejmowe starcia: lista, IPN, lustracja 18.02.05, 17:42
        > Uważam, że IPN rozwiązać, teczki publicznie spalić
        Mógłbym się nawet zgodzić, ale jak pomyślę jaki smród by przy tym powstał - to
        dziękuję. Lepszy pomysł to natychmiast odtajnić wszystko!

Mówiąc poważnie, to jest do zrealizowania. Można np. ustaliś maksymalny czas,
        kiedy materiały mogą byó utajniane. Takim okresem może być np. 50 lat.
        Wystarczająco długo żeby nie ryzykować dekonspiracji siatki wywiadu,
        wystarczająco krótko, żeby osądzić morderców. W Polsce pozwoliło by to np.
        osądzić wszystkie zbrodnie czasów stalinowskich.
        • linke1 Re: Sejmowe starcia: lista, IPN, lustracja 18.02.05, 20:53
          aaaa171 napisała:

> > Uważam, że IPN rozwiązać, teczki publicznie spalić
          > Mógłbym się nawet zgodzić, ale jak pomyślę jaki smród by przy tym powstał - to
          > dziękuję. Lepszy pomysł to natychmiast odtajnić wszystko!
          ---------------------------------
          Natychmiast odtajnić do reszty wszystko,
          IPN zlikwidować!!!
          A sfory tzw. pracowników IPN-u (byłych polityków)
          odciąć od koryta.
      • wbka Re MASZ RACJĘ. DOFINANSOWAĆ TRZEBA ODDZIAŁY... 18.02.05, 19:10
        PSYCHIATRYCZNE , bo musisz się tam zgłosić na leczenie.
    • hernandez Kiedys Kaczor bylo nie mozliwe bo jeszcze bylo 18.02.05, 16:56
      jako takie poszanowanie dla prawa-a dzis dzieki wlasnie takim jak ty ludzie
      mysla ze dobre jest to co oni uwazaja za dobre.I to prowaddzi do tego,ze
      wariatow i oszolomow jest coraz wiecej
    • bonarossa Re: Sejmowe starcia: lista, IPN, lustracja 18.02.05, 22:13
      Nie chcę byc poczytany za sprawnego inaczej ale dwóch prawników niezaleznie od
      siebie powiedziało mi ,że gdyby koło tego pochodzić to z racji tego ,że SB była
      agendą suwerennego państwa te zobowiązania do współpracy moznaby sądownie
      zakwalifikować jako umowe o pracę ze wszelkimi wynikającymi z tego skutkami w
      tym także emerytalnymi bo wtedy podatki wygladały nieco inaczej niż dzisiaj
    • elfhelm Ten Sejm już przeszedł do historii... 18.02.05, 22:24
      Jako Sejm Zbędnej Kadencji
      Mówiąc politycznym słowem Zdrojewskiego - po prostu się walcie
    • pianola2 Bidna Kulesza 18.02.05, 22:45
      Bidna Kulesza, na idiotke wyszla. Tak to jest jak sie nie rozumie czasu, w
      ktorym sie zyje.
    • dobry11 Re: Sejmowe starcia: lista, IPN, lustracja 19.02.05, 04:03
      drakulus napisał:

> od wszystkich napalencow opętanych jedną myślą, uchowaj nas.

Tacy zawsze beda. Trzeba ich na siebie nawzajem napuscic, to jedyna droga. Niech
      sie nawzajem powyrzynaja. Zatem nie dajmy sie prowokowac, tylko spokojnie, z
      godnoscia.
      • a100 Re: Sejmowe starcia: lista, IPN, lustracja 19.02.05, 08:34
        Pan Wildstein nie miał zamiaru przyśpieszyć lustracji, a jedynie ja ośmieszyć
        poprzez oplucie ok. 70% funkcjonujących w Polsce nazwisk. Pomieszał na swej
        liście katów z ich ofiarami!!! Jakie miał motywy? Bardzo oczywiste: wszyscy
        wiemy, jakiej narodowości byli głowni funkcjonariusze UB, to w ich obronie
        ośmieszył i zdeprecjonował cały proces lustracji, bo ok 70% obywateli Polski
        czuje się unurzanych w tym teczkowym szambie. Jako dziwny wydaje się zbieg
        czasowy wyczynu Wildsteina i 60 rocznicy wyzwolenia Aushwitz, nie słyszałem,
        bowiem, żeby prezydent Izraela, chociaż jednym słowem zaprzeczył krążącym po
        świecie hasłom o "polskich" obozach koncentracyjnych. Antysemityzm jest
        niegodziwy, ale antypolonizm również!!! Podczas okupacji po 17.09.1939, przez
        Sowiety, ponad polowy Polski, nasi pejsaci goście, mający u nas schronienie
        przez stulecia, byli najgorliwszymi donosicielami do NKWD na Polaków, stając
        się jednymi z najbardziej efektywnych sprawców masowych deportacji i śmierci
        milionów najcenniejszych członków polskiego społeczeństwa. Po wojnie, pejsaci
        kontynuowali swój zbrodniczy proceder, fundując Polakom bardzo sprawna i
        mordercza bezpiekę. Nie dajmy się rozgrywać w takt rytmów z góry Synaj.
        Lustracje powinniśmy zrobić sami, bo pejsata lustracja ma na celu pomieszanie
        sprawców z ofiarami, i w ten sposób rozmyje się prawda o naszych pejsatych
        gościach, którzy aparat przemocy stworzyli. Pan Wildstein, z pewnością jest
        przeciw antysemitom, ale przez swoje działanie stworzył ich cale legiony i to
        przez 1 noc. Ja już nigdy nie podam ręki żadnemu pejsaczowi, chyba, ze złoży na
        kolanach należny hołd narodowi polskiemu. "Jeszcze Polska nie zginęła póki my
        żyjemy".
        • 9111951u Re: Sejmowe starcia: lista, IPN, lustracja 19.02.05, 08:52
          do 1(00)
          Stasiński zapodał, ze w sejmie :

"Dominowały hasła o pamięci i prawdzie, żądania jawności i powszechnego
          dostępu do esbeckich teczek. Ale nadal nie ma żadnej przemyślanej koncepcji,
          jak te hasła i żądania zrealizować wedle sprawiedliwych reguł - tak by nie
          mnożyć liczby niesłusznie spotwarzonych ku uciesze ich dawnych prześladowców."

ale udaje, ze problem dotyczy "niesłusznie spotwarzonych ku uciesze ich
          dawnych krzywdzicieli"!!!!!!!!!!!!
          Gdzie zatem tkwi problem, od którego uwagę odwraca Stasiński ?
          Problem tkwi w "demokratycznym państwie prawa "jak nazywa Polskę Stasiński.
          Czy Polska jest takim krajem ?
          Odpowiedźi na to pytanie nalezy szukać na gruncie społecznym . Z czym mamy
          w Polsce do czynienia na tym gruncie ?
          Otóż, mamy do czynienia z grupą ludzi uprzywilejowanych ( rentami i
          emeryturami specjalnymi ) wywodzących się z byłych funkcjonariuszy
          państwowego aparatu bezpieczeństwa , która to grupa ludzi jest przez III RP
          premiowana!!!!!! Cechą charakterystyczną dla tej grupy ludzi jest fakt, iż
          służyli oni nie rozwojowi naszego państwa i jego obywateli i demokracji, ale
          swą faktyczną działalnością powodowali : zastój naszego państwa, krzywdy
          Polakom, którzy dążyli do budowy demokratycznego państwa prawa , łamanie
          nawet pseudo demokracji ludowej!!!
          I jest druga grupa społeczna Polaków, która dążyła do tego, aby Polska się
          rozwijała, walczyła o prawa obywatelskie, walczyła o niepodległość Polski,
          walczyła o demokratyczne państwo prawa.
          Ta pierwsza grupa po prostu krzywdziła tę drugą grupę, częstokroć nawet z
          naruszeniem ówcześnie obowiązującego prawa !!!!!!!
          W III RP tę drugą grupę społeczną wcale nie spotwarza, jak sugeruje obłudnie
          niejaki Stasiński and company tzw., Lista Wildsteina , Tę grupę ludzi
          spotwarzają ci, którzy w państwie prawa wywalczonym przez tę drugą grupę
          Polaków, stworzyli system prawny premiujący funkcjonariuszy bezprawnego
          aparatu bezpieczeństwa.!!!!!!!! W jakim przypadku mogło dojść w
          demokratycznym państwie do takiego złamania obowiązujących w społeczeństwie
          zasad moralnych( premiowania tych co krzywdzili państwo i jego obywateli z
          naruszeniem prawa) z jakim mamy dziś w Polsce do czynienia ? Otóz mogło ono
          dojść
          tylko w jednym przypadku ! W przypadku , gdy pierwsza grupa ludzi przez te
          państwo nie została rozliczona, a na jej przestępczą działalność , została
          nałożona TAJEMNICA PAŃSTWOWA !!!!!!! Nałożenie Tajemnicy Państwowej na jej
          przestępczą działalność uniemożliwiała i uniemożliwia jakiekolwiek
          rozliczenie i zamknięcie tego rozdziału z naszej historii !! Gorzej, ta
          tajemnica państwowa powoduje, że indywidulane przestępstwa funkcjonariuszy
          aparatu bezpieczeństwa państwowego na Polakach z z drugiej grupy ,mogą ulec
          przedawnieniu w świetle prawa państwowego, jak również ,uniemożliwiają
          poszczególnym pokrzywdzonym Polakom , dochodzenia sprawiedliwości!!! , gdyż nie
          mają oni dostępu do materialnych dowodów popełnianych na nich zbrodniach !!!.
          Zatem ,to nie tzw. lista Wildsteina spotwarza ludzi, a państwo, które ukrywa
          dowody zbrodni na Polakach !!!
          Tzw. lista Wildsteina umozliwia , pewnej nie całkiem zidentyfikowanej grupie
          Polaków na dostęp do tajemnicy państwowej, w której często znajdują się
          dowody zbrodni do jakich dopuszczali się funkcjonariusze aparatu
          bezpieczeństwa!!!!. To dotarcie do materialnych dowodów zbrodni państwowych
          funkcjonariuszy
          umożliwia ,tej nie całkiem zidentyfikowanej grupie ludzi, dochodzenie
          sprawiedliwości przed aparatem sprawiedliwości wobec państwa, które przecież
          ma obowiązek ścigania przestępców spośród funkcjonariuszy państwowych, o ile
          ma dowody na ich przestępstwa, a nie ulega zadnej wątpliwości, ze IPN ma te
          dowody w swoim ręku , ale ani prokuratorzy z IPN , ani prokuratorzy z
          państwowego wymiaru sprawiedliwości nie robią nic, aby rozliczyć przestępców
          pochodzących z aparatu bezpieczeństwa państwowego !!!!!
          Tzw. lista Wildsteina umozliwia pojedyńczym Polakom na dochodzenie
          sprawiedliwości i tej prawnej i tej moralnej przed polskimi sądami
          powszechnymi, a nawet przed Trybunałem w Strassburgu z niewątpliwymi widokami
          na zadośćuczynienie do jakiego zobowiązane jest wobec nich ich demkoratyczne
          państwo prawa !!!!!!! Tę drogę pokrzywdzonym Polakom pokazuje postępowanie p.
          Anny Walentynowicz, która przed sądami powszechnymi dochodzi zadośćucznienia
          od państwa !

Teraz do tajnych współpracowników ubecjoesbecji i lustracji .
          Ci ludzie często byli krzywdzicielami , ale równocześnie też pokrzywdzonymi
          właśnie przez funkcjonariuszy aparatu bezpieczeństwa, również z naruszeniem
          wówczas obowiązującego prawa. Oni też wymagają rozliczenia, ale i wybaczenia.
          Karą dla nich jest ujawnienie ich zdrady !
          Do czego ma służyć lustracja ??? Lustracja ma służyć , głównie selekcji przez
          demokratyczne państwo tych, którzy mają działać w sferze państwowej i tzw.
          szeroko rozumianej sferze zaufania publicznego!!!.Czy ludzie, którzy byli TW ,a
          których nazwiska trafią do opinii publicznej mają na tyle przyzwoitości, aby
          móc zajmować z demokratycznego nawet wyboru miejsce dajace im mozliwości
          wpływania i oddziaływania na innych ludzi ?? Otóz moim zdaniem nie ,
          przynajmniej przez jakiś określony czas ! I to by była druga nie tyle kara,
          co czas przeznaczony na udowodnienie , że potrafią przezwyciężyć swe słabości.

Niejaki Stasiński celowo i obłudnie wskazuje na inne przyczyny niż
          rzeczywiste spotwarzające ludzi niewinnych !

Niejaki Stasiński kłamie również, że w sejmie nie ma ludzi, którzy posiadają
          planu zadoścuczynienia przez państwo ludziom pokrzywdzonym przez
          funkcjonariuszy państwowego aparatu bezpieczeństwa, oraz zlikwidowania premii
          państwowych dla krzywdzicieli. On po prostu udaje , że ich w sejmie nie
          widzi !!!!!!

• slon16 TYLKO PIS + KNR 19.02.05, 07:50
      tAM W sEJMIE NIE MA NIKOGO KTO COŚ KUMA
      I CZYTA RZECZYWISTOŚC
      JEDYNIE OLSZEWSKI DOBRZE CZUJE PULS SWIETNIE SIĘ FACIO STARZEJE ZAZDROSZCZĘ NIE
      TAK JAK INNI ZIDIOCIELI
      MACIEREWICZ ŚWIETNY JAK ZAWSZE
      KACZYNSKI DOSKONAŁY ROKITA CO ON CHCE ON JUŻ BYŁ I CO???
      FRASYNIUKA FORSUJE WYBORCZA BO WLADEK NIE ZA TĘGI I Z KOSCIOŁEM WOJUJE
      WAŁĘSIE SIĘ POMERDAŁO COŚ
      fAKTYCZNIE MACIEREWICZ I JEGO KNR TO ZA OSTRE NA TAK WIELE CHOŁOTY ALE JAKBY MU
      DAĆ KACZYŃSKICH TO DLA POLSKI BYŁOBY ŚWIETNIE BO ONI WIEDZĄ CO TRZEBA ZROBIĆ I
      SĄ NIEUMOCZENI JAK NP.PLATFORMA OBYWATELSKA ALE TAKICH NIE DOPUSZCZĄ WIĘC
      GŁOSUJMY NA NICH
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka