remekk 28.05.05, 08:17 ...trzeba zmusić plugawców do doszczekania i rozliczyć ich SPRAWIEDLIWIE ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deltalima Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 28.05.05, 08:26 dwa pytania: 1. co to jest 'antypolonizm' 2. co to znaczy 'sprawiedliwie' Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 28.05.05, 08:33 Antypolonizm to np twierdzenie PREMIERA Izraela o tym jakoby Polacy wysysali antysemityzm z mlekiem matki . Rozliczyć sprawiedliwie tzn zadbać o to aby cały śiawt poznał skalę i plugawość tego zjawiska ... . Odpowiedz Link Zgłoś
deltalima Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 28.05.05, 08:35 podałeś taki przykład, że ja wciąż nie rozumiem co to takiego 'antypolonizm'. > Rozliczyć sprawiedliwie tzn zadbać o to aby cały śiawt poznał skalę i plugawość > > tego zjawiska ... . bardzo dziwnie definiujesz sprawiedliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 28.05.05, 08:47 info.onet.pl/1,15,10,12218842,34370376,80354,0,forum.html O antypoloniźmie bardziej wyczerpująco . Jeśli to Cię nie usatysfakcjonuje - - proponuje wrzucić "antypolonizm" na wyszukiwarkę ... . Odpowiedz Link Zgłoś
lortea Polscy żołnierze giną w Iraku za bezpieczenstwo 28.05.05, 09:16 także Izraela, a oni tylko pretensje i pretensje. Usłyszą jeszcze prawdę o kolaboracji na kresach i mordach na polskich żołnierzach we wrezśniu 39 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
neceser Re: Polscy żołnierze giną w Iraku za bezpieczenst 28.05.05, 09:19 czyzby nie ze strachu przed sasiadami lizecie buty USA? Nedza przepila pieniazki na obrone, na gospodarke silna, wiec jest zalosnie slaba i sluzy jako najmita ze strachu, bo marzy ze Marines beda bronic Gdanska. Nie z milosci do IIzraela, a ze strachu o wlasny tylek sluzycie, bo zebrak nie ma wyboru ( angielskie przyslowie). Odpowiedz Link Zgłoś
remekk [...] 28.05.05, 09:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dupekzoledny [...] 28.05.05, 09:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk [...] 28.05.05, 09:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony Szanowny Kolego! 28.05.05, 09:41 Nie zgodzę się z Kolegą w zupełności. Wychodzę z założenia, że świat (jako że nie żyją w nim sami miłujący pokój ludzie - niestety!), musi być w jakiś sposób porządkowany. Cieszy mnie więc, że rolę czynnika porządkującego przyjęły na siebie Stany Zjednoczone - państwo wywodzące się z tego samego co Nasz - zachodniego, grecko-rzymskiego kręgu kulturowego. Jestem przekonany, że to że możemy sobie tutaj tak spokojnie siedzieć, prezentować własne poglądy i nikt nie będzie nam np. rąbał w nocy do drzwi, czy też zamykał niezależnych gazet, jest efektem odstraszającego parasola, który roztoczyły nad Nami Stany Zjednoczone. Sam mam oczywiście do polityki Stanów Zjednoczonych wiele zastrzeżeń. Np. szokowała mnie niska jakość interwencji w Iraku. Mam tu na myśli zaniedbania w sprawach interkulturowych i interpersonalnych - a ściślej w nawiązywaniu dobrych stosunków z lokalnymi, irackimi rodami, plemionami i instytucjami wyznaniowymi. Co uspokoiłoby ludzi i pozwoliłoby uniknąć wielu ofiar. Mam też na myśli dopuszeczenie do nieludzkich wydarzeń z poniżaniem ujętych Irakijczyków, czy też problemy z bazą w Guantanamo. Mimo wszystko jednak, Nam tu w Polsce, znaczenie Stanów Zjednocznych i dobrych z nimi kontaktów, przynosi więcej korzyści niż strat. Myślę, że korzyścią główną jest spokój który zyskaliśmy po tylu niewolach i wojnach. Spokój który pozwala Nam odżyć i odbudować to co zniszczono. Odbudować bez wtrącania się w Nasze sprawy sąsiada który, co jasno daje do zrozumienia prezydent Putin, rad by się w Nasze sprawy jeszcze powtrącać. Dlatego Kolega wybaczy, ale dopóki Rzeczpospolita większego znaczenia i prestiżu nie zyska, z radością jeszcze sobie pod tym amerykańskim parasolem posiedzę. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: Szanowny Kolego! 28.05.05, 11:28 Ściskam grabulę! Suń się, Kolego, ja też po ten parasol jaknajchętniej! P. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz [...] 28.05.05, 09:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk [...] 28.05.05, 10:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 28.05.05, 09:52 a co masz na mysli piszac: "do doszczekania"??? Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 28.05.05, 09:55 A niech doszczekają o co im tak naprawdę chodzi . Czemu ma służyć proceder antypolonizmu . A potem i tak wszystko będą musieli odszczekać ... . Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 28.05.05, 09:59 remekk napisał: > A niech doszczekają o co im tak naprawdę chodzi . > Czemu ma służyć proceder antypolonizmu . > A potem i tak wszystko będą musieli odszczekać ... . Na taki belkot, jest tylko jedna odpowiedz: "Jestes nieczytelny" :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 28.05.05, 10:06 pies_na_czarnych napisała: > remekk napisał: > > > A niech doszczekają o co im tak naprawdę chodzi . > > Czemu ma służyć proceder antypolonizmu . > > A potem i tak wszystko będą musieli odszczekać ... . > > Na taki belkot, jest tylko jedna odpowiedz: "Jestes nieczytelny" :)))) Nie trzeba wielkiej bystrości żeby zrozumieć tak czytelny kontekst . Ale skoro to jest dla kogos nieczytelne - to uwierz mi nie ejst to przyczyną mojego zatroskania ... . Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 28.05.05, 10:09 remekk napisał: > pies_na_czarnych napisała: > > > remekk napisał: > > > > > A niech doszczekają o co im tak naprawdę chodzi . > > > Czemu ma służyć proceder antypolonizmu . > > > A potem i tak wszystko będą musieli odszczekać ... . > > > > Na taki belkot, jest tylko jedna odpowiedz: "Jestes nieczytelny" :)))) > > Nie trzeba wielkiej bystrości żeby zrozumieć tak czytelny kontekst . > Ale skoro to jest dla kogos nieczytelne - to uwierz mi nie ejst to przyczyną > mojego zatroskania ... . Napisalem ze ty jestes nieczytelny. :)) Jezeli nie wiesz co to znaczy zapytaj b.prezydenta. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 28.05.05, 10:27 pies_na_czarnych napisała: > remekk napisał: > > > pies_na_czarnych napisała: > > > > > remekk napisał: > > > > > > > A niech doszczekają o co im tak naprawdę chodzi . > > > > Czemu ma służyć proceder antypolonizmu . > > > > A potem i tak wszystko będą musieli odszczekać ... . > > > > > > Na taki belkot, jest tylko jedna odpowiedz: "Jestes nieczytelny" :) > ))) > > > > Nie trzeba wielkiej bystrości żeby zrozumieć tak czytelny kontekst . > > Ale skoro to jest dla kogos nieczytelne - to uwierz mi nie ejst to przycz > yną > > mojego zatroskania ... . > > Napisalem ze ty jestes nieczytelny. :)) Jezeli nie wiesz co to znaczy zapytaj > b.prezydenta. :)) Dla ciebie może być nieczytelne - dla innych może byc czytelne . Przykro mi - specjalnie dla takich jak ty "bystrzaków" nie będę się wysialał na "czytelność" ... . Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 28.05.05, 10:32 > Przykro mi - specjalnie dla takich jak ty "bystrzaków" nie będę się wysialał > na "czytelność" ... . Jezeli wskazesz mi jakikolwiek slownik, w ktorym jest to piekne slowko :)) to dam za wygrana. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 28.05.05, 11:14 Które słówko ? Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 28.05.05, 09:58 Kto to ci plugawcy?Masz na mysli pedofili czy mlodzierz wszpolska.Bo trudno ich odroznic. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 28.05.05, 10:00 > Kto to ci plugawcy?Masz na mysli pedofili czy mlodzierz wszpolska.Bo trudno ich > odroznic Nie odróżniasz ? To świadczy o twojej pokręconej sferze seksualnej ... . Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 28.05.05, 10:11 Znasz to z autopsji? Odpowiedz Link Zgłoś
remekk [...] 28.05.05, 10:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 28.05.05, 10:39 > Znasz to z autopsji? Nie . Ja potrafie doróżnić MW od pedofili ... . Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 29.05.05, 06:51 Ciekawe - mój post "wycięli" a post x sugerujący MW pedofilię został ... . Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Zionistow - rasistowskich zydow o brunatnych 28.05.05, 10:00 barwach. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Brunatnych zionistow z Izraela chyba? 28.05.05, 18:03 > Kto to ci plugawcy?Masz na mysli pedofili czy mlodzierz wszpolska.Bo trudno ich > odroznic Brunatnych zionistow z Izraela chyba ma na mysli, a czy sa pedofilami to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Brunatnych zionistow z Izraela chyba? 28.05.05, 20:26 Podobno kiedys w jednej z ksiąg zapomniano określić dolnej granicy wieku - - ale mieli zboczeńcy "używanie" ... . Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Dziś JR NOWAK w Radiu Maryja po 21 30 ... 28.05.05, 09:57 ...pewnie cosik wspomni na ten temat ... . Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Dziś JR NOWAK w Radiu Maryja po 21 30 ... 28.05.05, 10:07 Dzieki Radiu Maryja do rangi czolowego publicysty prawicy urasta Jerzy Robert Nowak. W radiu jest stalym felietonista, gosci w wieczornych "Rozmowach niedokonczonych", publikuje w "Naszym Dzienniku" i "Naszej Polsce". Glowne motywy publicystyki Nowaka to "ujawnianie prawdy" na temat zbrodni "zydowskich komunistow", ostra retoryka antykomunistyczna, "obrona polskosci" i nie przebierajaca w slowach krytyka obozu "Gazety Wyborczej" i Unii Wolnosci. 62-letni historyk Nowak, ceniony znawca tematyki wegierskiej, znajacy biegle wiele jezykow, to byly czlonek wladz Stronnictwa Demokratycznego, pracownik ambasady PRL na Wegrzech i podlegajacego MSZ Polskiego Instytutu Spraw Miedzynarodowych (PISM). Poglady wypowiadane dzis przez Nowaka sa przeciwienstwem tego, co glosil w swych ksiazkach i artykulach przez kilka poprzednich dziesiecioleci. Jeszcze w 1988 r. piszac o wegierskim powstaniu z 1956 r. obecny ideolog Radia Maryja ostro krytykowal kardynala Mindszentyego. Powodem byl nieprzejednany antykomunizm duchownego: Szczegolnie jaskrawym przejawem braku rozsadku politycznego i nieprzejednania Mindszentyego bylo przemowienie wygloszone przez niego w radiu 3 listopada 1956 r. Przemowienie cechowala arogancja i zadufanie. Mindszenty wyraznie dystansowal sie od legalnego rzadu Nagya, jako "spadkobiercow obalonego rezimu", rownoczesnie podkreslajac, iz on sam "nie musi zerwac z przeszloscia, bo dzieki lasce Boga pozostal taki sam jak przed uwiezieniem" ("Wegry. Burzliwe lata 1953-1956", Almapress-Studencka Oficyna Wydawnicza ZSP, Warszawa 1988). recesja.icm.edu.pl/rm/rmryd81.htm Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Dziś JR NOWAK w Radiu Maryja po 21 30 ... 28.05.05, 10:12 Kiedy taki za przeproszeniem Kuroń , Szechter czy Mazowiecki wypisywali gorsze rzeczy to jest ok Nowak , który przyznał się do błędów - temu nie można przepuścić ... . Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Dziś JR NOWAK w Radiu Maryja po 21 30 ... 28.05.05, 10:27 remekk napisał: > Kiedy taki za przeproszeniem Kuroń , Szechter czy Mazowiecki wypisywali gorsze > rzeczy to jest ok > Nowak , który przyznał się do błędów - temu nie można przepuścić ... . Wyspowiadal sie i winy zostaly mu odpuszczone? Nie zapominaj, ze jeszcze kilka lat temu spowiadal sie przed SB. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Dziś JR NOWAK w Radiu Maryja po 21 30 ... 28.05.05, 10:30 Masz jakieś dowody ? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Dziś JR NOWAK w Radiu Maryja po 21 30 ... 28.05.05, 10:33 remekk napisał: > Masz jakieś dowody ? Byl pracownikiem ambasady PRL. Wiecej nie potrzebuje wiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Dziś JR NOWAK w Radiu Maryja po 21 30 ... 28.05.05, 10:36 > > Masz jakieś dowody ? > > Byl pracownikiem ambasady PRL. Wiecej nie potrzebuje wiedziec Jeśli zawsze oskarżając kogoś masz tak nikłe podstawy to lepiej zamiast 'czytelnością' zainteresuj się czy jest wiarygodność ... . Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Dziś JR NOWAK w Radiu Maryja po 21 30 ... 28.05.05, 10:39 remekk napisał: > > > Masz jakieś dowody ? > > > > Byl pracownikiem ambasady PRL. Wiecej nie potrzebuje wiedziec > > Jeśli zawsze oskarżając kogoś masz tak nikłe podstawy to lepiej zamiast > 'czytelnością' zainteresuj się czy jest wiarygodność ... . Albo jestes taki mlody i nie masz pojecia kto pracowal na placowkach zagranicznych PRL, albo jestes calkowicie zaslepiony miloscia do RM. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Dziś JR NOWAK w Radiu Maryja po 21 30 ... 28.05.05, 10:46 > remekk napisał: > > > > > Masz jakieś dowody ? > > > > > > Byl pracownikiem ambasady PRL. Wiecej nie potrzebuje wiedziec > > > > Jeśli zawsze oskarżając kogoś masz tak nikłe podstawy to lepiej zamiast > > 'czytelnością' zainteresuj się czy jest wiarygodność ... . > > Albo jestes taki mlody i nie masz pojecia kto pracowal na placowkach > zagranicznych PRL, albo jestes calkowicie zaslepiony miloscia do RM. > Wiem kto pracował . Były to różne grupy interesów - zarówno Natolińczycy jak i Puławianie . Jednak wcale to nie oznacza , ze wszyscy pracownicy byli agentami Jest to dosyć poważne oskarżnie i powinno byc poparte dowodami . Ale cóż na radyju tacy jak ty wieszaja psy mając jeszcze bardziej nikłe poszlaki - a częściej nawet tego nie mając ... . Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz To te znane metody :( 28.05.05, 10:53 Opluc i niech sie martwia. Ich autorytety - Geremki i Michniki siegaja dna, to teraz innych trzeba sciagnac w dol. Dobrze przygotowany jest na okolicznosc Nowaka. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Dziś JR NOWAK w Radiu Maryja po 21 30 ... 28.05.05, 10:55 remekk napisał: > > remekk napisał: > > > > > > > Masz jakieś dowody ? > > > > > > > > Byl pracownikiem ambasady PRL. Wiecej nie potrzebuje wiedziec > > > > > > Jeśli zawsze oskarżając kogoś masz tak nikłe podstawy to lepiej zam > iast > > > 'czytelnością' zainteresuj się czy jest wiarygodność ... . > > > > Albo jestes taki mlody i nie masz pojecia kto pracowal na placowkach > > zagranicznych PRL, albo jestes calkowicie zaslepiony miloscia do RM. > > > Wiem kto pracował . Były to różne grupy interesów - zarówno Natolińczycy jak i > Puławianie . Jednak wcale to nie oznacza , ze wszyscy pracownicy byli agentami > Jest to dosyć poważne oskarżnie i powinno byc poparte dowodami . :))))))))))))))))))) Przetrzy oczy! :))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Dziś JR NOWAK w Radiu Maryja po 21 30 ... 28.05.05, 10:58 pies_na_czarnych napisała: > remekk napisał: > > > > remekk napisał: > > > > > > > > > Masz jakieś dowody ? > > > > > > > > > > Byl pracownikiem ambasady PRL. Wiecej nie potrzebuje wi > edziec > > > > > > > > Jeśli zawsze oskarżając kogoś masz tak nikłe podstawy to lepi > ej zam > > iast > > > > 'czytelnością' zainteresuj się czy jest wiarygodność ... . > > > > > > Albo jestes taki mlody i nie masz pojecia kto pracowal na placowkac > h > > > zagranicznych PRL, albo jestes calkowicie zaslepiony miloscia do RM > . > > > > > Wiem kto pracował . Były to różne grupy interesów - zarówno Natolińczycy > jak > i > > Puławianie . Jednak wcale to nie oznacza , ze wszyscy pracownicy byli age > ntami > > Jest to dosyć poważne oskarżnie i powinno byc poparte dowodami . > > :))))))))))))))))))) > Przetrzy oczy! :))))))))))))))))))))) > A ty przestań ferować tak poważne "wyroki" nie mając solidnych dowodów ... . Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Dziś JR NOWAK w Radiu Maryja po 21 30 ... 28.05.05, 17:01 remekk napisał: > > > A ty przestań ferować tak poważne "wyroki" nie mając solidnych dowodów ... . Dziecko czy ty tego nie rozumiesz, ze kazda placowka dyplomatyczna, kazdego kraju (nie tylko PRL, oczywiscie) jest jednostka wywiadu. Ludzie, ktorzy tam pracuja musza byc pewni, lojalni i ich zakichanym obowiazkieim jest przekazywac informacje (dzisiaj sie mowi "kapowac") odpowiednim organom. Takim organem, ktory interesowal sie wszystkim i wszystkimi bylo SB. Nie wierzysz to zapytaj mamusi, lub babci. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Dziś JR NOWAK w Radiu Maryja po 21 30 ... 28.05.05, 21:04 Dziadku ( z lekka sklerotyczny) - nikt tego nie neguje , ze dyplomaci często zajmują się wywiadem . Chodzi o to , ze nie wszyscy i nie na wszystkich stanowiskach ... . Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Dziś JR NOWAK w Radiu Maryja po 21 30 ... 29.05.05, 10:22 remekk napisał: > Dziadku ( z lekka sklerotyczny) - nikt tego nie neguje , ze dyplomaci często > zajmują się wywiadem . Chodzi o to , ze nie wszyscy i nie na wszystkich > stanowiskach ... . Wot durak. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Nowak z Geremkiem powinni sobie rece podac 29.05.05, 11:38 Musieli tak samo wspolpracowac ze sluzbami? Geremkowi moglo byc nawet latwiej, bo spora czesc kierownictwa SB w owym czasie to jego pobratymcy. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Dziś JR NOWAK w Radiu Maryja po 21 30 ... 31.05.05, 09:28 pies_na_czarnych napisała: > remekk napisał: > > > Dziadku ( z lekka sklerotyczny) - nikt tego nie neguje , ze dyplomaci czę > sto > > zajmują się wywiadem . Chodzi o to , ze nie wszyscy i nie na wszystkich > > stanowiskach ... . > > Wot durak. > Kto ? Dziadek ? Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Re: Dziś JR NOWAK w Radiu Maryja po 21 30 ... 28.05.05, 10:50 Geremk wstapil do PZPR w czasach mrocznego stalinizmu (polowa lat 50-tych), a do tego ,,został w 1962 roku dyrektorem Ośrodka Kultury Polskiej przy Uniwersytecie Paryskim, kierowanie którym wymagało bardzo wysokiego stopnia zaufania partyjnego, wiązało się z ocenianiem "przydatności lub nieprzydatności" politycznej podwładnych. Pomimo faktu, że był dyrektorem tego ośrodka przez cztery lata: 1962-1965 (por. rzeczpospolita", 9 listopada 1991 r.) próżno szukać informacji na ten temat w starannie zafałszowanym przez Geremka jego biogramie w Kto jest kim w Polsce (Warszawa 1993, s. 178). W biogramie starannie wyeksponowane zostały za to informacje o rożnego typu prześladowaniach Geremka w dobie PRL, m.in. utrudnieniach w wyjazdach za granice, zatrzymaniach na 48 godzin.'' No to mamy profesorow? Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Dziś JR NOWAK w Radiu Maryja po 21 30 ... 28.05.05, 14:11 Większość z nich popierała komune w czasach największego zamordyzmu . potem pokłócili się z koleżkami z grupy przestępczej (68) i "nawrócili" na natykomunizm wrzeszcząc przy tym pogrooooooomm ! Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz A ja Ci powiem tak: NIe ma polskiej krwi na rekach 28.05.05, 10:23 NIe sprzedawal, nie tumanil, nie pisal plugastw o Polakach, nie skazywal na smierc, nie krecil z wladza PZPR, nie toleruje antypolonizmu, nie szczeka na Polakow, nie wybiela komuchow... Wole sp.Strzembosza, ale przy takim stwaianiu sprawy, to powiem wole jego jako historyka niz Michnika i Geremka. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk [...] 28.05.05, 10:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
login.na.potrzeby.gw Dość kłamstw przeciwko Polakom!!!!!!!!!!!!!!! 28.05.05, 11:15 Jeżeli tak źle im tu było, to po co sie tu pchali? Wypłacili odszkodowania już Niemcy i kasa sssię chwilowo skończyła. Trzeba znaleźć nową krowę do wydojenia, i padło na Polskę. V kolumna Michnika od lat przygotowuje grunt każąc nam przepraszać za czyny Niemców, pluje nam w pysk, obraża, a my siedzieliśmy cicho przez lata przekonani ze ci biedni Żydzi po swej traumie mają prawo być wściekłymi na cały świat. Myliliśmy się,tu nie o prawdę historyczną chodzi, a nie nawet o traumę po Holokauście, tylko o odszkodowania. Figę z makiem będą mieli a nie odszkodowania. Poza tym uważam że dla przykłądu powinni być wszczęte śledztwo w sprawie zachowania Żydów w którymkolwiek z miast kresowych po 17 września 1939. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony ,,pluje nam w pysk'' - Drogi Kolego! 28.05.05, 11:23 Troszkę więcej godności! Nie lepiej powiedzieć, że ktoś, dajmy na to: ,,pluje Koledze w twarz''? A co do śledztwa: ,,którekolewiek'' miasto ma Kolega na myśli? - Tak tylko pytam, by przypadkiem śledczy sędziowie nie natrafili na jakieś spokojne miasteczko, bo by po prostu stracili czas. - Lepiej więc uściślić. Tak dla dobra śledztwa... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz [...] 28.05.05, 11:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
login.na.potrzeby.gw Grodno napewno, Wilno także, praktycznie w każdym 28.05.05, 11:32 zorganizowane grupy Żydów, czasem także Ukraińców, dokonywały aktów przemocy przeciwko Polakom, a oficerom i żołnierzom w szcególności, Zdarzały sie też akty mordów jeszcze przed wkroczeniem Rosjan. Gdyby kolega czytał trochę książki wydane także po 1989 roku to by wiedział o pewnych sprawach. Ale czegóż oczekiwać po osobnikach dla których cała wojna to holocaust i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Ja ostatnio odkrylam, ze z powodu getta 28.05.05, 11:37 i powstania w getcie zupelnie pomija sie smierc 200 000 Warszawiakow, ktorzy zgineli w KL Warschau (obozie, ktory powstal na terenie getta). Ochodzimy rocznice powstania w getcie a o swoich ofiarach nie pamietamy(?). To jest Polska czy Izrael? Odpowiedz Link Zgłoś
dupekzoledny Re: Ja ostatnio odkrylam, ze z powodu getta 28.05.05, 11:38 te 200tys. poszło do piachu w wyniku kretyńskiego powstania warszawskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Michnikowa mama Ci to napisala? 28.05.05, 11:58 Ty antypolonosemicki chamie, pisz o naszym powstaniu z szacunkiem. > te 200tys. poszło do piachu w wyniku kretyńskiego powstania warszawskiego. Jak mnie to cieszy, ze Was to wscieka, ze Wam argumentow brak i lapiecie sie klamstw. Ale to juz Wasze podrygi. Wrocicie tam, gdzie Wasze miejsce. Do Azji Mniejszej. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Ja ostatnio odkrylam, ze z powodu getta 28.05.05, 13:50 200 TYS - to wynik jednej ze zbrodni niemieckich .Można się spierać co do zsadności powstania . Jednak twoja "ocena" świadczy o tym , ze jesteś zwykłym ż...m żołędnym . Takich jak ty boli to , że Polacy podczas wojny wykazali się bohaterstwem na wszystkich frontach walki z Niemiaszkami a twoi przodkowie kolaboracją na potęgę oraz niezrozumiałym wręcz tchórzostwem ... . Odpowiedz Link Zgłoś
dupekzoledny Re: Ja ostatnio odkrylam, ze z powodu getta 28.05.05, 13:54 Jeśli KArTOfLE godzą się dyskutować wogóle na temat zasadności powstania-znaczy to ze było ono NA PEWNO bezsensowne.i z tego patriotyzmu powstańcó karmią sie teraz wszyscy madrzuchy od lewej do prawej a sami powstańcy łapę liżą. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Ja ostatnio odkrylam, ze z powodu getta 28.05.05, 14:05 No my Polacy (często Katolicy) "karmimy się" bohaterstwem naszych przodków . Wy ż.... żołędne karmicie się swoja niechlubna przeszłością - dlayego tyle w was kompleksów i z tąd wynikaja te rozpczliwe próby zrzucania na nas "współodpowiedzialności" . A powstańcy udowodnili nie tylko wlką w czasie powstania ale również późniejszą swą postawą , że wychowanie w myśl zasad Cywilizacji Łacińskiej procentuje nie tylko jednym zrywem ... . Ale co taki ż...k żołędny może o tym wiedzieć ? Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: ,,pluje nam w pysk'' - Drogi Kolego! 28.05.05, 11:47 Ejszyszki! P. Odpowiedz Link Zgłoś
dupekzoledny Re: ,,pluje nam w pysk'' - Drogi Kolego! 28.05.05, 11:59 a co takiego ten EJ szyzszki. Odpowiedz Link Zgłoś
dupekzoledny Re: Ejszyki 28.05.05, 14:09 co wy KArTOfLE zasmarkani bohaterowie macie do powiedzenia 200tys ludzi którzy poszli do piachu za wasze bezsensowne powstanie. ci ludzie nie mieli nic wspólnego z politykierami którzy je wywołali. aby ruski zaszkodzić. czystte bandyckie robienie polsce w plecy. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Ejszyki 28.05.05, 14:15 Wy ż..... żołędne i tak nie zrozumiecie potrzeby walki (mam na myśli potrzeby nie tylko taktyczne) . Wy potraficie tylko "bohatersko" strzelać z opancerzonego transportera do dzieci rzucających kamieniami oraz grac w piłkę fragmentami zwłok (autentic!) . A co do samego powstania gdybyś nie był takim prostakiem - być może wiedział byś , że hitlerowcy chcieli i tak wykorzystać społeczeństwo Warszawy do budowy umocnień pod ogniem sowieckim ... . Odpowiedz Link Zgłoś
dupekzoledny Re: Ejszyki 28.05.05, 14:24 co wy KArTOfLE i tak nie zrozumiecie ludzi którzy za bezdurno ginęli w powstaniu.potraficie strzelać do chłopów którzy brali ziemię z reformy rolnej. gdybys nie był takim prostakiem wiedziałbyś że włąściwie taktycznie i strategicznie rozegrane powstanie miało szanse powodzenia. ale łatwiej niepowodzenie zwalic na ruskich. a fe KArTOfLE. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Ejszyki 28.05.05, 14:48 dupekzoledny napisał: > co wy KArTOfLE i tak nie zrozumiecie ludzi którzy za bezdurno ginęli w > powstaniu.potraficie strzelać do chłopów którzy brali ziemię z reformy rolnej. Chłopi to większym stopniu Katolicy niz Warszawiacy . Chyba o tym zapomniałeś ż...u zołędny ? A ja osobiście daje uroczyste słowo honoru , że do żadnego chłopa nie stzrelałem chociaż jestem Katolikiem (dzięki takim jak ty coraz bardziej zdaję sobie z tego sprawę) .Ale to ciebie i tak pewnie nie przekona - przecież towarzysz Berman powiedział ! > gdybys nie był takim prostakiem wiedziałbyś że włąściwie taktycznie i > strategicznie rozegrane powstanie miało szanse powodzenia. ale łatwiej > niepowodzenie zwalic na ruskich. a fe KArTOfLE. Ale ty jestes jiewiarygodnie tępy . Taktycznie - nie było szans powodzenia . Powstańcy w 10 % zaledwie uzbrojeni w broń palną (często bardzo dziadowską) przeciwko uzbrojonym po zęby hitlerowcom ... . Politycznie i owszem można było szukac innych rozwiązań - ale TAKTYCZNIE ? Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Naszej Polsce 28.05.05, 18:02 > co wy KArTOfLE zasmarkani bohaterowie macie do powiedzenia 200tys ludzi którzy > poszli do piachu za wasze bezsensowne powstanie. ci ludzie nie mieli nic > wspólnego z politykierami którzy je wywołali. aby ruski zaszkodzić. > czystte bandyckie robienie polsce w plecy. Naszej Polsce. I z wielkiej litery dupku. Nasze powstanie, nasza historia, nasi bohaterowie. Gineli za polska ziemie, za polska Warszawe i Tobie nic do tego! Zajmij sie swoja historia, zydostwem Hitlera i Stalina, granatowa policja, tym, kto pilnowal porzadku w obozach koncentracyjnych, a jak Ci zabraknie literatury to sie tutaj zglos! Tez mi zydowski moralista sie znalazl. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Naszej Polsce 28.05.05, 18:51 Chyba niestety pzrytłaczająca większośc wśró nich to tacy "moraliści" . Ale wszystko do czasu . Przyjdzie kiedys pora wystawienia rachuneczku za to "moralizowanie" ... . Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_polak_katolik [...] 28.05.05, 15:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 28.05.05, 15:10 Nie zgadzam się . Pominąwszy juz wszlekie moralne aspekty tej sprawy - to nie jest to wskazane rónież ze względów taktycznych . Jedne pan malarz chciał ich podobnie potraktować . Wymordował sporom niewinnych ludzi - ci najgorsi zbili tylko na tym kapitał - nie tylko polityczny ... . Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_polak_katolik [...] 28.05.05, 15:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 28.05.05, 16:15 Chyba jednak to nie jest temat do zartów ? Odpowiedz Link Zgłoś
dupekzoledny [...] 28.05.05, 16:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 28.05.05, 18:22 Katolicy moga siębronić ż...u zołędny ... . Ty tego i tak nie zrozumiesz - to dzięki takiemu zachpowaniu naszych przodków możemy z podniesiona głową powiedzieć ż...m żołednym , że nasi przodkowie bohatersko opierali się zarówno hitlerowcom jak i stalinowcom .A następnie porównać postawe oszczerców(oskarżających nas o "współudział") ... . Powstanie mogłoby się udać gdyby wybuchło tak jak w Paryżu w momencie kiedy Niemiaszki opuszczaja miasto .A pzrede wszystkim - gdyby Niemcy nawet wycofując się z Polski nie dbali o przyszłą ekspansję . Himmler pzremawiając na temat powstania stwierdził , ze walki tam toczone są najcięższe podczas wojny i porównać można je jedynie z walkami w Stalingradzie - ale tzreba zniszczyć stolicę narodu , kttóry tyle czasu im się opiera . Zreszta to był tylko jeden z elementów niszczenia polskiej elity . To dzieło dokończyli po Niemiaszkach - morele , fejginy , bermany , szechterki itp żołędne ....... Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Ty chyba talmud czytasz? 28.05.05, 17:56 Tam sie mozesz z Bogiem pospierac! Z ciebie zionista nie katolik. Odpowiedz Link Zgłoś
dupekzoledny Re: Ty chyba talmud czytasz? 28.05.05, 18:00 jezu chryste,jzusie nazareński,królu zydowski i najświetsza panienko. ja KArTOfeL???niech mnie ręka boska broni. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Re: Ty chyba talmud czytasz? 28.05.05, 18:04 Popatrz na drzewko. To bylo do polskiego katolika, nie do Ciebie dupku. Odpowiedz Link Zgłoś
dupekzoledny Re: Ty chyba talmud czytasz? 28.05.05, 18:13 no to kamień spadł mi z serduszka, bo znióśłbym nawet podejrzenia o taki kretynizm. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Ty chyba talmud czytasz? 28.05.05, 18:25 Po tym co prezntujesz na tym forum można cię jeszcze czymś obrazić ? Twoja awersja do Katolicyzmu to tylko laurka dla tego wyznania ... . Odpowiedz Link Zgłoś
dupekzoledny Re: Ty chyba talmud czytasz? 28.05.05, 18:27 po tym co prezentujesz na forum czy można cie czymś obrazić ? KArTOfLE chcą mieć monopol na wiedzę op powstaniu. nie jakiś daviS a KIRCHMAYER. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Ty chyba talmud czytasz? 28.05.05, 18:33 Katolicy wiedzą co nieco o pwostaniu . Na tyle dużo żeby nie postępować tak jak ty . Wyładowujesz swoje małe frustracje opluwając powstanie ... . A wiedzieć o powstaniu to i owo - wclae nie oznacza znać wszystkie opracowania na ten temat ... . Odpowiedz Link Zgłoś
gargamel.z.rm [...] 28.05.05, 18:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ziggy.s Re: Ty chyba talmud czytasz? 28.05.05, 19:11 Plujesz na Powstanie Warszawskie, że nie miało żadnych szans i że w/g ciebie przywódcy katoliccy (jak to ty określasz) posłali 200.000 ludzi na śmierć. A może dla odmiany byś skomentował sensowność powstania w gettcie ? Tam chyba też przywódcy posłali ludzi na śmierć ? A dodatkowo Niemcy spalili część miasta tworząć morze ruin w środku Warszawy. To było mądre ? Ale jeżeli odpowiesz że nie było - to chyba trzeba będzie zdemontować najpierw ten betonowy obelisk na Muranowie. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Ty chyba talmud czytasz? 28.05.05, 19:21 ziggy.s napisał: > Plujesz na Powstanie Warszawskie, że nie miało żadnych szans i że w/g ciebie > przywódcy katoliccy (jak to ty określasz) posłali 200.000 ludzi na śmierć. > > A może dla odmiany byś skomentował sensowność powstania w gettcie ? Tam chyba > też przywódcy posłali ludzi na śmierć ? A dodatkowo Niemcy spalili część miasta > tworząć morze ruin w środku Warszawy. > > To było mądre ? > > Ale jeżeli odpowiesz że nie było - to chyba trzeba będzie zdemontować najpierw > ten betonowy obelisk na Muranowie. > Oni inną miarę pzrykłądaja do swoich ... . Podwójna "etyka" - to dokładnie opisał Koneczny ... . Odpowiedz Link Zgłoś
neceser Zydzi mieli wybor: Auschwitz lub Getto 28.05.05, 20:35 smierc na kolanach lub smierc stojac, walczac. Wybrali walke, bo trzeciego wyboru nie bylo (tertium non datur). Polacy nie musieli ginac, mogli czekajac, jak np. Czesi, zachowac zycie i wlasnosc. Rada dla tych ktorzy chca walczyc z "antypolonizmem." Ograniczcie swoj antysemityzm a wiele z tego co nie lubicie w naszych wypowiedziach zniknie. To nie getto i my nie musimy juz ustepowac, bo mysmy nauczyli sie z historii i mamy Izrael. Atakowac tych ktorych nie trzeba, bo sa pokojowi wobec nas to strata energii. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Zydzi mieli wybor: Auschwitz lub Getto 28.05.05, 20:59 > smierc na kolanach lub smierc stojac, walczac. Wybrali walke, bo trzeciego > wyboru nie bylo (tertium non datur). > Polacy nie musieli ginac, mogli czekajac, jak np. Czesi, zachowac zycie i > wlasnosc. > Jednak duża częśc wybrała to trzecie wyjście - kolaboracje w "stylu" rzeczywiście wyjątkowym . A Polacy byli równiez przeznaczeni do eksterminacji . Niemiaszki rozpoczęły od polskich elit . Potem necesery gorliwie dokańczali to czego hitlerowcy nie zdążyli zrobić ... . > Rada dla tych ktorzy chca walczyc z "antypolonizmem." Ograniczcie swoj > antysemityzm a wiele z tego co nie lubicie w naszych wypowiedziach zniknie. To > nie getto i my nie musimy juz ustepowac, bo mysmy nauczyli sie z historii i > mamy Izrael. Atakowac tych ktorych nie trzeba, bo sa pokojowi wobec nas to > strata energii. "Rady" od takich jak ty plugawych siewców antyupolonizmu mamy w głęboookim poważaniu .A historii żeście sie moze i co poniektórzy nauczyli - ale wyciągać wnioski z historii to dla was obca umiejetność . Dalej przeginacie zapominając o tym , że prędzej czy póxniej trzeba będzie za to zapłacić . My was u siebie wtedy nie pzryjmiemy chocbyście nie wiem jak skamlali . Tą waszą "pokojowość" zachowajcie dla innych . Od Polski po prostu trzymajcie sie z dala ! Odpowiedz Link Zgłoś
neceser Re: Zydzi mieli wybor: Auschwitz lub Getto 28.05.05, 22:06 nie ty decydujesz kto i gdzie ma przyjechac lub nie. sam zebrzesz u Niemcow i Francuzow o robote. zebracy nie wybieraja, a ty nic sie nie uczysz. i nic nie masz. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Zydzi mieli wybor: Auschwitz lub Getto 28.05.05, 22:13 Żebracy z holokaust biznes próbuja wszędzie mendzić . My podobno nic nie mamy a takie chciwe necesery wciąż wpychaja sie do Polski i chcą to nic wyżebrać ... Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Zydzi mieli wybor: Auschwitz lub Getto 29.05.05, 07:40 neceser napisał: > nie ty decydujesz kto i gdzie ma przyjechac lub nie. sam zebrzesz u Niemcow i > Francuzow o robote. zebracy nie wybieraja, a ty nic sie nie uczysz. i nic nie > masz. Niemcy i Francuzi - podobnie jka i reszta UE zyakali na przyłączeniu sie Polski A gdyby tak okazłao się że mam więcej od ciebie to chyba apoplelksja by cię zabiła ? Odpowiedz Link Zgłoś
eres2 Re: Zydzi mieli wybor: Auschwitz lub Getto 31.05.05, 00:28 Rem.: Jednak duża częśc wybrała to trzecie wyjście - kolaboracje w "stylu" rzeczywiście wyjątkowym . eres: Myślę, że nie tylko ja, ale wielu forumowiczów chętnie dowiedziałoby się od Ciebie na czym polegała "wyjątkowość stylu" kolaboracji Żydów z oboma okupantami. Zapewne dowiemy się też od Ciebie, jak kształtowała się liczbowo bądź procentowo owa "duża część" żydowskich kolaborantów. Wielce interesujące będzie przeprowadzenie porównań zarówno "stylów" jak i rozmiarów współpracy z okupantami nie-żydowskich obywateli Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
ziggy.s Re: Zydzi mieli wybor: Auschwitz lub Getto 28.05.05, 22:01 > bo mysmy nauczyli sie z historii i > mamy Izrael. To świetnie. To może teraz już tak by się skoncentrować na oddaniu czci swoim bohaterom, zamiast pluć na innych. Każdy sam wybiera co dla niego jest najważniejsze - życie, własność, czy godność i niepodległość - o ile te nie da dadzą się pogodzić w danym momencie. I ta odpowiedź była różna w Polsce w różnych chwilach - w sierpniu 1944 wyborem było Powstanie. Można się spierać o to czy to była najlepsza opcja, ale na pewno twojemu koledze nic do tego. A zarzut antysemityzmu jest po prostu śmieszny - mógłbyś mi go postawić gdybym napisał coś w takim stylu : "przecież Anielewicz mógł zbiec na aryjską stronę, utlenić włosy perhydrolem, ukrywać się jako blondyn, zamiast pchac ludzi do walki - i tak by zginęli, ale przynajmniej duża część własności by ocalała i kiedy już wreszcie doczekalibyśmy towarzyszy ze Wschodu to mieli by przynajmniej gdzie mieszkać, na Nalewkach czuli by się jak u siebie w domu" Ale - ja szanuję tych ludzi bo oni zdecydowali się na krok ostateczny. Rok później wybór był rzeczywiście trochę inny, ale w sumie nic ci do tego. I tego że nie podoba się nam opluwanie naszej walki, nie pokryjesz zarzutami antysemityzmu. A jak już przywołałeś Izrael to zajmij się lepiej jego problemami. Z tego co czytam to jest ich tam całe multum. Lepsze to niż opluwanie historii innego kraju, z którym jakoś nie możesz się rozstać. Odpowiedz Link Zgłoś
olewin Re: Zydzi mieli wybor: Auschwitz lub Getto 28.05.05, 22:16 Jasne .. Walczyli w getcie Łódzkim jak Rumkowski albo w Warszawskim jak Szmerling .. Problem w tym że my walczyliśmy o przetrwanie i honor a wy podejmowaliście rozpaczliwe kroki dopiero kiedy nie było innego wyjścia a to bardzo wielka różnica .. Honor to obca wam rzecz taj samo jak esencją waszego istnienia jest chęć przetrwana za wszelką cenę .. Stąd wydawanie Polaków przez żydowskich konfidentów wydawanie członków rodzin, zapędzanie współbraci do wagonów na Umschlagplatzu przez żydowską policję po to aby przeżyć choć tych kilka dni ... Nie ma kraju i narodu zarazem który wyszedł z takimi ranami w czasie 2 w.ś jak Polska i Polacy ale nie ma też narodu który z podniesionym czołem może opowiadać o swojej historii tamtych dni ... A była to historia niełatwa gdyż Polacy byli również przeznaczeni do eksteminacji .. To że było nas więcej i że walczyliśmy to przejaw waszego kompleksu który pokrywacie albo milczeniem albo kłamstwem .. Nie tędy droga do prawdy .. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Zydzi mieli wybor: Auschwitz lub Getto 31.05.05, 11:46 eksteminacji .. To że było nas więcej i że walczyliśmy to przejaw waszego > kompleksu który pokrywacie albo milczeniem albo kłamstwem .. Nie tędy droga do > prawdy Odreagowuja często w plugawy spsób - vide Kosiński ... . Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz To sobie tam siedzcie 29.05.05, 00:46 I odczepcie sie od POlski. Pilnujcie, zeby sie Wam znowu jakis Hitler albo Stalin nie urodzil, bo znowu zwalicie wine na reszte swiata. Wystarczy, ze bedziecie dobrze pilnowac Sharona, ktory juz strzelal do slepca z rakiety. Zydowski bohater. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: To sobie tam siedzcie 29.05.05, 05:24 bladatwarz napisał: > I odczepcie sie od POlski. > Pilnujcie, zeby sie Wam znowu jakis Hitler albo Stalin nie urodzil, bo znowu > zwalicie wine na reszte swiata. Wystarczy, ze bedziecie dobrze pilnowac > Sharona, ktory juz strzelal do slepca z rakiety. Zydowski bohater. Oni są tak "bohaterscy" kiedy stzrelają z opancerzonego transportera do dzieci . A jak łatwo w ten sposób niweluja swoje kompleksiki ... . Odpowiedz Link Zgłoś
neceser Re: Ty chyba talmud czytasz? 28.05.05, 22:09 rece ci una jesli zniszczysz pomnik bohaterow getta. a zrakiet starczy by ponownie zniszcyc tych co chcieliby to zrobic. na odleglosc, czysto i ladnie , jak w Belgradzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ziggy.s Re: Ty chyba dzis na pusty żołądek pijesz ? 28.05.05, 22:12 Czyżby wszystkie sklepy dziś u was zamknięte i tak bez zakąski sobie cały dzień polewasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
remekk [...] 28.05.05, 22:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
neceser [...] 29.05.05, 08:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Ty chyba dzis na pusty żołądek pijesz ? 29.05.05, 08:55 A robienie kasy na trgaedii II wojny tez wasza specjalnosć - zapomniałeś - tacy jesteście wszechstronni - mmhhhmm cymesik - istny rynsztok na Nalewkach ... . Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Niedlugo bedzie pomnik KL Warschau 29.05.05, 00:41 w tym samym miejscu. W Polsce maja byc pomniki polskich bohaterow. KL Warschau to wazna i zapomniana niestety sprawa. Jak chcecie to Wam wyslemy Wasze pamiatki z Polski, zebyscie tu za czesto nie musieli przyjezdzac. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Najwyższa pora na uczczenie naszych ofiar ... 29.05.05, 04:57 ...dosyc juz monopolizowania tragedii II wojny przez cwaniaczków z holokaust industry ! Odpowiedz Link Zgłoś
neceser Re: Niedlugo bedzie pomnik KL Warschau 29.05.05, 08:53 nie ty decydujesz. Bedziey przyjezdzali kiedy i jak chcemy- z ochrona wlasna i prawem do strzelania przy najmniejszej prowokacji. najwieksza potega swiata broni tego naszego prawa. sprobuj- go ahead, make my day,palant. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz [...] 29.05.05, 11:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk [...] 29.05.05, 14:46 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Slowa godne brunatnika 30.05.05, 02:32 Zydowskiego zionisty! Lecz sie rasisto! Odpowiedz Link Zgłoś
remekk [...] 31.05.05, 10:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz [...] 29.05.05, 00:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk [...] 31.05.05, 14:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk [...] 28.05.05, 19:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gargamel.z.rm [...] 28.05.05, 19:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk [...] 28.05.05, 19:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 28.05.05, 22:02 Niestety antypolonizm nie jest prosty . Jest zjawiskiem niezwykle perfidnym , plugawym oraz niestety wśród "wybrańców" - masowym ... . Odpowiedz Link Zgłoś
remekk A np ty tępawy nazisto . Pewnie cierpisz z tego .. 31.05.05, 08:01 ...powodu , że możesz sobie tylko pokrzyczeć a nie tak jak twoi rodacy - - okupanci zastosować metodologie nazistowską ... . Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Jeśli nie rozliczymy antypolonizmu - nastepne ... 29.05.05, 07:12 ...kozy zaczna włązić na pochyłe drzewo - np Moskale ... . Odpowiedz Link Zgłoś
remekk TEMU MA SŁUŻYC ANTYPOLONIZM ... 29.05.05, 15:17 Żądania rewizji stosunków własnościowych w Polsce - - w razie zrealizowania stanowi o wiele solidniejszą podstawę ... . Państwo , które poniosło największe straty podczas wojny - ma zająć się naprawą długofalowych skutkówq wojny ! Ci którzy robią ordynarny biznes na wojnie - nie widzą w tym nic zdrożnego ... . Mimo tego iż odszkodowania zostały juz wielokrotnie wypłacone - chcą jeszcze !! Państwo Izrael dostało w ramach owych odszkodowań kilkadziesiąt tys. marek (państwo , którego przed wojną nie było - Polska nie dostałas ani grosza !). Podobnie z odszkodowaniami indywidualnymi. Jednak te drugie zostały rozkradzione przez "działaczy" - co opisał Norman Finkelstein ... . PRL wypłacił odszkodowania tylko Żydom - Polacy będący w podobnej sytuacji nie dostali ani grosza !) 3 RP OBDAŻYŁA GMINY ŻYDOWSKIE MIENIEM DALECE PRZEKRACZAJĄCYM POTRZEBY OWYCH GMIN. I tak np. w Łodzi 60 osobowa gmina ubiegała się o 100 obiektów . Powstawanie konkurencyjnych gmin , kłótnie oraz zwykłe przekręty - to skutek owego obdażania ... . Niejaki Bronfman szacuje żydowskie roszczenia na ok 65mld $ . Już dziś biedniejące państwo polskie "partycypuje" w takich inwestycjacz jak pomnik w Bełżcu (10 mln pln ) czy muzeum żydowskie - 60 mln$ . Z roszczeniami ściśle związana jest akcja opluwania Polski i Polaków ! Warto znać te fakty zanim zgodzimy się na tworzenie nowego Izraela nad Wisłą ... . Odpowiedz Link Zgłoś
nonno1 Re: Antypolonizm? Kto go widział? 31.05.05, 14:17 Jestem już w wieku emerytalnym i wiele podróżowałem, rozmawiałem z wieloma ludźmi, czytałem obce gazety. Nigdy i nigdzie nie spotkałem antypolonizmu, tzn. wrogości do Polaków za to, że są Polakami. Najczęściej spotyka się pełną ignorancję - ludzie nie wiedzą o Polsce nic, albo prawie nic. My jesteśmy troszkę lepsi pod tym względem, ale nie za bardzo: czy wiesz cokolwiek np. o Botswanie? Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Premierzy Izraela , naczelni rabini .Molionowe ... 31.05.05, 15:15 ...nakłady (np paszkwil Urisa wydany w samych Stanach w 2 mln egz ) Premier Ichcak Szamir (Polacy wysysaja antysemityzm z mlekiem matki) Filmy , ksiązki nawet komiks , w którym polskie ofiary II wojny występuja jako świnie ... . Mozna mnozyc przykłady ... . Ale rzeczywiście antypolonizm jest za mało nagłosniony w polskojęzycznych madiach . Nawet ci , którzy maja szerokie kontakty zagraniczne nie sa swiadomi skali tego zjawiska . Szczególnie , że siewcy antypolonizmu udają "tolerancyjnych" , "zatroskanych" etc ... . Antypolonizm zostanie prędzej czy pózniej rozliczony jednak I etapem jest uświadowmienie Polaków . Polecam "wrzucenie" tematu na wyszukiwarkę ... . Odpowiedz Link Zgłoś
dr.kidler Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 31.05.05, 15:18 remekk napisał: > ...trzeba zmusić plugawców do doszczekania i rozliczyć ich SPRAWIEDLIWIE ! Czy antytpolonizmem jest pominiecie przez prezydenta Putina udziału Polski w rozgromieniu faszyzmu podczas II WŚ ? Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 31.05.05, 15:48 Nie . Jest to lekceważenie - typowe niestety dla turańskich "elit" Moskali . Natomiast antypolonizmem jest twierdzenie jakoby jeńcy z 20 roku zmarli w wyniku chorób pzrywleczonych ze wschodu maja być ofiarami polskiego "ludobójstwa" .Niesety jest to twierdzenie popularne wśród Rosjan - -JAK ZWYKLE W PRZYPADKU ANTYPOLONIZMU LECZA W TEN SPOSÓB WŁASNE KOMPLEKSY ... . Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Antypolonizm ... 31.05.05, 19:37 info.onet.pl/1,15,11,12218842,34370376,80354,0,forum.html Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 31.05.05, 22:40 remekk napisał: > ...trzeba zmusić plugawców do doszczekania i rozliczyć ich SPRAWIEDLIWIE ! Juz sie spotkalismy na Bydgoskim forum remku. Co ty tu znowu skaczesz z tym patryjotyzmem ??? Bola cie krytyki polski i rowniez polkiego kk ? Czy to moja wina ze widzimy was takich naiwnych? Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Kolejny zionista - brunatnik na forum? 31.05.05, 22:51 > Czy to moja wina ze widzimy was takich naiwnych? Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 31.05.05, 22:52 dox1 napisał: > remekk napisał: > > > ...trzeba zmusić plugawców do doszczekania i rozliczyć ich SPRAWIEDLIWIE > ! > > Juz sie spotkalismy na Bydgoskim forum remku. Co ty tu znowu skaczesz z tym > patryjotyzmem ??? > Bola cie krytyki polski i rowniez polkiego kk ? > Czy to moja wina ze widzimy was takich naiwnych? Chyba mnie z kimś pomyliłeś . my też was widzimy takich jakimi jesteście naprawde a nie takich jakimi chcielibyście żeby was widzieć ... . Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 31.05.05, 22:53 remekk napisał: > dox1 napisał: > > > remekk napisał: > > > > > ...trzeba zmusić plugawców do doszczekania i rozliczyć ich SPRAWIED > LIWIE > > ! > > > > Juz sie spotkalismy na Bydgoskim forum remku. Co ty tu znowu skaczesz z t > ym > > patryjotyzmem ??? > > Bola cie krytyki polski i rowniez polkiego kk ? > > Czy to moja wina ze widzimy was takich naiwnych? > > Chyba mnie z kimś pomyliłeś . my też was widzimy takich jakimi jesteście > naprawde a nie takich jakimi chcielibyście żeby was widzieć ... . no wlasinie ! to tu jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 31.05.05, 22:56 ciekawi mnie czy ten problem spróbujecie rozwiązać biorąc się troche za siebie czy raczej jak zwykle próbując fałszować dalej wasz obraz ... . Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 31.05.05, 23:05 remekk napisał: > ciekawi mnie czy ten problem spróbujecie rozwiązać biorąc się troche za siebie > czy raczej jak zwykle próbując fałszować dalej wasz obraz ... . Kto falszuje obraz ? Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 01.06.05, 07:06 > Kto falszuje obraz ? Wy próbujecie kreowac się na "tolerancyjnych" ,"zatroskanych" etc . Nawet na forach dyskusyjnych wasz obraz wygląda zgoła inaczej ... . Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 [...] 03.06.05, 06:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk [...] 03.06.05, 07:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
eres2 Olewin i hipokryzja 31.05.05, 23:05 Dotyczy postu Olewina z dn. 28.05.2005 (g.22:16) Olewin: Jasne .. Walczyli w getcie Łódzkim jak Rumkowski albo w Warszawskim jak Szmerling .. eres: Swoich sprzedawczyków z rodzaju Szeryński, Lejkin czy Gancwajch żydowskie podziemie karało podobnie surowo, jak to czyniły sądy polskiego niepodległościowego podziemia. Historycy przyjmują, iż wykonano około 2500 akcji wyrokowych na około 3000 do 3500 wydanych przez sądy podziemia wyroków śmierci na Polakach - zdrajcach i delatorach. Olewin: Problem w tym że my walczyliśmy o przetrwanie i honor, a wy podejmowaliście rozpaczliwe kroki dopiero kiedy nie było innego wyjścia a to bardzo wielka różnica .. eres: Dobrze znane są bunty i zrywy Żydów w obozach zagłady (Treblinka, Sobibór, Auschwitz-Birkenau), choć miały charakter desperacki, beznadziejny; także toczonym z Niemcami przez Żydów walkom zbrojnym w gettach Częstochowy, Mińska Mazowieckiego, Białegostoku i Warszawy przyświecał cel nie inny, niż ten, by ginąć z honorem. Natomiast w czasie gdy wielu polskich patriotów walczyło o przetrwanie i honor, inni Polacy hańbili się współpracą z hitlerowskim okupantem. Czy mógłbyś Olewinie wyjaśnić, co przyświecało 467 (czterystusześćdziesięciusiedmiu) zbrojnym polskim policjantom "granatowym", którzy ramię w ramię z niemieckimi i kolaboranckimi esesowcami pacyfikowali powstanie w warszawskim getcie, gdzie Żydzi walczyli właśnie tylko o to, by ginąć z honorem? Olewin: Honor to obca wam rzecz taj samo jak esencją waszego istnienia jest chęć przetrwana za wszelką cenę .. Kilka zdań wcześniej przewrotny (czy może sklerotyczny?) Olewin pisze to samo o Polakach : "Problem w tym że my walczyliśmy o przetrwanie i honor". Olewin: Stąd wydawanie Polaków przez żydowskich konfidentów wydawanie członków rodzin, zapędzanie współbraci do wagonów na Umschlagplatzu przez żydowską policję po to aby przeżyć choć tych kilka dni ... eres: Komendanci żydowskich Służb Porządkowych w gettach (n.b. podlegających polskiej policji granatowej) zostali zlikwidowani przez samych Żydów - przez żydowski ruch oporu, a szeregowi funkcjonariusze SP podzielili los całej żydowskiej społeczności. Natomiast problemu "aby przeżyć choć tych kilka dni" z całą pewnością nie miało 11000 polskich policjantów granatowych będących na usługach niemieckiego okupanta, a mimo to gorliwie wspierali wszelkiej maści okupanckie formacje policyjne w terroryzowaniu swoich polskich rodaków; solidarnie z hitlerowskimi żandarmami uczestniczyli w ulicznych łapankach, brali także aktywny udział w akcjach deportacji Żydów do obozów zagłady i prześcigali się w wyłapywaniu ukrywających się Żydów i ściganiu ich polskich opiekunów. Ba, dokonywali nawet egzekucji Żydów w warszawskim getcie. O tabunach polskich konfidentów na usługach Niemców i o watahach szmalcowników szantażujących Żydów i ich polskich opiekunów już nawet nie wspomnę. Olewin: Nie ma kraju i narodu zarazem który wyszedł z takimi ranami w czasie 2 w.ś jak Polska i Polacy ale nie ma też narodu który z podniesionym czołem może opowiadać o swojej historii tamtych dni ... eres: Czy aby na pewno z tak całkiem podniesionym czołem? A owa 3,5-milionowa rzesza Polaków na niemieckich Volkslistach? A te 250 tys. Polaków (ci z listy drugiej grupy - Volksdeutsche i z listy trzeciej grupy - Eingedeutschte) służących w niemieckich formacjach militarnych w czasie II w. św.. A działalność morderców i zdrajców z NSZ czy GL/AL? Olewin: A była to historia niełatwa gdyż Polacy byli również przeznaczeni do eksteminacji .. eres: To fakt, ten zamysł hitlerowskich Niemiec jasno wynika z osławionego "Generalplan Ost". Byli tego świadomi terroryzowani przez okupanta Polacy w Generalnym Gubernatorstwie; ulica warszawska wyrażała to obiegowym: "...ich golą, a nas już mydlą", a mimo to znalazło się wielu podłych Polaków, którzy się zhańbili kolaboracją z niemieckim okupantem. Olewin: To że było nas więcej i że walczyliśmy to przejaw waszego kompleksu który pokrywacie albo milczeniem albo kłamstwem .. eres: Olewin z pasją i fałszywym patosem wyciera sobie usta pojęciem "honor", widać zapomniał, jak w innych wątkach, traktujących o kolaboranckiej Brygadzie Świętokrzyskiej NSZ czy zdradzie niektórych dowódców akowskich batalionów w Okręgu Nowogródzkim AK ("Dolina", "Lech", "Ragnar") relatywizował pojęcie honoru: "Niektórzy AK-owcy w obliczu nadciągającej armii czerwonej .. nękani przez partyzantkę ukraińską, komunistyczną (w tym żydzi), rosyjską - do tego dochodziło już NKWD KBW wiedząc że w powojennej Polsce zostaną zamordowani - nie tyle przeszli na współpracę z nazistami ile negocjowali zawieszenie broni a to duuuża różnica .." "Wykorzystanie okazji i ratowania ponad 1000 ludzi przed eksterminacją to ma byc ta "najhaniebniejsza rola" . W innym miejscu pisał: "My nie mieliśmy takiego luksusu jak Norwegowie okupowani przez Niemców .. oni mieli jednego wroga dla wielu przyjaciela - który nie popełniał tam żadnych zbrodni na ludności cywilnej.. Norwegowie zamiast formować partyzantkę ochoczo wstępowali do oddziałów organizowanych przez Quinslinga .. A Polska ??? rozdarta między faszystów, komunistów w tym Żydów, nacjonalistów - niemieckich kolaborantów .. Co miała robić partyzantka ??? Złapanie przez Rosjan to pewna śmierć lub wywózka na Sybir .. Nadchodzi front .. radio z Londynu donosi o przesunięciu granic Polski o odebraniu tym ludziom ich małych kresowych Ojczyzn .. Co mieli robić ci ludzie - walczyć z wycofującymi się Niemcami - co nie miało strategicznego uzasadnienia czy w odruchu heroizmu walczyć o pozostanie Kresów w Polsce ..." eres: Powtórzę więc za Olewinem: Olewinie, "nie tędy droga do prawdy .." Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Chcesz porównywać postawe Polaków i waszych ... 01.06.05, 07:49 ...przodków ? Polacy zapłacili olbrzymią cenę za opór wobec okupanta . II RP mogła podpisac pakt z Niemcami ale zamiast tego wybraliśmy walkę - na wszystkich fronatach walki z hitlerowcami . Wszędzie zadziwiając bohaterstwem i odwagą . W kraju uratowalismy - w/g różnych szacunków od kilkudziesięciu do kilkuset tys takich jak ty pomimo grożącej kary smierci dla całej rodziny ratującego . Ilu twoi uratowali na KRESACH pomimo tego , ze nie groziły tam za to tak drakońwskie kary ? Tobie z całą pewnością obce jest choćby elelmentarne poczucie honoru . Wypisujesz tu bzdury godne twoich pobratynców - plugawych oszczerców . "Kolaborancka" Brygada Świętokrzyska ... Tylko spadkobierca niechlubnych tradycji kolaborujących na potęgę z hitlerowcami oraz biorących MASOWY udział w zbrodniach na Kresach mógł cos podobnego napisać . Brygadę wycofująca się na Zachód nie raz próbowano - - wykorzystując sytuacje zmusić do walki po stronie niemieckiej - ale wtedy właśnie poczucie honoru (obce takim jak ty) kazało żołnierzom Brygady ryzykować starcie (bez szans sukcesu) ... . Dzięki temu , że Brygada znalazła się pomiędzy wycofującymi sie Hitlerowcami a AMERYKANAMI - uratowała od śmierci przez spalenie żywcem kilkaset kobiet- więźniarek pochodzenia żydowskiego . Specjalne oddziały (coś w stylu Einsatzkommando z Jedwabnego) były gotowe do wykonania "wyroku" jaki zapadł na te więźniarki . Ale tego pewnie was nie uczą ... . W getcie wraszawskim istniała organizacja - Żydowski Związek Wojskowy . Była to organizacja ściśle związana z AK - tylko dzięki temu tych 200 bojowcó mogło przetrwać w morzu kolaboracji i tchórzostwa . Ale jeśli chcesz możemy rozpocząć bardziej szczegółowe porównanie ogólnej postawy podczas wojny ... . Odpowiedz Link Zgłoś
eres2 Do Remekka 01.06.05, 23:56 Przeczytaj raz jeszcze, a przede wszystkim uważniej mój komentarz do postu Olewina, to może coś z tego zrozumiesz. Wszystkie podane przeze mnie fakty dostępne są w wielu pracach polskich historyków. Z Twojego postu niezbicie wynika, że literaturę historiograficzną czytasz - jeśli ją w ogóle bierzesz do ręki - wybiórczo, interesuje Cię w niej tylko i wyłącznie część chwalebna naszej historii, a przecież to nie pełna nasza historia, tych czarnych stron jest w naszej historii niemało. Na początek zapoznaj się z dziejami NSZ, poznasz tym samym i rzeczywiste dzieje osławionej Brygady Świętokrzyskiej NSZ. Wiedzę dostarczą Ci prace uznanych, jeśli nie jedynych autorytetów: Zbigniew S. Siemaszko: "Narodowe Siły Zbrojne" (Oficyna Wydawnicza "POKOLENIE", reprint londyńskiego wydania z r. 1978) oraz Marek Jan Chodakiewicz: "Narodowe Siły Zbrojne. >>Ząb<< przeciw dwu wrogom" (FRONDA 1999. Autor. zresztą sławiący NSZ, książkę tę napisał na życzenie rodziny ppłk. NSZ Zdanowicza "Zęba", z którą jest zaprzyjaźniony). N.b. znajdziesz tam pełen obraz degrengolady dowódców tej Brygady i demoralizację jej załogi. Także odnośnie pozostałych poruszonych przeze mnie kwestii służę na życzenie tytułami stosownych prac historiograficznych (mogę przy tym Twoją wrażliwość ksenofobiczną uspokoić: wszyscy autorzy tych prac to rdzenni Polacy, oczywiście nie ci "prawdziwi"). I jeszcze jedno, przypisywanie adwersarzowi żydowskie pochodzenie to tyle wyświechtana, co żałosna i nieskuteczna próba zamknięcia ust. Pominę fakt, że tym samym w pełni ujawniasz się jako antysemita. Choć co do tego i wcześniej nikt nie miał wątpliwości. Sprawię Ci przykrość, jestem najzwyczajniejszym Polakiem, oczywiście nie tym "prawdziwym". Jestem praktykującym katolikiem, pomnym nauk papieży Pawła VI i Jana Pawła II o stosunku chrześcijan do Żydów. Na koniec przypominam Ci, że nie odpowiedziałeś mi na następujący mój post: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=24453384&a=24550887 Nie śmiem Cię podejrzewać, że brak reakcji na ów post wynika z Twojego zakłopotania. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Do Remekka 02.06.05, 17:03 eres: Olewin z pasją i fałszywym patosem wyciera sobie usta pojęciem "honor", widać zapomniał, jak w innych wątkach, traktujących o kolaboranckiej Brygadzie Świętokrzyskiej NSZ czy zdradzie niektórych dowódców akowskich batalionów w Okręgu Nowogródzkim AK ("Dolina", "Lech", "Ragnar") relatywizował pojęcie honoru Ciekaw jestem czy w wymienionych przez ciebie pracach wyczytałeś te bzdury o "kolaboranckiej Brygadzie" . Twoje rewelacje są tyle warte co uogólnienia jakby żywcem przeniesione z czasów stalinowskich .... . Sprawa Brygady jest mi znana - rónież z relacji bezposrednich zawartych w "Szańcu Chrobrego" - pisma niezłomnych kombatantów , którym tacy jka ty zakompleksieni tchórze do piet nawet nie dorastają . Natomiast w typowy dla małych ludzików sposób próbują opluwac "podsumowując" sprawy , których nie potrafia małymi rozumkami objąć w sposób typowy dla propagandy gebelsowskiej oraz pewnych antypolskich środowisk ... . Dzieła NSZ sa mi znane . Np udział NSZ w powstaniu warszawskim .Pozycja broniona przez nich nie została zdobyta przez hitlerowców przez całe 63 dni pomimo wielokrotnych prób ... . Co do twojego pochodzenia to nie jest akurat rzecz najistotniejsza - mozliwe , ze jestes tylko "wybrańcem" cybernetycznym . Skutek w postaci opluwania tych , którym do piet nie dorastasz jest ten sam ... . Podobnie z uogólnieniami nt udziału Polaków w tłumieniu powstania w getcie . Gdybys adał sobie trud sięgniecia do źródeł a nie tylko opracowań to wyczytałbyś w raporcie Stroopa bardzo liczne stwierdzenia o udziale polskich żołnierzy podziemia .Wiedział bys również o znalezieniu wielu zwłok zabitych w walce po stronie powstańców - Polaków - równiez kilku w granatowych mundurach Ale dla takich jak ty samo zmobilizowanie policjantów to juz pretekst do bezrozumnego plucia . podobnie strażacy - równiez zostali masowo użyci do tłumienia pożarów przedostajacych sie poza getto .Ale "przy okazji" masowo ratowali Zydów ... . A juz typowe dla cywilizacji oszczerców jest ciągłe wycieranie sobie geby Papieżem . Jednoczesnie jak ognia unikacie ustosunkowania sie do wypowiedzianych na was temat słów "niedobrze jest kiedy z jednaj strony wyciągnieta jaest reka na zgodę - z drugiej zas eskalowane żądania ..." Podobnie z wypowiedzianymi przez Jana Pawła słowami poparcia dla Palestyńczyków . A co do wczesniejszego postu dotyczącego porównań to masowość kolaboracji oraz biernośc wręcz niezrozumiała opisał Tadeusz Bednarczyk w "Życiu codziennym getta warszawskiego" Człowiek ten - dzień w dzień ryzykował zycie swoje i swojej rodziny pomagając Zydom . Ka żdego dnia był w getcie i widział na własne oczy fakty niespotykanej wrecz kolaboracji . Ja dodam od siebie , ze JEDYNY fakt naprawde długotrwałych walk 0 powstanie w getcie można by porównac z powstaniem warszawskim . W jednym zginęło - w.g różnych szacunków 14 lub 17 Niemców , w powtsaniu polskim zginęło 10 000 , zaginionych było dalsze kilka tysięcy . Podobnie jesli chodzi o postawe ratujących - Polacy uratowali od kilkudziesięciu do kilkuset tysięcy Zydów . Zydzi na Kresach nie uratowali ani jednego Polaka ... . Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_wuj Re: Do Remekka 03.06.05, 14:14 > Dzieła NSZ sa mi znane . Np udział NSZ w powstaniu warszawskim .Pozycja > broniona przez nich nie została zdobyta przez hitlerowców przez całe 63 dni > pomimo wielokrotnych prób ... Hehehe... w "tym" oddziale akurat NSZ był w mniejszości i tworzył jedną kompanię na dwubatalionowe zgrupowanie. Poza tym wtedy nie dowodził nim juz oficer z NSZ, bo Bór go zdjął za zabawę w politykę 5 lipca. I oddział ten nie walczył od 1 lipaca, bo dopiero wtedy był organizowany. A co powiesz na zabójstwo komendanta NSz Kmicica, którego załatwili jego kumple z Brgady Świętokrzyskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
eres2 Jeszcze o NSZ i BŚ 03.06.05, 23:08 Poszukiwacze NSZ-owskich zasług mówią o bojowości tej formacji, o jej udziale w powstaniu warszawskim (2500 NSZ-owców) i w innych dramatycznych zmaganiach zbrojnych, szczególnie wysoko zaś punktują fakt, iż NSZ walczyły na dwa fronty – przeciw Niemcom i komunistom polskim i sowieckim równocześnie. Przeciwnicy NSZ piętnują ich rozłamowe poczynania, przejawiające się m.in. w niepodporządkowaniu tej formacji Komendzie Głównej Armii Krajowej, a tym samym i rządowi emigracyjnemu w Londynie, co stanowiło coś pomiędzy zdradą a dezercją. Wreszcie pada zarzut najgorszy – jakby w ogóle można było stopniować zbrodnie – współpraca z Niemcami, za co szczególnie surowemu potępieniu poddaje się Brygadę Świętokrzyską NSZ. Zresztą nie bez podstaw. NSZ kierowała się – jak wiadomo - zasadą walki z dwoma wrogami, z Niemcami i z wszelkimi ugrupowaniami lewicowymi. W pewnym okresie dowództwo NSZ uznało za swojego głównego wroga nie niemieckiego okupanta, a właśnie polskie ugrupowania lewicowe. Za lewicowe NSZ-owcy uznawali nie rzadko także i partyzanckie oddziały Batalionów Chłopskich. Z zasady za komunistę uznawano także każdego Żyda, nawet i żydowskie samodzielne grupy partyzanckie. Z rąk NSZ ginęli nie tylko dowódcy oddziałów lewicowych, czy żydowskich, najczęściej zabijano wszystkich bojowców, których dowódca NSZ-owskiej jednostki uznał za lewicowych bądź za żydowskich. NSZ nie były jednolite, niewielka część tego wojska podporządkowała się dowództwu AK (tzw. NSZ-AK). Niektórzy dowódcy oddziałów NSZ, które podporządkowały się AK zostali przez szefostwo NSZ skazani „za zdradę” nawet na karę śmierci. Wyroki wykonano m.in. na oficerach NSZ-AK - kapitanie Włodzimierzu Żabie („Żniwiarz”), majorze Gostomskim („Witold”), kapitanie Stanisławie Żaku („Stach”), por. Władysławie Pacholczyku („”Adam”, „Klin”). Brygada Świętokrzyska NSZ (BŚ NSZ) utworzona została w sierpniu 1944 r. z NSZ- owskich pułków 204. I 202.. Jej dowódcą został pułkownik NSZ Antoni Szacki vel Skarbek vel Dąbrowski („Bohun”, „Ludwik”). Sama BŚ liczyła 850 ludzi, z czasem rozrosła się do 1200 bojowców. Zastępcą „Bohuna” został ppłk. Marcinkowski („Jaxa”), a szefem sztabu cichociemny Zub Zdanowicz („Ząb”) - człowiek, który odrzucił wyznaczone mu przez szefostwo AK stanowisko dowódcy zespołu likwidacyjnego, a następnie samowolnie porzucił formacje AK wstępując w szeregi NSZ. Dowódcy NSZ nawiązywali wielokrotnie kontakty z Niemcami, a szczególnie ponurą postacią był agent Gestapo por. Hubert Jura („Tom”), dowódca oddz. NSZ „Sosna”. Najhaniebniejszą rolę w formacjach NSZ odegrała jednak Brygada Świętokrzyska. 13. stycznia 1945 r., w obliczu rozpoczętej sowieckiej ofensywy, BŚ podjęła ucieczkę na zachód. Za zgodą Niemców przeprawiła się BŚ przez most na Pilicy, a 16. stycznia, po zawarciu szerokiego porozumienia z Niemcami, BŚ otrzymała glejt pozwalający marsz brygady - wraz z całym uzbrojeniem(sic!) - na Zachód „pod warunkiem, że BŚ nie będzie atakować oddziałów niemieckich”, z czego brygada wywiązała się konsekwentnie aż do końca wojny. Marsz był długi, bo wiódł przez Komorniki, miejscowości na terenie Niemiec: Elgut, Feldheim, Grunwald, Kaubitz, Peterswaldau, Steinseifersdorf, Waldenburg, Alt Laessig oraz Petersdorf aż do Kottwitz, gdzie BŚ zatrzymała się na dwa tygodnie. „Jaxa” nie tylko wynegocjował u Niemców (w katowickiej komendanturze) zgodę na zachowanie pełnego uzbrojenia, ale również pozwolenie na przejście do Czech. Ranni NSZ- owcy otrzymali pełną opiekę lekarską ze strony służb sanitarnych wojsk niemieckich. Wszystko to oczywiście nie bez wzajemnych koncesji. Zgodnie z żądaniem SS-Hauptsturmfuehrera Paula Fuchsa i nacisku najściślej współpracującego z Gestapo por.NSZ „Toma”, dowództwo BŚ zgodziło się na zorganizowanie z wybranych bojowców NSZ ekipy wywiadowczej świadczącej usługi na rzecz Niemców i wysłanie ich jako skoczków spadochronowych na zajęte przez sowietów tereny Polski. W tym celu, już wcześniej, bo 7. lutego 1945 r., dowództwo BŚ odkomenderowało grupę żołnierzy pod komendą kapitana NSZ Stefana Celichowskiego („Andrzej”) na szkolenie wywiadowcze w ośrodku niemieckim w Sudetach. Warto dodać, że w marcu (‘45) ppłk. Marcinkowski („Jaxa”), zastępca dowódcy BŚ, wziął udział w zorganizowanej przez Niemców konferencji w Pradze, gdzie omawiano wraz z przedstawicielami faszystów rumuńskich i węgierskich kwestie dalszej współpracy z Niemcami. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk14 Re: Antypolonizm trzeba nie tylko powstrzymać ... 03.06.05, 16:48 Tylko ,ze najwiekszymi antypolonistami sa ci ktorzy najglisniej krzycza Patria . Swega czasu ci w duzej mierze przyczynili sie do upadku Polskiw XVIIIw. Odpowiedz Link Zgłoś