janislaw1 09.04.05, 19:30 Wprowadzenie zakazu będzie pięknym gestem, dowodem hołdu Janowi Pawłowi Wielkiemu Czy nie byłoby dobrze zorganizowac akcję pikietowania hipermarketów ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
warka_strong Re: Czas na wprowadzenie zakazu handlu w niedziel 09.04.05, 19:32 janislaw1 napisał: > > Czy nie byłoby dobrze zorganizowac akcję pikietowania hipermarketów ? > ===== Jeżeli dodasz do tej listy kioski przykościelne to zgoda. Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Czas na skończenie z oszołomstwem i pustymi 09.04.05, 19:33 gestami!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
uhura1 Re: Czas na wprowadzenie zakazu handlu w niedziel 09.04.05, 19:37 Prawo i Sprawiedliwość zrobi wszytstko by taki zakaz wprowadzić gdy już będziemy wspólrządzić, nie tylko z powodu czczenia tego dnia lecztakże by pomóc tworzeniu się polskiej klasy średniej. Odpowiedz Link Zgłoś
uhura1 Re: Co ma piernik do wiatraka? 09.04.05, 19:48 to że hipermarkety utrudniają powstawanie polskiej klasy średniej, wiem że za istnieniem ich przemawie wiele argumentów i za handlem w niedzielę też ale klasa średnia to stabilizacja państwa. obecnie klasa średnia jest malo liczna i to się bardzo widocznie odbija na polityce bo politycy nie mają szans przedstawić rozsdądny program tylko muszą lawirować pomiędzy tym co realizowalne a populizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Hipermarkety????? 09.04.05, 19:55 No coś Ty... A może kulawy system podatkowy, emerytalny (ZUS), utrudniony dostęp do kredytów obrotowych, wysokie ceny usług telekomunikacyjnych, wahania kursu złotówki i jeszcze kilka innych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
uhura1 Re: Hipermarkety????? 09.04.05, 19:59 to wszystko co wymienileś również ale dyskusj jest o hipermarketach wiec na tym wątku się skupilem. przy czym na kurs zlotówki państwo nie ma wplywu, ceny polączeń telefonicznych też nie są regulowane, a co do podatków to znowu odpowiadam ci że w takim krakowie w ubieglym roku targowiska które mają nieporównywalnie mniejsze dochody niż markety wplacily do kasy miasta o wiele mniej niż hipermarkety które są na tyle mocną zę lekcewżą prawo na każdym kroku i to też problem. Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Re: Hipermarkety????? 09.04.05, 20:06 To trzeba naprawić system podatkowy...W każdym razie jako przedstawicielka "klasy średniej", o którą tak walczysz, proszę cię o pozostawienie decyzji w krórym dniu tygodnia robię zakupy mnie.Jeżeli właściciele sklepów nie są w stanie zawiązać konsorcjum i wynegocjować lepszych cen u dostawców - to już ich problem. Trzeba się nauczyć reagować na zmiany na rynku a nie wymuszać odgórne decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś
uhura1 Re: Hipermarkety????? 09.04.05, 20:11 Po to istnieje państwo by prowadziś świadomą politykę w pewnych dziedzinach. i nikt nie może powiedzieć że chce ąby państwo zostawilo go w absolutnym spokoju bo to już anarchia. gdyby wolny rynek którego też jestem zwolennikem byl takim panaceum na wszystko to byloby świetnie, ale po prostu tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Re: Hipermarkety????? 09.04.05, 20:15 Dobrze, że w czarnym śnie nie przyszło mi do głowy głosować na PiS:-) Jesteście większymi populistami od Rydzyka, Giertycha i Leppera i takimi samymi jak oni znawcami ekonomii:-)Mam nadzieję, że po wyborach PO nałoży wam kaganiec i krótką smycz, bo inaczej...strach pomyśleć:-) Odpowiedz Link Zgłoś
uhura1 Re: Hipermarkety????? 09.04.05, 20:18 tlumaczę pewne rzeczy kulturalnie i na spokojnie, nie wiem skąd te obelgi, a co do PO to mam straszne wieści dle Ciebie. W rozmowach nie przed kamerami oni w niczym sie od nas nie różnią. przykro mi, żadnego kagańca wiec nie będzie. krutkąsmycz nalożymy na komunistów i innych bandytów i nikogo więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Re: Hipermarkety????? 09.04.05, 20:20 No to cóż.Czas zamykać firmę i na emigrację:-) Odpowiedz Link Zgłoś
uhura1 Re: Hipermarkety????? 09.04.05, 20:25 nie, czas myśleć obywatelsko, czas chadzać zawsze na wybory i nie narzekać potem że idioci rządzą w sytuacji gdy sie nie pofatygowalo do urny. a jeżeli uważa ktoś że nie ma partii która go reprezentujwe to trzeba się wlączyć w życie polityczne na choćby szceblu lokalnym a nie narzekać na wszystkich polityków po kolei. program negatywny to nic trudnego: ten be, ten fuj, tamten glupi a tamten balwan, trudniej zaś coś zrobić w życiu spolecznym czy politycznym ale takie wlaśnie dzialania są konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Skąd wiesz, że nie chodzę:-) 09.04.05, 20:29 Chodzę na każde wybory. Oprócz firmy prowadzę fundację, włączam się w działania lokalne itd...Tylko nie pozwolę, żeby ktoś za mnie podejmował decyzje, co , gdzie i kiedy mam robić.Bo to moja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
uhura1 Re: Skąd wiesz, że nie chodzę:-) 09.04.05, 20:34 jeśli to prawda to brawa dla Ciebie, ale państwo po to jest by też dzialać, tyle że na innych szczeblach i poziomach. wiem że książek o idealnym spoleczeństwie gdzie państwo jest zredukowane do absolutnego minimum, jest mnóstwo, ale to utopie.Swiat się zmienilod wieku XIX gdy o czymś takim można bylo myśleć, dziś trzeba dbać o różne sprawy których wolny rynek nigdy nie ureguluje. wiem że to co pisze JKM jset chwytliwe, lecz niestety nierealne. Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Re: Skąd wiesz, że nie chodzę:-) 09.04.05, 20:38 O Korwina -Mikke Ci chodziło??Rany...człowieku - zapomniałam go do oszołomów dopisać ale wydał mi się mało groźny... Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk A przy okazji.... 09.04.05, 20:23 uhura1 napisała: > krutkąsmycz nalożymy na komunistów i innych bandytów i nikogo więcej. .. na wszystko, co sie wam nie spodoba. Akurat w te wasze zapewnienia o tepieniu bandytow to nie wierze - czy to nie Kaczynski byl ministrem od sprawiedliwosci? I jakos zadnemu bandycie nie zaszkodzil - cale jego urzedowanie sprowadzilo sie do marsowych min i groznych wywiadow przed kamerami. Dobrze radze - odpimpajcie sie od mojej wolnosci wyboru, bo wam krzywde zrobie! KrisK Wkurzony (klasa srednia) Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Re: A przy okazji.... 09.04.05, 20:26 Dzięki, Krisk...Nie zauważyłam tej "krUtkiej" smyczy:-)Jak o ekonomii mają takie pojęcie jak o ortografii.... Odpowiedz Link Zgłoś
uhura1 Re: A przy okazji.... 09.04.05, 20:27 nikt nie ogranicza twego wyboru tyle że personel marketów twż ma do czegoś prawo, to nie jest bydlo które ma być pozbawione wszelkich praw. niedziela w naszej kulturze dniem odpoczynku, i to nie jest kwestia wolnego wyboru lecz zasad fundamentalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Myjesz się w niedzielę? Gotujesz obiad? 09.04.05, 20:34 Oglądasz telewizję? Chodzisz do kina, teatru, kawiarni, restauracji? Prąd w domu masz? Radia słuchasz? O szpitalach, policji itp nie wpspomnę...Tam roboty pracują czy " samo się robi"? Odpowiedz Link Zgłoś
uhura1 Re: Myjesz się w niedzielę? Gotujesz obiad? 09.04.05, 20:37 istnieje fundamentalne rozróżnienie pomiędzy slużbami dyżurnymi, miejskimi, tzw powszechnego użytku gdzie jest system dyżurów. ale w markecie widze te same twarze 6 dni w tygodniu i wiem że te osoby pracują też w niedzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Fundamentalisci? 09.04.05, 20:43 uhura1 napisała: > istnieje fundamentalne rozróżnienie Znowu ten fundamentalizm!!! No niech was szlag trafi. A skad wzieliscie owe "fundamentalne prawa"? Ja wole haslo "zyj i daj zyc innym". I nie mam zamiaru nikomu narzucac sposobu spedzania czasu. Ja strasznie lubie pracowac w niedziele a wypoczywac we wtorki. I co, zabronisz mi? Rozumiem, ze alkohol od 13-tej? KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
uhura1 Re: Fundamentalisci? 09.04.05, 20:49 wolna niedziela to jeden z fundamentalnych zwyczajów cywilizacji lacińskiej jeżeli te prawa fundamentalne ci sie nie podobają to informuję cię że podważasz też zasade że bobu co boskie..., czy też świetość wlasności prywatnej, więc uważaj gdy krytykujesz fundamentalne zasady kultury europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Ho, ho, ho... 09.04.05, 21:00 uhura1 napisała: > wolna niedziela to jeden z fundamentalnych zwyczajów cywilizacji lacińskiej > jeżeli te prawa fundamentalne ci sie nie podobają Prosze mi tutaj nie wytaczac takich haubic cywilizacyjnych, bo smiech bierze. > to informuję cię że podważasz > > też zasade że bobu co boskie..., czy też świetość wlasności prywatnej, więc > uważaj gdy krytykujesz fundamentalne zasady kultury europejskiej. Od kiedy to ograniczanie wolnosci wyboru jest "fundamentalna zasada kultury europejskiej"? Zawsze sadzilem ze sterujemy raczej w odwrotnym kierunku... Znaczy - Jaroslaw Kaczynski jako przedmurze cywilizacyjne.. O rany. Odpowiedz Link Zgłoś
uhura1 Re: Ho, ho, ho... 09.04.05, 21:02 wolność wyboru to nie jest fundamentalna zasada tylko wolna niedziela Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Nic z tego nie rozumiem. 09.04.05, 21:08 uhura1 napisała: > wolność wyboru to nie jest fundamentalna zasada tylko wolna niedziela Co ma wolnosc wyboru do wolnej niedzieli? Ja akurat w niedziele pracuje (mam zajecia na studiach zaocznych). Mam natomiast wolny wtorek. A jak bede chcial pracowac przez 7 dni w tygodniu, to tez mam do tego prawo! I jezlei ktos bedzie mial ochote sprzedawac mi towary przez 7 dni w tygodniu, to jest to sprawa pomiedzy mna-klientem a nim-sprzedawca. I zadem Kaczynski nie bedzie mi tu nosa wsadzal, pouczal i moralizowal. Bo go posadze na szafie i zostawie. Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Mam Cię!!! Trafiony - zatopiony:-)))) 09.04.05, 20:44 uhura1 napisała: >>. ale w markecie widze te same > twarze 6 dni w tygodniu i wiem że te osoby pracują też w niedzielę. Wszystko jasne:-) Jesteś zwyczajnie uzależniony od zakupów i prywatę na forum uprawiasz:-) To się leczy:-) A co z restauracjami, kawiarniami, basenami, klubami, teatrami....To nie są służby dyżurne:-) Odpowiedz Link Zgłoś
uhura1 Re: Mam Cię!!! Trafiony - zatopiony:-)))) 09.04.05, 20:47 po prostu mieszkam w miejscu gdzie wszystkie sklepy zamknieto po otwarciu reala i gdybym chcial jechać gdzie indziej to codzienne zakupy trwalyby 2 godziny. nie jestem fundamentalist który chce zupelnie zlikwidować markety, dostrzegam korzyści wynikającw z ich istnienia ale pewnw sprawy trzeba po prostu ucywilizować. Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Re: Mam Cię!!! Trafiony - zatopiony:-)))) 09.04.05, 20:49 No dobrze, a co z tymi restauracjami i resztą...Też zamknąć? Tam też ludzie pracują i to w niedzielę:-) Ja i cały mój zespół też często pracujemy w niedzielę i co? Ja jestem tą wredną małpą, która wykorzystuje ludzi a oni biednymi, skrzywdzonymi istotami? Odpowiedz Link Zgłoś
uhura1 Re: Mam Cię!!! Trafiony - zatopiony:-)))) 09.04.05, 20:54 nie jestem socjalisą, nie wmawiej mi wiec że postrzegam cie jako wredną malpę. powtarzam, trzeba pewne sprawy ucywilizować, konkretnie to chodzi o przestrzeganie prawa pracy. uważam że inaczej powinno się traktować hipermarkety a inaczej male firmy, szczególnie te związane z uslugami wypoczynkowymi, ale pracownicy takich firm też muszą mieć zapewniony conajmniej jeden dzień wolny w tygodniu w ty przynajmniej 2 lub 3 niedziele. Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Równość wobec prawa!!!!! 09.04.05, 21:00 To naślij na hipermarkety PIP, czy kontolę z ZUS i sprawdź? Z małpą żartowałam - dla mnie najważniejsze jest to, żeby moi pracownicy byli zadowoleni , co ktoś tam sobie myśli to jego sprawa:-) Czyli wracając do tematu: jak markety będą przestrzegały parawa pracy to mogą sobie pracować , jak chcą? To może wystarczy zwrócić im uwagę i dopilnować? Nie trzeba od razu zamykać:-) Odpowiedz Link Zgłoś
uhura1 Re: Równość wobec prawa!!!!! 09.04.05, 21:09 nie chcę ich zamykać, chcę by byly nieczynne w niedzielę, by przestrzegaly prawa pracy. jest tak we wspolczesnym świecie że megakorporacje mają różne polityki wobec różnych państw, jeżeli czują ze w jakiś kraju patrzy im sie na ręce, bije po lapach gdy są niegrzeczne to traktują tam pracowników tak jakby to byla Szwecja czy Niemcy, jeżeli widzą że państwo jest wobec nich bezsilne to w pelni świadomie centrala wydaje polecenie by w takim kraju robić co się chce, a pracownika traktować jako murzyna. dodatkowo wydaje się wtedy świadomą wojnę lokalnej, najcześciej dopiero się rodzącej klasie średniej po to by ta przypadkiem nie uroslaw silę i z czasem sam nie zaczela się jednoczyć w megakorporacje. to nie są wymysly antyglobalisty bo takowym nie jestem leczfakty. Polska okazuja slabość i placą za to slono pracownicy/murzuni i budżet który nie ma z marketów przwie żadnych dochodów> Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Re: Równość wobec prawa!!!!! 09.04.05, 21:15 uhura1 napisała: > nie chcę ich zamykać, chcę by byly nieczynne w niedzielę A ja chce zeby byly czynne. > , by przestrzegaly > prawa pracy. Tutaj kazdy sie z tym zgodzi. Przestrzeganie prawa to rzecz bezdyskusyjna, nie wiem dlaczego akurat o tym piszesz. To ze w Polsce nie przestrzega sie prawa (i nie tylko supermarkety je lamia, ale wszyscy, lacznie z poslami...) to rzecz powszechnie znana. Kaczynski jako minister tez nic nie zrobil. Odpowiedz Link Zgłoś
uhura1 Re: Równość wobec prawa!!!!! 09.04.05, 21:22 pis to kila tysięcy czlonków a nie kaczyński. a jego zaslugi w MS są niezaprzeczalne, zatrzymal tendencję do tolerowanie tzw "malej szkodliwości". a hipermarkety powinny być nieczynne, widzisz, doszliśmy do takiego momentu gdzie już mnie nie obrzucasz epitetami a w penych sprawach nawet się zgadzasz, i o to chodzi. jest tak w demokracji że ten kto ma większe poparcie ludzi tworzy rząd i wprowadz swe pomysly, jeżeli wygramy będzie tak, jeśli nie, to nie i nie ma tu potrzeby nazywania kogoś fundamentalistą. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Dalej za nic nie rozumiem,. dlaczego. 09.04.05, 21:38 uhura1 napisała: > pis to kila tysięcy czlonków a nie kaczyński. a jego zaslugi w MS są > niezaprzeczalne, zatrzymal tendencję do tolerowanie tzw "malej szkodliwości". Jakos nie zauwazylem, aby cokolwiek zatrzymal, oprocz paprotki po zakonczeniu urzedowania. > a > > hipermarkety powinny być nieczynne, Dalej nie widze powodu, dla ktorego pomiedzy klienta a sprzedajacego ma wtykac nos urzednik. > widzisz, doszliśmy do takiego momentu gdzie > > już mnie nie obrzucasz epitetami A gdzie to ja cie obrzucalem epitetami??? No to juz jest potwarz! Czy bycie fundamentalista jest okresleniem obrazliwym? Jezeli wedlug ciebie jest, to dlaczego powolujesz sie na "fundamentalne prawa"? Dalej nie wyjasniles mi, jakim prawem chcesz kazac mi odpoczywac w niedziele. Czy wedlug ciebie mam prawo pracowac 7 dni w tygodniu? Wybacz, ale pachnie mi tu socjalizmem na mile! A nie lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
uhura1 Re: Dalej za nic nie rozumiem,. dlaczego. 09.04.05, 21:49 ja ci nic nie każę, ty masz taki pogląda ja inny, czyja partia wygra wybory ta będzie realizować swój program. ja nie mam najmniejszej ochoty podporządkowywać się niektórym prawom ustanowionym przez sld, ale jako lojalny obywatel czunię to i nie narzekam że mi wolność osobistą ograniczają. gdybym chcial mieć absolutną wolnośc to bym sobiee pojechal do miejsca gdzie kiedyś bylo państwo o nazwie somalia a teraz jest nic i tam bylbym wolny że ho ho dopuki by mnie bandyci nie zabili. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Co to sa "dopuki"??? 09.04.05, 21:53 uhura1 napisała: >> dopuki by mnie > bandyci nie zabili. Politolog to pisze! A paszol won do ksiazek, powtorzyc postawowke, zdac jeszcze raz do liceum, dwa razy mature (dla pewnosci), i dopiero potem o cywilizacji europejskiej sie rozpisywac!!!! No wkurzylem sie! Naprawde! KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Re: Co to sa "dopuki"??? 09.04.05, 21:59 uhura1 napisała: > POLITOLOG TO NIE POLONISTA Uprzejmie informuje, ze znajomosc jezyka ojczystego (przynajmniej podstawowych zasad ortograficznych .. "dopuki" - zgroza) jest "fundamantalna zasada cywilizacji europejskiej". Tabliczki mnozenia tez nie znasz, bos nie matematyk? Ziemia jest plaska, bo nie jestes astronomem? Do ksiazek!!!!! Biegiem!!!! KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Za moich czasów....matury byś nie zdał:-) 09.04.05, 22:00 A bez matury to ani polonista ani politolog:-) Odpowiedz Link Zgłoś
uhura1 Re: Za moich czasów....matury byś nie zdał:-) 09.04.05, 22:05 zdalem na dwie piątki, a nie bylo ich dużo na moim roczniku. teraz żegnam i dziękuję za dyskusję z której wszystkie 3 strony chyba coś wyniosly. A PIS i PO zrobią dużo dobrego dla tego kraju, zobaczycie. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Bede zlosliwy.. nieszczerze przepraszam.. 09.04.05, 22:11 uhura1 napisała: > zdalem na dwie piątki, a nie bylo ich dużo na moim roczniku. Wyobrazam sobie tych z trojkami... > teraz żegnam i > dziękuję za dyskusję z której wszystkie 3 strony chyba coś wyniosly. Prosze bardzo! A strony byly dwie, a nie trzy, prosze uczonego politologa. > A PIS i PO > > zrobią dużo dobrego dla tego kraju, zobaczycie. Mam nadzieje nie ogladac PiSu w dzialaniu. To bedzie Straszne Widowisko. Pozdrawiam, przepraszajac za zlosliwosci - ale ta ortografia u politologa.. musisz cos z tym zrobic. KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Re: Równość wobec prawa!!!!! 09.04.05, 21:19 Ale to już nie jest równość wobec prawa:-) Skoro ja mogę pracować w niedzielę - to oni też. Gdzie ta wojna z klasą średnią? Czy właściciel osiedlowej budki z warzywami to już klasa średnia? To nie tylko właściciele firm ale i pracownicy ( moi zarabiają na pewno więcej niż właściciel osiedlowego warzywniaka),kadra kierownicza, wolne zawody... Odpowiedz Link Zgłoś
uhura1 Re: Równość wobec prawa!!!!! 09.04.05, 21:28 klasę średnią postrzegać można na dwa sposoby, po pierwsze tak jak o tym napisalaś, alo takie definiowanie jest wlaściwsze krajom postindustrialnym, mającym ze 100 lat kapitalizmu za sobą. w naszej sytuacji klasa śr to wlaściciele swego miiejsca pracy. może to sie wydać dziwne ale wlaściciel warzywniala i fryzjer-wlaściciel z wąchocka naprawdę są większymi stabilizatorami ustroju i państwa niż dyrektor nieswojego banku z zarobkiem 1 mln miesięcznie, on jest tylko pracownikiem najemny, jest przedstawicielem tych którzy dużo zarabiają i nikim więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Załamujesz mnie!!!!! 09.04.05, 21:37 Ten kto dużo zarabia - dużo kupuje...Innymi słowy daje pracę wielu ludziom : od przemysłu , po handel, rozrywke itp...Klasa średnia pełni też funkcje społeczne, opiniotwórcze itd. Nie mów mi tylko, że przyszłość tego kraju zależy tylko i wyłącznie od funkcjonowania właścicieli osiedlowych sklepów.Jeżeli sobie nie radzą to trudno.Może któryś by otworzył sklep np. z super dobrymi wędlinami z małej masarni, dobrymi serami, prawdziwym masłem,świeżymi warzywami z ekologicznych upraw itd...Żaden hipermatket by mu nie groził...Jak ludzie chcą iść po najmniejszej linii oporu to ..przykro mi. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk No wlasnie! 09.04.05, 21:43 Robilbym z przyjemnoscia zakupy w malym sklepie ze znakomitym pieczywem, garmazeria, starannie przebranymi warzywami, itp. Ale jezeli ten tak czesto cytowany "sklepik osiedlowy", owa jaczejka Polskiej Klasy Sredniej, oferuje mi identyczne wyroby jak supermarket, tylko po cenach znacznie wyzszych i w mniejszym wyborze.... to ja przepraszam, ale nie zamierzam doplacac do interesu. To, ze sprzedajacy w takim sklepiku chce utrzymac z tego cala rodzine, to jego sprawa - niech sie postara przekonac mnie wyborem towaru, jakoscia, obsluga, itp., a nie urzedniczym zakazem. Odpowiedz Link Zgłoś
uhura1 Re: Załamujesz mnie!!!!! 09.04.05, 21:45 dyskutujemy z dwóch różnych punktów widzenia, jak piszesz jesteś biznesmenem czy też business-woman, ja jestem politologiem i my nie możemy poddawac się potocznym ocenom. śledzac procesy spoleczne zauważa się pewne prawidloości i tyle. jeżeli przyklad setek lat historii i wspólczesnośći, badania, itp mówią nam że klasa średnia to to a nie cos innego to nie mogę przyjmować definicji potocznej, fizyk nie powie przecież że kilogram żelaza jest cięższy niż kilogram pierza, a twoja pojmowanie klasy śedniej będzie też sluszne, ale nia na tym etapie. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Wybacz, ale mnie przerazasz... 09.04.05, 21:50 uhura1 napisała: > > ja jestem politologiem i my nie możemy poddawac się > potocznym ocenom. Matko jedyna - TY JESTES POLITOLOGIEM????????? Odchodze zdruzgotany. O kraju moj nieszczesny...... Politolog... i takie pomysly.... Naprawde popsules mi humor. Myslalem sobie, zes jakis czerstwy mercz, albo wlasciciel budki, a tu prosze.. politolog. KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
uhura1 Re: Wybacz, ale mnie przerazasz... 09.04.05, 21:54 no to dobranoc zdruzgotany czlowiecze, no i byle do jesieni, KA-CZYŃ-SKI!!!!!! KA-CZYŃ-SKI!!!!!!!, KA-CZYŃ-SKI!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Gdybym brała pod uwagę "potoczne oceny" 09.04.05, 22:06 to z mojej firmy kamień na kamieniu by nie został:-)"Śledząc procesy społeczne..." - niczym innym się nie zajmuję:-).Z tego jest i na chlebek i na masełko i na samochodzik...Dobra rada : zapomnijcie o tym pomyśle, bo statystyka - królowa nauk się zemści:-))))A mści się wyjątkowo boleśnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Dziwna ta twoja cywilizacja.... 09.04.05, 20:52 uhura1 napisała: > ale pewnw sprawy trzeba po prostu > ucywilizować. Taka troche "fundamentalistyczna". Tu zakazik, tu nakazik. Zreszta, wiem jak bedzie, po wygranej PiSu (teoretycznej, mam nadzieje..). Trzeba bedzie wydawac rozmaite zezwolenia, koncesje, itp. - ach jak przyjemnie bedzie wtedy byc takim urzednikiem od rozdawania tych Waznych Papierkow..... Oczywiscie - przestrzegajac Prawa i Sprawiedliwosci. Ludowej. KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
michust Re: Myjesz się w niedzielę? Gotujesz obiad? 10.04.05, 11:30 pracują pracują jak moja żona ale gdyby nie market i być może praca w niedzielę to mielibyśmy o 400 pln mniej w portwelu Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Zasady fundamentalne... 09.04.05, 20:37 uhura1 napisała: > nikt nie ogranicza twego wyboru tyle że personel marketów twż ma do czegoś > prawo, to nie jest bydlo które ma być pozbawione wszelkich praw. niedziela w > naszej kulturze dniem odpoczynku, i to nie jest kwestia wolnego wyboru lecz > zasad fundamentalnych. Jak milo... Zasady fundamentalne. Uprzejmie informuje, ze zamkniecie sklepow w niedziele spowoduje redukcje personelu. Juz widze jak beda wam wdzieczni. Jezeli cala wasza wiedza ekonomiczna oraz pomysly sa tego rodzaju, to bidny moj kraj... A po drugie - odpimpajcie sie takze od tego, kiedy chce wypoczywac i kupowac. Skad w ludziach taka ochota do regulowania innym zycia nakazami i zakazami. Z realsocjalizmu, jak sadze. KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
uhura1 Re: Zasady fundamentalne... 09.04.05, 20:44 Przestrzeganie prawa pracy, do czego ktoś w końcu musi zmusić markety spowoduje że markety pracując przez 6 dni w tygodniu i tak będą musialy zwiekszyć zatrudnienie. zresztą ludzie i tak nie mają tam etatów więc nie ma za bardzo kogo zwalniać. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Ekonomia inaczej... 09.04.05, 20:48 uhura1 napisała: > Przestrzeganie prawa pracy, do czego ktoś w końcu musi zmusić markety spowoduje > > że markety pracując przez 6 dni w tygodniu i tak będą musialy zwiekszyć > zatrudnienie. zresztą ludzie i tak nie mają tam etatów więc nie ma za bardzo > kogo zwalniać. Powalajaca jest ta wykladnia ekonomii.... Znaczy, zmusicie markety, aby pracujac krocej zatrudnily wiecej ludzi??? A w krasnale wierzysz? A co do niedziel - moj kuzyn (student) dorabia wlasnie sobie pracujac w weekendy w sklepie. Jak sklep bedzie zamkniety, to nie bedzie pracowal i zarabial! Jasne? Ze tez takie elementarne rzeczy trzeba ludziskom tlumaczyc.... Odpowiedz Link Zgłoś
uhura1 Re: Ekonomia inaczej... 09.04.05, 20:56 będzie mial przacę jeżeli ktoś inny w tym sklepie nie będzie już zmuszany do darmowych nadgodzimn na które nie ma ochoty. Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: Czas na wprowadzenie zakazu handlu w niedziel 09.04.05, 19:43 > Prawo i Sprawiedliwość zrobi wszytstko by taki zakaz wprowadzić gdy już > będziemy wspólrządzić, Dziękuję za informację, teraz już wiem na pewno że nie będę na was głosował. Odpowiedz Link Zgłoś
uhura1 Re: Czas na wprowadzenie zakazu handlu w niedziel 09.04.05, 19:51 to przynajmniej glosuj na Platformę. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Bardzo nie lubie jak ktos chce za mnie decydowac.. 09.04.05, 20:07 uhura1 napisała: > Prawo i Sprawiedliwość zrobi wszytstko by taki zakaz wprowadzić gdy już > będziemy wspólrządzić, .. kiedy i gdzie mam kupowac, co czytac, itp., itd. Juz przerabialismy rzadzenie przy pomocy zakazow i nakazow. Jeszcze dzis mam dreszcze jak sobie przypomne. Niech PiS nie liczy na moj glos. Dobrze, ze mi przypomniales o tym ich pomysle. Dziekuje. KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
qwww Re: Czas na wprowadzenie zakazu handlu w niedziel 09.04.05, 20:36 > Prawo i Sprawiedliwość zrobi wszytstko by taki zakaz wprowadzić gdy już > będziemy wspólrządzić, nie tylko z powodu czczenia tego dnia lecztakże by pomóc > > tworzeniu się polskiej klasy średniej ?????????????????????????????? przecież PieS to partia o kounistycznym programie gospodarczym , nie przeczę, że udają religijnych, antykomunistycznych ale przecież np.: Wiesław Jan Kurowski Tajny Współpracownik "Sławek" B.radny Akcji Wyborczej Solidarność i aktualny radny Prawa i Sprawiedliwości w powiecie pruszkowskim. B.członek Rady Politycznej PiS. Zatrudniony w kontrolowanym przez PiS Stołecznym Przedsiębiorstwie Energetyki Cieplnej w Warszawie na stanowisku kierownika d/s przetargów. Żyła złota dla ludzi pozbawionych skrupułów. Właściwy człowiek na właściwym miejsc W Y C I Ą G z informacji operacyjnej od źródła ps."Sławek" przekazanej na spotkaniu w dniu 28.04.br. tow. A.Sieradzkiemu - Wydział III KSMO W dniu 26 kwietnia 1976 r. udało mi się nawiązać kontakt z Andrzejem Czumą. Spotkanie nasze nastąpiło przypadkowo na dworcu Warszawa Śródmieście o godz. 19,00. Zauważyłem A.Czumę gdy szedł w stronę dworca od ul. Marszałkowskiej, poszedłem za nim i następnie postarałem się spotkań z nim twarzą w twarz. Przywitaliśmy się i zaczęliśmy rozmawiać. Było to nasze pierwsze spotkanie od czasu aresztowania. A.Czuma od początku był dla mnie prawie serdeczny. Powiedział, że nie ma do mnie żalu, ponieważ rozumie naszą ówczesną sytuację i dodał, że surowe sądy mogą wydawać tylko ludzie, którzy nigdy nie byli aresztowani, ale dodał, że popełniłem błąd pisząc "list otwarty" bo stanąłem jak to określił "po wrogiej stronie barykady". Następnie powiedział, że rozumie mój stan psychologiczny z powodu tak szybkiego i niespodziewanego aresztowania (...) www.czuma.pl/public/agentura Odpowiedz Link Zgłoś
uhura1 Re: Czas na wprowadzenie zakazu handlu w niedziel 09.04.05, 20:39 i co jest warte to że kogoś posądzisz o coś takiego w necie? bo w odpowiedzi ja ci napiszę że widzialem dziś komunistę który mówil prawdę. no i co. Odpowiedz Link Zgłoś
qwww Re: Czas na wprowadzenie zakazu handlu w niedziel 09.04.05, 20:49 uhura1 napisała: > i co jest warte to że kogoś posądzisz o coś takiego w necie? bo w odpowiedzi ja > > ci napiszę że widzialem dziś komunistę który mówil prawdę. no i co. jesli nie wiesz kim był Andrzej Czuma to zapytaj Kaczorka albo sobie poczytaj: Warszawa dnia 19.09.1979. Tajne spec.znaczenia, Analiza materiałów rozpracowania operacyjnego nr 14604 kryptonim "OMEGA" dot. ANDRZEJ CZUMA s.Ignacego i Lubow, z d.Szujska, ur.7 grudnia 1938 r. w Łodzi [w rzeczywistości w Lublinie], obywatelstwo polskie, narodowość polska, wykształcenie wyższe prawnicze (...) Andrzej Czuma podczas studiów w Uniwersytecie Warszawskim w latach 1958-1963 organizował szkodliwą społecznie działalność polityczną. Przygotowywał wieczorne pogadanki ze studentami przekazując im wiadomości podważające zasady ustroju socjalistycznego wpojone mu przez nieżyjącego ojca /byłego profesora KUL w Lublinie/. (...) W dniu 25 marca 1977 roku powstała nielegalna organizacja pod nazwą "Ruch Obrony Praw Człowieka i Obywatela", w skład której wszedł między innymi Andrzej Czuma. (...) Był organizatorem nielegalnej organizacji pod nazwą "RUCH", której działalność prowadzona była na terenie Polski. (...) Angażował nowych członków do "Ruchu" i sugerował potrzebę tworzenia nowych grup. Utrzymywał związki z klerem, a między innymi z kardynałem Stefanem Wyszyńskim oraz z zakonnikami z zakonu Jezuitów, Paulinów i Pallotynów. Za działalność w wyżej wymienionej organizacji skazany został na 7 lat więzienia. (...) Zasadniczy wpływ na ukształtowanie osobowości Andrzeja Czumy musiały wywrzeć następujące czynniki: - wychowanie w rodzinie wielodzietnej o bardzo silnych więziach rodzinnych; - wychowanie w rodzinie o dużych tradycjach patriotycznych, rodzinie, której członkowie i przodkowie poświęcali się całkowicie idei walki o wolność i niepodległość; - wychowanie w rodzinie i środowisku silnie wierzących katolików (...) (Ministerstwo Spraw Wewnętrznych PRL, Sprawa operacyjnego rozpracowania kryptonim "Omega Odpowiedz Link Zgłoś
uhura1 Re: Czas na wprowadzenie zakazu handlu w niedziel 09.04.05, 20:58 wiem kim byl Czuma ale ty się skupiasz na jakimś czlowieku, podobno z Pisu o którym ja nigdy nie slyszalem, i jak mam to skomentować. że co, że potwierdzam, iksiński z pisu to donosiciel, względnie absolutnie nie, iksiński z pisu to chodząca świętość? Odpowiedz Link Zgłoś
qwww Re: Czas na wprowadzenie zakazu handlu w niedziel 09.04.05, 21:04 > wiem kim byl Czuma ale ty się skupiasz na jakimś czlowieku, podobno z Pisu o > którym ja nigdy nie slyszalem, i jak mam to skomentować. że co, że politycy PieS-u są takimi właśnie świętoszkami, a to koalicja z PO, a to budowa muzeum żydów za pieniądze podatników, a to komunistyczne głosowania w sejmie, np. nt. ZUS, a to komunistyczne oburzenie na wyrok Strasburga nt. czynszów typowo komunistyczne poglądy na gospodarkę / etc. zakazy handlu / - i to jest prawica ? a jeszcze deklaracje majątkowe Kaczorków - żenada Odpowiedz Link Zgłoś
cinna Re: Czas na wprowadzenie zakazu handlu w niedziel 09.04.05, 19:41 ja jestem nawet za tym by i w sobote zakazac handlu (przeciez papiez u marl w sobote) i moze w piatek ( bo mial w piatek pogrzeb) Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.m.c Re: Czas na wprowadzenie zakazu handlu w niedziel 09.04.05, 19:46 Umarł w sobotę pogrzeb był w piątek(7 dni). CALKOWITY ZAKAZ CHANDLU,przez 7 dni tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
cinna Re: Hmm 09.04.05, 20:01 wiem... szkoda to piekny byl kraj,ale jak juz wiadomosci w tv wygladaja jak kazanie w kosciele to nie ma na co czekac Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Hmm 09.04.05, 20:21 Poki co jedynym bylym woejewodzkim miastem w Polsce bez supermarketow jest Koszalin.Jak do tej pory wiekszej i mocniejszej od przecietnej klasy sredniej nie zauwazono.Jest jednak pewne ze Koszalin jest najdrozszym(przynajmniej dla najbiedniejszych) miastem w Polsce.Tzw "koszyk podstawowy",czyli to co kazdy kupic musi jest tam o oklo 20%drozsze od tego samego wyboru w Warszawie.Jest tez jednym z najbardziej dotknietych przez bezrobocie miast. Obroty supermarketow w polsce to rowniez okolo 20%ogolu obrotow.W krajach starej uni to od 40-70%.Jakos nikt tam nie mysli o zamykaniu supermarketow.W Polsce robia ludziom"wode z mozgow"propagandzisci kanapowych parti.Licza na glosy sklepikarzy.Maja jednak gleboko w nosie(bezmyslni czy cyniczni?)tzw przecietnego,a w szczegolnosci ubogiego konsumenta. Odpowiedz Link Zgłoś
karol113 Re: Czas na wprowadzenie zakazu handlu w niedziel 09.04.05, 20:56 A Tobie czas wprowadzić zakaz używania komputera w niedzielę.... Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Czas na- "święcenie" "dnia świętego" w końcu!! ?:) 09.04.05, 20:58 należy wprowadzić!!. Moja Małżonka od 35-ciu lat,jako pielęgniarka, jest "zmuszana" do pracy w "dni święte", kiedyś na dyżurach w szpitalu, obecnie w Pogotowiu. Nauki Naszego Papieża winniśmy w końcu kiedyś wcielać w życie - no nieee!? :)) > Wprowadzenie zakazu będzie pięknym gestem, dowodem hołdu Janowi Pawłowi Wielkiemu< Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Czas na- "święcenie" "dnia świętego" w końcu! 10.04.05, 11:37 Giertychy i Kaczory chca nam zafundowac najwiekszy park kultury i wypoczynku w Europie.Cos na wzor tych z prl.Wtedy rowniez w niedziele nie handlowano i o supermarketach nikt nie slyszal.Do tego dojsc ma jeszcze dzien wolny od pracy w rocznice smierci JPII.Czy bogobojni politykierzy wyrownaja ludziom straty z tego tytulu z wlasnych kieszeni? Moze politologu z Bozej laski odniesiesz sie do mojego postu o eksperymencie Koszalinskim? Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Moze "smutasie" z Bozej laski umiesz czytać takie 10.04.05, 11:41 dziwne znaczki << :)) )>>??? Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Moze "smutasie" z Bozej laski umiesz czytać 10.04.05, 20:11 Niech zgadne.Czy to pelna zawartosc Twojej rozleglotematycznej czaszeczki? Odpowiedz Link Zgłoś
krystian10 Re: Czas na wprowadzenie zakazu handlu w niedziel 10.04.05, 11:31 janislaw1 napisał: > Wprowadzenie zakazu będzie pięknym gestem, dowodem hołdu Janowi Pawłowi Wielkie > mu > Czy nie byłoby dobrze zorganizowac akcję pikietowania hipermarketów ? Lepiej wprowadźmy zakaz pisania takich głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
zbih Re: Czas na wprowadzenie zakazu handlu w niedziel 10.04.05, 18:56 słowiański Iran nadchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
derduch Re: Czas na wprowadzenie zakazu handlu w niedziel 10.04.05, 19:05 Nie porównuj demokratycznego i wspaniałego kraju jakim jest Iran do Polski. Iran jest państwem wyznaniowym, Polska PODOBNO nie :-) Mam nadzieje że teraz , jak nie ma juz pana KW, sytucja powoli znormalnieje Odpowiedz Link Zgłoś
eres2 Ruszyłeś ukochany temat naszych posłów, 10.04.05, 21:34 sejmowe radosne bla-bla na ten temat może zapełnić naszym posłom czas do końca kadencji, a nawet i całą następną. Następnym razem przypomnij posłom inny równie ulubiony ich temat - aborcja. Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Piękny gest TVP !!! 10.04.05, 21:44 O 21:37 godz. Jedynka ukazał wizerunkem Wielkiego Polaka ... Mam nadzieję, że tak już będzie zawsze ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
iwonp Hipermarkety musza byc otwarte 10.04.05, 21:48 Oczywiscie ze hipermarkety musza byc otwarte, zabieram syna zawsze na lody przy okazji kupuje mu zabawke, wynagradzam mu przez to caly tydzien gdy nie ma mnie w domu A gdy zamkna hipermarkety to co bede musiala sie nauczyc rozmawiac z dzieckiem wpajac mu inne wartosci to samo tyczy sie meza tak to rozmawiamy w sklepie np o nowym garnku czy rodzaju proszku do prania. Potem przywozimy zakupy do domu i wszystko wypakowujemy ile w tym radosci i tak mija niedziela a w tygodniu juz nie ma czasu na zastanowieinie i rozmowe bo kazdy robi swoje A co z mlodymi moga przyjsc pochodzic zastanawiac sie na nowymi ciuchami, zjesc lody i wogole spedzic wspaniale czas w nowoczesnym stylu i romantyzmie hipermarketu Odpowiedz Link Zgłoś
tomek9991 Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm 10.04.05, 22:17 Nie jestem z powodów religijnych zwolennikiem zakupów w niedzielę, lecz wprowadzanie urzędowych zakazów przynosi odwrotne skutki od zamierzonych. Zwracam dyskretną uwagę na to, iż w XVII wieku Czechów z protestantów przymusowo uczyniono katolikami. Dzisiaj są w większości ateistami. Przymus i religia to złe skojarzenia. Jeśli 95% Polaków to wierzący, to hipermarkety byłyby otwarte dla 5% niewierzących. Dobrze wiemy, iż tak nie jest. Co innego przekonywać ludzi do poszanowania niedzieli, co innego wprowadzać zakazy. Skutki mogą być opłakane. Nadgorliwość niektórych osób w wymyślaniu upamiętnienia Jana Pawła II doprowadziła już do tego, iż kuria w Krakowie wezwała do ignorowania chorego pomysłu z gaszeniam światła o 21.37. Odpowiedz Link Zgłoś
karmin-cynober Re: Nie dla Bawarii ! 10.04.05, 22:44 Na tym zarabiaja tylko stacje benzynowe, kasujac wielokrotnie za byle co. Odpowiedz Link Zgłoś