Dodaj do ulubionych

czy to prawda ze Gogolewski kolaborowal?

25.03.05, 16:13
szefem ZASP zostal Ignacy Gogolewski, "wybitny aktor". Z pewnością. Ale i
niesławnej pamięci "łamacz" bojkotu aktorskiego ogloszonego w stanie
wojennym.
Zgodził się zagrać główna rolę w obrzydliwym nakreconym w 1982 r.
filmie "Godność" wyszydzającym Solidarność i natrząsającym sie z ofiar stanu
wojennego. Był chwalony przez Urbana jako "pozytywny przykład" aktorów ktorzy
n ie właczyli sie do bojkotu telewizji wraz z panią Lipowską czy panem
Glińskim (też mieli role w tym filmie). Co takiego stalo się w środowisku
aktorskim, że zapomnialo o solidarnosciowym etosie i wybralo na swego prezesa
kolaboranta zbrodniarzy w mundurach?
Obserwuj wątek
    • piotr7777 Re: czy to prawda ze Gogolewski kolaborowal? 25.03.05, 16:19
      Prawda, ale nie cała.
      Owszem, nie poparł tzw. bojkotu telewizji, który zresztą nie miał większego
      znaczenia i na którym tracili raczej widzowie niż reżimowa telewizja.
      Gogolewski był wówczas dyrektorem jednego z prowincjonalnych teatrów i tam
      zrealizował przedstawienie dla Teatru Telewizji - i o to był cały szum.
      A co do dość obrzydliwego filmu "Godność" z roku 1984 (nie 1982) to Gogolewski
      w nim w ogóle nie wystąpił.
      • 9111961u Re: czy to prawda ze Gogolewski kolaborowal? 25.03.05, 16:24
        piotr7777 napisał:

> Prawda, ale nie cała.
        > Owszem, nie poparł tzw. bojkotu telewizji, który zresztą nie miał większego
        > znaczenia i na którym tracili raczej widzowie niż reżimowa telewizja.
        > Gogolewski był wówczas dyrektorem jednego z prowincjonalnych teatrów i tam
        > zrealizował przedstawienie dla Teatru Telewizji - i o to był cały szum.
        > A co do dość obrzydliwego filmu "Godność" z roku 1984 (nie 1982) to
        Gogolewski
        > w nim w ogóle nie wystąpił.

:))
        Jemu ukradli, czy on ukradl? Nie wazne! Wazne, ze byl zamieszany w kradziez. ;)
    • piotr7777 Re: czy to prawda ze Gogolewski kolaborowal? 25.03.05, 16:20
      Rodzaj: Film fabularny - telewizyjny

GODNOŚĆ

Rok: 1984
      Premiera: 1984. 10. 20
      Gatunek: Film obyczajowy, Film polityczny
      Produkcja: Polska

Dane techniczne: Barwny. 2746 m. 91 min.

Opis: Rok 1981, kilka miesięcy przed wprowadzeniem stanu wojennego. W
      zakładach "Metapol", w których pracuje prawie cała rodzina Szostaków, trwają
      ostre i dramatyczne dyskusje i rozgrywki. Bezkompromisowy, ale zachowujący
      umiar w działaniu Karol Szostak zostaje wybrany przewodniczącym branżowego
      związku zawodowego. Członkowie "Solidarności" domagają się jego zwolnienia z
      pracy. Mimo strajku, ogłoszonego na polecenie regionu, Szostak wraz z innymi
      przystępuje do pracy. Zostaje wywieziony na taczce z zakładu, w którym pracował
      przez 46 lat.

Reżyseria: Roman Wionczek
      Reżyser II: Jan Nieśpiałowski , Włodzimierz Kamiński
      Współpraca reżyserska: Andrzej Lożyński , Mirosława Serafin
      Scenariusz: Jerzy Grzymkowski
      Zdjęcia: Władysław Nagy
      Operator kamery: Zbigniew Hartwig
      Współpraca operatorska: Piotr Jaszczuk , Piotr Walęga
      Scenografia: Jerzy Zieliński
      Współpraca scenograficzna: Joanna Łozińska , Andrzej Holc , Andrzej Bałza
      Kostiumy: Halina Mosdorf
      Współpraca kostiumograficzna: Dorota Kacalińska
      Dźwięk: Spas Christow
      Współpraca dźwiękowa: Jerzy Murawski
      Montaż: Grażyna Tormanowska
      Charakteryzacja: Edward Kubacki , Janina Dybowska
      Kierownictwo produkcji: Ryszard Jasionowski
      Kierownictwo produkcji II: Wiesława Karwańska , Józef Jarosz
      Współpraca produkcyjna: Krzysztof Wiech
      Produkcja: Studio Filmowe (d. Zespół Filmowy) Profil , Telewizja Polska
      Atelier: Wytwórnia Filmów Dokumentalnych (Warszawa)
      Laboratorium: Wytwórnia Filmów Dokumentalnych (Warszawa)
      Obsada aktorska: Jerzy Aleksander Braszka (Szostak), Halina Kossobudzka
      (Szostakowa, żona Karola), Magda Celówna (Bożena Rzepińska, córka Szostaków),
      Edward Sosna (Waldemar Rzepiński, zięć Szostaków), Bogusław Sar (Jędrek
      Szostak), Piotr Krasicki (Marcin Rzepiński, wnuk), Ryszard Faron (Jacek Hajduk,
      szef "Solidarności"), Wieńczysław Gliński (dyrektor), Janusz Kłosiński
      (robotnik), Edward Kusztal (robotnik), Krzysztof Świętochowski (dziennikarz),
      Wacław Ulewicz (sekretarz POP), Jerzy Złotnicki (doradca Franczuk), Tomasz
      Zaliwski , Władysław Barański , Henryk Guzek , Tadeusz Hanusek , Wacław
      Jankowski , Zygmunt Kołodziejski , Zbigniew Korepta , Gustaw Kron , Kazimierz
      Lasoń , Małgorzata Nieśpiałowska , Elżbieta Orzechowska , Patrycja Pałkiewicz ,
      Tadeusz Somogi , A. Stankowski , Tadeusz Teodorczyk , Bogdan Potocki
      • meerkat1 Kolaborowal, ale "z GODNOSCIOM OSOBISTOM"!!! 25.03.05, 18:16
        No, sadzac z listy wykonawcow i realizatorow "Godnosci" [piotr7777]

sama, "godna siebie" smietanka profesji! :-(((((((((((((((((((((((((((((((((((
    • tyta.nic1 Re: czy to prawda ze Gogolewski kolaborowal? 25.03.05, 17:59
      andrze_n napisał:

> Zgodził się zagrać główna rolę w obrzydliwym nakreconym w 1982 r.
      > filmie "Godność" wyszydzającym Solidarność i natrząsającym sie z ofiar stanu
      > wojennego.

Prawda - nieprawda? Ale jak to wcześniej mówiłeś:
      andrze_n 23.03.2005 22:13 + odpowiedz

ale forum dziekuje za tzw dobra wole...
      • terraincognita Odp******** sie od Gogolewskiego 25.03.05, 18:45
        Film "Godnosc" mial wiadoma opcje polityczna, ale byl w pelni do przyjecia,
        wiec wybrzydzanie na aktorow jest bez sensu. Poszedl bodaj raz w telewizji i
        nikt go nie musial ogladac.Gogolewski w nim nie gral,ale gdyby nawet, to co?
        Poniewaz wielu aktorow bojkotowalo Teatr Telewizyjny , dyrekcja TVP1 pokazala
        spektakt teatru w Lublinie. Był to bodaj pierwszy spektakl tego niezlego w
        sumie teatru pokazany kiedykolwiek w TVP. Po cholere ten szum po cwiercwieczu?
        Naprawde to swoisty,polski masochizm! Kolaboracja to wielkie slowo. 95 proc.
        Polski "kolaborowalo." I z tej kolaboracji zylo od 1944 albo 1945 roku!
        • czyzunia Re: Odp******** sie od Gogolewskiego 25.03.05, 18:49
          gogol nie dfał się zaszczuć solidaruchom którzy q..a piękni w wspaniali
          bojkotowali.
          dziś kolaborują z wielkim kapitałem w reklamach i kretyńskich sitcoach. a
          gdzie q..a etos.???
          • al_an.ski piekny belkot rodem z Urbana, ze stanu wojennego 25.03.05, 18:57
            malzeysz Czyzunia do Samoobrony czy do LPR?

czyzunia napisał:

> gogol nie dfał się zaszczuć solidaruchom którzy q..a piękni w wspaniali
            > bojkotowali.
            > dziś kolaborują z wielkim kapitałem w reklamach i kretyńskich sitcoach. a
            > gdzie q..a etos.???
        • al_an.ski A ja nie kolaborowalem i jest mi z tym luksusowo. 25.03.05, 18:55
          terraincognita napisał:

> Film "Godnosc" mial wiadoma opcje polityczna, ale byl w pelni do przyjecia,
          > wiec wybrzydzanie na aktorow jest bez sensu. Poszedl bodaj raz w telewizji i
          > nikt go nie musial ogladac.Gogolewski w nim nie gral,ale gdyby nawet, to co?
          > Poniewaz wielu aktorow bojkotowalo Teatr Telewizyjny , dyrekcja TVP1 pokazala
          > spektakt teatru w Lublinie. Był to bodaj pierwszy spektakl tego niezlego w
          > sumie teatru pokazany kiedykolwiek w TVP. Po cholere ten szum po
          cwiercwieczu?
          > Naprawde to swoisty,polski masochizm! Kolaboracja to wielkie slowo. 95 proc.
          > Polski "kolaborowalo." I z tej kolaboracji zylo od 1944 albo 1945 roku!
          • 9111961u Re: A ja nie kolaborowalem i jest mi z tym luksus 25.03.05, 19:15
            al_an.ski napisał:

Dzisiaj wszyscy tak mowia. :))))))))))
        • al_an.ski A ja nie kolaborowalem i jest mi z tym luksusowo 25.03.05, 18:56
          ty tez nie musiales :)

terraincognita napisał:

> Film "Godnosc" mial wiadoma opcje polityczna, ale byl w pelni do przyjecia,
          > wiec wybrzydzanie na aktorow jest bez sensu. Poszedl bodaj raz w telewizji i
          > nikt go nie musial ogladac.Gogolewski w nim nie gral,ale gdyby nawet, to co?
          > Poniewaz wielu aktorow bojkotowalo Teatr Telewizyjny , dyrekcja TVP1 pokazala
          > spektakt teatru w Lublinie. Był to bodaj pierwszy spektakl tego niezlego w
          > sumie teatru pokazany kiedykolwiek w TVP. Po cholere ten szum po
          cwiercwieczu?
          > Naprawde to swoisty,polski masochizm! Kolaboracja to wielkie slowo. 95 proc.
          > Polski "kolaborowalo." I z tej kolaboracji zylo od 1944 albo 1945 roku!
          • czyzunia Re: A ja nie kolaborowalem i jest mi z tym luksus 25.03.05, 19:12
            dziękuje z a porównanie do urbanka. nie zsłużyłem.
            • czyzunia Re: A ja nie kolaborowalem i jest mi z tym luksus 25.03.05, 19:18
              alanksiu,załóż se swoj zasp i tam se wybierzesz prezesa. a tu go wybrali
              członkow3ie związku i gó.. ci do tego.
              • terraincognita Re: A ja nie kolaborowalem i jest mi z tym luksus 25.03.05, 19:38
                Głupki, była jedna Polska - Polska Rzeczpospolita Ludowa. Gdyby np wszyscy
                (niemal) z nia nie "kolaborowali" to zylibysmy na powojennych gruzach do
                dzisiaj. O szczeniakach nie mowie.
                • meerkat1 Terra COGNITA-Wiemy KIM jestes i kto cie zatrudnia 26.03.05, 11:20
                  "Uwaga! sowieccy prowokatorzy na forum GW"!

No to teraz zem kolejnego przylapal (po tomsonie, marudzie, evie, che guevarze,
                  yurku11111, crappusie, itp.]

Prawdziwe nazwiska na liscie Bronka W. opatrzone DWOMA ZERAMI(jak symbolicznie!)
                  • terraincognita Re: Terra COGNITA-Wiemy KIM jestes i kto cie zatr 26.03.05, 12:31
                    meerkat1 napisał:

> "Uwaga! sowieccy prowokatorzy na forum GW"!
                    >
                    > No to teraz zem kolejnego przylapal (po tomsonie, marudzie, evie, che
                    guevarze,
                    >
                    > yurku11111, crappusie, itp.]
                    >
                    > Prawdziwe nazwiska na liscie Bronka W. opatrzone DWOMA ZERAMI(jak
                    symbolicznie!
                    > )WYJATKOWY BAŁWANISSIMO!!!TEZ SIE URWAŁES Z TWOREK?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka