Dodaj do ulubionych

Prezydent: stosunki z Rosją są normalne

11.03.05, 21:50
Krytycznie w szczegolnosci w takich elementach, ktore przypominaja nam
rosyjskie samodzierzawie. Trudno zapomniec jak nas kibitkami na Sybir po
powstaniach wysylano. I niech sie Izwiestia nie nadyma za bardzo, bo jak sie
wkurzymy to jeszcze Kreml zaatakujemy, czapkami zarzucimy i czesc.
Obserwuj wątek
    • jerzy55 Prezydent: stosunki z Rosją są normalne 11.03.05, 21:51
      kwasniewski przynosi wstyd POLSCE!!!Niech sie w Moskwie wpowiada ale
      wylacznie w swoim imieniu!!!Jako Prezydent jest KOMPLETNYM ZEREM!!!
      • m635 A w Moskwie będzie lizanie tyłka Putinowi... 11.03.05, 22:17
        Z czerwonego zawsze tchórzostwo przed ruskimi wyjdzie. Prędzej czy później.
        Strach mają we krwi.
        • mamjuzchybaz50kontiznowulogowa Z Jolą stosunki pewnie też ma tak "normalne"... 12.03.05, 10:45
    • janek007 Najgorsze co Polska moze zrobic... 11.03.05, 22:13
      to sie obrazic. Nalezy jechac na uroczystosci 9 Maja wyrazic swoje zdanie
      poglady jasnoio tak zeby nie bylo zadnych niedomowien. Po 9 Maja robic swoje z
      jeszcze wieksza konsekwentnie premedytacja i determinacja.
      • co.ty.powiesz Naiwny??? 11.03.05, 23:55
        janek007 napisał:

> to sie obrazic. Nalezy jechac na uroczystosci 9 Maja wyrazic swoje zdanie
        > poglady jasnoio tak zeby nie bylo zadnych niedomowien.

"Wyrazić swoje zdanie"??? Kiedy i jak? Czy sądzisz, że dopuszczą gdziekolwiek w
        Moskwie Kwaśniewskiego do mikrofonu? Przecież oficjalnie już zapowiedziano, że
        poza przemówieniami Wielkiej Czwórki nie będzie żadnych innych. Chyba że
        Niemiaszki zgodzą się jeszcze bardziej ukorzyć przed Putinem, to ewentualnie
        zostaną dopuszczeni do samokrytyki.
        A Kwaśniewski? Będzie mógł wyrazić swoje zdanie, jak spotka go korespondent TVN
        lub TVP i poprosi o kilka zdań dla polskich telewidzów.

> Po 9 Maja robic swoje z
        > jeszcze wieksza konsekwentnie premedytacja i determinacja.

A po 9 to już Putin nie będzie się na nas boczył? Jaka to różnica czy przed,
        czy po. I skąd się nagle wziął ten dzień - o ile mi wiadomo, to wojna skończyła
        się 8 maja, a w dniu następnym generałowie leczyli kaca. Czy to dla uczczenia
        tego kaca ma być ten zjazd moskiewski?
    • piotrpsp Re: Prezydent: stosunki z Rosją są normalne 11.03.05, 22:18
      Takie bolesna sprawy nalezy zalatwiac po spokojnie, bez nadmiernych emocji.
      Prezydent wyral role mediatora miedzy goracoglowymi i dobrze robi. Pomimo
      licznych zalow do Rosji nalezy dbac o wspolprace ekonomiczna z nimi.
    • stanislaw_remuszko Nasze stosunki z Rosją nie sa normalne... 11.03.05, 22:35
      ...skoro de facto nie reagujemy na stanowisko Rosji w sprawie katyńskiego
      ludobójstwa.
      Problem Katynia definitywnie "sam się rozwiąże" za trzydzieści parę lat, kiedy
      wymrze pokolenie wnuków zamordowanych. A chyba nawet 10-20 lat wcześniej, bo
      starzy ludzie słabną z wiekiem.
      Dlatego tym bardziej powinniśmy robić to, co do nas należy. Zabierać publiczny
      głos, przypominać, postulować, zbierać podpisy, ciągnąć za rękaw, głosować na
      właściwych ludzi. Dawać żywe świadectwo pamięci i solidarności. Tak uważam.
      Stanisław Remuszko
      • verbaveritatis Re: Nasze stosunki z Rosją nie sa normalne... 11.03.05, 22:58
        Panie Remuszko,trochę ma Pan racji,ale trzeba spojrzec na Katyń oczyma
        wspólczesnego Rosjanina takze. Rzadko ktory z nich wie o tym -to raz,
        natomiast może wie o zbrodniach stalinowskich na narodach ZSRR,aczkolwiek coraz
        mniej. W sumie jesli,jak mowią dzis w Rosji (przedtem w ZSRR),przy wyzwoleniu
        Polski zginęło 6oo tys. żolnierzy radzieckich,to jest 30 razy więcej niz w
        Katyniu,Charkowie,Miednoje i in. Że przez terytorium Polski trzeba bylo
        przejść,aby dostac sie do Berlina, przemilcza się. No i przeciętny Rosjanin
        wie,ze zginęlo tylu ich dziadów i ojców przy wyzwalaniu Polski od hitlerowskich
        okupantow,a Polacy sa tacy niewdzięczni i w dodatku pyskują,sprzyjają
        terrorystom czeczenskim. ZSRR przekazało im Szczecin,Wrocław,czego oni jeszcze
        chcą? Przeciez Lwów czy Wilno to i tak kiedys Polacy zagrabili!W tej sytuacji
        my,Polacy,nasza dyplomacja musimy byc szczególnie uczuleni na sam sposób
        rozumowania w Rosji i nie wolno nam poruszac sie tak jak słon w skladzie
        porcelany. Jaka Rosja jest,taka jest,ale my z nią życ musimy!
        • co.ty.powiesz Nie są normalne i z naszej winy 12.03.05, 00:07
          verbaveritatis napisał:

> No i przeciętny Rosjanin
          > wie,ze zginęlo tylu ich dziadów i ojców przy wyzwalaniu Polski od
          > hitlerowskich okupantow,a Polacy sa tacy niewdzięczni i w dodatku
          > pyskują,sprzyjają terrorystom czeczenskim.

Nie zupełnie masz rację. Bo "przeciętny Rosjanin" (podobnie jak Polak,
          Amerykanin czy Argentyńczyk) wie to, co propaganda mu wciśnie. Gdyby Putin i
          jego akolici przyjęli prawdę taką jaka jest, gdyby rzeczywiście odeszli od
          starych komuszych przekonań i zwyczajów, to i "przeciętny Rosjanin" prawdę tę
          by przyjął. Nie bez niechęci, to prawda, ale jednak pogodziliby się z tym, że
          nie zawsze naród rosyjski, a zwłaszcza jego przedstawiciele, działali dobrze.
          Skoro mogą tak podejść do historii Niemcy, Anglicy, Belgowie, także Polacy
          (wystarczy przypommnieć dla przykładu nie zawsze chlubne zachowanie się naszych
          rodaków w stosunku do różnych mniejszości narodowych) - mogą też i "przeciętni
          Rosjanie". Bo oni wcale nie są gorsi czy głupsi od nas. Trzeba tylko dać im
          szansę, a tego ani Putin, ani Kwaśniewski nie chcą zrobić. I tutaj widzę winę
          Polski, że stosunki te są nienormalne, bo Kwaśniewski i jego świta za wszelką
          cenę nie chcą dopuścić do zakończenia sporów między obu narodami właśnie
          podczas głośne mówienie prawdy.
          • verbaveritatis Re: Nie są normalne i z naszej winy 12.03.05, 00:42
            Widzisz "co.ty.powiesz"- jak pomyslisz to napiszesz w miarę rozsądnie,ale
            sądzę,że ja bardziej znam mentalność Rosjan niz Ty. Nie mniej Twój zarzut w
            stosunku do Prezydenta Kwasniewskiego jest,niestety,bardzo głupi. Rzadko kto
            chce tak jak on poprawienia stosunkow z Rosją, ale nie jest tez przysłowiowym
            słoniem w skladzie porcelany! Działa z rozwagą, choc czasem potrafi
            niepotrzebnie rozjuszyc niedzwiedzia (vide-publikacja o Ukrainie na Zachodzie!)
        • ubu66 Do verbaveritas - TAK, A pojechac takze dlatego 12.03.05, 21:17
          żeby im wytrącić ten antypolski argument, że Polacy są niewdzieczni. Polityke
          powinnismy robic pod katem nie tyle przyjaźni Putina ile dla narodu rosyjskiego,
          który w końcu sie jednak obudzi z tego wielowiekowego impreialnego snu i zobaczy
          że mozna życ inaczej, bez wyrzeczeń i dla siebie a nie dla imperium.
    • gosc.z.korony a o krzywdzonych kobietach i dzieciach z Czeczenii 11.03.05, 22:57
      Putin i jego ,,kamanda'' jakoś nie pamięta! O tym jaki władcy Kremla mają
      stosunek do ludzi przekonaliśmy się obserwując wydarzenia w Biesłanie i
      tragedię na Dubrowce. Przypominam, że nie chodziło tam tylko o
      czeczeńskich ,,terrorystów'' ale o Obywateli Rosji, których zagazowano, a na
      dodatek nie raczono poinformować lekarzy jakiego ,,specyfiku'' użyto, by mogli
      pomóc tym, którzy jeszcze żyli. Przypomnę też szokujące materiały dotyczące
      zamordowania czeczeńskich bojowników - sceny które jako żywo przypominały
      zbrodnie Hitlera i Stalina!
      NA NASZYCH OCZACH PUTIN POZWALA SOBIE MORDOWAĆ LUDZI! I JESZCZE MA CZELNOŚĆ
      STROFOWAĆ KRYTYCZNE GŁOSY! HAŃBA!
      • verbaveritatis Tylko spokój! 11.03.05, 23:01

Do "goscia z korony" - niezłe jest relanium na pewne uspokojenie! Albo signopam!
        -Hej,panie dziejski! Toż to były czasy! Starzy byli jeszcze młodzi, a tych
        mlodych w ogóle na świecie nie było...Życ,nie umierać! (Julian Wołoszynowski)
    • maruda.r Re: Prezydent: stosunki z Rosją są normalne 11.03.05, 23:11

Zaznaczył, że jedzie do Moskwy również po to, aby zaprezentować polski punkt
      widzenia historii

O ile będzie trzeźwy i dostanie mikrofon.

• read1 Re: Prezydent: stosunki z Rosją są normalne 11.03.05, 23:23
        > O ile będzie trzeźwy i dostanie mikrofon.

science-fiction
        • verbaveritatis Re: Prezydent: stosunki z Rosją są normalne 11.03.05, 23:32

Widzisz,ja cos wiem - Prezydent zwykle nie pije,bo pić nie lubi i dlatego jak
          MUSI ( a czasem musi) to mu nieco (czasem) szkodzi.A wydaje mi sie ,ze musi w
          samolocie, bo nie lubi latać i ma boja. Ja tez nie lubię i chętnie w samolocie
          strzelam koniak. Taka jest prawda. I dlatego, kiedy mu się w "tym temacie" cos
          zarzuca, czynią tak zwykle ci,ktorzy go nie znają blizej.
          -Hej,panie dziejski! Toż to były czasy! Starzy byli jeszcze młodzi, a tych
          mlodych w ogóle na świecie nie było...Życ,nie umierać! (Julian Wołoszynowski)
          • read1 Re: Prezydent: stosunki z Rosją są normalne 11.03.05, 23:46
            > Widzisz,ja cos wiem - Prezydent zwykle nie pije,bo pić nie lubi i dlatego jak
            > MUSI ( a czasem musi) to mu nieco (czasem) szkodzi.A wydaje mi sie ,ze musi w
            > samolocie, bo nie lubi latać i ma boja. Ja tez nie lubię i chętnie w samolocie
            > strzelam koniak. Taka jest prawda. I dlatego, kiedy mu się w "tym temacie" cos
            > zarzuca, czynią tak zwykle ci,ktorzy go nie znają blizej.

Czyli jest szansa, że nie pojawi się na obchodach, bo nie wyjdzie z samolotu.
            Biologia potrafi przyjść z pomocą :)
            • verbaveritatis Re: Prezydent: stosunki z Rosją są normalne 12.03.05, 00:01
              Moze,Read1,jest szansa ,ze zmądrzejesz,albo dowcip Twoj stanie sie bardziej
              finezyjny,choc ja w to wątpię.
              • t324911 Re: Prezydent: stosunki z Rosją są normalne 12.03.05, 04:18
                Normalne to wedlug Kwasniewskiego takie same jak za starych dobrych czasow ???.
                Biedaczek nie zauwazyl ze czasy sie zmienily .
              • gosc.z.korony ZALECASZ MI RELANIUM I USPOKOJENIE 12.03.05, 09:42
                ...i słusznie! - bo spokojny nie jestem, kiedy Putina widzę, a szczególnie jego
                czyny!
                Próbujesz zrozumieć i wejść w skórę ,,przeciętnego'' Rosjanina - też dobrze!
                W Twoim rozumowaniu tkwi jednak bardzo poważana niekonsekwencja - skoro Kolega
                próbuje zrozumieć (co za cechę mędrca poczytuję...), dlaczego jednak tego
                samego nie czynią wspomniani wyżej ,,przeciętni'' Rosjanie i
                dalej ,,spokojnie'' wierzą sobie w ,,swoją'' propagandę? Dlaczego nie próbują
                Nas zrozumieć? Dlaczego nie zagłębią się w historię i nie przeanalizują tych
                wszystkich dziejowych zawiłości, które tak poróżniły Nasze Nacje?
                To prawda jestem wściekły, reaguję emocjonalnie - fakt! Z jakiej jednak racji
                cierpieć mam na swej dumie, tylko z tego powodu, że Naszym sąsiadom po prostu
                nie chce się myśleć?
                A co do czynionych przez Kolegę ,,ilościowych'' porównań, odnośnie tego który
                naród poniósł większe ofiary - to Kolega wybaczy - nie godzi się szacować
                takich liczb, bo wnioski z tego pachną nieposzanowaniem ludzkiego życia.
                przesyłam ukłony!
                • verbaveritatis I proste,i skomplikowane... 12.03.05, 10:59
                  Kolego z "korony",nie miejsce tu na tego typu dyskusję.Ale czy Kolegę
                  np.interesują wszystkie zawiłości losowe,które spowodowały,ze przez lata nasze
                  stosunki z Czechami (poważny sąsiad, z Czechami,tak z Czechami,mamy dziś
                  najdłuższą granicę!) nie należały do,powiem delikatnie, wzorcowych? Mam
                  zarzucic Koledze,ze nie chce mu sie mysleć, jeśli mało wie w tej materii?
                  Jesli - podkreslam. Co do ilosciowego porównania ofiar wojny Polski i
                  ZSRR...Tego w mej wypowiedzi nie widzę. Probuję jedynie zrozumiec mentalnosc
                  rosyjską. A w sumie pozwolę sobie Kolegę zapytac, czy niedzwiedż tak bardzo
                  interesuje się pszczołą? Bywa,że miodem... Ach,ta polska megalomania,ciągle ta
                  papuga narodów skrzeczy w niektórych głowach!
                  • ubu66 Ale pszczoła może niedźwiedzia użądlić w nos...... 12.03.05, 21:42
                    a co dopiero cały rój !
                • ubu66 Dlaczego nie próbuja nas zrozumieć ? 12.03.05, 21:40
                  Ja akurat mam liczne kontakty z ta miłą skąd inąd nacją. Oni po prostu są
                  nacjonalistami (patriotami hi), wydaje im sie że ogrom ich kraju upoważnia ich
                  do naturalnego przywództwa wsród narodów slowiańskich (panslawizm ożywa, a
                  przynajmniej próbuje ożyć). Poza tym ci co maja cos do powiedzenia wychowali sie
                  w szkołach radzieckich i mimo że raczej znaja fakty historyczne, to
                  interpretuja je na sposób dla nich korzystny. To jest naturalne.
                  Ktos tu pisał że niemoralne jest licytowanie sie wielkością strat ludzkich.
                  Prawda. Ale Rosjanie niejako dla zrównowazenia zbrodni katyńskiej wyciągaja
                  jakies historie o rzekomym mordowaniu jeńców w wojnie bolszewickiej. Pytałem
                  jednego Rosjanina o jakies fakty, dowody...czekam i nic. Nie ma. I nie bedzie,bo
                  to jest wierutna bzdura, choc prawda ze jeńcy zmarli ale od chorób które
                  przywlwkli, głodu, w końcu nie przyszli tu na zaproszenie. Ale nawazniejsze ze
                  Iwanowi to powiedzieli i Iwan wierzy. Bo Iwan chce wierzyc w to co powie władza,
                  - W ODRÓŻNIENIU OD POLAKA !
            • ubu66 No nie, tylko Jelcyn schlewał sie w samolocie. 12.03.05, 21:22
    • zigzaur Chyba znalazłem posadę 12.03.05, 22:28
      dla Aleksandra K. po upływie drugiej, i wg prawa ostatniej kadencji.

Prezenter pogody w telewizji.

Powiedział mianowicie:

"Deszcz pada"

w obliczu zupełnie innego zjawiska.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka