Dodaj do ulubionych

Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrzymał

08.06.05, 22:39
PAP 2005-06-08 21:08

"Gen. Wojciech Jaruzelski powiedział PAP, że nasilają się ataki, pomówienia i
polowanie na jego osobę.
W ten sposób generał odniósł się do wieczornej informacji telewizji TVN,
która podała, że z dokumentów Instytutu Pamięci Narodowej wynika, iż
Jaruzelski był tajnym współpracownikiem osławionej Informacji Wojskowej.

"Ja wiąże to (ataki - PAP) z tym, że ukazała się moja książka +Pod prąd+,
która obnaża wiele wstydliwych spraw dla polityków i historyków i liczę się z
tym że będę obiektem polowania, aby zagłuszyć to, co ja tam piszę i
dokumentuję" - powiedział Jaruzelski."

Oj, niesłowny strasznie się ten "człowiek honoru" zrobił. I co pan na to,
panie Michnik?

Obserwuj wątek
    • taki.sobie.znikad Re: Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrz 08.06.05, 22:42
      A dlaczego czepiasz sie akurat Michnka ?
      • iza.bella.iza Re: Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrz 08.06.05, 22:46
        taki.sobie.znikad napisał:

> A dlaczego czepiasz sie akurat Michnka ?

Udajesz, czy rzeczywiście nie wiesz kto nazwał Jaruzelskiego człowiekiem
        honoru? A może nie wiesz o tym, że honor polega m.in. na tym, że dotrzymuje się
        raz danego słowa?
        • ayran Re: Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrz 08.06.05, 22:49
          Człowiekiem honoru, to Michnik nazwał Kiszczaka. Od Jaruzelskiego mieliśmy się
          odp... To tak dla paddierżenia razgawora.
          • iza.bella.iza Re: Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrz 08.06.05, 22:54
            ayran napisał:

> Człowiekiem honoru, to Michnik nazwał Kiszczaka. Od Jaruzelskiego mieliśmy się
            > odp... To tak dla paddierżenia razgawora.

Masz jak zwykle rację, Ayranie:)
            • ayran Re: Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrz 08.06.05, 22:57
              iza.bella.iza napisała:

> Masz jak zwykle rację, Ayranie:)

Może nie jak zwykle, ale tym razem tak. Choć pewnie Michnik uważał obu generałów
              (a może jeszcze następnych?) za ludzi honoru.
        • taki.sobie.znikad Re: Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrz 08.06.05, 22:51
          Nie wiem o czym konkretnie mowil Michnik. Napewno nie chodzilo mu o wspolprace
          Jaruzela z sowieckim wywaiadem.Co do tego powinien miec oczywiscie podejrzenia
          ale nie pewnosc.
          • iza.bella.iza Re: Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrz 08.06.05, 22:53

> Nie wiem o czym konkretnie mowil Michnik. Napewno nie chodzilo mu o
            wspolprace
            > Jaruzela z sowieckim wywaiadem.Co do tego powinien miec oczywiscie
            podejrzenia
            > ale nie pewnosc.

I dlatego ciekawa jestem tego, co teraz powiedziałby Michnik.
            • kataryna.kataryna Re: Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrz 08.06.05, 22:58
              iza.bella.iza napisała:

> taki.sobie.znikad napisał:
              >
              > > Nie wiem o czym konkretnie mowil Michnik. Napewno nie chodzilo mu o
              > wspolprace
              > > Jaruzela z sowieckim wywaiadem.Co do tego powinien miec oczywiscie
              > podejrzenia
              > > ale nie pewnosc.
              >
              >
              > I dlatego ciekawa jestem tego, co teraz powiedziałby Michnik.

I być może się dowiesz. Może Michnik przełamie milczenie w tak kluczowej
              sprawie. W końcu on w obronie Jaruzelskiego był w stanie nawet usprawiedliwić
              strzelanie do robotników, więc co to dla niego wytłumaczenie nam dlaczego bycie
              sowieckim pacholkiem jest w porzo.
              • bush_w_wodzie Re: Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrz 08.06.05, 23:01
                kataryna.kataryna napisała:

> iza.bella.iza napisała:
                >
                > > taki.sobie.znikad napisał:
                > >
                > > > Nie wiem o czym konkretnie mowil Michnik. Napewno nie chodzilo mu o
                >
                > > wspolprace
                > > > Jaruzela z sowieckim wywaiadem.Co do tego powinien miec oczywiscie
                > > podejrzenia
                > > > ale nie pewnosc.
                > >
                > >
                > > I dlatego ciekawa jestem tego, co teraz powiedziałby Michnik.
                >
                >
                >
                > I być może się dowiesz. Może Michnik przełamie milczenie w tak kluczowej
                > sprawie. W końcu on w obronie Jaruzelskiego był w stanie nawet usprawiedliwić
                > strzelanie do robotników, więc co to dla niego wytłumaczenie nam dlaczego bycie
                >
                > sowieckim pacholkiem jest w porzo.
                >

to nie do konca fair oczekiwac tu zdecydowanej krytyki akurat od michnika. to
                troche tak jakby mial ojca lub brata od zdrajcow wyzywac

• iza.bella.iza Re: Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrz 08.06.05, 23:39

> strzelanie do robotników, więc co to dla niego wytłumaczenie nam dlaczego
                bycie
                >
                > sowieckim pacholkiem jest w porzo.
                >

A ja myślę, że się nie dowiem co Michnik sądzi o rezydencie Wolskim. Gdyby się
                wypowiedział w tej sprawie, to musiałby się wypowiedzieć również w sprawie
                brata.
                • kataryna.kataryna Re: Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrz 08.06.05, 23:40
                  iza.bella.iza napisała:

> kataryna.kataryna napisała:
                  >
                  > > I być może się dowiesz. Może Michnik przełamie milczenie w tak kluczowej
                  > > sprawie. W końcu on w obronie Jaruzelskiego był w stanie nawet usprawiedl
                  > iwić
                  > > strzelanie do robotników, więc co to dla niego wytłumaczenie nam dlaczego
                  >
                  > bycie
                  > >
                  > > sowieckim pacholkiem jest w porzo.
                  > >
                  >
                  > A ja myślę, że się nie dowiem co Michnik sądzi o rezydencie Wolskim. Gdyby
                  się
                  > wypowiedział w tej sprawie, to musiałby się wypowiedzieć również w sprawie
                  > brata.

Iza, może Ty wiesz. O czym Stefan Michnik pisywał do paryskiej Kultury?
                  • iza.bella.iza Re: Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrz 08.06.05, 23:50
                    Niestety, wiem tylko, że pisywał. Myślę, że w BUW-ie da się to sprawdzić.
                    Powinni mieć komplet "Kultury". Będę mieć więcej czasu w lipcu to się wybirę i
                    sprawdzę.

Pozdrawiam.

• basia.basia Re: Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrz 09.06.05, 00:05
                      iza.bella.iza napisała:

> Niestety, wiem tylko, że pisywał. Myślę, że w BUW-ie da się to sprawdzić.
                      > Powinni mieć komplet "Kultury". Będę mieć więcej czasu w lipcu to się wybirę i
                      > sprawdzę.
                      >
                      > Pozdrawiam.
                      >

Też jestem ciekawa:)
                      Wiem też, że ojciec Michnika miał brata i tenże też siedział w Londynie
                      oraz pisał do jakiegoś pisma emigracyjnego ale poglądy miał całkiem
                      przeciwne niż Ozjasz. Trafiłam na wzmiankę, że Adam Michnik będąc
                      w Londynie nigdy się z wujem nie kontaktował.
                      Nawiasem mówiąc ciekawa jestem dlaczego Nina Karsow-Szechter (podobno jego
                      córka) blokuje wydawanie Stanisława Mackiewicza.
              • maksimum Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrzWPORZ 09.06.05, 01:12

> iza.bella.iza napisała:
                >
                > > taki.sobie.znikad napisał:
                > >
                > > > Nie wiem o czym konkretnie mowil Michnik. Napewno nie chodzilo mu o
                >
                > > wspolprace
                > > > Jaruzela z sowieckim wywaiadem.Co do tego powinien miec oczywiscie
                > > podejrzenia
                > > > ale nie pewnosc.
                > >
                > >
                > > I dlatego ciekawa jestem tego, co teraz powiedziałby Michnik.
                >
                >
                >
                > strzelanie do robotników, więc co to dla niego wytłumaczenie nam dlaczego
                >bycie sowieckim pacholkiem jest w porzo.

Dawno mnie w Polsce nie bylo i mam watpliwosci jak sie pisze wporzo.
            • taki.sobie.znikad Re: Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrz 08.06.05, 22:59
              Co bys chcialla aby powiedzial powazny czlowiek liczacy sie w RP w tej
              sytuacji ? Wg mnie powinien zadac zajecia sie sprawa przez trybunal
              konstytucyjny i to natychmiast.
              • kataryna.kataryna Re: Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrz 08.06.05, 23:06

> Co bys chcialla aby powiedzial powazny czlowiek liczacy sie w RP w tej
                > sytuacji ?

O jakim poważnym liczącym się człowieku mówimy, bo się zgubiłam?

A wracając do Michnika to właśnie jestem bardzo ciekawa co powie. Obstawiam, że
                coś o nienawiści.

Wg mnie powinien zadac zajecia sie sprawa przez trybunal
                > konstytucyjny i to natychmiast.

Według mnie Tryb Kon nie od tego jest.
                • basia.basia Re: Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrz 08.06.05, 23:21

>
                  > Według mnie Tryb Kon nie od tego jest.

No pewnie! Jaruzel to wojskowy, więc przede wszystkim powinien się sprawą
                  zainteresować szef MON oraz prezio jako zwierzchnik WP (ale heca!).
                  • taki.sobie.znikad Re: Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrz 08.06.05, 23:34
                    Jaruzelski powinien byc sadzony jako glowa panstwa posadzona o zdrade narodowa.
                    Czy w RP nie ma trybunalu stanu ? Czy trybunal konstytucyjny nie ma podobnych
                    kompetencji ? Sad wojskowy to za malo dla glowy panstwa.
                    • ayran Re: Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrz 08.06.05, 23:36
                      Chyba słabo kolega zorientowany, czym zajmują się poszczególne sądy.
                      • pro.filutek1 Re: Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrz 08.06.05, 23:54
                        Ale nie rózbmy z tego takiej sensacji, jak wiadomo , że po 45 władza ludowa
                        polska i radziecka to była jedność.
                        • bush_w_wodzie Re: Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrz 09.06.05, 00:06
                          pro.filutek1 napisał:

> Ale nie rózbmy z tego takiej sensacji, jak wiadomo , że po 45 władza ludowa
                          > polska i radziecka to była jedność.

nie do konca. byly frakcje. np gomulki i bieruta.

byla tez hierarchia w realizacji polecen z kremla. byli tacy ktorzy brali
                          rozkazy bezposrednio i tacy ktorzy realizowali polecenia polakow. byli tacy
                          ktorzy usilowali poszerzyc zakres namiastki polskiej autonomii i tacy ktorzy
                          usilowali go zawezic

rozne byly stopnie jawnosci dzialan na rzecz kremla. rozny wreszcie byl stopien
                          zbrodniczosci roznych formacji i ich dzialan

informacja wojskowa wypada najgorzej w kazdej chyba kategorii
                          • basia.basia Re: Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrz 09.06.05, 00:13
                            bush_w_wodzie napisał:

> pro.filutek1 napisał:
                            >
                            > > Ale nie rózbmy z tego takiej sensacji, jak wiadomo , że po 45 władza ludo
                            > wa
                            > > polska i radziecka to była jedność.
                            >
                            >
                            > nie do konca. byly frakcje. np gomulki i bieruta.
                            >
                            > byla tez hierarchia w realizacji polecen z kremla. byli tacy ktorzy brali
                            > rozkazy bezposrednio i tacy ktorzy realizowali polecenia polakow. byli tacy
                            > ktorzy usilowali poszerzyc zakres namiastki polskiej autonomii i tacy ktorzy
                            > usilowali go zawezic
                            >
                            > rozne byly stopnie jawnosci dzialan na rzecz kremla. rozny wreszcie byl stopien
                            > zbrodniczosci roznych formacji i ich dzialan
                            >
                            > informacja wojskowa wypada najgorzej w kazdej chyba kategorii
                            >

Masz zupełną rację. Ci byli zupełnie "oddani" Moskwie.
                            W "Moskiewskim procesie" Bukowskiego jest jeden stenogram, z którego
                            jasno wynika, że np. generałowie Siwicki i Milewski byli "uchem"
                            I sekretarza a sam Jaruzelski został wybrany I sekretarzem na wyraźne
                            życzenie Breżniewa i... wybrany został! Jest stenogram z rozmowy
                            gratulacyjnej (Leonid dzwoni do drogiego Wojciecha). Odbyło się to
                            ma krótko przed wprowdzeniem stanu wojennego. On został wybrany
                            na wykonawcę, jako człowiek pewny (choć trochę się Leonid pomylił,
                            bo Jruzela tchórz obleciał i trzeba go było popychać).
                            • pro.filutek1 Re: Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrz 09.06.05, 00:25
                              A ja mam taki pogląd, że cała "PZPR & przyjaciele " od szpiegów przez kacyków
                              po pedagogów -powinna być na 10 lat odsunięta od życia publicznego.
                              • basia.basia Re: Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrz 09.06.05, 00:40
                                pro.filutek1 napisał:

> A ja mam taki pogląd, że cała "PZPR & przyjaciele " od szpiegów przez kacyków
                                > po pedagogów -powinna być na 10 lat odsunięta od życia publicznego.

Moim zdaniem zaś należy wreszcie uznać, że PZPR była organizacją przestępczą
                                i działającą wbrew interesom Polski. To sprawiłoby, że wszyscy aparatczycy
                                (od organizacji zakładowej POP) mieliby zakaz pełnienia fukcji publicznych
                                - kwestią do dyskucji jest ile lat, bo zważ że np. Kwachowi dopiero co stuknęła
                                5o-tka. Za 5 lata on może zechcieć znowu wystartować na prezydenta - odchudzi
                                się trochę, opali i będzie uwodził tańcząc w rytm disco polo:(
                                • bladatwarz To raczej nierealne, choc sa pierwsze sygnaly, 09.06.05, 00:58
                                  ze ludziw aparatu wladzy beda jednak mieli zmniejszone uposazenia i emerytury.
                                  To skandal, ze niewinne ofiary przesladowan zyja na granicy ubostwa, a ich
                                  oprawcy maja kilku- i kilkunastokrotnie wyzsze emerytury.

Niemoralne przywileje

Posłowie chcą zmniejszyć emerytury dla funkcjonariuszy SB

Kilka tysięcy wysokich urzędników PZPR oraz kilkadziesiąt tysięcy
                                  funkcjonariuszy PRL-owskich organów represji co miesiąc otrzymuje bardzo
                                  wysokie emerytury. Podczas gdy zdecydowana większość z około 9 milionów
                                  emerytów pobiera co miesiąc najwyżej 700-900 zł, funkcjonariusze partii i
                                  policji politycznej dostają emerytury kilka, a czasem kilkanaście razy wyższe.

Wedle uzyskanych przez nas informacji z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych i
                                  Instytutu Pamięci Narodowej, naczelnicy wydziałów lub departamentów Służby
                                  Bezpieczeństwa otrzymują przeciętnie 4-6 tys. zł netto. Szeregowi
                                  funkcjonariusze dawnej policji politycznej pobierają 2-2,5 tys. zł emerytury.

PO, PiS i LPR chcą w przyszłym Sejmie odebrać przywileje emerytalne takim
                                  osobom. Byli ubecy, esbecy i działacze PZPR powinni - zdaniem liderów tych
                                  partii - zadowolić się o wiele skromniejszym uposażeniem.

Prof. Andrzej Gaberle, prawnik z Uniwersytetu Jagiellońskiego, jeden z
                                  najlepszych znawców procedury karnej, uważa, że weryfikacja świadczeń
                                  emerytalnych byłaby sprawiedliwa. - Oczywiście, że nie będzie tej kwestii łatwo
                                  przeprowadzić, ale wydaje mi się, iż podjąć ją trzeba, bo tego wymaga troska o
                                  sprawiedliwość, troska o prawdę i zwykła przyzwoitość w stosunku do niemal
                                  wszystkich emerytów - mówi prof. Andrzej Gaberle.

Prof. Adam Strzembosz, były I prezes Sądu Najwyższego, twierdzi, że odebranie
                                  przywilejów emerytalnych funkcjonariuszom PRL-owskich służb specjalnych mogłoby
                                  zostać przeprowadzone analogicznie, jak miało to miejsce w przypadku sędziów w
                                  stanie spoczynku. Ci z nich, którzy przed objęciem stanowiska sędziego służyli
                                  w NKWD, Smierszu (sowieckich wojskowych organach terroru), Urzędzie
                                  Bezpieczeństwa, w Służbie Bezpieczeństwa czy pracowali na kierowniczych
                                  stanowiskach w sądownictwie wojskowym, zostali pozbawieni statusu sędziego w
                                  stanie spoczynku przez Krajową Radę Sądownictwa z urzędu, co skutkowało tym, że
                                  zostali pozbawieni świadczeń przysługujących sędziom, a musieli się zadowolić
                                  zwykłymi świadczeniami emerytalnymi.
                                  dzis.dziennik.krakow.pl/public/?Kraj/01/01.html
    • kataryna.kataryna Re: Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrz 08.06.05, 22:49
      iza.bella.iza napisała:

> PAP 2005-06-08 21:08
      >
      > "Gen. Wojciech Jaruzelski powiedział PAP, że nasilają się ataki, pomówienia i
      > polowanie na jego osobę.
      > W ten sposób generał odniósł się do wieczornej informacji telewizji TVN,
      > która podała, że z dokumentów Instytutu Pamięci Narodowej wynika, iż
      > Jaruzelski był tajnym współpracownikiem osławionej Informacji Wojskowej.
      >
      > "Ja wiąże to (ataki - PAP) z tym, że ukazała się moja książka +Pod prąd+,
      > która obnaża wiele wstydliwych spraw dla polityków i historyków i liczę się z
      > tym że będę obiektem polowania, aby zagłuszyć to, co ja tam piszę i
      > dokumentuję" - powiedział Jaruzelski."

Biedny skrzywdzony. A wszystko przez to, że prawdę o Solidarności napisał. O
      tym, że to przez nią ocet i że o mało co ludzie nie zamarzli. I to za tę
      książkę opętany nienawiścią komuchożerca Sekielski polazł do IPN-u i sfałszował
      dokumenty.
      • iza.bella.iza Re: Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrz 08.06.05, 22:56

> Biedny skrzywdzony. A wszystko przez to, że prawdę o Solidarności napisał. O
        > tym, że to przez nią ocet i że o mało co ludzie nie zamarzli. I to za tę
        > książkę opętany nienawiścią komuchożerca Sekielski polazł do IPN-u i
        > sfałszował dokumenty.

:)))))
    • szpikulec1 General nie dotrzymal slowa : 08.06.05, 22:50
      Tak zwrocil sie "do wszystkich obywateli" general Jaruzelski obwieszczajac w
      grudniu 1981 roku stan wojenny:

Obywatelki i obywatele!
      Tak, jak nie ma odwrotu od socjalizmu, tak nie ma powrotu do błędnych metod i
      praktyk sprzed sierpnia 1980 r. Podjęte dziś kroki służą zachowaniu
      podstawowych przesłanek socjalistycznej odnowy. "
      • gargamel.z.rm dlatego zostal fanem Trutnia z LPR ! Hehehe 08.06.05, 22:54
    • bush_w_wodzie Re: Jaruzelski miał nie komentować, ale nie wytrz 08.06.05, 22:55
      iza.bella.iza napisała:

>
      > Oj, niesłowny strasznie się ten "człowiek honoru" zrobił. I co pan na to,
      > panie Michnik?
      >

mnie sie zdaje ze tu sa o wiele powazniejsze powody ktore zmuszaja do
      zastanowienia nad honorowoscia jaruzelskiego

warto w tym miejscu przypomniec ze jaruzelski zostal ministrem obrony narodowej
      wiosna 1968 roku. juz po praskiej wiosnie ale przed pacyfikacja pragi w ktorej
      uczestniczylo ludowe wojsko polskie. dwa lata pozniej to samo lwp strzelalo na
      wybrzezu do ludzi idacych do pracy. 13 lat pozniej jaruzelski ratowal narod
      przed inwazja bratniej (dla niego) armii czerwonej (co prawda w rosji mowil ze
      ratowal przed solidarnoscia)

wyglada na to ze jest to najbardziej zaufany czlowiek kremla w polsce ktorego
      aktywizuje sie w chwilach kluczowych. ciekawe czemu wlasnie w tym roku
      jaruzelski znowu sie uaktywnil

• bush_w_wodzie jeszcze ilustracja 08.06.05, 22:59
        juz to raz wklejalem ale wydaje mi sie ze warto powtorzyc. ze wzgledu na drugi plan

www.erazm.art.pl/duze/248-Sejm-4-7-89.jpg
        • pro.filutek1 Re: jeszcze ilustracja 09.06.05, 00:29
          Sławek Wiatr!~I Sobotko! łał}{
          • bush_w_wodzie Re: jeszcze ilustracja 09.06.05, 00:39
            pro.filutek1 napisał:

> Sławek Wiatr!~I Sobotko! łał}{

i oleksy. wszyscy trzej niedawno mieli powazne klopoty. a dwoch wiemy ze mieli
            bliskie kontakty z alganowem. dosyc blisko sekula niech odpoczywa w pokoju

czy ktos zna moze ta pania za jaruzelskim?
    • basia.basia Tak sobie myślę 08.06.05, 23:00
      • basia.basia Re: Tak sobie myślę 08.06.05, 23:09
        :))) Palec mi się omsknął:)))

Ale do rzeczy, ludzie z IPN mają już dość ukrywania prawdy! Być może te
        idoityczne próby pojednania z rodzinami górników z "Wujka" oraz "bratanie się"
        Wałęsy z Jaruzelskim a przecież na dodatek wczoraj Wałęsa stwierdził, że
        Jaruzelski nie dostał zaproszenie na imieniny tylko przez przeocznie!!!

Od dawna mają różne arcyciekawe dokumenty. W Arcanach np. już w 1998 roku
        opublikowano artykuł o tym jak to Jaruzelskio (wtedy kapitan) zwalczał "bandy"
        antykomunistyczne na terenie Zamościa, Piotrkowa i okolicach. Są tam fragmenty
        jego własnych meldunków.
        Posiadają dokumenty, które Wałęsie perzywiózł Jelcyn - niedawno Dudek mówił
        w TVN24 trzymając kopię w ręce, że z papieru (jakiegoś) wynika niezbicie, że
        się Jaruzelski mijał z prawdą wmawiając społeczeństwu grożącą inwazję ruskich.
        Mają zapis rozmowy Mielkego, kiedy ten przybył z wizytą do Warszawy (też jest
        w Arcanach), również zapis rozmowy z Honeckerem (gdzie pada sformułowanie
        "pakiet kontrolny").

Ciekawe kto dał cynk dziennikarzom TVN gdzie szukać?:)
        • szpikulec1 Re: Tak sobie myślę 08.06.05, 23:16
          Teczka Wałęsy dzieli IPN

Historycy IPN nie są zgodni, czy byłemu prezydentowi należy się status
          pokrzywdzonego przez Służbę Bezpieczeństwa - dowiedziało się "Życie Warszawy".
    • henryk.log Wróciły "kacze-dziołchy" ??? - na stałe ??? 08.06.05, 23:00
      "Upadł, upadł Wielki Babilon i stał się siedliskiem demonów i schronieniem
      wszelkiego ducha nieczystego i schronieniem wszelkiego ptactwa nieczystego i
      wstrętnego. [...](księga Objawienia, rozdział 18)
    • t-800 Znowu "GW" będzie walczyć z nienawiścią /bt. 08.06.05, 23:03

• szpikulec1 Nadeszla pora azeby tez i 08.06.05, 23:05
      zapiski dotyczace Kwasniewskiego wydobyc z archiwum, takie cos co sie nazywa
      Moskiewska Teczka.
      • basia.basia Re: Nadeszla pora azeby tez i 08.06.05, 23:18
        szpikulec1 napisała:

> zapiski dotyczace Kwasniewskiego wydobyc z archiwum, takie cos co sie nazywa
        > Moskiewska Teczka.

A mają bardzo ciekawe rzeczy i już próbują zastraszyć Kieresa, żeby teczki TW
        Alka nie dawać ks. ds. Orlenu a w teczce jest np. taka notatka:

" Ten materiał to notatka służbowa z 3 września 1988 r.: Melduję, że w
        229-osobowym składzie ekipy narodowej udającej się na igrzyska olimpijskie w
        Seulu uplasowano 29 osobowych źródeł informacji różnej kategorii, a
        mianowicie... i tu wymieniają różne kategorie. Później podają, na kontakcie
        jakiego wydziału znajdowały się te źródła. A później mówią: wymienione źródła
        uplasowane są: 3 TW, 1 konsultant, 1 KS, czyli kontakt specjalny w ścisłym
        kierownictwie ekipy. Archiwiści Urzędu Ochrony Państwa wzięli powszechnie
        dostępną książkę, w której przeczytali: Kierownictwo polskiej ekipy składa się z
        następujących osób: prezesa PKOl ministra Aleksandra Kwaśniewskiego, szefa misji
        olimpijskiej dr. Stefana Paszczyka, zastępcy szefa misji, szefa zespołu
        sportowego Janusza Tracewskiego, attaché olimpijskiego dr. Zygmunta Szulca,
        sekretarza generalnego PKOl Janusza Pawluka, szefa zespołu organizacyjnego
        Zbigniewa Sikory, szefa zespołu medycznego Zbigniewa Rusina. Proszę państwa, 7
        osób w kierownictwie, oficjalnie, w oficjalnym wydruku. I notatka służbowa, że
        wymienione źródła uplasowane są w ścisłym kierownictwie ekipy."

Tak opisał tę notatkę 14.09.2000 r. w Sejmie Pałubicki odpowiadając na pytania
        posłów ciekawych identyfikacji TW "Alek".

ks.sejm.gov.pl:8009/kad3/086/30862000.htm#025
    • henryk.log miałem nie komentować, ale nie wytrzymałem!!! 08.06.05, 23:45
      Siostry i WY Bracia!!! - "Miłujcie geja swego jak siebie samego" !!!
      • bush_w_wodzie Re: miałem nie komentować, ale nie wytrzymałem!! 08.06.05, 23:51
        czy moge spytac cie niedyskretnie drogi henryku co cie tak w tym cytacie
        ekscytuje ze nim spamujesz nie mogac sie powstrzymac?

bo w tym watku pasuje jak kwiatek do kozucha

• henryk.log Nnno! bo ja jak ten jaruzelski :-) 09.06.05, 00:25
          >miał nie komentować, ale nie wytrzymał<
          a poza tym - ta moja sygnaturka. :-)
          • bush_w_wodzie Re: Nnno! bo ja jak ten jaruzelski :-) 09.06.05, 00:33
            henryk.log napisał:

> miał nie komentować, ale nie wytrzymał<

to wiem tylko nie mam pojecia czemu wlasnie tymi slowy - wiec pytam: co cie tak
            ekscytuje w tej frazie ze nie mozesz wytrzymac?

> a poza tym - ta moja sygnaturka. :-)

dziekuje za objasnienie twoich intencji :-)
    • basia.basia Na portalu WPROST pojawiła się informacja o IW 09.06.05, 00:19
      www.wprost.pl/ar/?O=77494
      a to jest najważniejsze:

"Uwaga
      Wszystkich aresztowanych lub zatrzymanych przez organy informacji - agentów,
      dywersantów, spadochroniarzy, terrorystów wywiadu przeciwnika, mających zadania
      zbierania szpiegowskich informacji o dyslokacji i stanie liczbowym jednostek
      Armii Czerwonej, o jej rezerwach, składach z bronią, żywnością, lotniskach,
      składach benzyny, dokonania dywersji na transportach kolejowych, celem zerwania
      wojskowego przewozu i innych szczególnie ważnych obiektach Armii Czerwonej,
      popełnienia terrorystycznych aktów przeciw przedstawicielom rządu radzieckiego i
      dowódczo-sztabowego składu Armii Czerwonej lub przedostania się z tymi zadaniami
      na terytorium Związku Radzieckiego, oraz oficjalnych współpracowników
      wywiadowczych i kontrwywiadowczych organów państ walczących przeciw ZSRR i
      uczestników antyradzieckich organizacji (białogwardyjskie, ounowskie i inne)
      niezwłocznie oddawać organom SMIERSZ Armii Czerwonej, mając na względzie, że ta
      kategoria przestępców na terytorium Polski aresztowana jest samodzielnie przez
      organy SMIERSZ Armii Czerwonej."
      • bush_w_wodzie ktory oddzial? 09.06.05, 00:29
        pierwszy?

podoba mi sie ten fragment komentarza:

>> Poinformował, że w 1946 roku brał udział "w ostrych walkach" z oddziałami
        zbrojnymi UPA. "Z natury rzeczy nie mogę wykluczyć, że miałem wtedy różnego
        rodzaju rozmowy i kontakty z przedstawicielami kontrwywiadu, bo to było
        naturalne w takiej sytuacji" - powiedział. <<

brzmi bardzo znajomo...

--------
        Rozdział IV

W skład Zarządu Informacji wchodzą:

* Oddział I - praca agenturalno-operacyjna w organach Zarządu Sztabu Głównego
        Wojska Polskiego.
        * Oddział II - walka z agenturą przeciwnika i poszukiwanie jej, przesłuchiwanie
        jeńców wojennych bendących przedmiotem zainteresowania organów informacji.
        * Oddział III - kierowanie pracą podległych organów informacji (Front, armia,
        korpus, i okręgi wojskowe).
        * Oddział IV - śledczy
        * Oddział V - rewizje, aresztowania, ustanowienie, zewnętrzna obserwacja.
        * Oddział VI - personalny dobór i przygotowanie kadr oraz formowanie nowych
        organów informacji.
        * Oddział VII - ewidencja i statystyka operacyjna.
        * Oddział VIII - szyfry i łączność.
        * Administracyjno-gospodarczo-finasowe i materialno-gospodarcze zabezpieczenie
        zarządu.
        * Komendantura.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka